Антиреклама була, є і буде

26 Січня 2006
7938
26 Січня 2006
14:27

Антиреклама була, є і буде

7938
В грудні 2005-го вона займала третину часу, відведеного не політичну рекламу в ефірі загальнонаціональних телеканалів
Антиреклама  була, є і буде

Академія Української преси повідомила про перші результати  дослідження  «Проведення контент-аналізу політичної реклами в прайм-таймі десяти ведучих українських телевізійних каналів в контексті парламентських виборів 2006 р». Проект буде здійснюватись протягом чотирьох місяців за підтримки Координатора проектів ОБСЕ в Україні.
Публікуємо в повному обсязі викладення результатів дослідження, яке «ТК» представила Академія Української преси.

Метою дослідження є  моніторинг обсягів и змісту політичної реклами партій і блоків  на каналах УТ-1, 1+1, Інтер, Новий канал, ICTV, СТБ, ТРК Україна, 5-й канал, Тоніс, НТН   протягом  третього тижня грудня 2005 г с 19:00 до 23:00 (240 годин ефірного часу). Всього за цей період зареєстровано 649 рекламних повідомлень, які в сумі склали 22998 сек. За кількістю рекламних повідомлень найбільше їх було  на УТ-1 ( 22%), 5 каналі ( 17%) та 1+1 ( 14%). За обсягами часу – на УТ-1 ( 23%), ICTV ( 18%) та 1+1 ( 17%).
Серед партій та блоків лідерами рекламних повідомлень за часткою повідомлень стали «Наша Україна» ( 22%), Партія екологічного порятунку ( 11%) та блок ПОРА-ПРП ( 11%), а за обсягами часу «Наша Україна»( 21%) та Народний блок Литвина ( 13%). Реклами «Нашої України» було найбільше на 1+1 ( 39%), Тонісі ( 32%) та УТ-1 ( 28%). Притому слід відзначити, що власне тема блоку «Нашої України» подається  як  через рекламу партії, так  і через рекламу Президента В. Ющенка, яка складає майже 10% повідомлень,  та рекламу діючої влади
На минулих виборах ми спостерігали одіозні приклади анти-реклами, які,  здавалося б,  всіх повинні були запевнити в ефекті бумеранга цього особливого передвиборчого продукту. Проте, дослідження знову фіксує значні обсяги антиреклами, які вже на початку виборчої  кампанії складають 12% повідомлень та 32% часу в загальному рекламному потоці. Повідомлення з антирекламою займають 65-67% часу політичної реклами на  НТН и ICTV, і цілком відсутні на каналі Тоніс. Основні об’єкти  антиреклами  - діюча влада, «Наша Україна», Президент Ющенко, Опозиційний блок «Не так», як окремий суб’єкт  - деперсоніфікована  «помаранчева команда».
  Дослідження показало достатньо значний процент прихованої анонімної реклами, тобто,  рекламних повідомлень, де відсутні згадування імені партії, блока чи персони (відповідно,  38% повідомлень, 23% рекламного часу). Це ще одна з технологій антиреклами, яка, судячи зі всього, буде застосовуватись в виборчій кампанії -2006.
В рекламних повідомленнях лідерів грудневої рекламної кампанії «Нашої України», ЕКО=25% та Пори-ПРП домінують традиційні цінності, сім’ї та здоров’я, що залишає за бортом суттєву  частину їх передвиборчих обіцянок та планів.
В рекламі Партії регіонів переважає тема соціального захисту ( 61%), в рекламі «Віче» - справедливість, ідеали та соціальна гармонія ( 55%), БЮТ – професіоналізм менеджменту ( 13%).
Слід зазначити, що наскільки в рекламі зрідка конкретизуються конкретні програмні платформи партій, настільки часто з’являються «зірки партій». Так,  68% політичних повідомлень містять згадування про політичні персони – тут лідером виступає Р. Лижичко ( «НУ» 10%), В. Кличко (ПОРА –ПРП – 9 %) та О.Блохін («Не так», 6%).
Якщо відтворювати імідж партій і блоків, орієнтуючись на їх політичну рекламу, то традиційно реклама В.Ющенко доповнює його основний добре відомий архетип – орієнтацію на українськість та високі моральні якості лідера; у блока «Не так» переважають цінності успіху (через презентацію героїв спорту), а вже потім  йдуть моральні якості лідерів та професіоналізм менеджменту.  «Партія регіонів»  за ядро своїх повідомлень обрала соціальний захист ( 61%), СПУ зосередилась на політичній реформі ( 11%), а КПУ -  на Конституції ( 29%).
Учасники проекту зафіксували, що серед рекламних стратегій каналів – домінування уваги до блоку «Наша Україна», себто,  діючої влади та Президента В.Ющенка.  Рекламні повідомлення значно  персоніфіковані, тобто вкотре партії пропонували для поцінування «Обличчя партії».
 Серед основних тенденцій рекламних стратегій партій та блоків слід зазначити уповільнений старт власне виборчої  реклами та специфічне поєднання реклами та анти-реклами у спеціалізованих рекламних продуктах і в політичних програмах.
Якщо ж аналізувати рекламні іміджі, то акцентувалась увага на традиційних цінностях, соціальному захисті та якості управління державними справами.



Читайте також:

Офіційно оприлюднено квоти на рекламу


Ситуацію навколо рекламної квоти на телебаченні і радіо врегульовано 

Повний текст Закону, яким внесено зміни до Закону "Про вибори народних депутатів України"
Запитання „Детектор медіа”: - На вашу думку, які концептуальні ходи будуть зараз застосовуватися в політичній рекламі? Буде це частіше реклама бренду партії чи особистості? Чого буде в ній більше - ідеологічних меседжів чи популізму?


Політична реклама: кожний агітаційний матеріал має містити чітку інформацію про замовника

Віктор Понеділко: Нацрада зафіксувала „історію хвороби” українських телеканалів під час виборів

АУП підсумувала основні результати моніторингових досліджень виборчої кампанії

Катеринчук скаржиться в ЦИК на канал "Інтер" та кандидата Базилюка

 

15 березня в Національній спілці журналістів

 

15 березня відбудеться круглий стіл з політичної реклами


Валерій Мішура: „В українському суспільстві немає публічного змагання політичних програм”


Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7938
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду