Нацрада оголосила попередження УЦТМ

9 Лютого 2011
34111
9 Лютого 2011
16:27

Нацрада оголосила попередження УЦТМ

34111
Нацрада оголосила попередження УЦТМ

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження провайдеру цифрового мультиплексу МХ-4 - ТОВ «Українська цифрова телемережа» (УЦТМ). Таке рішення регуляторний орган ухвалив на засіданні 9 лютого за результатами позапланової перевірки компанії.

 

Також Нацрада зобов'язала УЦТМ протягом двох тижнів привести діяльність у відповідність до ліцензії, після чого проведе ще одну позапланову перевірку. Минулого тижня розгляд цього питання перенесли через відсутність представника компанії.

 

До УЦТМ застосували санкцію, тому що компанія не надала на вимогу Нацради свої подальші організаційно-технічні й фінансові зобов'язання та не розбудувала мережу, як планувала. Із 79 каналів мережі фактично задіяні лише п'ять, тобто 6%. Крім того, оператором мережі за ліцензією має бути УЦТМ, а фактично ним є Концерн РРТ.

 

Генеральний директор УЦТМ Наталія Чобітько-Сапоненко пояснила Нацраді, що в процесі розбудови мережі компанія зіткнулася з двома перепонами.

 

По-перше, не вдалося налагодити співпрацю з Українським державним центром радіочастот (УДЦР), куди компанія звернулася за висновками про електромагнітну сумісність радіоелектронних засобів (ЕМС РЕЗ) у чотирьох цифрових зонах, які найперше почали розбудовувати. Досі жодного документу від УДЦР вона так і не отримала.

 

По-друге, провайдер мав у ліцензії 10 мовників, які мали б підписати з ним угоди та сплачувати за розповсюдження сигналу, але такі угоди підписали тільки два ліцензіати. Ліцензії інших восьми мовників МХ-4 були анульовані, замість них компанія з дозволу Нацради транслювала програми інших компаній, які надавали свій сигнал УЦТМ на добровільних засадах.

 

Ситуацію, в якій опинився провайдер без мовників-ліцензіатів, Наталія Чобітько-Сапоненко назвала патовою і запропонувала Нацраді оголосити конкурс на вільні місця в мультиплексі. Але голова Нацради Володимир Манжосов заявив, що Нацрада не бачить на ринку бажання брати участь у такому конкурсі.

 

Також керівник компанії звернула увагу на те, що в ліцензійних зобов'язаннях УЦТМ не було зазначено, що вона має розбудувати мережу в конкретні строки. Ліцензійними зобов'язаннями є лише встановлення системи попередження населення про надзвичайні ситуації і погодження з Нацрадою всіх можливих змін - щодо цих вимог зауважень до компанії немає.

 

У відповідь на зауваження, що фактичним оператором мережі УЦТМ є Концерн РРТ, пані Чобітько-Сапоненко нагадала, що компанія зверталася до Нацради з проханням переоформити ліцензію в цій частині, щоб операторами були і УЦТМ, і КРРТ, але регулятор відмовив. «І правильно, бо це було б порушенням конкурсних умов», - парирувала перший заступник голови Нацради Оксана Головатенко.

 

На запитання члена Нацради Оксани Єлманової, якими є плани інвестора УЦТМ, Наталія Чобітько-Сапоненко відповіла: «Оскільки Нацрада посунула розвиток четвертого мультиплексу на 2013-2015 роки, то в нас не може бути ніяких планів до 2013 року».

 

Зрештою, члени Нацради, хоч і визнали менеджерський талант Наталії Чобітько-Сапоненко, але висловили сумнів у можливості УЦТМ розбудувати мережу та оголосили компанії попередження.

 

Нагадаємо, попередня перевірка компанії проводилася в жовтні 2009 року. Тоді було зафіксовано недотримання умов ліцензії: не було придбано та встановлено систему попередження населення про надзвичайні ситуації; не було висновків щодо ЕМС РЕЗ; у мережі МХ-4 зафіксовано телевізійний сигнал 9 мовників замість 10. У травні 2010 року Національна рада вирішила взяти результати тієї перевірки до відома, зобов'язавши компанію надати фінансові та технічні документи. Оскільки документи так і не були надані, 8 вересня Нацрада призначила позапланову перевірку УЦТМ.

 

Як писала ТК, Нацрада визначила УЦТМ провайдером мультиплексу МХ-4 16 січня 2008 року. Це була єдина компанія, яка подала заявку на провайдерство. УЦТМ почала надавати послуги 1 квітня 2009 року, після того, як тричі відкладала термін запуску цифрової мережі. Засновниками УЦТМ, зокрема, є компанії, пов'язані з Едуардом Прутніком і Віктором Балогою. У квітні 2008 року у конкурсі на місця в мультиплексі МХ-4 перемогли 10 компаній, вісім з яких були невідомими на ринку. Улітку 2010 року Нацрада анулювала ліцензії цих восьми компаній, які так і не почали мовлення. Ліцензіатами залишилися телеканали «М2-Естрада» (холдинг StarLightMedia) та УНІАН-ТБ (група «1+1»).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
34111
Читайте також
12.06.2008 15:50
«Детектор медіа»
30 379
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду