Успіх реаліті-шоу та вертикального програмування, зростання власного виробництва…

9 Січня 2011
15634

Успіх реаліті-шоу та вертикального програмування, зростання власного виробництва…

15634
Успіх реаліті-шоу та вертикального програмування, зростання власного виробництва…

У 2010 році українським каналам удалося відійти від наслідків економічної кризи і посилити позиції у власному виробництві. В ефір вийшли серіали, нові реаліті, талант-шоу, вікторини, разом з ними і сиквели успішних проектів. При цьому рік був нелегким, справжнім випробуванням став початок осіннього сезону, коли суттєво зросла конкуренція. Також на багатьох мовників відбулася зміна топ-менеджменту («Україна», «Інтер», НТКУ, ТЕТ).

 

ТК звернулася до керівників телеканалів із проханням підвести підсумки минулого року і розповісти про власні успіхи та невдачі, а також плани на 2011 рік. На даний момент враженнями від минулого року з нами поділились Ірина Лисенко, Єгор Бенкендорф, Віталій Докаленко, Марина Миргородська, Андрій Уреньов. Також підсумки року підбили керівники «Воля» і «Viasat Україна» - Сергій Бойко та Оксана Ферчук.

 

Відповіді топ-менеджерів інших телеканалів ми опублікуємо по мірі надходження.

 

Запитання:

 

1. Чим цей рік став для вашого каналу? Які головні події ви б могли виділити?

2. Які проекти ви вважаєте своїм найбільшим досягненням? Як би ви прокоментували ваші рейтингові здобутки?

3. Які плани реалізувати не вдалось і які дії (чи проекти) не виправдали ваших сподівань?

4. Що стане вашим головним завданням у 2011 році?

 

Єгор Бенкендорф, генеральний директор Національної телекомпанії України:

 

1. Во-первых, это мой первый год на Первом национальном. Не хочется себя хвалить, но мы действительно сделали много. Мы запустили около сорока проектов, сделали линейную сетку вещания, запустили качественный кинопоказ, начали отдавать долги канала, навели порядок с рекламой, подписали договор с Euronews, решили вопрос с «мертвыми душами», которые числились на канале, существенно продвинулись в интернете. Знаковыми событиями для нас стали телемарафон на 9 Мая, День Независимости, открытый и прозрачный отбор на «Евровидение», освещение трагедии под Смоленском. Кроме того, мы запустили беспрецедентный новогодний проект. Впервые в прямом эфире было показано празднование Нового года на главных площадях страны и празднования в других странах.

 

2. Мы запустили социальное шоу «Вера. Надежда. Любовь», где оказываем реальную помощь обездоленным детям. Отличным получился проект «Світло», где священники различных конфессий обсуждают проблемы, которые волнуют всех украинцев. Мы гордимся проектом «Запомни», где мы учим наших телезрителей правильно говорить по-украински. Что касается рейтингов - мы добавили, как минимум, один процент по доле и прочно вошли в первую десятку каналов. Мы собираемся расти дальше, и нам есть куда двигаться.

 

3. Планов у нас много, настолько много, что одного года для их реализации объективно недостаточно. Конечно, есть работа, которую нужно улучшить. Со своей стороны могу пообещать, что в следующем году мы будем продолжать работать в таком же ритме и приложим все усилия, чтобы Первый национальный стал одним из ведущих и любимых каналов страны.

 

4. Мы хотим прочно занять седьмое место среди украинских каналов. Но при этом мы не будем жертвовать социальной составляющей канала в угоду показателям. В следующем году наших зрителей ждет ряд эксклюзивных, очень интересных и качественных проектов. Например, уже готовы первые два выпуска программы «Глубинное бурение с Андреем Пальчевским», участником которого стал Никита Михалков. Во второй программе приняли участие Евгений Киселев, Савик Шустер, Андрей Куликов. И это только начало. По всему остальному хочу сохранить интригу. Ждите от нас новостей, будет очень интересно!

 

Ірина Лисенко, генеральний директор Нового каналу:

 

1. Основным, пожалуй, событием и для канала, и в целом для телевидения (не только украинского) в этом году я считаю крен в вертикальное программирование... Мы тоже его применили в этом году в первый раз в таком полном объеме. И он у нас сработал. Я считаю, что в этом году наш опыт осени 2010 года, опыт и вертикального программирования, и создание и постановка в сетку собственных реалити-программ - это тренд и наше самое большое достижение. Это те программы, которые принесли нам наибольшие показатели. Например, если брать два последних дня (разговор состоялся 24 декабря. - Ред.), то «Здравствуйте, я - ваша мама» и «Светлые головы» (не реалити, но игровой формат тоже с реальными людьми, а не со звездами) - эти проекты набирают по аудитории 14-49 практически под 30 процентов доли.

 

2. Пожалуй, сохранять свои лидирующие позиции. Увеличивать количество новых собственных успешных проектов. И чтобы зрителю показывать все время что-то новое, это не обязательно должно быть мегабольшое, пафосное шоу, совсем нет. Как показывают наши будние проекты, они собирают огромную долю. Не просто потому, что туда вложены деньги (там не самые большие деньги), а потому что они сделаны с душой, и этого раньше никто не показывал. И там главные действующие лица - это такие же реальные люди, как наши телезрители. То есть смотреть на мир мы стараемся их глазами. И дальше делать эти проекты еще более качественными для того, чтобы было интересно нашим зрителям. Но, понятное дело, мы хотим больше зарабатывать. Я вообще в идеале хочу, чтобы мы не покупали у россиян, а наоборот, продавали им свои программы, форматы, сериалы. Тем более что в Украине есть условия и люди - их, конечно, найти сложнее, чем в России, но они все-таки есть. И им надо учиться, развиваться, и у нас вполне может получиться. Мы будем в следующем году над этим работать.

 

3, 4. Наибольшее достижение - это, конечно, наша линейка реалити. Потому что мегацифры. И вообще наш вход в сезон - в осень 2010 года с Днем Независимости - это наше наибольшее достижение. А не прошел так хорошо, как мы ожидали, наш проект «Украина слезам не верит». Но мы на этом шоу тоже многому научились. И это нас не остановит в дальнейшем производстве собственных проектов. И в следующем году мы сделаем что-нибудь еще более интересное.

 

Віталій Докаленко, генеральний директор «Сіті», керівник департаменту проектів власного виробництва групи каналів «1+1»:

 

1. 2010 рік був для телеканалу «Сіті» досить плідним. Ми піднялись на якісно новий рівень - зі столичного перетворилися на регіональний телеканал, який має мовлення у кількох областях країни. Окрім цього, досягнуто домовленостей практично з усіма операторами кабельного мовлення, що дає можливість дивитися телеканал «Сіті» по всій Україні. Важливою подією року, що минає, є також приєднання «Сіті» до групи каналів «1+1». Це однозначно посилення позицій і каналу, і холдингу в цілому. Отримання трьох статуеток галузевої премії «Телетриумф» у чотирьох номінаціях - теж знакова подія для «Сіті», адже це свідчення того, що ми розвиваємося у правильному напрямку. Як мінімум, експерти, що голосували за визначення переможців, оцінили рівень програм телеканалу «Сіті», які подавались на конкурс.

 

2. Протягом року в ефірі телеканалу «Сіті» було реалізовано понад 20 телевізійних програм власного виробництва - це програми інформаційного, культурно-мистецького, розважального та науково-просвітницького характеру. Найбільш успішними стали програми «День-Сіті», «7 Днів Сіті», «Легенди-Сіті», «Правда-Сіті», «Моя нова адреса» тощо.

 

Однак найбільшим досягненням, напевне, є проекти, які саме телеканал «Сіті» відкрив для глядачів українського телепростору - це «Обмін дружинами», «Від пацанки до панянки», «Оголена краса», що сьогодні досить успішно реалізовані у власному виробництві загальнонаціональних каналів.

 

Звісно, професійно сформована сітка мовлення, цікавий контент позитивно позначаються на тенденції зростання показників перегляду телеканалу.

 

З початку 2009 року середні показники телеканалу «Сіті» по цільовій аудиторії «Київ, 18-54», які складали рейтинг 0,06% та частка 0,42%, протягом року зросли більш ніж утричі. Таким чином, рейтинг каналу вже на початку 2010 року склав 0, 21%, а частка - 1,46%. Така позитивна тенденція зберігається й нині.

 

3. Справді, в силу різних причин кілька проектів не вдалося реалізувати в цьому році, однак я впевнений, що в 2011-му глядачі телеканалу «Сіті» зможуть дивитися їх в ефірі. Насамперед ідеться про цикл пізнавально-естетичних програм щодо архітектурно-декоративних цікавинок як у цілому світі, так і в нашій столиці. Триває також робота з підготовки програми - практичного путівника по столичних магазинах. Щодо виправдання чи не виправдання сподівань - тут усе дуже прозоро: показники телеперегляду та рівень продажів. Якщо програма «не працює», її знімають з ефіру. Більше того, програми, які перестали існувати на «Сіті», на певному етапі були досить успішними, але не змогли втримати свою аудиторію. Тому говорити про розчарування в таких проектах було б дуже несправедливо по відношенню до людей, які створювали проекти.

 

4. Надалі бути цікавими. Ставити нові завдання і досягати мети, а саме - збільшити кількість і якість програм власного виробництва. Окрім цього, ми налаштовані проводити соціальні акції, скеровані на покращення навколишнього середовища, завдяки зусиллям самих мешканців Києва. Є в нас досить амбітні плани щодо ексклюзивних проектів відносно проведення в Києві чемпіонату Європи по футболу «Євро-2012».

 

Марина Миргородська, в. о. генерального директора ЗАТ «ТРК «Україна»:

 

1. Цей рік, у першу чергу, став для нас роком нових можливостей і нових досягнень. Аудиторія каналу «Україна» зросла, і ми вже сьогодні можемо говорити про те, що середня частка каналу за аудиторією 18+, 50 000+ перетнула 10-відсотковий бар'єр, а ми є реальним претендентом на місце другої кнопки українського телебачення за підсумками року.

 

Серед найважливіших подій 2010 року - початок мовлення з Києва, з найсучаснішого телевізійного центру, та справжній стрибок уперед у власному виробництві. Зокрема, цього року відбулася прем'єра першої великої теленовели власного виробництва - серіалу «Маруся», який не лише з великим успіхом пройшов у нашому ефірі, але й викликав зацікавлення в Росії та інших країнах СНД. До речі, наступного року наші глядачі обов'язково побачать продовження цієї історії. Крім того, вперше цього року власними силами телеканалу було створено такий масштабний проект, як «Ти чемпіон», з успіхом пройшли два сезони пісенного шоу «Народна зірка», виробленого за власним форматом.

 

Але найголовнішою подією року є створення на базі телеканалу медіагрупи «Україна», яка об'єднує наші телеканали та інтернет-компанію Digital Ventures і є потужною платформою для подальшого розвитку медійного бізнесу.

 

2. Безумовно, серед наших найуспішніших проектів року - серіали «Маруся», «Втеча», «Віра. Надія. Любов», «Єфросинія», «Глухар-3. Повернення». Восени успішно пройшла прем'єра програми «Оголена красуня», і на наступний рік ми готуємо продовження. Розвивається наше пісенне шоу «Народна зірка», яке вже три сезони поспіль готує для глядачів цікаві сюрпризи (і четвертий сезон, сподіваюся, не стане винятком). Велике зростання частки аудиторії продемонструвала програма «События» (+33% порівняно з попереднім роком за аудиторією 18+, 50 000+), значно зросли рейтинги соціального проекту «Критична точка» (+36% порівняно з попереднім роком за аудиторією 18+, 50 000+), з успіхом пройшла ціла низка футбольних трансляцій,

 

А частка 10% і майже 20-відсоткове зростання аудиторії каналу за підсумками року взагалі не потребують додаткових коментарів. Ми задоволені.

 

3. Успіх реалізації проектів для нас не обмежується високими рейтинговими показниками. Тому про невдачі говорити немає підстав. За цей рік ми отримали величезний досвід завдяки всім нашим проектам. Ми готові інвестувати в нові ідеї, нові розробки. Ми знаємо смаки нашого глядача, йдемо назустріч його вподобанням. І якщо продукт подобається нашій аудиторії - це справжній успіх, підтвердженням якого є постійне зростання інтересу до каналу.

 

4. Подальший розвиток власного виробництва. На сьогодні це пріоритет для каналу. Ми створюємо власну продакшн-компанію, запускаємо нові проекти різних жанрів для того, щоб запропонувати глядачеві ще кращий продукт. Впевнена, це завдання нам під силу, оскільки на каналі працює дуже сильна та віддана команда.

 

Андрій Уреньов, генеральний директор «MTV Україна»:

 

- В 2010 году - третьем году вещания MTV в Украине - мы заняли ведущие позиции в самом стратегически важном городе - в Киеве.

 

Поэтому, забегая вперед, скажу, что наша главная задача на самое ближайшее будущее - стать лидером среди развлекательных молодежных каналов и в других городах Украины.

 

В прошедшем году в эфире MTV появилось несколько совершенно новых проектов, которые небезосновательно пользовались успехом у нашей аудитории. Например, мы очень довольны показателями таких программ, как «Беременна в 16» и «Мамочки в 17». Уровнем исполнения и глубиной затрагиваемых этими программами вопросов можно гордиться.

 

На высоком уровне и с хорошими показателями прошла прямая трансляция из Мадрида главного европейского музыкального события года - MTV Europe Music Awards 2010 (MTV EMA-2010).

 

Каких-то серьезных провалов я не могу вспомнить. Надеюсь, для программ, прошедших не с лучшими показателями, получится подобрать более удачное время выхода.

 

Также хочу отметить, что я очень рад тому, что мы имеем одну точку зрения с Министерством культуры, которое в 2010 году в очередной раз подтвердило, что один из наших продуктов - анимационный сериал для взрослых «Южный Парк» - имеет право на существование в украинском телеэфире, несмотря на, мягко говоря, спорные решения НЭК по вопросам защиты общественной морали.

 

Також ТК попросила підбити підсумки року представників ринку платного телебачення - одних із найбільших за кількістю абонентів кабельного провайдера «Воля» і супутникову платформу «Viasat Україна».

 

1. Які виклики стояли перед компанією цього року, якими були досягнення компанії, чого не вдалося досягти?

2. Які плани маєте на наступний рік?

 

Сергій Бойко, президент компанії «Воля»:

 

1. Уходящий год выдался весьма плодотворным: за неполные 12 месяцев пакеты телеканалов, которые «Воля» предлагает своим абонентам, пополнились 15 новыми программами - познавательными, развлекательными, детскими и спортивными.

 

2010 год стал для «Воли» годом запуска HDTV - телевидения высокой четкости. Проведя в конце 2009 года анализ покупательного спроса, компания разработала программу поэтапного внедрения новейшего телевизионного формата.

 

В январе «Воля» внедрила сервис «видео по запросу» в формате высокой четкости (HD). У каждого абонента компании появилась возможность заказа и просмотра фильмов в одном из двух кинозалов на выбор - «DVD-кинозале» или «HD-кинозале».

 

Параллельно с этим на протяжении года компания анализировала изменение покупательского спроса со стороны абонентов, а также обеспечивала их необходимым оборудованием для просмотра HD-каналов. В августе «Воля» дополнительно добавила в проморежиме первый канал высокой четкости - Nat Geo Wild HD - канал о дикой природе.

 

В октябре «Воля» и SMiT, производитель модулей условного доступа (conditional access modules - CAM), заключили контракт на поставку первых модулей Conax CAM с интерфейсом CI+ и дополнительным уровнем безопасности. «Воля», проведя тщательные испытания нового модуля на разных марках телевизоров, одобрила его использование для получения услуги доступа к телевизионным пакетам программ в цифровом формате в своих сетях.

 

В декабре был сформирован и запущен уже отдельный пакет HD-каналов, включающий познавательный канал Travel Channel HD, зрелищный MyZen.TV HD, развлекательный Fashion One HD и спортивный Rush HD. Также абоненты «Воли» первыми в Украине могут смотреть первый украинский канал высокой четкости «Интер HD».

 

В 2010 году проходила интеграция всех региональных предприятий компании в единый бренд «Воля», что предполагает приведение качества услуг к единым услугам. Еще в конце 2009 года во всех региональных городах был проведен детальный аудит технологической базы и оборудования для предоставления услуг доступа к телевизионным программам и услуги доступа к интернету. На основании результатов аудита были выделены приоритетные направления - модернизация сети и установка нового оборудования, резервирование (для обеспечения надежности предоставления услуг), в отдельных городах - расширение покрытия.

 

За 2010 год модернизация сетей велась во всех 19 городах. Во всех регионах модернизировано от 50% до 70% телекоммуникационной сети, с приоритетностью сегментов, где сконцентрировано больше абонентов.

 

Модернизация и установка нового телекоммуникационного оборудования, резервирование каналов связи позволили повысить качество передачи сигнала, а резервирование электропитания (что для части областей являлось одной из критичных проблем) обеспечило стабильность и надежность предоставляемых услуг.

 

По ряду городов модернизация заложила необходимый фундамент для качественного запуска в 2011 году цифрового формата кабельного телевидения.

 

В 2010 году «Воля» проводила активную информационную кампанию по популяризации электронных систем оплаты. Программа по ресурсосбережению «Зеленая Планета» предполагает пропагандирование перехода абонентов на электронные счета и одновременный отказ от бумажных счетов (квитанций), высылаемых по обычной почте.

 

Абоненты «Воли» оплачивают через различные системы моментальных платежей от 10 до 41% всех сумм. За неполный 2010 год количество клиентов «Воли», расплачивающихся посредством электронных платежных систем, выросло на 2%.

 

2. Что касается планов по услуге доступа к телепрограммам, то их вектор - технологическое и качественное развитие.

 

Текущая задача в городах - это развитие и популяризация цифрового телевидения. Как вы знаете, мы планируем запустить цифру в 2011 году в еще минимум четырех городах. При этом по мере распространения цифрового телевидения будет формироваться спрос и ожидание телевидения еще более высокого уровня. Это естественный процесс.

 

Во-вторых, это расширение и улучшение наполнения наших пакетов телепрограмм, т. е. предложение новых рейтинговых телеканалов. Это в том числе касается и нового пакета HD-каналов. Также мы рассматриваем дальнейшее развитие дополнительного сервиса «видео по запросу».

 

С точки зрения нового оборудования, кроме дальнейшей популяризации среди абонентов САМ-модулей (модулей условного доступа), мы планируем получить от производителя HDTV-тюнеры ориентировочно в конце марта 2011 года. Это оборудование будет предоставляться абонентам, у которых есть HD-ready телевизоры, но без CI-слота или же не поддерживающие MPEG4.

 

Оксана Ферчук, генеральний директор компанії «Viasat Україна»:

 

1. Цього року перед нами стояло багато викликів, перш за все це економічна криза, яка триває в нашій державі. Однак ми знайшли формат, який найбільше підходить українському споживачу, перш за все в плані цінової політики та якості послуги.

 

Завдяки правильній маркетинговій стратегії та постійному розвитку якості послуги супутникового телебачення нам вдалося протягом 2010 року збільшили клієнтську базу практично вдвічі.

 

Також у 2010 році ми запропонували нашим клієнтам ще більше якісного контенту - це 6 нових телеканалів, яких серед яких - Viasat Nature, що поповнив лінійку наших ексклюзивних каналів.

 

Паралельно ми покращили програмне та технічне оснащення обладнання для підключення до супутникового телебачення, що дало можливість клієнтам Viasat отримувати картинку вищої якості у себе вдома.

 

Ще одним важливим досягнення для нашої компанії стало відпрацювання правильної форми взаємодії з нашими партнерами - каналами та іншими дистрибуторами щодо вирішення проблеми нечесної конкуренції з боку деяких кабельних мереж.

 

2. Viasat перебуває у фазі активного зростання, тому на наступний рік ми очікуємо стрімкого зростання нашої клієнтської бази.

 

Ми плануємо розширювати перелік каналів згідно з уподобаннями наших клієнтів. Також будемо покращувати продукти, якими користуються наші клієнти. Наприклад, покращимо умови користування другим та третім телевізором.

 

Крім того, будемо продовжувати співпрацю з партнерами - дилерами та інсталяторами, пропонуючи їм спеціальні програми, що дадуть можливість заробляти більше, працюючи з Viasat.

 

У 2011 році ми плануємо й надалі докладати зусиль для перетворення ринку платного телебачення в Україні на цивілізований європейський ринок, розвиваючи саму категорію, вдосконалюючи наш сервіс та можливості для клієнтів, а також об'єднуючи зусилля наших партнерів-каналів та операторів для боротьби з нечесною конкуренцією з боку деяких гравців на ринку платного телебачення.

 

Фото - Viasat, «Детектор медіа», УНІАН, відерблог «Фабрики зірок»

Картинка - http://www.cashcade.co.uk

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Наталія Данькова, Мар'яна Закусило
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15634
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
UUUU
4851 дн. тому
это что площадка для пресс-релизов?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду