Конвеєр тріумфаторів

15 Жовтня 2010
15066
15 Жовтня 2010
15:57

Конвеєр тріумфаторів

15066
Церемонія вручення ювілейної премії «Телетріумф» запам’яталася конвеєром нагороджуваних, де турбота про телеверсію стала важливішою за переможців.
Конвеєр тріумфаторів

Церемонія нагородження десятою національною телевізійною премією «Телетріумф» була під великим питанням. Спершу вона планувалася на 10 вересня. Згодом стало відомо, що проходитиме вона без телетрансляції (цього року черга робити телеверсію випала СТБ). «Зробити красиву телеверсію - це дорого. Канали на таку суму не "скидуються", канал-транслятор вкладатися самостійно, очевидно, теж не хоче. Тож так і вийшло», - прокоментувала тоді рішення ІТК відмовитися від телеверсії генеральний директор Нового каналу Ірина Лисенко. 10 вересня наближалося, а про «Телетріумф» не було нічого чути. Врешті-решт організатори оголосили, що церемонія відбудеться 14 жовтня. Знайшовся, зрештою, і охочий транслювати - Новий канал, який покаже телеверсію 22 жовтня.

 

За словами заступника генерального директора «1+1» Максима Варламова, причини непевності «Телетріумфу» незмінні вже кілька років. Це і вартість церемонії, і питання, хто обирає переможців, і нерозуміння, кому з організаторів - Індустріальному телевізійному комітетові чи Нацраді - належить премія. «Мені здається, все це має належати індустрії. Це наш бізнес, наші номінації, наші нагороди», - каже він.

 

Максим Варламов виходив за нагородами для Алли Мазур і звукорежисера Олександра Дяченка 

 

Однак 14 жовтня у Жовтневому палаці церемонія ювілейного «Телетріумфу» все ж таки відбулася. Цікаві вже, певно, встигли підрахувати, що «Інтер» отримав 14 нагород, СТБ - 8, ICTV, «1+1» і Новий канал - по 5, «Сіті» - 3. З-поміж продакшнів Star Media отримала 3 статуетки, Film.UA - 2, Студія Дмитрия Харитонова - 1, також 1 відзнаку здобув художник по світлу з компанії «Алайт» (за проект «Танцюють всі - 2», що виходив на СТБ). Представлені в шорт-листі номінанти ТРК «Україна», НТКУ, НТН, «Футбол», «Студія Пілот», «Нова студія», Ledokol ISTIL, ТРК «Люкс», ТРК «Київ», «НТА - Незалежне телевізійне агентство», Рівненська ОДТРК, ТРК «Рівне-1», рекламно-продюсерський центр «Стар-ТВ» і «Cтудія В.І.К.» залишилися без призів.

 

Але врученню всіх 47-ми нагород передувала двогодинна церемонія, що розпочалася не о 18.30, як було заявлено в запрошеннях, а більш ніж на годину пізніше. Режисер Михайло Комаровський змушений був неодноразово наполегливо кликати гостей до зали. Окрім Комаровського з глядачами спілкувалася жіночим голосом через гучномовці камера №9 на крані. Цей кумедний крок, як і сама перевірка готовності камер, коли на екран виводили зображення телевізійників, із якими вітався режисер, розворушила аудиторію та задала веселий тон святу. Потішив згодом іще один режисерський хід - коли на екрані за спинами ведучих з'явилися слова сценарію з їхнього суфлера. Тільки за кілька хвилин, коли ведучі почали жартувати на тему суфлера, стало зрозуміло, що таким був задум.

 

Володимир Манжосов, Олександр Богуцький і Микола Баграєв 

 

Вели церемонію позмінно Оксана Гутцайт з Олександром Педаном і Ольга Фреймут з Геннадієм Вітером. Завдяки ліпшому вмінню імпровізувати перша пара виглядала органічніше, тож публіка активніше реагувала на їхні жарти. Для розігріву Оксана з Олександром запропонували телевізійникам кілька варіантів назв для телепроектів, як-от «Міняю жінку на голих та смішних», «Хто проти Шустера», «На районі з Євгенієм Кисельовим», «Спитайте у лікаря: час мера». Найбільше залу сподобався варіант «Пороблено на ТРК "Україна"».

 

Після цього представник Ernst & Young Костянтин Невядомський передав Олександру Педану сріблясту валізку, у якій зберігалися конверти з іменами переможців, - і понеслося.

 

Оксана Соколова подякувала критикам, які критикували, і директору Олександру Богуцькому, який завжди довіряв 

 

Цьогорічний «Телетріуфм», перенасичений номінаціями (47!), змусив Новий канал вигадати нову форму проведення церемонії. По-перше, статуетки вручали не колеги-медійники чи зірки шоу-бізнесу, а 10-річні діти (за віком премії) з вигадливими головними уборами у вигляді камери, мікрофона, телевізора, антени та «хлопавки». По-друге, призи вручали не індивідуально кожному лауреатові, а колективно. На сцену викликали одразу по п'ятеро переможців, кожному з яких відводили 10 секунд для відповіді на запитання ведучих на кшталт «Які емоції ви зараз відчуваєте?», «Що потрібно зробити, щоб українське кіно продавали в Бразилію, а не навпаки?», «Що найважливіше на телебаченні?» тощо. Щоправда, деякі переможці все-таки ігнорували ці запитання та виголошували свої слова подяки, без яких неможливо уявити жодне нагородження.

 

Олександр Педан знайшов подібність між дітьми і Катею Осадчою 

 

З одного боку, можна зрозуміти це нововведення: завдяки «оптовому» підходу режисеру вдалося уникнути безрозмірного розтягування вечора і перетіканню аудиторії, якій нудно сидіти понад три години в залі, до буфету, як це бувало в минулі роки (хоча тоді номінацій було удвічі менше). Але все це мало один вагомий недолік: вручення перетворилося на конвеєр, коли самим переможцям приділяють мінімум уваги, а головна мета - вкластися в час. Постає питання: для кого робиться «Телетріумф» - для «тріумфаторів»-телевізійників чи для глядачів, які побачать телеверсію? Певно, для телевізійників (бо премія галузева), а тому баланс уваги до них і розваги для глядача має бути на користь першого.

 

«Я вважаю, що треба розбірливо оголошувати лауреатів. І на сцені має стояти один переможець, а не п'ятеро. Тому що я загубився. Це було непродумано», - зазначить згодом у розмові з ТК Максим Варламов.

 

Людмила Король, Людмила Добровольська й Анна Безулик 

 

Присутність одразу п'яти переможців на сцені заважала їхній ідентифікації, особливо, коли за нагородою виходили закадрові працівники, яких не знали в обличчя навіть ведучі. Тому й виникали абсурдні діалоги. Приміром, на запитання Олександра Педана «Що вас надихає в роботі?» режисер реаліті-шоу «Міняю жінку» Яна Федосенко оригінально відповіла: «Жінки», а на двозначні жарти уточнила: «Яких цікаво міняти». Утім, Педан так і не зрозумів її відповіді (як не зрозуміє й телеглядач Нового каналу), що й не дивно: у цей момент на сцені, крім телережисерки, стояли звукорежисери та композитори абсолютно різних проектів, і більшість присутніх не знали, хто де. А часто-густо на сцену за статуетками піднімалися замість відсутніх переможців представники каналів, від чого сум'яття в церемонії ставало ще більше (наприклад, усі шість нагород за інтерівських «Сватів» отримував сценарист «Кварталу 95» Михайло Савін, а продюсер серіалу Сергій Созановський хоч і був на церемонії, на сцену не піднімався; взагалі не прийшли до Жовтневого переможці Оксана Марченко, Алла Мазур, Володимир Зеленський, Андрій Цаплієнко - останній знімає репортаж у Чилі).

 

Найкращий репортер Сергій Андрушко зізнався, що в ньюзрумі «Вікон» уже стільки нагород, що ними колють горіхи

 

«Зате в ефірі буде виглядати динамічно», - прокоментував ТК цьогорічний варіант вручення премії директора Film.UA Production Сергій Антонов.

 

Із ним не погодився редактор «Фактів» ICTV Віктор Сорока: «Можливо, хотіли зекономити ефірний час і тому все так пооб'єднували? Тоді робіть телеверсію набагато коротшою, але об'єднувати не варто. З точки зору того, що сидіти було недовго, це добре. Але в один блок потрапляли абсолютно несумісні номінації, які мали право отримати окрему нагороду».

 

Примітно також, що цього року вручалися одразу дві спеціальні премії. Одну - традиційну від Нацради за вагомий внесок у галузь - здобув Микола Слободян, директор Інституту екранних мистецтв Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого і член Нацради у 1994-1999 роках, який у цей день святкував своє 75-річчя. Він закликав усіх охочіше брати на практику студентів і допомагати, таким чином, готувати нові покоління телевізійників. Другий спецприз від експертів «Телетріумфу» дістався генеральному директорові СТБ Володимиру Бородянському. «Кажуть, що абревіатура СТБ розшифровується, як "Слава тобі, Бородянський"», - звернувся до нього Олександр Педан. «Ні, не так пафосно: "Спасибі тобі, Бородянський"», - не став скромничати той.

 

Нацрада віддала спеціальну премію Миколі Слободяну 

 

Небувале розширення кількості номінацій призвело, з одного боку, до розмивання премії. З іншого - нарешті нагородили, здається, вже всі наявні в телевиробництві професії та жанри. За словами генерального продюсера Star Media Юрія Мінзянова, поява, наприклад, такої номінації, як «художник по світлу», розв'язала суперечку, чи є ця професія технічною, чи творчою - все-таки творчою.

 

Утім, для кіноіндустрії залишається актуальним питання власної галузевої премії. «Але за чий рахунок? - розмірковує Сергій Антонов. - Питання не в тому, створити чи ні, питання в тому, хто платить». І якщо відділити продакшни від телеканалів, куди тоді подаватися каналу «Інтер», чиї «Свати» цього разу тріумфували стільки разів у найпрестижніших кінономінаціях? Мабуть, логічніше було б не розрізати «Телетріумф» на дві премії, а розділити на дві церемонії, як російська ТЭФИ, де п'ять десятків номінацій поділені на дві категорії: «Лица» та «Профессии».

 

Тріумфатори з продакшнів: Сергій Антонов, Юрій Морозов і Дмитро Харитонов 

 

Підбиваючи підсумки, представники каналів зізнавалися: розраховували отримати більше. Але, як відзначив Віктор Сорока, конкуренція була складною, і бути номінантом і переможцем - майже рівнозначно. «Що стосується "Сватів", СТБ, ICTV - абсолютно справедлива перемога, - додав він. - І часто думка залу збігалася з результатом: коли виголошували номінантів, той, кому найбільше аплодували, здебільшого і ставав лауреатом».

 

Дивіться повний список переможців, а також номінантів «Телетріумфу-2010».

 

Фото Сергія Бечка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15066
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
kris
4937 дн. тому
В " Квартале" работает около 300 человек. Вряд ли все они "приналежні" Интеру:)
Мар'яна Закусило
4939 дн. тому
kris, дякую за зауваження - уточнила і вказала ім'я того, хто отримував. а хіба представники "Студії Квартал 95" тепер не приналежні до каналу "Інтер"?))
kris
4940 дн. тому
За интеровских " Сватов" получал награды не представитель канала, а предсставитель " Студии Квартал - 95". Вниммательнее слушать нужно было, он представлялся.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду