Переможцями національної телепремії можуть стати російські серіали?

15 Вересня 2010
23742
15 Вересня 2010
14:26

Переможцями національної телепремії можуть стати російські серіали?

23742
Цього року до номінантів «Телетріумфу» потрапили «Обручка» та «Глухар»
Переможцями національної телепремії можуть стати  російські серіали?

 

 

 

Нещодавно оргкомітет «Телетріумфу-2010» оприлюднив список цьогорічних номінантів національної премії. У номінаціях «Телевізійна новела» і «Телевізійний художній серіал» поруч із рекордсменами українських телевимірювань «Сватами», експериментально-зухвалими «Сусідами», першою героїчною спробою україномовної новели «Тільки кохання» фігурують також два серіали російського виробництва - «Обручка» та «Глухар».

 

Проекти, представлені в номінаціх «Телевізійна новела» і «Телевізійний художній серіал», «Телетріумф-2010»:

 

 

 

 

«Обручку», що виходить на «Інтері» з 2008 року, виготовлено російським продакшном ТОВ «ТелеРоман» (фільм також транслювався на Першому каналі), а серіал «Глухар» створено DIXI-TV для НТВ.

 

Такі номінанти є нетиповими для «першої української премії в галузі телебачення», яка з 2001 року відзначала лише проекти національного виробництва.

 

Розширення номінацій

 

Спершу варто зазначити, що ситуація з номінацією «Серіал/телефільм» останнім часом була досить непростою. Два роки поспіль, з 2007-2008-го, переможців у ній узагалі не могли визначити, а торік ситуація загострилась ще й тим, що деякі українські виробники (зокрема, Star Media) відмовилися брати участь у премії, мотивуючи це тим, що ані номінації, ані сама премія не відповідають реаліям сьогодення у кіновиробництві кіно, телевізійних фільмів та серіалів. Великі українські продакшни навіть об'єдналися в асоціацію і заявили про намір створити свою премію, альтернативну «Телетріумфу».

 

Однак цього року, за словами голови ради директорів групи компаній Star Media Влада Ряшина, Нацрада «пом'якшила свою залізну хватку» і представники індустрії створили новий перелік номінацій. «У цьому випадку ІТК та наша асоціація "Кіноіндустрія України", тобто найбільші мовники та продакшни, зібрались і, спираючись на досвід Росії та інших країн, власний авторитет та вплив на індустрію, сіли за стіл і вирішили, які номінації варто виключити, а які - залишити. Раніше список номінацій конкурсу був досить застарілим і не відповідав рівню розвитку ринку», - пояснював він.

 

Якщо у 2007 та 2008 роках ігрове телекіно брало участь лише в одній номінації - «Художній фільм (серіал)», а торік у двох - «Телефільм», «Телесеріал», то цього року подібний продукт представлено  у трьох позиціях: «Телевізійна новела», «Телевізійний художній серіал», «Телевізійний художній фільм/ міні-серіал».

 

 

 

 

Як бачимо, за весь час існування премії,  в цій номінації переможцями ставали фільми/серіали різних жанрів (ситкоми, комедії, мелодрами, мюзикли тощо), але зняті тільки українськими каналами або продакшнами.

 

Не заборонено = дозволено

 

За словами Катерини Котенко, співголови оргкомітету та виконавчого директора ІТК, попри те, що від початку премія «Телетріумф» замислювалась як національна для відзначення робіт, створених в Україні, її правила прописано таким чином, що не забороняють участі іноземного продукту. «Якщо дивитися на букву правил "Телетріумфу", то це не заборонено. Головним є те, щоб канал володів правами на продукт і щоб його було показано в українському ефірі. Всіх цих умов у даному разі дотримано», - зазначила вона.

 

Нагадаємо, відповідно до правил, заявку на участь у «Телетріумфі» можуть подати автори та колективи-виробники телевізійних програм, а також компанії, які їх транслюють. Перший показ таких творів цього разу має відбутися в період із 1 липня 2009 року по 30 червня 2010 року. Далі в правилах перераховано технічні характеристики, зокрема те, що конкурсні роботи не мають містити «браку у зображенні чи звуку, творчої нарізки з кількох програм, тобто нарізка не має перетворювати програму у художній фільм, рекламні блоки» тощо. Й останнє: вартість участі в конкурсі становить 800 грн. за одну подану роботу для загальнонаціональних каналів та організацій України, а для регіональних - 500 грн.

 

Як розповіла ТК пані Котенко, цьогоріч суперечності з'явилися вже на етапі, коли роботи було щойно подано на конкурс. «Наприклад, що робити з громадянами Росії, які працюють на українських каналах офіційно? Чи мають їх право подавати? Так само, що робити з проектами, знятими українськими каналами, які не було показано в українському ефірі? Правилами це заборонено, але якщо це цілком український продакшн із українськими акторами і мінімальним залученням акторів з інших країн? Чи треба змінити правила, щоб це дозволити (оскільки премія в нас не глядацька, а професійна)?» - каже вона. Між іншим, пригадує Котенко, колись у номінантах і навіть лауреатах «Телетріумфу» була співачка Алла Пугачова, як найкраща актриса мюзиклу.

 

Мотивація каналів

 

Самі «Інтер» та «Україна» вважають серіали «Обручка» та «Глухар» власними досягненнями.

 

Зокрема, у прес-службі «Інтера» ТК повідомили, що «Обручка» знімається на їхнє власне замовлення. Олена Дурманова, керівник служби досліджень і комунікацій групи «Інтер» та член оргкомітету премії, зазначила: «Ми виставили в номінанти "Обручку", бо канал висував продукт, який вважає своїм досягненням. Це той серіал, яким ми щиро пишаємось. А на нагороду подаються ті продукти, які викликають у авторів гордість. У цьому серіалі канал брав участь креативно, на рівні і сюжету, і прем'єра була спершу на "Інтері" (серіал стартував на каналі 3 жовтня 2008 року, а на російському Першому - 8 червня 2009 року. - ТК). Ми не просто купуємо продукт, ми є його замовниками на рівні концепції, сюжету».

 

Однак, за інформацією ТК, «Інтер» від самого початку не брав участі в розробці теленовели, натомість він придбав близько 200 перших серій. І тільки далі, після очевидного успіху серіалу, який не один рік утримує в пік-праймі частку, близьку до 30%, вирішив спільно з російським каналом замовити продакшну «ТелеРоман» зйомку продовження.

 

«Принаймні, останній рік, який і розглядається в номінації, - 2009 рік, ми вже були креативною стороною», - уточнює Олена Дурманова.

 

Певно, те, що в цьому номінуванні йдеться не про весь серіал, а про частину серій за 2009-й, пояснює й той факт, чому серіал «Обручка», що виходить на «Інтері» з 2008 року, пройшов правила премії, якими передбачено участь лише тих проектів, що вперше були в ефірі у період із 1 липня 2009 року по 30 червня 2010 року.

 

У прес-службі ТРК «Україна» ТК повідомили, що, на їх думку, премія «Телетріумф»  має відзначати не лише виробництво, а у «першу чергу» високі стандарти телебачення та кращі продукти, які транслюються в ефірі телеканалів країни.

 

 «З моменту прем'єри першого сезону ( серіалу «Глухар» - ТК) наприкінці 2008 року  і до сьогодні картину вподобали мільйони глядачів, і на початку 2010 року стала власником народної премії «ТЕЛЕзвезда», як «найулюбленіший міні-серіал». Нам дуже приємно, що вибір глядачів та експертів у цьому році співпав, і серіал став номінантом премії», - йдеться у повідомленні каналу.

 

 Також у прес-службі зазначили, що «Україна» подавала на здобуття премії і проекти власного виробництва, однак до шорт-листа увійшов саме серіал «Глухар».

 

У перспективі

 

Проте шанси як «Глухаря», так і «Обручки» фахівці оцінюють скептично. «У зв'язку з тим, що не було обмежень у висуванні номінантів, доводиться розраховувати лише на мудрість професіоналів, які вповноважені ці роботи оцінювати. І я сподіваюся, що експерти виходитимуть із мотивів підтримки місцевого українського виробництва», - зазначила в коментарях ТК генеральний продюсер Film UA Television Алла Липовецька.

 

При цьому на наступний рік, очевидно, правила відбору проектів для участі в премії «Телетріумф» буде підкориговано. «Я особисто вважаю, що номінування російських серіалів бути не може, тому що українське телебачення - це український продукт», - переконує член оргкомітету премії та Нацради Лариса Мудрак.

 

З нею погоджуються і практики ринку.

 

«Це професіональна премія, яку створено, щоб розвивати українське виробництво, і всі розуміють, що всі ці статуетки важливі для того, щоб кожен професіонал у цій країні відчув свою потрібність. Тому якщо критерії не стануть жорсткішими, ми можемо дійти до того, що наступного року в номінації "кращий актор" у нас переможе Х'ю Лорі», - сказала ТК Алла Липовецька.

 

Влад Ряшин упевнений, що цьогорічна премія сама по собі є чималим досягненням фахівців: «Вона більше віддзеркалює той стан, у якому перебуває індустрія. А те, що є якесь різне розуміння тими чи іншими компаніями критеріїв відбору проектів, то це нормальний і природній процес».

 

Хоча, і на його думку, теж буде справедливим, якщо у премії змагатиметься лише продукт, створений українськими або російсько-українськими компаніями (як, наприклад, Star Media), або роботи, що виникли за умов реального копродакшну. «Я переконаний, що це буде правильно і чіткіше відповідатиме тенденціям та стану нашої індустрії», - зауважив він.

 

Постер - serialfun.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23742
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду