“Громадське радіо” буде. Але під іншою назвою

5 Березня 2002
1262
5 Березня 2002
17:00

“Громадське радіо” буде. Але під іншою назвою

1262
5 березня національна рада України з питань телебачення і радіомовлення розглянула питання “Про проект “Громадське радіо” в контексті розбудови громадського (суспільного) телерадіомовлення в Україні”.
“Громадське радіо” буде. Але під іншою назвою
Присутній на засіданні керівник проекту Олександр Кривенко пояснив, що бренд до назви проекту походить від основної, на його думку, функції радіомовлення – служити суспільству, громаді. Тож обрано і формат “топ-радіо” (як аналогічний світовому public radio). Пояснив він і принцип засновництва. Враховуючи те, що українська держава зараз неспроможна фінансово утримувати таке радіо, а йти шляхом північного сусіда, де на це працює олігархічний капітал, творці теж не побажали, то вони пішли третім шляхом – отримати допомогу від міжнародного фонду “Відродження”. А щоб не було непорозумінь стосовно уособлення назви “Громадське радіо” і наявним у Законі України “Про телебачення і радіомовлення” визначенням терміну “громадське радіомовлення” як “система позабюджетного загальнонаціонального, регіонального або місцевого телерадіомовлення”, О.Кривенко зазначив, що можливе й інше найменування проекту – наприклад, “Радіо-діалог”.

Інша головна дійова особа цієї резонансної історії – директор ТРК “Радіо-Люкс” Роман Андрейко на засіданні Нацради був відсутній. Його інтереси згідно письмової довіреності представляла Наталя Федоришин (ТРК “Люкс”, м. Львів), яка заявила, що вже укладено угоду між цією радіостанцією і фондом “Відродження” про співпрацю в реалізації вказаного проекту.

Обговоривши всі аспекти справи, члени Нацради прийняли рішення:

- підтримати запропонований експериментальний проект “Громадське радіо”;

- внести зміни до ліцензії ТРК “Люкс”, які дадуть змогу в рамках мовлення цієї радіокомпанії видачі в ефір продукції проекту “Громадське радіо” в експериментальному режимі;

- оголосити конкурс на право користуватися каналами мовлення з програмними концепціями “класична музика” та “розмовне радіо”, для чого визначити відповідні радіочастоти.

Після переоформлення в установленому порядку ліцензії ТРК “Люкс” (з проплатою 10% ліцензійного збору) проект вищеозначеної концепції “Громадське радіо” з позивними “Радіо-діалог” зможе вийти в ефір на частоті 69,68 МГц у Києві. Національна рада у своєму рішенні не встановила конкретно ні дати початку експериментального мовлення, ні кінцевого терміну експерименту. Але враховуючи те, що постійна ліцензія ТРК “Люкс” закінчується у вересні цього року, тож можна передбачити, що це і буде часом підведення його підсумків. Тож восени “громадцям”-мовникам треба буде визначатися: чи продовжувати співпрацю з радіо “Люкс” на його частоті, чи звертатися до Нацради за власною ліцензією.

Інф. “Детектор медіа”

Олександр Кривенко, керівник проекту “Громадське радіо”:

- Національна рада прийняла рішення змінити умови ліцензії для радіо “Люкс”. Це означає, що після погодження якоїсь низки формальних моментів проект “Громадське радіо” заіснує в ефірі без додаткового погодження з Нацрадою. Щодо назви проекту – Національна рада не сформулювала його в своєму рішенні. Оскільки я не маю задокументалізованого рішення, бо всі пункти формулювалися на слух, я не можу сьогодні говорити юридичною мовою. Не виключено, що назва збережеться та ж сама: “Громадське радіо”, ймовірно, буде фігурувати у назві радіомовлення, а саме як назва проекту вона збережеться точно. Юристи Нацради не навели достатніх аргументів для зміни назви, а навпаки, говорили про те, що такий варіант цілком можливий. Нацрада також уникла визначення конкретних дат щодо подачі нової ліцензії радіо “Люкс”. В робочому варіанті проекту рішення фігурувало 1 квітня. Але Національна рада в процесі дискусії змінила запропонований варіант, і пішла не на тимчасовий дозвіл – експеримент в ефірі, як планувалося, а на те, щоб змінити умови ліцензії для радіо “Люкс” на всій частоті, що під певним оглядом є фундаментальнішим в юридичному плані. Хотілося б уже сьогодні і для себе, і для слухачів визначити день, коли “Громадське радіо” вийде в ефір. За такого результату, який ми маємо на сьогодні, цей день значною мірою залежить від роботи працівників апарату. Це єдине, що мене в даний момент не задовільняє. Будемо працювати на те, щоб і радіо “Люкс”, і працівники апарату Нацради перейнялися відповідальністю перед українською громадськістю і зробили все, що можуть в рамках закону для якомога швидшого оформлення всіх формальностей.

Рішення прийнято і все тепер залежить від терміну, коли радіо “Люкс” підготує необхідні папери і проплатить певний внесок. Ми почали розмову з Романом Андрейко в цьому ключі, але думаю, що більш грунтовно зможу говорити про це завтра. Бо для нього самого, як і для всіх нас, це рішення стало трохи несподіваним. Ще вчора у розмові з членами Нацради ми досягли певного компромісу у формулюванні дозволу на експеримент в ефірі радіо “Люкс”, на тимчасові зміни ефірної концепції без формальної перереєстрації ліцензії. Ми знаємо, що у вересні закінчується термін дії ліцензії радіо “Люкс”, і мова йшла про дозвіл на мовлення на цій частоті лише на півроку. Сподіваємося, що до того часу буде зареєстрована окрема радіокомпанія, яка згодом звернеться із клопотанням до Нацради про видачу власної ліцензії.

Читайте також:

Олександр Кривенко звинувачує особисто Бориса Холода

Марафон на “Громадському радіо” не відбудеться. Через заборону проекту Національною радою?

Олександр Кривенко: “Наш проект проходив експертизу на БІ-БІ-СІ”

5 березня Нацрада з питань телебачення і радіомовлення детально розгляне питання про створення Громадського радіо

Деякі примітки до дискусії про функціонування "Громадського радіо" в Україні Футбол між Нацрадою та “Громадським радіо”. Форвард – радіо “Люкс”
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
“Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1262
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду