Бандера. ру й інші арії московського гостя

1 Липня 2010
42705

Бандера. ру й інші арії московського гостя

42705
«Беда в том, что в замкнувшейся в себе Галиции национальную идею оседлали фанатики-радикалы, такие, как Степан Бандера. В этом узком провинциальном мирке развилась националистическая шизофрения, которая как яд разрушала умы. Националисты сделали его героем и тем самым толкнули Западную Украину на гибельный путь».
Бандера. ру й інші арії московського гостя

Це не фрагмент чергової статті міністра всієї освіти та науки України без двох хвилин академіка Дмитра Табачника. І не чергова інвектива на адресу клятих галичан з боку успішного продавця держмайна, у тім числі й «Криворіжсталі» (пам'ятаєте цю грандіозну комерційну оборудку?) Михайла Чечетова. Це кілька дуже характерних фраз дикторського тексту нового фільму, зробленого в Москві про українські справи. Фільму, як заявлено його авторами і рецензентами, документального, який виконає ледь не всесвітньо-історичну місію: «расскажет о подлинном лице вождя Организации украинских националистов и о его политической карьере».

 

Назва стрічки, автором якої є знаний московський публіцист з репутацією ліберала Леонід Млєчин, а режисером - Олександр Сєдєльніков, гучна і з самоочевидною претензією: «Степан Бандера. Рассекреченная жизнь».

 

І розсекречує ліберал Млєчин, і розказує, і показує. От тільки замість фільму про Бандеру чомусь вийшло в його автора щось таке, що стосується не лідера революційного відламу ОУН, а всіх галичан, і ширше - всіх українців, котрі не вважають себе щасливими від кожного погляду на них і від кожної команди з околиць зоресяйного Кремля.

 

Якби це робилося в старі совєтські часи, можна було б упевнено сказати - типова ґебістська шмарка.

 

Як тепер охарактеризувати цю стрічку - хай вирішує глядач.

 

Для мене особисто Леонід Млєчин являє собою (попри його успіхи на полі російського лібералізму, відзначені кілька років тому орденом «За заслуги перед Отечеством» ІІ ст.) взірцевий типаж московського інтелігента, котрий все про всіх знає і завжди готовий класифікувати всі соціальні, культурні та політичні явища будь-якого народу світу, спеціально ці явища не вивчаючи. При цьому - обов'язково! - ще й менторським тоном повчаючи інших, як треба правильно жити.

 

І справді-бо: міжвоєнна Галичина взяла і замкнулася у своїй питомій провінційності, у власному вузькому світі (це твердження звучить на тлі кадрів хроніки, яка має засвідчити страшенну архаїку галицького життя) - і крапка. І немає кавалер-лібералу Млєчину жодної справи до того, що їхала найталановитіша галицька молодь учитися кудись у Прагу, Краків, Варшаву, Відень, Париж та Рим, що «у своєму вузькому світі» розвивали далі галичани створену ще наприкінці ХІХ століття кооперацію, яка об'єднувала 660 тисяч членів й експортувала продукцію до цілої низки європейських держав, що галицькі депутати польського парламенту ставили в Женеві, де була штаб-квартира Ліги націй, гострі питання міжнародного політичного життя, що випускники місцевих гімназій вільно володіли щонайменше німецькою та польською мовами, крім давніх мов, що в тій провінції можна було вільно читати газети, журнали й книги, видані друком у будь-якій країні світу... Порівняйте з Москвою 1930-х і запитайте себе: а де ж тоді була провінція?

 

Ну, а розповідати (якщо хтось вважатиме більш доцільним слово «верзти», то я протестувати не буду) про те, що, мовляв, у Галичині національну ідею осідлали фанатики-радикали, - це вже «вааааще»... А як же найпотужніша парламентська політична партія міжвоєнного часу - УНДО, як же ліберали, соціалісти, християнські демократи, ба навіть галицькі комуністи? Політичне життя тодішньої Галичини (як, утім, і нинішньої) відзначалося нормальною європейською строкатістю, але при цьому всі серйозні партії керувалися національною ідеєю. Як, власне, і має бути там, де існує окупаційний режим.

 

Але про характер установленого міжвоєнною Польщею на галицьких землях режиму у фільмі - лише кілька загальних слів. А тим часом за двадцять років польського панування кількість українських шкіл там зменшилася з 3662 до 144. Ось вам й одна з головних причин радикалізації настроїв місцевої молоді. А була ж іще й більш загальна, також не названа у стрічці: Польща не просто захопила 1919 року Східну Галичину; вона не виконала рішення Ради Послів Антанти 1923 року про умови, на яких одержувала українські землі під свою юрисдикцію, а саме - про надання українцям національно-територіальної автономії. Ключовий і загальновідомий момент - але «загублений» лібералом Млєчиним...

 

Та повернімося до самого початку фільму. Леонід Млєчин на тлі пам'ятника Бандері заявляє, що йому не надто приємно мати «этого человека» за своєю спиною. Натяк зрозумілий, чи не так? А потім щиросердно дивується, як це можливо - що у Львові сусідять пам'ятники знищеним нацистами євреям та українським політикам, котрі співпрацювали з німецьким режимом. Я, у свою чергу, можу дуже легко назвати одне місто, де також наявні пам'ятники тим, хто не просто співпрацював із нацистами, а й надавав їм тривалий час грандіозну за масштабами підтримку, без якої вони б програли Другу світову війну за рік, максимум за півтора, - поряд із меморіалами жертвам цієї війни. Зветься це місто Москва. Щось не чув, щоби Млєчина дивувала наявність у центрі російської столиці, на Красній площі могили й пам'ятника Сталіну, ба більше: чом би не поставити банальне запитання, хто вбив більше росіян, більшовики чи нацисти? І чому до одного тоталітарного режиму ставлення і на рівні російської влади, і на рівні значного числа ліберальної «тусовки» або позитивне, або нейтральне, а до іншого - погане?

 

Що ж стосується Галичини, то американський історик Ян Гросс здійснив підрахунок жертв серед мирного населення в німецькій і совєтській зонах окупації колишньої Польської держави. І вийшло, що за осінь 1939 - початок літа 1941 років більшовики загалом репресували у 3-4 рази більше людей, ніж нацисти, в тому числі і чималу кількість євреїв (як «капіталістів» та «буржуазних націоналістів», себто сіоністів). І це при тому, що, як пишуть дослідники, з Кремля був наказ - обережно діяти на приєднаних територіях.

 

Не дивно, що 23-30 червня 1941 року на Східній Галичині спалахує справжнє народне повстання проти більшовицького режиму (про що у фільмі, ясна річ, ані слова; але, скажімо, про те, як 8-й мехкорпус із боями йшов тоді через Львів, можна було прочитати ще у совєтські часи у спогадах генерала Миколи Попеля). Втім, я дещо забіг наперед...

 

Можна було б чимало сказати щодо самого Бандери, як він представлений у фільмі («неулыбчивый на фотографиях», - ясна річ, не було підстав для посмішок на офіційних фотографіях - але як же тоді фото з дітьми?), та справа, ще раз підкреслю, не у цьому персонажі.

 

І навіть не в унікальній за цинізмом (хоча, втім, чому унікальній?) фразі - мовляв, після Коновальця став лідером ОУН полковник Мельник. Чому б не сказати, що він був убитий чекістом Судоплатовим за наказом Сталіна? Чи не тому, що тоді руйнується вся міфологема про злих галичан-терористів - виявляється, був іще й совєтський державний тероризм?

 

Справа, мабуть, у тому, що фільм сконструйований як обойма ідеологічних цвяхів, які автор забиває в голови глядачів.

 

Бах! - наче цвяха забито: не Київ, мовляв, а Львів виявився колискою української національної ідеї. Нісенітниця? Так. Бо на звання цієї колиски можуть сміливо претендувати Харків та Полтава (де Микола Міхновський писав і проголошував «Самостійну Україну», де збиралася Революційна українська партія? А де на початку ХІХ століття виходив друком часопис «Украинский Вестник», а де творив Іван Котляревський?). Але російський чи донбаський глядач вірить: у всьому винні кляті галичани...

 

Бах! - інший цвях: програмні настанови ОУН включали «изгнание или уничтожение других народов». Беремо «Декалог українського націоналіста» - немає цього, беремо «Десять заповідей...» Міхновського - маємо дещо інше: «Україна для українців! Отже, вигонь звідусіль з України чужинців-гнобителів». І в іншому місці про цих чужинців, що вони вороги «поки вони панують над нами й визискують нас». Радикально? Так. Але це цілком зрозумілий, у сьогоднішніх термінах, національно-визвольний дискурс...

 

Бах! - ще один цвях: мовляв, друга людина в ОУН, Ярослав Стецько, був згоден із нацистськими планами винищення євреїв, отож улітку 1941 року він одержав можливість реалізувати ці нацистські плани на українській землі. Але ж рішення про «остаточне розв'язання єврейського питання» нацисти ухвалили лише у січні 1942 року (сумнозвісна нарада у Ванзеє). До цього вони коливалися між різними варіантами - депортації в Палестину чи на Мадагаскар, створення якогось єврейського району на Сході Європи тощо. Ясна річ, ці плани були спрямовані на знищення значного числа євреїв, але до відповідної наради рішення на рівні державної політики не було. Рішення було цілком таємним - навіть гауляйтерам воно було доведене тільки в 1943 році, після Сталінграду. Невже ж Ярослав Стецько був медіумом, котрий в 1941 році дізнався про ці плани, яких іще не було? (Я вже не кажу про те, що експерти ще не дійшли висновку, чи Стецьком, а чи ні написано той текст щодо єврейського питання, що він неточно процитований у фільмі).

 

І так далі.

 

Звісно, у діяльності обох відламів ОУН були не надто симпатичні, м'яко кажучи, моменти. Звісно, серед українських націоналістів були антисеміти і прихильники фашизму. Звісно, Галичина - не культурний центр Європи та не рай на землі. Але водночас твердження про фашистський характер ідеології революційної ОУН - це відверта брехня. Авторитарний - так, і не більше. Головне тут, власне, що у керівництві очолюваного Бандерою крила ОУН у 1941-43 роках точилася боротьба між прихильниками різних ідей, і тому «Маніфест ОУН» від грудня 1940 року - це типовий революційно-демократичний документ («Боремося: - за гідність і свободу людини; - за право визнавати одверто свої переконання; - за свободу всіх віроісповідань; - за повну свободу совісти...»), а дещо пізніше ухвалюються від імені тієї самої організації недемократичні й антисемітські заклики. Проте влітку 1943 року все стає на свої місця; і досить порівняти нову програму ОУН та чинну на той час програму ВКП(б), щоб зрозуміти, хто є who.

 

Проте чесне дослідження дуже непростих сюжетів розвитку українського націоналізму та реальних доль його революційних лідерів - поза сферою інтересів московського гостя.

 

Його зафільмовані пропагандистські «арії» - про інше.

 

Про те, що борці з совєтським тоталітаризмом апріорі є злочинцями.

 

І про те, що така боротьба - це «гибельный путь».

 

P.S. «...Де швидкими кроками, де бігом добираємось до тюрми на вул. Лонцького. Сопух гниючого людського тіла. Ось з черепа трупа стирчать "цальові" цвяхи, забиті майже до капелюшка. Дерев'яні кілки в орбітах. Бите скло в скаліченому роті, руки зв'язані колючим дротом. Тризуб вирізаний на посянячиній спині... Денце пляшки виглядає з-поміж ніг молодої жінки, груди вирізані. На ношах виносять... ні, не трупи, кусні людського м'яса. Часу на розстрілювання чи вбивання цвяхів вже не вистачало - енкаведісти кидали в камери ручні гранати і тут же зачиняли оковані двері» (львівський лікар Олександр Кіцер, 30 червня 1941 року).

 

Подібні документи Леонід Млєчин не цитує, натомість демонструючи невідь де зняті кадри (Львів? Вільнюс? Краків?), у яких особи в цивільному тягнуть кудись інших осіб, у яких можна вгадати євреїв. Що ж, мерзотники були всюди, і серед українців також, але чи припустимо вести мову про певних «ідейних» злочинців, замовчуючи факт державного злочину? Адже близько 10% знищених отаким чином чекістами в'язнів у тюрмі на Лонцького були звинувачувані в сіоністській підпільній діяльності...

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
42705
Читайте також
19.12.2010 10:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
22 995
14.10.2010 09:32
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
19 721
20.09.2010 10:28
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
36 302
14.09.2010 15:39
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
12 771
11.09.2010 11:14
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
37 662
01.09.2010 10:36
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
25 957
20.07.2010 11:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
13 129
06.07.2010 11:35
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 620
21.06.2010 12:35
Сергій Грабовський
, ля «Детектор медіа»
36 530
12.05.2010 07:02
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
28 842
06.05.2010 08:44
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
35 959
23.04.2010 15:40
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
32 907
13.04.2010 11:06
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
34 128
05.04.2010 20:53
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
44 784
01.04.2010 10:42
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 722
26.03.2010 15:02
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
28 645
17.03.2010 17:27
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
39 003
10.03.2010 10:19
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
22 704
20.02.2010 13:32
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
35 827
04.02.2010 17:11
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 438
Коментарі
34
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Злой
4968 дн. тому
Как бы тебе это объяснить, хотя понимаю, что не дойдет. У людей которые были и коммунистами, жили в те времена, когда после войны поднимали Украину, а тем более участвовали в Великой Отечественной войне, такие ДЕБИЛЫ типа тебя, НЕ РОЖДАЮТСЯ! Это акссиома. Плюйся дальше.
bahar
4983 дн. тому
Злий та паскудний, не треба тут блювати та вішати нам ... на вуха! Мій батько (вже покійний) був і комуністом і ветераном Другої світової, але саме він ще за радянських часів розповідав мені правду і про куркулів, і про УПА, і про Голодомор - створив моє бачення України. У багатьох українців це відбувалось так само. А звідки такі виб-дки беруться, як Ви, можна здогадатись!
глід
5032 дн. тому
Пане Грабовський, поважаю вашу обєктивність і фаховість. Щодо статті... то мені здається, що росіянам головне не те, щоб докопатись до суті, а щоб принизити ( можливо, тут грають комплекси неповноцінності... не берусь судити ) ключові моменти історії не тільки України, а й інших своїх сусідів.
Злой
5034 дн. тому
Крылатый. У вас хоть капля совести, моральности есть? Цитирую ваши слова -" Дякувати Богу, правду не приховаєш". Уже на современном этапе нашей Украины, сотни НАШИХ УКРАИНСКИХ публикаций и документов, какая мразь был Бандера, и как вылизывал фашистов Шухевич. И самое интересное уже сколько раз задаю один и тот же вопрос- сколько вояками УПА убито фашистов, какие боестолкновения были с немецкими войсками, сколько сбито самолетов, подбито танков и машин, КАК ЭТИ ХЕРОИ МЕШАЛИ ВЫВОЗУ ИЗ УКРАИНЫ ЛЮДЕЙ И НАШЕГО ДОБРА? Хоть бы один толком ответил. Ничего, только лайно в ответ. На стороне фашистов воевали разные страны Италия, Румыния и т.д., но у них хватило ума и порядочности признать это ошибкой и НЕ пиариться на этом сегодня. У нас же групппка людей пытаеться втюрить огромному числу людей, что те херои воевали за свободу. С кем? Немцы зашли со стороны Львова, прошли через всю Украину, сжигая и убивая, угоняя скот и людей, вывозили даже плодородные земли. Потом бежали обратно через всю неньку, вообще уничтожая все, что можно. И скем же воевали все это время наши кошкодавы? Могилы украинских солдат от Сталинграда до Берлина, а эти сало в схронах жрали когда наши украинские солдаты штурмовали Сапун-гору, форсировали Днепр и освобождали Киев, сколько полегло за освобождение Львова. С такими аффторами статейки, я не сильно удивлюсь, что флаг над Берлином первыми поставили вояки УПА. И я очень рад, что ветераны охотно идут к детворе и рассказывают о той войне. Как ты там пишешь -"Дякувати Богу, правду не приховаєш". Умничка. Правильно.
Не Михельсон
5035 дн. тому
Маємо так их же журналістів(Грабовський), яких "героїв" маємо(Бандера).А потім дивуємося, чому нас не поважають у світі. Втім, Грабовський все ж більшою мірою журналіст, аніж Бандера - герой. Шановний, якщо у декотрих країнах третього світу, як, скажімо, Гвінея Бісау чи Україна немає повноцінних героїв, ліпше визнати це, аніж проштовхувати у священий пантеон огидних гнид на кшталт Бандери. Ця дрібна некчема - терорист такий же "герой", як і ті нероби, що зібралися у 2004 на Майдані на чолі з придурком - бородавочником і оголосили себе революціонерами. Натомість, позасирали по вуха туалети і кущі уздовж Хрещатика.Добре, аби цим обмежились. Слідом за кущами - засрали усю країну.
Krylatyj
5035 дн. тому
Злючці. Ви звикли чути лише тих ветеранів, які в школах розказують про те, які бандерівці фашисти, а чи пустять у ті школи ветерана, який розкаже про національно-визвольну боротьбу українців. А саме такою була боротьба ОУН і УПА. Донедавна нам розповідали, якими "бандитами" були Петлюра, Махно, Зелений, Тютюнник та інші і, якими "героями" - Якір, Косіор, Петровський, інші і батько радянських концтаборів Лєнін. Дякувати Богу, правду не приховаєш.
Злой
5037 дн. тому
Алешенька! А тебе не надо прочитать как в годы войны сотрудничали наши херои с фашистами, как убивали своих же украинцев, сколько дел натворили на территориях других стран. Мне вообще эта тупизна в стране очень нравится. Ветераны в школах рассказывают какие бандеровцы фашисты, а ты с дебильным учебником пыжишься доказать обратное. Ну, страна!
Олексій Мазур, Дніпропетровськ.
5037 дн. тому
Цю статтю слід обов'язково прочитати ведучій "Рентгена" на "Проміні", одній з авторок "Телекритики", київському кореспонденту російської "АиФ", лютій бандероненависниці та обвинувачувачці Хмельницького й ОУН-УПА в антисемітизмі Марині Бердичевській.
Ukrainents
5039 дн. тому
Не читайте націоналістичних пропагандистів а західних істориків: ДЖОН-ПОЛ ХИМКА: «Молодому поколінню трудно вірити, що націоналісти робили все те, що я й інші дослідники описуємо» http://commons.com.ua/archives/8555
Олександр МИихельсон
5040 дн. тому
+ 100 %.
micka
5040 дн. тому
так Млечин даже "как надо" не умеет)) а дебіли то не українське слово взагалі. ТИМ, чого ти ображаєшся, я ж дИбілами назвав авторів цього фільму. Хіба ти теж брав участь в його зйомках? Будучи заказчиком этого фильма, я бы Млечина выгнал без выходного пособия за такие ляпы.
Вовтузенко
5041 дн. тому
Інгваре, +100!
ingvar
5041 дн. тому
Судя по всему,каждый по своему прав.Лично меня раздражает то,как бывшие комсомольцы стали адептами национал-патриотизма.Как автор,Грабовский интересен,но доверие - это нечто другое.Не случись горбачевской перестройки и,как следствие,распада СССР,снимали бы и писали Млечин там и Грабовский здесь ,,как надо" и ни шагу в сторону.
ТИМ
5041 дн. тому
Для "micka": слово "дЕбилы" пишется через "Е". И по-русски, и по-украински. Что раздражает в квасных УПА-патриотах, так это безграмотность. Даже на их родном языке.
micka
5041 дн. тому
крім того, мельком проскакують кадри про те, як у москві хтось помітив (може і сам сталін, х** його знає - не важливо хто) що нквдисти трохи переусєрдствовали, вирізаючи мирне населення галичини. і ніхто цього не став заперечувати - просто пожурили одне одного, мовляв, більше так не будем, що ж це ми так дійсно перестаралися. нема слів! подивіться уважно цей фільм - там таких ляпів ціла купа. навіть свою агітаторську роботу шестьорки млєчін не зміг виконати нормально. туплять совки!
micka
5041 дн. тому
фільм уже досить не новий. я дивився. смішно те, що борзий млєчин спочатку розказує, як оун-упівці вбивали жидів і мирне населення, а потім в кадрі показує документ - старі кадри, на яких знято розклеєні по місту оголошення, де українською чи польською мовою написано, що головний провід оун забороняє своїм членам вбивати жидів і забирати у них житло. лоханулися масквічі, може просто мови не знають і тулять в ефір документи для ілюстрації навіть, якщо вони підривають всю концепцію фільму. як такими дибілами можна бути?
Луканов
5041 дн. тому
Мудрості. У моєму фільмі розповідається про теракти, які Бандера організував проти польського міністра Броніслава Пєрацького і проти радянського консульства у Львові. Також згадано і про інші теракти. Ви або дивилися якісь уривки, або дивилися неуважно. Також коментарів там до біса.
Луканов
5041 дн. тому
Мудрості. У моєму фільмі розповідається про теракти, які Бандера організував проти польського міністра Броніслава Пєрацького і проти радянського консульства у Львові. Також згадано і про інші теракти. Ви або дивилися якісь уривки, або дивилися неуважно. Також коментарів там до біса.
Бодя
5041 дн. тому
Грабовський - як завжди молодець. Глибоко і аргументовано. Цього не скажеш про совєтофілів, які починають репетувати як недорізані, щойно прочитавши те, з чим сперечатися не можуть. "Хотят пустить мне кровь..." і фсьо такоє... Смішно, гаспада! Нікому ваша кров не потрібна. Як і життя ваші недолугі. Як і погляди ваші - зашорені й ретроградні, почерпнуті ще з совєцької школи, де усі ми навчалися, але не усі сприймали ту дурню і брехню буквально і тим більше мало хто з тією брехнею і дурнею носиться дотепер як з писаною торбою. Чому ж москвофіли-українофоби не полемізують з наведеними у P.S. словами львівського лікаря (до речі, з не дуже "українсько-націоналістичним" прізвищем) з описом большевицьких звірств? "Випадково" не помітили? Зовсім не дивно. Не вірите львівським лікарям - почитайте книжку Мельгунова "Красный террор", перевидану у СССР ще 1990-го. Або подивіться хочби однойменну статтю у Вікіпедії. Це про Київ 1919 року: "Весь ... пол большого гаража был залит уже ... стоявшей на несколько дюймов кровью, смешанной в ужасающую массу с мозгом, черепными костями, клочьями волос и другими человеческими остатками .... стены были забрызганы кровью, на них рядом с тысячами дыр от пуль налипли частицы мозга и куски головной кожи... желоб в четверть метра ширины и глубины и приблизительно в 10 метров длины... был на всем протяженіи до верху наполнен кровью...". ПІСЛЯ ЦЬОГО ХТОСЬ ХОЧЕ СКАЗТИ, ЩО З ТАКОЮ ВЛАДОЮ НЕ ТРЕБА ВОЮВАТИ ВСІМА ДОСТУПНИМИ ЗАСОБАМИ?
Бодя
5041 дн. тому
Грабовський - як завжди молодець. Глибоко і аргументовано. Цього не скажеш про совєтофілів, які починають репетувати як недорізані, щойно прочитавши те, з чим сперечатися не можуть. "Хотят пустить мне кровь..." і фсьо такоє... Смішно, гаспада! Нікому ваша кров не потрібна. Як і життя ваші недолугі. Як і погляди ваші - зашорені й ретроградні, почерпнуті ще з совєцької школи, де усі ми навчалися, але не усі сприймали ту дурню і брехню буквально і тим більше мало хто з тією брехнею і дурнею носиться дотепер як з писаною торбою. Чому ж москвофыли-украънофоби не полемізують з наведеними у P.S. словами львівського лікаря (до речі, з не дуже "українсько-націоналістичним" прізвищем) з описом большевицьких звірств? "Випадково" не помітили? Зовсім не дивно. Не вірите львівським лікарям - почитайте книжку Мельгунова "Красный террор", перевидану у СССР ще 1990-го. Або подивіться хочби однойменну статтю у Вікіпедії. Це про Київ 1919 року: "Весь ... пол большого гаража был залит уже ... стоявшей на несколько дюймов кровью, смешанной в ужасающую массу с мозгом, черепными костями, клочьями волос и другими человеческими остатками .... стены были забрызганы кровью, на них рядом с тысячами дыр от пуль налипли частицы мозга и куски головной кожи... желоб в четверть метра ширины и глубины и приблизительно в 10 метров длины... был на всем протяженіи до верху наполнен кровью...". ПІСЛЯ ЦЬОГО ХТОСЬ ХОЧЕ СКАЗТИ, ЩО З ТАКОЮ ВЛАДОЮ НЕ ТРЕБА ВОЮВАТИ ВСІМА ДОСТУПНИМИ ЗАСОБАМИ?
Ольга
5041 дн. тому
"Степан Бандера..." достоин того, чтоб его смотрели, думали и дискутировали. Кстати, в "Комс. правде" в Украине", в номере за 23 июня - материалы "круглого стола" "Героям - слава! А Бандере?", тему обсуждают историки и непосредственно автор фильма - Леонид Млечин. Разумеется, там были и Вятрович, и Патриляк (Юхновский в последний момент отказался.) Когда люди не рвут глотки перед митингами, а спокойно оценивают факты, не признавать очевидное - и теракты, и погромы, и коллаборционизм - становится невозможным.
5454
5041 дн. тому
Бандера завжди буде нашим героєм! Пережили 70 років комуняк, переживем і 5-10 років Януковича!
Lom
5041 дн. тому
однако как оживились коммунофашисты и зачастили помусорить своими грязными имперастическими мыслишками....
AP
5041 дн. тому
когда ж националисты утихомирятся???
мудрость
5041 дн. тому
Луканову: посмотрела ваш фильм на ютубе.Почему там нет ни одного комментария? критиковать/возражать нет смысла, каждый имеет право на свое мнение. Вы легонько прикосулись, в основном рассказали его биографию, а не основную деятельность. Почему вы не соощили о том, что он имел хорошее влияние на людей? Для меня самые страшные понятия - работать подпольно, охотиться сначала за польскими, потом за советскими, сотрудничать с немцами, утвержение, что только этнческие украинцы могут жить в Украине, остальные кто - враги?их надо убивать?Почему вы не рассазали о террактах, которые Бандера оргнизовывал?Факты есть. Вы об этом не упоминаете. В патриотизме нет ничего страшного, если это не влияет на жизнь и сознание людей. "9 травня війна УПА не закінчилася" - вот этой фразой вы сказали все. на ютубе есть еще "Степан Бандера. Рассекреченная жизнь" - не менее интересно посмотреть.
atos
5041 дн. тому
Сергей,ВЫ ГЕНИЙ! Спасибо Вам. Первый абзац "ДИКТОРСКИЙ ТЕКСТ" -точно ставит все точки над iiii. Полностью его поддерживаю и подписываюсь. С ув. ЛУЧШИЙ ИЗ МУШКЕТЕРОВ---А Т О С !!!
Русская украинка. В догонку.
5041 дн. тому
И Галичиной вы своей достали. Украина - огромна. Даже без Галичины.
Русская украинка.
5041 дн. тому
Господи! Когда можно будет жить без Бандеры? Без этих статей, мудрых и "едких" умозаключений, неистовой защиты галичан как единственно правильных украинцев? Даже если бы вы, их защитники, были правы, ВЫ НАДОЕЛИ. Обрыдли. Тошнит от вас и вашего бендеры. А по поводу "несчастных" галичан"... Почему, не испытывая к ним никаких добрых чувств, я не желаю им смерти. А они, когда у ник заканчиваются аргументы, угрожают пустить мне москальскую кровь? Называют меня нечистью. Вот он, хваленая галицкая интеллигентность. Так в чем был не прав Табачник?
Луканов
5041 дн. тому
Фільм був знятий десь 13 років, він неодноразово показувався по телевізору і випущений на DVD, Називається "Три любові Степана Бандери". Зняв його я :)))))
мудрось
5041 дн. тому
свидомитики, а чего же вы за столько годиков не сняли украинский фильм о своем герое? Чего не хватило денег? власти? багато роботы? Вы же только и умеете, что воевать с "чужинцями", нападать на других, а не развивать свое. Президент Ющенко за пяць лет мог бы взять под свой патронат съемку такого фильма и "звание героя", которое он в конце срока присвоил было бы оправданным. Критиковать других очень удобно, особенно если другие представители другой страны и особенно по вашему мнению "вражеской России", в которой по-вашему не умеют снимать документальные фильмы???Умеют и снимают, даже о чужих "героях"(?). Будем смотреть! Спосибо Млечину и Седельникову.
Игорь
5041 дн. тому
Для Оленки. Обзовите "украиной" 3-4 западных области, присоединитесь к Польше (может в качества воеводство, но зато в ЕС) - и успокойтесь уже. Грабовского не забудьте с собой взять. Глупость, скажете ? Только не заставляйте тогда других считать уголовных и военных преступников героями. Сами так думаете - думайте. Но других не трогайте, носители "единственно правильного учения" о героизме упа-оун
Вовтузенко
5041 дн. тому
Якщо Грабовський справді вірить у ту маячню, яку написав, сумно. Якщо просто написав заради гонорару, це ще півбіди. Але так маніпулювати фактами й смислами, і при цьому звинувачувати в маніпулюванні Млєчина - це щось, панове.
Оленка
5041 дн. тому
Господи, врятуй Україну від москалів та іншої нечисті!
Игорь
5041 дн. тому
Видимо хороший фильм Млечин снял. Нужно будет обязательно посмотреть.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду