Будьте скромнішими

2 Червня 2009
20929
2 Червня 2009
14:00

Будьте скромнішими

20929
Держкомтелерадіо радить керівникам державних телекомпаній утриматись від роботи в ефірі. Більшість на рекомендації не зважатиме.
Будьте скромнішими

Державний комітет телебачення та радіомовлення рекомендував керівникам державних телерадіокомпаній «менше брати участь у веденні ток-шоу та політичних програм».

 

Причину цієї рекомендації виконувач обов'язків голови комітету Анатолій Мураховський пояснив так: «Вони - менеджери, й мають дбати про законність використання коштів, наповнення ефіру телевізійними програмами, про кадри тощо. Бо коли керівник компанії часто буває в ефірі, ми розуміємо, що це гримерка, підготовка сценарію, витрата часу на участь у програмі. З іншого боку, вони є творчими працівниками, і ми не можемо заборонити їм працювати за фахом. Хоча ми їм таку рекомендацію дали».

 

Йдеться не про заборону - звернення мало суто рекомендаційний характер. «Якби ці рекомендації були якимось наказом і виголошувалися не так обережно, як це робить політкоректний Мураховський, я б у ту ж хвилину повернувся й пішов», - каже запальний керівник Харківської обласної телерадіокомпанії Зураб Аласанія. Протягом останніх 10 років Зураб був автором і ведучим низки програм: «ОбъектIF», «Два плюс», «Агітпроп», «Объект-неделя», «Объект-обзор» тощо. На його думку, безпосередня участь керівника у телевиробництві завжди заряджає працівників «командним ентузіазмом»: «Я робив це багато років. З одного боку, це забирає багато часу, але з іншого - коли директор сам горить і робить щось своїми руками, це впливає і на працівників телекомпанії, бо вони бачать перед собою не чиновника, а такого ж, як і вони».

 

Робота в ефірі допомагає і президенту Національної телекомпанії України, народному артисту України Василю Ілащуку: «Коли я бачу себе в кадрі, я розумію, що потрібно тримати себе в формі. Це все стимулює до роботи». А от Святослав Пирожко, гендиректор Волинської ОДТРК і ведучий програми «5 хвилин у суботу», «завдяки своїй родини, яка створювала всі умови, весь свій позаурочний час використовує для творчості». Родіон Мірошник, гендиректор Луганської ОДТРК, вважає, що «не щоденна» програма не заважає керівникам виконувати менеджерські функції.

 

Втім, деякі співрозмовники ТК вважають рекомендації не примхою Держкомтелерадіо, а цілком адекватною реакцією на ситуацію в областях, де в телерадіокомпаній складаються специфічні взаємини з місцевою владою. Зокрема, на початку травня до Держкомтелерадіо звернулося ГУМВС у Дніпропетровській області з проханням усунути керівника телекомпанії Вікторію Шилову, яка в телеефірі обласного телебачення прокоментувала порушення кримінальної справи (за фактом розкрадання майна телекомпанії) «з особистою негативною оцінкою» і таким чином порушила таємницю слідства та конфіденційність інформації, пов'язаної з розслідуванням кримінальної справи. «Прошу надати належну оцінку діям генерального директора ДОДТРК Шилової В. В., вжити заходів щодо недопущення у подальшому розголошення посадовими особами даних досудового слідства», - йдеться в листі слідчого Геннадія Руденка.

 

За словами пана Аласанії, Держкомітет бачить проблеми обласних телекомпаній - з губернаторами, мерами, обласними радами. Але при цьому ОДТРК фінансово залежать від представників державної влади на місцях, тож для запобігання виникненню конфліктних ситуацій комітет і дає такі поради.

 

«У мене немає таких відносин із обласною чи міською владою, тому мені взагалі все одно. Але я, наприклад, хоч і не беру в місцевої влади грошей, сильно залежу від того, що сиджу в орендованому приміщенні. Чого варто міській владі у разі чого мене задавити? Ми розуміємо, чому вони виголошують такі рекомендації, але не приймаємо їх для себе», - зазначає Зураб Аласанія. Однак при цьому він підкреслює: від того, веде програму керівник чи ні, ситуація суттєво не залежить. «Я не думаю, що конфлікт у тому ж Дніпропетровську розгорівся через те, що Шилова почала вести ефіри», - каже Зураб Аласанія.

 

Втім, сама пані Шилова рекомендації комітету підтримує й каже, що їй доводилося стикатися зі звинуваченнями в заангажованості через ведення політичного шоу «Теледебати». «Керівник телерадіокомпанії - це ще й менеджер, який уособлює діяльність всієї телекомпанії, - каже вона. -  Якщо програму веде просто журналіст, це не сприймається політичними силами як спеціальне замовлення, натомість коли в ефірі гендиректор...».

 

До того ж, за словами Родіона Мірошника, дуже часто керівниками ОДТРК є відомі в своєму регіоні люди, багато хто з них - депутати місцевих рад. «І в цій ситуації такі обмеження є доцільними, - вважає він. - Але з іншого боку, керівники компаній є ще й журналістами, тому вести такі шоу для них - нормально. Однак у контексті перманентних виборів і достатньо жорсткої боротьби між політичними структурами часткова рація тут є».

 

Приміром, сам пан Мірошник є депутатом Луганської обласної ради (від Партії регіонів): «Як депутат я беру участь у політичних шоу, даю коментарі, але тільки не на своїй телекомпанії. І треба чітко розуміти різницю між тим, коли ти береш участь у телекомпанії, якою керуєш, та іншими. Оскільки це було б використанням у власних інтересах ресурсу, який я очолюю, бо це не дає рівного доступу всім політичним силам».

 

Депутатом обласної ради (від блоку Лазаренка) є й безпартійна пані Шилова: «Але я не дозволяла собі брати ту чи іншу сторону, я поводилась як телеведуча. Утім, за останніми соціологічними опитуваннями, мій особистий рейтинг в області становить близько 8%, а в місті - 4,7%, це означає, що мене сприймають як політичну фігуру. В мене великий рейтинг через те, що люди довіряють державному дніпропетровському каналу, бо ми збільшили покриття і стали найрейтинговішим каналом області».

 

Попри це, Вікторія Шилова вирішила прислухатися до пропозицій Держкомтелерадіо й піти з ефіру, щоб «не було інсинуацій»: «Я могла цього не робити, бо це була лише рекомендація, але я вважаю, що Міністр (так пані Шилова називає Анатолія Мураховського. - ТК) все робить абсолютно правильно для того, щоб зберегти систему, щоб не було жодних нарікань на те, що хтось є прихильником тієї чи іншої політичної сили чи поглядів».

 

Більшість керівників державних телекомпаній не зважили на рекомендації Держтелерадіо.  Родіон Мірошник вважає, що примусові обмеження у веденні програм для менеджерів телекомпаній можуть бути доцільними лише стосовно політичних проектів: «Тому було б правильніше, якби вони знімали документальні фільми чи культурологічні програми. А от політичні дебати, на мій погляд, має вести журналіст, рівновіддалений від різних політичних сил». Свій проект «П'ятий вечір» пан Мірошник припинить вести хіба що влітку: «"П'ятий вечір" - це підсумкова програма, але я намагаюся відходити від політичних питань і зачіпати радше якісь економіку, соціалку, не влазити у політичні дебати. Що ж до політики, то в будь-якому разі я впевнений, що в агітації цей проект не буде задіяно».

 

Продовжуватимуть вести свої проекти і Зураб Аласанія, і Святослав Пирожко. Василь Ілащук «прекрасно розуміє», що посада керівника телевізійної телекомпанії є тимчасовою, і тому ні за що не відмовиться від ролі ведучого: «Це не моє хобі - це моя професія, я цим займався 25 років. Ніхто не народився і не помирав керівниками. А моя професія - ведучий телебачення. Тому я дуже вдячний за поради Держкомтелерадіо, але не хотів би відходити від професії. Бо це моє життя. Я не просто заробляю гроші на цьому, я живу цим».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20929
Читайте також
12.03.2010 11:08
Наталія Данькова
23 913
05.03.2010 09:19
Наталія Данькова
54 501
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
OBI-Consulting.eu
5413 дн. тому
Привіт пану Ляпоненку з "Лтави"!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду