«Я так думаю з Анною Безулик» на 5-му каналі. Які враження?

20 Березня 2009
30859
20 Березня 2009
17:12

«Я так думаю з Анною Безулик» на 5-му каналі. Які враження?

30859
Діляться Володимир Цибулько, Марина Бердичевська, Отар Довженко й Андрій Рушковський.
«Я так думаю з Анною Безулик» на 5-му каналі. Які враження?

19 березня о 21.40 на 5-му каналі стартувало політичне ток-шоу «Я так думаю з Анною Безулик». Програму на замовлення 5-го виробляє продакшн-компанія Бориса Фуксмана «Українська медійна група». Першими гостями оновленого проекту стали бютівець Володимир Яворівський та регіоналка Олена Лукаш. Рейтингові показники першого ефіру є порівняно успішними, зважаючи на відсутність промо- та рекламної кампанії. «ТК» попросила своїх авторів та експертів поділитись враженнями від переглянутого першого випуску шоу.  Чекаємо також на ваші враження, які ви можете висловлювати у коментарях.

 

 

Володимир Цибулько, політичний експерт, письменник:

- Фактично новий проект Анни Безулик є повтором програми, яку вона раніше робила на «1+1». Єдине, що вирізняє нову програму, - більша хаотичність та хиби у виконанні. На мою думку, перший випуск «Я так думаю» мав дуже мало ознак аналітичної програми Принаймні, її драматургія більше пасувала б розважальному лотерейному шоу, аніж серйозній програмі, що претендує стати аналітичним майданчиком.

 

Також я звернув увагу на те, що вже у першій програмі не було збережено балансу представництва політичних сил, причому і в так званому експертному колі також. Фактично за сумою представництва програма перетворилася на майданчик для БЮТ, адже від нього був не лише один із двох головних дискутантів, а й експерти Гарань, Жданов і Небоженко, які є відомими експертами «на користь» БЮТ.

 

До того ж, на мою думку, автори програми припустилися помилки, дуже серйозної для цивілізованої журналістики: питання виборчої тактики ВО «Свобода» та причин її перемоги на Тернопільщині обговорювали за повної відсутності представників цієї політичної сили. Все-таки ведучий проекту з такими амбіціями повинен мати серйозні аналітичні здібності й бути готовим до дискусії. Мені здалося, самої Анни Безулик як модератора було в учорашній розмові забагато, а її прихильність до спаринг-дискутантів не провокувала учасників дискусії до битви теорій та експертиз. У  результаті вийшла програма - своєрідне перемивання кісточок.

 

Можливо, є запит саме на такий формат політичної програми, можливо, 5 канал вирішив піти саме таким шляхом, але тоді програму можна було побудувати інакше. Навіщо запрошувати в студію таку кількість експертів, якщо вони виступають як мовчазні статисти й усе одно не мають можливості повноцінно брати участь у розмові?

 

Отже, нова програма Анни Безулик продемонструвала фінансові можливості каналу, але поки що вона явно не готова на рівних конкурувати з проектами Савіка Шустера, Андрія Куликова та «Свободою на "Інтері"».

 

 

Марина Бердичевська, журналіст, директор з розвитку проекту «Детектор медіа»:

- Анна Безулик вернулась в украинский эфир со своим политическим ток-шоу. Многие ждали его с нетерпением. И ожидания экспертов Анна оправдала, даже, можно сказать, превзошла, продемонстрировав высокий профессионализм и предложив зрителю реальную альтернативу клонам шустеровской «Свободы слова» на ICTV, «Интере» и ТРК «Украина».  

 

В отличие от конкурирующих с ним телепродуктов, ток-шоу «Я так думаю с Анной Безулик», строго ограниченное по времени и перемежаемое слишком частыми, но короткими рекламными блоками, смотрится на одном дыхании. Поскольку Безулик, с одной стороны, себе не изменила, выступая жестким модератором разворачивающейся в студии дискуссии, а с другой - отказалась от привычки спорить со своими визави и настаивать на собственной точке зрения.  

 

Благодаря этому в ее ток-шоу сегодня нет ничего лишнего: Анна властно направляет дискуссию, заставляя приглашенных политиков и экспертов высказываться на строго заданную ею тему, отвечать на четко и однозначно формулируемые ею вопросы, не позволяя им увлекаться лозунгами, которые годятся лишь для предвыборной агитации, и пресекая любую попытку устроить «базар в студии».  

 

Выбрав для дискуссии тему досрочных выборов в Тернополе, которую в последние дни вроде бы обсуждали все, но поверхностно, Безулик подняла на-гора сущностные пласты этого события, тем самым превратив его из события в феномен, заострила на них внимание и заставила приглашенных эти проблемы обсуждать. В этом ей помогли и подготовленные заранее журналистами программы сюжеты, что подтолкнуло героев эфира к обсуждению реальных фактов, цифр и тенденций вместо провозглашения дежурных агитационных речей. Подобные заранее заготовленные сюжеты, способные направить дискуссию в прямом эфире в нужное русло, - то, чего ощутимо недостает остальным политическим ток-шоу. 

 

Мы хотели узнать о подробностях тернопольских выборов - мы получили факты, мнения, узнали о тенденциях и скрытых угрозах этого события. Победа партии «Свобода» Олега Тягнибока квалифицировалась не просто как результат применения админресурса, не просто как очередная демонстрация абсурдистских тенденций в отечественном политикуме. Мы поняли главное: в стремительно нищающем обществе в геометрической прогрессии растут радикальные настроения, а соответственно - симпатии к радикалистским лозунгам и партиям. Если бы не Анна Безулик, приглашенные в студию политики ни за что на свете нам этого не поведали бы. А она заставила их еще и рассмотреть со всех сторон эту угрожающую тенденцию! 

 

Итак, новое-старое «Я так думаю с Анной Безулик» получилось таким телепродуктом, которого очень не хватало украинскому телевидению. Если у Андрея Куликова получается тихая, камерная дискуссия по существу, а Савик Шустер не препятствует разгоранию скандалов в студии и попыткам политиков пропиариться на той или иной острой общественной проблеме, при этом изредка и мягко прерывая тех, кто переходит все границы, то Анна Безулик продемонстрировала лучшие образцы политических ток-шоу середины 90-х годов, где слово ведущего имеет реальный вес, а от его таланта модератора зависит ход, направленность дискуссии и ее итоги, оседающие в мозгах электората.

 

 

Отар Довженко, редактор сайту «Детектор медіа»:

- Програма «Я так думаю з Анною Безулик», безперечно, продемонструвала значно вищий рівень передусім технічного і творчого забезпечення у порівнянні з «рідними» політичними ток-шоу 5-го каналу («5 копійок» і «Майдан»). «Польоти» камери на крані, майстерна режисерська робота, дорогі декорації - все це 5-му раніше й не снилося і яскраво виділяється на тлі естетики студійних програм каналу. Але тепер перед каналом стоїть серйозне завдання: зробити яскравий і впізнаваний, але чужий бренд «Я так думаю» частиною свого власного бренду. Бо поки що програма виглядала як «вікно» старого доброго «1+1», врізане в ефір 5-го. Зменшити відчуття неорганічності поєднання логотипу 5-го з тим, що відбувалося на екрані, могла би вчасно запущена рекламна кампанія... Але прем'єра майже не мала розголосу.

 

Однозначно судити про програму за першим випуском було б некоректно, проте наявність у програми «суспільної революції» (а саме це, за словами Анни Безулик, є головною складовою концепції цього шоу) поки що під великим сумнівом. Автори справді дистанціювалися від демагогічної моделі, що практикується у форматі «Свобод» («Шустер live» і «Свобода на "Інтері"»), але перемоги над демагогією не здобули. Можливо, причина в тому, що головними героями програми стали професійні демагоги, чия реальна вага у їхніх політичних силах дуже сумнівна - Олена Лукаш (Партія регіонів) та Володимир Яворівський (БЮТ). Це люди, вповноважені робити лише загальні політичні заяви і бути «спікерами», себто «торгувати мордою». Вони не можуть відповідати за дії своїх політичних сил хоча б тому, що не мають жодного стосунку до ухвалення рішень у цих силах. Можливо, якби на їхньому місці були Сергій Льовочкін і Богдан Губський або хоча б Микола Азаров і Олександр Турчинов, їх удалося би розколоти на якусь відповідальну заяву, впіймати на брехні або зробити ще щось, що відрізняло би цю програму від звичайної політичної телебалаканини. На жаль, із гостями пані Безулик не пощастило.

 

Також сумніви викликає тема програми. Вибори в Тернополі, звісно, стали важливою політичною подією в масштабах країни, але - тільки для політиків, політаналітиків і журналістів. Далеко не кожен пересічний глядач розуміє зв'язок між тим, що відбулося в Тернопільській області, та майбутнім усієї держави. Щоби справді цим перейнятися, треба бути добре обізнаним у політиці, чим навіть у нашому політизованому суспільстві може похвалитися незначна частина громадян.

 

Крім того, в програмі активно культивувалися хибні уявлення про те, що місцеві вибори - це загальноукраїнські вибори в мініатюрі; політиків, які говорили про «політичне протистояння» на місцевому рівні, не зупиняли й не виправляли. Бракує журналістам і розуміння специфіки діяльності обласної ради, яка вже давно мала би бути широко розтлумачена: якими є її повноваження, яким є статус депутатів облради та інших місцевих рад. Нарешті, просто по-людськи засмутили розмови про «нещасну провінцію» та інші принизливі сентенції на адресу Тернопільської області. Підозрюю, що політики, які в такій нешанобливій формі висловлювали своє ставлення до цього регіону, завдали певної шкоди іміджу своїх політичних сил. Респект Діані Дуцик, яка висловилася на захист тернопільців і сказала справді слушну річ - що в цьому регіоні, хоч який він бідний, живуть нормальні люди, які працюють, ведуть свій бізнес і мало переймаються політичною боротьбою в Києві. Таким чином як київські політики, так і значна частина київських журналістів укотре засвідчили свою далекість від народу, а програма здобула добрий, але не «бомбовий» рейтинговий результат.

 

 

Андрій Рушковський, журналіст, «Обозреватель»:

- Пока что я увидел приблизительно то же самое, что было, только времени побольше. Мне не хватило действующих лиц, которые бы представляли разные точки зрения на обсуждаемую тему. И мне не понравился нервный стиль модерирования ведущей в стиле «быстрей-быстрей». Вдобавок к этому - каждый 15 минут рекламный блок. Это просто глупо. Предполагалось, что новая программа станет жестким диалогом двух оппонентов, но пока этого не получилось. Так, вялый разговор из-за пюпитров.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30859
Читайте також
28.11.2009 09:18
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
19 467
03.04.2009 11:00
Андрей Рушковский, ShowОбоз
26 321
25.03.2009 12:18
Богдан Червак
, для «Детектор медіа»
24 635
20.03.2009 23:42
Андрей Рушковский, ShowОбоз
19 009
Коментарі
24
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Неравнодушный
5447 дн. тому
Простите за опечатку - "Бердичевской".
Неравнодушный
5447 дн. тому
Абсолютно согласен с пусть и жесткими, но более чем справедливыми оценками передачи г.г. Цыбулько и Рушковского. В критической части его оценки - не могу не согласиться с вполне доброжелательными выводами Отара Довженко. И просто стыдно за безудержную, слащаво-хвалебную "оду" передаче и ее ведущей как бы "профессионала" г. Бедичевской. Недостойно и негоже. Так и пахнуло откровенной "брежневщиной"... А что касается декора студии, то это геометрически-кубическое убожество из сварных конструкций в рвотном "индустриальном" якобы стиле можно назвать только дешевой халтурой дизайнеров. Или материализовавшейся вдруг иллюстрацией образа мыслей, поведения и манеры ведения "ведущей".
На х/ф
5503 дн. тому
Ще одна красуня! О, Господи.....
сусликов
5503 дн. тому
Аннушка, совет вам абсолютно бескорыстный. На рынке наберите в литровую бутыль постное масло. Затем, желательно незаметно, необходимо вам проскользнуть в Карандаш на этаж к Альма матер с мемориальной доской Леши Роднянского. Бутыль с маслом не вызывая паники уроните у входа в лифт возле кабинета Ткаченка. Затаитесь возле электорщитка, и, когда иудосоздание подойдет к двери лифта, отключите рубильник подъема кабины. Когда двери лифта откроются, позовите Ткаченка известными вам нежными словами. А дальше, почти как у Булгакова. От неожиданности ваша последняя любовь поскользнется и вперед ножками полетит в шахту. Аня, сделайте так, и ваш поступок надолго запомнят.
Злой
5503 дн. тому
А этому хомячку все не нравится. Он под каждой статьей как кабель везде погадит и в кусты. Натура такая. Сделал гадость, день удался.
Х/Ф
5503 дн. тому
сусликов ты это говори тока фильтруй {CENSORED} кароче твой резонатор в черепной вещь нужная береги… Аня, одна из немногих женщин, где в гармонии находится ум, красота, профессионализм и тут скорее вопрос ху из 5 ченал - на сколько его хватит.
сусликов
5504 дн. тому
Тараторка с резонатором в черепной коробке. Куда деваться с таким индивидуальным набором? Для арены цирка не подходит - улыбается вымучено, дети такое не поймут. Для Аншлага или Кривого зеркала - возможно. Но на второй план, выносить реквизит и молча делать книксен на публику. Жалкое зрелище!
Візіон
5504 дн. тому
Передбачав таку реакцію на персоналії. Журналісти весь час мігрують з каналу на канал, і цей факт ще ні про що не говорить. Просто зараз 5 канал став "придворним". Реанімація Безулик з її старою програмою із дубовою назвою "Я так думаю" суттєво не вплинула на якість каналу в цілому. Треба було шукати нових форм та підходів до аудиторії.
спостерігач
5504 дн. тому
Ваш "достойный" вересень не откуда не уходил сам, его ото всюду просили уйти...
soe
5504 дн. тому
"як 5 канал залишили достойні (Вересень..." - смішно, дякую... :))))))
Візіон
5505 дн. тому
Суцільна одноманітність: нудна ведуча, нудний формат... Усе це переспіви минулого. Мені глибоко нецікаво, хто себе вважає генієм. Після того, як 5 канал залишили достойні (Вересень, Мосейчук), а програма "5 копійок" після "розширення" взагалі загубила свою родзинку, канал можна сміливо ставити на один щабель з УТ-1. Поки що цікаво дивитись(інколи!) лише новини, Час, Новий час. І все.
Наталья
5505 дн. тому
Увійти в страу ріку в нвоих берегах-важко,тому відносимось з порозумінням й будемо чекати й дивитись знову .Мабуть за відмомвою Тягнибоу- не треба бауло й братись за його тему.Мабуть в формі вибачення довелось віддуватись тільки зі Сободою Кужеєву на Майдані. Коментувати "незаангажованого" Цибулька не достойно для себе самої.але не змогла витримати його повчальний приклад зі Свободою на Інтері,це ж треба отак тхнути самому,та ще й Інтер в приклад подавати!!!
не обольщаетесь
5505 дн. тому
щодо переказів. Савік добре вихована, навіть хитра людина, щоб говорити правду тим більше про своїх колег-журналістів. Тому не варто сприймати лестощі за компліменти. Краще проаналізуйте критику та зробіть належні висновки. Мій прогноз - другий ефір програми Безулик як і наступні теж приречені на провальний рейтинг.
Otar Dovzhenko
5505 дн. тому
to be honnest , до речі, за переказами близько знайомих із Савіком людей, він сам вважає Безулик єдиною рівною собі ведучою політичних ток-шоу в Україні :)
to be honnest
5505 дн. тому
для Отара. Дійсно про яку рекламну кампанію проекту Безулик може йти мова?! продюсери вирішили зекономіти на розкрутці сумнівного проекту. І так гроші на вітер. Кого ви взагалі порівнюєте? шоу Савіка з шоу Безулик?!! Не смешите. Безулик ещё нужно стажироваться годами в роли "подай принеси" у Савика и не факт что она чему-то научится. Хотя я не большой фан Савика.
Otar Dovzhenko
5505 дн. тому
"я так не думаю", про яку рекламну кампанію йдеться, якщо канал за тиждень до старту проекту ще тримав його в секреті? Нормальна рекламна кампанія триває щонайменше кілька тижнів. Тим більше, коли йдеться про перехід проекту з одного каналу на інший! Згадайте, скільки тривала кампанія Шустера перед переходом на ТРК "Україна".
я так не думаю
5505 дн. тому
Піддаю сумніву та критиці висновок автора "Рейтингові показники першого ефіру є порівняно успішними, зважаючи на відсутність промо- та рекламної кампанії". Рекламна компанія програми була і в пресі і на телебаченні і здається в метро, біг-борди, тому не треба шукати виправдань і натягувати ненатягуємое.
експерт
5505 дн. тому
Для нового пілоту могли б принамйні вибрати тему більш достойну ніж обсмоктану "Тернопольські вибори", про які тільки лінивий не говорив. Безулик мала б збагнути, що тема української ГТС та європейських донорів була б більш актулаьною напередодні конференції в Брюселі. Пряме включення президентського зама Ставнійчук зовсім не вразило як по технічному втіленню так і по вибору персони Ставнійчук (всім відома її позиції, вона нікому не цікава). Пояснення цілком зрозуміле - представники політсил та провідні експерти проігнорували запрошення Безулик взяти участь в цій програмі (на замовлення Банкової). Це не Жириновський з Москви чи з Грузії приміром як робив Савік.
ццц
5506 дн. тому
Да, Діана Ду... сказала справді глобальну в плані слушности й оналітичности річ: що в цьому регіоні "теж живуть нормальні люди". Респект їй за таке відкриття. І +500 Отару, що виокремив саме цю непересічну знахідку. А до Бердичевскої - питання: як можна оцінити так високо програму, в яку не запросили головну мішень - "Свободу", зате було аж 5 бютівців?
Ніна
5506 дн. тому
А я так думаю, Безулик за необ"єктивне висвітлення теми керівництво каналу повинно виголосити догану.
Олександр Сопронюк
5507 дн. тому
Перший випуск "Я так думаю" - втрачені можливості. До пана-таварісчя Яворівського - найяскравішої постаті з талановитих запроданців - не вистачало гідного цьому флюгеру опонента. Можливо, пані Безулик не відомо, що ця креатура Андропова ще й досі смикається за мотузочки. Та не від СБУ! Якби то так було, нехай прдовжував би займатися стукацькою "творчістю" "на користь" України. Та другим івласним ім"ям "Тридоля" (стукацьким псевдонімом) нагородив Яворівського очільник КГБ. Жодного запитання, жодної відповіді, яким чином, за яку кварту горілки, чи за щось інше "Тридоля" разом з Драчем і Павличком состворили благодарствєноє пісьмо Андропову за початок репресій з українською інтелігенцією (Стус та інші). Бюро судової експертизи підтвердило аутентичність підписів трійці провідників української духовності, яких чекають не дочекаються у пеклі чорти з рожареними сковорідками. Пані Безулик! Коли запрошуєте до участі в своєму шоу, консультуйтеся!
Алегарф
5507 дн. тому
Ладно, выскажу здесь и своё ИМХО. Абсолютно не вижу никакого смысла в реинкарнации этой передачки на 5-м. Шустера и Интер вы ЭТИМ всё равно не "перебьёте" (Куликова напугаете разве что : ) А если быть точнее, не отобьёте у людей выработавшееся устойчивое желание в конце трудовой недели посмотреть на грызущихся политиканов. Единственное примечательное в ток-шоу Безулык - это "Я" и "ТАК" : )))
klop
5507 дн. тому
Безулик видохлася. Експлуатує старий формат, який вже НЕ ЦІКАВИЙ!!!!!!
Ніна
5507 дн. тому
Не треба видавати заангажованість за ніби то "об"єктивність" і відстороненість
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду