Як відбирали Лободу

10 Березня 2009
46580
10 Березня 2009
07:57

Як відбирали Лободу

46580
На цьогорічному «Євробаченні» зійдуться дві тенденції – видовищність і пісенність. Україна обрала видовищність.
Як відбирали Лободу
Сталося те, що й мало статися: Україну на «Євробаченні» у Москві представить пісня у виконанні Світлани Лободи. Нашій країні буде що показати. І там, і тут. І навіть там, де ви і не здогадуєтесь.
 
Нагадаю, вперше Національна телекомпанія України взяла на себе сміливість провести фінал національного відбору у найбільшій концертній залі країни – столичному Палаці «Україна». У телевізійному хисті колег із НТКУ у мене жодних сумнівів не було. Турбувало інше: чи прийдуть люди? Без цього атмосфера видовища явно не складеться.
 
Зовнішня реклама по Києві була практично відсутня («самопальний» щит-оголошення у стилі «у клюбі танці» перед касами палацу втопився у зливі зовсім не національних оголошень про концерти закордонних виконавців-сусідів), у касах по місті продавали квитки не на «Євробачення», а на якийсь «святковий концерт», до останньої хвилини комерційні радіостанції не раз повідомляли про скасування концерту. Основним і чи не єдиним «медійним» каналом залучення потенційних глядачів став ефір Першого національного. У міжпрограмному просторі виходив ролик «голосуй (до слова – за 11 гривень), угадай, їдь до Москви». За офіційною версією канал просто «ніхто не дивиться», тому спрогнозувати порожній палац було просто. Не вийшло. Розбещених київських глядачів подія зацікавила, і зала була заповнена на 2/3. Команда Олександра Свистунова, якій НТКУ доручила відповідати за зал, спрацювала доволі фахово.
 
Відразу впала у вічі належна кількість додаткового керованого художнього світла. Дещо аскетична декорація являла собою розташовані дугою світлодіодні екрани. Очевидно, про всяк випадок, сцену підняли на висоту, недоступну для фанатів. Дистанційно керований кран-каталка на рейках уздовж сцени з двома камерами, кран та ще декілька камер у залі – операторське начиння шоу. Робота телевізійників зосереджена на декількох майданчиках: основний – сцена, допоміжні – ведучі, кімната журі та так званий «ґрін-рум», де ведуча тусує посеред виконавців і їх команд. Всі майданчики обладнані ефірним монітор ним контролем. Отже, телеглядачам було запропоновано нормальну європейську схему показу події такого ґатунку.
 
Єдиною і найвагомішою вадою, яка близько 18 години – часу, коли був запланований вихід у прямий ефір на Першому каналі, - викликала в палаці «Україна» гучний регіт, стала повна розбалансованість того, що коїлось у залі та ефірі. Та поступово ситуацію вдалося скоригувати. Побудова телетрансляції: привітання, нагадування про умови та процедуру голосування, виступ усіх учасників із конкурсними піснями, голосування, виступ усіх учасників із конкурсними піснями, голосування, під час якого телеглядачі ще раз бачать фрагменти пісень, виступи інших виконавців, реклама, слово членів журі з короткими промовами і, нарешті, результати. Єдиний недолік – не було показано процедуру вибору номерів виступів учасників.
 
Цього року за рішенням Європейської телерадіомовної спілки 50% балів дає журі, 50% - голоси глядачів. Задовгу процедуру голосування колегам із Першого каналу не вдалося наситити цікавинками. Виступи українських виконавців практично зупинили динамічний плин шоу. У залі потроху куняли мами, їхня малеча з криком гасала між рядами, чужі діди погавкували на дітей, співачки вихляли тілами… Народ активно рухався до виходів, шукаючи напоїв і канапок. Як було телеглядачам, не знаю.
 
Національна телекомпанія намагалась виконати всі творчі й не дуже творчі забаганки виконавців та їхніх команд. Група хлопців у чорному швидко й зосереджено змінювали декорації. Виступи конкурсантів ще більше збагатились візуальними елементами: балети, костюми, складна сценографія, рухливі елементи декорацій, циркові елементи. Зала завмерла під час виступу Наталії Волкової: на сцені стояла ванна з водою, в якій плескався голий чоловік. Поруч зі мною дядько неохоче віддав дружині велетенський морський бінокль. Чолов’яга вискочив, розбризкуючи воду, назустріч співачці, а потім пірнув назад і раптом підвів не ноги – риб’ячий хвіст! Інший виконавець, Денис Барканов, запропонував магічний політ дівчини в повітрі. Співак із псевдонімом Godo, анітрохи не вагаючись, посеред загальнонаціонального живого ефіру… зупинив звучання. «Фанаграмку с начала!». Зал трохи зніяковів. Так само «повторно» вийшов на сцену співак Панайотов – бачте, щось там не спрацювало.
 
Загалом явно відчувалося, що учасники шоу викладались на повну. Рівень виконання також був вищий, ніж під час півфіналу. Маємо низку цікавих, професійних і подекуди оригінальних виконавців і колективів. Проте вразило, що левова частка виступів – намагання влитися у багатоводне англомовне пісенне русло. Для того, щоб такого роду спів виглядав органічно, треба ТАМ жити і ТИМ дихати. Це яскраво довела гостя з Великої Британії Джейд Івен, яка заспівала англійською. Без піротехніки, без оголених балетів та розсипання папірців, заспівала класично мюзиклову поп-баладу від Ендрю Ллойда Вебера. Її спів вразив глядачів потужністю, чистотою, летом. Чи не означає це, що цього  року на «Євробаченні» зійдуться дві тенденції – видовищність і пісенність? Намагання керівництва EBU унеможливити підтасування при голосуванні та запровадження журі свідчить про те, що боротимуться все ж таки за пісню. Україна ж цього року обрала видовищність і енергетику пані Лободи.
 
Чи впоралась НТКУ цього року з проведенням українського відбору «Євробачення»? Дещо знервовано, дещо навіть панічно, але – так. Цей рік у черговий раз показав, чого дуже бояться і чого дуже не хочуть: відкритого, чесного, професійного відбору. Засвідчив він і певні вади українського положення про проведення національного відбору. Я б додав до положення логічну і, на мій погляд, зрозумілу вимогу: в українському відборі не мають права брати участь виконавці, які вже зробили свій вибір і представляли на міжнародному рівні чужі країни.
 
Цей відбір також показав, що необхідно ще багато працювати над тим, аби українські виконавці повірили Першому каналу. Повірили  чесність, неупередженість, жорстку відокремленість національного каналу від тусовочної багнюки. Така віра значно поліпшить якість пропонованого на конкурс музичного матеріалу, дозволить українським виконавцям та їх менеджерським командам коректно та розумно вибудовувати стратегію підготовки до наступного конкурсу – «Євробачення-2010».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
46580
Читайте також
30.10.2009 16:00
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
28 517
23.02.2009 13:51
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
13 741
Коментарі
19
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ярик
5514 дн. тому
Конкурс галімий.Як завжди все банально-бабло.Конкурсу ніякого,артисти ніякі,тобто безголосі.Хоч концерт був в палаці культури Україна,а рівень був Крижополя.Але найбільше опарафінилися з Приходько.Боялися її як виконавицю-тому і не взяли.Не вдалося б п.Ілащукові суму загребти.Росіяни їм втерли носа.А він обнаглів до того,що цинічно сказав-рівень нашого конкурсу настільки високий-що ті які не попали в фінал займають перші місця в сусідніх державах(це він мав на увазі Приходько).Не маю нічого прпоти Лободи як шоувумен але голосові дані проти Приходько дуже слабенькі.
Все буде добре
5514 дн. тому
ololo // 11.03.2009 00:38:34 - дурні не всі. хтось // 11.03.2009 08:33:04 - дописують не тільки придурки. На мою думку, мають рацію: Пилип з конопель // 11.03.2009 01:04:42, Сергей // 11.03.2009 15:55:43 .
Сергей
5515 дн. тому
Володя // 10.03.2009 17:17:24 Сергей, про що ви пишете? Нікіту ніхто не дискваліфіковував, вони самі знялись а потім спокійно заспівали як гості під фонограму (у них контракт з американським ТБ-шоу якраз на час Євробаченя). Коли бачиш такі довгі коментарі і натрапляєш на таку неправдиву інформацію, далі читати просто не хочеться, бо ви не володієте достовірними даними.///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Владимир, дисквалификация может быть и условной. Т.е. когда сам претендент отказывается от дальнейшего участия. Почитайте термины. В чём неправдивость моей информации? В том, что стоимость звонка была 6 грн и что не каждый мог поучаствовать в отборе.
хтось
5515 дн. тому
Скільки ненависті на цих "коментах"! Жах! Чи то дописують самі тільки придурки?! Нормальні люди - одзовіться!!!
Пилип з конопель
5515 дн. тому
Національний відбір на Євробачення як КОНКУРС - не відбувся. Хитрі гендлярі з НТКУ (кожного року нові імена, бо для будь-кого головне - "бабла срубіть") рік у рік користуються одним простим способом боротьби із рівними можливостями конкурсантів під назвою "протів лома нет прійома": у десятку-другу маловідомих виконавців ставлять одне медійно розкручене ім,я. Так було і з Кароль, і з Лорак - так і тепер. Якби було провести перед фіналом соцопитування репрезентативної української аудиторії "Яке з цих імен вам відомо?" - то Лобода випередила б по упізнаваності всіх своїх суперників у 10-20 разів. Відтак - за кого голосуватимуть? Про який конкурс мова? Підкреслюю для тупих - мова не про нездарність Тіни Кароль у порівнянні з Васею Пупкіним - мова про відсутність змагальності як факту.
ololo
5515 дн. тому
боже, які ж ви дурні всі))) Свєта FTW!
Знающий
5515 дн. тому
Эх, если б все было так просто!...Да, Лобода - талантливая артистка. Но окончательное слово все равно взяли за собой деньги. Кто-то говорит 300 тис. у.е., кто-то - 200 тис. у.е. Вобщем, пан Ылащук нормально поднялся. Надо будет проконтролировать его ближайшие покупки недвижимости:)
Алегарф
5515 дн. тому
Ничего, время ещё есть. Удачи, Света, желаю победы на конкурсе фриков, как стали уже называть Евровидение.
Алегарф
5515 дн. тому
Не, с гиперболизированными ресницами Лободы - это правильная задумка. Только теперь и носик преувеличить не мешало бы, подправить - а то как-то не пропорционально...
Володя
5516 дн. тому
Сергей, про що ви пишете? Нікіту ніхто не дискваліфіковував, вони самі знялись а потім спокійно заспівали як гості під фонограму (у них контракт з американським ТБ-шоу якраз на час Євробаченя). Коли бачиш такі довгі коментарі і натрапляєш на таку неправдиву інформацію, далі читати просто не хочеться, бо ви не володієте достовірними даними.
Марта
5516 дн. тому
Я вважаю, що Євробачення-це національний, серйозний конкурс і на нього має їхати співак, який є заслуженним і має досвід роботи не рік і не два, а принаймі 8-10 років.
Вася Толік
5516 дн. тому
Подивіться на фотку.... Подивилися ? Уважно ? Ще трохи... Що, срашно ! ( Я теж добряче налякався.)
спец
5516 дн. тому
О чем говорить?Прав,1000 раз прав первый президент:маемо,що маемо....И еще:Нарцисс-Пономарив,"бархатный голос Украины" Вася Илащук,Бебешко со своими под.....бками(как он там оказался?),какой-то "козел" с "РусРадио".... и Ромчик,який сам не знає,що він хоче...а хочек він стати.певно,презом першого каналу.....Куди їм до Москви,це якась Македонія була,або Андорра....Я все чекав,що шаровари вийдуть якісь...,але по-тамбовськи англійську вивчили...і то досить! А ця ванна?????Хто бачив? А акробатка(до чого вона була?) Хороший парень Днея Барканов,с консой(в смысле с образованием),так и тот стал "козлить",как Пономарив+Козловский...А как хорошо пару лет назад просто на Караоке выступил!!!! и еще фокус с летающей телкой! Ребята,надо было ей в прямом эфире отрезать голову,-это был бы успех.пусть понарошку,но чтоб взяло,если пение не "цепляет"..... Стыдно,господа,панове-хуторяне!!!!! Провинциальность надо изживать,пацаны!!!! Хотя,и Лена Мозговая в те годы.когда,якобы,рулила Першим - ничего не решала,только делала(с трудом) умный вид....Слава Богу,что Тина и Каролина сквозь них(благодаря отнюдь не украинским деньгам) прорвались и заняли достойные места... А что с Ирис? Почему она.победительница прошлой Новой волны не появилась? Где пропала?Чтобы на концерте 8 марта спеть??????Как гость?Амбиций у Черного уже нет? Короче,лажа полная! Сто проттив одного - в москве Приходько встанет значительно выше бездарной Лободы,которую по профнепригодности выперли из ВИАГРЫ.гарантирую
Сергей
5516 дн. тому
После вчерашнего проведения финала отборочного тура Евровидения в Украине складывается довольно негативное впечатление. И дело тут, как оказалось, в профессионализме жюри. Самым первым звоночком послужила дисквалификация в финале одного из главных претендентов на победу (группа Nikita). Можно сказать - С кем не бывает. Но дисквалификация участников была уже не первый раз. Вспомним полуфинальную дисквалификацию Анастасии Приходько и других участников. Началась основная часть программы. Многие выступления показались зрителю млявыми и нископробными. Лишь несколько коллективов представили неплохие песни. Последний коллектив исполнил свою песню и началось голосование. Трижды показав телезрителю рекламу и выступление всех участников, Первый национальный ожидал большого числа звонков и прибыли. Но звонков, как оказалось в финале, было мало. Стоимость услуг по определению зрительских симпатий была немного немало, а целых 6 грн за один звонок. Непосильная стоимость для одинокой пенсионерки или малообеспеченной семьи. И вот оглашение результатов. Украинский зритель прильнул к экрану в ожидании чуда и какого-то необычного результата. Но чуда не произошло. Победила та, кого хотели отправить на Евровидение - Светлана Лобода. Коллектив Первого национального при этом так обрадовался, что даже обрезал трансляцию. Украинский зритель так и не увидел слёз и эмоций победительницы. Зато увидел несколько раз размер груди Светланы, дабы не вслушиваться в смысл её песни.... P.S. ОЛЕКСАНДР ЗИРІН - треба подавати статті неупереждено, а не на чиєсь замовлення.
критик
5516 дн. тому
Лікувати! Ось, нарешті, я почув вірне слово від американки. Дякую. Лікувати треба всі FM станції від засилля російської попси, блатняку і української бездарної естради. Пісня - це насамперед слово і музика. Про що співала Лобода? Про що співала решта претендентів ( крім Годо, який обрав українську). Якщо співак не зна, про що співає, яким чином він розкриє зміст пісні, хоча те, що звучало в "Україні" не можна назвати піснями. Самодіяльність на рівні ЖЕКівських гуртків. І ці пісні відібрало журі, обране НТКУ, ще раз доводячи свою нефаховість. Лише Тарас, здається, не погодився із загальною думкою. Тарасе, написав би сам пісню, так як ти можеш, га?
Громадянка
5516 дн. тому
Не можу вже чути "Треба...". "Україні потрібно сьогодні...", "Необхідно зараз..." Від рецептів уже тошнить. Нічого нам не треба. Маємо те, НА ЩО ЗАСЛУГОВУЄМО. А наші поводирі, які кричать "треба", менше всього знають, як реально цього досягти, і ще менше збираються будь-що робити. Немає головного - порядності. Тому досягнеио повного дна, а потім нас хтось завоює - за встановлену поводирями ціну. Євробачення - краплина, у якій відображається дійсність.
КОЛЕГА
5516 дн. тому
РАДИЙ за ПРИХОДЬКО! ЗАСМУЧЕНИЙ за УКРАЇНУ........ СОРОМНО за НТКУ......
5516 дн. тому
Все, что было в эфире на отборе - полная ж...... Нет голосов, нет артистов, нет песни! Село, оно и в Африке - село! Убогие ведущие с деревенским конферансом , убогие артисты! А комментарий Недзельского в конце?..... Это ж вообще - чума. "Наш національний відбір був кращим та професійнішим , ніж російський". Дядя с дуба упал, при чем тут вообще российский отбор, если в конкурсе участвуют около 30 стран? Сравнил бы со Словенией, Черногорией, например, с Великобританией. Если в этой стране певицей номер один является безголосая и асексуальная деревенская девочка Могилевская, то грош ей цена, такой стране!
Гостя України зі США
5516 дн. тому
Якщо по Лободі такий безлад, то можна уявити, як проходять і найближчим часом проходитмуть в Україні вибори. А потім будемо, як шановний автор цієї статті, констатувати: "Цей рік у черговий раз показав, чого дуже бояться і чого дуже не хочуть: відкритого, чесного, професійного відбору". Отже, треба спочатку лікувати Україну, якщо треба, проводити й хірургічне втручання в тіло і менталітет держави, а потім вже замахуватися на те, щоб події, подібні до вищезгаданої. йменувати конкурсами, змаганнями, виборами і таке інше.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду