«Буковський – це знак якості»

24 Листопада 2008
34505
24 Листопада 2008
17:27

«Буковський – це знак якості»

34505
Репортаж із двох презентацій (VIP і відкритої) нової стрічки Сергія Буковського про Голодомор «Живі».
«Буковський – це знак якості»
Документальна стрічка Сергія Буковського «Живі» була презентована 21 листопада двом глядацьким аудиторіям: усім охочим у Будинку кіно та спеціально запрошеним в Українському домі. «Детектор медіа» завітала на обидві прем’єри.
 
В Будинку кіно глядачів на вході зустрічав режисер Сергій Буковський з дружиною та співпродюсером фільму Вікторією Бондар, попереджаючи, що не варто лишати пальта в гардеробі – червона зала Будинку кіно не опалюється. На прем’єрний показ нової стрічки лауреата Шевченківської премії завітали колеги-кінематографісти та українські кіномани. Незважаючи на те, що прем’єра широко не анонсувалася, людей зібралося доволі багато: близько 400 глядачів з можливих 600 (стільки може вмістити зала).
 
 
Кіномани збираються в холодній залі Будинку кіно 
 
Презентували фільм сам автор Сергій Буковський і значна частина команди: керівник сценарної групи Сергій Тримбач («наш агент у Москві, який працював у кіноархівах», – сказав про нього Буковський), другий режисер фільму Світлана Залога, режисер монтажу Олександр Сухов, звукорежисер Ігор Барба, координатор проекту Ольга Суліменко, асистент режисера Валентина Селентьєва («наша Одрі Тоту»), керівник виробництва Марина Шелюбська, лінійний продюсер і член сценарної команди Євгенія Кравчук (Худзік), оператор-постановник Володимир Кукоренчук, співпродюсери Вікторія Бондар і Марк Евдардс.
 
 
Євгенія Кравчук і Марк Едвардс 
 
 
Володимир Кукоренчук і Вікторія Бондар 
 
Сьогодні річниця Помаранчевої революції – часу, коли всі клялися говорити правду, – звернувся до публіки керівник сценарної групи Сергій Тримбач. – Автори фільму «Живі» прагнули говорити правду і тільки правду. Один із чільних персонажів – британський журналіст Гарет Джонс – і був людиною, яка сказала правду про нашу історію, проте не була почута ні на Заході, ні на Сході. Матеріал фільму складний, але сподіваємося, що він викличе світлі емоції.
 
 
Сергій Тримбач і Вікторія Бондар 
 
Творча команда фільму мала небагато часу на те, щоб сказати правду, – 9 місяців виробництва, розпочатого фактично «з нуля». Фільм створювали на замовлення президентського Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000». Відзняли 85 годин матеріалу, зафільмувавши свідчення 56 героїв (у фільмі їх 28). Тепер «Україна 3000» разом з Українською кінофундацією під керівництвом Андрія Халпахчі мають намір показати «Живих» на Берлінале та низці фестивалів документального кіно.
 
Ми не орали поле з бур’янами: перед нами були старші колеги, які відкрили цю складну тему українському і світовому глядачеві на початку Перебудови, – віддав шану попередникам Сергій Буковський. – Павло Фаренчук, Микола Лактіонов-Стезенко, інші колеги… Наше завдання – лише додавати нові факти, нові дослідження в цю тему. Ми ставили перед собою дві мети: вписати наші події 1932-1933 років у світовий контекст та зафіксувати на відео в часі та просторі останніх свідків, бо герої фільму – це вже діти великого голоду.
 
 
Сергій Буковський 
 
Подякувавши істинним глядачам-поціновувачам за те, що зібралися, і вибачившись за неможливість бути присутнім у залі, творчий колектив вирушив до Українського дому, де за годину починалася офіційна прем’єра «Живих». Там показу фільму чекали Віктор Ющенко з родиною, президент Грузії Михаїл Саакашвілі, віце-прем’єр-міністр Іван Васюник, голова Державної служби кінематографії Ганна Чміль, представники іноземних дипломатичних місій в Україні, голова наглядової ради фундації «Суспільність» Олег Рибачук, режисер одного з перших фільмів про Голодомор Юрій Луговий, Мирослав Попович, Іван Драч, Богдан Ступка... Гостями прем’єри стали й героїні останнього кадру фільму – сестри Поліна й Тетяна Ткачук із села Плисків Вінницької області – та нащадок журналіста Гарета Джонса Найджел Лінсен Коллі, котрий читав у фільмі щоденники британського репортера.
 
 
Катерина Ющенко з дітьми 
 
 
Родина Президента і героїні фільму – сестри Поліна й Тетяна Ткачук
 
Віктор Ющенко у вступній промові назвав фільм «Живі» життєствердним, оптимістичним та світлим. За його словами, стрічка доводить, що українці – нація, котра зуміла відродитися.
 
 
Іван Васюник, Михаїл Саакашвілі, Віктор Ющенко 
 
А тим часом у Будинку кіно глядачі щиро переживали світлі емоції, на які сподівався Сергій Тримбач. По завершенню перегляду вони поділилися своїми враженнями від побаченого з «Детектор медіаю».
 
– Буковський – це великий знак якості, – захоплено розповідала редактор «Часу» на 5-му каналі Юлія Жмакіна. – Я бачила вже декілька різнопланових фільмів на цю тематику і в декількох випадках вставала і йшла, бо тема не може бути виправданням слабкої режисерської роботи. У Буковського не просто данина темі – це цілісна талановита робота. Ми щойно з моєю однокурсницею Валею Фідар (культурний оглядач «України молодої», – «ТК») говорили про те, що це якраз той випадок, коли документальне кіно за силою емоцій стає на рівні з художнім. Валя взагалі вийшла у сльозах. Яка фантастична робота з героями! Я своїм телевізійно-редакторським оком дивилася, як треба працювати з ними. Зазвичай вихоплюється одна нота, а Буковський зміг використати всі «фарби» живих людей. Крім того, тільки талант Буковського міг дати адекватне місце Президенту – настільки мало, і разом з тим настільки багато у фільмі. Вражає колосальна робота з архівами. Режисеру справді вдалося включити українську трагедію у світовий контекст – через долю британського журналіста.
 
На прем’єру в Будинок кіно Юлія Жмакіна прийшла, прочитавши анонс на «Детектор медіа». І повела на новий фільм Буковського свого сина-підлітка Сашка. Тепер вона переконана, що «Живих» має бачити вся Україна, задля чого, на її думку, варто виділити прайм-тайм в ефірі загальнонаціонального каналу. Любов до вітчизняної документалістики в Юлії лишилася з «минулого життя», в якому вона була культурним журналістом. Навіть дипломну роботу в університеті вона писала під керівництвом Сергія Тримбача на тему «Кіножурналістика 20-30-х років».
 
 
Вікторія Лазня і Наталія Лигачова 
 
Із донькою та друзями на прем’єру «Живих» до Будинку кіно завітав і голова Національної комісії з утвердження свободи слова при Президенті України Тарас Петрів.
 
Мені всі роботи Сергія подобаються, починаючи з кінця 80-х, коли я побачив його перші фільми, – зізнався «ТК» Тарас Петрів. – І цей фільм зроблений у притаманній Сергієві Буковському стилістиці, яка примушує глибоко осмислювати побачене. Ці монологи дітей голодомору будуть нам потрібні не тільки в контексті роздумів про геноцид, а ми будемо дивитися на них як на велику кінобібліотеку українських людей. А там унікальні українські люди! Я кожен фільм Сергія намагаюся розглядати не просто з боку історіографії чи документалістики, а з боку художніх вартостей.
 
 
Тарас Петрів з донькою 
 
– Чи не заскладний матеріал фільму для вашої доньки?
– Ні, їй було дуже цікаво. Вона дивиться багато кіно, цікавиться українською історією, знає про спогади наших родичів про Голодомор. Ми з нею багато дискутували щодо того, як висвітлювали українські медіа цю тему цього року, дискутували про ставлення різних людей, зокрема політиків, до Голодомору, про те, як вони фальшують факти і спекулюють на цій тематиці. Для неї фільм був нескладний – для неї складно розуміти український політиків, які не розуміють своєї історії.
 
На думку почесного президента Києво-Могилянської академії Вячеслава Брюховецького, до «Живих» не підходить означення «сподобався – не сподобався».
 
Його треба кваліфікувати як «ти пережив те, що ти побачив, чи тобі тільки страшно», – переконаний пан Брюховецький. – Звичайно, це високомистецький твір, незважаючи на те, що він не художній, а документальний. Він зроблений з великим тактом – про такі трагедії не можна говорити розвязно. Можливо, саме виконання фільму є ключем до того, як треба до нього ставитися. У фільмі є живі, які залишилися мовчазними. Я думаю, що після цього фільму треба помовчати і відчути ту велику трагедію, яку пережив народ, і кожному слід зробити бодай щось мінімальне, щоб така трагедія ніколи не повторилася не лише в Україні, а й в усьому світі. Геніальність Буковського у цьому фільмі помножена на майстерність Кукоренчука як оператора. Ці мовчазні сцени несуть колосальне навантаження саме через трагічне, точно знайдене операторське бачення.
 
 
В’ячеслав Брюховецький 
 
– Чому ви прийшли в Будинок кіно, а не в Український дім?
– Я не люблю проходити через рамки. І, щиро кажучи, останнім часом мені не дуже хочеться дивитися на політичний бомонд.
 
– Як ви гадаєте, чи має стрічка Буковського телевізійний потенціал?
– Треба розуміти, що телеглядач піддавався деградаційним зусиллям телебаченням вже багато років. Людей привчили дивитися всіляку гидоту. Цей фільм треба показати, і його будуть дивитися. Але слід підготувати його показ – розумно, без надриву проанонсувати. Наприклад, запросити кількох людей, яких поважають, щоб вони протягом декількох днів висловлювали свою думку стосовно фільму. Таку рекламу повинна організувати держава.
 
Наразі невідомо, чи з’явиться стрічка в українському кінопрокаті або ж на телебаченні. В інтерв’ю виданню «ПіК України» Сергій Буковський сказав, що хоче зробити телевізійну версію, скорочену до стандарту телефільмів (52 хвилини). Розповів, що йому вже телефонували з «1+1» з приводу придбання. Долю показу має вирішити фонд «Україна 3000», якому, власне, належать усі права. «Детектор медіа» сподівається, що фільм таки знайде глядачів, і їх буде більше, ніж 400 у Будинку кіно і 300 в Українському домі.
 
 
Алла Сергійко 
 
 
Станіслав Чернілевський 
 
 
Лариса Брюховецька 
 
 
Олег Фіалко 
 
 
На сцені Українського дому члени знімальної групи картини «Живі», серед яких Сергій Буковський, Найджел Лінсен Коллі, Володимир Кукоренчук 
 
 
Фото Яни Новоселової та Миколи Лазаренка (прес-служба Президента України)
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
34505
Читайте також
20.06.2023 13:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
3 295
11.11.2009 07:58
Юрій Шевчук, для «Детектор медіа»
48 141
19.11.2008 15:23
Марина Баранівська
45 034
22.10.2006 17:09
для «Української Правди»
1 255
18.10.2006 20:08
для «Детектор медіа»
1 913
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Natali
5602 дн. тому
Помнишь, солгав единожды... А ты,как писал классик, захотел стать "своим жидом при губернаторе", но твой президент каждую неделю в США летает, а тебя не берёт..., а народ ой как разгневан, народ понимает,что твой президент довёл эту самую украинскую нацию до нищеты, а ты жируешь...Голодомор, это для отвода от основных проблем страны, от сегодняшних. Трудно поверить, ты сделал вид, что не знаешь об этом. Ну президент твой - улетит, если что, в свою Америку, а ты? Ой, я запамятовала, прости. Ты к тети Витиной дочке полетишь. Ассь прав, Виктория - не означает Победа! Во всяком случае у тебя... Будь... Р.S. Дедушка Халпакчи тоже феномен, мало того, что у него с ориентацией всё впорядке, так и он туда же. Как хочет перед поездом уходящим- урвать... НА ПРАВИЛЬНОМ ПУТИ- РЕБЯТА! ЛИЗАТЬ НАДО ЕЩЁ ГЛУБЖЕ! ПО ВОЗМОЖНОСТИ КАЖДІЙ ДЕНЬ, ТЩАТЕЛЬНО ВЫЛИЗЫВАЯ КАЖДУЮ СКЛАДОЧКУ!!!
Куковский
5602 дн. тому
Дно ада будет выстлано Вашими какалентами!
Современник
5602 дн. тому
Ай, молодец! И, главное как вовремя, как это так у тебя получилось,то?! Ну, молодец! Все твердил, что независимый, как ещё зависим, то - ну, слов нет, кто же надоумил этого нетопыря вставить, неужели супруга присоветовала! А, так молодец, ведь главное к месту, только понять сложно к какому? ПРямо Ленни Рифеншталь, а так, молодец какой и главное строки сами давно на бумагу просились, а, то нет!!! Сколько на голодоморе заробіл? Ну, тому в Штатах только поорать дай, а ты то что? Я...ца, уж поди седые а всё туда же, есть конечно опасность не успеть на поезд, но, обрати внимание - он движется в прямо противоположном направлении. Кадры из Поволжья не забыл вставить? Русских не забыл обвинить? Всё нормально с этим? Ну, тогда спи спокойно "АГИТАТОР"!
ассь
5602 дн. тому
Бук! Один ты, да еще и с Куком - это ура!...Но , скажем тебе на ухо, хоторое еще работает - Виктория не значит Победа...это значит просто активная работа с Мировой Закулисой...Когда супруга продюсер - это всё же - Туши Свет ( вот как и у Гаранта...) НАШ ПОЗЫВНОЙ -СВОБОДА! (МУЖСКАЯ)
Дем. Наблюдатель
5602 дн. тому
"Віктор Ющенко у вступній промові назвав фільм «Живі» життєствердним, оптимістичним та світлим. За його словами, стрічка доводить, що українці – нація, котра зуміла відродитися." Юща, как и прежде дающего оценке тем явлениям? которые он не видел и недопонял, что не предупредили, что это фильм об Голодоморе? Может Ющ еще и комедию спороть кинематографистам об Голоде прикажет))) И еще. Возникает более важные вопросы без ответа. До каких пор будет разделение презентаций на - для избранных, для которых, замечу, включили отопление в зале и они сдали верхнюю одежду в гардероп, и для обделённых, которым пожлобились включить отопление и они быдлом сидели и наслаждались искусством? "Людиною, яка сказала правду про нашу історію" оказался британский верноподанный. Неужель британский верноподанный, как его характкризуют знакомые с ним, Гарет Джонс скажет чужому ему народу правду? Ох, прав был Шевченко: "німець скаже: „ви моголи!”", а его словоблудию поверят. И кто-то в конце-концов прислушается к словам ув. пана Брюховецкого, который более чем справедливо заметил: "треба помовчати і відчути ту велику трагедію, яку пережив народ, і кожному слід зробити бодай щось мінімальне, щоб така трагедія ніколи не повторилася" и не будет создавать культ унижения и поражения с Великих Гододов, Батурина, Крут, репрессий ХХ века, как это делает Ю и ко?
Димочкинс
5602 дн. тому
Вот, кстати, эти эпизоды - http://videonews.com.ua/videos/yusch-golod.html Меня, кстати, фильм впечатлил. Особенно Ющенко, который со старта произносит: "Що, скоти, накоїли?!.."
элка
5603 дн. тому
Президент України Віктор Ющенко знявся у історико-документальному фільмі українського режисера Сергія Буковського «Живі», присвяченого Голодомору в Україні. Як передає кореспондент , прем’єра стрічки відбулася сьогодні, 21 листопада. Фільм починається, з того, що сильний вітер гне дерева, а Віктор Ющенко з дрючком у руках ходить лісом. За ним слідом ходить старша дочка – Віталіна. Президент планує прийти подивитись на себе в іпостасі актора увечері(4post.com.ua) Без коментарів.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду