Мирослав Семанів: «Ворог преси – ще не ворог України»

16 Травня 2008
15061
16 Травня 2008
09:34

Мирослав Семанів: «Ворог преси – ще не ворог України»

Віталій Голубєв
Головний редактор «ОГО», керівник Школи універсального журналіста
15061
Мирослав Семанів: «Ворог преси – ще не ворог України»
Мирослав Семанів, головний лікар Рівненської обласної лікарні, член фракції УНП в облраді й один із десяти «Ворогів преси-2008», за версією Незалежної медіа-профспілки та ІМІ, вважає своє включення до рейтингу політичним замовленням і звинувачує в цьому керівництво Рівненського осередку незалежної медіа-профспілки.
 
На прес-конференції, яку скликав днями Семанів, він розповів про свою опозиційну діяльність у лавах УНП і намагався пояснити журналістам, що зовсім не вважає себе їхнім ворогом. Хіба що, каже, – ворогом «жовтої преси».
 
– Тиск на Семаніва в різних напрямах іде все моє свідоме життя, – говорив головний лікар. – Був під пресом кагебістів, Комуністичної партії. Мене переслідували, виганяли з України, відправляли у Казахстан, у піски Каракумів, де життя неможливе. Але я й там не пропав, виживав усюди. Тепер мене переслідує влада помаранчева, вони показують своє справжнє лице, що вони не ті, за кого себе видають. Ми бачимо, як вони ставляться до опозиційного журналіста (Семанів часто друкується в газеті «Волинь», близькій до лідера рівненської УНП Василя Червонія, і є членом НСЖУ. – Авт.), хірурга, головного лікаря Семаніва. Увесь цей тиск, переслідування, як правило, ґрунтуються на брехні, наклепах, підстроюванні ситуацій, але, як правило, закінчується перемогою правди. Так буде й цього разу, можете не сумніватися. Правда – очевидна. Я не ворог преси. А ворог певних людей, які мене вважають своїм ворогом, а я тільки даю здачі... Але це не біда, ворог преси – ще не ворог України.
 
Нагадаємо, що Семанів потрапив до списку тому, що позивався проти ТРК «Рівне 1» на 25 тисяч гривень через неправдиві, на його думку, висловлювання нардепа від Партії регіонів Павла Сулковського, які прозвучали в прямому ефірі (!). По суті цієї теми опозиційний лікар-політик-журналіст розповів таке:
 
– Сулковський дав свій коментар телекомпанії, розповів відкриту брехню. Семанів двічі оперував його дружину, матір його дітей. Успішно. І він обіцяв: я вам накрию, дівчата, поляну, дивіться добре за моєю дружиною. І досі нічого не зробив. І сливки зі свого саду Семаніву як хірургу не дав. А говорить, що Семанів не брав на операцію, а люди вмирали. Це чиста брехня. Було сфабриковано кримінальну справу. Ніхто нічого не довів. Я представив рішення суду від 2001 року про те, що всі звинувачення було знято. Було сказано, що Семанів не брав хабарі і посадою не зловживав. Ця справа була замовна... Було витрачено на цю справу 1 мільйон гривень на ті часи. І нічого з того не вийшло.
 
У тому ж, що Семаніву довелося позиватися до телекомпанії, винні, на його думку, юристи.
 
– Прийшов його (Павла Сулковського. – Авт.) представник пан Цуняк і заявив, що пан Сулковський не виступав по телебаченню і взагалі це не був голос Сулковського. В такому випадку нам потрібен представник «Рівне 1», який знає усе. Приходить юрист, молода дівчина, і каже таке, що ми за голову взялися... Тож ми вирішили подати позов на телекомпанію і тих 25 тисяч, що вимагали від Сулковського, перевели на телеканал. Закон про пресу каже чітко, що запис на телеканалах зберігається 14 днів. Ми цього не знали... Можна було б робити експертизу голосу, але воно б тягнулося як із Кучмою, до цього часу. До «Рівне 1» я претензій не мав. Знаю, що це не від них пішла така ініціатива, можливо, навіть не від керівництва пішла ініціатива співпрацювати з представником Сулковського – в один голос співати неправду. Думаю, що це юристи між собою домовилися. Тому моя позиція і позиція мого адвоката були вірними.
 
Окрім юристів, Мирослав Семанів має претензії до Рівненської медіа-профспілки. Мовляв, не її справа захищати владу і Сулковського. Треба, каже, захищати простих журналістів, на яких тисне влада. «Таких, як Семанів, треба захищати», – каже рівненський лікар-депутат.
 
– Хоч я від вашої профспілки цього не бажаю, – додає, – і руку не протягаю, щоб дали милостиню у вигляді підтримки. Я сам борюся, мене підтримує моя партія, маю прихильність людей. Цей наклеп, як прийшов, так і піде, кинувши тінь на ініціаторів цієї брудної справи.
 
А ініціатором «брудної справи» Мирослав Семанів вважає голову Рівненської незалежної медіапрофспілки Сергія Штурхецького. Нагадаємо, окрім медіапрофспілки він очолює на Рівненщині «Народну самооборону» та є заступником редактора газети «Рівне вечірнє», яка протягом багатьох років є жорстко опозиційною до лідера рівненської УНП, однопартійця Семаніва, екс-губернатора Василя Червонія.
 
– Не знаю, хто його вибирав у ту профспілку, кого він захищає, які функції цієї медіапрофспілки. Коли буде конференція журналістів, я виступлю, щоб такого діяча профспілки зняли як такого, який використовує посаду в своїх політичних цілях для виконання чийогось політичного замовлення. Маю на увазі Штурхецького. Він ініціатор, і підібрав такий невдалий матеріал, щоб мене зробити ворогом.
 
Сам голова Рівненської регіональної незалежної медіапрофспілки Сергій Штурхецький, коментуючи для «Детектор медіа» цю ситуацію та закиди на свою адресу, був різким у висловлюваннях:
 
Я, на відміну від пана Семаніва, журналіст, а не лікар. І від того мені дуже прикро, бо не можу його неадекватним твердженням дати належну оцінку. Адже коментарі таких слів пана Семаніва, на мою думку, лежать у медичній площині, і надавати ці коментарі повинні фахові лікарі. Водночас із того, що мені відомо з галузі психоаналізу, хочу зазначити, що іноді політична імпотенція деяких «діячів» сублімується у позови до ЗМІ. Це майже все. Самого пана Семаніва ані серед своїх друзів, ані серед своїх ворогів я бачити не хотів би. Номінацію «ворога преси» пан Семанів отримав від журналістської спільноти України на основі певних формальних ознак. Бо, по-перше, пан Семанів є посадовцем і депутатом облради, а по-друге – з незрозумілих причин подав позов до ТРК «Рівне 1». І ось ми отримали від нього реакцію на це «визнання», однак, на жаль, не отримали усвідомлення того, що він накоїв. А щодо його слів про те, що він ініціюватиме зміну керівництва профспілки... Це ще раз підтверджує неадекватність його висловлювань – як може втручатися у роботу профспілки людина, яка не є членом профспілки?
 
Тим часом голові Рівненської обласної організації Національної спілки журналістів України Дмитрові Тарасюку взагалі незрозуміло, як Мирослав Семанів потрапив до списку «ворогів преси».
 
Внесення Мирослава Семаніва до антирейтингу «Ворог преси» було для мене як сніг на голову, – зізнався Дмитро Тарасюк «Телекритиці». – Яким чином і чому він туди потрапив, я не розумію. Логічно, коли туди вносять чиновників, високопосадовців, які дійсно утискають пресу, «душать» ЗМІ, втручаються в їхню роботу. Але Семанів, навіть працюючи головним лікарем обласної лікарні, не має важелів впливу, щоб когось із журналістів утискувати. Як журналіст із 30-річним стажем, я не розумію, як Семанів потрапив до того антирейтингу. І хто за цим стоїть, я не знаю.
 
Натомість про це добре знають на телекомпанії «Рівне 1», до якої позивався Мирослав Семанів. Але вдаватися в нюанси справи тут не воліють – стверджують, що за собою жодної вини не відчувають і виправдовуватися не мають у чому.
 
– Наші журналісти в тій ситуації спрацювали професійно, до їхньої роботи претензій немає, – каже директор ТРК «Рівне 1» Віктор Данилов. – Ми категорично не сприймаємо того, що у свої «розбори» політики намагаються втягнути ЗМІ, які надають їм можливість висловлювати свою позицію. Вважаю, що включення Семаніва до анти рейтингу – це чергове щеплення нашим політикам: щоб іншим «не повадно» було робити мас-медіа «крайніми».
 
Оптимістично налаштований і сам Мирослав Семанів.
– Неприкритий, вроджений садизм щодо Семаніва повинен стихнути, – резюмував на прес-конференції десятий номер у списку «Ворогів преси – 2008». – Я працюю для людей, а не на свій бізнес, бо в мене його немає. Їм не вдасться зробити мене дурним, злодієм чи некваліфікованим спеціалістом. Я зробив більше 10 тисяч важких операцій. Приходить Кобилянська (як і Семанів – також медик і також депутат Рівненської облради, але від «Нашої України». Авт.) і каже, що Семанів не має якогось там папірця. Скажіть мені: а Єхануров має? Він хоч у армії служив? А міністр внутрішніх справ Луценко – що, кінчав якусь міліцейську школу? І керує – а Семанів працює 44 роки в медицині. Я не був головним лікарем, бо не був у компартії. Я не міг бути навіть завідувачем ферми. Але зі мною рахувалися і будуть рахуватися.
 
Віталій Голубєв, Наталія Ниркова, Рівне, для «Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, Наталія Ниркова, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15061
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
журналіст
5812 дн. тому
Взагалі, надання посвідчення журналіста Семаніву дискредитує НСЖУ. Хоча якщо говорити про ворогів преси у Рівному, то більшим ворогом є Торгун, який намагався вигнати журналістів із зали міської ради (фактично порушити закон), позбавити акредитації журналіста та інші порушення прав преси. Просто визнання Семаніва ворогом пролобіювали, а Торгуна ні. Ще одна неточність - газета "Волинь" не просто близька до лідера Рівненського УНП Василя Червонія, а є друкованим органом рівненської УНП, якою керу Василь Червоній. За логікою НСЖУ виходить, що кожен політик, який друкуватиме своє бачення світу у бойовому листку своєї партії, вважаться журналістом.
ява
5817 дн. тому
Семанив выступил против губернатора Ров обл Матчука Вот и месть А вы говорите \свобода слова\
Олена
5817 дн. тому
Семанів говорить про свою чесність. А ви запитайте в нього, скільки він грошей здирає з лікарів за те, щоб дозволити роботу за сумнісництвом? Запитайте у його пацієнтів, скільки бере за довідки, за свої медичні послуги? Він іза крісло головного лікаря обласної лікарні так тримається міцно, бо це - прибуткова посада.
Сергій
5817 дн. тому
А чому б "Телекритиці" не запитати про те, як Семанів потрапив до рейтингу ворогів преси у тих, хто висував номінантів? Замість того, щоб питати коментарі у людей, які не мають до цього жодного відношення.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду