Телепрограма «П’ять копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 22 березня 2008 року

23 Березня 2008
21170
23 Березня 2008
14:05

Телепрограма «П’ять копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 22 березня 2008 року

21170
Телепрограма «П’ять копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 22 березня 2008 року

ВЕДУЧИЙ: Доброго вам політичного вечора. До речі, найгарячіша новина, найсвіжіша новина з політичного життя України: сьогодні Міністр внутрішніх справ Луценко розповів, що тепер, крім іменних пєстіків, пістолетиків, буде нагороджувати тепер ще ножичками, такими кортиками, які називаються «Козацька слава». Ці ножички отримуються людиною за великі досягнення у боротьбі з корупцією. Ну, а враховуючи віковічні традиції українського народу, що в нас всі завжди борються з корупцією, ми передбачаємо, що вже в найближчому майбутньому громадяни Києва будуть виглядати приблизно так, наприклад, костюм чи джинси і обов’язково ножичок за боротьбу з корупцією. Бо знаєте, по-перше, це «Козацька слава», по-друге, ми козацького роду, а, по-третє, корупція – це найважливіше у нас, на другому місці, звичайно, після боротьби із нею. Тим часом повернемося до головної несподіванки політичного тижня. Як кажуть експерти, навіть хронічні алкоголіки не вірили в те, що сталося, про те, що Верховна Рада проголосує, про перевибори в столиці нашої Батьківщини. Як голосувалося і що після того говорилося, далі в сюжеті.

 

Сюжет:

Арсеній Яценюк: «За 246. Рішення прийнято. Дякую».

Юлія Тимошенко: «Це було нам поставлено як жорстка умова, цей «Закон про Кабінет міністрів» обмежує повноваження Уряду і Прем’єр-міністра. Але я подумала про те, що ніякі повноваження не варті того, щоб залишати корупцію в столиці нашої країни». «Приємно, що вже дострокові вибори є, що є навколо чого дискутувати, є про які кандидатури говорити, це значить, що все ж таки політичне оздоровлення в місті Києві почалось».

Арсеній Яценюк: «Як киянин, я виступаю за проведення дострокових, позачергових виборів мера міста Києва. Як Голова Верховної Ради я вимагаю цього виключно в межах і в спосіб визначений Конституцією України та законами України».

Володимир Литвин: «Судячи з того, що сьогодні Верховна Рада прийняла методом такої кавалерійської атаки, будемо вважати, що Верховна Рада України прийняла політичні рішення. Я передбачаю, що після того, коли це рішення буде оприлюднене, почнуться судові процеси».

Віктор Янукович: «І є стільки багато критики з боку громадян, киян. І, я хочу сказати, м’яко кажучи, не може задовольняти людей, які живуть в цьому місті, тобто, ми ні в якому разі не кажемо про те, що мер Черновецький чи Голова міста, працює на «відмінно».

Анатолій Круть: «Міська влада пропонувала фракції комуністів, дійсно, поновити мене на роботі, поновити головного лікаря Жовтневої лікарні тільки за те, щоб комуністи не підтримували демократичні сили при голосуванні за постанову про перевибори Київського міського голови».

Віктор Ющенко: «Варто було б зачекати слухання звіту обох комісій, щоб ті комісії зібрались хоча б по одному разу, сформували свою позицію, довели її до Парламенту. Коли Парламент приймає подібне рішення, на мій погляд, варто було б керуватися законом, який говорить по даному питанню, що одною із підстав можливого, подібного рішення є судом доведене кримінальне порушення закону».

 

ВЕДУЧИЙ: Ось так приймалося рішення про перевибори і ось так його коментували в перші хвилини учасники великої політики. Мої гості теж депутати великої політики, це представники дуже великого Парламенту і маленького Парламенту, як називають Київраду. Хочу привітати сьогодні в нашій програмі Заступника голови Київської міської держадміністрації, Ірену Кільчицьку. Доброго вечора Вам. Депутата Київради від Соціалістичної партії України Ганну Руденко. Доброго вечора Вам. Депутата Київради від «Партії Регіонів» Володимира Філіппова. Вас вітаємо. Ну, а також депутати Верховної Ради, які приймали цю постанову про перевибори. Бютівець Володимир Бондаренко, вітаємо Вас. Лідер «Пори» Владислав Каськів. Вас вітаємо. А від «Народної самооборони» Олесь Доній. І Вам доброго вечора. До речі, ми хочемо наших глядачів спитати, а про результати ваших думок ми дамо можливість нашим гостям прокоментувати вже на завершенні програми. Чи хотіли б ви переобрати свого мера? Якщо вважаєте, що так, ми запитуємо по всій Україні, то дзвоніть першим номером на відповідь «негайно»! А якщо вважаєте, нехай працює, то ваш номер телефону другий. З пропрезидентського блоку НУ-НС Олесь Доній справа від мене, депутат Київради від «Партії Регіонів» Володимир Філіппов зліва. Раунд перший. Нагадаю, що з цієї хвилини в наших шановних експертів право однієї червоної картки для наших диспутантів. У диспутантів право вставити своїх п’ять копійок, це конституційне право, яке ще не порушували в Україні. Моє запитання буде дуже просте. Спікер Парламенту Арсеній Яценюк сказав, зацитую: «Нелегітимного усунення столичного мера не буде. Крапка». Моє запитання. Крапка? Хто розпочне?

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: Ну, перше хотів би…

ВЕДУЧИЙ: Прошу Ваших п’ять копійок, пане Олесю.

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: Вкотре, вкотре Вас, пане Романе, поправити, що блок «Наша Україна – Народна самооборона» не є пропрезидентським, як це часто називають і політики, і журналісти. У нас одна і найпотужніша сила, народний союз «Наша Україна» є навіть не пропрезидентською, а президентською партією. Але решта політичних сил мають і своє ставлення до Президента, і свою історію стосунків. Не в усіх питаннях ми погоджуємося з Президентом. І в даній ситуації бачите, що є певні нюанси.

ВЕДУЧИЙ: А можна тепер по суті мого запитання?

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: Тобто, оточення Президента менше хотіло перевиборів в місті Києві, а більше фракція «Наша Україна – Народна самооборона» вважала за свій обов’язок провести такі перевибори і провести їх в юридично бездоганний спосіб. Як би вони юридично не в бездоганний спосіб, очевидно, що їх би не поставили, цю постанову і Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк. І, мушу сказати, що, насправді, дотримана повністю буква закону, є і рішення профільного комітету, і є рішення судових органів.

ВЕДУЧИЙ: Отже, відповідь на моє запитання. Крапка знак питання, Ви говорите, що крапка, перевибори - це стовідсотково гарантований вже процес?

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: Безперечно. І, мушу сказати, що в даній ситуації і повівся мужньо мер Києва, Леонід Черновецький, який, дійсно, вчинив вчинок, він сказав, що він не буде судитися, він не буде дрібнішати, він іде на вибори, я думаю, що це з його боку правильний вчинок.

ВЕДУЧИЙ: Отже, я вже думав, що ви однодумці, так. А Ви скористалися.

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: Ні, ні, не однодумці. Я скористався.

ВЕДУЧИЙ: Те ж саме запитання до Вас.

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: Не вважаю, що тут може бути крапка остаточна. Дійсно, мужній поступок Міського голови. Проте кожен киянин, навіть кожен киянин, я вже навіть не говорю про депутатів міської ради, ще мають право для оскарження цього рішення, навіть в суді. Оскільки, якщо ми підемо за такою аналогією, то назавтра, післязавтра правляча коаліція може поміняти мерів усіх міст, які не відповідають їхній думці, які не підтримують їх думку і є їх політичними опонентами.

ВЕДУЧИЙ: Прошу, говоріть зразу.

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: Власне, навіть була помилка деяких юристів і, зокрема, навіть заступниці Голови Секретаріату Ставнійчук, яка, ну, очевидно, не в повні знає або законодавство, або свідомо говорила неправильно, бо цю постанову не можна оскаржити в будь-якому суді, тому що можна оскаржити в будь-якому суді, в тому числі і громадянину, лише окремі постанови, які індивідуальні. В даному випадку прізвище не було зазначено, це нормативна постанова і вона не підлягає оскарженню в будь-якому суді, і це була помилка і юриста, і Вас в даному випадку.

ВЕДУЧИЙ: Я пам’ятаю, що зараз Ваше право, але перша червона картка на слова Олеся Донія від Владислава Каськіва, прошу.

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: Не зовсім. Я хоча б з політкоректності не можу червону картку своєму колезі по фракції давати. У мене червона картка представнику «Партії Регіонів» в Київраді, оскільки він сказав так, що правляча коаліція може поміняти мера в будь-якому місті. Я хочу наголосити, що дострокові вибори – це не значить поміняти мера, це значить дати громаді міста можливість вибрати, хто на цей момент, чи дає вона довіру тому меру, який сьогодні є в місті, чи їм варто його поміняти. Тобто, це шанс територіальній громаді кожному з нас, кожному мешканцю. І не варто це трактувати як заміну влади.

ВЕДУЧИЙ: Ви скористались червоною карткою. Вам право тепер реагувати на неї.

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: Мова йдеться не про те, прошу помітити таке, що мова йдеться не лише про мера в даній постанові. Ви намагаєтесь змінити повністю склад Київради, який не вдалося контролювати, над яким не вдалося взяти контроль. Ви… Сьогодні намагаються виправити ті помилки, які були в БЮТ при формуванні списків до Київської міської ради, для того, щоб сформувати нормальний склад депутатів, який би працював у фракції постійно. І тому сьогодні намагаються просто виправити ці помилки.

Плакат з залу: «Посади Київ. міс. голови і голови КМДА – несумісні».

ВЕДУЧИЙ: Прошу, реагуйте. Але в нас вже є комплект червоних карток. Прошу, відреагуйте і ми збираємо.

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: А я в даному випадку хотів би підтримати, і сказати, що, дійсно, були не просто помилки при формуванні списків і не тільки БЮТ, а й «Наша Україна», і «Пори-ПРП». А думаю, що це була просто безвідповідальність по формуванні таких списків депутатів, і вона значною мірою залежала від жахливого закону пропорційного, коли списки формували фактично двійки-трійки партійних лідерів. І ми бачимо цих перебіжчиків в місцевих радах, які за кусень сала, я не кажу там за мільйони, умовно кажучи, за кусень сала перебігають там з однієї фракції до іншої, з опозиції до мерської більшості і далі беруть участь у всіх його справах.

ВЕДУЧИЙ: Пане Олесь, як Ви бачите, сало в ці дні коштує значно більше, навіть ніж мільйони. Ми зібрали весь комплект червоних карток. Пані Ірено, прошу, Ваша червона картка кому, за що.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: У мене запитання до Олеся Донія, я хочу запитати, я просо не зовсім зрозуміла, це не стільки питання, як уточнення. Спочатку Ви сказали, що Черновецький не подає до суду і це, ну, мужній поступок, ну, можна так сказати. Потім Ви сказали, що це рішення, постанова Верховної Ради оскарженню не підлягає. Тобто, якщо вона не підлягає, то він і не міг, з Вашої точки зору, подати до суду. То в чому ж його мужність заклечається? Тобто, проясніть мені, щоб я зрозуміла.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Дякую. Прошу мікрофон передавати пані Ганні, а за той час Ви маєте право відповісти на запитання пані Ірені.

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: Дякую. Так як нам доповідають юристи, що лише в Конституційний суд можна було оскаржувати постанови, які носять нормативний характер, тобто там, де немає прізвища, тобто не кадрові постанови. В даному випадку можна було шукати спроби, депутатської, депутатської там, скільки у нас там, здається 75 чи 150 там здається, пан Володимир.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: 120.

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: 150 чоловік.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: 120.

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: Можна було подавати до Конституційного суду і затягувати результат. Навіть більше, я не сумніваюсь, що навіть якби були спроби, незаконні спроби розглянути це питання в судах, знайшовся б якийсь, або Радивілівський суд, або Мукачівський суд, який би виніс необхідне рішення і затягувалось би це питання. Потім воно було б скасовано, потім воно би було також оскаржене, але, в даному випадку, це було просто затягування часу. Все рівно перевибори б були.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Ваша червона картка, пані Ганно, кому?

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: До Олеся Донія. Чи не здається Вам, що Ви і ті хлопчики, які прийшли зараз до Верховної Ради, які два з половиною дні зараз перебувають у місті Києві вирішили долю депутатів, яких делегувала громада міста Києва. І прийняли на себе таке рішення, що от ми невгодні з якихось причин. Можливо, ви як законодавці повинні були працювати над законом, як виправити ці помилки і вносити правки до закону і приймати тоді перевибори в місті Києві?

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Це заувага до Вас.

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: Я абсолютно згоден. Хоча це начебто закид до мене, але я абсолютно погоджуюсь, що спочатку потрібно, безперечно, найкращий був би варіант, це внести ще зміни до законів про вибори і, зокрема, ввести вибори міського голови в два тури. Можливо, змінити і пропорційне законодавство на виборах до місцевих органів влади, безперечно. Але в даному випадку через, ну, просто вопіющі справи в місті Києві, дійсно, ретельно розглянувши питання і в профільному комітеті, спочатку було прийняте рішення про перевибори. Можливо, було б безперечно краще спочатку внести зміни до законодавства, я це неодноразово пропонував. Але, очевидно, що тягнути просто ситуацію було далі немає куди.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: Тому нам доведеться спочатку переобрати, а після того змінювати законодавство.

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире, я у Вас забрав право відреагувати перш, ніж буде остання картка, я з Вас зняв слово, прошу Ваша реакція на це.

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: Перш за все, хотів би знати, сьогодні всі говорять про те, що, про якісь вопіющі факти, про якісь факти корупції і порушення, проте, ці звинувачення згідно Конституції України може винести тільки суд. Тому давайте, якщо Ви кажете, що є якісь рішення судів, хоча я про такі не знаю.

Плакат з залу: «Вибори минули – про киян забули».

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: А рішення судів, які дозволяють перевибори, мають бути рішення судів про визнання незаконними актів Київської міської ради. Таких рішень судів я не знаю на сьогоднішній день.

ВЕДУЧИЙ: Ви знаєте, кажіть.

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: Да, є висновок профільного комітету і хоча от всі зараз…

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: Це не суд.

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: Ще раз кажу. І хоча всі закидають профільному комітету, і не дивляться висновок. А там є посилання, на відміну, це відмінність як раз від харківської ситуації, є посилання на рішення судів. Чому не була висунена постанова по Харкову, тому що по Харкову, дійсно, немає зараз рішення судів, по Києву є, є і порушення загальне, є і порушення «Закону про Київ» як столицю України. Можливо, вони суто формальні, наприклад, по закону повинен бути один заступник, а їх, наскільки я знаю, два заступники. От це формальні порушення, але є і рішення судів.

ВЕДУЧИЙ: Аргумент є, є.

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: Є це, якщо я не помиляюсь, в висновку зазначено п’ять рішень судів.

ВЕДУЧИЙ: Пане Олесю, остання червона картка. Сьогодні користуються ними всі. Пане Володимире, кому і за що?

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Я скористався правом червоної картки по відношенню фрази, яку сказав пан Філіппов. Мова йде про те, що не вдалося створити більшість в Київраді. Та вдалося створити більшість в Київраді, я навіть можу розказати як створювали її. Олександр Пабат отримав там 34 гектари землі на Десенці, чи там біля моста деснянського. Хтось отримав посаду, як Іван Салій, потім вже його викинули. Чи, наприклад, Черкеш і Соломєєв із нашої фракції, яких переманювали. Так створювалась та більшість, яка стала більшістю Черновецького, яка сьогодні голосує незалежно, які питання, тільки так, як він скаже.

ВЕДУЧИЙ: Прошу реагуйте на цю червону картку.

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: Абсолютно не погоджуюсь. В моїй фразі звучало про те, що БЮТ як раз не вдалося створити більшість і контролювати цю більшість, я саме про це говорив. Тим більше, що Ви знаєте, абсолютно знаєте, що сьогодні можна багато говорити про переманювання і так далі, але це, перш за все, провина тих політичних сил, які не вміють організовувати роботу своїх фракцій в своїх партіях. Чомусь наша партія переманюваннями і ніякими заохоченнями жодного депутата не втратила.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Бо ніхто не переманює.

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире, Ви все.

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: Але набула.

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: Але набула, да, до речі.

ВЕДУЧИЙ: Панове.

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: І ми цим гордимося.

ВЕДУЧИЙ: Панове, я хтів би зосередитись зараз не на переходах, так, бо це історія депутата, завжди там кнопочка така є, «історія переходів по фракціям». Збережена, до речі, і в Верховній Раді. Я маю запитання до Вас, пане Олесю. А Ви допоможіть найти на нього правильну відповідь. Ваша політична сила на давніх-давніх виборах, так, це було давно. В той час не було жодної слідчої тимчасової комісії, ні парламентської, ні урядової, ні від Секретаріату Президента, а Ви тоді вже казали, не обіцяємо, а гарантуємо перевибори. Я хочу зрозуміти, без слідчих комісій Ви вже тоді говорили про це. Отже, Ви вже тоді задумали це як спецоперацію зміни влади в Києві?

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: Ну, перше чітко, що Юрій Луценко, який цю фразу вимовив, не обіцяю, а гарантую, він може, ну, не зірочку собі повісити, але принаймні морально відповісти, що не обіцяв, гарантував, зробив. Тобто, перевибори таки дійсно досягнуті.

ВЕДУЧИЙ: Без жодних тимчасових слідчих комісій.

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: Ще раз скажу, Юрій Луценко, який має, і вже на той момент мав дотичність до органів охорони, очевидно, володів більшою інформацією і зараз навіть, володіючи цією інформацією, нажаль, дійсно, не все воно дійшло до суду, тому що воно вмирає на рівні прокуратури.

Плакат з залу: «Києву свобода».

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: Іде мова, зокрема, наприклад, зараз про студентські, так звані земельні справи, коли студенти отримували за 150 гривень кілька соток золотої землі в місті Києві, потом її комусь передоручали.

ВЕДУЧИЙ: Прошу, зразу говоріть.

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: І, зокрема, от такі…

ВЕДУЧИЙ: Правила, пане Олесю, в нас правила. Прошу.

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: З приводу якихось там студентських, насправді, перш за все, це має бути доведено відповідно. І знову ж таки треба дивитися, хто голосував тоді як раз, які представники, яких фракцій за ті так звані студентські ділянки.

ВЕДУЧИЙ: Ваша фракція голосувала?

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: Не голосувала, її не було в залі.

ВЕДУЧИЙ: Я хотів би Вас спитатися ще одне. От подивіться, просте запитання те, яке залишається по той бік екрану. От нам політики озвучують вже другий рік день в день таке, що в столиці існує, що в столиці зробили таке торжище землі. Як кажуть політики, деребан, так. От скажіть нам, це придумана контрпропаганда чи немає диму без вогню?

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: Безумовно, це продумана контрпропаганда, яка на сьогоднішній день активно діє, оскільки, чомусь політики великі не звертають уваги зовсім на ті соціальні програми, які сьогодні працюють в Києві, які виросли шалено і яких ніколи не було.

ВЕДУЧИЙ: Я про землі запитуюсь, не про соціальні програми.

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: Яких ніколи не було. Знову ж таки, ну, повертаючись до землі. Чомусь вони не говорять про те, що…

ВЕДУЧИЙ: По одній картці на раунд, решта в кінці раунду.

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: Про те, що, чомусь вони не говорять сьогодні про те, що, скільки землі виділено громадянам, які по 20, по 10 років оббивали пороги Київзему і пороги Міської адміністрації раніше, а сьогодні отримали земельні ділянки під своїми будинками, от, але…

ВЕДУЧИЙ: Пане Олесю, Ви не згодні, що немає деребану землі?

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: Ні, ні, ні…

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: Деребану немає, є законні, абсолютно законні земельні угоди.

ВЕДУЧИЙ: Так Ви тоді докажіть зворотне, докажіть зворотне.

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: Я просто хочу перелік всіх цих конкретних громадян, які отримали цю землю і потім, і чи вони не перепродали потім через кілька днів. Бо одне прізвище цього окремого громадянина вже назвав пан Бондаренко, це депутат Київради Пабат, якщо я не помиляюся, скільки, 35 гектарів. Якщо ще от такі землі отримали і знову наближені до депутатів.

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: Я буду дуже здивований, якщо пан Бондаренко підтвердить це документально, про те, що саме пан Пабат отримав якусь землю і потім продав. Тільки документально, тільки документально.

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: А не студент, який потім йому перепродав, да, за 150 гривень.

ВЕДУЧИЙ: Панове, панове, сьогодні в людини День народження, в Пабата День народження, ви розумієте, а ви зараз без нього тут про нього говорите.

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: До речі, ми його вітаємо.

ВЕДУЧИЙ: Ми його вітаємо і рухаємося далі.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Це подарунок від мера.

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: Але не від студента.

ВЕДУЧИЙ: Я хочу від Вас беззастережні докази, беззастережні докази, які підтвердять слово деребан. Це такий політичний термін, його треба ввести в Конституцію, але підтвердіть цей деребан в столиці.

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: Безперечно, що очевидно після того, як будуть проведені вибори, буде проведено ще аналіз ситуації і, я думаю, що після цього ані судді, ані прокурори за квартири не будуть приймати такі рішення, затягуючи справи, як вони це роблять зараз.

ВЕДУЧИЙ: Панове, буквально одна секунда, бо це наш час вийшов.

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: В свою чергу, як депутат можу підтвердити, що ті рішення, за які голосувала саме наша фракція, вони підтвердженні як раз земельними справами, які зібрані згідно чинного законодавства.

ВЕДУЧИЙ: Обмінялася думками перша пара диспутантів, це лишень початок нашої дискусії. Саме те, що ви хотіли сказати при другій, третій картці, я нагадую, ми маємо по одній, саме тепер ми даємо час нашим експертам висловити незгоди на аргументи сторін. Слово експертам. Мікрофон в пана Володимира, Вам починати.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Я можу і розпочати. Ви знаєте, я через свою власну долю дивлюся на все те, що діється в Києві. От коли на Жуків острів, де я 30 років тому створив дитячий «Клуб юних моряків», прийшли дяді, які купили маленький погрібець і відвели цей весь табір, і цей весь острів собі, сьогодні його поділили на шматки. Я просто був вражений. Я…

ВЕДУЧИЙ: А хто ці дяді?

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: А дяді ці – люди, які не мали права там отримати землю, бо це зона охоронна, водоохоронна зона і так дальше. Є все, фірми, в прокуратурі все є. Я думаю, це буде одна з найгучніших, одна з найгучніших справ. Те ж саме зроблено в Святошино, де санаторій для інвалідів війни, в нього обрізали всю землю, залишили лише доріжку, яка веде до санаторія. 37 гектарів розібрали фірми, які нещодавно це отримали також без згоди. Між іншим, як раз при Черновецькому, на початку його діяльності цей санаторій отримав цю землю в постійне користування. І тут друге рішення Київради стосовно відбору цієї землі. І так от, коли пройтися по карті Києва, можу сказати, сто з лишнім справ тільки в зеленій зоні, а розказують, що немає нічого.

ВЕДУЧИЙ: Дальше Ви розкажете нам в центрі. Мікрофон до Владислава Каськіва, прошу. Ваші зауваження на аргументи сторін. Ми лишень шукали чи справді крапка поставлена при слові перевибори.

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: У мене загальне зауваження. У нас в політиці якось так повелося, що ні подія, так це армагедон, хтось когось має перемогти, хтось має загинути на полі бою. Я хочу сказати, що в Києві всього на всього дострокові перевибори. Вони сталися тому, що занадто багато питань виникло до діяльності київської міської влади. Градус політичної температури в Києві піднявся вже за межу. І тому абсолютно природно, що відповідь на питання, яка влада має бути в Києві, будуть давати не політики, не шляхом інтриг в закритих кабінетах, а його просто дадуть кияни. І це абсолютно правильне рішення передати зараз…

ВЕДУЧИЙ: А з чим Ви були незгодні, коли дискутували ці сторони. Ви виконуєте функції експерта. Я хочу почути Ваші незгоди.

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: Ну, моя незгода, власне кажучи, полягає в тому, що я не вважаю, що все треба переносити в розріз великої політики і боротьби між парламентськими фракціями, і за ресурси. Ну, по великому рахунку, в чому вся проблема, незалежно від того, яка політична сила є, вона Київ розглядає не як майбутню європейську столицю, а як шахту, в якій добувають золото в переддення майбутніх президентських виборів.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Час не забирайте в пані Ірени. Це її хвилина. Пані Ірено, Ваші зауваження.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: В мене зауваження.

ВЕДУЧИЙ: Так.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: До відповіді Володимира з приводу того, що Ви запитали, що деребан київської землі, це має якісь підстави чи немає диму без вогню, чи це політичні, ну, такі технології, да. І Володимир відповів, що це політичні, безумовно технології. А я Вам хочу сказати, що має місце те, що немає диму без вогню, тому що багато років і представники «Нашої України», і представники БЮТ, які і пан Володимир Бондаренко, який тут є і мав відношення до Святошинського району міста Києва. Я не буду, я також можу привести приклади. Не зараз, зараз же ніхто не може надати Вам документи. І, в принципі, і, я кажу, що будування, відведення земель з 2002-го по 2004-2005-ий роки на території Жовтневої лікарні, в центрі міста Києва.

ВЕДУЧИЙ: Вони мають до того стосунок.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Мають місце депутати від БЮТ…

ВЕДУЧИЙ: Пані Ірено, решту Ви скажете тут в центрі.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: І те, що пан Черновецький не дозволив цього деребану далі за свої часи.

ВЕДУЧИЙ: Це час пані Ганни.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Це і є одна із підстав.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Але ми почули дуже цікаве про «Нашу Україну» і БЮТ. Пані Ганно, Ваші зауваги на аргументи сторін, це був Олесь Доній і Володимир Філіппов.

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Є зауваження з приводу того, що іде звинувачення в тому, що всі деребанили, землю отримували. То я хочу сказати, що у нас всі рішення по землі, вони проходять комісії, в цих комісіях проходять депутати різних фракцій. Значить, у нас такі депутати і від тих опозиційних фракцій, які там були, якщо вони погоджувались з цими рішеннями, які виносилися на сесію. Це перше. У нас була створена комісія по спірним питанням земельним, де також ці питання розглядалися. Але я хочу сказати про інше, ми дуже багато рішень відміняли, тих рішень, які були прийняті попередньою владою. І, на сьогоднішній день, в Київраді, це, мабуть, 90 відсотків депутатів, які працювали і в ті часи, тому не потрібно цього робити. Мене інше дивує, що ми от люди, всі мешканці однієї держави, всі громадяни однієї держави і таке враження, що ми стоїмо один проти одного ворогом. Для того, щоб ми схаменулися і не шукали ворогів між собою, треба щоб щось таке надзвичайне сталося і щоб ми спохватилися.

ВЕДУЧИЙ: Це були думки експертів, це був лишень початок дискусії. До речі, кажуть, що тим часом харківські СБУ-шники ну, дуже розчаровані після перечитування документів, які вони вилучили в Харківській міськраді вночі. А на запитання чого ж ви такі розчаровані, вони відповіли: «Потому что там немножко по-дебильному написано». У нас реклама, панове.

 

Реклама

 

ВЕДУЧИЙ: Панове, розповідають… Панове, я Вам нагадую, що ми повернулися в ефір. Кажуть, що усі кандидати на майбутнього мера столиці будуть на букву «Б». знаєте: банкір, боксер, бувший, баптист і бухарик. «П’ять копійок» повернулися в прямий ефір і хочуть вам сказати, що ми пішли на лівий берег і на правий берег Києва. Сьогодні ми не їздили по містах. Сьогодні на лівому і правому березі запитували в перехожих наші кореспонденти, що доброго для столиці України за два роки встигла зробити команда Черновецького. Ось як люди вважають.

 

Київ, Лівобережжя:

«Команда Черновецького зробила кое-что, вот даже, мне кажется, что троллейбусы, правда они стоят сейчас, электричество кончилось, но чище атмосфера стала на улице Маяковского».

«Ну, то що дають це соц.жильёгражданам, це дуже добре».

«Мне Черновецкий, как человек не нравится, но меня настораживает одно, что бюджет вырос в пять раз города, вот в чём дело».

«Для Києва ми не бачимо нічого, особливо в нашому районі».

«Помагають бідним пенсіонерам».

«Доброго нічого не сделал, хужесделал. Он сразу, когда пришёл это, стал хлеб дорожать. Потом это, коммунальные услуги, ну, конечно там сбили его немножко. Потом сколько он земли продал под чужим именем. А что, а что таке…»

А Ви бачили як він продавав, що Ви мелете от те язиком?

«Де ж я та…»

«Да. Вам ніхто так не зробить як Черновецький зробив.»

«Не бачив?»

«Та я не знаю, мені все одно та політика».

«Есть два озера, которые можно было бы оберегать и облагородить и сделать какие-то парки отдыха, зоны отдыха для детей, для людей. Там строятся, опять же площадки для машины, там всё эта гадость, вся эта гадость сливается в эти озёра».

«Я нічого не побачив нового, ніяких змін і нічого не будується, нічого, ну, я не знаю…»

«Ну, в принципі, я бачив, що тролейбуси нові з’явилися, автобуси нові з’явилися. Це, в принципі, може щось».

«Особливих результатів їхньої роботи я не бачу. Все тільки спрямовано на погіршення становища киян і самого міста. Іде забудова неправильна, розбазарювання землі. Я вважаю, що такого мера і його команду потрібно міняти».

«Метро на Троещине нет. Коммунальные службы не улучшили работу».

«Ничего не заметил, чтобы изменилось».

«Грязь как была у нас во дворах, так она и есть. Подъезды практически не убираются».

«Много чего хорошего сделал. Ну, во-первых, более-менее какой-то порядок. Потом очень много, достаточно много, маловато, конечно, коммунального транспорта есть, вот. Я, например, на работу перестала ездить на маршрутках, вот это гораздо дешевле».

«Не мусор не вывозится, ничего, ни транспорт, сколько мы писали, сколько мы обращались».

 

Київ, Правобережжя: «Мне очень нравится, что он честно относится к своим обязанностям и выполняет их. Я считаю, что это один из самых порядочных людей на Украине».

«Люди такого віку як я це відчувають, так як він добавку до пенсії дає. От це я єдине знаю, що він зробив».

«Они помогли мне, ну, мои бытовые вопросы решать, понимаете».

«Та от просто не видно ніяких дій з його сторони».

«Мені здається, для нашої країни полягає саме в тому, щоб орієнтувати демократичні права і свободи. І це найбільше добре, що зробили Черновецький та його команда».

«Пайки давали і гроші».

«Чесно кажучи, я не знаю, що доброго вона зробила».

«Первое, первое, что он навёл порядок. Убрал вот этих плиточников, которые там по Киеву ложили. Сыновей всех поразгонял и дал людям то, что им нужно было».

«Деребан землі зробила – раз. Будинки будувались, де люди не хотіли – два».

 

ВЕДУЧИЙ: Перш, ніж ми розпочнемо, як ви бачите правий і лівий берег дещо не так відрізняється, як відрізняється у віковому цензі. Я попросив би одною фразою відреагувати на те, що ви почули від перехожих, сьогодні ми запитували. Прошу, Ваша реакція, що вона Вам сказала?

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Ну, по-перше, мене практично все задовольнило стосовно того, що основний, небагато, перевага була на позитиві, перевага була безумовна, хоч один чи дві людини, це приблизно те, що ми очікуємо. Далі ті, хто казали про деребан землі, вони кажуть, повторюють слова людей, яких вони можуть поважати без сегментовано.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Прошу, Ваша реакція, перша реакція, коли Ви почули людей.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Ви знаєте, те, що сьогодні через телевізор можна відбирати тих чи інших, я думаю, що це робиться і робиться завжди.

ВЕДУЧИЙ: Ви звинувачуєте нас у маніпуляції?

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Да, так.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Сьогодні, ні, ні, я сьогодні більш-менш зважено…

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: І радіо «Свободу» Ви звинувачували, коли ми були…

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Я попросив би ще раз звернути увагу на те, що я говорю, пані Ірено, тому що у Вас є така велика свобода слова, що Ви дозволяєте собі чисто як жінка вести себе і, знаючи, що Вам…

ВЕДУЧИЙ: Панове, це ще не початок дискусії.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Ні, секундочку. Я ж не сказав відповідь.

ВЕДУЧИЙ: Одним реченням і закінчуємо.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Так. Так я одне речення і говорю. Що те, що сьогодні там люди говорили, це все є їхня думка, але вона буде висловлена лише на виборах, тоді, коли бюлетень впаде в скриньку.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Я хочу…

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. З цього моменту, це лишень була Ваша реакція…

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Ні, пане Романе, я хочу сказати, я хочу сказати одне…

ВЕДУЧИЙ: З цього я мушу оголосити раунд другий відкритий. Хочу нагадати нашим глядачам, ми запитуємо, чи хотіли б ви переобрати свого мера. Якщо негайно, дзвоніть першим номером телефону, якщо хай працює, вважаєте, дзвоніть другим номером телефону. А от тепер можемо розпочати з вами розмову.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Так.

ВЕДУЧИЙ: І мої запитання будуть…

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Щоб я не пішла з цієї розмови я прошу пана Володимира і всіх…

ВЕДУЧИЙ: А чому Ви маєте піти звідси?

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Я Вам скажу, чому я сюди прийшла не підбирати собі супутника для життя і тому, як жінку мене не треба оцінювати. І я людина, і коли є чоловіки емоційні, про це не кажуть. Тобто, Володимир Дмитрович, я прошу, я ж не Вас, ніяк.

ВЕДУЧИЙ: Приймається аргумент, без особистих речей ми так і говорили.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Так.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Як я Вас тоді маю сприймати, як чоловіка чи що? Просто як до жінки я не можу все сказати те, що повинен.

ВЕДУЧИЙ: Панове, давайте компліментами поза студією.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Коли чоловіки не знає, що відповідати, вони кажуть, що це жінка і не треба з нею…

ВЕДУЧИЙ: Панове, я зараз буду червону карточку забирати в наших експертів, щоб самому скористатися. Я ж хочу вас запитати, от дивіться, коли ми почали першу розмову, ми ставили крапку в самому процесі, який почала Верховна Рада. А тепер по суті давайте. От я зацитую вам. Прокурор столиці Євген Блажіївський сказав, цитата: «Першим обґрунтованим правоохоронцями фактом стала справа про земельні шахрайства з підставними особами у Святошинському і Деснянському районах столиці». Ще він сказав, цитую знову: «Що ж стосується виявлених порушень, то їх достатньо. Ми поставили вимоги про повернення міській громаді понад двох тисяч гектарів землі». Кінець цитати. Як Ви вважаєте, це достатньо було для того, щоб оголошувати перевибори?

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Я хочу сказати, що пан Блажіївський, і Ви не зачитали всю цитату, і ми не можемо зараз запитати пана Блажіївського. Послухайте.

ВЕДУЧИЙ: Ось повне інтерв’ю з ним.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Пане Роман, я ще хочу сказати, те, що сказав пан Блажіївський, особисто наша команда, особисто я, в галузі охорони здоров’я подала декілька проектів рішень щодо повернення київських земель, наприклад, київських лікарень, в тому числі і Жовтневої лікарні, в тому числі, і в Святошинському районі там, де раніше, можна сказати, там працював Володимир Дмитрович, відмінити ті рішення.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, Ви разом працювали з прокурором Києва, я так зрозумів, так?

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Ні, я не знаю, про які землі каже пан Блажіївський, але я знаю, що наша команда також подала дуже багато відмін проектів рішень минулої влади про розбазарювання київської землі.

ВЕДУЧИЙ: Моє запитання було чи достатньо було таких звинувачень прокурора для того, щоб починати процедуру перевиборів?

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: А я не бачу, що це звинувачення, це просто цитата взята із контексту, але яких земель, може, це він каже про землі за часів Омельченка.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. У Вас є повна згода, Ви не реагуєте, пане Володимире, і ми рухаємося далі, да?

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Ні, я просто даю можливість сказати і хочу, щоб я також отримав таке ж відношення.

ВЕДУЧИЙ: Так тоді прошу Ваші п’ять копійок і хочу почути відповідь на це ж саме запитання.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Мова іде про відомі землі, дві тисячі гектарів, які були розподілені першого жовтня. І пан Філіппов не був на тій сесії, і вся фракція, і наша не була, там було всього 53 людей із 120 і ці землі були, дійсно, розділені. Є 17 спеціальних рішень, кожне з яких розділяє сто з лишнім гектарів або біля ста гектарів землі. Це землі, які знаходяться в природоохоронних зонах і таке інше, тому це мова як раз про це йде. А тепер…

ВЕДУЧИЙ: А можете уточнити мені чи є рішення суду визнати це голосування першого жовтня, на яке каже прокурор, що зреагували вони першими.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Я зрозумів.

ВЕДУЧИЙ: Чи не є це?..

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Так, це рішення суду затягується у Шевченківському суді, починаючи з другого дня після цього сесійного засідання, коли Віталій Кличко і наша фракція тоді це подала до суду, в Шевченківському суді.

ВЕДУЧИЙ: То моє запитання, чи можна було оголошувати тоді перевибори, якщо немає ще рішення суду?

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Секундочку. А Ви знаєте, що ще б до того, як оголосили вибори уже відбулися б такі події, наприклад, як жорстоке побиття депутатів в залі Київради, якимись невідомими особами зі значками, ще до того був відомий факт підвищення, безгрунтовного підвищення тарифів в місті Києві. Ще до того відбувалися такі ж самі деребани як і після, тому було достатньо підстав у фракцій демократичної коаліції поставити одним із питань заміну київської міської влади в повному комплекті.

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире, дві червоні картки ми встигли зібрати на Ваші слова. Пані Ганно, починайте. Ваша червона картка за що і кому?

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Я до пана Бондаренка, просто він дискутує. Я людина, яка опікується дітьми у місті Києві. Мені просто боязно від того, що наші старшокласники, які вивчають право і ми акцентуємо на те, що все має відбуватися в площині закону. Дивлячись на те, що у нас дострокові вибори парламентські відбулися з порушенням, тепер ми на емоціях вийшли на перевибори міського голови. Якщо так буде надалі продовжуватись, як же тоді далі жити і як, на чиїх прикладах виховувати наше покоління.

ВЕДУЧИЙ: Отже, прошу. Людей вчать права, тобто молодих українців, а Вас звинувачують, що ви пропагуєте порушення права.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Ні. Мій колега Доній як раз дуже аргументовано довів, що ці вибори проводяться в рамках закону, от. А вибори до Верховної Ради також проведені в рамках закону. Інша справа, що соціалісти не потрапили до Парламенту, це викликає, ну, я би сказав, у Вас особисто, у Вашої політичної сили якусь…

ВЕДУЧИЙ: Ми не про це, пане Володимире.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Ні, то я про це. Тому вважати незаконними вибори тільки тому, що туди не потрапили соціалісти - це ж, очевидно, абсурд.

ВЕДУЧИЙ: Володимир Філіппов має червону картку теж, збираємо її.

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: Пане Володимире, перш за все, я хотів би уточнити, коли Ви кажете наша фракція, Ви кажете про фракцію Блоку Юлії Тимошенко.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: І Блок Віталія Кличка, я був у тій фракції.

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: Це щоб було зрозуміліше, наскільки я знаю, вони були присутніми.

ВЕДУЧИЙ: За це червона картка?

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: Ні. Я хотів би сказати, що Ви знову ж таки підтвердили своїми словами і знову ж таки сказали про те, що є рішення, якісь рішення суду. Тільки рішення суду могли бути підставою, тому Ви знову ж самі підтверджуєте про те, що дана мала постанова знову не мала права бути прийнятою.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Ну, я звертаю увагу ще раз про те, що є декілька рішень, є декілька рішень суду.

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: Є звинувачення.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Сьогодні порушено 39 кримінальних справ, вони в розслідуванні, дійсно, громадськість звертаю увагу на те, що вони в розслідуванні, вони гальмуються десь прокуратурою, але от прориви такі є, коли прокурор Блажіївський визнає грубе порушення. А стосовно рішень суду, я називаю, незаконно звільнений Сергій Бичков в секторі соціального захисту має рішення апеляційного суду на відновлення, йому двері цвяхами забивають.

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: Це стосується Київської міської ради.

ВЕДУЧИЙ: Прошу.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Секундочку, це рішення стосується…

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Я хочу сказати.

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире, по правилах. Прошу, говоріть.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Шановні кияни, це звернення до вас. Я хочу сказати, що пан Бичков, якого було звільнено, більше десяти років очолював управління соціального захисту. І той соціальний захист, який бачили кияни раніше, це очолював пан Бичков, розкрадав майно і таке інше, і ставився до громадян, до мешканців згідно чинного законодавства.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Таке рішення апеляційного суду було…

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Зараз, зараз існує зовсім друга команда.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Ну…

ВЕДУЧИЙ: Пані Ірено, пан Володимир каже.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Інша команда в управлінні соціального захисту і те, що ми тільки що бачили по телебаченню…

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Пане ведучий, я би хотів сказати, що я…

ВЕДУЧИЙ: Прошу, Ви маєте право, говоріть, говоріть.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: І ставлення киян до соціального захисту в Києві - це робота нової влади.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Та я не хочу разом говорити, я не хочу опускатись до того, щоб говорити разом.

ВЕДУЧИЙ: Не економте кошти, говоріть.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Так. Так от пан Бичков, який би він не був, як би Ви його любили чи ні, він відновлений на своїй посаді рішенням суду, апеляційного суду міста Києва, Ви не виконуєте це рішення. Це є…

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Немає виконавчого впровадження.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Вибачте мене, я ще раз підкреслюю, так як і Щепець, так як і Ткачук, багато інших людей.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Немає, я не бачила…

ВЕДУЧИЙ: Панове, не загадками, нас дивиться вся Україна, вона не знає цих прізвищ.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Це люди, які очолювали ТРК «Київ», комунальне підприємство «Плесо», вони відновлені на роботі, а їх не пускають.

ВЕДУЧИЙ: А можна, а я вас переведу, вашу розмову в іншу сторону.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Дивіться, що стосується…

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Тому що така команда прийшла.

ВЕДУЧИЙ: Подивіться, є один момент, який дехто вважає, що це й було ключиком до того, щоб проголосили ці перевибори, що відповідно до законів, Голова Київської міської держадміністрації, а Ви заступник голови, так, Черновецький мав звітувати перед Урядом, а він не пішов на цей звіт. Моє запитання подвійне до Вас. Чи могло це стати причиною, як то кажуть, остання крапля і на перевибори? І чому, якщо можете пояснити, Голова КМДА не пішов звітувати Уряду Тимошенко?

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Ну, я Вам хочу сказати, що звітувати Уряду після тієї перевірки, яка нібито була без документів, надання документів, тому що та перевірка по Уряду, яка до нас прийшла без жодного письмового запиту офіційного, наприклад, я кажу по своїх напрямках по галузі…

ВЕДУЧИЙ: Ви маєте уточнення якесь?

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Я не уточнення, я член цієї комісії. Значить, я був в 512-му кабінеті, два тижні працював, кожного дня там бував Головач, заступник Черновецького, там бував Голубченко не один раз.

Плакат з залу: «Ні – незаконному розподілу землі».

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Перевірка була з наданням певних питань, потім ми підбили підсумки, але коли Голубченко зачитував довідку від Черновецького нікого не було.

ВЕДУЧИЙ: Прошу.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Я хочу сказати, що по галузі охорони здоров’я питання на клочці папірця, без бланку, без підпису були такі: чим Ви поясните погіршення обслуговування киян в галузі охорони здоров’я, чим Ви поясните погіршення соціального обслуговування киян, соціальні.

Плакат з залу: «Київ без олігархів та жебраків».

ВЕДУЧИЙ: Тобто, не фахова перевірка, Ви хочете сказати, так?

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Це такі були відразу питання.

Плакат з залу: «Хочу, щоб Київ був насправді ЄВРОПЕЙСЬКОЮ СТОЛИЦЕЮ».

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Після чого я сказала керівникам відповідних управлінь, щоб всі запити були на бланку з підписом, я їх оприлюдню в засобах масової інформації, після цього ніяких запитів не було.

ВЕДУЧИЙ: Отже…

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Я би хотів сказати, що перевірку в цій галузі здійснювали фахівці високого рівня. Заступник міністра, яка займається системою санітарного захисту населення, є довідка міністерства, Ви знаєте, підписана Міністром і старим Міністром, і нинішнім.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Ті питання, які Ви тільки що почули, це фахове питання?

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Ні, там не було таких питань, там були нормальні питання. І довідка Міністерства прямо говорить про те, що землі в місті Києві на території лікарень зараз розбираються, новими рейдерами, новими рейдерами.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Жодної, жодного, жодного такого немає.

ВЕДУЧИЙ: Пані Ірено, пане Володимире, отже ви обмінялися, ви бачите і наші глядачі чують, абсолютно протилежна оцінка як однієї роботи з боку Київської влади, так і з боку Уряду, так. І, відповідно, зараз експертам, бо вже були червоні картки, але вже не встигали, панове. Зараз експертам час сказати свої незгоди на аргументи сторін. Допоможіть нам, слово експертам. Прошу.

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: Я уважно намагався слідкувати за дискусією, навіть тому не піднімав червону карточку, не тому, що я згідний чи не згідний з аргументами тієї чи іншої сторони, я не згідний з самою дискусією, з тими темами, які піднімаються і аргументами, які висовуються. Я думаю, якщо сьогодні ми вже стоїмо перед фактами дострокових виборів, то треба говорити про те, якою має бути влада, буде вона старою, залишиться новою і що вона повинна робити, тому що ключове ж питання сьогодні не поміняти мера і не вибрати нового мера, а ключове питання сьогодні для киян - проголосувати за той план розвитку Києва, який запропонують нові люди. А довкола цього не було жодного слова сказано.

ВЕДУЧИЙ: А ми про майбутні конфігурації влади будемо говорити далі, в наступному, в четвертому раунді, коли ми будемо з людьми говорити. Прошу, Ваші зауваження. Але я зауваження приймаю.

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: Ну, перш за все хотілося б відзначити, що сьогодні, дійсно, дискусія іде трошки в іншу площину, а незалежно від того питання, яке було поставлено Вами. Насправді ідуть якісь просто перепалки, розбірки. Хтось вважає, що це було ефективно, а це не ефективно, тут я з Владиславом повністю погоджуюсь. Забули ми, знову ж таки, колего, що тут мова іде про вибори міського голови і міської ради, і рішення судів, які стосуються міської адміністрації, не стосуються міської ради і депутатів. Тому я ще раз наголошую, що рішення, які відміняли, рішення судів, які відміняли рішення міської ради на сьогоднішній день не існує, тому підстав для перевиборів міської ради вже не було. Тому вже в цій частині постанова…

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пані Ганно, Ваші зауваження на аргументи сторін.

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Мене просто дивує те, що у нас є подвійні стандарти. І якщо нам вигідна ситуація, то закон правильно діє, якщо не вигідно, то він в іншу сторону діє. А вся біда від того йде, що ми порушуємо закони, не працюють закони, від цього всі біди в державі. І ми з такою чехардою дійдемо до Африки, мабуть.

ВЕДУЧИЙ: Можете уточнити, хто ми? От я, наприклад, не порушую закон, бо ще живий інститут перестороги. Хто ми?

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Я, ну, у нас присутні депутати Верховної Ради, от вони і ці речі порушують.

ВЕДУЧИЙ: Скажіть, хто.

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Приймаючи…

ВЕДУЧИЙ: А Київради не порушують?

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Ну, ми ж не пишемо закони.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: У нас зовсім інше, у нас зовсім інше призначення.

ВЕДУЧИЙ: Прошу, Олесь, Ваші зауваження на аргументи сторін. Це реальна політика, тому обмінюються саме такими аргументами сторони.

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: Бачите, не одноразово все-таки лунає, знову такі думки, що був порушений закон при прийнятті постанови, не було рішень суду. Насправді, це було бездоганне рішення, був і висновок профільного комітету, і були рішення суду, враховані як раз при рішенні, при висновках профільного комітету. Але в чому, можливо, нюанс, це, дійсно, були рішення судів не по самих резонансних проблемах. Вони були, це було враження, що чіткі порушення, як, наприклад, з паном Борисовим, навіть не знаючи його персонально, здається… Не Борисовим, з паном Бичковим. Там було порушено законодавство. Можливо, це не саме резонансне, це не питання земельне, але тут нагадаю, що свого часу і Аль Капоне був засуджений, відомий гангстер, вбивця, засуджений не за вбивство, а за те, що він приховував податки, що було засвідчено лише на брудній білизні з його готелю.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Панове, панове, панове.

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: Аналогічна ситуація і тут.

ВЕДУЧИЙ: Панове, втікаємо від Аль Капоне до справ наших київських.

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: До брудної білизни.

ВЕДУЧИЙ: Так, добре. До речі, філософи та політики кажуть нам так, що біда ніколи не приходить сама, у неї завжди є спонсор. Реклама, панове.

 

Реклама

 

ВЕДУЧИЙ: Панове, зупиняємо дискусію, яка лунала, така жвава під час рекламної паузи. Я хочу сказати вам, що ми знову повернулись до вас. А, до речі, кажуть, що мешканці столиці вже посилено готуються до першоквітневого візиту Президента США Джорджа Буша. Вони зараз репетирують, в основному, ввічливі привітання. Каже: «Буш?», - «Буду, наливай». Отже. «П’ять копійок» запитують своїх глядачів, хто з мерів… Ой, перепрошую, ми запитуємо їх зовсім інше. Чи хотіли б ви переобрати свого мера. Якщо вважаєте, що негайно, дзвоніть першим номером телефону. Якщо кажете, хай працює – другим номером. А от наші кореспонденти, знову ж таки, які бродили по лівому і правому берегу столиці України запитували зовсім інше в громадян, але ви те почуєте перед тим, як ми підключимо людей. А вам нагадаємо приколи політичного тижня.

 

Сюжет: «У дивовижному місті Харкові де є вулиці, але немає доріг СБУ почала копати проти улюбленця харків’ян мера Добкіна і його Секретаря Кернеса. Маски-шоу зі спробую вивезти документи мерії, які б засвідчили безкорисну працю мера на громаду міста ледь не закінчилися трагедією. Дехто, навіть, припустив, що спроба Добкіна спинити руками джип СБУ-шників – це невдале самогубство. Але «лідер» запевнив, щоб не накоїв наш мер, він-таки наш.

Віктор Янукович: «Держись. Всё будет нормально. Мы не дадим творить никому беззаконие». А окрилений таким патронатом пан Добкін безстрашно виступив на свій захист і заявив, що ноги у нього красиві і рівні, і на двох струнких він смело в бой пойдёт супроти всіх бджіл України.

Михайло Добкін: «Если харьковскому губернатору нужен мер, который будет на полусогнутых выполнять каждое его требование противозаконное, это не для меня, я лучше пойду пчёл разводить». «А тим часом в Парламенті…» Весело розвивалася акція захистимо нашого харківського Добкіна і Гепу Кернеса від перевірок правоохоронців. Депутати обклеїли зал Парламенту з мітингів часів кагебістів Андронова та ранньої горбачовської перестройки. Тут тобі і лякалки, що СБУ – це КГБ і НКВД і переконливі докази, що мер Добкін і побратим Кернес доводять Харків до повного розквіту, а «помаранчеві» садисти з СБУ їх катують. Частину робочого часу на гроші платників податків пішли на пошук кращого місця для перевішування плакатів. Пан Сухий метався по залу Верховної Ради із ватманом в руках, а вже де краще його прибити помагали знайти і колеги по роботі, і сам Спікер Парламенту.

Арсеній Яценюк: «Я прошу колег зняти. Поставте, будь ласка, плакат туди. Колеги, тишина. Ну, все. Повісте плакат, віддайте плакат, він не Ваш. З плакатом не можемо розібратися. Ну да. Тепер третє питання. Герба немає на трибуні? Нема герба, вішайте назад плакат, раз герба немає, плакат вішайте назад. Зачепимо герб, тоді не будуть висіти плакати».

Ось так Спікер вперше ознайомився з особливостями інтер’єру довіреної йому Верховної Ради. Опозиція вкотре вдалася до паралічу Верховної Ради. Цього разу це швидше нагадувало політичні танці на могилі. Це колись регіонали і, навіть соціал-демократ Шуфрич голосували за відправку наших хлопців на війну в Ірак, а тепер загибель миротворця в Косово було використано як привід, а окремі опозиціонери навіть не розібралися чи це сталося у міжнародних силах «Кейфор» з мандатом НАТО, чи у миротворчій місії ООН. Так що з улюлюканням в стилі геть Організацію Об’єднаних Наці, членами якої ми є з часу заснування та з твердим наміром порушувати міжнародні зобов’язання, регіонали почали діяти за звичним сценарієм. Поки одні обліплювали собою трибуну, інші волочили крісла і барикадували двері Парламенту. А в крісло президії, як завжди всадили законодавчу гордість фракції депутата Журавко. І їм було все одно, що Секретар ради нацбезпеки і незмінний лідер фракції «Регіонів» Раїса Богатирьова озвучила рішення РНБО про недопустимість зриву міжнародних зобов’язань Україною, а навіть звернення воїнів миротворців із наївним проханням не робити політики на крові їх побратима і не заважати їм нести службу також чути не захотіли. Ще невідомо, де миротворців чекають більші небезпеки, на неспокійних Балканах чи у таких депутатських барикадах. Бо, навіть голуб миру Шуфрич може порівняти сумну статистику в Закарпатській мотострілковій дивізії, яка за один-два мирних місяці переважує втрати в усіх миротворчих підрозділах у гарячих точках світу. Можна вже й кульки надувати з написами «Ні ООН». Дуйте, панове».

 

ВЕДУЧИЙ: Як кажуть філософи, їм своє дуть, а нам своє робить. Отже, лідер громадської партії «Пора» Владислав Каськів.

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: Добрий вечір.

ВЕДУЧИЙ: Та депутат Київради від Соціалістичної партії України в раунді третьому. Щоб ми зрозуміли як легко будуть розвиватися тепер події в Києві, ми зараз знайдемо відповідь на просте і легке запитання. Пане Владиславе, а пані Ганну теж попрошу знайти відповідь на це ж саме запитання. Отже, скажіть, будь ласка, на вибори до Київради два роки тому «Пора», тобто Ваша фракція, йшла єдиним блоком із Кличком, правильно. А тепер якщо коаліція висуне єдиним кандидатом, наприклад, коаліція, да, десь там посидить, порадиться і висуне єдиним кандидатом Юрія Луценка. От я хочу почути від Вас пряму і точну відповідь. Ви тоді як лідер «Пори» і учасник блоку підтримаєте Юрія Луценка чи Віталія Кличка? Можна просту відповідь, щоб ми зрозуміли як це буде все просто попереду.

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: Три тези, дуже чітко і однозначно. Ми категорично, «Пора» наполягає на тому, щоб коаліція висунула єдиного кандидата. У випадку висування єдиного кандидата ми, однозначно, будемо його підтримувати. Але наша принципова позиція полягає в тому, що цей єдиний кандидат повинен бути людина, яка дивиться на Київ, як на європейську столицю майбутнього, а не як на джерело вирішення своїх політичних питань.

ВЕДУЧИЙ: Пане Владиславе, це ми вже чули від всіх тут, а тепер конкретно.

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: Тому Віталій Кличко є пріоритетною кандидатурою для нас і я особисто, як член ради коаліції, зроблю все можливе, щоб саме Кличко був єдиним кандидатом від демократичної коаліції.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Тобто, пані Ганно, Ви бачите відповідь на це запитання, коаліція раптом висуне Луценка, а він, як учасник коаліції точно підтримає єдиного кандидата, тобто Кличка. От як Ви поясните, як буде потім відбуватися от це висунення кандидатів? Можна я замість Вас покладу п’ять копійок, щоб Ви знали як діяти. Прошу.

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Я не думаю, що це є мої повноваження давати оцінку висуванню єдиного кандидата від опозиційних сил. Хай вони розберуться між собою.

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: Ще поки ми при владі.

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Да, да.

ВЕДУЧИЙ: Отже, Ви так вважаєте?

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Да, да.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Я маю для Вас теж запитання, але відреагуємо на першу червону картку.

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Да.

ВЕДУЧИЙ: Зразу на Ваші слова, на Ваші слова перша червона картка і Заступника голови КМДА. Прошу, за що?

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Пана Владислава я хочу запитати таке, Ви кажете, і ті, хто ще рік тому, півтора роки тому хотів перевиборів, говорив про перевибори Київського міського голови. Ви казали, Ви кажете, що Ви хочете виповнити волю киян, які не задоволені його роботою, його поведінкою і таке інше…

ВЕДУЧИЙ: Завершуйте.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Я перепрошую, да. І тому Ви хочете перевиборів. Тепер Ви кажете, що Вам обов’язково потрібен один кандидат, тому що перемогти Черновецького інакше неможна. Ви собі, ну, самі собі противорічите.

ВЕДУЧИЙ: Прошу. Отже, зрозуміле запитання. Ви самі собі протирічете, прошу.

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: Перше, що я хочу сказати, що півтора роки тому…

ВЕДУЧИЙ: Протирічте далі.

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: Коли Леонід Черновецький виграв вибори, я особисто перший пішов його привітав, тому що він виграв ці вибори і сумнівів навколо цього не було. Я не прийшов сюди, щоб кого-небудь, в тому числі і Черновецького в чомусь звинувачувати. Я вважаю, що суспільна дискусія дійшла до тої межі, коли конструктивної роботи будь-яка влада в Києві не може проводити. І я, як нормальна людина, вважаю, що для того, щоб поставити крапку на цьому питанні треба провести дострокові вибори для того, щоб не ми з Вами тут в студії, а кияни сказали, яка влада їм потрібна.

ВЕДУЧИЙ: Цю тезу, прошу…

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: Романе, я закінчу.

ВЕДУЧИЙ: Ні, скористалась своїм правом пані Ганна.

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: А чи можна, щоб ви дали відповідь на питання, чому ви поставили питання не тільки мера Київської ради, а не поставили питання щодо районних рад в місті Києві, там у нас також надзвичайно багато є проблем і з майном, тому що це є власність районних рад. Чи от це тільки так…

ВЕДУЧИЙ: На рівні райрад в нас є проблеми так?

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Звичайно, звичайно, так.

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: Даю відповідь на запитання.

ВЕДУЧИЙ: Ваші п’ять копійок.

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: По-перше, Ви абсолютно праві, і, я думаю, що це наша помилка, що ми не поставили питання про ради.

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: То давайте, то давайте…

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: Ну, дайте я відповім на Ваше запитання.

ВЕДУЧИЙ: Ну, правила.

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Та я точно уточню.

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: Ні, ну, просто це некоректна дискусія. Вже Ви поставили питання, то давайте вже ж почуйте відповідь. І тому, те голосування, яке відбулося, воно безперечно є політичним, безперечно політичним, це ставлення політичної коаліції до питання перевиборів, ніяк інакше. Вибори в радах потрібні, потрібен закон про вибори мера у два тури, тому, щоб мера не вибирали по тюрмах, а щоб більшість киян, чи мешканців будь-якого міста.

ВЕДУЧИЙ: Що в нас по тюрмах вибирають мера?

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: Ну, по суті, є випадки, коли менше десяти відсотків мешканців міста обирали свого мера. Я закінчу. Потрібні зміни принципові у виборчій системи, щоб не обирали депутатів Київради десь в закритих кімнатах списком, а щоб люди безпосередньо голосували як це було раніше. Потрібна законодавча зміна щодо того, щоб мер міста не був більше, ніж два рази поспіль, не займав посаду.

ВЕДУЧИЙ: Як з президентом.

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: І таке інше.

ВЕДУЧИЙ: Пані Ганно.

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: І остання, остання теза.

ВЕДУЧИЙ: А вже пані Ганна скористалась.

Плакат з залу: «Мера опустили любі друзі комунальники».

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: І це необхідно для того, от це перша робота Верховної Ради.

ВЕДУЧИЙ: Прошу. Ваш мікрофон активний.

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: Перше, що робити, а не інше.

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Я з Вами погоджуюсь. Але ж чи не думаєте Ви, що кошти, які зараз підуть на ці перевибори, їх можна було б зовсім на інші речі направити. Ті ж самі школи чи тим пенсіонерам, чи доплати і тоді вже…

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: Знаєте, я вже від цих спекуляцій.

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Відпрацювати за, відпрацювати закон. Ні. Відпрацювати закон, внести всі правки до закону, тому що мова йде про те, що…

ВЕДУЧИЙ: Пане Владиславе, дозвольте колегам по коаліції вашій, так, зреагувати червоною карткою на слова пані Ганни.

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: Якщо можна, я хочу відповісти на питання.

ВЕДУЧИЙ: Ні, давайте, якщо червона картка, то червона картка.

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: Здаюсь.

ВЕДУЧИЙ: Прошу.

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: Відверто кажучи, спочатку зауваження до пана Владислава.

ВЕДУЧИЙ: Так це двом картка?

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: Так. Тому що коли він каже, що от у випадку єдиного кандидата Юрія Луценка він буде підтримувати Віталія Кличка і при всьому тому люди з партії «Пора» знаходяться в команді Леоніда Черновецького. Я думаю, що було би…

ВЕДУЧИЙ: Заступником Леоніда Черновецького.

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: Чесніше було відкликати з посад спочатку представників партії «Пора», які є, один заступником Леоніда Черновецького, тобто Заступником міського голови, інший на посаді Начальника управління внутрішньої політики. Я думаю, що тоді би було чесніше і можна було з більш відкритим обличчям іти до киян. Щодо пані Ганни.

ВЕДУЧИЙ: Завершився Ваш час. Добре. Можна ми комплексно зберемо картки, ще була від пана Володимира і ви двоє відповісте на ці дві картки. Прошу, а Ваша, кому?

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Мене зацікавила теза, що треба спокійненько відпрацювати, там, багато законів, можливо через рік чи два ми дійдемо до того, коли законодавство України буде бездоганне і тоді будемо проводити вибори мера. Я почитав в журналів «Форбс» дуже цікавий список людей, найбагатших людей України. Сьогодні в притул до семи чи дев’яти, там, мільярдерів України наблизився Київський міський голова, який за один рік став вдвічі багатший.

ВЕДУЧИЙ: А він і не бідним був, коли починав.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Тобто, дайте ще один рік і він стане, буде мати два мільярди.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Тобто, давайте почекаємо.

ВЕДУЧИЙ: Але я не зрозумів, до кого це було адресовано.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Це просто заява на те, що говориться.

ВЕДУЧИЙ: Пане Владиславе, перша червона картка Ваша, реагуйте.

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: Я думаю, що всі ці репліки були адресовані мені. Перше, щодо… Ну, я на червоні карточки спочатку прореагую.

ВЕДУЧИЙ: Так, прошу, але так, щоб і пані Ганна.

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: Перше, щодо представників у владі. Я, по-перше, вважаю, що органи державної влади, адміністрації, будь-де, в Києві, в Львові, в Донецьку, існують не для того, щоб служити своїм богам начальникам, а для того, щоб люди на своєму місці виконували свої функції. А добре вони виконують чи погано це судити політикам і судити громаді. Тому, я думаю, не треба орієнтуватися за політичним прикладом добре це чи погано.

ВЕДУЧИЙ: Там була картка. чому Ви не відкликали своїх, які перейшли.

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: Тому що, ну, хоча б тому, що люди, які виконують ті чи інші функції на державних посадах повинні їх чесно і законно виконувати, а не тому, що в них начальник, перепрошую, добрий чи поганий, це неправильно. Що стосується такої ремарки пана Володимира. Пане Володимир, я за перевибори дострокові, я за це голосував особисто.

ВЕДУЧИЙ: Все.

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: Але ці закони, вибачте, є приоритетними рішеннями для Верховної Ради, а не зміни виборів.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Ми з Вами підписали…

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире, зараз, зараз, не Ваш час. Пані Ганно, тепер я хотів до Вас запитання, яке я обіцяв на самому початку. Ми з’ясували з цими позиціями про єдиного кандидата, Ви почули відповідь, як там буде голосуватися.

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Так, так.

ВЕДУЧИЙ: А не остання людина в Соцпартії, Іван Бокий, так, озвучив кандидатуру на мера столиці від соціалістів, Голову фонду держмайна Валентину Семенюк. І сказав, що йти будуть не в блоці, а самостійно, аби не в блоці ,а самостійно, аби не втратити обличчя. Кінець цитати. Як, Ви є учасником, ну, скажемо блоку Черновецького, так, Ви разом працюєте.

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Ми не є учасником.

ВЕДУЧИЙ: Які, чому ви на виборах не… Ну, тобто ви, як кажуть, не учасник блоку, але ви працюєте разом з ними, так.

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Звичайно.

ВЕДУЧИЙ: І тому, в цьому випадку, чому, будучи союзником в цьому скликанні цієї Київради, ви не хочете підтримати Черновецького на цих виборах, а будете висувати Валентину Семенюк чи ще когось?

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Я хочу ще раз зауважити. Я не уповноважена відповідати за всю партію, я можу сказати свою думку. І, якщо наша партія є самодостатньою, і в нас є достойні кандидатури, чому їх не висунути на вибори.

ВЕДУЧИЙ: Ви Черновецького не зраджуєте тим, якщо ви не підтримаєте?

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Я хочу сказати, що ми працювали, ми працювали в раді, підтримували ті рішення, які були соціальними, ці рішення. Я особисто очолюю комісію з питань освіти Київради і вся моя робота була направлена тільки на цю роботу. І що тут поганого, що підписувалися рішення.

ВЕДУЧИЙ: Це наш час.

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Так, да.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Ну, Ви ж не даєте доказати, ну, так не чесно.

ВЕДУЧИЙ: Все чесно. У нас ще попереду ціла програма, а це час відведений, щоб всі були… Це є регламент, це така штука, яка є нечесна в Парламенті, називається регламент.

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: Порядок денний.

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Да.

ВЕДУЧИЙ: Таким чином, як ви бачите з відповідей наших гостей, ми зрозуміли, що на цих виборах буде багато кандидатів різних і хороших. Експертам даємо право висловити незгоди, тим більше є Ваша червона картка, яка накипіла. Отже, слово експертам.

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: Червона картка була адресована Владиславу щодо репліки, що оцінку роботи органам державної влади мають давати політики і громада. Виключно громада, а не політики мають давати оцінку роботі.

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: Чому?

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Вони обирали.

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: Тому що вони обирали цих людей.

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: Вони працівники органів державної влади…

ВЕДУЧИЙ: Ні, ні, слухаємо експерта, пане Владислав. Слухаємо всі зауваження.

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: Владиславе, можна я закінчу, так.

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: Так.

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: Тому що, в принципі, громада має оцінювати те, як працюють чиновники на громаду, в першу чергу, а вже потім політики. А оскільки в нас оцінюють політики, тому, в першу чергу політики, а потім громада, тому у нас спочатку приймається рішення, а потім запитують у киян, кияни вже скажуть на перевиборах. А кияни могли сказати хочуть вони виборів чи ні, тоді б не було такої колізії.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пані Ірена, Ваші зауваження на цю дискусію, прошу мікрофон.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Ну, в мене зауваження тільки одне, що зрозуміло, що якщо у вас були добрі наміри, ну, наприклад, я кажу, я б могла бути на вашій, ну, могло би бути все навпаки, міг бути ваш мер, ми могли бути незгідними, щось ініціювати. Але що, ви зробили вже вибір, дали старт 70-ти дням. Кандидата єдиного немає. Ми розуміємо, що він не скоро з’явиться, що їх буде дуже багато, що турів також буде багато і просто ви киян залишили, якщо у вас були такі добрі наміри, то ви… І ще що, з вашого боку, якщо є, дійсно, кримінальна справа, можна було, і якщо ви кажете, що все, що було зроблено Черновецьким і його командою потім ви збираєтесь розібратися і повернути назад київській громаді.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Я хочу сказати.

ВЕДУЧИЙ: В Олеся забираєте час.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Треба було довести до кінця кримінальні справи.

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Да.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: І не допустити Черновецького на наступні вибори.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Теза дуже зрозуміла, ми про неї поговоримо в наступному раунді. Ваші зауваження.

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: Агітуючи і голосуючи в Верховній Раді за перевибори, я дуже не хотів би, щоб стало ще гірше. Я недаремно згадав про Рудика, який балотувався від блоку «Пори-ПРП» з Кличком, а потім перебіг до Черновецького заступником. Але це ж не поодинокий випадок. Аналогічно з БЮТ, близько 20 депутатів перебігли до Черновецького, з «Нашої України». Я дуже не хочу, щоб зараз так само купили бізнесмени місця в списках різних партій, які знову створили більшість для того, щоб деребанити наново, вже в новій міській раді землю.

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Так і буде.

ВЕДУЧИЙ: Так і буде, каже нам пані Ганна.

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: І небезпека є. І очевидно, що повинна бути більше зараз прискіпливою увага і мас-медіа, і громадян, виборців Києва. Безперечно…

ВЕДУЧИЙ: Але ж ви не поміняли закони?

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: Для цього потрібно і міняти виборчу систему, і думати кожному з киян як вибирати і мера, і киян, і депутатів.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пане Володимире, Ваші зауваження, Ваші зауваження.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Я пам’ятаю той «Закон про вибори місцевих рад, сільських, селищних, міських голів» і «Закон про статус», який забороняв будь-якому депутатові переходити в ряди чиновників. І якщо він тільки ставав заступником голови міської держадміністрації чи іншої держадміністрації він негайно мав піти з депутатів. Сьогоднішній подвійний статус багатьох людей призводить до того, що вони стають слухняними рабами, помічниками того керівника, ніколи не можуть проти нього слова сказати. До речі, це не вина там нинішньої цієї влади, це вина, дійсно, законодавства. В цій частині треба міняти законодавство, бо, ми бачимо як це діє в Києві, і той же Рудик Салій, наприклад, один раз щось там зовсім таке легеньке сказав і тут же вилетів з заступників. І так багато, так, людей дивляться, щоб тільки отримати посаду, залишитися депутатами і одночасно бути в виконавчій владі, а це дає дуже багато переваг йому особисто.

ВЕДУЧИЙ: Дякую.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: І його колегам.

ВЕДУЧИЙ: Отже, ми за декілька хвилин вже будемо знати чи встигнуть вони поміняти законодавство, чи будуть обирати по-старому на цих перевиборах.

Плакат з залу: «Чиновник, уйди из депутатов».

ВЕДУЧИЙ: Чому будуть доводити якісь справи в судах аж після перевиборів і чи будуть це робити. І як взагалі зміниться система влади в Києві, яку всі критикують і не міняють. Про все це в наступному нашому народному раунді. До речі, нагадую, що ми запитуємо вас, наші глядачі, а ви хочете змінити свого мера? Негайно – перший номер телефону. Якщо вважаєте, що хай працює, дзвоніть другим номером телефону. До речі, кажуть, що недавній Президент Російської Федерації Володимир Путін відкрив таємницю влади своєму приємнику Медведєву. Він так і сказав: «Майстерність начальника у вмінні вичавлювати всі соки з підлеглих, але при цьому випадково не видавити з нього раба». Реклама, панове.

 

Реклама

 

ВЕДУЧИЙ: Панове, «П’ять копійок» повертається до розмови. Але я обіцяв Вам, що ми знову ж таки, коли прогулялися лівим і правим берегом Києва, столиці нашої Батьківщини, із запитанням до перехожих чіплялися. Чи законно, на вашу думку, призначені достроково вибори київської влади. Ось як люди думають на тому і цьому березі.

 

Київ, Лівобережжя:

«Да. Ну, тому що я вважаю, що його потрібно поміняти».

«Это сколько грошей надо викинуть на ці вибори, то лучше людям отдали чим викинули на це».

«У нас стало, я могу сказать, традицией законы переворачивать, кто как хочет».

«Я считаю,это нет. Надо было референдум какой-то».

«Законно».

«Я считаю, що це законно, законно. Почему нет закона такого, который бы, он провинился, он сделал много плохого, почему он должен баллотироваться в те же мэры».

«Думаю, так, нічого поганого в цьому немає. Можна спробувати Черновецькому ще раз побачити, скільки за нього проголосує людей».

«Я думаю, що если із опозиції люди переходять в другиефракции, то, наверное, да».

«Це питання повинен вирішувати суд, якщо Черновецький туди звернеться. Але, оскільки, є постанова Верховної Ради, то її повинні виконувати».

«Мабуть, що незаконно, але іншого виходу я не бачу».

«Собирали инициативные группы и, которые он благополучно, так сказать, отменял, говорил, что там подписи незаконные всё. Вот тогда надо было».

«Нет, конечно, нет. Без результатов расследований комиссий абсолютно незаконно».

«Нет, но это же все знают, что это незаконно».

«Законно, потому что этому человеку не место, издеваться над киянами не потрібно».

«Да, в принципе, нормально, но только, как Вам сказать, а кто будет другой, какая разница».

 

Київ, Правобережжя:

«Ми вважаємо, що ні, незаконно, незаконно».

«Я считаю, что это интенции правительства».

«Конечно, незаконно, тут разговоров нет».

«Я вважаю, що якщо Верховна Рада щось оголошує і голосує за це більшістю, то це, ну, відносно законне рішення».

«В даному випадку незаконно».

«Ні, незаконні. Тому що для того, щоб позачасні вибори оголошувати потрібно було б проводити якийсь референдум хоч з киевлянами».

«Я доверяю своему Президенту, доверяю своему Премьеру. И я считаю, что если они так решили, значит, так нужно».

 

ВЕДУЧИЙ: Сильне слово так треба, як то кажуть. А якщо ви вважаєте, що треба переобрати і вашого мера дзвоніть першим номером телефону. Якщо вважаєте, що хай працює і перестаньте його рухати – другим номером телефону. А з цього моменту у нас будуть говорити і мої гості, представники молодої частини народу, в основному. Це студенти Київського економічного університету, Міжнародного Соломонового університету, Київський міжнародний університет, також Національна академія наук у нас сьогодні представлена. Є в нас представники «Громадської варти», «Молодіжної Батьківщини», Київський університет права, Політехнічний інститут, Форум порятунку Києва, університет «Україна». Ось так, такий спектр сьогодні людей. Отже, народний раунд, постскриптум. Що ми можемо отримати в результаті цих перевиборів. На ці, на цьому моменті ми зупинили дискусію в попередньому раунді. Хотів у Вас спитати. «Азіатчину геть з Києва». Я надіюся, це не про якихось нових киян з республік колишніх середньої Азії, правильно?

Гість в студії: Здесь речь идёт просто…

ВЕДУЧИЙ: Не про це. Добре. Тепер моє запитання до Вас. Я просто уточнив, щоб то не було якось розцінено. Скажіть, будь ласка, от Олесь Доній посипає голову попелом, спочатку він проголосував за постанову про перевибори, а тепер каже так: «Закону нового немає, списки партійні, списки будуть закриті». Ми знаємо, як вони формувалися, ті, хто бігав з фракції до фракції в залежності від того, хто влада, а хто опозиція, не покарані. Більше того, як каже Володимир Бондаренко, вони навіть не погано собі якось покращили, життя покращили вже сьогодні, так. Так от, для чого Вам як киянину вибирати кота в мішку?

Гість в студії: Цель - ничто, процесс интересен.

ВЕДУЧИЙ: Вам подобається процес?

Гість в студії: Конечно.

ВЕДУЧИЙ: Так як поручику Ржевському відповідь на питання про дітей, так?

Гість в студії: Однозначно. Потому что, да, потому что в процессе выявляются все подводные течения, все интенции.

ВЕДУЧИЙ: А які Ви нові течії хочете побачити, які ще нові течії можуть виникнути?

Гість в студії: А вот этого я не знаю, это сложно представить, я, в общем-то, не писатель-фантаст и поэтому мне, не Жуль Верн, скажем так.

ВЕДУЧИЙ: Давайте далі. Підете на вибори взагалі ці дострокові чи поїдете картоплю копати?

Гість в студії: Пойду.

ВЕДУЧИЙ: Підете, так. Тоді поясніть мені, для чого їх проводити на старій законодавчій базі за участю тих самих учасників політичних перегонів, для чого це?

Гість в студії: Конечно…

ВЕДУЧИЙ: Пані Ганна сказала, уявляєте собі скільки, скільки можна було Вам дати на стипендію і ще б на пиво вистачило.

Гість в студії: Конечно, если мы хотим что-то нового, мы должны поменять законодавство, законодательство.

ВЕДУЧИЙ: А вони не поміняли. Ви вірите, що вони поміняють тепер за 70 днів? Вони вже заблоковані, вони в «Геть ООН» поки що бавляться, гра така у них.

Гість в студії: Но даже, если не поменяют законодательство, то новые выборы должны принести новых людей. А новые люди - это…

ВЕДУЧИЙ: А якщо не принесуть, то тоді що будете робити, будете каятися? Чуєте, кажуть Вам, по 15 років. Я повертаюсь тепер до політиків, добре. Отже, дивіться, це тільки початок аргументів, які ми назбирали, до коаліції, яка вже проголосувала, ми не будемо ставити запитання. Скажіть, я піду зараз по київських, зараз, це їх будуть вибирати. Ви подивіться, Ви як очікуєте, в результаті того, що нам сказали люди, в Вас фракція збільшиться? В результаті цих перевиборів на старій законодавчій базі?

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: Як і на старій законодавчій базі збільшиться, на новій законодавчій базі збільшиться, безумовно, наша фракція.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, у Вас все добре?

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: Тобто, переконаний до певної міри, до певної міри.

ВЕДУЧИЙ: А мером буде Василь Горбаль, так?

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: Сьогодні говорити про те, хто буде мером зарано і хто буде висуванцем від нашої політичної сили також поки що зарано говорити, оскільки це вже… Сьогодні в нас вибори…

ВЕДУЧИЙ: Можна, можна уточнити у Вас, подивіться, там вже договорилися, Блок Юлії Тимошенко договорився до того, що вони свого лідера будуть знімати з Прем’єр-міністра і відправляти на мера. Ви Віктора Федоровича Януковича не будете висувати на мера столиці, так чи ні?

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: Ні.

ВЕДУЧИЙ: Ні. Добре. Вже маємо конкретну першу відповідь сьогодні в програмі. А от…

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Мені дуже прикро…

ВЕДУЧИЙ: Пані Ганно, а що Ви сподіваєтесь отримати в Київраді, от Ви вже дивитесь на свою палітру, тобто Ваша фракція стане більшою, мер посилить свої позиції чи, навпаки, ще більше перебіжчиків пройде по закритих списках?

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Ну, я дуже би просила, щоб не хвилювалися, що соціалісти будуть чи не будуть, бо можна отримувати людину, яка працює. А я думаю, пане Бондаренко, Ви не скажете, що я погано працю в раді, якщо будуть голосувати, то будуть…

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Якщо підете від нормальної фракції, то виберуть.

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Я хочу сказати, що сподіваюсь, що люди будуть голосувати за мене. У мене дуже багато ще справ, які…

ВЕДУЧИЙ: Кажуть, що не пройдете Ви.

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Ну, це він так каже.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Соціалісти не пройдуть.

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Я думаю, що голосувати будуть мешканці. Мене інше, мені прикро, що от молодь стоїть, вона до кінця не усвідомлює, що відбувається. До нас прийдуть в Київраду, практично навіть, якщо соціалісти не пройдуть, а вони пройдуть.

ВЕДУЧИЙ: Практично ті самі, так?

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Ті самі. Я хочу… Куплять місця і через деякий час, якщо не відбудеться так, як вони хтять, будуть знову перевибори.

ВЕДУЧИЙ: А в соціалістичному списку будуть теж купувати місця?

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Ні, я Вам хочу сказати, що між нами…

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Та ні, не продають.

ВЕДУЧИЙ: Пані Ганно, я хочу ще до пані Ірени.

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: У нас… Зараз хвилиночку.

ВЕДУЧИЙ: Не пускаєте мене.

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Ми, мабуть, єдині, хто користується проїзними квитками, соціалісти і вони прийшли туди без грошей.

ВЕДУЧИЙ: От це сильний аргумент.

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Да.

ВЕДУЧИЙ: Пані Ірено, а от скажіть, будь ласка, Ви вже встигли озвучити, що Ви сподіваєтесь на подвоєння, так, своїх сил. Пане Філіппов, Вас не чують коли Ви говорите без мікрофону, тому я просто кажу, дозвольте, ми почуємо пані Ірену. Так, якщо Ви вже сподіваєтесь на збільшення, так, подивіться, що вони Вам готують, вони Вам готують два тури, вони ще, чого доброго, проголосують в три тури. Що тоді?

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Справа в тому, що я бажаю більше кандидатів, більше турів і більше бруду на нашу адресу і тоді в нас збільшиться фракція втричі.

ВЕДУЧИЙ: Слухайте, тут народ, я не знаю, чи ці молоді люди тут є, але є вже в Києві, запустили таку акцію, знаєте, вкрадіть паспорт в бабці, так.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Ні, це я даже, це я на каналі в прямому ефірі телеканалу сказала акція…

ВЕДУЧИЙ: Так, так, але Ви сказали, що Ви знаєте, що Ви будете проти цього протидіяти?

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Да. Акція: «Врятуй Київ, сховай бабусин паспорт».

ВЕДУЧИЙ: А як Ви будете протидіяти цьому?

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Справа в тому, що за два роки своєї роботи ми, крім бабусь, іще підтягли людей молодших, ніж бабусі, але які, це інтелігенція, лікарі, медичні працівники, вчителі, яким ми давали столичні надбавки, жодне місто країни.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, якщо навіть в бабці вкрадуть паспорт все одно є кому голосувати?

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Я Вам, ні, в нас, ми дуже сподіваємось на наших бабусь, але, я сподіваюсь на глузд здоровий.

ВЕДУЧИЙ: Дивіться, закон в лапках. «Бачите, законне рішення Верховної Ради не має юридичних підстав». От висновок з нашої дискусії, панове, тепер буде. Зараз ми почуємо, що хоче цей молодий чоловік спитатися у вас верховнорадівців. Подивіться, що з того, якщо вибори вже почались, визнали всі учасники перегонів, в тому числі 38 єдиних кандидатів від коаліції. Всі готові вже на ці перевибори йти. Й мер не буде оскаржувати, а Олесь Доній пояснив, що простий громадянин в Конституційний суд не може піти. І що Ви хочете тепер, сатисфакції чи як?

Гість в студії: Сатисфакції ніхто не хоче. Я, в першу чергу, хочу сказати, що те рішення, яке було прийнято Верховною Радою, воно є політичне. І жартуючи я хочу…

ВЕДУЧИЙ: А все це, всі це підтвердили.

Гість в студії: Хочу запропонувати Блоку Юлії Тимошенко, то, можливо Юлію Тимошенко ми зробимо і Президентом, і Прем’єр-міністром, і мером Києва, і Головою Верховної Ради. Тобто, ми зараз ідемо до диктатури, іде девальвація демократичних цінностей.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Гість в студії: Іде девальвація ідеї правової держави. Потрібно висновок, юридичний висновок суду, про те, що якісь…

ВЕДУЧИЙ: Все, супер. Можна, тепер я піду, як раз, пане Володимире, і обов’язково в цей список включіть, щоб вона ще була начальником Оболонського ЖЕКу, добре.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Я думаю, я думаю, що Ви, Ви розумієте, що в даному випадку мова йде про абсолютно неприйнятні речі, і коли Янукович очолював Уряд, коли його представники очолювали всі структури.

ВЕДУЧИЙ: А до чого тут Янукович?

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Секундочку. То це сприймалось як нормальне явище, коли сьогодні мова йде про Юлію Тимошенко, то вона набагато розумніше, ніж те, що їй пропонується. Сьогодні Юлія Тимошенко має великий кадровий потенціал. І в Києві буде людина, яка буде представляти інтереси не тільки Блоку Юлії Тимошенко, а, перш за все, киян. Тому говорити про те, хто буде начальником ЖЕКу, Черновецький їх обирає. А от акція, яка йде сьогодні в Києві, спаси Черновецького, візьми пайок з гречкою, то це точно йде акція, вже не перший місяць.

ВЕДУЧИЙ: А можна от тепер…

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: І не перший рік. Тому пайками купувати киян – це принизливо. Якщо сьогодні довела ця влада до того, що в людей немає чим заплатити за комунальні послуги і таке інше, то не треба перевалювати з хворої голови на здорову і називати тут Юлію Володимирівну Тимошенко.

ВЕДУЧИЙ: Пане Олесь, допоможіть мені, щоб ми, не, Ви про це згадали, подивіться, люди сподіваються, от молода дівчина сподівається на якесь оновлення, ми сподіваємося, що ви таки не зміните законодавство, бо вам його не дадуть, бо може забракнути голосів і так далі. Таким чином де гарантія, що в наступній Київраді 15 бютівців, двоє там якихось пористів і Ваші так само по списку не підуть в заступники мера, кожному меру треба багато заступників?

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: Ви бачите, оновлення в цій Верховній Раді після перевиборів відбулося мінімальне кадрове і гарантій, нажаль покращення ситуації в Київраді також немає.

ВЕДУЧИЙ: Ви підтверджуєте мої слова, так?

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: Це прикро, але це факт. Але кожні нові вибори, вони хоча б дають нам шанс змін, хоча б шанс. Бо зараз, навіть і шансу перед тим не було. Я думаю, що шансом треба скористатися. Щодо нового закону, скажу, що в Верховній Раді вже зареєстрований закон про вибори в два тури. Більше того, він пройшов профільний комітет.

ВЕДУЧИЙ: А мажоритарні вибори, або вільні списки?

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: І вже навіть в минулу п’ятницю можна було ставити цей закон на голосування. І дуже прикро, чому Голова Верховної Ради не поставив цей закон в порядок денний, законопроект, вірніше. Щодо переходу від пропорційної системи до мажоритарної, такого законопроекту поки що немає, хоча, очевидно, що систему треба змінювати. Більше того, очевидно, що потрібно, тут є один з транспорантиків, скоротити чисельність Київради. Раніше, в 90-ті роки, чисельність Київради була 75 чоловік, а не 150 і вона нормально працювала.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: 120.

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: 75 чоловік. І, мені здається, що у нас занадто роздуті місцеві ради. І другий момент, в який ще потрібно зміни внести.

ВЕДУЧИЙ: Ні, що потрібно, це ми розуміємо. Скажіть, будь ласка, що Ви встигнете зробити?

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: Ще раз кажу, ми будемо намагатися це ставити зараз обов’язково в порядок денний, але дуже багато залежить від Голови Верховної Ради, у якого немає заступників і на якого чиниться тиск в тому числі і з Секретаріату Президента, який не дуже хоче міняти нинішню київську владу.

ВЕДУЧИЙ: А тепер дивіться, я хотів… От це я велике… Пані Ірено, послухайте тепер. От це є великі опоненти. Ми навіть, якщо з ними говоримо про заміну селін-блоків в супер машині «Калина» він все одно все зводить до Черновецького. От ця людина, вона, по-моєму, і Вам в Київраді не дала жити. Я бачив її на всіх земельних відводах і всіх речах. Скажіть, будь ласка, Вам, щойно Вам, так, Вашій громадській організації щойно довели, що вам дали шанс, але, скажіть, будь ласка, Ви сподіваєтеся, що партійні лідери раптом послухають Вас і почують цей шанс, і змінять якість закритих списків? А якщо вони навіть проголосують відкриті списки, як Ви вплинете на то, щоб Владислав Каськів там, чи Юлія Тимошенко, чи…

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Чи Черновецький, в якого списки були закриті.

ВЕДУЧИЙ: Щоб включили туди якісь, не тих, яких Ви хочете.

Гість в студії: Я, во-первых, хожу, вот молодой человек из «Партии Регионов», он глубоко не прав, значит, каждое из двух тысяч решений Киеврады по землеотводам нарушает, каждое, из них семь-восемь законов Украины, очевидно, нарушают.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Десята частина.

Гість в студії: И 50…

ВЕДУЧИЙ: В Вас вмирає суддя або прокурор. Але скажіть мені на моє запитання відповідь, на моє.

Гість в студії: Второе, Черновецкий никогда мэром этого города больше уже небудет, я в этом заверяю, вот сегодня, 22-го марта 2008-го рода, можете мне поверить.

ВЕДУЧИЙ: Я з Вами про Київраду.

Гість в студії: И Киеврады, значит.

ВЕДУЧИЙ: Но Ви як баба Ванга, мене не чуєте і даєте прогнози. А я Вас запитую, як Ви вплинете на партійних лідерів, щоб вони не впхали…

Гість в студії: Я вплину… Если, значит, снова повторится та же история, мы будем снова требовать перевыборов, но с изменением уже партийной системы. Я считаю, что не надо бояться перевыборов, хоть каждые два года, если это приведёт к очищению власти.

ВЕДУЧИЙ: Раз в два роки, а тут пропонують навіть «Даєш вибори кожен рік».

Гість в студії: Так.

ВЕДУЧИЙ: Але, скажіть, будь ласка тільки від того, Вам подобається тільки, коли заробляють гроші політтехнологи на кожних перевиборах, а при цьому партійні лідери Вам все одно туди понапихають, звичайно, найкращих в закритому списку завжди найкращі, Ви знаєте.

Гість в студії: Ні, я хочу сказати, ну, просто весело, якщо вже так на те пішло, чого мелочиться, можно сделать график перевыборов на следующих пять лет. Люди будут готовы, мы будем готовы.

ВЕДУЧИЙ: Я знаю, хто пише тепер в Інтернет анекдоти. Це він. Але скажіть мені реально, реально тоді все-таки ж якісь зміни Ви особисто очікуєте в складі Київради, я не говорю зараз про київського голову.

Гість в студії: Особливих змін не очікую і особливих змін в своєму житті також.

ВЕДУЧИЙ: Ну, у Вас все стабільно, дуже добре. Пане Владиславе, от я хочу зрозуміти, на що Ви очікуєте, Ви критикуєте, неправильна виборча система, неправильна система влади в Києві, а при цьому тиснете кнопку за перевибори. От, а люди вже ніхто не вірить, навіть громадські організації не вірять, що там не ті самі будуть люди в списках.

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: Романе, мене вже давно реальне життя в політиці навчило, що треба прагматично діяти. Якщо хочеш щось змінити, то треба про це не говорити, а робити.

ВЕДУЧИЙ: А змінювати. Ви не змінюєте, значить, Ви говорите.

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: Закон про вибори в два тури особисто я буду представляти в Верховній Раді, раз.

ВЕДУЧИЙ: Ви особисто?

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: В понеділок особисто я подам закон про вибори на мажоритарній основі в місті Києві.

ВЕДУЧИЙ: На мажоритарній?

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: Який, я сподіваюся, буде проголосований ще до виборів в місті Києві. Але ця вся дискусія наштовхнула мене на думку, що пора вже кидати виклик старим принципам і, можливо, самому вже висуватися чи що, тому що голосувати треба.

ВЕДУЧИЙ: Ось тут нам скажіть чесно, як на сповіді, бо, тому що зараз страсний тиждень.

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: А я Вам…

ВЕДУЧИЙ: А скажіть, Вас вже висунули?

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: Дайте я думку закінчу.

ВЕДУЧИЙ: «Пора» Вас вже висунула чи ні?

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: Дайте я думку закінчу.

ВЕДУЧИЙ: Закінчуйте. Владислав Каськів кандидат в мери.

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: А вона полягає в тому, що хто б не висувався, я закликаю всіх киян голосувати не за тих, хто буде говорити в чому проблеми і хто винен, а за тих, хто буде пропонувати, що треба зробити в Києві і буде на себе брати цю відповідальність.

ВЕДУЧИЙ: Пане мере, припиніть агітацію в цій студії, так. Скажіть нам чесно, Вас висунуть на мера, «Пора»?

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: Я дуже чітко формулюю думку, дуже чітко, щоб тут не було спекуляцій.

ВЕДУЧИЙ: Так, кажіть.

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: Відбулося вчора засідання політради громадянської партії «Пора», яка вирішила обов’язково брати участь в виборах до Київради.

ВЕДУЧИЙ: Самостійно?

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: І обов’язково висувати свого представника.

ВЕДУЧИЙ: Все, все зрозуміло. Ми знаємо, скільки у нас кандидатів.

Владислав Каськів, народний депутат, НУ-НС: Думка дуже чітка. І остання, остання думка, остання думка. Я вважаю, що позорище буде, якщо демократична коаліція не висуне єдиного кандидата.

ВЕДУЧИЙ: Правильно. Позорище Вам, якщо Ви не підтримаєте кандидатуру Каськіва, як єдину кандидатуру від коаліції. Підтримаєте, так чи ні?

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: Ну, мені просто гірше, я ж не можу стати мером Києва, бо я народився в Києві, а в Києві не обирають тих, хто народився в Києві.

ВЕДУЧИЙ: Правильно. От такі цікаві речі. Тепер я піду з цього боку. От подивіться, тепер, коли ми зрозуміли, що будуть пробувати-таки змінити правила гри прямо на марші, розумієте, а я собі хочу, щоб Ви себе уявили, ну, не знаю, можете себе уявити Іреною Кільчицькою або, наприклад, уявили себе мером Києва. Ну, хіба Вам не буде прикро, мене вибирали за одним, а тепер вони собі поміняють і зроблять собі свою владу за іншими правилами гри. Може, не можна міняти зараз правила гри вже під час виборів?

Гість в студії: Ну, на мою думку, взагалі, ну, не варто робити виборів.

ВЕДУЧИЙ: Взагалі не варто?

Гість в студії: Да. Тому що багато коштів…

ВЕДУЧИЙ: Ну, зрозуміло, тоді і правила не треба міняти. Не варто вже.

Гість в студії: Ну, багато коштів, я думаю, на кожні вибори іде.

ВЕДУЧИЙ: Ну, добре, але вони вже зробили їх, вони вже почалися. Ви що не підете на вибори тепер в знак протесту, щоб на зло кондуктору, як то кажуть, так? Не підете?

Гість в студії: Ні, піду.

ВЕДУЧИЙ: Підете. Все нормально. А тепер. Так, дивіться, ще один момент, який ми зараз зрозуміємо. Вони всі, вони всі, бачите, щойно нам задекларували, що вони програли вибори сьогодні вже і завтра, і післязавтра, тому що єдиних кандидатів тільки в цій студії вже було названо як мінімум три. Пан Володимир тільки утримався.

Гість в студії: Я думаю, що ми побачимо реальну силу єдиних кандидатів, коли закінчаться вибори, тоді вони насправді покажуть, хто із них чого вартий.

ВЕДУЧИЙ: Пані Ірено, а тепер, я апелював до Вас, а скажіть, будь ласка, все-таки ж вони можуть зараз такого собі понамінювати, таких правил гри, що тут вже ніяка технологія виборча і чесна, і нечесна не поможе. Ви на що сподіваєтесь?

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Я сподіваюсь, також повторюю ще раз, на здоровий глузд киян, що їх долю не можуть вирішувати 246 осіб, які, 80 відсотків яких півроку тому приїхали перший раз до Києва.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. А тепер скажіть, будь ласка, скільки, на Вашу думку, треба, щоб проголосувало за майбутнього мера в відсотках киян, для того, щоб вже ні в кого не піднялася рука, як то кажуть, змінити вибір народу самостійно і позачергово.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: В першому турі чи взагалі?

ВЕДУЧИЙ: Взагалі. От скільки має проголосувати, на Вашу думку, за мера, достатньо щоб?

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Ну, 51 відсоток.

ВЕДУЧИЙ: Скільки?

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: 51 відсоток.

ВЕДУЧИЙ: 51 відсоток.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: При сьогоднішній політичній ситуації 51 відсоток мінімум. Але вчора…

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Це не додає впевненості…

ВЕДУЧИЙ: Зараз, зараз, зараз, я Ваші думки теж беру. Це не гарантує, що?

Ганна Руденко, депутат Київради, СПУ: Це не гарантує те, що якщо не буде задовольняти більшість і вони з цим погодяться. Ми через рік знову підемо на перевибори.

ВЕДУЧИЙ: А Ви мали на увазі що, коли?

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: Я мав на увазі саме те ж.

ВЕДУЧИЙ: Саме те ж.

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: Це ще нічого не гарантує. Навіть 70 відсотків не гарантує те, що правлячій коаліції сподобається той мер, якого оберуть.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Тобто, це битва за Київ, ми сьогодні не казали це в політичній площині, що Київ – це політичний майданчик для майбутніх президентських виборів. І якщо отримає перемогу Черновецький, це, безумовно, буде дуже велика поразка певних політичних сил і після цього вже ні про які…

ВЕДУЧИЙ: Я правильно розумію, Черновецький потім піде на президентські вибори як кандидат чи що?

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Ні, ні. Я кажу, що ті, хто хочуть сьогодні змінити Черновецького.

ВЕДУЧИЙ: А хто, називайте їх, просто ми хочемо знати.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Ті сили, які є…

ВЕДУЧИЙ: Які ті, тут є вони представлені, от є «Пора», БЮТ і НУ-НС.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Безумовно, да, безумовно.

ВЕДУЧИЙ: Хто?

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Ну, в першу чергу БЮТ.

ВЕДУЧИЙ: БЮТ.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Це політична площадка для майбутніх президентських виборів.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Давайте…

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Але якщо вони отримують поразку і в Києві зараз стане мером знову Черновецький, то це буде велика поразка цієї політичної сили.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло, Ваша теза зрозуміла.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: І про ніякі повторні вибори не може бути мова в Києві.

ВЕДУЧИЙ: Не може бути. Пане Володимире, Ви готові до поразки?

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Я готовий до боротьби за те, щоб в Києві змінити правила гри. Мова йде про наступне. Юля Тимошенко запропонувала і в тому числі й Черновецькому, не віддавайте землю, а продавайте її з аукціонів, ми будемо мати в десятки раз більше для міської скарбниці. Не знищуйте Центр, не ламайте перший телеграф у Російській Імперії колишній. Не ламайте ворота Печерські, зберігайте історичне середовище. Не давайте дозвіл на будівництво сорока з лишнім висотних будинків в Центрі. Тобто, ведіть себе так, як кияни, які бережуть для майбутнього це місто, а не деребанять берегову лінію, забирають пляжі.

ВЕДУЧИЙ: Моє запитання було…

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Володимир Дмитрович…

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Так от ми будемо за це боротися, а не за владу.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Володимир Дмитрович…

ВЕДУЧИЙ: Не за владу.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: За це, хто б не прийшов сюди, ми будемо вимагати, щоб він сповідував саме цю політику.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Володимир Дмитрович, ваша Юлія Володимирівна все це…

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: А не те, що робиться сьогодні. От це наша політика.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Володимир Дмитрович, ваша Юлія Володимирівна все сказала правильно.

Володимир Бондаренко, народний депутат, БЮТ: Тому що Юлія Володимирівна думає про Україну.

Ірена Кільчицька, Заступник голови КМДА: Тільки Ви забули, вона забула присказати, вона забула сказати вкінці, що не роби цього, не роби цього всього, тому що це вже зробили мої мільярдери.

ВЕДУЧИЙ: А тепер дивіться, панове. Я хочу, можна, я знаю, що тут є і політичні прихильники певних партій, і просто студенти. От вам зараз дається в початку цієї всієї дискусії. Таких запеклих перевиборів, да, вони вже почались, що це робиться для того, щоб Юлія Володимирівна захопила владу в Києві. Підніміть руку, хто вважає так. Або хто, що для того щоб змінила, як каже пан Володимир злочинну владу в Києві. Перше, хто хоче для того, щоб Юлія Володимирівна просто хоче захопити владу в Києві, бо це важливий стратегічний майданчик? (Підняли руки шестеро гостей в студії). І навіть пані Ганна так вважає. Тепер хто вважає, що щиро є те, про що сказав пан Володимир, про те, що хочуть змінити злочинну владу? (Підняли руки сім гостей в студії). І Ви вважаєте так, що злочинну владу хочуть змінити? Пан Володимир Філіппов теж так сказав. Так, всі це бачать, я не коментую. Мені просто важливо, щоб тут зрозуміти, як то кажуть, настрої народу. Дивіться, пан Володимир хапає мікрофон. Дайте пану Володимиру. Пане Володимире, я б хотів, щоб зараз ще, ще один момент. Отже, Ви коли сказали, що ми будемо стояти осторонь, устами Нестора Шуфрича, я маю на увазі яскравого регіонала, це означало, що це велика політична гра між Черновецьким, напевно, і командою коаліції чи Юлії Тимошенко, але не ваша.

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: Очевидно, Ви неправильно зрозуміли Нестора Івановича, тому що на сьогоднішній день те, що відбувається в Києві, от це як раз є, як раз політична боротьба на рівні голів політичних партій, це є відверта підготовка до президентської кампанії. Тому що сьогодні треба відволікти увагу від роботи Уряду, від підвищення цін на бензин.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло, пане Володимире.

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: Від інфляції і інших, і інших речей.

ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире, про президентську ми ще будемо говорити в інших програмах.

Володимир Філіппов, депутат Київради, «Партія Регіонів»: Яких, для того, щоб виборами в місті Києві.

ВЕДУЧИЙ: Це наш гонг, це в нас закінчився час. Знаєте, які результати в нас? Коли по всій Україні ми спиталися в тих, хто нас дивиться чи міняти, чи ви хочете змінити свого мера, 64 відсотки глядачів кажуть, негайно хочуть, а 36 – хай ще працює. Що це для Вас каже?

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: «Дзеркало тижня» зазначило, що 77 відсотків киян готові йти на вибори.

ВЕДУЧИЙ: А в масштабах країни про що?

Олесь Доній, народний депутат, НУ-НС: Отже, очевидно, що громадяни України не задоволені своєю владою і місцевою, і, очевидно, всеукраїнською.

ВЕДУЧИЙ: Ось такі настрої, як то кажуть, по Україні. Панове, ви знаєте, що зараз в політиці ще одна дискусія запускається. Кажуть, що так багато часу, цілими днями пан Журавко сидить в кріслі Спікера, що йому треба нараховувати зарплату не як простому депутату, а за ставкою Спікера Верховної Ради. Вирішіть цю задачку, а ми зустрінемося наступної суботи.

 

Стенограма підготовлена компанією Sourcer

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21170
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду