Програма В’ячеслава Піховшека «Епіцентр», «1+1», 25 лютого 2008 року

26 Лютого 2008
31242
26 Лютого 2008
11:29

Програма В’ячеслава Піховшека «Епіцентр», «1+1», 25 лютого 2008 року

31242
Програма В’ячеслава Піховшека «Епіцентр», «1+1», 25 лютого 2008 року

В’ячеслав Піховшек: Добрий вечір. В ефірі «Епіцентр» на каналі «1+1». Сьогодні о 21 годині 07 хвилин на сайті «Главред» з’явився проект політичної угоди про засади діяльності Верховної Ради. Документ, ухвалення якого теоретично має розблокувати її роботу. Начебто, за словами Спікера Яценюка, керівники всіх фракцій мають підписати його остаточний варіант наступного понеділка. Після чого Парламент саморозблокується 4 березня. Я вітаю цей прояв демократії і гласності, який дозволить нам, як виборцям, ознайомитися, за що ж виступають, власне, політичні сили. Оскільки далеко не кожен із нас може собі дозволити витрачати час на Інтернет. Давайте проаналізуємо цей документ – політичну угоду. Нас чекають сенсації не на початку документу, де констатується три варіанти розблокування. Перші два.

Із Проекту політичної угоду про засади діяльності Верховної Ради, «Главред», 25 лютого 2008 року: Варіант перший - взяти до відома, що наявність підпису Голови Верховної Ради у листі на адресу генерального секретаря організації Північно-Атлантичного договору не відображає консолідованої позиції з цього питання конституційного складу Верховної Ради. Варіант другий – прийняти, як узгоджену, постанову Верховної Ради України про деякі питання прийняття рішень щодо вступу України до НАТО.

В’ячеслав Піховшек: Взяти до відома – це такий рецидив радянської традиції. Евфемізм, який нічого не значить. Ну, взяли, то й взяли. Другий варіант утопічний. Прийняти узгоджену парламентську постанову щодо вступу до НАТО. Такий собі чоловік з елементами жінки. Просто нереально. Третій варіант – найдеталізованіший. Він включає в себе такі пункти, як розгляд всіх постанов щодо НАТО, зміну способу голосування за взаємною згодою, визнає пріоритетом щорічне послання Президента та програму діяльності Кабміну, кадрові питання, СОТ, «Євро-2012». Особливо підкреслюється, що кожна із фракцій буде утримуватися від внесення питань, які категорично не сприймаються силами, представленими в Парламенті, і провокують політичне протистояння. Що дійсно перед нами? Власне, дійсно, проект документу, який буде доопрацьовуватися. Спікер Яценюк провів зустрічі з усіма парламентськими фракціями, всі ці фракції виклали йому свої пропозиції, які розміщені поряд із проектом угоди, і є, власне кажучи, додатком до них. Проаналізувавши ці пропозиції, ми можемо зробити висновок, на чому далі протягом цього тижня наполягатимуть фракції. Наприклад, у пропозиціях «Нашої України» та Блоку Юлії Тимошенко ідеться про те, що мають бути розглянуті законопроекти, передбачені їхньою коаліційною угодою, це нормально. А також, тут увага, додатково внесені Президентом як першочергові. Це дозволяє зробити висновок, що про перенесення протистояння між Ющенком і Тимошенко на рівень Парламенту поки що не йдеться. Що втім не завадило деяким «бютівцям» говорити, що одні пріоритети для них пріоритетніші за інші.

Микола Томенко, народний депутат від БЮТ, газета «Коментарі», 25 лютого 2008 року: Із проекту документа зняти оціночні судження щодо діяльності фракції. У питанні НАТО лідерам фракції буде запропоновано або ухвалити узгоджений текст постанови, або винести на голосування усі постанови, які були зареєстровані. Пріоритетним питанням для розгляду Верховної Ради пропонуватиметься затвердити програму діяльності Уряду.

В’ячеслав Піховшек: Для когось програма наперед, для когось – звіт за зроблене. Так оця позиція Томенка суперечить позиції «Блоку Володимира Литвина», який хоче розглядати урядову програму разом із звітом Кабміну щодо антиінфляційних заходів, рівня зарплат, пенсій, стипендій та цінової політики уряду. Відкоментувався сам Володимир Михайлович.

Володимир Литвин, лідер однойменного блоку, «УНІАН», 25 лютого 2008 року: У запропонованому документі не підтримується заслуховування звіту Уряду про соціально-економічне становище в Україні. Тим часом «Блок Литвина» пропонує це не для того, щоб розпинати нинішній уряд, а щоб відчути, наскільки адекватно Кабмін готовий реагувати на підвищення цін.

В’ячеслав Піховшек: Ще одна позиція Литвина, яка не сподобається коаліції, - забезпечення конституційної норми, що голосування здійснюється депутатом особисто. Крім того, його Блок вважає, що голосування за постановами по НАТО має здійснюватись за процедурою, коли Тимошенко обирали Прем’єром. Тобто, підняття рук чи вставанням. Там було те і те. По суті, аналогічну пропозицію висловив сьогодні лідер Партії Регіонів Віктор Янукович – голосування підняттям рук. А ще він хоче, щоб в Парламенті розглянули можливість компенсації громадянам України матеріальних втрат через інфляцію. Ще дві пропозиції такі.

Із Проекту політичної угоди про засади діяльності Верховної Ради, «Главред», 25 лютого 2008 року: Проект закону України про внесення змін до Закону України «Про статус народного депутата України» щодо забезпечення посадових осіб від незаконного втручання в їхню діяльність. Проект закону про внесення змін до Конституції України щодо недоторканності до окремих посадових осіб.

В’ячеслав Піховшек: Тут розшифрую. Закон про внесення змін до Конституції щодо недоторканості для окремих посадових осіб – фактично це обмеження недоторканості і Президента, і депутатів. Є серед пропозиції «регіоналів» і соціальні. Наприклад, проект змін до Закону «Про податок з доходів фізичних осіб» щодо уточнення тих, кому належать пільги безплатного надання вугілля на побутові потреби. Але є в пропозиціях «регіоналів» до Яценюка і зміни до законів, я б сказав би, такого собі, гуманітарно-політичного змісту про, наприклад, мову судочинства, мову розповсюдження фільмів, використання мовного телебачення і радіо, щодо використання рідних мов абітурієнтами. Зрозуміло, що цей блок пропозицій зовсім не співпадає із задекларованими в тексті угоди бажанням, щоб кожна з фракцій утримувалась від внесення того, що не сприймається іншими політичними силами, представленими в Парламенті. Проект угоди – це, звичайно, не підписана угода. І ми побачимо, що саме Януковичу та його людям вдасться відстояти із своїх пропозицій, важливих для його виборця, якому, проте, так і не роз’яснили, чому рішення саме по цим законопроектам не можна було прийняти у попередньому Парламенті, де Партія Регіонів була скелетом більшості? А, от, в пропозиціях депутатів від «Нашої України – Народної Самооборони» зустрічаємо маленькі сенсації.

Із Проекту політичної угоди про засади діяльності Верховної Ради, «Главред», 25 лютого 2008 року: Заслухати інформацію Прем’єр-міністра про стан переговорів щодо забезпечення України природним газом і про перспективи забезпечення природним газом у цьому році. Визначитися щодо неприпустимості прийняття нової Конституції на референдумі в обхід Парламенту.

В’ячеслав Піховшек: В принципі, важко заперечувати проти того, що весь Парламент, і Блок «Наша Україна – Народна Самооборона» зокрема, мали б отримати інформацію Прем’єра про переговори щодо забезпечення України газом. Але невже цей Блок, представлений в Уряді Тимошенко, не має такої інформації, наприклад, через своїх міністрів? І зовсім безпрецедентною є навіть не пропозиція, а, фактично, це звучить як вимога - визначитися щодо неприпустимості прийняття нової Конституції на референдумі в обхід Парламенту. Таке прийняття Конституції на референдумі, поза Парламентом – ключова теза багатьох виступів Почесного голови партії «Наша Україна» Президента Ющенка. Цікаво, скільки «нашоукраїнців» підтримує таку пропозицію. Сенсації немає від комуністів, які, як це випливає із коментарів Адама Мартинюка, угоду підписувати, в принципі, не збираються. Серед їхніх пропозиції Спікеру Яценюку зустрічаємо зокрема такі.

Із Проекту політичної угоди про засади діяльності Верховної Ради, «Главред», 25 лютого 2008 року: Не вносити до порядку денного сесії питання про реабілітації ОУН-УПА, питання про запровадження кримінальної відповідальності за заперечення Голодомору в Україні.

В’ячеслав Піховшек: Комуністи наполягають, що на близьких їхньому електорату тезах, вже почали відпрацьовувати майбутні вибори. Голосування руками за НАТО, що пропонують Янукович і Литвин – це, звичайно, і спроба його провалити. Далеко не кожен БЮТ чи НУ-НС захоче продемонструвати свою позицію на всю Україну. І думаю, що досягнення процедури голосування, як сказано в Проекті угоди, взаємною згодою, є чи не найбільшим каменем спотикання в угоді. Такі от попередні висновки з аналізом. Будуть інші – повідомлю. Так от найбільше запитання: що за кулісами опублікованого тексту угоди? Чому потрібен аж тиждень на її узгодження? А що буде, якщо її узгодять завтра до вечора, хоч це мало ймовірно, звичайно? І післязавтра можна буде провести засідання Парламенту хоча б для того, щоб формально саме засідання і самим фактом його проведення перервати відлік тридцяти днів, після яких Президент може розпустити Парламент. Чи Яценюк, Янукович і Литвин і два Кириленки – «бютівсьий» і «нашоукраїнський» - і Мартинюк знають щось, що їм дозволяє не хвилюватися ще тиждень. Поки до побачення.

 

Стенограма підготовлена компанією Sourcer.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31242
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду