Знову Шевченківська премія, або Казка про сірого бичка

1 Лютого 2008
27946
1 Лютого 2008
09:51

Знову Шевченківська премія, або Казка про сірого бичка

27946
Непомильна прикмета весни в Україні: ЗМІ починають бідкатися, що лауреатів Шевченківської премії ніхто не знає.
Знову Шевченківська премія, або Казка про сірого бичка
За останні десять років я переконався, що в Україні можна не дивитися на календар і не займатися фенологією. Маємо чітку й однозначну прикмету того, що незабаром – весна. А саме: ЗМІ, й електронні, і друковані, знову почали говорити про Шевченківську премію.
 
І хоч би говорили щось оригінальне – так ні, 90% текстів, виголошених і надрукованих, зводяться до того, що, мовляв, ніхто не знає ані претендентів на премію, ані її лауреатів. У кращому разі ці люди вперше й востаннє майнуть на екранах телевізорів, одержуючи свої нагороди, – і зникнуть у сірій українській реальності, не потрібні народові й невідомі йому...
 
Не сперечатимусь стосовно персоналій, висунутих на премію цього чи минулого року, – адже там є не так мало персонажів справді публічних, широко відомих не лише ясночолим інтелектуалам, а й широкому загалові. Не стану писати й інше, не менш банальне, але від того не менш справедливе – немає чого розводитися на теми мистецтва, якщо ти від нього далекий, наче слон від Антарктиди, і це твоє власне лихо, якщо ти не стежиш за процесами в українській культурі. Йдеться про інше, чого так само хронічно не бачать ані автори згаданих сентенцій, ані редактори й менеджери відповідних ЗМІ. А саме – кафкіансько-йонесківсько-беккетівського абсурду, що звучить з екранів телевізорів і друкується на шпальтах газет.
 
Справді, засоби масової інформації гнівно розповідають, що масова аудиторія не має про щось важливе, значуще для країни жодної інформації! перепрошую, тоді це не засоби масової інформації, а щось зовсім інше...
 
Звичайно, я розумію, що транслювати «Кадетів-1,2,3» разом із «Нянями» та «Льодовиковими періодами» чи до нестями обговорювати знамениту вже систему «ляпас плюс копняк» – значно простіше, ніж говорити про щось серйозне. Підкреслюю: серйозне, а зовсім не нудне! Чи ми переобтяжені серйозним? Чи ми вже не здатні його сприйняти? Думаю, що здатні, принаймні, значна частина громадян. А якщо хтось не здатен, то слід його вчити таким речам, бо суспільні наслідки загальної дебілізації за схемою «пиво-футбол-гречка-на вибори» важко уявити навіть тим, хто прагне такого «щастя» народові, виходячи зі своїх бізнесово-політичних інтересів. Тому я наполягаю на своїй тезі: ті ЗМІ, які щедро розповідають, що номінантів та лауреатів Шевченківської премії ніхто не знає, або є засобами масової дезінформації, або їх очолюють і в них працюють геть тупі люди.
 
Бо ж місія ЗМІ і полягає в тому, щоб дати загалові можливість знати... І не лише про претендентів на премію, а і про все інше, включно із такими явищами, як багатолітня різанина в Судані чи «ацетоновий синдром» у дітей України (та це вже інша тема, хоча й дотична до попередньої...).
 
Так от: чому, цікаво, нікому не спало на думку – навіть із тих, хто не дуже любить Тараса Шевченка та Національну премію його імені – не дати бій на території свого «супротивника» і за певними професійними правилами, тобто досконально розібравши твори, висунуті на премію, і довівши наочно й переконливо, що всі вони (чи майже всі) нічого не варті? Бо без такого аналізу всі розмови про те, що, мовляв, народ не знає цих поетів, прозаїків, художників чи режисерів, варті совкового: «Пастернака не читали, але суворо засуджуємо!» Власне, це злоба плебсу (часом із вищою освітою, часом навіть із ученим ступенем) на тих, хто розумніший, чесніший та успішніший. І від того, що «не читали, але суворо засуджуємо» звучатиме на популярному телеканалі, воно не стане менш хамськи-плебейським.
 
А тому повторюю ще раз свою пропозицію для тих, хто не хоче бути героєм п‘єси абсурду або торжествуючим хамом: чому б не створити у певних ЗМІ, бажано як друкованих («Літературну Україну» не рахуємо), так і електронних такі собі майданчики (чи, для любителів військової термінології, полігони) для презентації та обговорення творів, висунутих на Шевченківську премію? З тим, аби нещадно (але професійно і без «антихохляцього» хамства) промацати всі ці твори, розібрати їх по цеглинці, роздивитися у лупу всі їхні чесноти та вади? Щоби суспільство знало, які вони насправді – ці українські митці і чого насправді варта найвища мистецька нагорода країни? Щоби на черговій «Свободі слова» не розводити нескінченні теревені політиків про головне (для них, звісно) – про владу, і тільки про неї, кохану, – а щоби на всю країну дати трибуну фаховим мистецтвознавцям, поетам, інтелектуалам «широкого профілю», діячам театру та кіно? Та ще й так повівши розмову, аби вона не збивалася на різноманітні плачі за державними субсидіями чи на розбірки між групами письменників, аби була вона змістовною і гострою?
 
Боюся, втім, що це тільки чергова утопія, не більше. Бо ж Україна – то не Франція і не Польща, де інтелектуалам слово дають і до них дослухаються. І навіть не Росія, в якій, за всієї обмеженості політичною цензурою поля дискусій, цілком професійні розмови про художню якість того чи іншого твору можна почути не лише на телеканалі «Культура», чи не так? А відтак я певен, що і наступного року, і позанаступного наближення весни можна буде відзначати за непомильною прикметою: у ЗМІ знову заговорили про те, що лауреатів Шевченківської премії ніхто не знає і не знатиме...
 
Сергій Грабовський, кандидат філософських наук, член Асоціації українських письменників
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27946
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ларіосик
5918 дн. тому
Доводиться погодитися з гетьманським поручиком Шервінським, що все це є Опереткою на чолі знову таки з Бухгалтером! У нас у Житомирі всі пристають до такої думки, включно з Олігархерами, що мешкають за річкою Тетеревом
VM
5919 дн. тому
А кто, собственно, не дает г-ну Грабовскому обсуждать выдвинутые работы. Список кандидатов и их работ всем известен. Пишите! Обсуждайте!
Цікавий
5919 дн. тому
Шановний вермутЪ! Власне, про вас пан Грабовський і пише. Ви пишете "шо цяцьки та бабло, які роздають там десь у кийеві щось значать для пересічного маленького українця". А самі не поцікавилися навіть списком номінантів. Допоможу, наприклад, у галузі літератури: Бортняк Анатолій (Вінниця), Горлач Леонід (Чернігів), Грищук Броніслав (Хмельницький), Гужва Валерій (Миколаїв), Засенко Петро (Тернопіль), Іванов Дмитро (Чернігів), Левицький Михайло (Тернопіль), Негода Микола (Черкаси), Олефіренко Михайло (Полтава), Павлюк Ігор (Рівне), Пагутяк Галина (Самбір), Перебийніс Петро (Черкаси), Пеунов Вадим (Донецьк), Рябий Василь (Коломия)... Ці люди живуть на сусідніх з вами вулицях! Тут уже все залежить від інформованості - принаймні поуболівати за своїх не зайве. Дарма ви такої поганої думки про маленьких українців - вони просто відрізані від інформації.
вермутЪ
5919 дн. тому
Афтор чомусь ввижає, шо цяцьки та бабло, які роздають там десь у кийеві щось значать для (як то люблять у нас іменувати) пересічно манюнького україньця. Та сто чортів йому здались ті їнтелектуали, які справно підмахують тимчасовщикам. Кому ж цікаво вислуховувати свідому розцяцьковану маячню - ті всі зберуцця на вдрюченні прємій тим смітцям.
Безплатний журналіст
5919 дн. тому
Стаття для журналістів, звичайно образлива. Коли тобі говорять, що як професіонал ти повинен робити зовсім не те, за що тобі платять роботодавці, хочеться сказати автору - сам дурак. Це як екранні повії кажуть: "Ти мені в душу не лізь". Обідно, дядєнько! А заперечити нема що. Хіба у вільний час від торгівлі пером писати при вічне і публікувати для душі?
Tasha
5919 дн. тому
Ідея гарна. І впроваджувати її має Шевченківський комітет - запропонувавши зручний механізм обговорення для зацікавленого загалу із врахуванням сучасних засобів спілкуванням. І той же Шевченківський комітет (чи, скоріше, ініціативні групи) має подавати пояснювальні матеріали в ЗМІ, у формах адаптованих для різнерівневого сприйняття. Ось тільки навіщо переживати, що плебс не включено в прийняття рішення (із вручення Шевченківської, Нобелівської, Пальмової гілки... і навіть загалом Оскара) - хіба Вам потрібний лауреат Сердючка.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду