ТРК «Київ» витрачає бюджетні гроші на боротьбу з Луценком

31 Січня 2008
10797
31 Січня 2008
10:30

ТРК «Київ» витрачає бюджетні гроші на боротьбу з Луценком

10797
ТРК «Київ» витрачає бюджетні гроші на боротьбу з Луценком
Муніципальний телеканал «Київ», який входить до «Київського медіахолдингу», планує демонстрацію в ефірі відеороликів, які, за словами виконувача обов'язків директора каналу Дмитра Джангірова, «покликані підняти в суспільстві тему свавілля української міліції, яке розвивається величезними темпами після призначення Юрія Луценка Міністром внутрішніх справ». Ці відеоролики також розміщені в Інтернеті. За повідомленням прес-служби медіахолдингу, виробником цих матеріалів є телеканал «Київ», і вони кваліфікуються як «соціальна реклама».
 
Нагадаємо, 18 січня під час засідання Ради національної безпеки і оборони України відбулась бійка між Міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком та міським головою Києва Леонідом Черновецьким. «ТК» вже писала про медійне відображення цього інциденту. З огляду на низку публічних виступів, вуличних акцій та медійних кампаній, якими продовжився цей конфлікт, «Детектор медіа» має підстави розцінювати «соціальну рекламу» ТРК «Київ» як складову частину інформаційної війни Леоніда Черновецького проти Юрія Луценка.
 
«ТК» звернулась до юриста Інституту Медіа Права та члена Національної експертної комісії з питань діяльності мас-медіа під час виборів Ігоря Розкладая із проханням прокоментувати законність використання бюджетних коштів на виробництво та демонстрацію таких матеріалів.
 
Ігор Розкладай, юрист Інституту Медіа Права:
 
Нагадую, що закон про рекламу чітко визначає: соціальна реклама – це інформація будь-якого виду, розповсюджена в будь-якій формі, спрямована на досягнення суспільно корисних цілей, популяризацію загальнолюдських цінностей і розповсюдження якої не має на меті отримання прибутку. Рекламодавцем соціальної реклами може бути будь-яка особа.
 
На соціальну рекламу поширюються загальні вимоги до реклами (ст. 7 та ст. 8 Закону «Про рекламу»):законність, точність, достовірність, використання форм та засобів, які не завдають споживачеві реклами шкоди.Така реклама не повинна містити інформації або зображень, які порушують етичні, гуманістичні, моральні норми, нехтують правилами пристойності. Забороняється демонструвати рекламу, що містить твердження, які є дискримінаційними за ознаками походження людини, її соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, освіти, політичних поглядів тощо.
 
Отже, соціальна реклама має на меті суспільно корисну ціль, має бути достовірною і не нехтувати правилами етики, моралі та пристойності і не містити жодних дискримінаційних ознак.
 
Ролик, умовно назвемо його «Міліція», порушує актуальну проблему діяльності місцевої міліції, проте його виконання має зовсім інший відтінок. На екрані під акомпанемент пісні «Широка страна моя родная» особа, одягнута у форму МВС, вивертає руки та застосовує силу щодо іншої особи в цивільному. Після того, сидячи за столом, «представник МВС» питає: «Ну шо, Я кажу, підписувать будем чи ні?». Потім на екрані з’являється напис: «Порушили ваші права? Телефонуйте, 051».
 
Нагадаю, що телефон 051 – це телефон т.зв. call-центру КМДА. Більш того, на офіційному сайті Київської міської влади висить банер «Служба допомоги мера киянам 051».
 
Отже, суспільно корисна ціль ролику вочевидь переростає у з’ясування стосунків між міністром МВС Юрієм Луценком та мером Києва Леонідом Черновецьким. Причиною конфлікту, як всім відомо, стала сутичка між цими особами на засіданні РНБО. Цілком очевидно, що КМДА не має повноважень щодо нагляду за діяльністю міліції. Це – завдання як спеціальних підрозділів МВС, так і правозахисних організацій, до яких ні КМДА, ні ТРК «Київ» не мають жодного стосунку. Підміна суспільно корисної мети до того ж підтверджується й завершальними кадрами ролика, в яких міліціонер каже: «А що, Міністру можна, а мені нельзя!?».
 
Проблема застосування тортур вочевидь існує, проте вона існує досить багато років – і за головування Луценка, і поза ним. Щоб говорити про зростання, слід мати фактичні дані за більш-менш пристойний період, але автори ролика таких даних не наводять – чи не тому, що не мають їх?
 
На кінець хотів би порадити панам Черновецькому та Джангірову розмежовувати суспільно важливі проблеми із власними образами та не порушувати законодавство про вибори місцевих депутатів, де чітко записано, що агітація (за або проти) до і після передвиборного періоду заборонена.
 
Адреса ролика – http://www.youtube.com/watch?v=BpmCFqbPulY.
 
«Детектор медіа» готова надати «Київському медіахолдингу» можливість висловити свою позицію та обґрунтувати законність створення та поширення цих матеріалів.
 
P.S. За інформацією, отриманою «Детектор медіаю» від джерела у Київській міській раді, у столичному бюджеті на 2008 рік передбачені такі витрати на ЗМІ:
 
Газета «Хрещатик» – 1 млн 446 тис. грн.
 
Газета «Вечірній Київ» – 745,7 тис. грн.
 
Газета «Українська столиця» – 669,3 тис. грн.
 
ТРК «Київ» – 6 млн. 424,2 тис. грн.
 
Радіо «Голос Києва» – 1 млн. 634,6 тис. грн.
 
Журнал «Київ» – 183,3 тис. грн.
 
На угоди про висвітлення діяльності міської влади на інші друковані ЗМІ – 1 млн. 306 тис. грн.
 
На угоди про висвітлення діяльності міської влади на інші ТРО – 30 тис. грн.
 
Web-портал столичної влади – 778,6 тис. грн.
 
Всього 14 млн. 217,7 тис. грн.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10797
Читайте також
28.11.2007 07:33
Денис Жарких
для «Детектор медіа»
21 705
22.11.2007 12:31
Владислав Павлов, «Дело»
11 175
09.11.2007 17:44
Світлана Остапа
19 778
Коментарі
12
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Valintino
5810 дн. тому
Hello, Your site is great. abra2 [url=http://www.abra3.com]abra3[/url] http://www.abra1.com [URL]http://www.abra4.com[/URL] Regards, Valiintino Guxxi
Valintino
5810 дн. тому
Hello, Your site is great. abra2 [url=http://www.abra3.com]abra3[/url] http://www.abra1.com [URL]http://www.abra4.com[/URL] Regards, Valiintino Guxxi
Valintino
5810 дн. тому
Hello, Your site is great. abra2 [url=http://www.abra3.com]abra3[/url] http://www.abra1.com [URL]http://www.abra4.com[/URL] Regards, Valiintino Guxxi
Valintino
5810 дн. тому
Hello, Your site is great. abra2 [url=http://www.abra3.com]abra3[/url] http://www.abra1.com [URL]http://www.abra4.com[/URL] Regards, Valiintino Guxxi
украинец
5893 дн. тому
{CENSORED}
массаро правда
5900 дн. тому
Ребята, никакие они не порушники. Это татарокавказское басурманство, новое приватбанковское батыйство, которые крышует юрист по национальности ленька космос. Ищите дырки в асфальте майдана, куда втыкать глаголи(это такие штуки на которых вешают пасхальные подарки народу в мешках)Пора уже с киевской шоблой примерно и быстро разобраться для поучения потомству. как в 1946 году. Нще и внуки помнят. А не помнят-хронику покажем, как грузовик отьезжает, а оно ни мурмур
Serg
5901 дн. тому
Стыдно клоунам, комментировать использование средств киевлян Черновецким! Мало того что он ворует наши земли, так он ещё борется за свою репутацию за счёт нас! Хватит воровать Лёня! Прищучит тебя Луценко и пойдёшь ты в тюрьму!
Стыдно должно быть руководителям ТРК "Киев"
5902 дн. тому
Будьте профессионалами - разместите тогда уж и ролик: Мэру раздавать киевскую землю можно, а киевлянам - дырка от бублика!
Не будьте {CENSORED}!!!
киелянин
5902 дн. тому
Луцык столько тявкал за государственный счет,что оставьте ТРК в покое.
Госць
5902 дн. тому
ТРК "Київ" - перший порушник. Перед тим як "гнати" на інших. Почніть з себе... Якщо ролик Ю. з бюджету - доведіть. Але цей ролик теж з бюджету. І я на нього згоди не даю, бо я платник податків і зборів...
DimOK
5902 дн. тому
ТРК «Київ» витрачає бюджетні гроші НЕ на боротьбу з Луценком, а на СПРАВЕДЛИВІСТЬ. Бандити мають сидіти у тюрмах
макарон
5902 дн. тому
Точно так!А еще ролик Тимошенко на деньжата из госбюджета, где она в стилистике своих предвыборных роликов поясняет какие-то там таблички. Спросите у Олега Медведева на чьи деньжата ролик?)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду