Михайло Добкін проти Олега Ляшка. Ток-шоу «Дуель» з Олександром Мельничуком, ТРК «Україна», 24 січня

25 Січня 2008
13925
25 Січня 2008
15:04

Михайло Добкін проти Олега Ляшка. Ток-шоу «Дуель» з Олександром Мельничуком, ТРК «Україна», 24 січня

13925
Повний текст програми.
Михайло Добкін проти Олега Ляшка. Ток-шоу «Дуель» з Олександром Мельничуком, ТРК «Україна», 24 січня
Голос за кадром: Добрий вечір. У прямому ефірі конфлікт-шоу «Дуель».
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Я, Михаил Добкин, харьковский городской голова, бросаю вызов всем политиканам, которые пытаясь путем организации досрочных выборов местных советов свести счеты с неугодными мерами.
Голос за кадром: На майданчик запрошується мер міста Харкова Михайло Добкін. На майданчик запрошується народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко Олег Ляшко. Панове, Олександр Мельничук.
ВЕДУЧИЙ: Панове, якщо ви готові до дуелі, будь ласка, до бар’єрів. Перш, ніж ми розпочнемо цей двобій, я представлю суддів. Сьогодні це Тетяна Гостєва, викладач Київського національного університету технології та дизайну; Борис Безпалий, народний депутат України третього і п’ятого скликань; Олександр Батанов, юрист, співробітники Інституту держави і права імені Корецького; та Інна Ведерникова, журналіст «Дзеркало тижня». Кожен з них має визначити переможця цієї дуелі. Сподіваюся, що їхні оцінки будуть об’єктивні і не залежатимуть від власних симпатій. Крім того протягом програми за вас голосуватимуть глядачі, і саме їх голоси стануть вирішальними. Телефони інтерактиву працюють протягом усієї програми.
Голос за кадром: Якщо ви голосуєте за Михай Добкіна – набирайте 8-044-537-55-01, якщо за Олег Ляшка, ваш номер – 8-044-537-55-02. Проголосувати можна також за допомогою смс. Для цього відправте повідомлення з кодом учасника на номер 4554. Ми чекаємо на ваші дзвінки і смс протягом усієї програми. Поєдинок перший.
ВЕДУЧИЙ: Отже, ми сьогодні обговорюємо тему дострокових виборів мерів українських міст. Але перш, ніж ми розпочнемо наш поєдинок, я хочу сказати, що все, що буде сказано у цій програмі, є особистою думкою наших учасників, наш канал не несе відповідальності за можливі якісь речі, які будуть сказані в ефірі. Дуже прошу бути учасників толерантними, тому що один з учасників почувається досить зле. Тому я думаю, що в нас буде просто предметна розмова і без зайвих емоцій. Пане Ляшко, Вам кинули виклик, ви маєте право першим поставити питання. Будь ласка.
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: В мене немає питань до пана Добкіна.
ВЕДУЧИЙ: Але Ви прийняли виклик його. Ви прийшли, незважаючи на не досить гарний фізичний стан.
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Ну, я бачу, що він теж не в кращій формі.
ВЕДУЧИЙ: До речі, що трапилось з Вашою рукою?
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Вы знаете, даже похвастаться нечем. Обычная бытовая травма.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Ми хотіли сьогодні обговорити тему, кому потрібно і навіщо дострокові вибори мерів українських міст. Пане Ляшко, я нагадаю, що пан Добкін звинуватив Вас в тому, що це політиканство. От, поясніть позицію, будь ласка.
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Насправді підставою для внесення проекту постанови Верховної Ради про створення тимчасової слідчої комісії по розслідуванню діяльності харківської міської влади послужили звернення понад 200 тисяч харків’ян, де вони звертаються до Президента, до інших органів державної влади, і викладають факти, які, на їхню думку, свідчать про порушення в діяльності Харківського міського голови Михайла Марковича Добкіна, секретаря Харківської міської ради Кернеса Геннадія Адольфовича. І саме це стало підставою для внесення відповідної постави. Тобто, політиканства тут жодного нема.
ВЕДУЧИЙ: Щоб конкретизувати, які саме недоліки?
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Дуже багато претензій є до діяльності харківської міської влади. Зокрема в царині порушення законодавства земельного, приватизації об’єктів комунальної власності, порушення тарифного законодавства, невиконання мером міста своїх передвиборчих обіцянок, і маса інших фактів, що, можливо, я сподіваюсь, так і стане предметом розгляду слідчої комісії, якщо, звичайно, наші колеги з Партії Регіонів не блокуватимуть завтра засідання Парламенту. Адже на завтра знову призначено розгляд цього питання.
ВЕДУЧИЙ: Пане Ляшко, я правильно розумію, що мова іде не лише про Харків насправді? Про ряд міст? Ви казали, що це перше місто.
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Ні, в даному випадку я говорю про Харків.
ВЕДУЧИЙ: Про Харків.
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Але депутати від коаліційної більшості так само внесли проект постанови про проведення дострокових виборів мера Києва. І, наскільки мені відомо, також ідеться, готується відповідний проект постанови щодо міста Дніпропетровськ.
ВЕДУЧИЙ: Якщо ми можемо вважити Ваші слова, власне, ну, якби позицією і позицію, на яку може відповісти пан Добкін. Тобто, Ви почули, є претензії збоку харків’ян.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Во-первых, я хотел бы сказать, что меньше всего вызов, тот, который я озвучивал с телеэкрана, касался Олега. Потому что он, наверное, очень далек от проблем Харькова и харьковчан, потому что я не думаю, что он довольно часто бывает в городе Харькове, и может сам ознакомиться с мнением горожан.
ВЕДУЧИЙ: Но він озвучив позицію БЮТу.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Да, совершенно верно. Но позиция БЮТ организована конкретным человеком. У него есть фамилия, у него есть имя. Он проживает в городе Харькове. И мы еще коснемся…
ВЕДУЧИЙ: Називаєте?
Михайло Добкін, мер міста Харкова: И мы еще коснемся этой ситуации. Его фамилия Александр Фельдман, именно он является одним из инициаторов создания данной комиссии. Причины, мы обязательно их сегодня раскроем. Я сам был депутатом Верховного Совета. Я входил во всевозможные комиссии, в том числе и следственные, и специальные комиссии. Я был заместителем специальной комиссии, которая расследовала громкие заявления Александр Зинченка, которые он бросил в адрес Петра Порошенка. Вы помните всю ту историю.
ВЕДУЧИЙ: Ну, да, не будемо повертатися в цю історію.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: И хочу вам сказать, что на сегодняшний момент я готов сотрудничать с любой комиссией, которая будет создана в Верховной Раде. Мы предоставим все документы, мы найдем ответы на все вопросы. Здесь сама ситуация, которая должна быть поднята как тема сегодняшней дискуссии, - это не перевыборы мера города Харькова. Я думаю, что харьковчане, как и жители любого другого города, всегда с местной властью разберутся прямым голосованием, и…
ВЕДУЧИЙ: Як і в будь-якому іншому місті.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Конечно. Я же говорю.
ВЕДУЧИЙ: Чому почати вирішили з Харкова?
Михайло Добкін, мер міста Харкова: На сегодняшний момент существует попытка провести ревизию выборов 2006 года, когда на юго-востоке нашей страны большую поддержку получили как раз представители бело-синего лагеря, и я, в основном, боролся с действующим мером, который представлял на тот момент народный союз «Наша Украина».
ВЕДУЧИЙ: Тобто, це політична справа?
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Совершенно верно.
ВЕДУЧИЙ: Підготовка підгрунтя для чогось?
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Абсолютно.
ВЕДУЧИЙ: Для чого?
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Ну, здесь есть очень много причин. Во-первых, я хочу вам сказать, что в городе Харькове, как и в другом любом городе, длительное время не занимались основными вещами, которые составляют основы жизнедеятельности, жизнеобеспечения города Харькова. Первое, за что мы взялись, - это наведения порядка в сфере земельных отношений. И, как ком, посыпались на нас обвинения о тех или иных властьпридержащих людей, о нарушении прав предпринимателей. Никто не говорил: у меня, депутата Верховного Совета, отбирают ранее украденный земельный участок. Говорили, что в такой-то коммерческой структуре, которая работает на благо города, платит налоги, занимается благотворительностью, отбирают, потому что она принадлежит к другому политическому лагерю.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Я хочу вам сказать, что в городе Харькове 100 депутатов, из которых 54 депутата – это члены Партии Регионов. Но за те решения, которыми мы наводим порядок в сфере земельных отношений, голосует от 75 до 80 депутатов, то есть, нас поддерживают практически две трети сессионного зала.
ВЕДУЧИЙ: Пане Ляшко, Ви згодні з тим, що проблеми земельного питання немає?
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Михайле Марковичу, я хотів би Вас поправити. По-перше, я здобув юридичну освіту в Харкові. Це щодо того…
ВЕДУЧИЙ: Приналежності, так.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Мне это известно.
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Це щодо того, наскільки я далеко від Харкова. По-друге, я досить часто буваю в Харкові і сьогодні. І до мене багато людей звертається, в тому числі з Харкова, з листами, де пояснюється ситуація. Я хотів би щодо того, що мер каже, хтось щось украв. Я не знаю, хто що вкрав, тому і пропонується внести проект, внесено проект постанови про створення комісії, щоб розібратися, хто вкрав, хто не вкрав. Але дуже багато є звернень, де люди повідомляють, наприклад, про такі факти, коли на сесії міської ради виносяться рішення, які попередньо не розглядалися у відповідних комісіях, тобто, порушується регламент і земельне законодавство, яке передбачає відповідний розгляд. Натомість організовується і земля надається через структури, які створюються буквально за день, за два, за три до сесії. І потім іще не встигли договір оренди, як уже ці фірми перепродуються, їхні корпоративні права перепродуються разом із земельним участком, який вони виділили. Тобто, таким чином створюється таємний, тіньовий ринок землі, внаслідок якого гроші, замість того, щоб іти до міського бюджету, вони ідуть у кишені тих, хто має можливість вирішувати ці питання.
ВЕДУЧИЙ: Скажіть, будь ласка, такі речі повідомляють лише з Харкова?
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Ні, ну, звичайно ж, ні. Але Харків – це ж наша столиця перша, це місто, яке, як кажуть, відоме всій країні, має бути зразковим. А в даному випадку там робляться речі, які далеко не можуть бути зразковими для країни.
ВЕДУЧИЙ: По іншим містам, де, які не мають такого статуса, як Харків, теж будуть спеціальні комісії?
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Я не думаю, що інші міста заслужать такої честі. Просто в Харкові дуже промовиста ситуація. Міська влада, вона, прикриваючись лозунгами про те, що їх політично, там, переслідують, що, от, вони там виграли біло-голубі, сьогодні помаранчева влада, і начебто їх хтось переслідує. Насправді це не так. Мова ідеться, ми ставимо перед собою завдання лише розібратися, чи відповідають дійсності ті факти порушень, про які повідомляють мешканці Харкова. А зовсім не ставиться завдання, там, за колір Добкіна якимось чином його переслідувати.
ВЕДУЧИЙ: А чому комісія Верховної Ради? Міські, місцеві правоохоронці, міська влада не могли з цим розібратися?
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Проблема полягає в тому, що місцеві правоохоронці не реагують на звернення громадян, і навіть міська влада не реагує на звернення правоохоронців. У мене є копії…
ВЕДУЧИЙ: Тобто, треба міняти всіх в місті?
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: У мене є копії звернень прокуратури на адресу міської влади, де вони вказують на порушення законодавства. Зокрема під час проведення 14-ї сесії міської ради, 15-ї сесії міської ради. Однак ті ж порушення продовжують діяти.
ВЕДУЧИЙ: Будь ласка, реагуйте.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Вы знаете…
ВЕДУЧИЙ: Порушення, порушення, порушення, правоохоронці.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Вы знаете, я бы хотел, чтоб мы опять вернулись к тому формату, который я предлагал. Потому что вы предлагаете мне роль постоянно оправдываться за какие-то обвинения в мой адрес.
ВЕДУЧИЙ: Ні.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Я хочу вам сказать, что любые обвинения, они являются обвинениями, если подтверждены доказательствами, и обвинить человека в чем-то может суд. И мало того, этот приговор должен вступить в законную силу. Мне не очень сегодня приятно слышать обвинения от человека, которому написали эти обвинения, и рассказали, как их нужно сказать, в какой хронологической последовательности. Фактически, сегодня диктуется то подання губернатора, которое было направлено в Верховную Раду. По каждому вопросу, который мне кто-либо желает предъявить, я могу выстроить серьезную доказательную, аргументированную базу, которая будет лежать на соблюдении действующего законодательства. Я хочу вам сказать, что депутаты…
ВЕДУЧИЙ: Це зроблять правоохоронці, які не працюють, як треба?
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Так вот я вам хочу сказать, что депутаты на сегодняшний момент – это некая каста привелегированных людей, которые могут делать любые обвинения, они ни за что не отвечают.
ВЕДУЧИЙ: Депутати Верховної Ради?
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Конечно. Они ни за что не отвечают. Они не влияют ни на какие процессы на местах, потому что есть Закон «О местном самоуправлении». Но, используя средства массовой информации, используя свой статус неприкосновенности, они могут выступать с огромным количеством обвинений. Сегодня…
ВЕДУЧИЙ: Одну секунду. Пане Ляшко, Ви несете відповідальність за те, що Ви..?
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Александр, я еще не закончил.
ВЕДУЧИЙ: Ви зараз продовжите. Це буквально так чи ні. Про те, що Ви зараз сказали.
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Я несу відповідальність за те, що я сказав, оскільки те, що я кажу, грунтується на інформації, яка є в моєму розпорядженні.
ВЕДУЧИЙ: Будь ласка, продовжуйте. Так.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Именно на информации. Я хочу вам сказать, что на сегодняшний момент есть в нашей стране суд, есть прокуратура, и есть милиция, и есть СБУ, которые в мере своей компетенции работает и проверяет, в том числе и органы местного самоуправления.
ВЕДУЧИЙ: Скажіть, будь ласка, по іншим містам, якщо ми піднімемося над ситуацією в Харкові, будуть комісії подібні створені?
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Будут по тем містам, где БЮТ недовольна мерами и городскими советами. Я вам могу назвать эти города. Это Днепропетровск, были неоднократные заявления. Это Николаев, было заявление два дня назад. И это Черкассы. Возьмите каждого мера, и спросите, почему у него конфликт с фракцией БЮТ у себя в городском совете. И каждый вам ответит: основа этого конфликта – земельные отношения. Я приведу вам несколько конкретных примеров, за которые готов нести ответственность и показать документы. Центральная часть города.
ВЕДУЧИЙ: Ви зараз прокоментуєте.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Центральная часть города, сад имени Шевченка. Те, кто знают Харьков, я думаю, Олег, коль учился в городе Харькове, он прекрасно знает, что это такое. Есть некое здание, которое принадлежит Харьковскому зеленому хозяйству. Там находится инвентарь, там находились сотрудники, которые следили за этим садом. Для бизнеса или бизнесменов места, наверное, лучше нет. Хочешь, сделай ресторан, он всегда будет полон клиентов.
ВЕДУЧИЙ: Ну, звичайно.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Хочешь, сделай казино, и туда все будут ходить играть. Хочешь, сделай дискотеку, она всегда будет полна.
ВЕДУЧИЙ: Ви знаєте, нам треба відійти від Харкова насправді. Тому що ви ж такі проблеми…
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Так вы же меня постоянно к Харькову притягиваете. Я вам хочу привести конкретный пример.
ВЕДУЧИЙ: Я запитав, чи по іншим містам буде.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Одного из жалобщиков, который, скорее всего, тоже написал письмо. Так вот по документам выясняется, что собственником этого помещения и земельного участка, который под ним находится, неожиданно стал народный депутата Украины Александр Борисович Фельдман. Пусть не он, но его ближайший родственники. Мы вынесли решение, и когда мы увидели, что нет никакого законного основания, чтобы у города это забрали и отдали коммерческой структуре, мы вернули. Не Добкину вернули, ни Иванову, ни Петрову, мы вернули в коммунальную собственность города. И вернули тому предприятию, возвращаем сейчас через суд, у которого забрали, «Зеленстрой».
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: После этого появляется жалоба. И я вам еще хочу сказать по поводу жалоб харьковчан. Вы знаете, мне очень нравятся некоторые заявления того же Катеренчука: «Мне поступает много жалоб от харьковчан». Вот сейчас Олег говорит то же самое: «Ко мне обращаются харьковчане». Я прошу прощения, а кто вас в Харькове знает? Какое количество людей вас знает в Харькове, чтобы к вам обращаться? Они обращаются к меру, они обращаются к Президенту, они обращаются к Премьер-министру, к прокурору, к милиционеру, ко всем остальным. Чего к вам обращаются, что вы можете решить в Харькове?
ВЕДУЧИЙ: Як це так? Це якесь переймання БЮТ? Чи, який механізм? Чи Ви приїжджаєте на мітинг?
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Михайле Марковичу, очевидно, харків’яни – досить активні люди. І інколи дивляться телебачення, слухають радіо, звертають увагу на активних депутатів, і розраховують на їхню підтримку. Це відповідь до того, чому звертаються до мене.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Я с вами не согласен, потому что за Вами… Я прошу прощения, за Вами сидит человек…
ВЕДУЧИЙ: Ну, Ваші опоненти можуть організувати такий самий процес у зворотній бік.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: За Вами сидит человек, с которым мы сегодня еще будем общаться, Алексей Голобуцкий, который все вот эти вот вещи давно просчитал, расписал четко, в какой день какого месяца они будут происходить, акции по сбору подписей в палатке БЮТ. Вы извините, при всем моем уважении к Вашей политической силе, а я ее уважаю, как сильного противника, но в Харькове вы, ну, вас очень мало. И вы никогда в жизни не соберете не то, что две, а сто тысяч подписей.
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Насправді результати…
ВЕДУЧИЙ: Ми зараз маємо перерву. Ви можете відпочивати. Ви абсолютно праві в тому, що ви будете спілкуватись з паном Голобуцьким. Я вам скажу, що це відбудеться зразу після перерви, оскільки в боротьбу вступлять ваші секунданти. Зараз ви можете відпочити, набратися сил, у нас невеличка перерва. Протягом якої глядачі продовжують голосувати, надсилати смс та набирати телефон. А думку суддів ми дізнаємося прямо зараз. Будь ласка.
Тетяна Гостєва, викладач Київського національного університету технології та дизайну: Щоб не виникало таких суперечок, в нас має бути система оцінки як економічних показників діяльності міста, так, мабуть, і топ-менеджмента. Тому що перш за все мер – це топ-менеджер, це керівник. І коли у нас немає певної чіткої системи оцінки, виникають саме такі суперечки, коли влада змінюється, у нас починаються зміни, і починається вигоняння то певних політичних сил, то певних мерів. Тому, на мій погляд, ми маємо зробити саме таку систему оцінки. І це мають зробити незалежні люди.
Борис Беспалий, народний депутат України третього і п’ятого скликань: Ви знаєте, ми маємо оцінювати учасників дискусії. Але в даному випадку я оцінюю Ваш виступ, я з ним в чому погоджуюсь. Тому що оцінювати діяльність тут поки що немає чого. Комісія ще не створена. От, буде або завтра створена, або ні. І ще, ну, як би, передчасно виносити її результати на публіку, і тому ми просто, що ми почули? Ми почули звинувачення і контрзвинувачення політичних всеукраїнських опонентів найбільших – це Блоку Юлії Тимошенко і Партії Регіонів. Тобто, по суті питання, питання ще тільки поставили. Ще що звертає увагу. Я погоджуюсь, що Михайло Добкін сказав, що це політичне замовлення. Але політичне замовлення може бути і хороше. Можливо, комісія попрацює, і побачить, що Добкіна треба не сварити, а йому медаль дати. Тобто, насправді харківська влада отримала хороший шанс в загальнонаціональному масштабі поділитись своїм…
Тетяна Гостєва, викладач Київського національного університету технології та дизайну: Виправдатись.
Борис Беспалий, народний депутат України третього і п’ятого скликань: Не виправдатись, а поділитись своїм досвідом, і, можливо… тобто, вони отримали хороший публічний шанс і нема, чого тут ображатися.
Інна Ведерникова, журналіст «Дзеркало тижня»: На самом деле Добкин мне показался более убедительным хотя бы в той части, что его посыл о том, что любые обвинения нужно подкреплять фактами и доказательствами. Это верный совершенно аргумент.
Олександр Батанов, юрист, співробітники Інституту держави і права імені Корецького: Ну, я згоден з цією позицією. Принаймні, на ключове питання, яке задав ведучий - кому потрібні дострокові вибори - жоден з дуелянтів так і не дав переконливої відповіді. Але, враховуючи, що представником місцевого самоврядування все ж таки є пан Добкін, його позиція, мені видається, є дещо більш переконливою, ніж позиція народного депутата. Тому що на сьогоднішній день, мені видається, варто говорити, не кому потрібні дострокові вибори, а який, умовно кажучи, механізм вирішення цих колізій, і, власне кажучи, мабуть, через Парламент.
Інна Ведерникова, журналіст «Дзеркало тижня»: В этой связи мне показался Ляшко не совсем искренен, когда прозвучал вопрос ведущего о том, будут ли подобные темы возникать в других городах. А мы знаем, что комиссия следственная в Парламенте есть, проект постановы и по Киеву, и готовится по другим городам. Поэтому здесь тоже мне показался, в общем-то, пробел, и вообще нежелание переходить от проблем Харькова. Потому что, в общем-то, мне кажется, это неправильно на данный момент.
ВЕДУЧИЙ: В американському місті Клівленд двоє літніх джентельменів, одному з них виповнилося 77, іншому – 79 років, зійшлися у поєдинку з рішучим наміром вкоротити один одному віку. Вони ворогували багато років, але через склероз забули, з якої причини. Тим не менше стрілятися вирішили на відстані півтора метри. Один був майже сліпий, а інший міг стояти лише спираючись на палицю. На щастя, жоден з дуелянтів у суперника не влучив (реклама).
Голос за кадром: За правилами нашої дуелі зараз в боротьбу вступають секунданти. Вони можуть надати серйозну допомогу дуелянтам. Підтримуйте їх і ви своїми дзвінками. Поєдинок другий.
ВЕДУЧИЙ: Отже, ми продовжуємо нашу дуель. Зараз слово мають секунданти пана Добкіна. Будь ласка, назвіться и ваше питання пану Ляшку.
Інна Богословська, народний депутат України: Добрий вечір. Інна Богословська, харків’янка, народний депутат України. Я бы хотела задать вопрос господину Ляшко состоящий из следующего. Знакомы ли Вы с положениями регламента Верховного Совета, согласно которому, в состав следственных комиссий не могут входить лица, напрямую имеющие имущественные споры либо другие, политические в том числе, споры с теми лицами и с теми органами, в отношении которых будет вестись проверка следственной комиссией? Для людей я хочу объяснить, что в состав следственной комиссии по городу Харькову сейчас БЮТ пытается включить господина Фельдмана, Александра Фельдмана, крупнейшего, самого крупного предпринимателя Харькова, который держит рынок в Харькове, Барабашовский рынок, который равен Седьмому километру в Одессе, у которого было решениями этой рады забрано огромное количество незаконно полученных объектов, который разрушил центральный рынок в Харькове, такой же, как, например, Бессарабка в Киеве, забрали, разрушили старый рынок, пытались построить.
ВЕДУЧИЙ: Власне, зрозуміла ситуація, так.
Інна Богословська, народний депутат України: Вот такой человек, который имеет суды с харьковским горсоветом, и так далее, включается вами, БЮТом, в состав комиссии.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Чи буде..?
Інна Богословська, народний депутат України: Далее, если можно, это все вместе. Считаете ли Вы, что господин Аваков, который является главой администрации областной Харьковской области, которому две трети депутатов областного совета высказали недоверие, и который в результате этого должен был быть отстранен от должности Президентом Украины по Конституции, но не отстранен. Что он может и имеет моральное право делать представление на расследовании по городу Харькову, не имея поддержки двух трети депутатов? И третий вопрос. 
ВЕДУЧИЙ: Та вже забагато. Давайте, дайте відповісти хоч на два.
Інна Богословська, народний депутат України: Считаете ли Вы, господин Ляшко, это все вместе. Это все вместе, потому что это касается закона и морали.
ВЕДУЧИЙ: Просто заберете весь час.
Інна Богословська, народний депутат України: Считаете ли Вы, господин Ляшко, что Вы имеете моральное право возглавлять следственную комиссию, имея в своем прошлом судимость за хищение в особо крупных размерах государственного имущества, за мошенничество и подделку документов?
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Будь ласка, пане Ляшко.
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: З приводу Фельдмана. Якщо у вас є якісь заперечення до кандидатури Фельдмана, як депутат Верховної Ради, будь ласка, коли буде розглядатися проект постанови, дайте свої зауваження. Якщо Парламент Вас підтримає, Фельдман буде виключений. Як народний депутат, Фельдман має право, згідно згаданого Вами регламенту, на членство в будь-якій слідчій комісії.
Інна Богословська, народний депутат України: Як народний депутат, згідно статті 82, Фельдман не має права приймати участь…
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Далі… Будь ласка…
ВЕДУЧИЙ: Пані Богословська, будь ласка.
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Пані Богословська, ми знаємо, що Ви досить чорнорота жінка, але дайте можливість відповісти.
ВЕДУЧИЙ: Ну, не треба ображати. Тому що ми зараз заплутаємося в цьому, ніяких образ, будь ласка.
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: З приводу Авакова. Я не несу відповідальності за дії Авакова. Справа губернатора, законом це передбачено його право подавати подання. З приводу моїх судимостей, про які Ви згадали. Поряд з Вами он сидить Михайло Погребінський, який на відміну від Вас, очевидно, політику останніх десяти, дванадцяти років знає трохи краще. Справді, мене тричі судили. Ви сказали, раз. Мене насправді судили тричі. І ще разів чотири порушувались різні кримінальні справи. А чому? Бо я був редактором опозиційних газет. І режим Кучми, який ми звалили, до речі, Богословська його підтримувала усіма силами, а ми його валили. Режим Кучми переслідував, фальсифікував справи, і дає тепер можливість отаким, як Богословська, робити з когось кримінал.
ВЕДУЧИЙ: Народний депутат, будь ласка.
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Насправді кримінал…
ВЕДУЧИЙ: Позиція зрозуміла. Так.
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Ні, я хочу…
ВЕДУЧИЙ: Пане Ляшко, дякую. Зараз Ваш секундант має слово, в третьому…
Інна Богословська, народний депутат України: Я прошу, дайте мені відповісти, оскільки мені було зроблений закид. Я хочу сказати, що пан Ляшко був засуджений 94-го року, тому що він підробив документи радника міністра внутрішніх справ, і з цима документами роз’їжджав по Україні, і мошенничеським чином вимагав і отримував і майно громадян, і майно установ.
ВЕДУЧИЙ: Все, пані Богословська, далі, Ваша позиція зрозуміла.
Інна Богословська, народний депутат України: І тому ні про жодні переслідування мови йти не може.
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Олександре, поки Ляшко десь там роз’їжджав, Богословська, керуючи державним комітетом, через свої приватні юридичні структури вимивала з державного бюджету гроші.
ВЕДУЧИЙ: Все. Не будемо заглиблювались в цю історію. Все, завершили, покрали край цій історії. Слово Вашому секунданту, будь ласка, представляйтесь, і ставте питання.
Вадим Денисенко, тижневик «Коментарі»: Вадим Денисенко, тижневик «Коментарі». Михайле Марковичу, останнім часом в Харкові достатньо багато говорять, що для підняття ренеме Партії Регіонів, яка, яке, в принципі, трошки попсувалось, особливо після Вашого телезвернення загальновідомого. Багато говориться про те, що новим головою, секретарем міськради стане брат Кушнарьова – Сергій Кушнарьов. Отже, питання до Вас. Михайле Марковичу, чи готові Ви здати свого друга Геннадія Кернеса?
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Во-первых, я вам хочу сказать, что я ни одного из своих друзей сдавать, в отличие от Вас, не собираюсь.
Вадим Денисенко, тижневик «Коментарі»: Да причому тут я? Ви мене не знаєте, щоб взагалі таке говорити, по-перше.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Во-первых. Я Вас прекрасно знаю. И имел неудовольствие читать ряд Ваших статей. Это первое. Второе, я хочу вам сказать, что когда Вы говорите о пошатнувшемся рейтинге Партии Регионов…
Тетяна Гостєва, викладач Київського національного університету технології та дизайну: Не рейтинг, а ренеме – це трошки інші речі.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Секундочку. То, что Вы называете ренеме, потом складывается в рейтинги. Так вот рейтинг Партии Регионов в городе Харькове стабильно высок. И на сегодняшний момент, по крайней мере по последним выборам, является 46 процентов. Поэтому Вы переживайте за свой личный рейтинг и за рейтинг той политической силы, которую Вы поддерживаете. За нас переживать не надо. Это первое. Второе – я повторюсь, что я никогда своих друзей не сдавал и сдавать не собираюсь. И на сегодняшний момент я хочу вам сказать, что Вы несете абсолютную ахинею, потому что думаю, что истинное положение дел в городском совете Вы абсолютно не знаете. Если Вам об этом рассказывает Алексей Голобуцкий, то я Вам советую – выкиньте, не читайте. Там все равно написано то, что не соответствует действительности. Если Вам, как журналисту, интересно, приезжайте в Харьков, мы Вам все расскажем, покажем, и даже побеседуете с Сергеем Петровичем Кушнаревым.
ВЕДУЧИЙ: Чудово. Будь ласка, слово Вам. Називайтесь, будь ласка, і питання ставте.
Михайло Погребінський: Я хочу сказать, что Олег Ляшко действительно имеет большие заслуги перед Оранжевой революцией. Так что если кто сомневается, то тут нет сомнений. Мой вопрос вот в чем. Олег представляет политическую силу, которая имеет большинство более, чем в трети местных советов. Я думаю, ни у кого нет сомнений в том, что среди этого огромного количества народных избранников есть много людей, которые заслуживают того, чтобы, ну, с ними разобраться. Но, насколько мне известно, претензии выдвигаются только к тем, обратите внимание, городам, большим, вторым столицам, где БЮТ не имеет своего начальства. Выдвигается, потому что хочется получить политический рычаг, особенно пользуясь сегодняшней ситуацией.
ВЕДУЧИЙ: І в чому питання, пане Погребінський?
Тетяна Гостєва, викладач Київського національного університету технології та дизайну: Собираетесь ли разобраться со своими друзьями там, которых сотни, и которых вообще, ну, в общем, Вы сами знаете их, наверное, прекрасно. И согласны ли Вы с тем, что вы действуете так, потому что это соответствует вашему политическому интересу, вам нужно подготовиться к президентским выборам, вам нужно поставить всюду своих людей. А, например, Аваков, который, как бы, не очень ваш, или еще недолго будет не ваш, во всяком случае на него не трудно положиться.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Будь ласка.
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Чим мені завжди подобався Погребінський, незважаючи на наближеність до влади, він завжди намагався бути об’єктивним. Це так, між іншим.
ВЕДУЧИЙ: Комплімент.
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: А щодо того, чому ми займаємося Харковом? Ви знаєте, в Харкові живе понад мільйон харків’ян. І люди заслуговують на кращу владу, на чесну владу. А якщо нинішня влада Харкова пробуде передбачений законом термін - п’ять років – тобто, до 2011 року, я боюся, що зважаючи на ті матеріали, які є вже сьогодні у нас, у Харкові не залишиться ні дюйму вільної землі, ні майна.
ВЕДУЧИЙ: В інших містах, в інших містах, де БЮТ більшість має зі своїх, у місцевій владі.
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Нічого іншого. У Харкові найвищі по Україні комунальні послуги, за які сплачують люди. Це за це треба… Ви, до речі, мене на самому початку питали, чи є в мене питання до пана Добкіна. Справа в тому, що перед виходом в ефір мені зробили укол, і я себе досить погано почував. Але зараз трохи, як кажуть, оклигав, і згадав, яке я хотів задати питання. Пане Добкін…
ВЕДУЧИЙ: Ми зробимо це в третьому раунді, я Вам обіцяю. В третьому раунді з цього ми почнемо. Зараз повинні Ваші…
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Де отой фоліант, на якому Ви тримали руку, коли обіцяли покращення харків’янам життя вже сьогодні? Де той фоліант?
ВЕДУЧИЙ: Давайте, це буде в третьому турі. Зараз запитання від Вашого другого секунданта. Будь ласка, назвіться і ставте питання.
Олексій Голобуцький, заступник директора агентства моделювання ситуацій: Олексій Голобуцький, заступник директора агентства моделювання ситуацій. Уже упомянутый Михаилом Марковичем. Ну, я тут абсолютно не согласен и, как бы, с позицией о том, что судьба мера города должна зависеть только от суда. Все-таки есть такое понятие, как общественное мнение. Если общественное мнение складывается негативно по отношению к любому чиновнику, то он, как бы… Ну, я не представляю, например, ситуацию, чтобы мер Нью-Йорка, разговаривая со своим помощником, употребляя нецензурную речь, после этого бы остался мером Нью-Йорка. Вот это кстати.
ВЕДУЧИЙ: Може, його просто не чули в такій ситуації.
Олексій Голобуцький, заступник директора агентства моделювання ситуацій: А вопрос заключается в том…
Михайло Добкін, мер міста Харкова: А я не представляю, чтобы министр внутренних дел в Соединенных Штатах Америки дал в лицо меру Нью-Йорку и остался на своей должности.
ВЕДУЧИЙ: Давайте питання вислухаємо.
Олексій Голобуцький, заступник директора агентства моделювання ситуацій: Вот, кстати, Вы угадали мой вопрос. Один из двух вопросов. Первый вопрос заключается в том… Ну, понимаете, что все-таки ситуация выглядит так, что все-таки додавят это решение, и перевыборы в городе Харькове будут. Почему Вам, если Вы так уверены в своей победе, рейтинг Партии Регионов высок, по Вашему мнению, Ваш рейтинг тоже высок..? Почему Вы сами не инициируете, допустим, и не выиграете эти выборы? Это абсолютно нормальная демократическая норма. Это первый вопрос. И второй вопрос. Вот реальная ситуация, меня, как политтехнолога интересует, вот, я знаю Ваши отношения с Луценко, Вы не один раз, так сказать, это показывали. Вот, аналогичная ситуация, как он с Черновецким. Как Вы поступили бы? Вот, Вы дали бы сдачу, или бы в суд обратились?
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Значит, Алексей, по поводу пойти на выборы, мы это уже слышали в апреле 2007 года. Поэтому знаете, Вы свои политтехнологии оставьте при себе. Это, может, для кого-то Вы такой важный и большой. Для Вы как на ладони. И не называйте себя политтехнологом. Не позорьте тех политтехнологов, которые действительно пытаются…
ВЕДУЧИЙ: Давайте на особистості не переходити, достатньо.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Я высказываю свою точку зрения. Я имею в виду, чтобы он не позорил тех политтехнологов, которые действительно честно отрабатывают свой хлеб.
ВЕДУЧИЙ: Так. Не будемо. Скажіть, чому не піти на перевибори?
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Это первое. Второе. Это первое. Я хочу вам сказать, что на сегодняшний момент, наводя порядок в городе Харькове, мы имеем активное сопротивление со стороны губернатора Харьковской области Арсена Авакова, состояние которого по журналу «Форбс» оценено в 300 миллионов долларов. Арсен Борисович, ой, извините, Александр Борисович Фельдман – второй оппонент городской власти – журналом «Форбс» оценен в сумму 250 миллионов долларов. Вот эти вот полмиллиарда очень хотят сместить меня. Потому что до меня был очень комфортный мер, их, фактически, однопартиец, который решал любые капризы. Даже в кабинет приходить не надо было. Необходимо было лишь только снять трубку и позвонить. Это первое. Второе – я думаю, что ваше модельное агентство или агентство моделирования ситуаций, как вы себя называете, вполне заинтересовано, чтобы харьковский городской голова как можно дольше оставался на своем посту. Потому что вы таким образом просто больше денег заработаете от господина Фельдмана и тех, кто оплачивает все…
ВЕДУЧИЙ: А про Луценка?
Михайло Добкін, мер міста Харкова: И которые вы публикуете. Что касается Луценка. Ну, я хочу вам сказать, вот здесь абсолютно серьезно Вы, наверное, многие знают мое отношение к Юрию Витальевичу. Оно давнее, имеет свою историю и традиции. И, наверное, ни один из нас отступать в нашем противостоянии не намерен. Так вот я вам хочу сказать, что вот здесь я готов отбросить все шутки, колкости в сторону. Произошла страшная вещь. Человек, которому подчиняется 300 тысяч вооруженных людей, позволил себе публичный поступок, за который обычного человека уже давно бы посадили. Ну, представьте, если бы простой киевлянин ударил публично по лицу мера Киева? Где бы он уже был сегодня?
ВЕДУЧИЙ: Вам хотілось коли-небудь дати своєму опонентові по обличчю?
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Не скажу.
ВЕДУЧИЙ: Прекрасно. Скажіть, будь ласка, Ви коли-небудь хотіли дати своєму опонентові по обличчю?
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Інколи буває.
ВЕДУЧИЙ: Як стримували себе?
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Стримую, бо я розумію, що в політиці це не прийнято. Але я хотів би сказати, Михайло Маркович не відповідає. До мене прийшов один лист, в одному з листів повідомляється, що він разом із Кернесом комусь відрізали вуха. Це між іншим.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Ну, вы знаете, я, Олег отношусь к Вам…
ВЕДУЧИЙ: Кривава драма на вулицях Харкова.
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Я думаю, що коли слідча комісія буде працювати, ми перевіримо і цей факт.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Вот послушайте меня. Вы стоите, молодой, самодостаточный человек, в дорогом костюме…
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Я сподіваюсь, що Ви мені не будете відрізати їх, так.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: В прекрасной обуви, с неплохой прической, хоть и болеете.
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Дякую.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Зачем Вы из себя делаете клоуна? Зачем Вы говорите вещи, над которыми думаете, будут все смеяться?
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Михайле Маркович.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Я хочу Вам сказать, что в отличие от Вас, за каждую свою ошибку я несу персональную ответственность. Вы языком поговорили, и пошли себе спокойно отдыхать. А если я что-то сделаю неправильно, то полуторамиллионный город, а в Харькове живет 1 миллион 468 тысяч харьковчан. Так вот я Вам хочу сказать, что если я где-то ошибусь и позволю себе вот так, как Вы, абсолютно безответственно, просто, чтобы посмешить людей, или понравиться кому-то, что-либо сказать или сделать, то может пострадать либо сам весь город, либо его часть. Поэтому я прошу Вас быть абсолютно ответственным. Вы же собираетесь возглавить комиссию по проверке работы целой міськой рады и городского головы.
ВЕДУЧИЙ: Скажіть, і про вуха Ви серйозно говорили, да?
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Цілком серйозно. Це було написано в одному з листів.
ВЕДУЧИЙ: Ясно, зрозуміло. Будь ласка, панове, відпочиваємо, розходимося. Чекаємо на третій раунд. Глядачі продовжують голосувати. Будь ласка.
Голос за кадром: За правилами нашої програми, переможцем дуелі буде визнано учасникам, за якого проголосують більше глядачів. Дзвоніть, номери телефонів на ваших екранах.
Інна Ведерникова, журналіст «Дзеркало тижня»: На самом деле хочу сказать, что господин Ляшко, наверное, все-таки готов к эфиру, это во-первых. Это во-вторых. Во-первых, наверное, по отношению к даме нужно быть более этичным. В-третьих, вопросы секундантов Добкина мне показались опять-таки более подготовленными, хотя бы, а ответы Ляшко - не очень. Хотя бы по одной причине. На вопрос Богословской о принципе создания комиссии, которую предлагают в Верховной Раде, если бы Ляшко все-таки отступил от Киева, то Регионы комиссию по Киеву предлагают формировать по такому же принципу.
Олександр Батанов, юрист, співробітники Інституту держави і права імені Корецького: Ну, я згоден, що даний раунд був не настільки толерантним, як попередній раунд. Навряд чи можна дати в цьому раунді комусь перевагу з дуелянтів. Хоча також згоден з тим, що ті, хто допомогав нашим дуелянтам, були більш підготовленими з боку Добкіна. Принаймні питання, яке задав пан Погребінський, воно було, мабуть, найбільш наближеним до тієї проблеми, яка існує як в Харкові, і взагалі в місцевому самоврядуванні.
Інна Ведерникова, журналіст «Дзеркало тижня»: На самом деле.
Олександр Батанов, юрист, співробітники Інституту держави і права імені Корецького: Але переконливих відповідей відповідей з обох боків ми, на жаль, не почули.
Борис Беспалий, народний депутат України третього і п’ятого скликань: Тоналість другому раунду задала Інна Богословська, яка одразу перейшла на персоналії. Це, може, менш повчально, але, мабуть, і більш цікаво. А потім з окремих людей, як-то Фельдмана, Авакова, Ляшко, справа перейшла вже і до фрагментів тіл – вуха, там, кулаки. Хоча щодо кулаків і Луценка, то я просто хочу нагадати, яка тут несподіваність, у нього емблема блоку – кулак. Людина чесно попередила, чого чекати. Що ж до дуелянтів, то вони проявили себе чудовими полемістами, і видно, що вони сильніші там, де просто треба везти полеміку, а не якісь голі, сухі факти. Як на мене, тут трошки динамічніше в даному випадку, хоча обидва були сильні. Ну, мені здається, Михайло Добкін.
Тетяна Гостєва, викладач Київського національного університету технології та дизайну: Так, я погоджуюсь щодо дуелянтів. Але я хочу сказати, що перш за все наші люди мають навчитися культури та етики спілкування. Тому що поливати брудом на всю країну – це стало модно, престижно, і краще б політичні партії казали про те, що вони зробили для людей, а не про те, які погані їхні опоненти. І крім того, жодний з тих людей, що задавали запитання, не врахував інтереси населення, тобто, не піднімалися питання, які б, дійсно, затронули ті…
Борис Беспалий, народний депутат України третього і п’ятого скликань: Найслабші асистенти.
Тетяна Гостєва, викладач Київського національного університету технології та дизайну: Так-так-так. І взагалі я вважаю, що бруду має бути менше, набагато менше, тому що це політика, а не велике прання.
ВЕДУЧИЙ: 1658 року в Москві дуель виникла прямо в царських палатах. Щоправда поєдинком, свідком якого став французький посол Де Міньєр, був, на його думку, таким же варварським, як уся Русь. Посварившись, дворяни не стали викликати один одного на поєдинок, а почали привселюдно копатися ногами, намагаючись влучити у найбільш болючі місця. Щоправда обійшлося без переможця. Цар розлютився, і наказав обох відлупцювати батогом (реклама).
Голос за кадром: Учасники дуелі готуються до завершальної сутички. Їм доведеться відповідати на запитання ведучого. Поєдинок третій.
ВЕДУЧИЙ: Я сподіваюся, ви встигли перепочити і готові продовжувати цю дуель. У вас ще чимало часу для того, щоб переконати глядачів проголосувати саме за вас. І цей раунд я змушений, як і обіцяв, почати з запитання пана Ляшка до Вас, пане Добкін, про фоліант. Куди подівся фоліант, на якому Ви складали присягу? Правильно, да, я формулюю?
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Да.
ВЕДУЧИЙ: Будь ласка.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Вы знаете, все вещи, которые обещает тот или иной политик, когда идет к власти, они направлены прежде всего на улучшение жизни. Любая политическая сила, любой кандидат в Президенты, любой кандидат в меры, обещая избирателям во время выборов, вернее, обещает избирателям во время выборов только лишь улучшение жизни. Никто не говорит, что он придет и сделает плохо. Когда наступает время выполнять это обещание, то заканчивается избирательная эйфория, заканчиваются соревнования в популизме, кто кого переплюнет в обещаниях и бесплатных подарках. И наступает время спокойной и трезвой работы. Ну, к сожалению, с 2004 года спокойная работа в нашей стране прекратилась. Ну, имеем то, что имеем. Так вот самое главное – научиться принимать очень непопулярные сложные решения. Потому что что либо реформировать…
ВЕДУЧИЙ: Логічно.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Потому что что либо реформировать можно только через серьезное сопротивление как самой системы, которую реформируешь, так и через сопротивление тех людей, которые тебе доверили улучшить их жизнь. Но на чистом популизме долго не протянешь. Чистый популизм заканчивается через полгода, через год. Как только заканчивается…
ВЕДУЧИЙ: Ви хочете сказати, що Ви давали якісь обіцянки, не вірячи самі в те, що..?
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Конечно. Любая избирательная программа любого кандидата рассчитана от четырех до пяти лет, в зависимости кто на сколько и на какой срок избирается. Выполнить за год все, что написано и рассчитано на четыре, невозможно.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Поэтому я хочу вам сказать, что если кто-то хочет сказать, что в городе Харькове есть жалобы на невыполнение обещаний. Или скажет так, что нет в городе проблем, я вам скажу, да есть проблемы, огромные проблемы. Пятнадцать лет разрушалось жилищно-коммунальное хозяйство. Это не только в Харькове, в любом крупном городе.
ВЕДУЧИЙ: Чекайте. За чотири роки чи за скільки, там, Ви б вирішили все те, що Ви обіцяли?
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Нет. За четыре года нет. Реформировать все, что необходимо, невозможно.
ВЕДУЧИЙ: Но свою програму?
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Но свою программу…
ВЕДУЧИЙ: Скільки треба часу, щоб Ви виконали свою програму?
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Каденцию. Ведь программа заключается моя, если мы говорим обо мне, и если мы говорим о том человеке, который хочет что-то реально сделать. Сказать, что я приду, и за четыре года полностью изменю работу жилищно-коммунального хозяйства. Ну, это бред, и никто этого никогда сделает.
ВЕДУЧИЙ: Значить, не треба говорити.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Но за четыре года можно подготовить систему, провести необходимые реформы и подготовить задел для того, чтобы в следующие четыре года, следующие четыре года дали определенный результат.
ВЕДУЧИЙ: Але ж ви підвищили тарифи, хоча обіцяли цього не робити?
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Секундочку. Вот здесь давайте мы с вами поговорим. Я здесь слышал от Олега о том, что в городе Харькове самые большие тарифы. Я думаю, что он в глаза не видел и не знает…
ВЕДУЧИЙ: Тільки бажано так, щоб ми йому теж дали слово.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: И не знает ни одной абсолютно цифры нашего тарифа.
ВЕДУЧИЙ: Щоб він міг відповісти на запитання.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Нет, я это у него спрашивать не хочу.
ВЕДУЧИЙ: Ні-ні, я буду питання. Про друге, до речі.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Так вот что касательно тарифов. Тарифы в нашей стране выросли в каждом городе. И вот здесь будет очень хороший тест, в том числе и для правительства Тимошенко. Я не буду говорить, из-за кого у нас в стране подорожал газ, об этом все и так прекрасно знают. Я скажу другое. Когда Юлия Владимировна Тимошенко вместе своими однопартийцами была в оппозиции, она совершила огромное турне по нашей стране, где заставляла меров, используя тех депутатов, которые были у нее в местных советах, понижать тарифы. Так вот мне сейчас интересно, когда для Украины подорожал газ, и бюджет не выдержит вот эту цену, которую есть еще сегодня, обязательно цена изменится. Я хочу посмотреть, как она будет говорить, чтобы мы не поднимали, или как она будет просить нас поднять тарифы. И вот я хочу сказать…
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Я хочу сказать всем телезрителям, в том числе и харьковчанам, что пока Премьер-министром будет Юлия Владимировна Тимошенко, я тарифы на тепло и на горячую воду не подниму.
ВЕДУЧИЙ: Супер.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Если не хватит нам денег на газ, пусть несет из дому, и мы эти деньги заплатим.
ВЕДУЧИЙ: Все, це вже агітація. Давайте без агітації. Пане Ляшко, зараз Вам питання про друге.
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Газ подорожчав завдяки Уряду Януковича. Про це забув сказати пан Добкін.
ВЕДУЧИЙ: У всіх свої позиції. Давайте, ми говоримо трошки про інше.
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Хвилинку. Я хотів би буквально два слова прокоментувати. Михайло Маркович, на щастя чи на жаль, проявляє велику скромність. Адже за рік перебування на посаді мера, він багато чого встиг. Зокрема на 14-й сесії міськради у перелік об’єктів, які підлягають приватизації комунальної власності, було включено понад десяток об’єктів, які є пам’ятниками архітектури, і які не можуть бути приватизованими без відповідного дозволу.
ВЕДУЧИЙ: Це розчерком Добкіна було зроблено, чи кого?
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Дійшло навіть до того, що на площі Конституції була конспіративна міліцейська квартира, яку теж приватизували.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Я вас прошу, это из темы…
ВЕДУЧИЙ: Це ніхто не перевірить. Дивіться, пане Ляшко, питання потрібно вирішувати системно, так?
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Сьогодні мова іде про Дзержинський райвіськкомат, який виселяють на вулицю, виключать начебто за борги приміщення, бо приміщення 3,5 тисячі метрів, і дуже подобається місцевим підприємцям.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло, гаразд. Тепер дивіться, питання до Вас дуже просте. Як Ви поясните позицію деяких ваших колег по коаліції, наприклад, Анатолія Матвієнка, Владислава Каськіва, які кажуть про те, що правових підстав для відсторонення пана Добкіна зараз немає?
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Позицію Матвієнка пояснити дуже просто. Його племінник працює у Черновецького в міській адміністрації. Тому, звичайно ж, які підстави для того, щоб проводити вибори. Щоб племінник залишився без роботи?
ВЕДУЧИЙ: Ну, ясно. А Каськів? А хто в Каськіва?
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Насправді підстави є. Підстави – це невдоволення громадян. Якщо мер чи Києва, чи Харкова…
ВЕДУЧИЙ: Та це в будь-якому місті можна так сказати, що є підстави.
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Абсолютно правильно. То коли були підстави для розпуску Парламенту, бо переважна більшість громадян були незадоволені діяльністю Верховної Ради п’ятого скликання, взяли і розпустили.
ВЕДУЧИЙ: Тобто, Ви вважаєте, що розпуск Ради – це достатній прецедент для того, щоб продовжувати цей процес?
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Звичайно, звичайно. Мова йде про інтереси півтора мільйони людей.
ВЕДУЧИЙ: Секунду, зачекайте, будь ласка.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Александр, я хочу Вам хочу сказать. Нет, подождите…
ВЕДУЧИЙ: Ми не будемо переходити на особистості. Нам потрібно розглянути системні питання. Ми повинні піднятися вище просто проблем Харкова, вище одного Харкова.
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Системні питання, Олександре, мають полягати в тому, що влада будь-якого міста, в тому числі і Харкова, повинна служити на людей.
ВЕДУЧИЙ: І бути відповідальною.
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: А коли після цієї влади залишається вижжене поле…
ВЕДУЧИЙ: Правильно. Все ясно. Ніхто проти цього не сперечається. Питання в іншому.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Я хочу Вам сказать.
ВЕДУЧИЙ: Якщо є зловживання в сфері землі, наприклад, або, там, якісь архітектурні пам’ятки, хтось на щось посягає, то чому потрібно вирішувати питання з окремими людьми, а не робити закони, не створювати, не ухвалювати закони, які б не давали будь-кому на цій посаді це робити.
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: У нас є закон, який забороняє приватизацію пам’ятників архітектури. Тим не менш харківська міська влада не зважає на цей закон, і бере, приватизовує.
ВЕДУЧИЙ: Тільки харківська, Ви вважаєте?
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: У нас є закон, який передбачає… Ні, і інші. В даному випадку ми говоримо харківська. У нас є закон, який передбачає відповідальність посадовців органів місцевого самоврядування за порушення законів і Конституції. І для цього є прокуратору, для цього є міліція, які б мали стежити і притягати до відповідальності. Але, на превеликий жаль, то прокурорські отримали кусок землі, то міліцейські отримали землі.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло, добре.
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: І внаслідок цього посадовці залишаються безвідповідальні.
ВЕДУЧИЙ: Давайте знову до системного мислення. На початку року Президент України подає до Верховної Ради законопроекти стосовно місцевого самоврядування. Які просить розглянути, до речі, вже завтра. Ці законопроекти передбачають відміну положення про можливість позбавлення мера повноважень рішенням Верховної Ради. Чи не суперечить це Вашій позиції? І взагалі Ви будете голосувати за цей законопроект?
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Я його ще не бачив. Ми його проаналізуємо, і тоді будемо приймати рішення, чи голосувати…
ВЕДУЧИЙ: Якщо він завтра просить проголосувати?
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Я думаю, що завтра нічого не буде. Адже Регіони продовжують блокувати роботу Верховної Ради.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: У нас, к сожалению, все так законы принимаются. Я его не видел, и завтра посмотрю по-быстренькому, и проголосую или не проголосую.
ВЕДУЧИЙ: Добре. Пропозиції Президента, до речі…
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Дело не в этом. Я хочу вам сказать одну очень важную вещь.
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Це у вас так голосують, я так ні.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Которую вы затронули. Конституция 96-го года определила в нашей стране новое для нас понятие – «местное самоуправление». Как власть, которая не является государственной, а является властью именно территориальной громады. Четко закрепив территориальный принцип за той или иной территориальной громадой. Это было в 96-м году. В этом же году, но уже осенью, была подписана Европейская хартия местного самоуправления. Ровно через город, осенью 97-го года эта Европейская хартия была ратифицирована Верховной Радой, и вступила в законную силу, она уже является у нас законом.
ВЕДУЧИЙ: Так. І до чого Ви ведете?
Михайло Добкін, мер міста Харкова: До того, что те изменения, которые предлагает внести Президент, не то, о чем Вы говорили, а системные изменения между взаимоотношениями государственная власть и местное самоуправление, вносится определенный дисбаланс. Почему мы сегодня имеем огромные проблемы в нашем государстве? Когда Президент…
ВЕДУЧИЙ: Давайте від такої великої теорії іти.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Нет, это очень важно. Это не большая политика.
ВЕДУЧИЙ: Давайте говорити по конкретним речам.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Это жизнь каждого сидящего здесь человека. В 94-м году были внесены изменения в Конституцию, где перетянули одну часть полномочий, и должны были завершить ее принятием конституционной реформы по местному самоуправлению. Что у нас сегодня получается? Что предлагает сделать Президент? Я хочу, чтобы это все услышали. Своему человеку, которого он назначает на должность губернатором, визировать все решения местных органов власти. Зачем тогда депутаты? Зачем тогда выбирать мера? Назначьте его, поставьте тот, который нравится.
ВЕДУЧИЙ: А Президент підписує закони, наприклад.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Нет, причем тут Президент? Это Президент, он гарант Конституции. Гарант чего у нас находится в области губернатор? Гарантом соблюдения Конституции. Если мы превысили свои полномочия, и нарушил действующую Конституцию, есть прокуратура, в которой, и прокурор города обязан присутствовать на каждой сессии. Он на каждой сессии нашей присутствует. Он вносит протесты, если мы этот протест не удовлетворяем, суд решает. Что хотят сделать сейчас? Есть депутаты, есть мер – уже не важно, любое решение вступит в законную силу, только если его подпишет губернатор. А кто такой губернатор?
ВЕДУЧИЙ: Він тільки призупиняє, наскільки я розумію, виконання рішення.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Нет. Оно вступает в действие, если подписано губернатором, в том числе он имеет право наложить вето.
ВЕДУЧИЙ: Що для чинного представника, тобто, для мера, що краще – мати можливість бути знятим Верховною Радою чи спів, чи щоб його контролював губернатор?
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Вы знаете, на самом деле лучше сделать более прозрачную систему референдумов. Я абсолютно согласен с теми, кто говорит, что сегодня система проведения референдума у нас несовершенна. Но вот народный депутат…
ВЕДУЧИЙ: А Ви готові вийти на референдум про довіру міському голові Харкова?
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Кто его будет инициировать?
ВЕДУЧИЙ: Не знаю. Можливо, Ви, якщо Вам такі закиди.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Кто, скажите? Политическая сила? Я не служу политической силе, которая со мной воюет. Меня избрали харьковчане прямым голосованием.
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Те саме інтереси певної кількості людей, досить значної.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Значит, я хочу Вам сказать, уважаемый Олег, Вы, пожалуйста, приедьте в город Харьков.
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Обов’язково.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Я Вам все покажу.
ВЕДУЧИЙ: Я думаю…
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Я думаю, что Вы, может, даже заявление из БЮТ напишите о выходе после этого.
ВЕДУЧИЙ: Пане Ляшко, скажіть, будь ласка, якщо законопроект Президента буде ухвалено?
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Михайле Марковичу… Ні, я не можу не відреагувати на подібну заяву. Адже це досить зухвала заява. Михайле Маркович, мені подобається, що Ви така впевнена людина, але не настільки, щоб я піддався Вашому впливу. Якщо є об’єктивні речі, які свідчать про Ваші дії і за це треба відповідать, то Ви будете за це відповідати.
ВЕДУЧИЙ: А комісія, до речі, в Харків поїде?
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: А заява буде, я думаю, що швидше Ви напишете заяву про вихід з Регіонів, ніж я – із БЮТу.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: А Вы проголосуете за отмену депутатской неприкосновенности?
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Обов’язково.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Отлично. Вот тогда Вы ответите за все свои неправдивые…
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Я сподіваюсь, що ваша фракція так само голосуватиме.
ВЕДУЧИЙ: Ви будете переконані?
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Когда я буду народным депутатом, я, скорее всего, проголосую за отмену депутатской неприкосновенности. Но я вам хочу сказать, что именно эта неприкосновенность позволила в 2005-м году после беспредела, который устроил Луценко в нашей стране, остаться на свободе очень многим людям, которые по истечению времени, как оказалось, совсем были невиноваты, в том числе Евгений Петрович Кушнарев.
ВЕДУЧИЙ: Пане Ляшко, запитання до Вас дуже просте. Якщо ухвалять законопроект Президента, яким скасовується право Верховної Ради знімати з посади мера, сформуємо це так просто, що Ви будете робити? Як Ви будете вирішувати харківську, там, чи будь-яку іншу ситуацію? Ви спочатку проголосуєте за постанову, а потім – за закон? Чи якісь будете інші методи і шляхи шукати?
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Особисто я бачу механізм такий. Парламент має створити слідчу комісію. Слідча комісія, до складу якої входять представники різних фракцій, у тому числі і від Партії Регіонів. І, до речі, більшість у слідчій комісії не за коаліцією, а за комуністами, регіонами і іншими опозиційними фракціями.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Олег, я хочу, чтобы эта комиссия была создана. Я хочу, чтобы эта комиссия приехала, и, действительно, разобралась со всеми обвинениями.
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Михайле Марковичу, я Вас не перебивав. Дайте нам можливість, давайте завтра, дайте команду своїй фракції не блокувати роботу Верховної Раду.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Одну секундочку. Давайте каждый будет отвечать в мере своей компетенции.
ВЕДУЧИЙ: Може давати команду депутатам, правильно?
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Я думаю, що минулої п’ятниці, коли не дали розглянути цього питання, це якраз було зроблено за ініціативи Харкова. Адже про це і Голова Верховної Ради заявив.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Олег, я Вам хочу сказать, что Вы переоцениваете мою скромную персону.
ВЕДУЧИЙ: Ви думаєте, що вся фракція кидається, щоб захистити Харків?
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Я думаю, що вони вирішують все.
ВЕДУЧИЙ: А НАТО?
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Послухайте, ми в НАТО, дай Бог, щоб через десять років. То що, сьогодні треба блокувати роботу Парламенту?
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Да не дай Бог, чтоб мы вообще туда вступили. Не то, что через десять лет.
ВЕДУЧИЙ: А що для Харкова вступ в НАТО означає?
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Вы знаете, причем здесь Харьков?
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Коли вони не можуть відремонтувати дороги в Харкові, говорять за НАТО.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: НАТО – это проблема общенациональная. На сегодняшний момент Премьер-министр Украины Юлия Владимировна Тимошенко без решения Кабмина, как коллегиального органа, на свой личный розсуд поставила подпись под документом о том, что Украина собирается вступать в НАТО. Это ее ответственность, она будет нести за это ответственность перед украинским народом. Так вот что для Харькова НАТО? Та то же, что и для Львова, то же, что и для Донецка, Днепропетровска, Одессы, Чернигова и Николаева. Украина не должна быть в НАТО. Украина должна вести свой путь, который прописан у нас, как внеблокового государства.
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Коли мер не здатен ремонтувати дороги, покращувати житловий фонд, робити так, щоб комунальні тарифи були менші, він розказує про проблеми НАТО і російською мовою.
ВЕДУЧИЙ: Я думаю, що це одне іншому якраз, насправді, не заважає.
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Мер, який щойно розказував, що він хоче виконати свою програму. Я хочу, щоб харків’яни знали, що мер Добкін не може виконати своєї програми ні на йоту з однієї причини – в нього немає абсолютно ніякого контакту з нинішнім урядом. Яким чином Ви можете розв’язувати проблеми міста, не співпрацюючи з Урядом? Дайте відповідь.
ВЕДУЧИЙ: Контакт.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Одну секунду. Это очень важный аспект.
ВЕДУЧИЙ: Тільки дуже коротко. Тому що не залишиться часу.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Во-первых, Вы сейчас пытались за Уряд сказать, что они не будут работать с представителями, которые не являются членами БЮТа или «Нашей Украины».
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Ні, це Ви кажете.
ВЕДУЧИЙ: Готові працювати, правильно?
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Но чтоб Вы знали, что сегодня встречался с министром транспорта, обсудил три важных…
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Я в курсі. І Ви хочете прихватизувати метрополітен, я в курсі.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Гаразд. Ця сутичка завершена. Оголошено перерву.
Олег Ляшко, народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко: Михайле Марковичу, ми знаємо.
Михайло Добкін, мер міста Харкова: Неужели Вас так ушами напугали.
ВЕДУЧИЙ: Будь ласка, розходимося відпочивати, набиратися сил. Ще кілька хвилин, і ми будемо підбивати підсумки. Будь ласка.
Голос за кадром: До завершення дуелі залишилося кілька хвилин. Але у вас є ще можливість вплинути на результат. Продовжуйте голосувати (реклама). Настав вирішальний момент, зараз буде оголошено переможця. 
ВЕДУЧИЙ: Ну, що ж, дуель практично завершена. У нас залишаються деякі формальності. Зараз ми послухаємо, що скажуть про цю сутичку судді. Будь ласка, Тетяна Гостєва, слухаємо Вас.
Тетяна Гостєва, викладач Київського національного університету технології та дизайну: Ну, перш за все я хочу сказати, що я таки не зрозуміла, наскільки гарна діяльність мерів в Харкові, тому що були, не були приведені певні фактори, котрі б дали мені змогу зробити такий висновок. І я хочу сказати, що має функціонувати постійна система оцінки діяльності мерів, депутатів, яка б була не під час виборів, або до, або після них, а діяла постійно. І ця система оцінки включала в собі не лише політичні або економічні показники, а також показники топ-менеджменту, також показники, як працюють громадські приймальні і як ведеться предвиборча кампанія, і свої обіцянки як потім виконуються. Я хочу сказати, що була створена національна компанія громадськими організаціями, котра поставила собі за мету таку діяльність. І я сподіваюсь, що вона буде поширюватись, і поширюватись не лише на Верховну Раду, а також на мерів міст і селищ. І сподіваюсь, що ми дійсно отримаємо демократичну країну.
ВЕДУЧИЙ: Ми теж будемо сподіватися на це. Будь ласка, пан Беспалий.
Борис Беспалий, народний депутат України третього і п’ятого скликань: Дорогі друзі, тут така дивна справа. От, обидва дуелянти, вони чудові полемісти. Але так якось сталося, що з їхньої полеміки, дійсно, про реальне життя міста Харкова і харків’ян ми навряд чи дізналися більше зараз після їх розмови, зустрічі з ними, ніж до програми. І тут перефразовуючи притчу про царя Соломона, який казав – і ти правий, і ти правий, - я думаю, можна в цій частині їх оцінити – як і ті неправий, і ти неправий. Тепер щодо Олега Ляшко. Мене вразив в останній частині, ну, мабуть, його розкрутив ведучий, є правовий нігелізм, коли критерій перевиборів – подобається, не подобається – причому з Києва видно, хто подобається в Харкові, хто подобається в Львові. Це будуть вічні вибори, бо завжди хтось комусь не подобається. І в кінці була певна така упередженість, як для майбутнього голови тимчасової слідчої комісії. Я був в комісії і з Добкіним, і з Ляшко свого часу, і головою. Но, мені здається, тут щось-таки є. Тому я б за полемічну майстерність їх оцінив би дуже високо, а от переконують не аргументами. Вони переконують своєю особистістю, емоціями, енергетикою, але аргументовано переконувати не вдалося, не сталося.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Інна Ведерникова.
Інна Ведерникова, журналіст «Дзеркало тижня»: На самом деле действительно поразил господин Ляшко, когда заявил, что законов последних президентских инициатив он не читал, потому что, ну, а о чем разговор в таком случае. Хочется сказать, что все-таки если бы Вы их прочитали, возможно, Вы бы нам тогда объяснили позицию политической силы вашей, премьерской, которая собирается в Парламенте, в общем-то, по заявлению Тимошенко, голосовать за все президентские инициативы. Если бы Вы читали эти законы, Вы бы поняли, что, в общем-то, Президент предлагает нам вернуться назад, а не идти вперед. Это во-первых. Во-вторых, господин Добкин, Вы читали законопроекты, но в то же время Вы заявляете о том, что Вы готовы составлять план реформ Харькову одну каденцию, и потом вторую каденцию их реализовывать самостоятельно. Одну реформу, жилищную в частности, Вы уже в Харькове провалили, Вы хотите вторую. Ну, это тема другого разговора. И последнее. На самом деле если сегодня поменять местами вас, господа, и Вас сделать мером Харькова, то в нынешних условиях законодательных разницы никакой, те же бизнес-интересы, те же интересы политических сил и политических руководителей. Поэтому, извините, системных вещей мы от вас не услышали.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пане Батанов, прошу Вас. 
Олександр Батанов, юрист, співробітники Інституту держави і права імені Корецького: Ну, сьогоднішня дискусія, вона, на жаль, не дала відповіді на ключове питання, яке задавав ведучий – кому потрібні дострокові вибори. Не зрозуміло, чи вони потрібні територіальній громаді, чи вони потрібні державі. І до то ж, на жаль, не було дано відповіді, власне кажучи, про саму процедуру цього. На жаль, в чинному законодавстві детально це абсолютно не врегульоване, і, на жаль, принаймні, народний депутат, він показав те, що він не володіє інформацією про те, яким буде майбутнє законодавство. Про це… Більш переконливим, можливо, була позиція міського голови з цієї позиції. Тому що, принаймні, він показав те, що він володіє цією інформацією. Він більш, можливо, був переконливий з точки зору взагалі володіння проблемами місцевого самоврядування в цілому. Але однозначної переваги дуелянтам віддати навряд чи можна.
ВЕДУЧИЙ: Дякую. Дякую за вашу позицію. Хочу ще раз нагадати, що остаточного переможця в нашій програмі визначають глядачі. Вони зробили свій вибір, але я сьогодні візьму на себе відповідальність, і ми відійдемо від правил. Ми не будемо оголошувати переможця. Я поясню, чому. На початку програми пан Ляшко повідомив вже, що йому робили укол. Насправді, ну, дозвольте, я відкрию таємницю, тут чергувала бригада «Швидкої допомоги», і ми знали, що він в будь-який момент може зійти з цього майданчику, тому що йому справді було дуже зле. Я вважаю неетичним сьогодні оголошувати переможця. Ви обоє, панове, трималися гідно. Я дякую вам за цю дискусію. Безперечно, тема буде продовжуватися. З глядачами ми побачимося як завжди у наступний четвер. Ну, а потенційним учасникам нашої програми я можу сказати лише одне – панове, час кидати виклик. Дякую.
 
Стенограма підготовлена компанією Sourcer.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13925
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
5929 дн. тому
просто Олександром?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду