Телепрограма «Я так думаю» з Анною Безулик, «1+1», 13 грудня 2007 року

14 Грудня 2007
43276
14 Грудня 2007
13:46

Телепрограма «Я так думаю» з Анною Безулик, «1+1», 13 грудня 2007 року

43276
Телепрограма «Я так думаю» з Анною Безулик, «1+1», 13 грудня 2007 року

ВЕДУЧА: Добрий вечір. Я вітаю всіх глядачів каналів: «1+1», «1+1 International» в Україні, в Канаді, в сполучених штатах Америки та в Ізраїлі. В живому ефірі програма «Я так думаю». Третій день демократична коаліція намагається обрати прем’єра та створити новий уряд. В сухому залишку невдале голосування за прем’єрство Юлії Тимошенко, повторне подання її кандидатури прем’єром, дві доби парламентських міжфракційних консультацій, безпрецедентна крадіжка спікерської картки для голосування та скандал довкола системи «Рада». Отже, що заважає розпочати працювати техніці і людям, чи відбудеться завтра голосування за прем’єра, і чи стане ним Юлія Тимошенко. Якраз про це ми будемо сьогодні говорити. «Коаліція з 227 голосів – дуже нестабільна маса, яка не може гарантувати ефективну роботу. Внутрішні суперечки, ідеологічні розбіжності, і як наслідок не результативні голосування дають представникам коаліції єдиний вихід – звинувачувати когось зовні в тому, що вони не спроможні створити коаліцію» - так говорить «Партія Регіонів».

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Вітаю.

ВЕДУЧА: Добрий вечір.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Добрий вечір.

ВЕДУЧА: І сьогодні їхню позицію представлятиме Нестор Шуфрич.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Вітаю.

ВЕДУЧА: «Насправді, сьогодні «Партія Регіонів» у своїй діяльності ставить єдину мету – це блокування обрання Юлії Тимошенко прем’єр-міністром України. всі інші питання пов’язані з обранням віце-спікерів, голів парламентських комітетів, регламенту не мають жодного значення» - саме так бачать ситуацію у Блоці Юлії Тимошенко і їхню позицію захищатиме Йосип Вінський. Добрий вечір, Йосипе Вікентійовичу. Вітаю. Проходьте, будь ласка. Експертні оцінки і запитання сьогодні вам пропонуватимуть безпосередні учасники подій. Алла Олександровська, народний депутат України, фракція Комуністичної партії України. Владислав Каськів, народний депутат України, Блок «Наша Україна-Народна самооборона». Вадим Колісниченко, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів». Олег Зарубінський, народний депутат України, Блок Литвина. І Павло Жебрівський, народний депутат України, Блок «Наша Україна-Народна самооборона». Про найбільш видовищні моменти гри національної парламентської збірної на цьому тижні далі стисло Наталя Гичка.

 

Сюжет: «Цього тижня «Партія Регіонів» згадала про Бога. «Два рази підряд. Якщо б це буле одне голосування, то можна було б казати, що це технічна помилка, а так кажуть, ви знаєте, Бог все бачить. Не буває таких непередбачених обставин» - Інна Богословська, народний депутат, «Партія Регіонів». Божий натяк на необхідність переговорів про широку коаліцію «Партія Регіонів» побачила у голосуванні у вівторок, коли не вистачило одного голосу для обрання прем’єром лідера БЮТ Юлії Тимошенко. Після заяв про те, що не спрацювали картки для голосування деяких депутатів спікер Арсеній Яценюк поставив на голосування питання про повернення до голосування за прем’єра. Проте воно також провалилось, оскільки депутат від «Партії Регіонів» Владислав Лук’янов відібрав у спікера картку для голосування. «Ми від імені коаліції висловлюємо недовіру технічному керівництву системи «Рада» і не віримо її результатам. Штучність втручання в процес голосування підтверджується і тим вандалізмом, який зараз вони скоїли на робочому місці голови Верховної ради, де вирвані мікрофони, де вирвані всі електронні шнури, які ведуть всі кабелі, фактично знищено робоче місце голови» - Юрій Луценко, народний депутат, НУ-НС. «Це все казки» - Василь Кисельов, народний депутат, «Партія Регіонів». Представники спеціальної слідчої групи СБУ заявили, що даних про зовнішнє втручання у систему «Рада» не отримали. Але сертифікату служби безпеки про захист інформації система не має. Окрім того, ще у 2002-2005-му роках СБУ зверталося до голови парламенту щодо видалення п’яти недоліків цієї електронної системи. Генпрокуратура своїх висновків з приводу ситуації поки що не оголосила. Зате «Партія Регіонів» погрожує коаліції судом. «Ми будемо вимагати, щоб коаліція вибачилась за звинувачення, які вчора цілий день лунали на адресу «Партії Регіонів», що начебто ми їм перешкодили отримати результат 227» - Раїса Богатирьова, народний депутат, «Партія Регіонів». «Ха-ха-ха – це моя відповідь» - Роман Зварич, народний депутат, НУ-НС. Сьогодні спікер доручив апарату Верховної ради провести комплексне тестування щодо функціонування електронної системи «Рада». Доцільність рішення стала очевидною після закриття вечірнього засідання парламенту. На робочу місці депутата-регіонала несподівано активізувалася процедура голосування системи «Рада» і пішов дим. Тим часом у Верховній раді чекає друге подання Президента про призначення Юлії Тимошенко на посаду прем’єр-міністра. Депутати від БЮТ наполягають на голосуванні шляхом заповнення бюлетенів або підняттям рук. Це питання зокрема і буде розглядатися завтра парламентом, якщо вдасться домовитися щодо комітетів з питань правової політики і з питань правосуддя, які і досі залишаються каменем спотикання. Наприкінці політичного дня з’явилася іще одна заява. Завтра коаліція наполягатиме, аби питання про призначення прем’єра було першочерговим».

 

ВЕДУЧА: В ефірі «Я так думаю». Йосипе Вікентійовичу, ніби є певний компроміс – спочатку керівництво парламенту, розподіл комітетів, а потім починається голосування за прем’єра. От сьогодні ввечері врешті-решт майже ультиматум питання про призначення прем’єра повинно бути першочерговим. Або я не так зрозуміла, або ви знову йдете на конфронтацію з опозицією парламентською? Прошу.

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Ви не так зрозуміли.

ВЕДУЧА: Прошу, поясніть.

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Справа в тому, що голосування по прем’єр-міністру ніяким чином не зв’язано з голосуванням по комітетах. Це різні позиції і вони не є конфліктними. Тобто, голосування по прем’єр-міністру може ставитися в будь-який час, як невідкладне питання і воно ніяким чином не пов’язане з голосуванням по комітетах чи по керівництву Верховної ради. Нажаль, на сьогоднішній момент через інструктивну позицію «Партії Регіонів» перш за все нам не вдалося домовитися про розподіл комітетів не тільки в цілому, але навіть і керівників комітетів, тому що є два комітети, по яких ми сьогодні, нажаль, цілий день провели дискусію, але до рішення не прийшли.

ВЕДУЧА: Порядок денний на завтра ви узгодили?

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Ну, це питання щодо комітетів, воно сьогодні неготове в зв’язку з тим, що ми не домовилися.

ВЕДУЧА: Порядок денний на завтра ви узгодили? Сьогодні повинні були фракції домовитися.

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Так, ну, ми домовилися. Ну, принаймні, як домовилися? Ми висловили своє побажання: «Давайте завтра проголосуємо подання Президенту щодо кандидатури прем’єр-міністра і формування уряду», але як себе поведе «Партія Регіонів», яка як ви бачите, цілу неділю зриває роботу Верховної ради, ми ж не знаємо. Можливо, знову буде якась деструкція. Можливо, знову буде блокування роботи Верховної ради. І зрозуміло, що це створить перепони для формування уряду.

ВЕДУЧА: І все ж таки, ключовий момент, у вівторок після невдалого голосування за Юлію Володимирівну почало лунати наступне, мовляв, на голосування за прем’єра пішли всупереч регламенту і вам на зустріч, пішли на зустріч коаліції. Після того в середу почали категорично вимагати спочатку обрання керівництва парламенту, розподілу комітетів.

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Я ще раз хочу сказати, що ніякого порушення…

ВЕДУЧА: Я кажу не про закон, я кажу про домовленості.

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Я ще раз кажу, ніякого порушення регламенту не було. У вівторок голосування по прем’єр-міністру було абсолютно регламентною нормою.

ВЕДУЧА: Все, Ви стоїте на цьому?

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Це доказано і визнали вже всі. Тобто, це є прямий запис в регламенті. І тут ніяких не було ходів на зустріч.

ВЕДУЧА: Нестор Іванович, чи готові завтра розпочати робочий день з голосування за прем’єра? Просте запитання, якщо немає ніяких суперечностей, конфліктів з цього приводу.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Ні.

ВЕДУЧА: Чому?

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Ну, по-перше, давайте будемо відверто говорити, тому що позавчора було порушено регламент. Ми за це проголосували, до речі. Ми відійшли від регламенту і голосуванням, якщо я не помиляюся 246 голосів, я зараз згадую, 246 голосів, вам допомогли в цьому голосуванні наші колеги з Блоку Литвина, ми, дійсно, поміняли порядок денний і поставили питання щодо голосування кандидатури на посаду прем’єр-міністра першим. Як це закінчилось ми вже всі про це знаємо. Не будемо повертатися до цього. Зараз я хочу нагадати Йосипу Вікентійовичу, що сьогодні відбулося одне результативне голосування і дуже цікаве, де ми затвердили порядок денний роботи Верховної ради в цей час. Я вже не хочу говорити про те, що є постулат 12 питань, які має виконати Верховна рада новообрана. І спочатку мають бути сформований персональний склад комітетів. Тобто, я підкреслюю, навіть не керівництво комітетів, а спочатку персональний склад комітетів. Так, безумовно, важливо обирати прем’єр-міністра України, але я хочу нагадати, що головне завдання і функція Верховної ради України – це законотворчість. Ми маємо голосувати закони в першу чергу, а це тільки одне із повноважень – затверджувати кандидатуру прем’єр-міністра України. але ми були максимально коректними і я навіть скажу вам, що ми, дійсно, поступили шляхетно відносно вас, ми дали вам можливість голосувати в порушення регламенту. Ви не скористалися цією можливістю. Зараз ми чесно кажемо, у нас є великі сумніви, що у вас взагалі вийде це голосування, хоча ми в пантовій ситуації. Я категоричний супротивник широкої коаліції. Я це завжди говорив. І я розумію, що сьогодні немає реалій для створення широкої коаліції. Тобто, враховуючи, що у вас нібито є 227 голосів, ви маєте-таки рано чи пізно створити де-факто, тому що де-юре ви вже нібито її створили, свою помаранчеву коаліцію. Але вона недієздатна і це вже бачить вся країна, тому я ще раз кажу…

ВЕДУЧА: Несторе Івановичу, Ваша пантова ситуація в тому, що Ви з одного боку не бачите альтернативу прем’єра Тимошенко, а з іншого боку не хочете прем’єра Тимошенко? Я правильно зрозуміла?

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Я вибачаюсь, чому не хочемо? Ми позавчора дали проголосувати за кандидатуру…

ВЕДУЧА: Ви згодні з тим, що стверджують, нібито ви готові на все і все, що відбувається – це затягування часу, аби тільки не дати обратися прем’єру? Прокоментуйте цю тезу.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Давайте розберемося, в чому зараз суперечка. Суперечка в тому, щоб спочатку обрати керівні органи в Верховній раді України, тому що саме так вимагає регламент, я підкреслюю. І ми сьогодні за це проголосували. Ви, до речі, теж голосували за те, щоб спочатку обрати персональний склад комітетів Верховної ради України і ми навіть не заперечували, щоб ви сьогодні, незважаючи на 13-те число, проголосували за свою кандидатуру на посаду прем’єр-міністра України. Ми сказали: «Будь ласка, голосуйте. Якщо зміните спосіб голосування хоч з підтягування в підприжку голосуйте. Це вже інше питання». Як визначиться… Ви знаєте, все, що проголосовано…

ВЕДУЧА: Тобто, ви не проти голосування бюлетенями з підняттям, правильно?

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Ми за те, щоб спосіб голосування був змінений, якщо вони цього бажають, це врешті-решт їх право, в спосіб, який затверджений регламентом Верховної ради України.

ВЕДУЧА: І що це означає?

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Ми один раз відійшли. Ми один раз відійшли від регламенту і зараз маємо наслідки.

ВЕДУЧА: Що означає «в спосіб затверджений регламентом»?

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: В регламенті чітко виписано, в який спосіб змінюється нормальний, звичний спосіб голосування, а саме системою «Рада». І я вам хочу нагадати ще раз…

ВЕДУЧА: Як?

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Має бути прийняте рішення про зміну способу голосування, голосування поіменно картками системою «Рада». Так от я хочу сказати…

ВЕДУЧА: Несторе Івановичу, ситуація, яка виникла сьогодні, от дивіться, сьогодні на робочому місці народного депутата Дмитра Притики з «Партії Регіонів», підкреслюю, вже після закриття вечірнього засідання активізувалася процедура голосування електронної системи «Рада». Ви довіряєте системі «Рада»? Якщо раптом вона спрацює проти вас, от «Регіони» візьмуть, завдячуючи системі «Рада», підтримають прем’єра Тимошенко? Може таке трапитись?

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Ви знаєте, дуже цікава ситуація.

ВЕДУЧА: Ну, якщо після закриття активізувалася?

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: От я зараз хочу прокоментувати заяви наших колег із так званої помаранчевої коаліції про те, що вони висловлюють недовіру системі «Рада». Ну, я вже не хочу говорити, що ми купу законів прийняли і затвердили не один уряд цією системою, але це все одно, що футбольна команда після того, як ударили в ворота, не попала в ворота, висловлює недовіру воротам, в які вони не попали. Ну, чесно кажучи, це трішки вже смішно виглядає. І сьогодні був конструктор системи «Рада», і він вже обурений був звинуваченням відносно нього. Я вже не хочу сказати…

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: І сьогодні при цьому конструктору, коли робили тестування, вона знову спрацювала в його присутності.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Я не хочу, я не хочу…

ВЕДУЧА: Знаєте, панове, я би дуже не хотіла, щоб наш парламент перетворився, дійсно, на футбольну збірну. Принаймні, щоб ви так грали трішки краще.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: І я хочу… І я хотів би, щоб сьогодні, все ж таки, з максимальною відповідальністю ми поставились один до одного. У нас просто вимога – спростуйте інформацію, що «Партія Регіонів» причетна до втручання до роботи системи «Рада» - перше, а друге – дійте по регламенту. Ми вам дали можливість відійти, ми бачили, що з того вийшли.

ВЕДУЧА: Йосипе Вікентійовичу, Ваша відповідь і ще одна теза, яку би я хотіла, щоб Ви прокоментували.

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Нажаль, мій опонент не був сьогодні під час наших переговорів, а я був там.

ВЕДУЧА: Ну, будь ласка, репліку і моє запитання далі.

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Я хочу сказати, що всі учасники переговорного процесу, всі керівники фракцій, в тому числі і «Партії Регіонів» визнали, що голосування по прем’єру регламентне і воно ніяк не пов’язане з обранням керівників комітетів. Ну, Нестор Іванович трішки відстав від ситуації.

ВЕДУЧА: Завтра ви з нього почнете?

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Так, безумовно.

ВЕДУЧА: Ви хочете завтра обрати прем’єра, це правда?

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Тобто, тут немає ніякого… І це перше. Друга позиція – я хочу сказати, що сьогодні було три голосування в залі і було три збої системи «Рада», вже сьогодні. Більше того, за нашим проханням в присутності голови Верховної ради проведено тестування сьогодні десь о 17-й годині вечора. І під час цього тестування працівники апарату визнали, що система дає збої. Я не кажу, що система завала збої завжди, Несторе Івановичу.

ВЕДУЧА: Це після того, як було закрите засідання?

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: І ніхто не каже, що система давала збої завжди. Ми встановили, що вона дала збій при голосуванні за прем’єр-міністра Тимошенко. І з цього моменту ми їй не довіряємо. Що було до цього ми не знаємо, бо ніхто цього не перевіряв. Тому така постановка питання, вона є по суті абсурдною. Якби ви встановили це раніше на рік, то можна було б про це говорити. Ми встановили, що саме під час голосування за Тимошенко система дала збій серйозний, який привів до того, що волевиявлення народних депутатів, яке зафіксоване їхніми заявами в зверненні до голови Верховної ради, що вони голосували, а їхній голос неврахований, воно не було зараховано.

ВЕДУЧА: Йосипе Вікентійович, багато хто, насправді, пов’язує ось ці дорікання системі «Рада», я про це нічого не можу сказати, я не фахівець, не технік, очевидно, і не розбиралася з нею, з тими непорозуміннями, які є всередині демократичної коаліції. Більш того, є навіть дослівно таке «У фракції БЮТ є ненадійні депутати, які не завжди голосують так, як того вимагає керівництво фракції. І між іншим, кажуть, що саме їх перевіряли під час голосування за Яценюка». Що Ви на це скажете? Але одразу після реклами, будь ласка.

 

Реклама

 

ВЕДУЧА: В ефірі «Я так думаю». Йосип Вікентійовичу, прошу, то чи є у фракції БЮТ ненадійні депутати, які не завжди голосують так, як того вимагає керівництво фракції? І чи їх ви збираєтесь перевіряти? Прошу.

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Нам немає, що перевіряти. Ми абсолютно впевнені в наших депутатах. І це підтвердило їхню участь у роботі у вівторок, наприклад. 227 депутатів від коаліції зареєструвалися на столах реєстрації під контролем «Партії Регіонів». Ви знаєте, що вони роблять дуже продуктивно цю роботу і я радий, що вони її роблять. 227 карточками зареєструвалися в залі і 227 голосували за прем’єр-міністра Тимошенко. Система дала збій. Наша спроба повторна пере голосувати, оскільки система дала збій, була заблокована «Партією Регіонів». Ви знаєте, що її представник витягнув карточку Яценюка і таким чином цей голос зіграв ключову роль, не набралося 226 голосів. Тому нам немає, що перевіряти. В нас сьогодні абсолютна впевненість в тому, що є коаліція, яка здатна прийняти рішення по прем’єр-міністру. Тому ми запропонували нашим опонентам, що в нас немає довіри до системи «Рада» і сьогодні розмова у Верховній раді підтвердила, що їй не можна довіряти, бо вона незахищена, незрозуміло, хто її контролює. Дев’ять чоловік мають доступ до цієї системи, тому і довіри немає. Ми пропонуємо головне, щоб було волевиявлення конкретного народного депутата, тому ми кажемо: «Давайте завтра шляхом підняття рук і кожен має стати до мікрофону «Я за»». І це фіксується у протоколі, це фіксується підняттям руки. Кожен депутат персонально від нашого блоку, від нашої коаліції проголосує за прем’єр-міністра. Але бачите реакцію Нестора Івановича, його це не влаштовує. Тобто, його не влаштовує, щоб 227 депутатів перед всією Україною, перед камерами телевізійними сказали кожен за себе, що він голосує за чи проти.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Я, до речі, цього не говорив.

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Вони цього бояться просто. І останнє, я хочу сказати, що ці всі маніпуляції, всі ці розмови, вони мають тільки одну основу. Ви знаєте, що за останній час, принаймні, вісім місяців цього року вони йдуть під тим, що «Партія Регіонів», викладаючи всі зусилля, бореться за збереження своєї влади. Вони не хотіли йти на дострокові вибори. Потім змушені були піти. Вони не хотіли реєструватися, а потім змушені були реєструватися. Вони не хотіли відкривати роботу Верховної ради, тормозили роботу робочої групи. Потім змушені були вже дальше діяти. І сьогодні вони продовжують цю роботи, маючи на меті те, що в Вас записано. Їхня мета полягає в тому, щоб затягнути цей період, знайти десь якусь слабку ланку чи в нашій фракції, чи в наших партнерів з тим, щоб оці два голоси вибити, і щоб не створити коаліцію. Але вони не дають відповіді на головне питання «А що буде з державою?», адже він правильно каже, що свою коаліцію вони створити не зможуть і це означає, що таким чином, блокуючи формування уряду, вони ведуть державу до хаосу. А в хаосі їм дуже вигідно це, тому що…

ВЕДУЧА: Йосип Вікентійович, зрозуміло. Несторе Івановичу, ви дійсно блокуєте формування нового уряду аби, як каже Юлія Володимирівна, на прощання взяти все, що можливо?

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Так воно і є.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Ви знаєте, я трішки дивуюся такій логіці. Ну, по-перше, всі ми заявили в минулу середу, прем’єр-міністр України призвав якомога до скорішого формування нового уряду. Віктор Федорович Янукович саме так сказав.

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Чому ж ви блокуєте цілу неділю?

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Більше того, позавчора, я ще раз підкреслюю, ще раз, ми, порушуючи регламент, дали вам можливість проголосувати це питання вперед.

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Це неправда, це неправда.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Йосип Вікентійовичу, я Вас не перебивав. Зараз трішки математики. Ви говорите, відбувся інцидент з карткою Арсенія Петровича. А я вважаю, що ми його врятували від дуже серйозного порушення регламенту, але 227 мінус одна картка – це 226. Тобто, у вас знову щось там не спрацює. Тобто, знову хтось не хоче голосувати. І ви знаєте, це безумовно, ваша помаранчева справа розбиратися в помаранчевій родині, але те, що сьогодні і вчора лунають низка заяв: «Той міністр нас не влаштовує», «Того міністра з нами не погодили», «Цього треба зняти». А вони ще навіть не призначені.

ВЕДУЧА: Я згодна. Давайте розбиратися з тим, що довкола цієї ситуації.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Пані Ганно, Ви зверніть увагу, мотивація не голосувати в вашій коаліції більш, ніж достатня, тому давайте розберіться між собою. І не треба зараз ставити під сумнів весь парламентаризм в Україні.

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Ви розблокуйте трибуну і тоді побачимо. Чого ж Ви так хвилюєтеся?

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Проголосуйте за комітети, за персональний склад комітетів, формуйте Верховну раду.

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Розблокуйте трибуну Верховної ради і дайте можливість нам працювати.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Сформуйте Верховну раду де-факто і голосуйте хоч кожні п’ять днів один раз за вашого кандидата. Ніхто вам не заперечує.

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Ну, це неправда.

ВЕДУЧА: Вчора ввечері у «Партії Регіонів» була розповсюджена заява, в якій стверджувалося, що Секретаріат Президента на чолі з Віктором Балогою чинять тиск на депутатів Верховної ради з метою змусити їх проголосувати за призначення Юлії Тимошенко на посаду прем’єра, причому, тих депутатів, які не є членами коаліції. Це до вас запитання, пане Жебрівський і пана Каськів. Що вам про це відомо, на кого здійснюється тиск?

Павло Жебрівський, народний депутат України, Блок НУ-НС: Я не думаю, що на когось тиск здійснюється, тому що насправді, достатньо багато Секретаріат Президента звинуватили в зворотному з приводу того, що він блокує призначення.

ВЕДУЧА: І це було насправді?

Павло Жебрівський, народний депутат України, Блок НУ-НС: І я думаю, що це пінг-понг, який власне, ні до чого не веде. А на моє глибоке переконання, «Партія Регіонів» таки блокує прийняття рішення коаліцією. І те, що звернення «Ви розберіться», ми розберемося в коаліції. І те, що в нас йде дискусія – це нормально. Але от достатньо багато «Партія Регіонів» апелює до регламенту. Я хотів би запитати у «Партії Регіонів», а згідно якої норми регламенту дозволяється блокувати трибуну? Тобто, якщо є така норма регламенту, то ми можемо сказати. Нам можуть говорити з приводу того, що і ми раніше блокували. Але насправді, на сьогоднішній день демократія розвивається в Україні і ми…

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Логічно.

Павло Жебрівський, народний депутат України, Блок НУ-НС: І вчимося ми, і мають вчитися вони. І те, що на сьогоднішній день не дозволяють голосувати фракціям «Нашій Україні-Народній самообороні» і БЮТ – це затягування просто часу. І хочеться ще, ну, хоча б один день, хоча б півдня ще побути при владі.

ВЕДУЧА: Ну, можна вчитися доброму, можна вчитися поганому.

Павло Жебрівський, народний депутат України, Блок НУ-НС: А я думаю, що потрібно вчитися доброму.

ВЕДУЧА: От Ви сьогодні ввечері якраз дуже жорстко говорили, сказали: «Годі нам бути котами Леопольдами. Все, нас більшість, не треба більше прислухатися до опозиції, треба голосувати, не зважаючи на неї». Що Ви мали на увазі? Завтра ви переходите в Український дім, якщо наприклад не буде домовленості, от будуть сперечатися, що спочатку, комітети, не комітети, прем’єр, не прем’єр?

Павло Жебрівський, народний депутат України, Блок НУ-НС: Я не думаю, що… Я пам’ятаю, колеги Нестора по бувшій партії, вони ходили в Український дім і так дещо робили. Ми не будемо вчитися і повторювати той досвід ганебний, який був. Я думаю, що достатньо, все-таки, в тому числі руками проголосувати і на це є можливість. Тобто, перейти до дій. Хватить на сьогоднішній день говорити. Ми тільки говоримо, ми йдемо постійно на переговори, але тільки голосували…

ВЕДУЧА: Я якраз до дій хочу повернутися. Пане Зарубінський, от все ж таки, щодо тиску, «Газета по-київськи» оприлюднила інформацію, згідно з якою Литвина начебто шантажують звільненням його брата з посади головної державної прикордонної служби України. Правда чи ні? Звідки це береться?

Олег Зарубінський, народний депутат України, Блок Литвина: В мене немає такої інформації, але я думаю, що це питання…

ВЕДУЧА: Це дійсно чутки ?

Олег Зарубінський, народний депутат України, Блок Литвина: Треба було переадресувати Володимиру Михайловичу Литвину, а я скажу те, що я думаю з приводу того, що відбувається.

ВЕДУЧА: Прошу.

Олег Зарубінський, народний депутат України, Блок Литвина: І висловлю свою позицію, оскільки я запрошений, як експерт, очевидно, ну, так мені сказали.

ВЕДУЧА: Учасник подій, окрім того.

Олег Зарубінський, народний депутат України, Блок Литвина: Добре. Мені здається, що проблема полягає в тому, що останнім часом достатньо модним стало порівняння української політики і зокрема роботи парламенту з національною збірною з футболу. Мені здається, що цей образ є яскравий, але дуже невдалий і некоректний, і не тому що є проблеми з грою української збірної з футболу, а тому що то є гра. І коли політики починають грати, коли трансформуються нормальні взаємини у ігрище, то очевидно, буде і негативний результат. Але я про інше.

ВЕДУЧА: А я думала, тому що б’ють у свої ворота.

Олег Зарубінський, народний депутат України, Блок Литвина: Але я про інше, я хочу сказати про те, що дискусія у форматі стінка на стінку і взагалі дискусія в такому форматі, я не кажу про нашу передачу, а взагалі в політикумі українському є контрпродуктивна, тому що на переконання фракції Блоку Литвина сьогодні в українському парламенті є всі підстави для того, щоб розпочати конструктивну роботу. По-перше, висновки оцієї міжвідомчої комісії, до речі, не дуже легітимно створеної, але справа не в цьому, на сьогоднішній день є такі, що втручання в систему «Рада» не відбулося. Система захисту – це вже інше питання, але ми де-факто констатуємо висновки комісії – втручання немає. Перша позиція, яка дозволяє йти далі. Друга позиція – Президент України, скориставшись своїм конституційним правом, абсолютно коректно і справедливо вдруге подав кандидатуру Юлії Володимирівни Тимошенко. Це його право. Третій момент – на сьогоднішній день, мені так здається, що в принципі, всі погодились, що треба працювати за регламентом. Він може не подобатися, але він на сьогоднішній день є. якщо всі працюють за регламентом, а Арсеній Яценюк сказав, що він виключно буде працювати за регламентом, то три підстави, які я назвав, і які Блок Литвина розглядає, як такі, що існують де-факто, дають можливість, дійсно, вже сьогодні давали можливість і завтра, я сподіваюся, йти по нормальному шляху. І я думаю, що…

ВЕДУЧА: Що Ви називаєте нормальним шляхом?

Олег Зарубінський, народний депутат України, Блок Литвина: Нормальний шлях полягає в тому, що регламентом Верховної ради визначена послідовність прийнятті рішень. І на сьогоднішній день ніхто не заперечує в тому, що наявна коаліція де-юре має повне право і це відповідає формальній логіці, проголосувати всі, як один, і це буде нормально, за свого висуванця, і відповідно, нести 100-відсоткову діяльність за діяльність і роботу свого висуванця.

ВЕДУЧА: Тобто, все ж таки, Ви згодні з тим, що можна голосувати, правильно?

Олег Зарубінський, народний депутат України, Блок Литвина: З іншого боку, я так зрозумів, що і от представники Блоку Юлії Тимошенко, тобто, коаліції і представники «Регіонів» погоджуються з тим, що Верховна рада має запрацювати. І Блок Литвина, наприклад, подав свої пропозиції щодо персонального складу комітетів, здається, першим. Ми готові працювати і ми хочемо, щоб всі, хто тут стояв, не розглядали свої відносини в парламенті, як стінка на стінку, а розглядали відносини, як колеги. І тоді ми знайдемо спільні думки, спільну мову. Це буде не контрпродуктивно, а продуктивно, а значить, ефективно.

ВЕДУЧА: Скажіть, будь ласка, Олег Олександрович, як Ви вважаєте, в принципі, можна бути осторонь, можна бути над боєм, але так чи інакше, ти, все ж таки, награєш певній людині?

Олег Зарубінський, народний депутат України, Блок Литвина: Я не знаю, до кого Ви звертаєтесь, коли мова йде осторонь.

ВЕДУЧА: Яка бере участь у протиборстві. От за Вашим відчуттям, кому Ви награєте?

Олег Зарубінський, народний депутат України, Блок Литвина: Ми нікому не награємо.

ВЕДУЧА: Кому вигідніший Ваш нейтралітет зараз?

Олег Зарубінський, народний депутат України, Блок Литвина: І мені здається, в нас не нейтралітет, в нас…

ВЕДУЧА: Ви політик, Ви розумієте, про що я запитую.

Олег Зарубінський, народний депутат України, Блок Литвина: В нас не нейтралітет, в нас незалежна позиція.

ВЕДУЧА: У вас бюджетний комітет, а не нейтралітет. Все правильно.

Олег Зарубінський, народний депутат України, Блок Литвина: Але вона незалежна ні від людей, ні від наших виборців, а незалежна від цих панів, кольорових вождів. І я вважаю, що ця позиція абсолютно правильна.

ВЕДУЧА: Я це зрозуміла. Алла Василівна, Вас хотіла почути. Як Ви вважаєте, дійсно, за поданням Президента призначення повинні голосуватися позачергово і без обговорення, як сьогодні цитував спікер? Ваша думка? Прошу.

Алла Александровська, народний депутат України, Комуністична партія України: Ну, понимаете, очень интересный вопрос Вы сейчас задали, да? Но существует еще более интересный вопрос. Почему чисто технические проблемы, то есть, работают приборы или не работают приборы в зале Верховной рады, подняли эти вопросы до уровня, ну, такого глобального национального, так сказать, звучания? Потому что, наверное, кому-то нужно перейти к другой системе голосования, к такой системе, которая позволит контролировать депутата, при том контролировать, оказывая на них определенное психологическое, моральное давление. Ведь сегодня никто не говорит, вернее, может быть, забыли, как шло голосование за Арсения Яценюка. 227 представителей оранжевой коалиции голосовали бюллетенями. Возле урн публично стояла лично Юлия Владимировна Тимошенко и Луценко, и они не стеснялись, вдвоем возле одной и второй урны стояли, не стеснялись смотреть бюллетень, который демонстрировали депутаты им перед тем, как бросить. Тайность голосования была нарушена попри все права, потому что это не простая норма, это специальная норма – тайное голосование. Сегодня кивают на систему «Рада». Я инженер по образованию. Закончила Харьковский авиационный институт. 27 лет проработала, разрабатывала аппаратуру системы управления ракетно-космическими центрами и систем управления технологических процессов атомных станций. Я знаю, что такое цифровая техника. И мне смешно слышать, когда говорят «сбои». Надо говорить четко, в чем отказ, в чем он проявился. И тогда можно понять, о чем идет речь. То ли человек не умеет пользоваться, потому что любая система… С ней нужно уметь обращаться. У нас инструкция есть. У нас специально учеба проводилась депутатов, но пришли, как мне говорили работники этой службы, одни коммунисты. Ну, добросовестные люди первый раз пришли в парламент…

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: И немножко регионалов.

Алла Александровська, народний депутат України, Комуністична партія України: И немножко регионалов. 37 человек всего лишь пришло, понимаете? Потому что надо уметь. Если вы возьмете мобильный телефон и неправильно нажмете кнопку, то вы не дозвонитесь до того человека, который вам нужен, понимаете? Поэтому мне кажется, что такое глобальное звучание придали вот этому факту специально. Дело в том, что действительно возникает вопрос, и Богословская правильно сказала, если это ошибка одного человека, то есть, человеческий фактор, она возможна. Но почему один раз ошибка три человека, другой раз ошибка три человека. И ведь никто не говорит, что второй раз Яценюк ставил на голосование кандидатуру Тимошенко. Не вопрос, а…

ВЕДУЧА: Ні, це якраз помилка, яка пройшла, між іншим, і мені дуже прикро, вона пройшла на багатьох ЗМІ.

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Ні, це обман. Про повернення на голосування питання стояло.

ВЕДУЧА: Він поставив… Ну, це чутно і це можна подивитися на запису.

Алла Александровська, народний депутат України, Комуністична партія України: Вот послушайте, я находилась в зале, я находилась в зале и после этого…

ВЕДУЧА: А я стежила за прямою трансляцією. Панове…

Алла Александровська, народний депутат України, Комуністична партія України: Арсению Петровичу я сделала замечание, какое? Если состоялось голосование по регламенту, есть норма – любой депутат может обратиться к председательствующему и попросить по мотивам голосования. То есть, состоялось голосование, он с чем-то не согласен, что-то не так получилось, есть регламентная норма.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Должно быть обсуждение.

ВЕДУЧА: Можливо.

Алла Александровська, народний депутат України, Комуністична партія України: Нет, так надо было это сделать.

ВЕДУЧА: Можливо, панове. Єдине, про що я змушена зауважити, що це абсолютно точно, перше голосування було за кандидатуру Юлії Володимирівни, друге – про повернення до голосування.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: І ніхто не заперечує.

ВЕДУЧА: Це 100 відсотків. Я просто хочу, щоб це прозвучало.

Алла Александровська, народний депутат України, Комуністична партія України: Можно еще раз? Одну секунду.

ВЕДУЧА: Будь ласка, це треба пояснювати, чому не можна було навіть цього зробити, будь ласка.

Алла Александровська, народний депутат України, Комуністична партія України: Дело в том, что вот мы находились в зале. Во-первых, я еще раз говорю, так как нарушен был регламент вот в этой норме, если бы действительно депутаты обратились к ведущему и сказали по процедуре, то тогда всем бы было слышно, в стенограмму попало бы, в чем дело, что произошло, почему повторное, почему ставится вопрос о повторном голосовании. Этого не было сделано. И возникает вопрос манипуляции депутатским корпусом. Я скажу, у меня впечатление такое, что не складывается 227, понимаете, не складывается. Ведь прошло после выборов два с половиной месяца, уважаемые присутствующие, два с половиной месяца. За это время уже коалиция должна была и законы вносить, и программу правительства внести, понимаете? Два с половиной месяца не работают.

ВЕДУЧА: Зрозуміло. Владислав Каськів, Ви хотіли?..

Алла Александровська, народний депутат України, Комуністична партія України: Не работают, не могут работать, не могут организоваться.

ВЕДУЧА: Прошу.

Владислав Каськів, народний депутат України, Блок НУ-НС: Ви знаєте, слухаючи цю дискусію… Добре, що за допомогою системи «Рада» ракети в нас не запускають, інакше біда була б. я скажу з позиції людини, яка ще…

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Ви б запустили, це точно.

Владислав Каськів, народний депутат України, Блок НУ-НС: Яка ще за два тижні, напевно, роботи у Верховній раді не втратила глузд. От є реальна ситуація, наскільки обмільчала українська політика, коли вже тиждень обговорюються технічні проблеми системи «Рада» після того, як колись приймали декларацію «Про незалежність», конституцію, гривню і таке інше. Ну, є реальна ситуація, є реальних 226 чоловік, які готові проголосувати за прем’єр-міністра.

ВЕДУЧА: Шість чи сім? І хто цей 227-й?

Владислав Каськів, народний депутат України, Блок НУ-НС: Сім, 227.

ВЕДУЧА: Який не хоче голосувати за прем’єра Тимошенко?

Владислав Каськів, народний депутат України, Блок НУ-НС: Ну, не чіпляйтеся до слів.

ВЕДУЧА: Вибачте, це моя робота.

Владислав Каськів, народний депутат України, Блок НУ-НС: От це… От скажіть, сумніву в цьому ні в кого немає?

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: І всі це брешуть.

Владислав Каськів, народний депутат України, Блок НУ-НС: Зараз говорять про регламент, говорять про технічні якісь проблеми. Ну, є ці люди конкретно і реально, вони є в природі.

ВЕДУЧА: Владиславе…

Владислав Каськів, народний депутат України, Блок НУ-НС:

Треба цей факт визнати.

ВЕДУЧА: Я перепрошую. Є сумніви, повірте, дійсно в тому, що дехто з цих 227-ми, як Ви виправилися, просто не вміють голосувати. От зокрема пан Зварич пояснював, що мовляв, пан Омельченко, там треба натискати дві секунди, а він півтори протримав. Ну, було таке, звучало. Поясніть.

Владислав Каськів, народний депутат України, Блок НУ-НС: Немає. Знаєте, чому немає? Я вам скажу, що хоча б тому, що якби не названий депутат не витягнув карточку Яценюка в момент голосування, то вже було би 226.

ВЕДУЧА: Це окреме питання.

Владислав Каськів, народний депутат України, Блок НУ-НС: І ми би голосили зараз зовсім на іншу тему.

ВЕДУЧА: Але це не було голосування за кандидатуру прем’єра.

Голос із залу: А потом, что было бы?

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Так.

Владислав Каськів, народний депутат України, Блок НУ-НС: Я ж кажу…

ВЕДУЧА: Знову ж таки, ми повертаємося…

Владислав Каськів, народний депутат України, Блок НУ-НС: Вибачте, от я хочу якраз вирвати із контексту цієї теми от технічної проблеми, технічних працівників, які мають за це нести відповідальність. Просто вся ця дискусія, от яка відбувається – це є питання, коли принципи, вірніше, принципами прикривають інтереси і все, не більше. Тому що насправді, діями в різних ситуаціях різних політичних груп в цій ситуації керують інтереси. Хтось просто хоче відтягнути час, не тому що він за регламент сильно дбає, не тому що йому ще щось там важливо. Просто їм важливо час для того, щоб можна було або змінити процес політичний, або ще що-небудь. А інша політична сила, це теж треба визнати, розуміє, перед якими ризиками вона стоїть, наша демократична коаліція. Перед якими ризиками? Бо кожен день, дійсно, віддаляє особистий фактор і таке інше і хоче добитися, як найшвидше результату. Але правда є в тому, що зараз є ці голоси, тому їх просто-напросто треба зафіксувати і все. А цей парламент… І останнє, що я хотів сказати. Розумієте, питання не в тому, хто виграє. 227 проти 223, не в цьому питання, тому що за допомогою цього країну не зміниш, хто б не виграв, ні той, ні той. Тому що в цій… Тому що всі кажуть, що треба міняти систему державного управління. Ну, ніхто ж не проти цього. Навіть комуністи, здається, не проти, розумієте? Але для того, щоб це зробити потрібні конституційні зміни. І 227 голосів не вистачить. Їх треба 300. А місяць іде на зовсім іншу тему, на обговорення зовсім проблем, які не стосуються сутті питання, тому висновок один – інтереси, а не принципи.

ВЕДУЧА: Я зрозуміла.

Владислав Каськів, народний депутат України, Блок НУ-НС: Ось і все.

ВЕДУЧА: Давайте повернемося, дійсно, до інтересів. Це зокрема знову запитання до Вас. От у вас, між іншим, про це багато говорять, я не буду всі зараз цитати наводити, просто навіть не хочу, про те, що далеко не всі у вашій фракції згодні з пропозиціями, які зараз надані щодо складу Кабміну. І от якраз дискусія щодо цього складу може загальмувати похід Юлії Володимирівни до будинку Кабінету міністрів набагато на довше, ніж голосування чи не голосування, яке відбувається.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Ніж будь-яка система «Рада».

ВЕДУЧА: Одразу після реклами. Прошу.

 

Реклама

 

ВЕДУЧА: В ефірі «Я так думаю». Будь ласка, Ви обіцяли пояснити.

Владислав Каськів, народний депутат України, Блок НУ-НС: Пояснення дуже коротке. Правда завжди є там, де є дискусія. А міністри – це не мета діяльності цього парламенту, це менеджери. Вони можуть бути більш ефективні, менш ефективні, але їхнє основне завдання – це програма дій уряду, яку нам треба буде прийняти. І це саме головне завдання.

ВЕДУЧА: Я зрозуміла. Можна предметне запитання? От В’ячеслава Кириленка вирішено відправити до Президента аби остаточно узгодити всі кандидатури? Які кандидатури будемо узгоджувати?

Владислав Каськів, народний депутат України, Блок НУ-НС: Абсолютно.

ВЕДУЧА: З чим незгодна фракція?

Голос із залу: И почему до сих пор их не согласовали?

Владислав Каськів, народний депутат України, Блок НУ-НС: Тому стоїть дискусія, хто краще виконує ту чи іншу роботу, все.

ВЕДУЧА: Ну, назвіть прізвища. Людям ж цікаво. Пропозицій багато?

Владислав Каськів, народний депутат України, Блок НУ-НС: А прізвища будуть названі в проекті постанови уряду, яка буде… Про склад уряду, яка буде проголосована демократичною коаліцією, все. От це є проста відповідь.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Та, що була позавчора вже не рахується.

Владислав Каськів, народний депутат України, Блок НУ-НС: От це є проста відповідь а їхнє завдання – зробити економічну революцію і все, і дати цій коаліції шанс нарешті доказати добра вона чи погана.

ВЕДУЧА: Добре, тоді я назву, вибачте.

Владислав Каськів, народний депутат України, Блок НУ-НС: Так.

ВЕДУЧА: Називають прізвище пана Онищука, щодо якого є питання, називають пана Кременя щодо якого є питання, те, що до того проекту, який ходить, який було роздано. І було таке – звучали критичні зауваження щодо кандидатуру пана Єханурова. Відповідає дійсності? Це до Вас і до пана Жебрівського.

Владислав Каськів, народний депутат України, Блок НУ-НС: Та, до всіх є питання в цьому житті.

ВЕДУЧА: До всіх?

Владислав Каськів, народний депутат України, Блок НУ-НС: До всіх, безперечно, тому що кожна людина, а тим більше кожен політик грішний. Не буває ідеальних політиків. Бувають просто команди, які ефективно працюють над поставленим завданням, от і все.

ВЕДУЧА: Я правильно назвала прізвища чи Ви з іншого приводу будете сперечатися?

Владислав Каськів, народний депутат України, Блок НУ-НС: Ну, ці прізвища актуальні, безперечно.

ВЕДУЧА: Актуальні. А кого Ви пропонуєте на ці посади, ну, або готові обговорювати, які є ще пропозиції у фракції?

Владислав Каськів, народний депутат України, Блок НУ-НС: Ну, особисто я не розумію… В мене нічого, там, особистого, наприклад, до пана Кременя немає.

ВЕДУЧА: Ні, ні, ні, не особисте, а просто пропозиції від фракції?

Владислав Каськів, народний депутат України, Блок НУ-НС: Але в мене є особисте зі сторони студентів в 2004-му році, тому для мене це неприйнятно.

ВЕДУЧА: Кандидатура пана Кременя, зрозуміло.

Владислав Каськів, народний депутат України, Блок НУ-НС: Щодо інших кандидатур, я вважаю, що чудово вони будуть виконувати свою роботу, тому що вони будуть виконувати план дій, який називається «Програма дій уряду Юлії Тимошенко».

ВЕДУЧА: Кого хоче фракція? Ми зрозуміли, ми почули.

Владислав Каськів, народний депутат України, Блок НУ-НС: А не тому що у них гарні очі чи чорні блоки.

ВЕДУЧА: А кого Ви хочете замість пана Кременя? Ну, кого Ви пропонуєте, ну, якщо от Ви незгодні, наприклад, є інша кандидатура у фракції?

Павло Жебрівський, народний депутат України, Блоку НУ-НС: Насправді, обговорювалася кандидатура Вакарчук і більшість фракції її підтримувала. І така дискусія відбувалася.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Тільки Вакарчук – це ректор.

Павло Жебрівський, народний депутат України, Блоку НУ-НС: Так, ректор львівського університету.

ВЕДУЧА: Ну, я зрозуміла, що не Славко.

Павло Жебрівський, народний депутат України, Блоку НУ-НС: Дуже поважна людина, яка є прогресивним. І я думаю, що була б достойна. Що стосується Онищука, то було обговорено дві кандидатури: Онищук і Зварич. Зварич зняв свою кандидатуру з обговорення.

ВЕДУЧА: Все, інших зауважень не буде. Тільки міністр освіти буде говорити. Репліка, тільки одна репліка і потім Вадим Васильович.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Ну, от до речі, спочатку Кириленко знімає свою кандидатуру. Я хочу нагадати, як створювалась ця коаліція. Одному не додзвонилися, другий втік, третій полетів, четвертий був на лікарняному. Ви ледве зібрали 227 голосів, щоб… Ви п’ять раз оголошували: «У нас же є 227 голосів». Потім пропали мукачинці, потім пропали кияни, потім ще хтось кудись поїхав. І потім Кириленко змушений був відмовитися від номінації на посаду спікера. Зараз уявіть собі, як би ви позавчора голосували за міністрів, коли ви їх вже сьогодні хочете міняти. Я вам скажу, так, як ви починаєте їхати, ну, безумовно це ваша особиста справа, але одна репліка стосовно Кременя. До речі, Кремень був той міністр при Кучмі, я хочу вам нагадати, який заборонив проводити службове розслідування щодо дій сумський студентів. Він заборонив і сказав, що це справа студентів, що вони роблять у вільний від навчання час. Це Кремень сказав.

ВЕДУЧА: Спасибі, Несторе Івановичу, за екскурс в історію. Я хочу Вадима Васильовича почути. Сьогодні і завтра чи згодні Ви, що фальсифікація голосування, про яке говорять і вибачень не було, по кандидатурі прем’єра відбулася через страх «Партії Регіонів» перед новою владою, яка перевірить її попередню діяльність, перед новим генпрокурором, новим міністром внутрішніх справ?

Вадим Колесніченко, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Я хочу первое сказать. Мне, например, сегодня находиться в Верховном совете было стыдно. И я считаю, что страна себя покрыла таким позором во все века, что никогда уже никто не отмоется. Это технологическая схема, которая заложена была, начиная с блокирования туалетов и щитовых для того, чтобы уничтожить парламентаризм, как таковой. Любой студент-первокурсник понимает, что здесь нет предмета для разговора. А что происходит? Дело в том, что с 2004-го года до настоящего момента растет накал во взаимоотношениях так называемых политических элит в обществе. Сегодня мы находимся на фронтовой полосе. Не идет дискуссия, как говорил коллега Каськив, идет борьба, война. Пленных не брать, раненных уничтожать. Вот поэтому и та, и другая сторона сегодня смотрит, а выжили ли мы в физическом понимании этого слова. Это разрыв бизнеса, это уничтожение травит СБУ, милиция, налоговая. Всем понятно, мы уже прошли 2005-й год и часть из нас уже поседела и знает, что из этого происходит. Сегодня выясняется, что замечательный Луценко организовал незаконную посадку Колесникова. Сегодня он претендует на место министра внутренних дел. И мы понимаем, что у этого человека в голове нового ничего не появилось. Он опасен для общества, но может стать министром.

ВЕДУЧА: Скажіть, будь ласка…

Вадим Колесніченко, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: И поэтому сегодня, когда мы говорим о том, что там что-то произошло, вы посмотрите, какие у нас диалоги происходят, они – эти, они – эти. Это стенка на стенку. Они – это, значит, помните, шпионы и разведчики.

ВЕДУЧА: Ну, і Литвин між вами.

Вадим Колесніченко, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Наши – это разведчики, а те – это шпионы, это плохие и негодяи. И даже сегодня мы, когда говорим «Что же там с голосованием происходило?», вы обратите внимание на косвенные факторы, когда говорят два свидетеля: «Мы видели, как он нажимал кнопку». Вы знаете, мне в страшном сне не приснится, когда мы работаем в парламенте, я нажимаю кнопку и кто-то меня контролирует. Это просто технически невозможно, если специальные поставленные задачи. Следовательно были расписаны штатные расписания, кто, кого контролирует, и кто, куда смотрит, но это легко сбивается, тройное нажатие кнопки и сбивается голосование.

ВЕДУЧА: Я зрозуміла. З технологією ми також знайомі.

Вадим Колесніченко, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: После того, когда мы говорим: «Извинитесь, вы же в очередной раз «Партию Регионов» поливаете грязью», как это было, начиная с Мороза. Обвиняли, в чем угодно. Судом доказали, что все ложь, никто не извинился. И сегодня коллега Винский говорит: «Да, сбили систему». Но когда говорят: «Так, извинитесь. Причем тут «Партия Регионов»? Мы, что разработчики этой системы?», то эта тема снимается, потому что «Партия Регионов» виновата по определению.

ВЕДУЧА: Ну, давайте два пункти. Спочатку щодо обвинувачень і щодо технологій, які були застосовані Ваша репліка, Йосипе Вікентійовичу? Я хочу, щоб Ви це прокоментували. Ви дійсно контролювали тих, хто сидить поруч?

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Ну, очевидні факти… Ні, то це елементарно, коли сидить три чоловік в ряду, то один в другого бачить, хто, на яку кнопку нажимає, тому що кнопки виступають. Ну, це тільки треба дивитися на стелю, щоб не бачити, як голосує сусід. Це елементарні речі. Ну, я думаю, що тут любий із нас присутніх скаже, що абсолютно видно справа, зліва, хто, як голосує і це…

Голос із залу: Якщо карточки не відбирають.

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Так, якщо карточки не віднімають. І це…

ВЕДУЧА: Це наступний крок. Давайте спочатку про вибачення.

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: І немає ніякої потреби. По-друге, я ще раз кажу, от сьогодні, як вибудовує «Партія Регіонів»?.. Так, от не вміють депутати, нібито, від коаліції нажимати кнопки і тут така проблема технічна, і так дальше. Ну, це ж… Якщо ви так турбуєтеся про коаліцію, щоб був уряд, то дайте нам проголосувати. Ми кажемо, що дайте можливість, щоб кожен депутат вийшов, підняв руку і сказав в мікрофон перед камерою: «Я за». В чому проблема? Чому ви не давали позавчора це робити, сьогодні? Чому ви завтра хочете блокувати? Поясніть мені, будь ласка, яка логіка в цьому, що ви говорите?

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Можна одну репліку?

ВЕДУЧА: Спочатку, Несторе Івановичу, запитання до Йосипа Вікентійовича.

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Якщо ви знаєте, що в нас немає 227 голосів, то чому ви боїтеся нашого голосування? Чому ви блокуєте трибуну Верховної ради? Чому ви не пускаєте голову Верховної ради на його робоче місце?

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Так дайте слово сказати.

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Чому ви стільцями двері підпираєте, щоб він не міг вийти на трибуну? Чому ви це робити, якщо ви так впевнені, що в нас немає 227 голосів? І друге, вас турбує наш уряд? То дайте можливість нам за нього проголосувати. Якщо в нас немає домовленості, то ми його не проголосуємо. І ви тоді побачите, і вся Україна побачить, що ця коаліція не домовилась, що в неї немає спільної кандидатури.

ВЕДУЧА: Ви хотіли запитати?

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Але ж ви не даєте можливості це зробити. І сьогодні, слава Богу, в Україні йде трансляція по системі «Рада», і любий українець бачить, хто, що робить.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Пані Ганно…

ВЕДУЧА: Зараз, Несторе Івановичу. Ще є час.

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Бачить, що ваша команда стоїть зранку, з восьмої години там і блокує роботу Верховної ради, і все.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: А тут можна блокувати трибуну?

ВЕДУЧА: Ні, не треба. В нас є охоронці.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Йосипе Вікентійовичу, я зараз задам Вам одне пряме питання і попрошу відповідь. Але я хочу колезі Жебрівському дещо нагадати про Український дім. Я, до речі, відверто вам скажу, ми не дозволимо ніякого силового варіанту проти нашої позиції. Просто нічого не вийде, навіть не думайте про це.

ВЕДУЧА: Що Ви маєте на увазі під «силовим варіантом»?

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Це те, що ви зараз говорите, що ви нас будете якось виштовхувати, притискувати, в інший дім будете йти. Але я хочу нагадати про Український дім.

ВЕДУЧА: Про кота Леопольда?

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Я хочу нагадати про Український дім. В Український дім, до речі, ми пішли, дійсно, в 2000-му році з наступними народними депутатами: Турчинов, Тимошенко, Костенко, два Зайці, один від Народного руху, інший від Об’єднаних соціал-демократів, Плющ Іван Степанович. І ми, дійсно, пішли в Український дім. Тоді з нами, до речі, не пішов Йосип Вікентійович. Він залишився у Верховній раді. Тобто, давайте вже…

Голос із залу: От бачте, не пішов.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Тобто, будьте… Ну, зараз, мабуть, піде, я не виключаю. ви можете піти не тільки в Український дім. Можете десь в кав’ярню піти. Можливо, ми навіть ми вам там і дамо можливість попрацювати.

ВЕДУЧА: В сенсі ви профінансуєте?

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Давайте не робити посміховисько з Верховної ради України.

ВЕДУЧА: Роботу у кав’ярні, я маю на увазі.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Силового варіанту, я вам хочу сказати, не буде. А от у мене питання, Йосип Вікентійович, саме Вам. Позавчора ми погодились пропустити розгляд щодо кандидатури по прем’єр-міністру України вперед перед комітетами, підкреслюю, перед персональним складом комітетів, навіть не перед розподілом посад. Чому ви зараз не хочете зробити крок на зустріч нам, як ми зробили це позавчора вам, проголосувати спочатку комітети, а потім голосувати за кандидатуру прем’єр-міністра?

ВЕДУЧА: Зрозуміло. Ну, це майже те, з чого я починала. Прошу.

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Ні, вибачте, ну, Ви ж прекрасно знаєте, що ми якраз цього і домагалися сьогодні. Ми сьогодні зранку, з десятої години ранку вели дискусію і переконували «Партію Регіонів»… До речі кажучи, ваш лідер не був на погоджувальній раді, ховався від погоджувальної ради. Янукович, я маю на увазі. І Азарову…

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Я хочу нагадати, що Ви не в курсі, що він виконує обов’язки прем’єр-міністра?

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: І Азарову приходилося бігати, дві хвилини з нами, потом бігати до нього погоджувати. І фактично «Партія Регіонів» сьогодні зірвала весь переговорний процес. І ми сьогодні сказали: «Будь ласка, давайте сформуємо комітети, давайте висувайте кандидатуру на першого заступника голови Верховної ради і будемо голосувати».

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: От тут і проблема. От запитайте, кого саме, запитайте, кого саме.

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: І о 16-й годині ми мали голосувати, але на 16-ту годину ваша фракція відмовилася йти на компроміс.

ВЕДУЧА: Кого саме? Про що йдеться? От скажіть, Несторе Івановичу, не тягніть час.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Ну, давайте говорити людям правду. Ми сказали…

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: В нас не відбулося погодження. Я хочу ще раз сказати, Несторе Івановичу, є свідки…

ВЕДУЧА: Ми зараз переходимо до фінальних реплік.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Чому Ви хвилюєтесь?

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Це сиділо нас десять людей, що «Партія Регіонів» сьогодні цілий день зривала роботу переговорної групи.

ВЕДУЧА: Так, Несторе Івановичу, одне слово, хто став каменем спотикання?

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Йосипе Вікентійовичу, Ви зверніть увагу, наскільки ви почали хвилюватися, тому що Ви знаєте…

ВЕДУЧА: Назвіть прізвище, немає часу.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Що питання, навколо якого зараз іде протистояння політичне – це Адам Іванович Мартинюк. Наша позиція узгоджена, на посаду першого заступника голови Верховної ради кандидатура Адама Івановича Мартинюка. Ви сказали, що це наше право висунути першого віце-спікера. Ви за Адама Івановича проголосуєте, скажіть так чи ні?

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Ні, рішення коаліції…

Голос із залу: Ні.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Тоді будемо домовлятися.

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Рішення коаліції полягає в тому, що Адаму Івановичу було запропоновано в першому, коли обирали голову Верховної ради, в пакеті Яценюк, Мартинюк і Томенко, і ми пропонували пакетне голосування.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Ви розумієте, що Ви говорите?

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Ви надали… Адам Іванович під вашим тиском… Ви йому пообіцяли: «Адам Іванович, щоб зірвати їм голосування, ти знімись і ми тобі гарантуємо, що ми тебе оберемо заступником голови Верховної ради».

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Одну секунду.

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Тепер фракція «Наша Україна» категорично заперечує і це голосування не відбудеться. Тому ми не погоджуємося з цим.

ВЕДУЧА: Я зрозуміла, панове.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Скажіть мені, Йосип Вікентійович, чим Адам Іванович Мартинюк в минулий вівторок відрізняється від Адама Івановича Мартинюка сьогодні? Чому в минулий вівторок ви готові були за нього голосувати, а сьогодні не хочете за нього голосувати? Що з ним сталося не так за цей тиждень?

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Адам Іванович відмовився від балотування на посаду першого заступника голови Верховної ради.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Тобто, ідеологічних питань до нього немає?

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Все, ми йшли на компроміс…

Голосі із залу: Є питання, є.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Слухайте, помаранчеві, ви між собою домовтеся, тому що це вже смішно.

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Несторе Івановичу, пояснюю. Ви прекрасно знаєте, що ми хотіли і хочемо сьогодні конструктивної роботи Верховної ради.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: А ви самі не знаєте, що ви хочете.

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Ми хочемо, щоб ви, як опозиція, мали комфортні умови. І ми готові були запропонувати вам, як опозиції, дійсно, нормальний розподіл керівництв у Верховній раді.

ВЕДУЧА: Все, спасибі. Ми виходимо на завершальне коле. Панове, в мене до вас…

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Але вам цього не потрібно, вам потрібно затягувати час і зривати роботу Верховної ради.

ВЕДУЧА: Йосипе Вікентійовичу, все, спасибі. Просто немає часу.

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Обдеребанить державний бюджет і державне майно.

ВЕДУЧА: Крапка, спасибі.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Реклама, так?

ВЕДУЧА: До вас, панове, запитання. Ні, ні.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Слава Богу, що ні.

ВЕДУЧА: Два дуже маленьких. Перше – ви вважаєте адекватною реакцію красти картку у спікера? Все. Поза партійністю цієї людини це так чи ні? Я навіть переформулюю. Чи готові ви проголосувати за те, аби позбавити саме цього народного депутата недоторканності? Тільки так чи ні? І друге – більш змістовно, очевидно, чи відбудеться завтра голосування за прем’єра? Прошу. Ви хотіли? Починайте.

Алла Александровська, народний депутат України, Комуністична партія України: Вы знаете, это настолько же правомерно, как и блокирование щитовой, когда…

ВЕДУЧА: Ви не будете голосувати?

Алла Александровська, народний депутат України, Комуністична партія України: Я еще раз говорю, когда Верховная рада была обесточена. И это, действительно, было на грани терроризма, потому что высший законодательный орган страны был выведен из строя физически.

ВЕДУЧА: Тобто, ні? Ви не будете за це голосувати?

Алла Александровська, народний депутат України, Комуністична партія України: Конечно, нет.

ВЕДУЧА: Ні. Будь ласка, про прем’єрство? Завтра голосування – так чи ні? Ваш прогноз?

Алла Александровська, народний депутат України, Комуністична партія України: Вы знаете, я думаю, что оранжевые сделают все, чтобы голосования не было, потому что у них нет правителя. Вы же видите, сам же Винский сказал, у них кандидатур согласованных. У них опять то, что было год назад.

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Когда я такое говорил?

Алла Александровська, народний депутат України, Комуністична партія України: Когда… Подождите.

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Мы же в прямом эфире, Алла. Когда я такое говорил?

Алла Александровська, народний депутат України, Комуністична партія України: Подождите. Только что обсуждались кандидатуры…

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Это господин Каськив говорил.

Алла Александровська, народний депутат України, Комуністична партія України: Извините, Каськив, да. Ну, представитель оранжевой коалиции. У них нет согласованных кандидатур. А по идеи, вспомните прошлый раз, в 2005-м году Юлия Владимировна в зале вносила сразу фамилии министров. Хочется, чтобы было красиво, а красиво у них не получается. Значит, не получится вообще.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Хвилину.

ВЕДУЧА: Ні, потім. Прошу, пан Каськів.

Владислав Каськів, народний депутат України, Блок НУ-НС: Ну, як можна так обмежено вести дискусію? От я вам скажу за себе…

ВЕДУЧА: У Вас 20 секунд.

Владислав Каськів, народний депутат України, Блок НУ-НС: Добре. От у нас був інтерес і відповідальність взяти Міністерство молоді і спорту. Очевидно, зараз фігурують інші кандидатури. Так це ж не означає, що я не буду тиснути кнопку «За», тому що це наша колективна відповідальність. А от я вам скажу, що краще… От народ український придумав давно, краще з мудрим загубити, ніж з дурним найти, тому картка…

Алла Александровська, народний депутат України, Комуністична партія України: Вы никак ничего не можете найти, действительно.

Владислав Каськів, народний депутат України, Блок НУ-НС: Я вам скажу так, що питання не Яценюка, а парламент, прапор, герб України – це є святі речі.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Ни в этом, ни в другом вы не можете найти.

Владислав Каськів, народний депутат України, Блок НУ-НС: Тут зневага – це позорище просто. І зневага, незалежно з яких причин ви це робили.

ВЕДУЧА: Будете голосувати за зняття недоторканності?

Владислав Каськів, народний депутат України, Блок НУ-НС: А щодо прем’єра, я вам скажу, що рано чи пізно воно відбудеться.

ВЕДУЧА: Завтра воно відбудеться?

Владислав Каськів, народний депутат України, Блок НУ-НС: Очевидно, очевидно.

ВЕДУЧА: Завтра?

Владислав Каськів, народний депутат України, Блок НУ-НС: У всякому випадку ми все для цього зробимо. І сподіваюся, що «Партія Регіонів» в першу чергу не буде принижуватися завтра в парламенті.

ВЕДУЧА: Вадим Васильович? Спасибі.

Вадим Колесніченко, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: В соответствии со сложившимся правовым обычаем, есть понятие, студенты подтвердят, «закон и правовой обычай». В парламенте есть уже правовой обычай блокировать трибуну, рвать микрофоны и нам это удачно…

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Кстати, не нами придуманы.

Вадим Колесніченко, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Да, не нами, к счастью, придуманы. Лукьянов в данном случае не нарушал закон и не нарушал ситуацию. Он предупреждал нарушение регламента и все это признали, что Яценюк, нарушая регламент, пытался поставить вопрос о повторном голосовании не за Тимошенко, а о повторном голосовании. Для всех это очевидно. Что касается вопроса по голосованию по премьеру, у нас четкие требования – извинитесь. Второй вопрос – в соответствии с регламентом комитеты и руководство Верховного совета, а после этого голосуем за премьера. Время для этого есть, согласно конституции в течении пяти дней имеем право проголосовать за кандидатуру, которую внес Президент.

ВЕДУЧА: Завтра так чи ні, як Ви вважаєте?

Вадим Колесніченко, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Безусловно, как только мы проголосуем…

ВЕДУЧА: Ваш прогноз, буде?..

Вадим Колесніченко, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Как только мы получим извинение, как только мы получим комитеты сформированные в соответствии с регламентом, как только мы получим руководство Верховного совета, мы, безусловно, будем голосовать в соответствии с законом.

ВЕДУЧА: Спасибі. Павло Іванович, 30 секунд, недовго.

Павло Жебрівський, народний депутат України, Блок НУ-НС: Знаєте, мені «Партія Регіонів» і комуністи сьогодні нагадують анекдот. Каже: «Лунная соната» Бетховена - дребедень». «Ти, що слухав?», «Ні, мені Ізя насвистів». Оце приблизно вони розказують за нас, як хтось насвистів. А ситуація проста, що насправді, по Лук’янову все зрозуміло і Яценюк озвучив, що буде сформований регламентний комітет, куди спрямується повністю вся відео-зйомка. І після рішення регламентного комітету ми будемо приймати рішення з приводу Лук’янова.

ВЕДУЧА: Завтра буде голосування прем’єра?

Павло Жебрівський, народний депутат України, Блок НУ-НС: З приводу голосування за прем’єр-міністра, якщо «Партія Регіонів» на кінець-то подасть членів комітету, розподілить своїх депутатів по комітетам, то ми обов’язково проголосуємо за комітети. І я сподіваюся, що завтра буде… Ми все зробимо для того, щоб завтра голосування було за прем’єра.

ВЕДУЧА: Олег Олександрович, стисло, Ви пам’ятаєте?

Олег Зарубінський, народний депутат України, Блок Литвина: Пані Ганна, я думаю, Ви тепер маєте погодитися зі мною, що дискусія стінка на стінку контрпродуктивна і погодитися з тим, що Ваше питання до Блоку Литвина: «Кому ви награєте?» некоректне, хоча б тому, що Ви бачите, немає кому награвати. Тим більше, ми не хочемо цього робити і немає, кому награвати, Ви це сьогодні зрозуміли. І я в зв’язку з цим, оскільки кінець передачі, хотів би згадати просто слова Бернарда Шоу, він казав, що стосунки між ними зіпсувалися до такого рівня, що їм тільки залишилося домовитися називати один одного «дуже шановні люди». Оце дуже шановні люди.

ВЕДУЧА: Непогана пропозиція - дуже шановні люди. Може, годі виривати картки або блокувати щитову.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Ну, до речі, практика витягування карток якраз була…

ВЕДУЧА: Ваш фінал.

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Якраз була у Верховній раді четвертого скликання, коли саме у тодішньої більшості, тобто, у нас виймали картки і втікали з ними. Тут нового нічого немає. Я єдине хочу, щоб ми звернули увагу на одне. Подивіться, сьогодні фракції, які не входять в так звану помаранчеву коаліцію, не протидіють тому, щоб голосували за прем’єра позавчора. Зараз ми просимо одного, якщо ви говорите про якісь права опозиції, то дайте ці права і не нав’язуйте свою точку зору, проголосуйте комітети, проголосуйте створення де-факто Верховної ради України, а потім, будь ласка, голосуйте в той спосіб, який визначено регламентом кандидатуру прем’єр-міністра України хоч кожні п’ять днів один раз. Ми вам заперечувати не будемо. Але нав’язувати власну точку зору, безпідставно нас звинувачувати ми не дозволимо. Тому що ми зараз захищаємо інтереси пів-України і знущатися над пів-Україною ми нікому не дамо. Це я вам гарантую.

ВЕДУЧА: Крапка. Будь-ласка, Йосипе Вікентійовичу.

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Істина полягає в тому, що станом на вісімнадцяту годину, єдина фракція в Верховній Раді не подала пропозиції до складу комітетів Верховної Ради. Це «Партія Регіонів». Нестор Іванович, ви цю байку розказуєте всім…, на вісімнадцяту годину «Партія Регіонів» єдина фракція яка не подала пропозицію. Це правда.

ВЕДУЧА: Значить все це час. Йосипе Вікентійовичу…

Нестор Шуфрич, народний депутат України, фракція «Партії Регіонів»: Всі пропозиції у вас на столі.

ВЕДУЧА: Буде завтра голосування? Я хочу прогноз почути. Шість – п’ять секунд залишилося.

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Так, ми будемо ставити питання про голосування.

ВЕДУЧА: Ставити. Але Ви сподіваєтеся на те, що воно відбудеться чи все ж таки наступного тижня?

Йосип Вінський, заступник голови фракції БЮТ: Ми будемо домагатися голосування, але якщо «Партія Регіонів» буде блокувати, то тоді не можемо гарантувати що воно відбудеться.

ВЕДУЧА: Гаразд, гаразд. Ну можливо все вирішиться завтра, можливо за цим політичним детективом нам стежити ще, принаймні, тиждень. Власне, думаю, ми всі усвідомлюємо, що головне — це навіть не прізвище прем’єра, а це — якість роботи, чи буде вона новою, чи ні. От за цим, безумовно, стежить вся Україна. Ми будемо також за цим стежити і, я сподіваюсь, обговорювати це в наступний четвер. Спасибі. Це була програма «Я так думаю». Доброї ночі. Удачі. Спасибі.

 

Стенограма підготовлена компанією Sourcer.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
43276
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду