Телепрограма «П’ять копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 1 грудня 2007 року

2 Грудня 2007
18552
2 Грудня 2007
15:01

Телепрограма «П’ять копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 1 грудня 2007 року

18552
Телепрограма «П’ять копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 1 грудня 2007 року

ВЕДУЧИЙ: Доброго вечора. Зібралися якось великі знавці української історії депутати Харківської облради. І що б там не було в архівах, які б документи історичні не показували, що би з Нюрнбергу не передавали, все одно прийняли рішення. Їхнє рішення – визнати УПА воюючою стороною на стороні Гітлера. Таке рішення. Тепер треба визнати, що НКВД – це теж воююча сторона на боці Харківської облради, інакшого не дано. Мій знайомий доктор якось мені казав, що розуму немає, вважай, каліка. А поки на місцях інтелект зашкалює, то в центрі за драматичних обставин склалася драматична коаліція Блоку Юлії Тимошенко і „Нашої України – Народної самооборони”. До речі, сьогодні перше грудня, пригадується такий всенародний референдум, коли весь народ підтвердив Акт незалежності України і вихід з СССР. А ще пригадується інший волелюдний захід кращих представників народу у місті-герої Северодонецьку. Там, до речі, за державницькими ініціативами виступив полум’яний голова Донецької облради, а нині депутат Колесніков Борис Вікторович. Він, зокрема, закликав патріотів продовжити культурний розвиток і розбудову незалежної України. Так і пояснював: «…создать новое Юго-восточное украинское государство в форме федеративной республики. Столицей нового государства станет Харьков». От такі речі якось собі пригадалися, правда, маємо ще цікаву новину. Отже, з нагоди підтвердження всеукраїнським референдумом першого грудня 91-го року Акту проголошення незалежності України за науково-технічний і, найважливіше, культурний розвиток України постановляємо: нагородити Орденом за заслуги другого степеня Колеснікова Бориса Вікторовича. Підпис: Президент України Віктор Ющенко. 28 листопада 2007 року. Нам лишається також привітати жертву „помаранчевих репресій”, в’язнила совісті „помаранчевого” часу Бориса Колеснікова із цією державною нагородою. Слава Україні. Тепер же і за презентуємо наших гостей. Від Блоку Юлії Тимошенко Андрій Портнов. Доброго вечора. Від „Нашої України – Народної самооборони” Олексій Кучеренко. Вітаємо Вас.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Доброго вечора.

ВЕДУЧИЙ: Від „Партії регіонів” Юрій Мірошниченко. Дякуємо Вам, що замінили прямо на марші пана Стояна, якому бажаємо здоров’я, бо кажуть, що захворів.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Ми всім бажаємо здоров’я, особливо БЮТ.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Також не депутати, мої гості, навіть не знаю, як вас, по політичному чи по журналістському презентувати. Отже, редактор новин „СТБ”, а також заступник голови СДПУ Олексій Мустафін. Дякую, що завітали до нас.

Олексій Мустафін, головний редактор каналу „СТБ”: Добрый вечер.

ВЕДУЧИЙ: Заступник головного редактора журналу «Профіль» Олег Базар. Ви вперше у нас, теж вітаємо. І політичний консультант, а також технолог Тарас Березевець.

Тарас Березевець, політтехнолог: Доброго вечора.

ВЕДУЧИЙ: Як у новому парламенті подолати підкилимні багатоходовки, ті, що вночі, і відкритий популізм, той, що вдень? Чи буде консенсус еліт, чи триватиме вічний традиційний мордобій? Про це і поговоримо сьогодні в програмі. А запитання до наших небайдужих телеглядачів просте: Хто примирить фракції у парламенті, у Верховній Раді? Якщо вважаєте, що Арсеній Яценюк, його номер перший, дзвоніть на нього. Якщо вважаєте, що Іван Плющ, другий номер на ваших телеекранах. Нунсівець Олексій Кучеренко та його детектор політтехнолог Тарас Березевець. Раунд перший. Перше запитання до Вас. Нагородження Бориса Вікторовича Колеснікова, ну, після Сергія Кивалова так само, це і є реальні кроки до порозуміння та консенсусу еліт на практиці? З цього моменту право „П’ять копійок”, або Ви починаєте, або Ви.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Я б все ж таки відзначив, що Сергія Кивалова колегіальний орган нагородив почесною відзнакою.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Нагородження Колеснікова.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Колегіальний орган. Хоча це викликає як мінімум подив, бо ще два роки тому, для мене і для багатьох моїх колег і взагалі, мені здається, для суспільства, Кивалов – це була асоціація аналог того, як не треба і не можна проводити вибори. Чому така почесна відзнака, мені важко коментувати і навіть не хочу. Що стосується сьогоднішнього нагородження пана Колеснікова. Ви знаєте, це право Президента, йому воно делеговано народом України.

ВЕДУЧИЙ: Почесний Голова вашої партії зробив реальний крок на зближення еліт.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Ще раз хочу сказати, Ви задаєте дуже принципове запитання, на яке я принципово відповідаю. Є Віктор Андрійович Ющенко як Президент України, це одна, так би мовити функція, є Віктор Андрійович Ющенко як почесний і фактичний голова нашої партії. До речі, у нас навколо цього і точиться дискусія, партійна і Секретаріат. Так ось Президент України використав і скористався своїм правом. Я особисто як член партії не дуже погоджуюсь з цим рішенням. Але Президенту в цій ситуації видніше.

ВЕДУЧИЙ: Але це дає примирення чи ні?

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Ще раз хочу сказати, Президент України має виконати свою функцію стабілізатора держави. Якщо він вирішив, що це один з кроків того, тим більше, що пан Колесніков, не тільки він був підозрюваним у злочині, і більш того, ми знаємо...

ВЕДУЧИЙ: Ще був ув’язненим.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: І ув’язненим, так. Він свого часу був як мінімум головою облради. Як він там став головою, це не тема сьогоднішньої розмови, але він виконував обов’язки.

ВЕДУЧИЙ: Те саме запитання.

Тарас Березевець, політтехнолог: По-моєму, нормальна ситуація для Віктора Ющенко, який завжди роздвоюється між роллю батька нації і лідера партії, власне, „Наша Україна” і Президента. Що стосується, власне, нагородження Президентом вищезгаданих осіб, безперечно це відноситься до компетенції Президента. Хоча питання етичного порядку, яке поставило це перед суспільством, звичайно, вимагає пояснення. Хоча Президент їх до сьогоднішнього дня ще не зробив.

ВЕДУЧИЙ: Але це робить принаймні зближення тих, хто колись стояв непримиренно? Таке нагородження – це крок?

Тарас Березевець, політтехнолог: Очевидно, що Президент зробив настільки багато кроків назустріч великій коаліції, що розглядати це як крок ще один, ну, можливо, можна.

ВЕДУЧИЙ: Можливо, можна. Червона картка вже була, пане Юрію. Прошу.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Я хотів би не погодитися з моїм колегою Олексієм. Тому що я переконаний, що дія Президента в даному випадку була абсолютно адекватною, тому що йдеться не про з’ясування особистих відносин Віктора Ющенка і представників „Партії регіонів”, а йдеться про державну нагороду, яка видається від імені українського народу. І йдеться про ту роль Бориса Вікторовича, яку він відіграє зараз в державотворчих процесах, в тому числі в подолання кризи, яка могла перетворити Україну в поле битви.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Я вибачаюсь. Але, власне кажучи, я приблизно те ж саме говорив, пане Юрію.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Ні, але Ви сказали, що це неправильно, що це не приймається...

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Я цього не казав. Я сказав, що це справа Президента, але я особисто це не підтримую, як громадянин.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Панове, рухаємося далі. Коли творилася драматична коаліція, як її в народі вже назвали, виникло закономірне запитання. Я почну тепер від Вас, пане Тарасе. Як можна шукати політичного консенсусу в Верховній Раді між різними політичними елітами, якщо, ну, з учорашніми супротивниками серйозними, якщо в самому блоці епідемія самознищення і розбрату?

Тарас Березевець, політтехнолог: Власне, те, що коїться в блоці Народний союз «Наша Україна», це не є питанням сьогоднішнього дня. Ці проблеми були закладені, власне, Президентом, коли він здійснив першу заміну керівництва партії, поставивши спершу тимчасовим кризовим менеджером Віктора Івановича Балогу, а після того, передавши до рук молодого лідера В’ячеслава Кириленка.

ВЕДУЧИЙ: А моє запитання, чи можуть ці люди, які між собою ніяк не можуть знайти порозуміння, йти з порозумінням до інших?

Тарас Березевець, політтехнолог: Це настільки типова ситуація для української політики, коли в середині однієї партії політики не можуть знайти порозуміння. Що, власне, стосується створення коаліції, зрозуміло, що за таких умов, власне, конфлікту в середині одного учасника другого за кількістю, коаліція не може бути сталою, тим більше маючи перевагу всього-на-всього в два голоси.

ВЕДУЧИЙ: Це інше питання. Ми не про сталість говоримо. Отже, Вам закид є, Ви не реагуєте, значить, Ви погоджуєтесь з тим, що ви не можете зробити консенсус еліт.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Ні, ні, це я ще не ввійшов в ритм. Я хотів би сказати, що достатньо унікальна ситуація в чому, погодьтеся, що наша політична сила, вона є достатньо демократичною і це саме є результатом цієї, може, і занадто такої демократизації внутрішнього партійного процесу.

ВЕДУЧИЙ: Люди кажуть, що це не демократизація, що це просто розгільдяйство.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Ще раз хочу сказати, найближчий час покаже, і не треба сміятися шановному представнику „Партії регіонів”. Розумієте, цій політичній силі, вони звикли вирішувати свої внутрішні проблеми в інший спосіб. Це їх право. Якби я, скажімо, профінансував нашу політичну силу, там, на п’ять-десять мільйонів, взяв свого охоронця, секретарку, юриста, економіста в цю Верховну Раду, вони б прийшли, і як би я казав, вони б так і робили. Ми це перейшли, цей етап. Вони ще знаходяться в цьому етапі. Тому яким буде результат, давайте почекаємо, побачимо.

Тарас Березевець, політтехнолог: Ви знаєте, в 2006 році ми чекали, в 2006 році...

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Проблеми є, але ми самі будемо їх вирішувати.

Тарас Березевець, політтехнолог: І пам’ятаєте, до чого це призвело. Заклинання про те, що партія є найбільш демократичною, ми чуємо не перший рік. Але якщо партія прямо не виконує зобов’язання, яке вона дає виборцю, створення демократичної коаліції з БЮТ...

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Я з Вами повністю погоджуюсь.

Тарас Березевець, політтехнолог: Окремі члени, окремі члени партії.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Я з Вами погоджуюсь, але член покажу. Я погоджуюсь за Вашими словами, час покаже.

ВЕДУЧИЙ: Ми досягли тут консенсусу, але заробили дві червоні картки. Хто заробив і за що, я не знаю. Олег Базар, кому?

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Власне, в мене зауваження до пана Олексія. Якщо ваша партія демократична, то дискутувати треба до прийняття рішень. А після того, як рішення прийнято...

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Погоджуюсь.

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: І підписаний протокол про союз, коаліцію з БЮТ, то повинні всі дотримуватись.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Погоджуюсь.

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: То наведіть порядок, будь ласка, з Іваном Плющем, з Ігорем Крілем, з іншими людьми, які не підписують коаліцію, а які підписують зауваженнями, це треба було робити до виборів. Тому тут ми не можемо говорити про...

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: До виборів вони ще не займали таку позицію.

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Але до...

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Але те, що як мінімум Іван Степанович Плющ має відповісти за те, що він не виконав фракційне рішення, це я повністю погоджуюсь.

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Склавши мандат, очевидно.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Прошу, тепер ще одна картка від Олексія Мустафіна. Кому, не знаю. Прошу.

Олексій Мустафін, головний редактор каналу „СТБ”: Пану Кучеренко, що він сказав, що це прояв демократії. Як відомо, демократія базується на голосуванні більшості, що найменше. Ми бачили це голосування, під час зустрічі з Президентом фракція голосує за Кириленка. І раптом все змінюється рішенням однієї особи, це все, що завгодно, але не демократія.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Друзі, я хотів би, щоб ми слухали один одного. Я не сказав, що я схвалюю це, розумієте. Я сказав, що у нас надмірна демократія, і більше того, її якось не так розуміють, на жаль, мої однопартійці. А якщо ми переборемо, перехворіємо це, ми відбудемося як партія. Якщо ні, то буде, нас замінить якась інша політична сила.

Олексій Мустафін, головний редактор каналу „СТБ”: Ви вважаєте, що Президент не розуміє демократії?

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Це перша теза. Друга перша. На жаль, і я можу погодитися з цим, що, на жаль, дійсно, коли приймалися достатньо такі рішення швидкі, не була врахована позиція нашого почесного голови, який як мінімум додав нам величезного електорального успіху.

ВЕДУЧИЙ: Панове, я поверну вас в русло...

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Тому складна ситуація...

ВЕДУЧИЙ: Пане Олексію, залишимо для філософів, чи може бути багато демократії, надмір чи замало, для філософів, да, а у нас конкретна річ. Ми хочемо, щоб ці конкретні політичні сили знайшли порозуміння. І в цьому випадку „Партія регіонів”, наприклад, і „Наша Україна – Народна самооборона”, у вас купа спільного. Пане Олексію, подивіться, ви про це любите говорити не на камери, поза камери ви розказуєте, у нас багато спільного...

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Ми і на камери про це говоримо.

ВЕДУЧИЙ: Так, у вас багато спільного. Ви бачите Україну в Європі, в Світовій організації торгівлі, говорите про ринок, поза камерою говорите, що це дурня, ці комуністичний соціальний популізм: дамо ще більше, чим ви можете з’їсти. І хто, на Вашу думку, має зробити перший крок тепер до консенсусу, „Наша Україна” до „Партії регіонів” чи „Партія регіонів” до „Нашої України”.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: По-перше, бо, Ви знаєте, я вже сьогодні був на одному ефірі, тому буду повторюватись. Соціальний популізм, зараз звинувачують БЮТ, лідерку БЮТ Тимошенко. Зрозуміло, в чому, основне – це заощадження. Це її право обіцяти людям те, що вона розуміє, як зробити, якщо стане прем’єром. Так само два роки тому „Партія регіонів” обіцяла прийти до влади і понизити ціну на газ. Пригадайте це. Але зараз вже нічого не пам’ятає. Поки суспільство буде пробачати політичним силам такий політичний популізм, він буде находити прекрасну ниву.

ВЕДУЧИЙ: Згоден з Вами, але моє питання було інше. Ви готові зробити перший крок до „Партії регіонів” чи вони мають зробити?

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Друге, безумовно, сьогодні замість географічного розділення України на схід і захід, яке відбулося штучно, там, в 2004 році, безумовно, майбутнє буде за розподілом в іншій площині. Буде якась соціалістична партія на базі БЮТ, виходячи з усього, така ліва, ліва, і це нормально абсолютно, буде консервативна якась партія, яка буде представляти інтереси капіталу, національного капіталу.

ВЕДУЧИЙ: Це Ви про майбутнє, а я Вам говорю про реальний...

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Як до цієї точки прийти, це наше завдання, бо ми сьогодні немов би еліти.

ВЕДУЧИЙ: Пане Олексію, по правилах було право „П’яти копійок” у пана Тараса. І тоді буде Ваша червона картка. Прошу.

Тарас Березевець, політтехнолог: Власне, ключова проблема...

ВЕДУЧИЙ: Питання, хто має зробити перший крок.

Тарас Березевець, політтехнолог: Очевидно, перший крок має зробити Президент, якщо він, звичайно, є справжнім лідером нації.

ВЕДУЧИЙ: Він вже зробив, віддав нагороди.

Тарас Березевець, політтехнолог: Я не бачив, щоб це було кроком, власне, для об'єднання. Скажу так, це п’ять копійок Президента, де більше, ніж така пропозиція. Тому, безперечно, що стосується виконання передвиборчих обіцянок, пане Олексію, не мені Вам, здається, нагадувати, що є частина, яка називається політичні технології і, власне, передвиборчі обіцянки, і є реальність, яка абсолютно існує. Свого часу Вінстон Черчель міняв фракції три рази, три рази, і говорити про те, що це є, знаєте, там, зрадництво, перебігання з фракції...

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Я, в принципі, з Вами погоджуюсь, що це є реалії наші.

Тарас Березевець, політтехнолог: Але більше того, треба дивитися реалістично. Що можна виконувати, і що можна обіцяти виборцеві...

ВЕДУЧИЙ: Це інше питання.

Тарас Березевець, політтехнолог: Я гарантую вам, я переконаний, що коли Юлія Володимирівна Тимошенко за місяць буквально до кінця виборів, коли оприлюднила цю позицію, я розумію, що вона знає, як це зробити. Може, це не такий простий шлях, але я переконаний, що вона знає, що вона говорить.

ВЕДУЧИЙ: Ваша червона картка. Пане Андрію, кому за що?

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Це я чомусь захищаю лідерку, лідерку...

ВЕДУЧИЙ: Прошу, Ваша червона картка.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Чому це Ви захищаєте?..

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Олексій, до речі, у другій половині відповіді Ви захищали нашу лідерку, а в першій половині свого виступу Ви під сумнів поставили. Ви знаєте, ми ризики розуміємо тих політичних зобов’язань, які ми на себе взяли. В тому числі і по призиву військовому, скасуванню, і в тому числі по поверненню заощаджень. Ми розуміємо, що якщо ми не виконаємо цього, то оцінку відповідну нам дадуть на наступних виборах. Тому ми, розуміючи це, спланували і знаємо, як ми це будемо робити.

ВЕДУЧИЙ: Я зрозумів. Це була така демократично-коаліційна дискусія.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Я би хотів сказати, що, по-перше, по-перше, БЮТу доведеться це, безумовно, робити з нами, і тому і ми хотіли би знати, це безумовно. Ми будемо приймати участь в рішенні. По-друге, коли ви говорили про армію, то, вибачаюсь, ви трішечки залізли в повноваження Президента. І Президент вас трішечки поправив. А заощадження будемо разом...

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Але Юлія Володимирівна...

ВЕДУЧИЙ: Панове, залишіть цю дискусія на засідання демократичної коаліції. Пане Тарасе, можете мені допомогти тепер, після тої дискусії. Скажіть, будь ласка, а як Ви вважаєте, як вони зможуть переконати „Партію регіонів”, які взяли позицію тепер різної критики НУ-НС, тепер вони зайняли різку критику. Вони сказали, жодного голосу від нас, так, ви собі коаліція, ви собі і голосуйте там, наприклад. Може бути такий варіант, що за пакет реформістських законів, важливих, „Партію регіонів” вони переконають і підуть разом, за яких це умов має відбутися?

Тарас Березевець, політтехнолог: Ви знаєте, я не бачу більшого євроінтегратора практичного, не того, який говорить, в Україні, ніж Ренат Ахметов і Віталій Гайдук, тому що це двоє...

ВЕДУЧИЙ: Ні, насправді, Жириновський найбільший євроінтегратор.

Тарас Березевець, політтехнолог: Чекайте, принаймні, ці люди, вони роблять практичну справу задля того, аби українська економіка реалістично приєдналася до європейської. Більше того, що, власне...

ВЕДУЧИЙ: Що ж заважає їм тепер сісти з їхніми олігархами і разом...

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Я вибачаюся, я мушу кинути. Не можу я погодитися, що Ренат Ахметов на сто відсотків, він є інтегратор. З точки зору капіталу, в нього є одна частина, величезна, це капітал. Дійсно, він хоче, щоб він був в Європі на Лондонській біржі. Але, з іншого боку, він і його сила, ця економічна, вона ще не добрала все, що можна, в цій Україні. І саме тому ми бачимо тут штучно монополізацію, картельні змови, змови на металургійному ринку, на інших ринках, рейдерські захоплення енергетичних ринків. Тому поки роздвоєння, погодьтеся, не тільки про того, про кого ми говоримо, в усіх сьогодні, на жаль, тих, хто претендує бути елітою, є певне роздвоєння.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, об'єднання не можливо, бо ваші олігархи кращі, ніж їх, так?

Тарас Березевець, політтехнолог: Об'єднання можливе.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Та буде реструктуризація рано чи пізно обов’язково.

ВЕДУЧИЙ: Скажіть мені, чому їх олігархи не можуть приструнити своїх крикунів-радикалів, які говорять зовсім протилежне до ринкових інтересів.

Тарас Березевець, політтехнолог: Тому що є логіка політичної боротьби, і те, що ми бачимо назовні, можливо, більшість населення цього не бачить.

ВЕДУЧИЙ: А логіка бізнесу слабша, ніж логіка політичних сил?

Тарас Березевець, політтехнолог: Є закони політики, які є завжди залізними. Бізнес, великий бізнес ніколи не може перебувати в опозиції до влади. І те, що, скажемо так, офіційно „Партія регіонів” на якийсь час опиняється в опозиції, аж ніяк не означає, що вони не будуть користуватися з привілеїв...

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Не погоджуся, я приводжу приклад, коли рік фактично крупний бізнес, такий, як Живаго, Васад, Буряків, нормально вони відпрацювали в опозиції.

Тарас Березевець, політтехнолог: Прекрасно...

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: І це свідчення того, що у нас просто йде демократизація суспільства. Це я погоджуюсь.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Завдяки „Партія регіонів”.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Не треба завдяки „Партія регіонів”, що вона не била і не відбирала.

ВЕДУЧИЙ: Панове, частина цієї дискусії, пане Олексію і пане Тарасе, завершена. Це лише частина нашої великої дискусії на шляху до порозуміння або вічного мордобою. Як воно буде, ми дізнаємося в наступних раундах. З незаконно перехоплених розмов мені дали роздруківку: „Доповідаю, Кириленко повністю вийшов з-під контролю. – Звідки дізналися? – Це довела контрольна закупка депутатів”. А далі нерозбірливо. Давайте дамо тепер можливість... Тепер всі усміхнулися, вже добре. Тепер час нашим експертам висловити незгоди на цю дискусію. Їм слово. Отже, пане Андрію, Ви будете починати? Ви хочете послухати інших. Пане Юрію, Вам починати.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Дякую.

ВЕДУЧИЙ: Ви активно говорили без мікрофону. Всі зауваження пану Олексію і пану Тарасу.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Я не говорив те, що б я не повторив зараз. Тому що я особисто переконаний, що Президентові не повезло з такою командою. По-перше, вона, мені здається, в своїх діях не має нічого спільного з демократією. Тому що коли йдеться про командну роботу, йдеться про лідера, Віктора Ющенка, то мені здається, треба було б з’ясувати в першу чергу інтереси, які представляє сьогодні Ющенко. А він представляє національні інтереси, і як раз консенсус еліт і продовження шляху, який був започаткований Універсалом національної єдності, це інтерес і Президента, і всіх без виключення суб’єктів політичного процесу, представлених в парламенті. Ми повинні сформулювати перспективу на 30-50 років вперед, визначити її, закріпити законодавчо і виконувати.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, зрозуміло. Ви нам решту розкажете. Я нагадую, що експерти мають говорити незгоди на тези сторін. Прошу, пане Олексію, зауваження.

Олексій Мустафін, головний редактор каналу „СТБ”: А мені здається, що ми бачили тільки що такий сеанс дуже показовий для нашоукраїнців, які, в принципі, по очах видно, розуміють, що відбувається, але все ж таки прямо сказати про це не можуть, тому кажуть про демократію...

ВЕДУЧИЙ: А чому не можуть?

Олексій Мустафін, головний редактор каналу „СТБ”: Я не знаю, чому не можуть. Мабуть, щоб не підставити почесного голову своєї партії, як їм здається. Але мені здається, що вони просто шукають виправдання тому, чому внутрішньо виправдання не мають.

ВЕДУЧИЙ: А можете конкретизувати, бо зараз загадкою Ви сказали, для глядачів. Що Ви маєте на увазі?

Олексій Мустафін, головний редактор каналу „СТБ”: Коли, знову ж таки я приклад навів з приводу голосування фракції одного, а потім рішенням почесного голови все міняється. Тому навіщо фракції, що вона...

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: А що міняється, я вибачаюсь?

Олексій Мустафін, головний редактор каналу „СТБ”: Кириленко на Яценюк.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Ще рішення фракції не було. Якщо буде рішення фракції, буде...

ВЕДУЧИЙ: Пане Олег, Ваші зауваження. Слухаємо Олега Базара, зауваження на дискусію.

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Дуже важко погодитися з тим, що Ренат Ахметов чи Віталій Гайдук є найбільшими євроінтеграторами в Україні. Великий капітал в Україні ще не став соціально відповідальним перед державною і перед нацією. І з цим погодитися дуже важко, насправді. Стосовно ситуації в „Нашій Україні”, про яку багато говорив пан Олексій, знаєте, є в Україні партії двох типів: є вождистські партії, де є один вождь, скажімо, як в БЮТ, як в „Партії регіонів”, а є партії...

ВЕДУЧИЙ: В „Партії регіонів” два вожді, не ображайте їх.

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Добре, два вожді – це тоже не багато. А є партії, скажемо так, імені Нестора Махна, це партії, де багато вождів маленьких, кожен хоче стати з яких великим. Такою партією є, на жаль, „Наша Україна”. Вона з одного боку дуже демократична, а з другого боку це партія, яка, в принципі, не може приймати ніяких рішень і відповідати за свої рішення, на жаль.

ВЕДУЧИЙ: Такі зауваження були. Пане Андрію, тепер Вам як коаліціанту всі зауваження на цю дискусію.

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Ви знаєте, мені здається, що ми переоцінюємо питання необхідності консенсусу і плутаємо іноді його з створенням широкої коаліції, і з подібними назвами. Я хотів би сказати, що консенсус у практично всіх політичних сил є. Сьогодні ніхто не вимагає до комуністичної, наприклад, системи управління економікою. Сьогодні з питань правосуддя, я думаю, буде повний консенсус в залі і тут не буде ніякої війни ні з „Партією регіонів”, ні з ким не буде практично в залі. Є багато питань, по яким у нас є різні думки, це, наприклад, „Партія регіонів”, вона спрямована на захист крупного капіталу, Блок Юлії Тимошенко спрямований на захист середнього і малого бізнесу. Тобто, переоцінюємо слово „консенсус” іноді і даємо йому якийсь інший формат.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Такі були зауваження наших експертів. Ми вам ще багато цікавого розкажемо. Наприклад, з’ясуємо, чи можливо досягнути консенсусу, тобто, порозуміння, давайте без того лайливого слова без ширки. Про це в другому раунді після реклами.

Реклама

ВЕДУЧИЙ: Витримка з одного інтерв’ю: „Пане, скільки вартує нині кифірчик для пенсіонерів? – Да пошлі Ви, у мене зараз капуста пріоритетний напрямок”. Читайте більше. „П’ять копійок” в прямому ефірі. Крім того, запитують у своїх телеглядачів: хто примирить фракції у парламенті. Якщо вважаєте Арсеній Яценюк замирить, дзвоніть першим номером телефону. Вважаєте, Іван Плющ, Ваш номер телефону другий. До речі, триває наш проект „Великі українці”. Всі претенденти на великоукраїнця цього тижня висунуті радою старійшин на три, а то й на більше sms відстали, на жаль, наші претенденти, відстав Григір Тютюнник, гетьман Скоропадський, навіть Михайло Поплавський. Поступилися одному лише претенденту на великі українці. Ось кандидат у фінал.

 

Сюжет: „Він зміг піднятися від київських низів поліграфічного цеху і заввідділу київського міському комсомолу до найвищих вершин і стати Дмитром Табачником. Нагороджений 50-ма орденами та вісьмома медалями іноземних держав, а 2006 на його грудях ще й засяяв Орден святого князя Володимира першого ступеня за заслуги перед Української православною церквою московського патріархату. Табачник у жовтні 89-го року був старшим лейтенантом. Через п’ять років став майором, оминувши звання капітана, у березні 95-го підполковником, а в лютому 96-го полковником. А потім злочинна Генпрокуратура всі ці звання скасувала, і сьогодні величний гуманітарний віце-прем’єр знову скромний старлей. Дмитро Табачник завжди був сміливим і ніколи не приховував своїх симпатій до губернатора Володимира Щербаня. А всяких В’ячеславів Чорноволів та Олександрів Разумкових називав злими геніями до конструкції, сам Табачник завжди був конструктивним, і сконструював таку адміністрацію під себе, що у нього навіть Кучма працював рядовим президентом. Доля не раз зводила великих українців разом, пан Дмитро із самим Толстоуховим спробували незаконно опублікувати у газеті „Урядовий кур’єр” постанову Підрахуя про обрання Януковича Президентом України. А то двісті томів рідкісних документів зникають із центрального держархіву, що у Львові. Дещо з краденого Дмитро Табачник потім подарував від імені Прем’єра Януковича. Взагалі злочинний режим відкрив аж вісім кримінальних справ на Дмитрия Великого, довелося киянину відсидіти лихоліття аж у кримській раді. І вже потім разом із самим Шуфричем вкотре тріумфально в’їхати до Києва на печерські пагорби влади. Дмитро Табачник безстрашний, він самому Президенту радить повіситися разом із бабою Параскою, він героя України обзиває фашистом, цілу Україну визнає „исторической случайностью”. Байдуже, що навіть цілі міськради і облради вимагають його відставки з гуманітарного віце-премєра. „Узкий прошарок украиноязычной интеллигенции” не залякає своїми випадами Дмитра Табачника, бо той є першим автором національної ідеї третього тисячоліття - економічним процвітанням, тобто повним шлунком, примирить усіх надідея визначного дімакрата. І ми можемо спати спокійно, поки веде свою непримиренну боротьбу із нав’язливою пропагандою шароварного українізму при Президенті Ющенку великий українець Дмитро Табачник. Будь патріотом, віддай за нього sms”.

 

ВЕДУЧИЙ: Пам’ятайте, Ваші sms вирішать долю примирення всіх великих українців із великими. Отже, від опозиції, як так по-новому звучить, регіонал Юрій Мірошниченко, та його спектральний аналізатор Олексій Мустафін в центрі раунду другого. Через ширку до консенсусу чи до консенсусу без ширки, зараз ми все з’ясуємо. Раунд другий. Боляче буде зараз запитувати, але...

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Дозвольте...

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію...

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Дозвольте я, перед тим, як ми почнемо раунд, висловлю своє обурення з приводу хамства, яке ми зараз побачили з екранів телевізора.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Висловили обурення. Кожен факт є фактом біографії, можете не голосувати sms, виберіть іншого кандидата. А тепер я хочу спитати у Вас...

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Та ні, є стиль, є культура, в тому числі культура, яку ми пропонуємо громадянам.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, ми будемо Вас потім просити на редактора. Добре? А поки що ми хочемо почути від Вас відповідь.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Ні, ні, я поважаю ваше право, але поважайте моє право і висловлювати незгоду.

ВЕДУЧИЙ: Я послухав Вашу думку. Прошу сказати мені, чи можуть наші оці депутати, які входять в ці фракції, в цей парламент, реальні обличчя, досягнути консенсусу, те, що у нас називається консенсус еліт, тобто порозуміння, без широкої коаліції?

Олексій Мустафін, головний редактор каналу „СТБ”: Звичайно.

ВЕДУЧИЙ: То кажіть, як, розкажіть.

Олексій Мустафін, головний редактор каналу „СТБ”: Вони вже мають консенсус, мені здається. В них немає жодних протиріч між ними, як депутатами.

ВЕДУЧИЙ: Чому ж нам тоді в телеефірах весь час показують таку непримиренну боротьбу?

Олексій Мустафін, головний редактор каналу „СТБ”: Тому що йдуть вибори, одні закінчилися, наступні будуть, треба якось спілкуватися з виборцями саме тих ідеологем, які є.

ВЕДУЧИЙ: Ви маєте відповідь, без широкої коаліції.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Ви знаєте, я, по-перше, хотів би поділити саму постановку питання, яку Ви, пане Романе, поставили. Чи потрібен Україні консенсус?

ВЕДУЧИЙ: Ні, всі розуміють, що всім потрібен.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Чи, можливо, повинна продовжуватися бійка. Питання поставлене правильно, і актуальне це питання. Тому що сьогодні перед парламентарями головна проблема знайти спільне бачення майбутнього. Це те, про що я говорив.

ВЕДУЧИЙ: Ви весь час про це говорите.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Ми можемо бути представниками...

ВЕДУЧИЙ: Я питаюся, без широкої можна це зробити?

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Дозвольте. Ми можемо бути представниками різних ідеологій, ми можемо бути представниками різних політичних партій, але те, що нас об’єднує, об’єднує нас майбутнє України, ми всі за нього несемо відповідальність.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію...

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: А минуле нас роз’єднує.

ВЕДУЧИЙ: Це гарні слова, Ви про це говорите. Скажіть, будь ласка, чи можна це зробити без широкої коаліції? Просте, конкретне питання. Ви кажете, ні, не можна, так, можна.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Я думаю, що без коаліції національної єдності цього зробити не можна.

ВЕДУЧИЙ: А національної єдності чого?

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Чому я не приймає визначення „широка”? Тому що вона відображає зовнішню складову цього поняття, тобто механічне об'єднання депутатів. Звичайно, воно нічого не вирішить. Якщо ж ми об’єднаємося довкола змісту, і ми говоримо про коаліцію національної єдності, коли сідають всі політики... Я абсолютно погоджуюсь з тезою, що на чолі з Президентом як модератором цього процесу, і виробляють, якою має бути Україна за 30, 40, 50 років, моделюють країну, визначають, яка має бути її політична система.

ВЕДУЧИЙ: Пане Олексію, право...

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Дозвольте я закінчу. Визначають, тобто, через політичний і правовий документ стратегія, довгострокова стратегія розвитку України може бути закон. І з іншого боку, через форму, як це робиться, через зміни до Конституції, тобто, в який спосіб, що робить парламент, що робить Президент, що роблять органи місцевого самоврядування. І ось тоді після цього ми можемо спокійненько на ідеологічних засадах розділитися: хтось піде в коаліцію, хтось піде в опозицію.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пане Олексію, можна півхвилини, просто ми зрозуміємо, на що червона картка, потім буде Ваше слово.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Я повністю не погоджуюсь з тим, що каже візаві пан Юрій. По-перше, чому Ви, маючи, так би мовити, своїх 250 чи стільки там голосів, за рік не прийняли тих доленосних рішень, які би визначили для України майбутнє. Тобто, риторика у вас дуже цікава, але мені здається, величезна помилка, в чому, да не треба нам консенсусу, ніколи його не буде, цього консенсусу для прийняття доленосних рішень. Я маю на увазі, як і куди рухатися країні. Це більшість буде...

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: То що мордобій Ви пропонуєте, чи що?

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Почекай, Юрочка, почекай, будь ласка. А ось Конституція, регламент, процедура демократична роботи Верховної Ради. Саме в цьому має бути консенсус.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Почули ми цікаву думку, вона контрдумка. Я забрав у Вас право слова. Прошу.

Олексій Мустафін, головний редактор каналу „СТБ”: В своїй рекламі передвиборчій „Партія регіонів” казала, що базові цінності виборців є захист російської мови, не вступ до НАТО і ще там кілька речей. Ми знаємо позицію інших політичних сил. Яким можна чином створити на цьому консенсус?

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Ви явно недочитали програму „Партії регіонів”, явно.

ВЕДУЧИЙ: А що ви вже відмовилися від тих тез?

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Тому що програма „Партії регіонів” складалася з кількох розділів, і питання, про які Ви сказали, це лише ідентифікують ті питання. Якщо говорити про...

Олексій Мустафін, головний редактор каналу „СТБ”: Але базові, але базові.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Це не базові. Базові – це економіка, базові – це соціальна структура суспільства.

Олексій Мустафін, головний редактор каналу „СТБ”: Я слухав ваші ролики, там сказано база, слово було.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Базова – це те, що стосується підвищення соціального стандарту. Це є базове. А ідентифікуюче – це...

Олексій Мустафін, головний редактор каналу „СТБ”: Тобто, ви в своїх роликах брехали.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Почекайте...

Олексій Мустафін, головний редактор каналу „СТБ”: Ви казали, що це базові цінності, а виявляється, що вони зовсім не базові.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Почекайте, не перебивайте мене.

ВЕДУЧИЙ: Чому? Право п’яти копійок. Це право конституційне.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Секундочку. Нема питань. По-перше, це неправда, те, що Ви говорите, що не робить Вам честі як експерту.

Олексій Мустафін, головний редактор каналу „СТБ”: Це правда, це правда.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: По-друге, ролики „Партії регіонів” говорили про всі аспекти нашої програми, і про місцеве самоврядування, в тому числі і про мови. Але мови, тут питання не мови як такої, а питання прав людини, і ми захищаємо російськомовну громаду в Україні, яка має право спілкуватися своєю державою...

Олексій Мустафін, головний редактор каналу „СТБ”: А зараз ви не будете захищати?

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Будемо, будемо ми це робити.

Олексій Мустафін, головний редактор каналу „СТБ”: Так а в чому консенсус тоді?

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Почекайте. А чому Ви вважаєте, що захист прав одного повинен бути заперечений іншим.

Олексій Мустафін, головний редактор каналу „СТБ”: Чому? Я так не вважаю.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: А що? Ви щойно сказали. Ви вважаєте, що російськомовна громада не має права спілкуватися з державою російською мовою.

Олексій Мустафін, головний редактор каналу „СТБ”: Абсолютно має право, абсолютно має право.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: А чому Ви тоді говорите про неможливість консенсусу?

Олексій Мустафін, головний редактор каналу „СТБ”: Ви маєте це захищати, а не відмовлятися.

ВЕДУЧИЙ: Панове, давайте ми перепишемо...

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Від чого?

Олексій Мустафін, головний редактор каналу „СТБ”: Ви сказали, що ви відмовляєтесь від референдуму одразу на наступний день після виборів.

ВЕДУЧИЙ: Пане Олексій.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Секундочку. Хто сказав, прізвище назвіть?

Олексій Мустафін, головний редактор каналу „СТБ”: Раїса Богатирьова.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Це неправда. Ви можете отримати, до речі, позов до суду.

Олексій Мустафін, головний редактор каналу „СТБ”: Звичайно, можу, я можу прийти в суд і довести.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Так от слідкуйте за своїми словами.

Олексій Мустафін, головний редактор каналу „СТБ”: Слідкуйте за власними словами.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: „Партія регіонів” представляла, представляє і буде представляти інтереси російськомовної громади.

ВЕДУЧИЙ: Панове, згадайте, що є ще у нас прямий ефір.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: І ми ніколи не відмовлялися...

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію...

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: І я особисто брав участь в тому, як ми передали через ЦВК наші понад п’ять мільйонів підписів...

ВЕДУЧИЙ: Спробуєте мене почути, пане Юрію?

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: ...для Президента, для оголошення референдуму. І ми не відмовляємось від цього питання.

ВЕДУЧИЙ: У нас не дискусія.

Олексій Мустафін, головний редактор каналу „СТБ”: Ви зареєстрували в ЦВК групи неініціативні?

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Я ще раз повторюю...

Олексій Мустафін, головний редактор каналу „СТБ”: Я попрошу мені допомогти вже режисерів, якщо ви мене не чуєте, я хочу нагадати, що я ведучий, так. Ми не переписуємо і дописуємо вашу програму.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Ні, я не люблю, коли йде брехня. Проти „Партії регіонів” постійно йде брехня, що дискредитує її в очах зокрема представників західної України.

ВЕДУЧИЙ: На слові „брехня” Ви заробили замість одної картки зразу три. прошу.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Нічого, я би не хотів, щоб воно взагалі існувало.

ВЕДУЧИЙ: Тепер по кругу. Прошу. Кому і за що?

Тарас Березевець, політтехнолог: У мене просто зауваження, пане Юрію. У „Партії регіонів” був понад рік з моменту створення коаліції до того моменту, поки була не переобрана Верховна Рада шостого скликання, для того, щоб в тому числі реалізувати статус російської мови як другої державної. Поясніть мені, будь ласка...

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Не було...

Тарас Березевець, політтехнолог: Поясніть мені, будь ласка, чому не було зроблено нічого для того, аби це сталося, і чому це питання референдуму, власне, виникло під час виборчої кампанії, і підписи були зібрані тільки тоді, коли стався офіційний початок виборчої кампанії? І чи не було це одним з елементів, завдяки яким „Партія регіонів” отримала більше голосів? Дякую.

ВЕДУЧИЙ: Давайте зберемо всі картки, і Ви комплексно відповісти. Олег Базар, за що червона картка?

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Поки передається, я можу сказати.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Коротко.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Я можу сказати, що „Партія регіонів” не могла цього зробити, тому що, Ви знаєте, внесення змін до Конституції передбачає понад 300 голосів, ми їх, на жаль, не мали. По-друге, чому ми не змогли внести ту компромісну, як на наш погляд, пропозицію, запровадження російської мови як регіональної. І це було в межах правового поля, тому що ми ратифікували відповідну міжнародну конвенцію, нам теж це надали...

ВЕДУЧИЙ: Все, зрозуміло. 300 голосів не було. Прошу. Ваша червона картка, кому і за що?

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Знову ж таки за мову, тому що якщо Ви говорите про коаліцію національної єдності, то, будь ласка, перестаньте говорити про мови в принципі, тому що питання мови розколює цю країну.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Чекайте, чекайте...

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Чекайте, можна я закінчу?

ВЕДУЧИЙ: Послухаємо експерта, 30 секунд в нього.

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Можна я закінчу? А якщо Ви говорите далі про мови, то, будь ласка, або виконуйте свої обіцянки перед своїми виборцями, тобто, скажіть, ми заробимо це за рік, за два, за три. Якщо ви цього не зробите, розпускайтеся як партія, яка не виконує своїх обов’язок, обіцянок.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. І Ваша червона картка. Давайте зразу ми зберемо до купи.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Давайте, давайте.

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Дякую.

ВЕДУЧИЙ: За що?

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Ви знаєте, пане Юрію, я хочу Вам сказати, що „Партія регіонів” часто каже, що Блок Юлії Тимошенко перед виборами щось наобіцяє, потім не виконує. Я хочу нагадати Вам Універсал, ваш Універсал, який ви підписали, коли потрібно було стати коаліцією і владою виконавчою. Ви фактично відмовилися від питання язикового, питання щодо НАТО уникнули ви, і таким чином ви позиціонували себе перед своїми виборцями. Тому мені здається, що перед тим, як когось звинувачувати, треба в дзеркало іноді заглядати, і там все написано. Дякую.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Можна я буду відповідати?

ВЕДУЧИЙ: Спробуйте тепер комплексно.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: На мене ціла атака пішла.

ВЕДУЧИЙ: Пам’ятайте, що це не дискусія довкола вашої програма.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: „Партія регіонів” завжди викликає резонанс, такий великий, коли хтось з її представників є в студії.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Не перебільшуй.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Значить, я розкажу все по порядку. Ви говорите про те, що є якісь до нас зауваження з приводу мови. Я ще раз повторюю, „Партія регіонів”, це наша програмна засада, захищає не мову, і мова не може роз’єднати Україну. Тому що якщо ми сприймаємо логіку наших політичних опонентів, які декларують її таким чином: або по-нашому, або ніяк, або так буде, як ми говоримо, або це не демократично. Так от, я переконаний, що це неправильно, бо демократія полягає в тому, щоб чути не лише власну точку зору, це вам видається, що питання мови роз’єднує Україну, це вам, можливо, видається. А нам видається навпаки, якщо всі громадяни...

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, почуйте тепер мене.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Дозвольте я закінчу.

ВЕДУЧИЙ: Ми це чули багато разів з ваших уст, ми вам віримо.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Чому ви ставите тоді це вперте питання.

ВЕДУЧИЙ: Я не ставив це запитання, про мову я Вам не сказав нічого.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Ми говоримо про права людини.

ВЕДУЧИЙ: Добре.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Про права тих таких старших людей, які не можуть звернутися за довідкою, до суду...

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, у мене відчуття, що Ви з правозахисної організації.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: ...говорити до своєї держави, яка має їм служити своєю мовою.

ВЕДУЧИЙ: Задам Олексію.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Чому ви вважаєте, що це всупереч всім демократичним засадам.

ВЕДУЧИЙ: Пан Юрій мене не чує, я тоді Вам задам.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Ні, я готовий...

ВЕДУЧИЙ: Я одного політолога мудрого спитався...

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Я, дозвольте, зараз закінчу.

ВЕДУЧИЙ: Спитався, спитався, так, що...

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Ви не дали відповісти мені на запитання Портнова.

ВЕДУЧИЙ: Ми закінчимо програму, Ви ще будете розповідати про мову нам. А я запитуюся...

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Ви мене обмежуєте в праві говорити.

ВЕДУЧИЙ: Риторика поодиноких колег пана Юрія, які завжди говорять про порозуміння, але колега в нього в фракції, які говорять дуже жорстко, і цю риторику називають антиукраїнською. А є ще люди, яких звинувачують, я маю на увазі, політологи, звинувачують в їх фракції двох-трьох людей, які працюють на національні інтереси зовсім не України, так. І це ставлять як ключове, що не дозволяє їм бути, наприклад, мати повне порозуміння з НУ-НС або з БЮТ.

Голос із залу: Абсолютно точно, абсолютно точно.

ВЕДУЧИЙ: Це справді є проблема декількох людей їхньої партії, яка заважає мати це порозуміння і консенсус в парламенті? Праві ці політологи, які мені це пояснювали, чи ні?

Олексій Мустафін, головний редактор каналу „СТБ”: Мені здається, що абсолютно не праві, тому що у нас є погляди, у кожної людини, і вони захищені Конституцією. Якщо це порушення якихось законів, це треба доводити, а не навішувати ярлики. Я думаю, в будь-якій фракції можна таким же чином проголосити, що люди, які відстоюють не українські інтереси, в БЮТ, в „Нашій Україні”...

ВЕДУЧИЙ: Отже, це не проблема декількох людей.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Всі зібралися, звинувачують „Партію регіонів”.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, тепер я хочу...

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: При тому, що, дозвольте я вже закінчу...

ВЕДУЧИЙ: Це остання секунда. Скажіть, будь ласка, це не є проблемою, те, що у вас немає спільного порозуміння, спільної роботи, в цих трьох фракціях...

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Є у нас, у нас є. Я тут з Портновим абсолютно погоджуюсь. Ми працюємо чудово в одному комітеті. Коли ми говоримо про справи, пане Романе, коли припиняємо цю демагогію, вибачте за вираз, у нас є чудовий консенсус. І „Партія регіонів” давно би вже знайшла консенсус. І тоді, коли ми були при владі, якби не було блокування, якби не було електрощитових, якби не було ультимативного стилю поведінки...

ВЕДУЧИЙ: Ось ці "якби"...

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Тому що якась особа не могла пережити, що вона не прем'єр-міністр.

ВЕДУЧИЙ: Нагадаю, що це вийшов час на дискусію, який пан Юрій використав максимально, роз'яснюючи нам програмні засади "Партії регіонів". Як так сталося, не знаю. Вибачаюся перед Олексієм, який не зміг багато сказати. Але зараз має можливість говорити кожен з наших експертів на цих декілька тез, які ми почули. Слово експертам. Ви починаєте, пане Олексій?

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: З Вашого дозволу, так.

ВЕДУЧИЙ: Зауваження, прошу.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Я не хотів би, щоб ображався колега, нам працювати.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Я ніколи не ображаюся.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: І більш того, можу запевнити зараз в присутності наших партнерів по коаліції, що значна частина законопроектів буде реалізовуватись нами в рамках коаліції. Але є певні принципові речі, які, я не виключаю, ми будемо реалізовувати також з "Партією регіонів". Знаєте, чому, тому що в опозиції завжди по-іншому якось дивиться, певні позиції. До речі, так само і комісія по цінних паперах, це, за яку ви окремо боретесь, це також дискусія. Але політична мімікрія в чому, що це все треба було робити півтора роки тому.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Рухаємося далі.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: А говоримо ми правильно.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Прошу, Ваші зауваження, пане Тарасе. Хоча ми багато не почули.

Тарас Березевець, політтехнолог: Дякую. Я хотів би, щоб пан Юрій не сприймав це як критику, що всі починають "пинать" "Партію регіонів", яка впала. Власне, перебування в опозиції не є трагедією. Я думаю, що я Вас можу трохи підбадьорити, оскільки в опозиції ви довго не будете перебувати, ви самі це прекрасно знаєте. Тому що коаліція, яка створюється зараз, якщо вона продовжить існувати на таких умовах, очевидно, що їй доведеться рано чи пізно все одно розширюватися чи переглядати. Але що стосується ключового питання, консолідації, консолідації політичної, воно залишається не розв'язаним до тих пір, поки політики зрештою не почнуть вирішувати стратегічні питання, а не питання мови чи вступу до НАТО, дріб'язкові, власне.

ВЕДУЧИЙ: Ви самі почали це питання мови. Ваші зауваження, прошу.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Не я, це Олексій почав питання.

Олексій Мустафін, головний редактор каналу «СТБ»: А Ви мені і сказати не дали.

ВЕДУЧИЙ: Пане Олег, Ваші зауваження.

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Завершуючи питання мови, яке знову ж таки, я вважаю, що все-таки роз'єднує Україну, тому що коли член "Партії регіонів" секретар Донецької міської ради говорить, що українська мова - це є мова анекдотів і мова пісень і не більше, і права на існування не має, вона мене як україномовного українця ображає. І я це буду говорити і буду вважати, ви розколюєте таким чином Україну.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Не путайте позицію людини і позицію партії.

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Це позиція члена партії, яка не була засуджена. І це позиція, яка була в роликах. Ви його виключили з партії? І друге питання, стосовно консолідації, я думаю, що "Партія регіонів" як партія дуже максимально гнучка ідейно буде запотребувана найближчим часом.

ВЕДУЧИЙ: Такі були зауваження. Пане Андрію, Ваші зауваження.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Дякую за зауваження.

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Ви знаєте, ми іноді забуваємо, яким чином люди визначились на попередніх парламентських виборах. Люди обрали політичні сили саме в таких пропорціях. Нам треба було тоді йти на вибори разом і казати, ми, наприклад, будемо йти консенсусом з "Партією регіонів", і ми б отримали всі разом, наприклад, десять відсотків, а 90 відсотків отримала би якась, може, партія любителів пива, і вона б управляла би країною. Тому сьогодні говорити про це, сьогодні вже не можливо. Народ визначився так, тому про консенсус мова не йде. Коли народу треба буде консенсус, він за всіх нас проголосує, і сто відсотків парламенту буде наша одна політична сила.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Панове, панове...

ВЕДУЧИЙ: Панове, це час для експертів.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Для того є еліта, для того є політики, які мають узгоджувати інтереси громадян, і інтереси різні, це правильно, але кожен...

ВЕДУЧИЙ: Але час вийшов...

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: ...прийшовши до парламенту, повинен почути і інші інтереси, і іншу точку зору.

Голос із залу: І купити, і сформувати...

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: І в тому числі сформувати національну політику, але не політику тільки однієї політичної сили.

ВЕДУЧИЙ: Панове, я мушу оголосити зараз рекламну паузу, а ми продовжимо собі дискусію. Я просто хотів вам сказати, що, ну, підназаробляв грошенят, підшкрябав трошки заначки, дещо там позичив, хотів купити квартиру в Києві, не вистачило, довелося взяти віллу в Іспанії. Реклама, панове.

Реклама

ВЕДУЧИЙ: Панове, найцікавіше, такий закон українського телевізора, тут така була гаряча дискусія, якою формулою, законом, консенсусом, круглим столом, трикутним універсалом чи якось вирішувати, нам доведеться це зараз, можливо, повторити. Але перед тим нагадаємо цікавинки цього тижня. Чи стане український міністр лицем рекламної кампанії одягу відомої марки "Ла коста", і як продовжують велику справу Шарікова у столиці нашої батьківщини, про це далі в нашому телеоповіданні "Дика природа України".

 

Сюжет: "П'ять копійок" перегортають останню сторінку вахтового журналу, куди ми записували усі маршрути, фарватери, температуру води і кожен крок титанічної боротьби недоумкуватого крокодила з високочолим міністром Шуфричем та його командою надзвичайних ситуацій. Сім місяців тому у Маріуполі крокодил Годзілка втік в Азовське море і поселився в акваторії ахметовської "Азовсталі". Понад півроку МНС-ники бідкалися, що не володіють мистецтвом ловлі крокодилів, не мають спецзасобів, а часами просто зомбували нас: нема ніякого нащадка динозаврів. І от простий робітник металург Василь Акімов голими руками виніс крокодила Годзілу на сушу. Лаври мисливця на рептилії одразу перехопили інші. "Мы проконсультировавшись со специалистами, с бывшим его хозяином, можно, и настоящим хозяином, создаем ему сейчас условия для выхода из анабиоза". А бідний крокодил, який з травня пережив і розпуск парламенту, усі істерики супроти виборів і навіть всю виборчу кампанію, після непростого створення драматичної коаліції відкинув ласти. І тепер на совісті екс-міністра Шуфрича ще одна жертва - перший вітчизняний крокодил, який і державну мову розумів, і регіональної не цурався, але так і не дожив до виборів прем'єра та спікера. Не догледів Нестор, не вберіг Годзілку. Вічна пам'ять українським крокодилам".

"Не менш драматична боротьба проти фауни на тлі перерозподілу флори розгорається у столиці нашої батьківщини. Тепер усі бюджетники і навіть ЖЕКи будуть виловлювати бездомних собак та котів Києва і гуманно їх каструвати. А за це ми їм зарплату платитимемо. Начальник відділу собачої зачистки налаштована рішуче. "Всі комунальні підприємства, ветеринарні лікарні, райони, ЖЕКи будуть залучені, громадські організації, і ми будемо ще благодійників, звертатися до благодійників, які також будуть надавати особисту допомогу". У "П'яти копійок" не собаче серце, і ми співчуваємо дворняжкам, які усе своє бездомне життя вивертаються з-під коліс мерсів та лексусів, але не зможуть уникнути насильницької стерилізації від мера та його команди. Проте, як казав Джангіров, хтось має брати на себе нелегку роль нових швондерів, тим більше, що попереду ще великий фронт: висадити липи за 800 доларів і піти в лобову атаку на столичних щурів, яких вже більше за легальних і не легальних киян разом узятих. Визнаємо, у боротьбі тварин з владою перемагає влада".

 

ВЕДУЧИЙ: І в цей момент ми компенсуємо, оскільки ми чекали все-таки на нагороду від МЧС скромному працівнику, який голими руками взяв крокодила, не знайшла нагорода свого героя. Від "П'яти копійок" ми передаємо орден другого ступеня за заслуги. Так, привітаємо Акімова нашого, такого працівника. Якщо можна, оплесками, все-таки це перший герой першого найбільш незалежного крокодила України. А тепер повертаємося до нашого запитання. Хто ж примирить фракції у парламенті? Арсеній Яценюк - перший номер телефону; Іван Плющ - другий номер телефону. А тепер БЮТівець Андрій Портнов та заступник редактора журналу "Профіль" Олег Базар поведуть БЮТ до порозуміння еліт зі всіма фракціями в раунді третьому. Погана річ читати багато, пане Андрію, але мусив прочитати багато і такого начитався, що виявляється, кандидатура в майбутні спікери Арсеній Яценюк, якщо буде висунений, він і рівно віддалений, і не буде, безумовно, виконувати всі вказівки Юлії Тимошенко, і "Партія регіонів" за нього жваво проголосує, бо це міністр їхнього колишнього коаліційного уряду. Отже, Яценюк стане консолідуючою фігурою і всіх замирить. Знак питання. Прошу.

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Дякую. Ви знаєте, мені здається, що сьогодні всім уже набридла ця тема, коаліція, хто буде спікером. Мені здається, що найбільш...

ВЕДУЧИЙ: Ні, питання не хто буде, а чи замирить.

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: ...найбільш актуальною є, що металург піймав крокодила, і що ми всі будемо ловити собак зараз за волевиявленням мера міста Черновецького. Але я хочу вам сказати, що нам все рівно, наші політичні партнери обрали кандидатуру. Якщо вона буде проголосована фракцією, буде у вівторок чи в понеділок, ми однозначно будемо це підтримувати. А щодо консолідації парламенту, яка різниця, хто буде спікер, головне, щоб це було предметом політичних домовленостей, які виконують. Спікер, він повинен правильно вести засідання Верховної Ради.

ВЕДУЧИЙ: І вже є зразу червона картка. Давайте дамо червону картку, це тридцять секунд. Пане Юрію, червона картка.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Шановні колеги, я хотів би нагадати представникам ще не створеної де-факто коаліції...

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Створеної коаліції.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Де-факто не створеної.

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Створеної, я поясню зараз.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Де-юре лише. Але тепер я скажу, що спікер - це голова Верховної Ради, але не коаліції, і без того, щоб всі фракції взяли участь в консолідованому висуванні і голосуванні за цього спікера, я думаю, що майбутнього у Верховної Ради не буде.

ВЕДУЧИЙ: Я вкраду Ваші три секунди. А можете сказати мені, чи ваша партія висуне Івана Плюща, Івана Плюща кандидатом?

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Може, висуне.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Прошу.

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Я хотів би сказати, по-перше, що коаліція створена, згідно з регламентом з моменту оголошення головуючим на пленарному засіданні коаліція вважається створеною. Це перше. Друге...

ВЕДУЧИЙ: Це Ви відреагували.

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Друге...

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Це лише де-юре...

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрій, все, Ваш час вичерпано.

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Ви знаєте, ми ж не заважаємо "Партії регіонів" висувати свого кандидата на пост Голови Верховної Ради. Якщо ви наберете 226 - флаг...

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Я би хотів тільки сказати, що спікер - це є зараз продукт, це, в принципі, продукт більшості голосів депутатів незалежно від того, є коаліція чи нема коаліції. Бо за Мороза також не голосували всі фракції, ні "Наша Україна", ні БЮТ за Мороза не голосували. І ви нормально з ним працювали, ви не казали, що це спікер, який не працює з усіма. Зараз дуже важлива як посада координатора більшості. Власне, це людина, яка буде об'єднувати дві фракції. І зараз питання до вас, хто буде координувати більшість. Тому що спікер у такому форматі, як буде, це буде така фігура, скажемо так, якщо не зовсім декоративна, то, скажемо так, ну...

ВЕДУЧИЙ: Супер. Скажіть, будь ласка, прізвище координатора більшості. Пан Олег підкинув супер питання, яке я забувся. Хто буде координатором більшості?

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Координатором більшості будуть люди по черзі, я думаю, що це будуть керівники фракцій, якщо вони не підуть у виконавчу владу.

ВЕДУЧИЙ: По черзі?

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Ті, хто буде керувати фракцією... По черзі, так, це є предмет коаліційної угоди.

ВЕДУЧИЙ: Тиждень на тиждень, чи як, день на день?

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Ні, це може бути місяць на місяць, як домовляться.

ВЕДУЧИЙ: Весело. А Ваша червона картка кому була, за що?

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Якщо дозволите, а можу я колезі своєму?

ВЕДУЧИЙ: Навіть мені можна, коли хтось програє вибори, ставить мені картку.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Це молодий мій учень, я його вчу жити.

ВЕДУЧИЙ: Прошу.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Я демократ до мозку кісток. І я підтримую, в принципі, те, що пан Юрій хоче сказати, дійсно, щастя було б, якби в нас був би спікер Голова Верховної всієї Ради, це було би щастя. Але сьогодні ми маємо таку Конституцію, яку маємо. Ще раз хочу сказати, і спікером, Головою, буде той, за кого проголосують 226 голосів. Але на майбутнє, пан Юрій, ми з Вами разом будемо приймати зміни до Конституції, і з БЮТ, щоб так було, як ми говоримо.

ВЕДУЧИЙ: Це були червоні картки між експертами. Ми не повинні реагувати, продовжуємо нашу розмову. Чому, поясніть, пане Андрію... Почнемо від пана Олега. Чому, на Вашу думку, БЮТ продовжує риторику виборчої кампанії? Тобто, вони категорично ні на одному гектарі, а от поза камерами вони можуть піти на продуктивні перемовини.

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Це буде до мене питання.

ВЕДУЧИЙ: Ні, ні. Давайте подивимося, а потім Ви.

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: БЮТ виборчу кампанію ніколи не припиняв. БЮТ веде виборчу кампанію і зрозуміло, яку виборчу кампанію.

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Припиняв, БЮТ припиняв.

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Перепрошую, ви ведете зараз виборчу кампанію, представники вашої партії чітко говорять, що якщо зараз не буде створена коаліція, що якщо Юлія Тимошенко не буде прем'єр-міністром, вона буде Президентом, це є риторика наступної виборчої кампанії.

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Це Ваші слова, ми такого не казали.

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Перепрошую, представники вашої партії...

ВЕДУЧИЙ: Це не було заявою вашої фракції?

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Представники вашої партії...

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Ні, ні.

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Представники вашої партії такі слова говорили.

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Давайте так, ви знаєте, ми не продовжуємо виборчу кампанію, ми зараз готуємо цілу низку законів, ці закони внесені... До речі, в понеділок буде по скасуванню призову зареєстрований закон.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Скажіть, будь ласка, поза камерами у вас ідуть активні перемовинами з окремими, наприклад, такими як пан Юрій представниками "Партії регіонів"?

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Да, да, да, у мене з Юрієм Мірошниченком ідуть перемовини...

ВЕДУЧИЙ: Про створення...

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Більше того, про створення нашої з ним вдвох коаліції, бо ми з ним були в комітеті по правосуддю, і ми з ним будемо вносити закони щодо необхідності диверсифікації в судовій системі для того, щоб не було зловживань...

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Я мушу з Вами не погодитися, тому що...

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Ми будемо вдвох вносити закони.

ВЕДУЧИЙ: Може, вони домовляються поза спинами десь?

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Ні, я мушу з Вами не погодитись, тому що бігборди Юлії Тимошенко нікуди не зникли. Це означає, що виборча кампанія ведеться. І знову ж таки і ваші виходи на прес-конференції, і розповіді про те, як вас купують, це також свого роду технологія...

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Яка це виборча кампанія, виходячи зі слів пана Романа, якщо ми з Мірошниченком вносимо разом закони, і вони приймаються. До речі, я вам хочу...

ВЕДУЧИЙ: Ви ще ні один не внесли, ви ще не почали роботу.

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Так я вам хочу сказати, 404 голоси набрав мій закон, я був опозиції, з народним депутатом Олійником ми внесли, вся "Партія регіонів" проголосувала, декриміналізували питання, пов'язані з Постановою про порушення кримінальних справ. Закон сьогодні працює. Він буде вносити, якщо це гарний закон, ми будемо його приймати.

ВЕДУЧИЙ: Панове, питання до вас, на прикладі таких перемовин і інших речей, а плюс ще врахувати логіку, да, і чутки, а може бути переформатування весною, як кажуть регіони, пані Ганя, як сказала...

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Не може бути переформатування.

ВЕДУЧИЙ: ...зима ваша, весна...

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Зима ваша, весна наша.

ВЕДУЧИЙ: Дивіться, чи може бути весною створена конституційна коаліція БЮТ і "Партія регіонів"...

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Не може бути.

ВЕДУЧИЙ: І їх залишать з носом.

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Не може бути.

ВЕДУЧИЙ: І ще когось з носом залишать. Я задав питання до пана Олега.

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Такого бути, в принципі, не може, тому що Юлія Тимошенко тоді, в принципі, перекреслить всі свої електоральні перспективи на наступні десять років.

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Один відсоток на виборах ми наберемо тоді.

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Один відсоток на виборах. Юлія Тимошенко - це є зараз на сьогоднішній день найкращий електоральний локомотив. Тобто, вона набирає і набирає голоси.

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Дякую Вам за такі слова.

ВЕДУЧИЙ: Все, все.

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: А якщо вона зробить коаліцію з "Парією регіонів", в неї нічого не буде.

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Опоненти хвалять, це вже висока оцінка.

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Це є правда.

ВЕДУЧИЙ: Пане Андрію, не ведіть з паном Юрієм, який без мікрофона пустих балачок, бо їх не чують. Коли ви були в опозиції, я вам нагадаю, так, "регіони" з "ленінцями" були в коаліції в той час.

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Так було.

ВЕДУЧИЙ: Така була історія України. Тепер ви хочете їм надати дуже широкі контролюючі функції опозиції. Правильно?

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Так.

ВЕДУЧИЙ: Вони сто процентів ними скористаються, навіть на 150 процентів скористаються тими контролюючим речами.

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Ми так і хочемо, щоб так було.

ВЕДУЧИЙ: А от коли вони повернуться знову у владу...

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Ми більше демократичніші...

ВЕДУЧИЙ: Скажіть, будь ласка, вони вам тоді дадуть такі самі повноваження чи далі будуть ігнорувати, як колись?

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: А цього буде не треба, цього не треба буде. Якщо це буде закріплено законом, якщо це буде закріплено законом і Конституцією, то повернутися назад можна буде тільки через 300 голосів.

ВЕДУЧИЙ: Скасуванням закону.

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Бо там президент буде.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Погоджуюсь, всі погоджуються, у нас три сили, всі погоджуються.

ВЕДУЧИЙ: Сильний аргумент, отже, не приймуть цей закон.

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Навколо мене консенсус, Ви бачите?

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Всі конституційні сили...

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Головне, що...

ВЕДУЧИЙ: Не кричіть без мікрофону.

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Навколо БЮТ, бачите, консенсус в залі вже.

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Взагалі ідея віддати посади заступників міністрів опозиції, це абсурдна ідея, тому що ви тоді ділите відповідальність.

Голос із залу: Контролюючі.

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Контролюючі - це інше, але перша ідея була в Юлії Тимошенко віддати...

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Ви знаєте, ми виходимо з того, що нехай людина має доступ до всіх інформаційних потоків, в уряді нехай приходить на засідання, в міністерстві нехай приходить на засідання. Будь-який його запит, має бути надана на нього відповідь. І таке інше. Тобто, ми демократично виходимо з цього.

ВЕДУЧИЙ: Пане Андрій...

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Якщо не подобається, нехай будуть вакантні місця.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Але я хочу сказати, дивіться, ви сказали, ми тоді втратимо виборця, якщо ми не будемо продовжувати відстоювати варіант, якщо ми з регіонами нічого спільного не можемо мати. Правильно? Ви продовжували, що ви обіцяли на виборах...

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Ми на виборах так казали, ми повинні виконувати.

ВЕДУЧИЙ: Так. І тепер я Вас хочу запитати...

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Виборці різні у вас.

ВЕДУЧИЙ: Моє запитання тепер почуйте.

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: У вас виборці різні.

ВЕДУЧИЙ: Пане Олег, почуйте моє запитання.

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Ви їх самі такі зробили.

ВЕДУЧИЙ: Ваші Живаго і Губський, вони ворогують з Клюєвим і Ахметовим?

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Я не володію цією інформацією, що робить Живаго з Клюєвим.

ВЕДУЧИЙ: Що, не знаєте?

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: А що робить Губський.

ВЕДУЧИЙ: Ні, я не кажу, що вони роблять.

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Що робить Губський.

ВЕДУЧИЙ: Я кажу, чи ворогують вони?

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Це їх, якщо у них є бізнес, то нехай вони визначаються. Я вам хочу сказати, що у нам є програма...

ВЕДУЧИЙ: Але Ви бачите якусь ворожнечу?

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Є програма.

ВЕДУЧИЙ: Пан Юрій махає, що немає.

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: У нас є якась програма, ми її виконуємо. Хто там з ким... Ви знаєте, ворожнечі такої, щоб прийти, задушити, наприклад, депутата, нема такого.

ВЕДУЧИЙ: Що ж ви такі ідеї ворожнечі нам на екранах показуєте.

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Забрати котлету, забрати котлету в буфеті один в одного, такого нема.

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Можна, можна...

ВЕДУЧИЙ: Пан Олег забрав своє право. Тоді поясніть нам, чому вони так чубляться в ефірах?

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: В мене теж таке питання, якщо у вас такий мир, дружба, там, сосіска, жвачка в Верховній Раді, тоді перестаньте ліпити дурня і показувати виборцям своїм бійки, ви ж самі це робите.

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Послухайте, є речі.

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Ви ж самі це робите.

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Є речі, які неприйнятні, є програмні речі "Партії регіонів", які для нас неприйнятні. Так само і для "Партії регіонів" неприйнятні наші, наші речі. Є питання, по яким є консенсус, є питання, по яким є консенсус.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Дискусія - це природно.

ВЕДУЧИЙ: Панове, панове...

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Так ви не дискутуєте, ви робите, ви влаштовуєте шоу.

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: А за що постраждав рубильник, я відповідаю Вам на Ваше запитання.

ВЕДУЧИЙ: Панове, в мене відчуття...

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Коли було нехтування, практично нехтування всіма, до речі, я приведу вам приклад...

ВЕДУЧИЙ: Тобто, вас нехтували.

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Був прийнятий закон "Про імперативний мандат", який ними був проголосований, і на стадії ЦВК "Партія регіонів" повністю його заблокувала. Це як можна назвати? Тому БЮТ повинен був боротися хоч якимось чином. І закон "Про опозицію" не голосувався. Ви розумієте?

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Ми разом проголосували.

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Перше читання проголосували, потім навіть не ставили на голосування.

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Ви і закон "Про Кабмін" разом голосували.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Ви рубильник сіли.

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: На рубильник ми сіли пізніше.

ВЕДУЧИЙ: Пане Олеже, пане Андрію, у нас зараз весело, як на засіданні Верховної Ради. Всі говорять, хтось без мікрофону, спікер включив той третій мікрофон...

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Дайте рубильник Мірошниченку.

ВЕДУЧИЙ: Чи бігає хтось по залу, не знаю. Ми назбирали кучу червоних карток. Але час у вас вичерпано і це значить, що ви всі це зберете до купи. І експерти зараз скажуть всі незгоди, зараз, на ці тези, які ми почули, наприклад, від Блоку Юлії Тимошенко, представника, і спроби Олега вклинитися, так, в цю розмову. Отже, експертам слово. Ваші зауваження.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Ви знаєте, я зараз буду захищати корпоративні наші інтереси. Мені дуже приємно, що всі три представника трьох політичних сил сьогодні дуже виважено і коректно, в принципі...

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Без агресії.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Да, без агресії.

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Коректно підтримали БЮТ.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Ні, підтримують один одного. БЮТ, там, це... До речі, я хотів би сказати, помилка експерта шановного. Перше, запам'ятайте назавжди, вибори починаються в перший день після закінчення виборів, розумієте. Це аксіома просто. Це Ви не робите ніякого відкриття.

ВЕДУЧИЙ: Так це Ви його підтримуєте.

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Так це не проти мене, це проти вас.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Він робить для себе відкриття таке, розумієте, що вона ж у виборах, та всі у виборах, шановні друзі. Це перше. І друге, друзі мої, дуже вас дивує, що там депутати дискутують, там, щось там, сперечаються...

ВЕДУЧИЙ: Обзиваються.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Я ідеолог житлово-комунальної реформи, так ось житлово-комунальна реформа, знаєте, в чому полягає, це треба вийти із своїх квартир в під'їзди і провести одні збори, і один раз домовитися людям, як платити, хто прибирає, розумієте. Хай люди цим займуться, і хоч одні збори проведуть, і тоді вони зрозуміють, що таке домовитись. Дякую.

ВЕДУЧИЙ: Пане Олексію, дякую. Ще один Олексій, і його зовсім інші зауваження до дискусії. Прошу мікрофон.

Олексій Мустафін, головний редактор каналу «СТБ»: Ми бачили, що депутати не тільки насправді б'ються лише для публіки, а між собою знаходять спільну мову, а навіть спільно не дають сказати експертам нічого. Тобто, в них корпоративна солідарність розвинута набагато сильніше, ніж...

ВЕДУЧИЙ: Ніж у нас, журналістів.

Олексій Мустафін, головний редактор каналу «СТБ»: Так, ніж в нас, журналістів, і ніж ідейні розбіжності між ними. Тому це зауваження загальне. Що стосується того, знову ж таки, як ми бачили, що "Наша Україна" ховає очі і каже, що це демократія, коли їх крутять в бараній рог, що пан Мірошниченко каже, що ми не відмовляємося, лише відмовляються, знову ж таки БЮТ каже, що ми не ведемо передвиборчої кампанії, при цьому каже, що прав Кучеренко, який каже, що ведемо кампанію. Тобто, насправді...

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Всі ведуть вибори.

Олексій Мустафін, головний редактор каналу «СТБ»: Так, так. Тому мені здається, що просто це просто чергова ілюстрація того, що вас дурять.

ВЕДУЧИЙ: Народ, нас дурять, ми про це поговоримо в наступному раунді. Прошу, Ваші зауваження, пане Тарасе.

Тарас Березевець, політтехнолог: Що мене найбільше зацікавило в історії з аудіо-записами про підкуп депутатів від БЮТ, чому депутати від БЮТ, власне, відмовилися від цих грошей. Це ж злочинні гроші, їх треба було взяти і перерахувати в державний бюджет. Там було скільки, десять депутатів, і кожному по десять мільйонів пропонували, уявіть, скільки було б грошей на організацію "Євро-2012". Це ті гроші, яких, в принципі, в державному бюджеті бракує. І далі мені дуже цікава ідея БЮТ стосовно введення посад заступників міністрів, віце-прем'єра від "Партії регіонів". Наскільки це взагалі ідея може бути реалізована...

ВЕДУЧИЙ: Пан Олег сказав, що це абсурдна ідея.

Тарас Березевець, політтехнолог: Якщо в команді з 11 гравців в футболі, да, з'являється гравець протилежної команди, цікаво, він кому буде забивати голи.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Я погоджуюсь з експертами в цьому.

Тарас Березевець, політтехнолог: Поставте такого в захист, кому він буде забивати?

ВЕДУЧИЙ: Дивлячись на практику ЦВК и Конституційного Суду, ми знаємо, куди забивають.

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Хтось повинен бачити, не вкрали м'яч, що м'яч не вкрали, щоб було не два м'ячі, хтось повинен...

ВЕДУЧИЙ: Закон захищає м'яч.

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Хтось повинен...

ВЕДУЧИЙ: Пане Андрій, час експерта.

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Для цього є парламентський контроль.

Тарас Березевець, політтехнолог: Вводити в команду гравця від протилежної команди - це дурниця.

ВЕДУЧИЙ: Час експерта був, ви його забрали.

Тарас Березевець, політтехнолог: Дякую.

ВЕДУЧИЙ: Наступ диктатури якийсь в Україні. Подивіться, все більше і більше наступають на вільне слово. Ваші зауваження.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Шановні телеглядачі, ви бачите, сьогодні не лише політики корпоративні в тому, що хочуть забрати на себе увагу, але і наші експерти сьогодні не давали говорити політикам зараз всі разом. Але, ви знаєте, можна скільки завгодно намагатися битися, чи показово, чи насправді. Але сьогодні в нашій програмі ми продемонстрували значно, мені здається, важливішу річ, що між нами, політиками, немає бути і не є агресії і намагання знищити один одного. Ми, дійсно, дискутуємо. Хтось з нас виступає за продаж землі, хтось виступає за те, щоб зберегти мораторій. Хтось говорить, що судову реформу треба проводити в один спосіб, хтось говорить, в інший спосіб, і так далі. Але я хотів би звернути увагу на європейську традицію, різні думки - це не привід нищити один одного. Ще Вольтер казав, я не поділяю вашу думку, але готовий віддати життя за ваше право висловитись.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Висловились експерти. Попереду підключимо народ, який, напевно, вже заплутався, за кого голосувати тепер після таких трьох раундів. До речі, раніше у нас в моді були антикризові менеджери, потім прийшла мода на кризових менеджерів. Сьогодні в період вдосконалення хаосу в державі в моду входять крейзі менеджери. Реклама, панове.

Реклама

ВЕДУЧИЙ: Якось губернатор Одеської області Сергій Герновецький, а нині видний литвинівець сказав на одному цікавому з'їзді таку думку: "Київ гнилий, він здався і в ньому панує гетьманщина". Дехто каже, що як в воду дивився. Ми повернулися в прямий ефір. До речі, наші кореспонденти у Львові та в Луганську пішли до людей і спитали так по-простому: "А що такого має зробити ця коаліція, щоб ви її полюбили?". Ось що люди сказали.

 

Львів:

- Я думаю, що трудно чимось здивувати. Нічого доброго сказати не можу.

- Виправдати всі наші сподівання за те, за що ми голосували за них.

- Боже, дай Бог, щоб тільки була пенсія більша і на світі добре було.

- По-перше, вона має нас полюбити і тоді будемо ми любити її.

- Нову конституцію.

- Та ціни, щоб були нормальні.

- Ми ж чекаємо того, щоб вони працювали, а не вибачте, балдели для себе-то.

- Продукти дешевші, квартплати дешевші.

- Я думаю, що вона вже нічого не зробить, та коаліція, щоб я її полюбив.

- Навести порядок в стране.

- Злодії натуральні.

 

Луганськ:

- Я ее никогда не полюблю.

- Никогда в жизни не полюблю. Должна быть советская власть только.

- Та мне все равно, лишь бы жить легче было.

- Ну, это вопрос на засыпку.

- А я ее не люблю.

- Чтобы они честно работали, меньше брали взяток и дали народу хоть немножко пожить, особенно пенсионерам.

- Я ее не полюблю.

- Работу дать людям и зарплату.

- Вот эта коалиция? Та я ее никогда ненавидел, эту коалицию. Ребята, о чем вы говорите?

- Обратить внимание... Ну, как сказать? На авторитет Украины во всем мире.

- Ой, не знаю, вообще невозможно им ничего сделать, чтобы я ее полюбил.

- О, Боже мой, такую коалицию...

 

ВЕДУЧИЙ: Як же ж вони тоді мають замирити всіх, вся і між собою? З'ясуємо в нашому наступному народному раунді "Постскриптум". Два золотих ключика ми таки маємо. Як справді їх замирити, щоб вони вже настільки не сварилися або принаймні брали приклад з моїх гостей? Хто примирить фракції у новому парламенті? Якщо вважаєте, що Арсеній Яценюк, як спікер, то дзвоніть першим номером телефону. Якщо вважаєте, що Іван Плющ, то ваш номер телефону другий. Потім нам розкажуть, що означали ваші симпатії. А якраз зараз підійду до людей. Ви якось так окремо стоїте. У Вас окрема позиція, я зрозумів. Подивіться, ми, в принципі, маємо ключове тільки розходження тільки в одному, скільки б вони не находили спільних думок поза ефіром під час рекламних пауз, і скільки потім не критикували би експертів і нас під час ефіру, так? Вони в одному розійшлися. Пан Кучеренко сказав: "Та й не потрібен той консенсус". Є 226 чи 227, чи 228, народ сказав, так реалізуємо і ніякого взагалі консенсуса не треба. І була друга теза, так? Пана Юрія і ще інших, що має бути всепарламентський спікер, має бути порозуміння таке, як вони демонстрували, от пан Андрій і пан Юрій, так? І от Ви, як б вибрали? Що ж тоді робити нам? Який варіант брати?

Гість студії: На самом деле, я считаю, что неважно, кто будет спикером, а главное, чтобы все политические силы, которые вошли в ту коалицию, они договорились между собой.

ВЕДУЧИЙ: Отже, має бути консенсус?

Гість студії: Должны договориться не просто политические политики и лидеры этих политических сил, они должны договориться, как они будут вместе сотрудничать не на день, на два, а на год, на пятилетку, на 20 лет, чтобы в будущем таких разногласий больших не было.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, Ви уявляєте собі, щоб люди, наприклад, з опозиції сказали: "Ми п'ять років готові бути в опозиції тільки заради порозуміння"?

Гість студії: Нет. Они договорятся, будет составлена определенная программа действий.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Я зрозумів, механізм.

Гість студії: И кто будет при власти в ближайшее время, то уже народ будет смотреть, что он сделал. И потом уже на следующие выборы уже будет действовать.

ВЕДУЧИЙ: Я зрозумів. А ваш сусід дуже неоптимістично це все, що Ви говорили слухав. Ви вважаєте, що конкретно ось ці політики, які нам з 2004-го року замінили програми, бо в нас, знаєте, жлоби працюють на телебаченні, вони не купують дорогі програми такі, як "Реслінг". Знаєте "Реслінг", що таке? Ну, коли акробати б'ються і роблять вигляд, що вони так ніби б'ються, а насправді вони не б'ються. Так от "Реслінг" нам не купували, а замість цього нам показували Верховну раду.

Гість студії: Я знаю. А Ви скажіть, звідки Ви знаєте, що я неоптимістично дивлюся?

ВЕДУЧИЙ: Неоптимістично?

Гість студії: Ні.

ВЕДУЧИЙ: Ні, Ви просто похнюпились десь так.

Гість студії: Я би зараз намалював... Десь вони ті бумажки...

ВЕДУЧИЙ: Ви не послухали мене.

Гість студії: І це було би дуже цікаво прокоментувати для всіх політиків.

ВЕДУЧИЙ: Так.

Гість студії: Значить, перше, що зараз може примирити суспільство в цілому - це знання. Знання в першу чергу про людину світу.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, Ви хочете, щоб їх посадили за парти зараз?

Гість студії: Я хочу сказати, що... Так, я хочу сказати, що сьогодні ключове питання, чому ми знаходимось в такому стані - це вже нецікаво. Ну, передачі по телебаченню і все інше...

ВЕДУЧИЙ: А це просто...

Гість студії: Це є криза свідомості епохи вилупків.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Я просто піду дальше. Так, дивіться, скажіть, будь ласка, Ви вірите, що саме ці конкретно люди, які з 2004-го року демонстрували на правду чи не на правду люту неповагу один до одного, обзивання і боротьбу, що вони можуть тепер, вони вже помудрішали за три роки, вони можуть тепер в закритому чи у відкритому режимі домовитися принаймні про правила гри?

Гість студії: Ці люди - це Ви кажете про НУ-НС, про "Нашу Україну"?

ВЕДУЧИЙ: Ні, я кажу про всіх народних депутатів, незалежно в який партії і фракції вони зупинилися.

Гість студії: Чи можуть вони домовитись про?..

ВЕДУЧИЙ: Саме ці конкретні персони, яких ми бачимо?

Гість студії: Ну, я вважаю, що якщо вони захочуть, то вони зможуть знайти консенсус.

ВЕДУЧИЙ: Що заважає їм захотіти?

Гість студії: Ну, я, чесно кажучи, не знаю, але бачу, що поки що... Точніше, я не бачу ще цього консенсусу сьогодні.

ВЕДУЧИЙ: Не бачите?

Гість студії: Не бачу.

ВЕДУЧИЙ: А ось ця людина знає, як примирити фракції у Верховній раді. Ану, скажіть.

Гість студії: На мою думку, примирити фракції у Верховній раді можна лише за умови суттєвого компромісу, саме суттєвого, бо вже і Україна, і українці просто втомилися від того, що...

ВЕДУЧИЙ: В чому має бути компроміс?

Гість студії: Компроміс має полягати у тому, щоб помаранчеві сили і "Партія Регіонів" зійшлися на такому - помаранчеві сили підтримують статус російської мови, як другої державної або ж особливий статус російської мови, офіційна, регіональна, щось таке, а натомість "Партія Регіонів" підтримує вступ України до НАТО і європейську інтеграцію України. Тоді кожен буде у виграші, тому що кожна партія в такий спосіб виконає свої зобов'язання перед виборцями.

ВЕДУЧИЙ: Добре, добре. Я маю... Я маю критиків. Спочатку критиків, які засміялися на Вашу пропозицію. І бачив, що пан Юрій уважно слухав, значить, він має теж, що Вам відповісти. Давайте, скептики, ви засміялись на цю пропозицію. Кожен має зробити собі електоральну...

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Посміхнулися, можливо, з надією.

ВЕДУЧИЙ: Може, з надією. Скажіть, це був скепсис чи це ви сказали, яка проста ідея лежала на поверхні і її запропонував цей молодий чоловік? Може бути такий консенсус між такими політичними силами в такому виконанні? Я маю на увазі в таких депутатах.

Олексій Мустафін, головний редактор каналу «СТБ»: Що стосується самого рецепту, то він пропонувався, але я не думаю, що він реальний.

ВЕДУЧИЙ: Нереальний?

Олексій Мустафін, головний редактор каналу «СТБ»: Нереальний, тому що ми знаємо опозицію, хоча б деяких...

ВЕДУЧИЙ: Хто не поступиться?

Олексій Мустафін, головний редактор каналу «СТБ»: Не поступиться? Ну, БЮТ точно не поступиться. "Регіони", думаю, обов'язково...

ВЕДУЧИЙ: Мовою не поступляться?

Олексій Мустафін, головний редактор каналу «СТБ»: Поступляться всім.

ВЕДУЧИЙ: А "Регіони" поступляться всім?

Олексій Мустафін, головний редактор каналу «СТБ»: Всім абсолютно.

ВЕДУЧИЙ: А БЮТ не поступиться мовою?

Олексій Мустафін, головний редактор каналу «СТБ»: БЮТ не поступиться нічим.

ВЕДУЧИЙ: Нічим?

Олексій Мустафін, головний редактор каналу «СТБ»: Ні мовою, ні НАТО.

ВЕДУЧИЙ: А НУ-НС?

Олексій Мустафін, головний редактор каналу «СТБ»: Якщо б вони були за НАТО...

ВЕДУЧИЙ: А "Наша Україна-Народна самооборона" поступиться, чим?

Олексій Мустафін, головний редактор каналу «СТБ»: Теж майже нічим не поступиться.

ВЕДУЧИЙ: Теж нічим не поступиться. Нормальний консенсус. Побачили свій консенсус? Зараз я піду до людини готової до консенсусу. Ану, скажіть, будь ласка, пане Юрію, готовий такий рецепт консенсусу?

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Послухайте, я думаю... Дозвольте мені, тому що Ви зводите всю дискусію до питання мови. Я ще раз наголошую, що...

ВЕДУЧИЙ: Ні, це Ви зводите.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Що йдеться не про мову, йдеться про права людини. Минуле нас роз'єднує, але кожна родина, особливо молода, тут багато молодих людей, народжуючи дитину, хоче знати, чи зможе вона її виховати, вивчити і чи отримає та дитина роботу. Кожен інвестор, який приходить сьогодні...

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, ми не про це говоримо.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: І будує завод, хоче знати за десять-15-20 років, яка буде Україна і чи він матиме зиски.

ВЕДУЧИЙ: Це Ви підтвердили?..

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Так от нас об'єднує майбутнє. Якщо ми припинимо говорити про питання минулого...

ВЕДУЧИЙ: Ви готові будете?..

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: А сядемо разом от з Андрієм, як ми працюємо в комітеті і говоримо про судову реформу, то ми знайшли вже консенсус.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, добре.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: З паном Олексієм ми не одноразово дискутували в тому числі і на прямих ефірах з приводу реформи ЖКХ. Ми знайшли...

ВЕДУЧИЙ: Пан Юрію...

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Ми знайшли спільну мову і про регулятор, і так далі. Коли будемо говорити про конкретні справи, ми знайдемо спільну мову. І може, і буде консенсус.

ВЕДУЧИЙ: Пане Олексію, скажіть, будь ласка, не вірять експерти, що Ви готові піти на консенсус по мові?

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Дякую. Щоб не склалося враження, що в нас все так спокійно, то я можу, нажаль, сказати...

ВЕДУЧИЙ: Так, давайте.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Зрозумійте, в чому ось принциповість цього питання НАТО і мови, штучних проблем. Тому що якщо їх дійсно прибрати, то ідентифікація для поля електоральна наших колег, вона зникне, розумієте? І немає... Чим ми будемо відрізняти? Чим? Як люди наші, якщо зняти питання мови і НАТО, то як вони будуть відрізняти?..

ВЕДУЧИЙ: "Партію Регіонів" від вас?

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Так.

Олексій Мустафін, головний редактор каналу «СТБ»: Я абсолютно з Вами погоджуюсь, але я не казав про мову і НАТО, я кажу...

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Тому, тому, тому...

Олексій Мустафін, головний редактор каналу «СТБ»: БЮТ відмовиться від "Ощадбанку".

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Тому для того, щоб... Шановні друзі, тиждень тому була відверта зустріч Президента з нашою фракцією. І Віктор Андрійович сказав одну тезу: "Мені, як і всій країні в першу чергу потрібна стабільність країни". Слово "стабільність" було повторено на цій зустрічі 15 разів.

Олексій Мустафін, головний редактор каналу «СТБ»: Так, треба було голосувати за "Партію Регіонів". Стабільність...

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Так ось давайте винесемо за лапки, за дужки те, що сьогодні нас бентежить.

Голос із залу: Це серйозні речі.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Друзі, і лишимо те, що може забезпечити стабільність. Стабільність - це нормальна робота Верховної ради, коаліція, опозиція, регламент і закони, які потрібні, а далі якось воно буде.

ВЕДУЧИЙ: Панове, а скажіть, будь ласка, хто з вас задумувався над цим питанням? Я пам'ятаю, як під час виборів нам говорили про те, що ну, так, в кожній партії є, в кожній фракції є партія війни. Нам розказували, що там є такі гарячі голови, які обов'язково все перекреслюють, будь-яке непорозуміння, завжди щось таке наговорять, але там є такі стовпи українського бізнесу. Чи як їх назвали олігархи? Оті точно одні одному око не виколють і вони примусять оцих нечемних радикалів сісти і не паплюжити партію, не верещати популістські речі, домовитися і забезпечити стабільність, про яку говорив так багато Віктор Янукович, і як багато зараз говорить Президент Віктор Ющенко. Скажіть, будь ласка, чому їхній великий бізнес не зупинив оці всі склоки? Чому їхні олігархи в партіях не зупинили оцей градус?

Гість студії: Ну, я думаю, якщо треба буде, то зупинять. Мабуть, зараз не треба.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, ще не прийшов час?

Гість студії: Ні, мабуть, зараз не треба. Ну, вони самі краще знають, коли.

ВЕДУЧИЙ: Скажіть, будь ласка, і Ви, чому ж люди, які мають спільні інтереси, спільне економічне бачення платформи, перебувають в різних фракціях, не примусили оцих крикунів піти на стабільність?

Гість студії: Чому не примусили? Та, дуже просто. От якщо ми, наприклад, беремо "Партію Регіонів" конкретно так, є бізнесова еліта.

ВЕДУЧИЙ: Так.

Гість студії: Яка думає, в принципі, раціонально. Не будемо перегинати палицю, раціонально.

ВЕДУЧИЙ: Чому вона ж своїх крикунів не зупинила?

Гість студії: А чому ж вона не зупинила крикунів? Тому що ці крикуни роблять її електорат, роблять відсоток на виборах.

ВЕДУЧИЙ: Це заручники?.. Вибачте, її відсотків?

Гість студії: Так, подивіться, пане Романе...

ВЕДУЧИЙ: Добре. А в БЮТ і в "Нашій Україні-Народній самообороні", чому теж не призупиняли радикалів, які казали "ніколи", "никогда", "нигде"?

Гість студії: Ну, я не знаю, мені здається, що якраз в БЮТ і в "Нашій Україні-Народній самообороні" якраз таких крикунів дуже і немає. Більшість інтересів так званих крикунів і бізнес-еліти, яка входить до складу БЮТ і НУ-НС співпадають. І разом вони роблять відсоток.

ВЕДУЧИЙ: А коли вони зроблять собі стабільність спільну?

Гість студії: І бізнес...

ВЕДУЧИЙ: Коли вони нарешті махнуть рукою і скажуть: "Перестаньте нам цей відсоток і грати на стереотипах електорату. Давайте на економічній якійсь платформі"?

Гість студії: Ну, мабуть, тоді, коли інші держави перестануть втручатися в справи наших партій і взагалі політики. Коли Росія не буде втручатися, там, інші сили не будуть втручатися. Тоді вони просто візьмуть і домовляться.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Тепер підключимо експертів. Можна, я Тарасу дам і зразу ми з цього боку підемо тепер. Тепер почнемо не від депутатів. От подивіться, що вони сказали, дівчина каже, що не прийшов ще час, видно, для цих олігархів, так? Зупинити ці партії війни і вийти на стабільність. Не прийшов час, сказала.

Тарас Березевець, політтехнолог: В будь-якій партії... І завжди є партії, які закликають до миру і до війни. І це, в принципі, абсолютно нормальна ситуація. Ну, ми не будемо називати олігархи, не олігархи. Це абсолютно ситуація є нормальна.

ВЕДУЧИЙ: Моє запитання було просте, чому люди, які потребують стабільності?..

Тарас Березевець, політтехнолог: І природно.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, крупні бізнесмени не зупиняють крикунів? Я ж не казав, що це є одне і те ж саме.

Тарас Березевець, політтехнолог: Значить, таким чином...

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: А чому стабільність - це крупний тільки бізнес? Це не крупний бізнес.

ВЕДУЧИЙ: Добре, середній бізнес.

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: То взагалі ніяких не бізнес.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Абсолютно точно. А так виходить, що вже мені...

ВЕДУЧИЙ: Вас не чують без мікрофона. Пан Тарас зараз говорить. Я зараз до Вас підбіжу. Так, кажіть, Тарас.

Тарас Березевець, політтехнолог: Дуже просто, дуже проста причина. Справа в тому, що великий бізнес, насправді, полюбляє спокій, але інша проблема полягає в тому, що якраз-таки в кризових ситуаціях, подивіться, статки найбільших бізнесменів України за даними останнього "Форбса" авторитетного збільшилися, в кого в два, в кого в три рази. Але в той же час прошарок середнього бізнесу, середнього класу, який є завжди локомотивом, рушієм економіки, то він абсолютно не розвивається в Україні. Означає це, що криза завжди грає на руку... Навпаки в українських умовах криза грає на інтереси великого капіталу і вона грає на те, аби руйнувався середній клас. А середній клас якраз-таки це є основа...

ВЕДУЧИЙ: Супер. Дивіться, всі три депутата хочуть з Вами змагатися.

Тарас Березевець, політтехнолог: Це є основа електоральна, ну, якщо говорити правильно, то це основа електорату БЮТ в основному, в основному і частково "Нашої України". Тобто, це інтереси, власне, політичної боротьби.

ВЕДУЧИЙ: По одній фразі можна?

Тарас Березевець, політтехнолог: Руйнуючи своїх виборців, руйнуєш своїх ворогів.

ВЕДУЧИЙ: Тарас, ми почули. Отже, Ви почули головну думку, так? І всі Ваші догадки?

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Ну, я, в принципі, можу погодитися з цим, але я хотів би додати ще одне. По-перше, давайте не путати просто багату людину і олігарха. Олігарх - це людина, яка своїми грошима поставив політичну силу, ну, підпорядкував собі, розумієте?

ВЕДУЧИЙ: Ну, ми розуміємо, так.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: А те, що вплив грошей в усьому світі завжди є, був і буде. Це ви це зрозумійте. Другий принциповий момент - фраза не моя, а Володимира Михайловича Литвина через рік після того, як він почав головування у Верховній раді. Тобто, 2003-й рік. Відверта фраза - "Доки в цій країни все не буде, все ж таки, приватизовано і поділено, то не буде тут нічого". І саме тому я говорю, та спокуса, нажаль, великого крупного капіталу, що ділити не просто "Дніпроенерго", а ще є "Центренерго", ще є "Нафтогаз", ще є родовища і все таке інше. Але вони можуть переграти самі себе, розумієте, і втратити все. Ось чи встигнуть вони зупинитися чи ні - ось це і буде...

ВЕДУЧИЙ: Скажіть, будь ласка, пане Андрію, що буде, чи спочатку вони від самознищення зупиняться, так, від того, як сказав пан Олексій, чи все ж таки, додеребанять до кінця?

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Ви знаєте, я, по-перше, хочу сказати, що в чому відмінність. Наші... Я згоден тут з паном Олексієм Кучеренком. Наші бізнесмени, які потрапили до БЮТ, вони не впливають на політику, вони не розставляють своїх депутатів, а капітал в "Партії Регіонів", він є системоутворюючим. Саме він пливає на політичну поведінку - це перше. І друге щодо кризи, і її впливу на політику, і на бізнес. Ви знаєте, кризи навпаки, вони негативно впливають, бо зменшується капіталізація всієї країни, всіх підприємств, всіх цінних паперів, всіх активів, які є на території країни. Тому коли наша політична сила зараз в результаті коаліції приходить до влади і забезпечує стабільність, то бізнесмени "Парті Регіонів" також збільшують свої капітали, тому що буде капіталізація країни збільшуватися за рахунок якраз того, що немає...

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пане Юрію?

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Ну, хочете, то я скажу. В мене дуже тривожне відчуття, коли колеги, які утворили коаліцію, говорять про те, що треба додеребанити те, що не додеребанили.

ВЕДУЧИЙ: Ні, це вони цитують, це цитують.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Це тривожна тенденція. Я сподіваюся, що... Я сподіваюся, що цього не відбудеться, що все ж таки, буде панувати закон. І не можу погодитися з нашим ведучим Романом про те, що лише бізнесмени або олігархи є представниками крила миру.

ВЕДУЧИЙ: Я не стверджував, а запитував.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Я не є бізнесменом і я завжди виступав за порозуміння і компроміс.

ВЕДУЧИЙ: У Вас велике бізнесове майбутнє.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: І таких... Я сподіваюся, що велике політичне майбутнє.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Пане Юрію...

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Але разом з тим я хотів би погодитись в одному, про що сказав Андрій зараз. Від дестабілізації, від погіршення умов в Україні втрачають всі: і великий бізнес, і маленький, і кожен українець, який не зможе отримати зарплату.

ВЕДУЧИЙ: З цим не всі погоджуються, пане Юрію.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Або отримавши її, не зможе на неї купити те, що він ще півроку тому назад купував.

ВЕДУЧИЙ: Мою зброю прошу мені віддати. Я йду до народу.

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: І дозвольте я скажу. От зараз звинувачують "Партію Регіонів" в тому, що пішла інфляція, що ціни зростають і так далі. А коли говорив Янукович про те: "Шановні опозиціонери, ваш розгон парламенту, ваша криза матиме негативні наслідки для економіки", то ви казали, що воно не сплине.

ВЕДУЧИЙ: Це буде стара пісня. Пане Юрію...

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: От зараз пожинаєте те, що посіяли навесні.

Тарас Березевець, політтехнолог: Дивіться, вже пішло пояснення падіння економіки.

ВЕДУЧИЙ: Так, все нормально. Ми прийшли до старої пісні про те, що хто посіє перевибори і пожне бурю. Це вже ми чули. Я не хочу, щоб ми до цього приходили. Давайте...

Олексій Мустафін, головний редактор каналу «СТБ»: Я про інше хотів сказати.

ВЕДУЧИЙ: Так.

Олексій Мустафін, головний редактор каналу «СТБ»: Що тут... Повернутися до загального питання, яке було поставлено. Для того, щоб була стабільність для цього не потрібне загальне непорозуміння і консенсус.

ВЕДУЧИЙ: Не потрібен?

Олексій Мустафін, головний редактор каналу «СТБ»: Для цього потрібні чіткі правила гри і відповідальність політичних сил, які перебувають при владі за діяльність влади, і виконання опозицією...

ВЕДУЧИЙ: Олексію, ці конкретно політики зможуть грати за правилами, тобто, за законами, якщо вони цього не робили до того часу? Що їх примусить тепер грати за єдиними політичними правилами?

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Тільки консенсус.

Олексій Мустафін, головний редактор каналу «СТБ»: Який консенсус?

ВЕДУЧИЙ: Олег, моє запитання, прошу.

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Знаєте, коли вони почнуть грати за правилами? Коли або представників "Партії Регіонів" посадять за те, що вони купували БЮТ, представників БЮТ, а представників БЮТ посадять за те, що вони наклеп робили на "Партію Регіонів". От тоді вони почнуть грати за правилами, не раніше.

ВЕДУЧИЙ: Пора вже.

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Тому що хтось, або одна, або друга політична сила скоїла злочин.

ВЕДУЧИЙ: І тоді почнуться правила гри, коли їх почнуть садити?

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Коли їх почнуть садити, так.

ВЕДУЧИЙ: Добре. З криком "Бандитам - тюрми" я йде до Олексія Кучеренка. Прошу.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Я зараз щось таке скажу, за що можу завтра партійну догану отримати.

ВЕДУЧИЙ: Давайте.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Ми представляємо, я представляю президентську силу, але ми парламентська сила політична. Також на запитання Романа "Що ж примусить досягти ось цієї, ну, розуму?", то я можу сказали лиш одне, якщо ми далі будемо гратися в щитові і все таке інше, рейтинг парламенту сьогодні, там, десять відсотків, а буде п'ять, буде три. І ми повернемося до іншої системи. Ми повернемося...

ВЕДУЧИЙ: І що це зупинить вас?

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Ми повернемося так чи інакше до іншої системи управління цією країною. Це треба зрозуміти раз і назавжди. Якщо ми...

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: То консенсус потрібен?

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Ну, давай, що таке консенсус ми потім дискусію...

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Спільне бачення, спільні правила.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Спільне бачення чогось, процедур.

Тарас Березевець, політтехнолог: Спільне бачення правил - це одне, а спільне бачення політики - це зовсім інше.

ВЕДУЧИЙ: О!

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Так ось ми всі разом не можемо робити одне - принижувати далі Верховну раду.

Олег Базар, заступник головного редактора журналу «Профіль»: Пане Юрію, якщо в нас буде у всіх спільне бачення, значить, не буде конкуренції, ідей і ідеології. Це буде повна торба для держави.

ВЕДУЧИЙ: О, добре. Я тепер хочу людей включити. Давайте... Стоп, я хочу людей включити. Давайте... От я з цього крила ще не починав. Скажіть, будь ласка, дивіться, поки вони там зараз сперечаються, вони сказали або консенсус... Тобто, спільні ідеї або консенсус щодо виконання правил гри, як сказав Олексій Мустафін. Тут вони розійшлися з Мірошниченком. Ви, кому?.. Ви проаналізуйте, хто правий. Консенсуси всіх?

Гість студії: Мені здається, що зараз важко сказати, хто правий, тому що кожен хоче відстояти свою думку, кожен хоче показати свою кращу сторону.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Але що краще консенсус, спільні правила гри чи спільне бачення майбутнього?

Гість студії: Спільне бачення майбутнього.

ВЕДУЧИЙ: З вами сперечаються. Кожен з глядачів зробить свою... Я хочу, щоб... Панове політики, ви нас навіть не почули. Ви зараз сперечаєтеся. Ви продовжите консенсус шукати потім в парламенті. Ми запитували в наших людей, хто примирить реальну з кандидатур, яку нам запропонували спікера майбутнього парламенту, Арсеній Яценюк чи Іван Плющ. 76 відсотків наших глядачів вважають, що Арсеній Яценюк примирить всіх, а 24 відсотки вважають, що Іван Плющ. Що скажете? Одним словом.

Олексій Кучеренко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Арсеній Яценюк прийде до нас на фракцію, ми задамо йому запитання і будемо сподіватися, що відсутність досвіду парламентського він якось компенсує іншими якостями.

ВЕДУЧИЙ: Добре, зрозуміло. Пане Юрію, що Вам говорять такі результати?

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Я сподіваюсь, що консенсус дозволить створити в парламенті представник "Партії Регіонів", як спікер.

ВЕДУЧИЙ: Як спікер?

Юрій Мірошниченко, «Партія регіонів»: Так.

ВЕДУЧИЙ: Дуже цікаво. А для Вас, що сказали ці результати, Яценюк і Іван Плющ, 76-24?

Андрій Портнов, Блок Юлії Тимошенко: Ви знаєте, з Арсенієм Яценюком я одного року народження, тому я вважаю, що нові політики, молоді повинні приходити в парламент і працювати. Ніякого Івана Степановича Плюща нам вже не потрібно.

ВЕДУЧИЙ: Ось такі думки сказали мої гості, такі акценти. Ми, насправді, не отримали відповідь на головне, що важливіше, щоб було порозуміння щодо спільних правил політичних і реальна страшна конкуренція політиків, чи все-таки, їхнє порозуміння консенсус еліт. І далі буде так, як це було в сьогоднішній нашій програмі. Зустрінемось в наступних.

 

Стенограма підготовлена компанією Sourcer

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18552
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду