Телепрограма «П’ять копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 3 листопада 2007 року

4 Листопада 2007
34831
4 Листопада 2007
15:01

Телепрограма «П’ять копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 3 листопада 2007 року

34831
Телепрограма «П’ять копійок» з Романом Чайкою, 5 канал, 3 листопада 2007 року

ВЕДУЧИЙ: Яке дивне політичне життя в нашій країні. За декілька днів латентні некрофіли, ну, тобто, прихильники, непохованого Ульянова бланка Леніна вийдуть на вулиці українських міст аби в котре святкувати державний переворот в сусідній імперії. Власне, з цієї смішної нагоди хотілося би з вами смішинкою поділитися. Ось такі сувеніри зі свастикою можна отримати в Московсько-патріархальній Києво-Печерській лаврі. Саме там можна було в свій час отримати набір, в якому крім програми цієї партії можна з комуністичної газети дізнатися, що архієпископ Павел, він же ж і депутат від "Партії Регіонів" в облраді, каже комуністам: "Я уважаю". Але звичайно, це дрібниця порівняно із чудом патріархальним, яке нам вдалося отримати. Ось він церковний календар. Цей церковний календар надихає вас на те, щоб ви знали, коли, які свята треба святкувати. Згідно з ним, що найцікавіше, ви можете дізнатися, наприклад, на цій сторінці, коли Стрітення Господнє. Ось так воно виглядає. І інші православні картинки у цьому церковному календарі. Тут ми бачимо, коли поститися і дізнаємося все це від цієї людини, від комуніста і великого теолога нашого народу. Цей календарик залишиться сувеніром програми "Пять копійок", як найцікавіше чудо цього політичного року, 2008-го. Ну, але зібралися ми зовсім не для цього. Треба людям помагати, оскільки депутат Юрій Мирошниченко з "Партії Регіонів" сказав, що дуже треба новий універсал заради єдності. А президент сказав, що добре було би мати новий універсал. Ми допоможемо пану Юрію і гаранту написати цей новий універсал. Лишень спочатку нагадаємо, як виконувався і писався Універсал номер 6. Про це в нашому сюжеті.

Сюжет: Усвідомлюючи, шануючи, прагнучи, прямуючи, запроваджуючи, засвідчуючи, підтверджуючи, "керуючись" - так третього серпня шостого року на паркеті на Банковій президент Ющенко, прем'єр Єхануров, спікер Мороз, лідер "Нашої України" Безсмертний, герой соцпартії Цушко і регіональний лідер Янукович розписали 27 пунктів 5-го Універсалу України. Вже другого дня підписали і хвацько взялися той Універсал виконувати, та по-стаханівськи перевиконувати. Пункт про нацєдність та унітарність виконали регіонали та комуністи, коли знову заявили про федералізм і ліквідацію Інституту президентства. Свободу слова, вільне вираження поглядів і переконань підтвердили проплачені майдани і наметові містечка. Та закріпив по наглих журналістських мордах регіональний кулак Калашнікова. Створення збалансованої системи стримувань і противаг між президентом, парламентом та урядом одразу переплавили у закон "Про уряд", яким посаду президента зробили англійською королевою при німецькому канцлері. Найкраще виконали пункт про недопущення корупції у політиці. Тут, як не брали баблом та посадами, так і не беруть по нині. Спитайте у Мороза з Мендусом або послухайте байки Клюєва про конституційних 300 спартанців. А ще в життя втілили в довгому Універсалі про унеможливлення політизації державної служби, тому і з'явилися Цушки, Рудьковські і Шуфричі з відповідними знаннями на відповідних посадах. Згідно з Універсалом швидко продовжили судову реформу. Про це годинами може розповідати пані Сюзі Станнік. Опісля автоматично відпали необхідні забезпечення невтручання політичних сил та їх представників у діяльність правоохоронних органів, тому герой Цушко і його дятли посунули на Генпрокуратуру з вогнепальною лише на виконання Універсалу. А розписаний в Універсалі всебічний розвиток і функціонування української мови, як державної, забезпечив борець проти узкой прослойки украино-язычной интеллигенции міністр Табачник, опираючись на велике вчення донецького мерського секретаря Лєвченка, який довів, что нет, не было и быть не может якогось там українського языка. Цікаво і творчо виконано пункт Універсалу про енергетичну безпеку, коли двомільярдні внутрішні борги Росукренерго, а то частини Гаспрому, замість Фірташа Москві повернула вся Україна та її народ. Далі були карколомні підвищення добробуту, боротьба з бідністю, встановлення середнього класу, розвиток підприємництва, створення нових робочих місць, підвищення доступності освіти і податкова реформа з повноцінним ринком землі. Лишилася дрібнота: ЄЄП, ЄЕС і НАТО, які сам народ із питанням "А що то таке?" вирішить на референдумах у далекому поінформованому майбутньому. Тому гарант категорично заявив: "Я не відступлю. Універсалів більше не буде". І коли молодий регіональний парубок Юра Мирошниченко придумав новий 6-й Універсал, який не дозволить партії лідера скотитися до опозиції, то і президент таку нову ідею привітав.

ВЕДУЧИЙ: І в цю важку хвилину на допомогу приходять мої гості. Ми допоможемо, підставимо плече, ручку і напишемо-таки цей Універсал. Складати Універсал сьогодні пункт за пунктом будуть мої гості. Валерій Бондик - заступник міністра юстиції, "Партія Регіонів". Доброго вечора.

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Доброго вечора.

ВЕДУЧИЙ: Володимир Стретович, "Наша Україна, народна самооборона", голова Християнсько-демократичного союзу. Добрий вечір.

Володимир Стретович, НУ-НС: Добрий вечір.

ВЕДУЧИЙ: Валерій Писаренко, Блок Юлії Тимошенко. Добрий вечір.

Валерій Писаренко, БЮТ: Добрий вечір.

ВЕДУЧИЙ: Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянки. Доброго вечора і Вам.

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Доброго вечора.

ВЕДУЧИЙ: Віталій Бала, директор агентства Моделювання ситуації. І Вас вітаємо.

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: Доброго вечора.

ВЕДУЧИЙ: Та Олег Покальчук, соціопсихолог. Хочу нагадати, що в нас ще й є запитання до наших глядачів. Отже, "Чи потрібен новий Універсал?". Якщо вважаєте, що обов'язково потрібен, то дзвоніть першим номером телефону. Якщо він зайвий, на вашу думку, то дзвоніть другим номером, який бачите на своїх телеекранах. Володимир Стритович з "Нашої України, народної самооборони" та Олег Покальчук, як соціальний психолог, допоможуть зараз зрізати гострі кути у новому Універсалі. Раунд перший. Право п'яти копійок у вас, червона картка у наших експертів. Я розпочну, напевно, з запитання до Вас. Щоб остаточно замиритися з опонентами політичними чи виборцями, які їх підтримують і подолати шероховатості Ви мусите зараз написати пункт про переведення України в Українську федеративну республіку. Як сформулюєте цей пункт? Давайте. Тобто, ми маємо записати, як Україна перетвориться на федеративну республіку. Ну, щоб Вас вже не було ніяких різних читать з Вашими опонентами. Формулюйте.

Володимир Стретович, НУ-НС: Україна є складовою головною, провідною, сильною державою.

ВЕДУЧИЙ: Федеративною?

Володимир Стретович, НУ-НС: Федеративною. Ні, у складі...

ВЕДУЧИЙ: Ні, ну, нам треба записати федеративною.

Володимир Стретович, НУ-НС: А федеративною по собі?

ВЕДУЧИЙ: Саму по собі треба записати тезу, щоб не було у Вас проблем.

Олег Покальчук, соціопсихолог: Я пропоную в жанрі політичних скорень назвати її просто ФУРою.

ВЕДУЧИЙ: ФУРА - Федеративна українська республіка.

Олег Покальчук, соціопсихолог: Так.

ВЕДУЧИЙ: А "А", що в кінці?

Олег Покальчук, соціопсихолог: Ну, ФУРА...

ВЕДУЧИЙ: Це автономна, так?

Олег Покальчук, соціопсихолог: Так.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Значить, ФУРА записуємо, значить. Перше - ФУРА. Тобто, Ви мусите піти таким чином на зближення, щоб Ваші опоненти, які хочуть федералізму, не мали до Вас жодних тепер претензій. Тому продовжуйте формулювати, пане Володимир. П'ятьма копійками можете скористатися.

Володимир Стретович, НУ-НС: Зрозуміло. Але цю ФУРУ треба зробити, я думаю, з дев'яти таких великих, потужних суб'єктів, які були, до речі, розглядалися в 20-ті роки, коли перші універсали писалися. І відповідно...

Олег Покальчук, соціопсихолог: Тепер з десяти, бо дев'ять партій у вашому блоці і десята партія...

ВЕДУЧИЙ: По маленькій ФУРі кожному суб'єкту партії?

Олег Покальчук, соціопсихолог: А як же?

ВЕДУЧИЙ: Але Ви маєте, напевно, на увазі, зовсім інакше. Географічно, так, землі, історично, так?

Володимир Стретович, НУ-НС: Ну, так, географічно, економічно і класово.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Тоді уряд і дев'ять федеративних земель. Сформулюйте їх, бо ми це маємо записати. Які це?

Володимир Стретович, НУ-НС: Дев'ять федеративних земель?

ВЕДУЧИЙ: Так.

Володимир Стретович, НУ-НС: Ну, Донецький край.

ВЕДУЧИЙ: Донецький, так?

Володимир Стретович, НУ-НС: Так. Волинський плай.

ВЕДУЧИЙ: Так.

Володимир Стретович, НУ-НС: От Закарпатський.

Олег Покальчук, соціопсихолог: Я думаю, можна назвати Донецький край Янеччина. Думаю, буде гарно звучати.

Володимир Стретович, НУ-НС: Янеччина? Добре звучить.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Так, Донецький край, Волинський плай. Дальше?

Володимир Стретович, НУ-НС: А що ж ми?.. Я сказав, Закарпатський рай.

Олег Покальчук, соціопсихолог: Болинщина.

Володимир Стретович, НУ-НС: Я так не сказав.

ВЕДУЧИЙ: Для того є соціопсихолог, щоб він міг...

Олег Покальчук, соціопсихолог: Треба, щоб люди все розуміли.

ВЕДУЧИЙ: Закарпатський рай, так?

Володимир Стретович, НУ-НС: Так.

Олег Покальчук, соціопсихолог: Щоб простими словами все говорити.

ВЕДУЧИЙ: Болинщина, так? Добре. Дальше? Ми маємо вже три суб'єкти федерації.

Володимир Стретович, НУ-НС: Тепер Дніпропетровський... Дніпропетровський, що?..

Олег Покальчук, соціопсихолог: Він ще в Америці...

ВЕДУЧИЙ: По черзі, по черзі. Дніпропетровський, що?

Володимир Стретович, НУ-НС: Дніпропетровський клан, просто клан.

Олег Покальчук, соціопсихолог: Кланщина, просто кланщина.

Володимир Стретович, НУ-НС: Просто територія.

ВЕДУЧИЙ: Дніпропетровський... А можна Кучмостан називати, ні?

Володимир Стретович, НУ-НС: Київські бугри.

ВЕДУЧИЙ: Моя підказка не підходить, так, Кучмостан, наприклад, Дніпропетровський Кучмостан?

Володимир Стретович, НУ-НС: Ну, це вже, як...

ВЕДУЧИЙ: Добре, не підходить, викреслюю.

Володимир Стретович, НУ-НС: Київські бугри.

ВЕДУЧИЙ: Київські бугри, так?

Володимир Стретович, НУ-НС: Так. Північні батьківщини.

ВЕДУЧИЙ: А північні якось можна, там, Сіверщиною назвати чи ні?

Олег Покальчук, соціопсихолог: Так.

ВЕДУЧИЙ: Чи ні? Чи то вже запізно?

Олег Покальчук, соціопсихолог: То тоді, може, Матьківщина.

Володимир Стретович, НУ-НС: Може, Матьківщина.

ВЕДУЧИЙ: Північна Матьківщина, так, добре. Раз, два, три, чотири, п'ять, шість у нас суб'єктів федерації.

Володимир Стретович, НУ-НС: Південні безкраї.

ВЕДУЧИЙ: Так.

Володимир Стретович, НУ-НС: Одеські катеринки. Це вже вісім буде, так?

ВЕДУЧИЙ: Так. А Крим?

Володимир Стретович, НУ-НС: Кримський беспредел. І що залишається ще там?

ВЕДУЧИЙ: Все, все решта ми віддамо. Значить, але Ви готові, в принципі?.. Тепер я питаюся серйозно. Згадуючи те, що сказав Вячеслав Чорновіл в свій час, що любить наголошувати ваш колишній однопартієць Тарас Чорновіл...

Володимир Стретович, НУ-НС: Ні.

ВЕДУЧИЙ: Ще він тоді пропонував федералізм, як можливість зняття будь-яких різночитання, протистояння. Дивлячись з реалій сьогоднішнього дня, федералізм - це може бути пунктом нашого?..

Володимир Стретович, НУ-НС: Дивлячись з реалій сьогоднішнього дня не може.

ВЕДУЧИЙ: А завтрашнього?

Володимир Стретович, НУ-НС: В майбутньому може.

ВЕДУЧИЙ: Так, може, в Універсал треба записувати майбутнє?

Володимир Стретович, НУ-НС: А ми неминуче до цього прийдемо. Якщо ми хочемо Україну мати сьогодні стабільну, соборну і єдину, то про федералізм можна не говорити. Прийде час, економічні зв'язки в середині регіонів, наявність трудової сили, використання продуктивних сил цілого регіону автоматично об'єднаються і тоді нічого не залишиться, як констатувати, що Україна об'єднана в своїх маленьких територіях, але вона спільна в прагненні мети бути єдиною Україною.

ВЕДУЧИЙ: Олеже, відразу тоді теж хочу сказати, федералізм - це майбутнє просто далеко або воно просто зміниться, як каже пан Володимир.

Олег Покальчук, соціопсихолог: Я думаю, що зміниться термін, оскільки він на сьогодні по факту є не політкоректним. Він є предметом спекуляції і маніпуляції.

ВЕДУЧИЙ: Записувати його можна чи не треба?

Олег Покальчук, соціопсихолог: Я вважаю, що ні, я би звільнив.

ВЕДУЧИЙ: Добре. В зв'язку з тим, що багато громадян країни спілкуються російською мовою в побуті, на вулиці, в навчанні, її статус Ви мусите прописати в Універсалі. Як ми запишемо? Друго-державна мова, регіональна, друго-офіційна? Тобто, виберіть якийсь термін, який зніме напруження на мові.

Олег Покальчук, соціопсихолог: Згідно Європейською хартією регіональна мова.

Володимир Стретович, НУ-НС: Я думаю, що кожен має право матюкатися російською і при цьому думати українською.

ВЕДУЧИЙ: А якщо людина думає і матюкається не українською мовою, для них, щоб не було тертя Ви, як запишете це в Універсал?

Володимир Стретович, НУ-НС: Складне запитання. Я думаю, що треба написати так...

Олег Покальчук, соціопсихолог: Трьома крапками.

Володимир Стретович, НУ-НС: "Як хочеш, так і думай, але знай українську".

ВЕДУЧИЙ: Ні, так все-таки я хочу, щоб Ви прописали цей пункт. Пропишіть його. "Думай українською" - це Ви так ніби списали в президента. Я хочу в Універсал включити.

Олег Покальчук, соціопсихолог: В мене методичне питання. Якщо ми будемо включати в Універсал чи в будь-який документ те, що треба зробити, то він не може бути нормативним документом реальним, який зрозуміють люди, а тим паче політики. В Універсалі треба прописати те, що люди зобов'язуються не робити за будь-яких обставин. Це самостійність України. Вони зобов'язуються не порушувати її за будь-яких обставин.

ВЕДУЧИЙ: Ви про загальні терміни. А Ви можете?..

Володимир Стретович, НУ-НС: Я заперечую.

ВЕДУЧИЙ: Мовний пункт. Скажіть, він, як буде відображений в Універсалі?

Володимир Стретович, НУ-НС: В Універсалі?

ВЕДУЧИЙ: Так.

Володимир Стретович, НУ-НС: Так, як десята стаття Конституції - "Українська мова є державною, а далі сприяє розвитку всіх мов, що...".

ВЕДУЧИЙ: Тобто, Універсал, як компроміс для Вас неприйнятний?

Володимир Стретович, НУ-НС: Вже в Універсалі, я думаю, повторити те, що було в 2006-му році.

ВЕДУЧИЙ: Як скажемо, "Наша Україна, народна самооборона" має прописати в майбутньому універсалі участь України в Єдиному економічному просторі? Ми мусимо написати, наприклад, там якось "Виконуючи волю народу до високорозвинених цивілізацій і технологій...". Дальше, як там має бути?

Олег Покальчук, соціопсихолог: По-перше, дев'ять суб'єктів цього блоку мають прийняти політичне рішення згідно волі своїх партій, своїх виборців. Прописувати вони повинні не по відношенню до простору, а по відношенню до суб'єктів, які це...

ВЕДУЧИЙ: А як має бути відображений Єдиний економічний простір?

Олег Покальчук, соціопсихолог: Ніяк. Термін цей так само маніпулятивний. Є суб'єкти, є Російська федерація, інші країни, які складають начебто цей простір і окремо з ними прописуємо...

ВЕДУЧИЙ: Пропишіть ЄЕП в Універсалі? Як Ви пропишете ЄЕП, як Ваша політична сила?

Володимир Стретович, НУ-НС: Ми не настільки ЄЕПнули, щоб писати це в Універсалі, тому що це вже прописано вже було відповідним чином. Але я вважав би, що кожен шукає там, де вигідно за кращу ціну і за кращу якість.

ВЕДУЧИЙ: Як буде ЄЕП відображений на Універсалі? Питаю серйозно.

Володимир Стретович, НУ-НС: Ви наполягаєте?

ВЕДУЧИЙ: Я наполягаю, щоб Ви прописали. Наприклад, ідея бредова, не включаємо її і забуваємо про ЄЕП або навпаки.

Володимир Стретович, НУ-НС: Шляхом не включення, шляхом заповнення відповідної тези.

ВЕДУЧИЙ: Отже, теза про ЄЕП - просто мінус?

Володимир Стретович, НУ-НС: Ні, теза про ЄЕП залишається після виборів президента Російської федерації в 2013-му році.

ВЕДУЧИЙ: Тепер давайте таку тезу пропишемо, бо Ви ж мусите це відобразити в Універсалі, "Щоб віддати людям усі згорілі вклади "Ощадбанку" Советского союза...". Ви там прописуєте "Ми зобов'язуємо цей борг визнати". І тут варіанти "Боргом Української держави" пропишите. "Боргом Росії перед Україною", як то пропонує ваш колега по блоку - пан Костенко і "Українська народна партія", так? Або запишите "Це особистий борг пані Тимошенко перед українським народом". Пишіть.

Олег Покальчук, соціопсихолог: Я пропоную визнати цей борг боргом Комуністичної партії. Це було би справедливіше, тому що вона є...

Володимир Стретович, НУ-НС: Я пропоную взагалі їх запросити на наступні "П'ять копійок" і задати їм це питання.

Олег Покальчук, соціопсихолог: Так, так.

Володимир Стретович, НУ-НС: Тому що, коли...

ВЕДУЧИЙ: Кого "їх"?

Володимир Стретович, НУ-НС: Комуністів, про які Ви так зробили рекламу безкоштовно сьогодні перед програмою.

ВЕДУЧИЙ: Та, ні, це сувеніри є. А Ви можете записати цей пункт?

Олег Покальчук, соціопсихолог: Вони несуть відповідальність за справи в Радянському союзі.

Володимир Стретович, НУ-НС: За всі ми...

ВЕДУЧИЙ: Про борги "Ощадбанка"?

Володимир Стретович, НУ-НС: Напишемо "За всіма боргами, що згоріли, звертайтеся, будь ласка, до Комуністичної партії та її провідників, і їхнього останнього ідеолога Леоніда Кравчука, бо він...".

ВЕДУЧИЙ: А до Костенка, ні?

Володимир Стретович, НУ-НС: Бо він тоді в 92-му році сказав: "Швиденько несіть гроші в "Ощадкасу", тому що...". Наче, як знав, що вони перекочують в Москву.

ВЕДУЧИЙ: Я хочу зрозуміти. Ви, що вже почали розколювати блок? Ви вже проти ідеї Костенка? Це один із лідерів вашого блоку запропонував.

Володимир Стретович, НУ-НС: Ми за ідею Костенка.

ВЕДУЧИЙ: Борг Росії, зовнішній борг перед Україною, так він пропонує законопроект.

Володимир Стретович, НУ-НС: Абсолютно я вважаю, що українські дипломатичні кола, Українська держава повинна поставити перед Росією питання про повернення цих грошей.

ВЕДУЧИЙ: Ми записували в Універсал, що це є борг комуністів та Російської федерації перед Україною, так, я правильно зрозумів?

Володимир Стретович, НУ-НС: І нових керівників Росії, які сповідують...

ВЕДУЧИЙ: І в цей момент від Блоку Юлії Тимошенко ми маємо першу червону картку. Прошу.

Валерій Писаренко, БЮТ: Ну, по-перше, сподіваюся, що ми, все ж таки, розмовляємо про Універсал, як про якійсь анекдотичний документ, так? Несерйозно.

ВЕДУЧИЙ: Ні в якому разі. Ви так несерйозно сприймаєте ідеї президента?

Валерій Писаренко, БЮТ: Але якщо ми серйозно зараз говоримо про питання "Ощадбанку", то дійсно повинно бути записано, що борг - це борг держави, тому що зараз багато політиків...

ВЕДУЧИЙ: Української держави?

Валерій Писаренко, БЮТ: Української держави, тому що багато політиків зараз від цього боргу намагаються відсторонитися, але ж це не вірно.

ВЕДУЧИЙ: Які політики?

Валерій Писаренко, БЮТ: Якщо б Симоненко не друкував такі календарі, а платив би борг "Ощадбанку", то було би, напевно, краще. Але зараз, нажаль, це можна зробити...

ВЕДУЧИЙ: Добре. Дякую.

Валерій Писаренко, БЮТ: Лише за рахунок Української держави.

ВЕДУЧИЙ: Це залежить від вас, тому що ви сказали, що борг КПУ, бог Росії. Це до вас було. А нам пропонують записати борг держави.

Володимир Стретович, НУ-НС: Ні, він, борг є і ми його отримали від комуністів свого часу.

ВЕДУЧИЙ: Ні, в Універсалі, як він має бути відображений?

Володимир Стретович, НУ-НС: В Універсалі? Він залишається боргом...

ВЕДУЧИЙ: Щось викреслюємо: борг КПУ, борг Росії перед Україною і Української держави борг. Що викреслюємо?

Володимир Стретович, НУ-НС: Я думаю, що це борг Української держави, яка несе своє зобов'язання перед багатьма поколіннями за те, що вони будуть повернені.

ВЕДУЧИЙ: Ви переконали. І рухаємося далі. Українські нелегальні заробітчани, так? Про них згадували. До виборів тепер треба в Універсал це включити, оскільки має бути новий, щось нове. Давайте там якось запишемо, що ми зобов'яжемо наших заробітчан: а) легалізувати там, на чужині, повернути їх в Україну або так - дозволимо їм подвійне громадянство. Що ви пропонуєте записати?

Володимир Стретович, НУ-НС: Я думаю, що ми повинні записати їм подяку, нашим заробітчанам, які...

ВЕДУЧИЙ: І?..

Володимир Стретович, НУ-НС: Які своїм ризиком сьогодні покинули країну і своїми внесками мільярдними в нашу економіку стабілізують нашу гривню. І від так обіцяємо їм створити умови, щоб вони повернулися в Україну, і набутий фах, набуту традицію принесли в Україну.

ВЕДУЧИЙ: Ми знаємо, що це ж не виборча кампанія. Створити умови - це звучить, як передвиборчі обіцянки. Це Універсал - це те, що має бути універсальним між всіма політичними силами. Як там записати?

Олег Покальчук, соціопсихолог: Пріоритетні можливості для тих, хто своїм економічним внеском розбудовує державний бюджет.

ВЕДУЧИЙ: Отже, в Універсалі надати заробітчанам теоретично?..

Олег Покальчук, соціопсихолог: Пріоритет, так.

ВЕДУЧИЙ: Пріоритет?

Олег Покальчук, соціопсихолог: Так, переваги.

ВЕДУЧИЙ: Пріоритет, добре.

Володимир Стретович, НУ-НС: При працевлаштуванні.

Олег Покальчук, соціопсихолог: При працевлаштуванні

ВЕДУЧИЙ: Добре. Певні кути, які дискутувала ваша політична сила, так, з Вашою допомогою ми змогли прописати в теоретичному майбутньому Універсалі. Була одна червона картка, а це значить, що неособливі зауваження були в наших експертів, але сам їм тепер є можливість висловити незгоди на ідеї, які запропонували до майбутнього Універсалу, мої гості. Пане Олексію, прошу.

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Ну, я не встиг підняти червоної картки, бо не встиг отямитися, бо в мене відвисла щелепа, коли ми почали писати Універсал, тому що я думаю, що ніяких універсалів, в принципі, зараз вже не має бути.

ВЕДУЧИЙ: Що за настрої в нашій країні?

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Значить, є старий Універсал, який невиконаний. Значить, якщо комусь хочеться, то давайте виконувати те, що було написано раніше. Але я думаю, що власне, невиконання старого Універсалу настільки дискредитувало цю ідею в суспільстві... Експерти можуть говорити, але в суспільстві ця ідея дискредитована, і тому я думаю, що власне, ну, є хороша нагода посміятися зараз.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Але чи вважаєте Ви, що суспільство, якщо дискредитовано, що воно було кредитовано в певний якийсь момент і вірило в Універсал?

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Ну, я думаю, що насправді цього не було, але все-таки, я думаю, що зараз ні про який Універсал не може йтися. Може йтися про якийсь документ.

ВЕДУЧИЙ: Добре.

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Скажімо, новий закон "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики", ну, про якісь...

ВЕДУЧИЙ: Ми з'ясуємо потім це.

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Але це не Універсал.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Скажіть, будь ласка, все-таки, тут ваші ідеологічні партнери пробували так чи інакше обходити гострі кути, які мали відображення в попередніх універсалах або в реальному політичному житті, Ваші зауваження, як вони обходили? З чим незгода?

Валерій Писаренко, БЮТ: Ну, ви знаєте, мені єдине... Ну, мені сподобалось дуже, що це було в іронічному стилі, що ніхто серйозно сьогодні до універсалів не відноситься, що сьогодні всім зрозуміло, що колишній універсал - це шлях Януковича до прем'єрства, що він невиконаний і всі обіцянки, які потім були дані, також невиконані, і що новий Універсал - це ще одна дорога, яку вони хочуть пройти, щоб залишитись при владі. Я думаю, що цього не буде. А щодо того, що ми сьогодні можемо тут багато анекдотичних ситуацій утворити під час обговорення цього Універсалу, то це дуже добре, тому що політика повинна бути іронічна.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Це Ви так несерйозно сприйняли наші серйозні речі.

Валерій Писаренко, БЮТ: Я несерйозно сприймаю питання другого Універсалу.

ВЕДУЧИЙ: Тоді, як політик скажіть мені, коли президент сказав: "Це добра ідея", коли він її почув, Ви вважаєте, що?

Валерій Писаренко, БЮТ: Я впевнений, що президент тоді серйозно говорив про необхідність врегулювання стосунків між опозицією та владою. Це було в його словах. Те, що...

Олег Покальчук, соціопсихолог: Може, він пожартував.

ВЕДУЧИЙ: Ні, ні, ми будемо зараз ось це... Я ж пробую зараз забрати в Універсал всі питання, які...

Олег Покальчук, соціопсихолог: Почуття гумору - це ж ознака психічного здоров'я.

ВЕДУЧИЙ: Так, зараз час експертів. Отже, ми все одно в Універсал включаємо саме ті питання, які роз'єднували владу і опозицію. Просто немає значення, хто там був. Ваші зауваження до цих ідей, як обходили кути?

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: Є, є зауваження. Безумовно, це стосується Закарпаття. Назвавши його Болощина, я не хотів би, щоб сприймали, що я маю якесь особливе відношення. Моє прізвище Бала. Ви розумієте, щоб потім не було, що...

ВЕДУЧИЙ: Просто Ви наїхали на нашого експерта.

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: Так.

Олег Покальчук, соціопсихолог: Шуфрищина, добре.

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: Щоб не було, що...

Володимир Стретович, НУ-НС: Я назвав Закарпатський рай взагалі.

ВЕДУЧИЙ: То те було до Вас зауваження.

Олег Покальчук, соціопсихолог: Я сказав, перепрошую.

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: А далі йдемо про другу мову. Я вважаю, що треба написати, що це другою мовою буде український діалект з російською мовою. Це буде справедливо, бо насправді це не є російською мовою. Туда ж треба написати, щоб другим прапором був червоний і перекрасти гімн з української на український діалект російської мови. Вертаючись до федеративного устрою, я думаю, треба ввести двопалатний парламент, щоб всі мільйонери, мільярдери пішли в сенат і тоді буде краще працювати нижньому парламенту, і не буде ніяких проблем. А якщо говорити більш серйозно, то безумовно, Універсал другий, третій, четвертий і п'ятий для президента це буде шлях в нікуди, в політичне забуття. Я сподіваюся, що на це все тоді не підуть.

ВЕДУЧИЙ: До речі, нам стало відомо, що в свій час пропонували цей документ... Прошу передати мікрофон. Пізніше теж по історичним аналогіям ви пропонували, все-таки, УНР-ський Універсал. Ваші зауваження, як ваші опоненти обходили ці гострі кути майбутнього Універсалу, щоб Ви з ними подружилися?

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Так, літературна гіпербола мені дуже сподобалась, але я теж навмисно не приймав участі в цій дискусії, не підіймав червону картку, бо перш за все, щоб щось писати, потрібно знати, хто це буде читати, і хто буде розуміти те, що буде написано. Далі преамбули ви нікуди не рухались, я так відчуваю по рівню дискусії, яка була.

ВЕДУЧИЙ: Ну, ми вже по пунктах пройшли. П'ять пунктів маємо.

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Ну, п'ять пунктів - це Ви вважаєте, що їх маєте.

ВЕДУЧИЙ: Ну, ми почули від Вас.

Олег Покальчук, соціопсихолог: Я би запропонував підхід прописати те, що вони не будуть робити.

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: А так я ще раз нагадую, що це, дійсно, така цікава, іронічна гіпербола була і вона заслуговує на увагу.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Зараз ми подивимось, як Ви будете обходити гострі кути, які закидали Вам ваші опоненти. Це вже буде в наступному раунді. Ми все одно хочемо зрозуміти ці пункти Універсалу. Як до речі, виконуються політичні обіцянки попередніх виборів ми відстежуємо. "П'ять копійок" це робить. От доповідаємо, була обіцянка - "Я покладу кінець корупції, бандитизму, організованій злочинності". Станом на сьогодні вже виконано перших три слова. У нас реклама, панове. Ми продовжимо написання Універсалу за невеличку паузу.

(реклама)

ВЕДУЧИЙ: Привіз свіжий анекдот із Воліні, з Луцька, так? Два куми от їдять, випивають і закушують, як то кажуть. Взяли по чарочці, по хлібчику, зверху сало, трішки часничку і тільки цокнутись, а один каже: "Хей, куме, Ви, за кого, вибачте, голосували на останніх виборах?". Той каже: "За Януковича". "Ну, не хочете казати, то не кажіть". "П'ять копійок" в прямому ефірі своїх глядачів запитують "Чи потрібен новий?". Якщо вважаєте, що обов'язково для замирення цих політичних сил, які так чи інакше потрапили в парламент, обов'язково перший номер телефону. Він зайвий для цих політичних сил - ваш другий номер телефону. До речі, наші кореспонденти пішли в люди. Запитали у Львові та в Луганську, хто, з ким має об'єднатися з політиків, щоб всі ми, прості громадяни, жили в мирі і злагоді? Ось, як вважають у Львові та в Луганську.

Львів: - Хто, з ким? Певно, не буду відповідати.

- Всі, хто там є.

- "Наша Україна" і БЮТ - це така велика політична сила, яка би мала об'єднатися. А "Регіони" - мені здається, це минуле.

- Повністю всі: комуністи, соціалісти, "Наша Україна", БЮТ, "Регіони", всі повністю. Тоді буде порядок, а інакше не буде.

- Повинні об'єднатися помаранчеві сили.

- "Наша Україна" і БЮТ.

- Всі разом, всі чотири партії, які є, повинні об'єднатися і тоді буде порядок.

- Поки що не бачу альтернативи. Тільки "Наша Україна" і БЮТ.

- Якби всі об'єдналися, то було би саме краще.

Луганськ: - Я думаю, это коммунисты и "Партия Регионов".

- "Регионы", Компартия и Литвина партия должны объединиться и было бы все нормально.

- Затрудняюсь. Лучше у жены спросите.

- По-нормальному все должны объединиться.

- Я думаю, должен быть только один Янукович.

- Ну, если они все хорошо объединятся, то будет хорошо.

- "Наша Украина" и "Регионы".

- Я не о том думаю сейчас.

- Все равно без толку. Объединяйся, не объединяйся...

- Ну, хто? Напевно, Юлька Тимошенко і Янукович.

- 50 на 50. Одни довольны теми, другие теми, я считаю так.

- Ну, я бы хотела, чтобы Юлия Тимошенко и Ющенко.

- Та, я думаю, "Регионы" должны быть сами.

- "Наша Украина" и "Регионы" пускай объединяются и работают.

ВЕДУЧИЙ: Як бачите, і на заході, і на сході мають різні рецепти, як варити ширку по-політичному в Україні. В центрі заступник міністра юстиції Валерій Бондик з "Партії Регіонів" та професор Києво-Могилянської академії Олексій Гарань. Я пропоную подивитися, як ця політична сила буде зрізати кути, вписуючи свої пункти майбутнього Універсалу. Раунд другий. Перший пункт заради примирення, бо Універсал, здається, для цього є покликаний, так? Ми мусимо прописати: а) заради примирення історичної пам'яті, там, і інших якихось речей, там, визнання Української повстанської армії, як воюючої сторони, так? І прирівнювання її до учасників Другої світової або Ви пропишете в Універсалі та вимога, яка зараз висить на вашому партійному сайті, вимога до президента скасувати надання звання героя України генералу УПА Шухевичу. Як пропишемо цей пункт в майбутньому Універсалі? Прошу, пропонуйте редакцію нових регіоналів в новий Універсал.

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Ну, знаєте, дуже багато, що списали. До речі, вже був написаний один указ і дуже жваво відреагувало суспільство на цей указ. Вплоть до того, що була навіть окрема нота від деяких рухів, громадських рухів. Вимушений був з'явитися наступний указ, який повертав з архівної справи якісь там раритети. Але до чого я веду?

ВЕДУЧИЙ: Ні, продовжити треба цей пункт.

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Давайте в жанрі...

ВЕДУЧИЙ: Не загадками.

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Ми домовилися з Вам в тому жанрі, як ми це зробимо. Напишемо "Так, визнати всіх і вся в цьому Універсалі, в цьому пункті заради якоїсь злагоди та примирення". Хай визнають всіх. Я приймаю таку дискусію, якщо ми пишемо Універсал і вже рухаємось до п'ятого чи шостого пункту. Визнаємо усіх, хто має рацію і мав рацію доводити свою правоту в окопах. Ми не будемо це суспільство, знаєте, поділяти.

ВЕДУЧИЙ: І в цей момент Ви отримали моментально дві картки. Навіть пан професор ще не встиг зреагувати.

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Бачите, небайдужими залишилися наші експерти, тому я...

ВЕДУЧИЙ: Прошу, Ваша червона картка, за що? Бо ми тільки писали перший пункт про УПА в майбутній Універсал.

Олег Покальчук, соціопсихолог: За дискредитацію тих, хто має рацію проти тих, хто має кулемета.

ВЕДУЧИЙ: А загадка так, щоб була відгадкою для глядачів?

Олег Покальчук, соціопсихолог: Ну, відомий же анекдот, що значить, кажуть: "Папан має рацію", "Папан має кулемет, а рацію має сусідка". Коли він говорив тільки про тих, хто має рацію, а ті, хто мають кулемет, вони, як би, дискредитовані в цьому варіанті пункту універсалу, тому я виступаю за те, щоб прописати їх також. Там, де рація, щоб був і кулемет теж.

ВЕДУЧИЙ: Я ще хочу передати мікрофон ще на одну червону картку. Я, все-таки, хочу зрозуміти Ви, як політична сила, знімете такі вимоги, наприклад, до президента скасувати героя з генерала Шухевича, бо Ви ссилаєтесь на архіви, а ця справа перебуває в суді, якщо Ви знаєте, за ці висловлювання, які сказали союзники нацистів в Другій світовій війні, я маю на увазі комуністів, так? Ви, як все-таки, будете обходити цей пункт? Уявімо, що завтра вже треба буде писати цей Універсал. Від Вас політичні ваші опоненти будуть вимагати цей пункт якось прописати. Я, все-таки, хочу почути тепер серйозне формулювання.

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Ну, якщо ми творимо цей Універсал разом, то я хочу почути, що шановна наука відповість на цей мій закид?

ВЕДУЧИЙ: Добре. Давайте ми перше поговоримо про червону картку, а тоді...

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Якщо це справа колективна, хай реагують. Що вони скажуть?

ВЕДУЧИЙ: Добре. Але прислухаєтесь?

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Доктринально, як наука нехай розтлумачать.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, Ви, як партія, прислухаєтесь до науковців?

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Так, партія, знаєте, яка отримала перемогу на цих виборах, це партія виборців.

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Ну, Ви завжди слухаєте, "Партія Регіонів" дуже уважно слухає, що говорять науковці. Це вже помітно. Я пропонував би цей пункт записати таким чином...

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: А як же?

ВЕДУЧИЙ: Яким чином?

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Що всі українці повинні жити дружно, ну, тобто, різні сторони всі дружити повинні, так? А от стосовно історичної пам'яті, я би тут згадав якраз голодомор, тому що позиція "Партії Регіонів" під час голосування в українському парламенті минулого року, коли "Партія Регіонів" виступила... Ну, не проголосувала за визнання...

ВЕДУЧИЙ: Крім трьох, крім трьох депутатів.

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: За визнання українців голодомору, голодомору як геноциду.

ВЕДУЧИЙ: Добре, але все-таки...

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Як комусь щось вигідно, то він начинає приватизувати ту чи іншу тему, зараз, наприклад, голодомор.

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Ні, ми просто говоримо про історію, про історичну пам'ять.

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Я думаю, що це...

ВЕДУЧИЙ: Панове, ми зараз забудемо думку. Про що була Ваша червона картка? 30 секунд перерва є право в експерта. За що Ваша була червона картка?

Валерій Писаренко, БЮТ: Ви знаєте, якщо пан Бондик сказав, що вони згідні всім воїнам УПА надати звання, під час виборів, то, я думаю, що він вже б не був зараз членом "Партії Регіонів". Тобто, як ми бачимо, принцип один, відмовитись від всіх своїх передвиборчих обіцянок заради того, щоб був підписаний Універсал, заради того, щоб уряд працював в тому складі, в якому вигідно "Партії Регіонів". Це, напевно, тоді треба говорити, що Універсал - це не ідея щось об'єднати і виконати. А це ідея залишитись при владі.

ВЕДУЧИЙ: Маєте право реагувати про такий закид експерта, прошу. Ви будете готові, наприклад, пожертвувати цим пунктом?

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Хай пан Писаренко реагує на ці мої висловлювання більше, ну, ніби то з гумором, так як я сприймаю цю дискусію. Що до...

ВЕДУЧИЙ: Добре, добре. Їдемо дальше. Пишемо далі?

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Так, давайте, рухаємося далі.

ВЕДУЧИЙ: Другу державну російську. Ну, ми так прописуємо її в Універсалі? Хоча цей пункт суперечить діючій Конституції, так?

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Так якщо ми не унітарна держава, ми там визначили вже, якщо ми федерація, то у нас в федерації можуть бути і деяких суб'єктів федерації мов.

ВЕДУЧИЙ: Ну, скажемо, з "Нашої України - Народної самооборони" готові бачити федерацію в дуже далекому майбутньому, а тому можна прописати, або можливо, в далекому майбутньому взагалі зніметься це питання. Як Ви другу державну, яку Ви навіть і референдум, і не відмовляєтесь від нього, наскільки я знаю, як Ви пропишите, якщо треба завтра писати цей Універсал, як там буде цей пункт прописаний?

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Знаєте, якщо вважати, тут уже лунало так, що десята стаття, вона гарантує розвиток і інших мов, якщо в нас федерація і не конфедерація, то кожен суб'єкт федерації має право мати свою мову, як засіб спілкування між собою. В балогинщини чи як там називалось, чому там не може бути...

ВЕДУЧИЙ: Не ображайте пана Балу.

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Да.

ВЕДУЧИЙ: Ми говорили про Закарпаття.

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Русинська, да, чи як ми там називали, русинська. Там, наскільки я знаю, чому там не може між собою, там, домовитись і спілкуватись на трьох діалектах однієї мови, чи вважається там доречно використовувати українську мову тільки.

ВЕДУЧИЙ: Ні, це теорія.

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Ви знаєте, що...

ВЕДУЧИЙ: Я хочу почути від Вас точне формулювання цього пункту. Точно формулювання, що до другої державної російської мови, сформулюйте цей пункт.

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Ви знаєте, вже шановний пан експерт лишав мене уже партійного квитка, тому вже я уже буду обережно щось формулювати категорично.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, Ви готові пожертвувати цим пунктом Універсалу?

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Так.

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Ви знаєте, що цікаво, вони зараз...

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Ми готові пожертвувати всім.

ВЕДУЧИЙ: А тепер серйозно. Якщо доведеться писати цей пункт, вони будуть готові пожертвувати цим пунктом, я маю на увазі політична сила "Партії Регіонів"? Чому?

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Значит, "Партія Регіонів" зараз хоче залишитися при владі, це очевидно, і обіцянок буде дуже багато. Обіцянок різних і обіцянки будуть дуже різноманітні. Ми бачимо, як зараз постійно наголошується на те, що Україна має бути об'єднана.

ВЕДУЧИЙ: Модна карта.

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: "Регіони" про це говорять. Але під час виборчої кампанії це референдум з приводу другої державної мови, вони і зараз про це говорять.

ВЕДУЧИЙ: А завтра в Універсалі як вони це запишуть?

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Я думаю, вони не зможуть це записати.

ВЕДУЧИЙ: Просто відмовляться від того пункта? Ми його викреслили. Їдемо дальше, наступний пункт, пункт з попереднього Універсалу, з попереднього, про який ми сьогодні згадували трошки. Про обов'язкову інтеграцію України в НАТО і в Європейський Союз. Як ми тепер цей пункт пропишемо? Бо все-таки хочемо вийти на такий Універсал, який має всіх з'єднати, як ми пропишемо цей пункт тепер?

Плакат із залу: "Зробимо крок до "дружніх" народів: скасуємо українську мову!"

ВЕДУЧИЙ: Там той не спрацював, правильно, бо Універсал не виконано, не спрацював, значить, як цей пункт має лунати по новому від "Партії Регіонів".

Плакат із залу: "Тактика "ПР": забудемо про воїнів-УПА - жити стане простіше!"

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: То може на Вашу думку, а як кажуть в Одесі, то дві великі різниці, може буде і друга думка. Тому, я думаю, ми повернемося до того, що Україна як наша федеральна держава, федерація, вона повинна мати позаблоковий статус.

ВЕДУЧИЙ: Ну, є федерації, які входять в блок НАТО.

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Ні.

ВЕДУЧИЙ: Ви цей пункт як пропишете: "оскільки ми федеративна, наприклад, українська держава", - так?

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Так.

ВЕДУЧИЙ: З... А про другу мову нічого немає написано, вона не буде інтегруватись в блок.

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Ну, давайте внесемо ясність, давайте внесемо ясність про федералізм, це як раз тоді, коли я не встиг підняти червону картку, бо щелепа нижня відвисла від писання Універсалу. Коли було посилання на В’ячеслава Чорновола, то ця ідея була ним згадана в 89-ому році, як таке красиве, романтичне майбутнє. І потім він її швидко зняв, бо уже в 91-ому році, коли Україна рухалась до незалежності, ясно було що гасло не варто піднімати, що Україна має бути унітарною державою. Тому я думаю, що федералізм треба, треба забути і викреслити з нашого...

ВЕДУЧИЙ: Ви не по теорії зараз, пане професоре, а конкретно, конкретно сказати, як ця політична сила буде...

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Давайте федералізм ми викреслюємо, так. Баба Яга проти федералізму в Універсалі, будь ласка, викреслюємо.

ВЕДУЧИЙ: Баба Яга проти.

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Стосовно вступу до ЄС...

ВЕДУЧИЙ: И НАТО.

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: То, я думаю... Чекайте...

ВЕДУЧИЙ: Як "Партія Регіонів" пропише?

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: "Партія Регіонів"...

ВЕДУЧИЙ: Не пишіть свій пункт, пишіть від імені цих політичних сил або переписуйте їхні пункти. Я Вас викликав як експерта, власне.

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Ні, ЄС "Партія Регіонів" запише, да, всё нормально.

ВЕДУЧИЙ: Запише?

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Да. А от стосовно НАТО я не знаю...

ВЕДУЧИЙ: А що стосовно НАТО запише, стосовно НАТО?

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Мені досить цікаво, коли за партію хто завгодно так може відповідати.

ВЕДУЧИЙ: Тепер відстоюємо свою думку.

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Коли Янукович приїжджає в Брюсель, він же там все правильно говорить і про інтеграцію в ЄС, так що... Можна сказати, що я зараз...

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Та він не тільки правильно говорить, він правильно робить.

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Так я зараз Вам розповідаю про офіційну позицію, офіційну позицію.

ВЕДУЧИЙ: Пункт нами правильно прописаний, ЄС пропишете, так?

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Що звичайно, будемо вступати в ЄС.

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Давайте пропишемо що завгодно і винесемо це на широкий загал, на референдум.

ВЕДУЧИЙ: Слухайте, попередній Універсал ніколи ще на референдумі не розглядався.

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Ну, бачите, що народ пише, ну, подивіться.

ВЕДУЧИЙ: Ми подивимося потім що вони пишуть.

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Це галас чи глас народу, от подивіться, що вони пишуть.

ВЕДУЧИЙ: Не знаю, ми потім будемо читати.

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: От потрібно щоб щось писати, потрібно знати думку тих хто стоять от тут.

ВЕДУЧИЙ: Там от про сало пишуть.

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: От, дійсно, давайте сало, як національний продукт...

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Я зрозумів, що мій візаві зараз проти написання Універсалу, я правильно зрозумів?

ВЕДУЧИЙ: Час іде.

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: А як же широка коаліція?

ВЕДУЧИЙ: Маємо червону картку зараз, це пункт що до НАТО, прошу.

Володимир Стретович, НУ-НС: Я другий раз зловив представника "Партії Регіонів" на фразі: "Заради цього можна відмовитись від чого завгодно". А зараз знову він повторив фразу: "Давайте напишемо що завгодно". Це означає, що ніяких принципів, ніяких світоглядних устримлінь, ніякої програми, а лише зберегти те, що маємо, зберегти статус-кво. І тут прочитується дуже легка позиція. Що завгодно готові робити, тільки щоб залишитись при владі.

ВЕДУЧИЙ: В новому Універсалі, який, народилася ця ідея від регіонала Юрія Мірошниченка, Ви вважаєте, що там буде...

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Володимир Миколайович знає, як науковець, є правила, є принципи.

ВЕДУЧИЙ: Вони будуть готові, вони будуть готові написати вступ в НАТО?

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: А є виключення із правил.

ВЕДУЧИЙ: Заради безпеки, наприклад, і примирення. Так?

Володимир Стретович, НУ-НС: Якщо слідувати позиції представника "Партії Регіонів" він двічі повторив: "Готові відмовитися від чого завгодно. І готові записати що завгодно".

ВЕДУЧИЙ: Так про трактували ваші слова, пане...

Володимир Стретович, НУ-НС: Як би в нас відео прокрутили, можна було б абсолютно показати.

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Я не відмовлюсь від своїх слів.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Рухаємося дальше. Є такий один пункт, який треба прописати, бо він був теж, дуже гострим кутом між політиками. Усі підприємства, запишемо там в Універсалі, статки і землі незаконно заграбастані або роздані попередніми злочинними режимами ми зобов'язуємось... Пишіть дальше.

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Ми зобов'язуємося провести якийсь процес, хай він буде юридичний процес і на цьому процесі визначитись...

ВЕДУЧИЙ: Довести все це до суду, я правильно зрозумів?

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: А як же.

ВЕДУЧИЙ: Довести всі ці справи до суду.

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Хай громадський трибунал це буде.

ВЕДУЧИЙ: І це буде те, що Вас, це з мирить Вас із...

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Як "Криворіжсталь" при якому уряді продавали і де кошти ці?

ВЕДУЧИЙ: Зараз ми говоримо про незаконні заграбастання, а "Криворіжсталь" її законно продали, Ви це визнаєте, правильно ж, тепер законно продали?

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Ну, я вимушений, я вимушений це визнавати.

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: У мене є пропозиція в громадський трибунал, в громадський трибунал, в громадський трибунал включити...

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Пана Чайку, голову...

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Колишнього прокурора, колишнього прокурора Піскуна і колишнього прокурора Васільєва, які зараз є в списку "Партії Регіонів".

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: А Потебенька?

ВЕДУЧИЙ: Панове ми маємо ще три пункти Універсалу.

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Ні, вони ж у Вас, тобто, їх легко буде...

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Колишніх не буває, Піскун може ще восстановится, чотирижди прокурор.

ВЕДУЧИЙ: Все, ваш час. Це був, час ваш вийшов.

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Я пропоную записати, відновити Піскуна на посаді, я підтримую цю ідею, відновити Піскуна на посаді Генпрокурора, прекрасна ідея.

ВЕДУЧИЙ: Довести справу до суду.

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: В Універсалі, так, в Універсалі.

ВЕДУЧИЙ: Так проскочили мої гостів декілька гострих кутів і прописали їх в Універсалі. Було більше значно червоних карток, хоча, менше пунктів ми встигли прописати. З чим не згодні в цих всіх питаннях і як їх обходять в майбутньому Універсалі, слово експертам. Починайте, пане Володимир, незгода як прописувалися ці пункти.

Володимир Стретович, НУ-НС: Кожна політична сила опирається на думку виборця, який делегував її повноваження відстоювати їх права в вищому законодавчому органі. І коли тепер ми спостерігаємо картину, що готові відмовитись від чого завгодно і написати що завгодно, складається враження, що ця виборча сила абсолютно не думає про виборця, який делегував ці повноваження, а готова заради збереження свого статусу-кво, особисто персоналій робити що завгодно, відмовлятись від чого завгодно, тільки одне, залишитись при владі, що абсолютно недопустимо в нормальній правовій державі.

ВЕДУЧИЙ: Я хочу почути від Вас Ваші зауваження і за одно ще може уточнити, все-таки невже в "Партії Регіонів" несерйозно сприйняли озвучену на публіку ідею нового Універсалу від регіонала, депутата яскравого, юриста Юрія Мірошниченка.

Валерій Писаренко, БЮТ: Ну, Ви знаєте, що ініціатива з написання попереднього Універсалу і цього, вона була з "Партії Регіонів" тому, я думаю, просто, можливо, тут представник "Партії Регіонів", який не так обізнаний в цих питаннях, але...

ВЕДУЧИЙ: Не ображайте, заступник Міністра юстиції обізнаний в всіх питаннях.

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: Перший заступник.

Валерій Писаренко, БЮТ: Ну, він не пише Універсал, до речі, він працює в Міністерстві юстиції.

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: Перший заступник.

Валерій Писаренко, БЮТ: Але що до самої позиції, що до того, що тут говорилось, ну, то, дійсно, я повністю погоджуюсь з паном Стретовичем.

Володимир Стретович, НУ-НС: Молодий ще.

Валерій Писаренко, БЮТ: Багато безпринципності в питаннях підходу до серйозних питань.

ВЕДУЧИЙ: Ваші уточнення на це. Ті питання, справді, як говорять політичні опоненти, будуть це, політична сила готова так пожертвувати принципами, які були для них важливими?

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: Ну, давайте спочатку вернемося до НАТО. Я все-таки за фахом дипломат і мене трохи ображає таке несерйозне ставлення до цієї такої проблеми. Насправді, я думаю, що там треба записати, що у випадку, коли нас покличуть в НАТО або в ЄС, ми готові будемо провести референдум для того, щоб визначитись. Бо, насправді, нас туди ніхто не кличе. І, мені здається, що зайве писати в Універсалах, скажемо ці пункти. Це перше. Що стосується трибуналу, ну, я згадую зразу Якубинську революцію, трибунал там, як кажуть, поїдає, громадський, всіх своїх революціонерів і героїв, особливо тих, хто це запропонував.

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Французьку революцію.

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: Французьку, так. Ну, Якубинська вона була, просто в Франції революція. То ми, я б не хоті в би, щоб наші політичні діячі пропонували це, бо вона ж їх і пожере.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Зауваження на пункти, які прописалися.

Олег Покальчук, соціопсихолог: Я думаю, до критикувати, звинувачувати регіоналів в безпринципності це - ломитися в відкриті двері, в даному випадку, ми маємо одно представника сили, яка, до речі, ніколи нічого не обіцяла крім покращення нашого життя вже сьогодні.

ВЕДУЧИЙ: Ми кожного маємо по одному представнику з політичних сил трьох.

Олег Покальчук, соціопсихолог: Як і, в принципі, вони не наполягали на цьому. Тому вони, досить може бути гнучкішою маніпуляція, немає ніяких проблем. Що торкається послідовності викладу чи оппозиціювання, я думаю, що українські мільярдери, з яких складається частина "Партії Регіонів" є найбільшими українськими націоналістами, насправді. Тобто, це, по серйозному, є однією з віхових опор української держави.

ВЕДУЧИЙ: Да. А вони будуть віддані, до речі громадському трибуналу, уявляєте собі як це написали. Час для дискусії, нажаль вийшов. Радісна новина для пана Азарова: чергове підвищення цін народ зустрічає радісними вигуками та піднесено, бо розуміє, що це веде до наповнення бюджету через податок на додану вартість. Реклама, панове.

(реклама)

ВЕДУЧИЙ: Ви знаєте, що на східному кордоні, який колючим дротом обплетений і тримають його на замку, нещодавно знайшли нову табличку: "Обережно. В країні повна демократія, свобода слова, законність та правопорядок". "П'ять копійок" повернулися в прямий ефір із запитанням до глядачів. Ідея озвучена, підтримана на найвищому рівні, чи потрібен новий Універсал, для того, звичайно, щоб об'єднати тих, хто був роз'єднаний. Вважаєте, що обов'язково потрібен з цією метою - перший номер телефону. Він зайвий - другий номер телефону, який бачите на своєму екрані. До речі, минулий тиждень показав нам, як правильно державну людину треба вітати з Днем народження, крім того ми дізналися які справжні закони української економіки і в чому різниця із світовими, непотрібними нам економічними законами. А також ми дізналися, що за такі дурні анекдоти, які я розказую треба карати. Про все це далі в сюжеті.

Сюжет: "Кращий з Міністрів фінансів серед всіх геологів країни Ніколя Азаров в решті засвоїв нові терміни економічної науки. Зокрема, таке поняття як азаровщина. В умовах ринкової економіки, галопуючі інфляції та спринтерських цін, Азаров щиро обурюється власним крокам.

Микола Азаров: "Я когда-то говорил, что лучше всего экономику руками не трогать, вот. Это тоже азаровщина, кстати".

Оскільки ціни ростуть незалежно від грізних наказів Януковича, то ж, Ніколя спочатку вивів закон Азарова: "Чим більше ми підвищуємо їм зарплату, тим більше пацани піднімають і ціну на власну продукцію. Але винні у зростанні цін у масштабах країни саме журналісти, це вони стимулюють ріст цін своїми дурнуватими телерепортажами у супереч економічній науці.

Микола Азаров: "Особенно показывают картинку на телевизоре, когда у нас ценник на мясе стоит 40 гривен. Пойдите на любой рынок, 40 гривен стоит биток, а рядовое мясо стоит 25 гривен. Но продавец рядового мяса думает: "А почему мне 40 не поставить. Если мне говорят, что 40".

"П'ять копійок" закликають колег більше не показувати в кадрі будинки, бо конкретні пацани після показу піднімають ціну на нерухомість. В жодному випадку не знімайте цінники обмінних пунктів, бо їх мешканці подивляться Ваш репортаж і знову збільшать ціну на готівкове євро. А ще гірше, коли показуєте в телевізорі ціни на пальне. Братва одразу після телесюжету піднімає ціну на 95-ий бензин. Не занимайтесь телеазаровщиной колеги. Свого часу київська влада прибрала під свій повний контроль увесь медіа-холдинг столиці і тепер легко контролює кожне слово і букву у комунальному телеку і радіо. А за кожною кривою буквою в газетах Київради пильно стежуть великий асенізатор політичної журналістики Діма Джангіров. Свобода слова і думки квітне і буяє, як і все решта довкола Черновецького. Коли першого листопада усе прогресивне киянство та інше, зацікавлене в столичній землі людство вітало заступника мера Олеся Довгого з 27-миліттям. Рупор КМДА - газета "Хрищатик" надрукувала вітальну замітку від депутата міськради Дмитрука. "Я хотів би, щоб Олесь став з часом мужньою людиною, набрався чоловічого дотримання слова, щоб він перестав лицемірити. Щоб лицемірство, яке присутнє в його характері, з роками, дай Боже, минуло. Я думаю, воно мине і він стане нормальною людиною". Ми вже довідалися як за ту кляту 13-ту сторінку в газеті і щире вітаннячко для мерського Лесика вигріб виконувач обов'язків головного редактора Денис Жарких у стінах мерії. Годі вже казати як засмутився колишній автор програмки про те, а нині рульовий усіх черновецьких рупорів правди Дмитрик Джангіров. Не радісним був і медіа-консультант самого мера, об'єктивіст і правдолюб Казбєк Бектурсунов, який вже скільки років несе важку ношу кума самого Джангірова. До речі, у часи Медведчука у Джангірова була вже подібна пригода, коли у його газетці "Понедельник" помилково надрукували темник з адміністрації Кучми. А тепер таке щире вітаннячко вирвалося на шпальти газети "Хрещатик". Але все добре, тепер усі кияни знають, що саме бажати такому талановитому заступнику такого мера на день народження. То ж і ми приєднуємося. "Happy birthday, Лесик". І на останок, "П'ять копійок" радіють як квітне демократія у нашого стратегічного партнера по вільному газу. По той бік від хутора Михайлівського в Росії влада тепер заборонила ще й анекдоти про Президента Путіна. ФСБ визнала анекдоти про демократа і миротворця ВВП, та очолювану ним партію "Єдина Росія" протизаконними, бо в народному фольклорі їх згадують, оказывается у некоректній формі. "П'ять копійок" відсилають рідних українських і братніх російських політиків до газети "Новые известия", яка пише, що отсутствие чувство юмора не только затрудняет общение, но и сокращает жизнь. Якась змова КГБшних вредителей, самі собі і дорогому Володе віку вкорочують. От тамтешній народ на повному серйозі в Питере вже і пам'ятники улюбленій псюрі, Лабрадору, Путіна встановлює. Анекдоти ж заборонені".

ВЕДУЧИЙ: В цей момент ми тішимося, що нам ще далеко до пам'ятників собаці. Але продовжити писати шостий Універсал доведеться-таки. Валерій Писаренко з Блоку Юлії Тимошенко і директор агентства моделювання ситуацій Віталій Бала допоможуть виписати зараз пункти Універсалу, а потім ми будемо преамбулу вже доклеювати до цього всього. Раунд третій. Оскільки страшенно, страшенно позиція БЮТ про те що за жодних обставин, навіть якихось там катаклізмів в галактиці вони не будуть створювати, наприклад, з "Партією Регіонів" коаліцію, а Універсал цей для того щоб обійти універсально обійти все це. І заради єдності, давайте ми почнемо з Вами формулювати і вони нам скажуть, ми там можемо записати такий пункт: "Партії, які пройшли до парламенту, тобто, отримали довіру виборця, заради об'єднання країни зобов'язані утворювати як найширшу коаліцію".

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: Ви знаєте, я...

ВЕДУЧИЙ: Можемо таке записати заради?..

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: Ні, я сподіваюсь, що Юлія Володимирівна не буде підписувати цей Універсал.

ВЕДУЧИЙ: Цей пункт?

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: Взагалі не цей пункт, а взагалі Універсал і, в зв'язку з тим, дискусія з приводу того як вони будуть тлумачити чи не тлумачити, бо Ви знаєте, і в 2006-ому році вона його не підписала цей Універсал. В зв'язку з тим, я думаю, що це будуть марні намагання...

ВЕДУЧИЙ: Якщо цей документ буде раптом називатися інакше, але там будуть ці пункти?

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: О це вже більш серйозно.

ВЕДУЧИЙ: Розумієте, для нас, але все одно той пункт треба якось виписати. Тобто, партії, які, як нам кажуть, всі, хтось отримав довіру виборців, відповідно всі хочуть бути в коаліції. Ми мусимо прописати в цьому універсальному якомусь папері під іншою назвою цей пункт? Як найширше, а не так як Ви кажете як найвужче.

Валерій Писаренко, БЮТ: Давайте...

ВЕДУЧИЙ: Опишіть цей пункт.

Валерій Писаренко, БЮТ: Я би хотів, якщо ми вже почали в такім гуморі, да, розмовляти.

ВЕДУЧИЙ: Опишіть цей пункт.

Валерій Писаренко, БЮТ: Я Вам запропоную два пункти цілих відразу.

ВЕДУЧИЙ: Перший про ширину коаліції.

Валерій Писаренко, БЮТ: В Універсал які б я, які б я запропонував. Перший пункт - ніяких універсалів з "Партією Регіонів". І другий пункт, якщо Ви хочете підписати Універсал з "Партією Регіонів" подивіться пункт перший. Я думаю, що це такий Універсал, який міг би...

ВЕДУЧИЙ: Я пам'ятаю, це в Тумби-Юмби є таке про вождя племені, перший, перший пункт.

Валерій Писаренко, БЮТ: Напевно. Це такий Універсал, який би ми записали. Мій колега, він так нормально сказав, що є принципова розбіжність, як би він називався.

ВЕДУЧИЙ: Але що до коаліції пункт такий.

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: Я, я вже мушу тут трохи втрутитися.

ВЕДУЧИЙ: Втрутьтеся, так.

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: Дійсно, якщо ми вже почали писати Універсал, то...

ВЕДУЧИЙ: Пункт що до коаліції, її ширини.

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: Універсал, він сам по собі універсальний, так. Тобто, всі недоліки чи всі якісь позитивні риси, вони універсальні для всіх, то в цьому контексті, я б хотів, щоб, напевно, представники БЮТу не були такими категоричними до "Партії Регіонів", а універсально подивилися на цю проблему, яка існує в них з "Партією Регіонів" і, насправді, побачили, що там є багато хорошого.

ВЕДУЧИЙ: Отже, тепер виправляйте пункт. Вас прокритикували, пишіть пункт без тих категоричних речей.

Валерій Писаренко, БЮТ: Дивіться, ну, тоді, якщо ми перейдемо до того, щоб обговорювати по пунктах, то я готовий говорити про те, що реально написано за пунктами. Тільки що на початку передачі дуже гарно Ви розписали всі пункти, які жодний не виконає.

ВЕДУЧИЙ: Це попередні були, ми ж пишемо універсальний, новий.

Валерій Писаренко, БЮТ: Ну, да, ми ж пишемо новий який буде.

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: Є пропозиція, яка нас примирить, давайте відкладемо цей пункт до підписання сьомого Універсалу.

ВЕДУЧИЙ: До сьомого. Отже, так і запишемо, в сьомому Універсалі ширину коаліції визначимо.

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: Визначимо, так.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Червона картка була на якісь слова, не знаю на чиї. Прошу за що?

Олег Покальчук, соціопсихолог: Я знаю який Універсал підпише Юлія Володимирівна, якщо на ньому буде написано: "Так сказала Юля".

ВЕДУЧИЙ: От найкоротше реагування червона картка. Отже, все для Юлі, все во ім'я Юлі, сказав цей експерт.

Валерій Писаренко, БЮТ: Да.

ВЕДУЧИЙ: Відповідно як це відобразимо в Універсалі?

Валерій Писаренко, БЮТ: Ну, дивіться, напевно, Юлія Володимирівна на сьогодні є найбільш універсальним політиком, тому що відразу як закінчились вибори вона оголосила, що немає проблеми для того, щоб опозиція отримала головування в найбільших комітетах.

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: Я змушений перервати.

ВЕДУЧИЙ: Прошу.

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: Бо мені здається, що для того, щоб Президент був спокійний хай Юля Володимирівна напише, що вона не буде балотуватися на президентське крісло.

ВЕДУЧИЙ: Пишемо пункт, пишемо пункт?

Валерій Писаренко, БЮТ: Я думаю, що це можливий пункт для "Нашої України"...

ВЕДУЧИЙ: Пані Юля не Президент, коротко, так сформулювати?

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: Не буде, не буде балотуватися.

ВЕДУЧИЙ: Не буде балотуватися. Пані Юля не балотується.

Валерій Писаренко, БЮТ: Це також обговорюється в рамках демократичної коаліції, але зараз не до цього.

ВЕДУЧИЙ: В Універсал.

Валерій Писаренко, БЮТ: Да.

ВЕДУЧИЙ: Без мікрофонів не говоримо, бо Вас не чують, панове.

Валерій Писаренко, БЮТ: Але зараз, зараз не до цього. Ви бачите, що наша політична сила відразу, як тільки з'явилися результати виборів запропонувала якомога ширші повноваження для опозиції, ніж існували за всі часи незалежності України. Тому говорити про те, що ми не універсальні, а хто тоді універсальний?

ВЕДУЧИЙ: Ми ж пишемо якісь...

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: Я абсолютно погоджуюсь, скажемо там, з пропозицією від експерта, якщо там написано, що і Янукович, і Тимошенко не балотується, тоді, можливо, Юлія Володимирівна і підпише цей Універсал.

ВЕДУЧИЙ: Але скажіть тепер Ви як політична сила ви будете готові якийсь документ, ми ж його не знаємо чи він буде називатися універсал, але ми його просто пишемо, так, Ви будете письмово, засвідчивши всім політичним силам, зможете взяти цей пункт на себе? Я маю на увазі Блок Юлії Тимошенко.

Валерій Писаренко, БЮТ: Ви знаєте, ми обов'язково підпишемо документи, які будуть трактувати...

ВЕДУЧИЙ: В якому буде вказано...

Валерій Писаренко, БЮТ: В якому буде вказано діяльність нашої політичної сили і діяльність "Партії Регіонів" в парламенті.

ВЕДУЧИЙ: І некандидування на виборах президентських?

Валерій Писаренко, БЮТ: Це будуть документи "Закон про опозицію", це будуть законодавчі акти.

ВЕДУЧИЙ: Я про вибори президентські, що Ви напишите?

Валерій Писаренко, БЮТ: Ну, президентські вибори ще за два роки.

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: Не можу знову не втрутитись. Я взагалі вважаю, що говорити про опозицію чи не опозицію треба в той момент, коли люди займуть опозиційні навколо одного, навпроти позицію.

ВЕДУЧИЙ: Добре.

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: Поки не прийняли позицію говорити про опозицію не варто.

ВЕДУЧИЙ: Тому пишемо наступний універсальний пункт, який, до речі, носієм, по-моему, була Ваша політична сила. Заради подолання хаосу в країні треба, я вже пробую Ваші слова писати, відновити сильну президентську вертикаль і всі партії, які підписують цей універсальний документ зобов'язуються змінити конституцію, тобто відіграти "камбег" так звану політреформу. Готові написати цей пункт, чи сформулюйте його інакше?

Валерій Писаренко, БЮТ: Ми готові підтримати той вислів, що сьогодні необхідна конституційна реформа. Мова йде...

ВЕДУЧИЙ: Сильна президентська вертикаль.

Валерій Писаренко, БЮТ: Мова йде про те, що наскільки буде сильний президент, це буде висловлено на референдумі, який буде проведений для проведення конституційної реформи.

ВЕДУЧИЙ: Отже, сильна вертикаль через референдум?

Валерій Писаренко, БЮТ: Через референдум.

ВЕДУЧИЙ: А закону про референдуми немає, да? Записали. Але вже маємо червону картку. Так, прошу, пропрезидентська сила виставила картку, напевно щось Ви не так сказали про Президента.

Володимир Стретович, НУ-НС: Питання лунало про те чи готові ви повернутися до Конституції зразка 96-ого року. І коли фракція БЮТ не голосувала за політреформу, у неї є всі права говорити так, що вони готові, бо інакше не логічно. Чому Ви не голосували, а тепер хочете змінити те, що, по суті, підтримуєте. Трошки непослідовність у діях партії Блоку Юлії Тимошенко. У Вас є повне моральне право сьогодні не міняти Конституцію, а повернутися до 96-ого року.

ВЕДУЧИЙ: Поки що реагуйте.

Валерій Писаренко, БЮТ: Моральні права у нас є найширші, але сьогодні давайте придержуватися букви закону, закон говорить про те, що політреформу відмінити може або Конституційний суд, або шляхом прийняття...

ВЕДУЧИЙ: Не може, Ви пам'ятаєте, чесні депутати прийняли закон, який забороняє суддям розглядати...

Валерій Писаренко, БЮТ: Або шляхом проведення референдуму і прийняття нової Конституції.

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: Мушу всіх примирити.

ВЕДУЧИЙ: Примиріть.

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: Мені здається, треба узгодити двох-палатний парламент. Буде палата нижня, буде палата верхня, трохи його зменшити. У Президента буду опора на голову, скажемо, умовно кажучи сенату і не треба нічого нікому збільшувати.

ВЕДУЧИЙ: Отже, Ви федераліст?

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: Я не федераліст.

ВЕДУЧИЙ: Ви таємний федераліст.

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: Я скажемо, я все-таки за сильну президентську, скажемо так.

ВЕДУЧИЙ: Але двох-палатний парламент?

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: Безумовно.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Я за три-палатний секретаріат, але поки що рухаємося далі. Давайте ми запишемо в Універсал такий пункт: "Будь-які переходи за гроші чи на шару з однієї фракції в іншу, вважати, вважати спотворенням вибору народу, який тягне негайні перевибори".

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: При умові, якщо, я б так написав: будь-які переходи в іншу фракцію на шару, як раз вважати...

ВЕДУЧИЙ: Спотворенням виборів, так?

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: Да, да, да. Спотворенням виборів, безумовно.

ВЕДУЧИЙ: І негайні... Ні, найважливіше в цьому пункті, і негайні перевибори? Так пишемо?

Валерій Писаренко, БЮТ: Я думаю, що якщо...

ВЕДУЧИЙ: Від Блоку Юлії Тимошенко формулюємо, негайно.

Валерій Писаренко, БЮТ: Якщо ми це пишемо Універсал для "Партії регіонів", то я думаю, краще...

ВЕДУЧИЙ: Ні, ні, ні, Універсал ми пишемо для всіх.

Валерій Писаренко, БЮТ: Але ми ж не підписуємо.

ВЕДУЧИЙ: А, може, завтра прийде партія шанувальників пива, Сердючки блок.

Валерій Писаренко, БЮТ: Ми не підписуємо. Тому ми підписуємо Універсал для тих політичних сил, які сьогодні про нього заявляють. Як я розумію сьогодні про нього заявив представник "Партії регіонів" Юрій Мірошниченко...

ВЕДУЧИЙ: І Президент України.

Валерій Писаренко, БЮТ: Президент сказав, що він готовий...

ВЕДУЧИЙ: Готовий.

Валерій Писаренко, БЮТ: Щоб врегулювати відносити між владою та опозицією. Щодо підписання Універсалу, він нічого не казав, це, на жаль, перекручуються факти.

ВЕДУЧИЙ: Так, скажіть про негайні перевибори.

Валерій Писаренко, БЮТ: А тепер я говорю про те, що якщо такий пункт в той Універсал, який хоче підписати пан Мірошниченко вносити, то, напевно, там повинно звучати, що "Партія регіонів" може за рахунок перебирання депутатів з інших фракцій створити коаліційну більшість 300 депутатів. Я думаю, кращого для них пункту ми не знайдемо.

ВЕДУЧИЙ: І все, але вже тоді ніяких перевиборів.

Валерій Писаренко, БЮТ: Я думаю, для них це краще буде.

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: До 2010 року кожні півроку вибори до парламенту. Ми постійно будемо робити переформатування, і, може, прийде якась нова еліта, якісь нові обличчя.

Валерій Писаренко, БЮТ: Треба розуміти, що...

ВЕДУЧИЙ: Якщо оце все здійсниться, панове, ви не зможете дивитися телевізор, ви уявляєте собі весь час усі ці дебати.

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: Але скільки буде нам роботи всім.

ВЕДУЧИЙ: А Ви хіба ще не скористалися червоною карткою, пане Володимире? Один раз. Нагадав я правила. У мене жорсткіше, ніж в парламенті. Рухаємося далі. Ви хочете уточнити ці пункти "Партії регіонів"?

Валерій Писаренко, БЮТ: Так. Треба зрозуміти, що ми зараз пишемо пункт, пишемо цей документ, такий сатиричний для тієї політичної сили, яка хоче його бачити.

ВЕДУЧИЙ: Не знаю, чи сатиричний. Панове, у нас залишилася священна корова, тобто недоторканість власності громадян і олігархів, як вона має бути прописана. Ми це залишимо для народу. Тим більше, референдуми у нас заборонені в країні, теоретично дозволені, але заборонені, бо нема закону. Небагато ми встигли в цьому раунді. Надіюся, що ми конструктивніше попрацюємо на відміну від парламенту попередніх скликань далі. Але зараз час для моїх експертів висловити незгоди по тих пунктах, може, і БЮТівці, і експерт неправильно їх прописали. Їм слово.

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Мені здається, в цьому раунді...

ВЕДУЧИЙ: Пане Олексій, хочу Вам нагадати, просто жодних універсалів, форму коаліції прописати лишень в якихось наступних документах, наприклад сьомому Універсалі, зобов'язати пункт, що пані Юлія Тимошенко не балатується, письмово, на наступних президентських виборах, а також повернення до сильної президентської вертикалі через механізм референдуму. Ось ми вже прописали.

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Ви забули одне ключове слово.

ВЕДУЧИЙ: Яке?

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Там про переходи, і пролунало ключове слово - шара.

ВЕДУЧИЙ: Шара була від мене, я не знаю, чи підтримано.

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Я, насправді, дуже тепер сумую, тому що я думав, що ми напишемо класний документ і потім зможемо його продати політиками не за п'ять копійок і навіть не за мішок з п'ятьма копійками, а за набагато більше грошей.

ВЕДУЧИЙ: Ви спокушуєте корупцію політичну, так?

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: А після всього цього стьогу, я думаю, что нам цей документ продати не вдасться, і вони його просто отримають на шару.

ВЕДУЧИЙ: На шару. Добре. Значить, чи було це спотворення вибору народу, ми так і не дізналися. Ваше зауваження. Я нагадав ці пункти. Прошу. Зауваження до пунктів, які писали БЮТ.

Володимир Стретович, НУ-НС: Я хочу сказати, що БЮТ, здається відходить від політологічного закону "ніколи не кажи ніколи", never say never, тому що може скластися ситуація абсолютно непередбачувана з будь-якими катаклізмами, що прийдеться забирати свої слова назад. Але ця категоричність...

ВЕДУЧИЙ: Які саме слова назад?

Володимир Стретович, НУ-НС: Що ніколи не буде підписана угода з "Партією регіонів". А ось тут, ось тут на цьому етапі, я хочу сказати, що вони є доречними, і ця категоричність може змінитися протягом півроку, коли розпадеться коаліція з якихось мотивів, і треба буде шукати або нові вибори, або нову коаліцію.

ВЕДУЧИЙ: Отже, в такому універсальному документі треба виключити категоричність щодо форми коаліції, я правильно зрозумів Вашу коаліцію, так? Давайте поговоримо. Прошу зауваження на виписані пункти.

Олег Покальчук, соціопсихолог: Для сучасних політичних сил серйозною проблемою для порозуміння є імперативний мандат, який їм страшенно муляє, якби не було цієї облуди, вони б давно вже домовилися між собою більш конструктивно. Тому я пропоную записати, доповнити цей наш Універсал таким пунктом: імперативний мандат вважати депутатським.

ВЕДУЧИЙ: Хороший пункт. Імперативний вважати депутатським. А переходи на шару, я вже пам'ятаю. Хороший пункт вийшов. Зауваження до, ми написали, колективно було, БЮТівський і критично БЮТівський пункти. Прошу, Ваші зауваження.

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Дійсно, мені подобалося, як пан Писаренко, як справжній федераст, вибачаюсь, федераліст...

ВЕДУЧИЙ: До речі, цей титул десь там в Северо-Донецку вийшов.

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Да, до речі. Він, дійсно, оскільки Юлія Володимирівна знала, як є хитка її фракція, тому вона йшла на перевибори, бо не партія "Наша Україна", не ХДС, не ті, що створені в блоці НСУ "Наша Україна", а тільки фракція БЮТ спотворила перевибори, бо вони своїх не втримали депутатів. Тому, дійсно, цей Універсал, я погоджуюсь з шановним своїм колегою експертом, потрібно записати: від Юлі, імперативний мандат від Юлі.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Отже, такими були пункти, які ми написали. Ми тепер змушені будемо робити ще й ревізію цих пунктів. Мусимо швиденько втікати на рекламу, так мене налякали. Отже, реклама.

(реклама)

ВЕДУЧИЙ: Оскільки вже на засіданнях уряду сам Прем'єр почав публічно визнавати неефективність дій уряду, то наш народ просто зобов'язаний всю провину за таке життя взяти на себе. Так вважають "П'ять копійок", які до вас повернулися, до речі, мушу сказати, що наші спецкори у Львові і в Донецьку поцікавилися в людей, а не в політиків, придумайте свій пункт Універсалу, який точно об'єднає, наприклад, регіоналів та "помаранчевих". Ось, як люди у Львові та в Донецьку вважають.

Львів: - Я думаю, що пункт один і дуже важливий - це наша Україна, народ, на благо чого варто жити і варто творити.

- Я не знаю, що їх може об'єднати.

- Щоб всі думали за людей, а не за себе.

- Любов до України.

- Якщо вони не можуть примиритися, то ми не придумаємо нічого. Вони і так не прислухаються до нашої думки.

- Та покращення добробуту життя народу тільки.

- Хіба Янукович буде Прем'єром. Може, тоді щось буде.

- То тільки це, що ввести фінансову політику іншого складу, внести податкування, інше податкування, державну політику прозорого державного податкування.

Луганськ: - Чтоб Украина не была разъединена на запад и восток.

- Надо больше думать о народе, а не о себе.

- Работать для народа, но не для своих карманов.

- Ой, не знаю.

- Ой, это так сложно сказать.

- Вы знаете, я затрудняюсь ответить.

- Нет, я не могу сейчас придумать. Я был председателем на выборах все сроки и я уже о них не хочу разговаривать.

ВЕДУЧИЙ: Не треба дивуватися, що політикам важко писати пункти Універсалу, якщо і люди навіть не можуть народні придумати. Хоча у нас тут в студії певні наробки вже є. Тому що попереду у нас народний постскриптум. В той самий час ми просимо наших глядачів, які є теж частиною народу, відповісти на запитання, для об'єднання, чи потрібен новий Універсал. Вважаєте, що обов'язково для об'єднання потрібен, дзвоніть першим номером телефону; зайвий - ваш номер телефону другий. Отже, я пішов в народ. Якщо вернусь живий, розкажу. «Універсал Нацєдності - це українська мильна опера». Отже, Ви не повірили юристу і депутату Мірошниченко, не повірили і Президенту. Чому Ви не повірили?

Гість студії: В мене взагалі складається враження, що зараз піднімаються теми такі, а взагалі журналісту нема про що говорити. Універсал Національної Єдності, він був рік тому, люди про нього вже забули. А то раніше було, до ночі дивилися, хто там підпише чи не підпишуть.

ВЕДУЧИЙ: Ні, ні, нам, як журналістам, є про що говорити, ми могли б вам зробити нормальне якесь еротичне шоу, але ми змушені реагувати на серйозні дискусії. Я хочу все-таки зрозуміти, а як же тоді має, що мають виписати між собою політики заради того, щоб людей не стравлювати лобами, бо люди ж їм щиро вірять, вони йдуть за ними, за них голосують потім, хтось більш експресивніший, готовий навіть іншому писка натовкти.

Гість студії: То у нас вже країна така, просто дехто там, дехто тут, дехто хоче...

ВЕДУЧИЙ: І Ви що пропонуєте підписати, не Універсал, тоді що? Що політикам треба зробити?

Гість студії: Я пропоную взагалі про цей Універсал не говорити, тому що ця Верховна Рада за літо, зараз стала фактично як якесь товариство з обмеженою відповідальністю чи закрите акціонерне товариство. Туди люди йдуть, щоб якусь частку отримати і стати учасником.

ВЕДУЧИЙ: Я біжу до адвоката. Я вже тут дізнався секретними своїми шляхами. Захистіть народ України, що важко Вам це зробити, людина абсолютно не вірить ні Президенту, каже, люди такі, країна така, що писки будуть товкти і так далі. Чи вважаєте Ви, що є щось таке, яке захистить нас, виборців, через механізм підписання, наприклад, політичного Універсалу між політиками, якщо так, то які пункти треба туди додати?

Гість студії: Ні, я так не вважаю, я думаю, Універсал не є ефективним механізмом для об'єднання.

ВЕДУЧИЙ: А який? Запропонуйте.

Гість студії: Нема, в принципі, що об'єднувати.

ВЕДУЧИЙ: Як то нема що об'єднувати?

Гість студії: Хто сказав, що народ роз'єднаний?

ВЕДУЧИЙ: Я не про народ говорю. Дивіться, як люди говорили, наприклад, у Львові і в Луганську, казали, об'єднатися мають усі, навіть туди включили соціалістів, які не ввійшли в парламент. А Ви на народ наїжджаєте і не пропонуєте нам альтернативне джерело, як об'єднати політиків, аби потім люди на різних мітингах, які поряд, не почали битися.

Гість студії: Мені видається, що політикам не обов'язково об'єднуватися, головне, щоб народ був об'єднаний, а політики...

ВЕДУЧИЙ: А я зараз до пана Олексія Гараня тепер прийду. Ми вже знайшли, намацали це місце, так. Отже, варіант такий, все те, що нам говорять політики, що якщо вони правильно об'єднаються, то автоматично весь народ почне обніматися, піддають сумніву. Отже, немає взагалі сенсу виписувати якісь, я не кажу, обов'язково універсали, але якісь документи, які би їх об'єднували, от три ключові сили, нема сенсу?

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Ні, якщо по-серйозному, то звичайно такі документи можуть бути. Проблема в тому, що Універсал просто, ми вже про це сьогодні говорили, він себе дискредитував, власне, сама форма як би занадто урочиста, потім виявилося, що за ним як би нічого не стоїть. І тому я б говорив про те, що об'єднання можливе, але, дійсно, за умов визнання, де є влада, де є опозиція, надання опозиції певних прав, посад в парламенті. Це є нормально, це є по-європейськи. Можливо, оновлення закону "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики", де теж потрібно враховувати...

ВЕДУЧИЙ: Це об'єднає політиків?

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Ні, я не кажу, що це об'єднає політиків, але це те, навколо чого можна, скажімо, будувати якісь спільні дії.

ВЕДУЧИЙ: Ваші однопартійці, пане Валерію, кажуть, що не можна проігнорувати політичну силу, яка набрала найбільше голосів на виборах, так, відповідно, відповідно, має бути щось, так, яке об'єднає політиків, аби забезпечити, щоб не було розколу народу, України, так говорять Ваші однопартійці. Отже, що треба таке підписати між вами, якщо не Універсал, щоб не було розколу країни і розколу суспільства?

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Ви знаєте, переходячи вже від жанру нашої передачі, як був метод соціалістичного реалізму, конечная цель, вот она, жизнеутверждающий конец, у меня свой микрофон. Насамперед, я вважаю, що, дійсно, Президент ретранслював, як гарант Конституції, думку суспільства. Щось потрібно те, що повинно як національна ідея об'єднати цих політиків. Вони можуть бути різні. І, до речі, дуже цікаво, що є і в тому блоці, в одному і в іншому маленькі партії, але це ж симпатії наших виборців. Щось одне потрібно, те, що повинно об'єднати...

ВЕДУЧИЙ: Уточніть, Юрій Мірошниченко сказав, треба писати новий Універсал.

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Знаєте, у нас плюралізм думок в партії. Я не знаю, що казав Юрій Мірошниченко...

ВЕДУЧИЙ: Так, але чи Ви підтримуєте його ідею?

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Є програма партії, є програмні документи партії, і я буду, як член партії, виходити з того, що каже наша партія. До речі, я не чув, що казав Юрій Мірошниченко, я кажу до того, що казав Президент, як гарант Конституції...

ВЕДУЧИЙ: Він реагував на його просто ідею.

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Потрібно, до речі... Наступні вибори країна вже не переживе.

ВЕДУЧИЙ: Отак. Я хочу, щоб ми підключили більше людей. "До біса всі ці універсали, владу молоді..." Чому ми маємо вам владу давати, чим ви кращі від них? Тобто, розумієте, тут, буває, зійдеться молодь, так, прихильники різних політичних сил, і вони вже, поки в мене за спиною, чубляться не менше, ніж політики перед телекамерами, розумієте.

Гість студії: Я перепрошую, хіба чубляться?

ВЕДУЧИЙ: Та чубляться, обзивають один одного.

Гість студії: Панове, я вам хочу сказати...

ВЕДУЧИЙ: Ви носії таких самих цінностей, як і наші політики, тобто, вам теж треба щось підписати, що молодь підпише, молодіжний універсал тепер, чи що?

Гість студії: Розумієте, в чому справа, у більшості української молоді є ціннісні орієнтири такі, як традиційні українські цінності. На жаль, у більшості наших політиків, особливо з "Партії регіонів", таких ціннісних орієнтирів немає. Подивіться зараз на молодіжне середовище...

ВЕДУЧИЙ: Тобто, я зразу хочу уточнити, отже, цінності, да, як Ви сказали, цінності мають бути прописані в чомусь, так?

Гість студії: Вони не повинні бути прописані, вони мають бути в серці. А у цих людей ще старі радянські цінності. З ними нову державу демократичну правову національну не побудуєш. Зараз українська молодь, подивіться навіть хоча би останні два роки, йде розкол серед старого покоління, там комуністи чубляться, там...

ВЕДУЧИЙ: А серед молоді нема розколу, так?

Гість студії: А серед молоді, знаєте, цей розкол, так би мовити, лише дань моди. Насправді, коли потрібно? ці люди не будуть бити один одного, вони не здадуть Україну іншим державам, і вони знають, знають, як грамотно...

ВЕДУЧИЙ: Не вірю, я вже Вам не вірю. Знаєте, чому, я хочу подивитися, як ви разом з молодим комсомолом, з Євразійським союзом молоді будете там ходити з цінностями. От є люди, які є носіями інших цінностей, при чому молодь на Вас наїжджає тільки через вік, абсолютна несправедливість. "Спочатку новий Президент, а потім Універсал", - кажуть представники Слов'янської партії. А правда, що молодь є носієм нових цінностей, її просто в політику не пускають, а вона сама, та молодь, не знає, що в тій політиці робити, тому і не преться.

Гість студії: Ви знаєте, молодь така сама, як і старше покоління. У кожної політичної сили є своя молодь.

ВЕДУЧИЙ: Правильно, правильно. То Ви підтвердили мою тезу, ура, я можу бути членом студентської партії. А тепер скажіть, що ж таке мають прописати наші політики, якщо не Універсал, тоді що, і взагалі яка це має бути форма, форма закону, форма наказу, що це має бути?

Гість студії: Не треба нічого писати, треба просто працювати і робити те, що...

ВЕДУЧИЙ: Нам тоже казав Сталін: "Работать, работать и еще раз работать".

Гість студії: Правильно, і правильно казав.

ВЕДУЧИЙ: Стоп, мені вже страшно. Тепер підключайтеся Ви. Отже, я хочу почути Вас, змоделюйте ситуацію. Скажемо так, перша ситуація, якщо не буде нічого підписано між політиками, як молодий чоловік сказав, що тоді буде, як будуть діяти ці політичні сили, які пережили всі ці перевибори, всі інші ці речі.

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: Насправді, нічого підписувати, дійсно, не потрібно, тому що Україна чомусь намагається робити постійно якісь свої політичні ноу-хау. Перше - це парламентсько, якась, президентська республіка, якої не існує, потім ми пішли, що треба опозиції віддавати посади в Кабінеті Міністрів, там, заступників віце-прем'єра...

ВЕДУЧИЙ: А навіть віце-прем'єра, кажуть.

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: Тобто, зараз, насправді, це знов є політичне ноу-хау, яке вигадує тільки український політикум, чому, тому що він, насправді, не є свідомим і з точки зору зрілим, у нас нема політичних традицій, які би були започатковані і почали працювати. Що треба, насправді, зробити?

ВЕДУЧИЙ: Треба, насправді, підписати, щоб з'явилися ці зародки традицій.

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: Ні, насправді, що треба зробити, насправді, треба зробити так, треба зайти в Верховну Раду, зареєструватися і дати можливість, там, протягом десяти чи скільки днів об'явити про створення коаліції. В ідеалі мало би бути як, той, хто зайняв перше місце, я підкреслюю, а не переміг, у нас нема зараз переможців, переможці - це 226 голосів. Хто зайняв перше місце, Президент доручає, умовно кажучи, сформувати коаліцію, вийшло, сформували, не вийшло, значить, той, хто друге місце, і так треба було, справді, робити. В тій ситуації, яка склалася, вже ніби підписали, політично заявили про якусь коаліцію, ця коаліція має або відбутися, або не відбутися.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, Ви розказуєте механізм. Отже, і Ви вважаєте, що з цього моменту почнеться культура, а не від підписання якихось...

Віталій Бала, директор агенства Моделювання ситуації: Ви знаєте, якщо ми знову будемо намагатися оцими листочками, фіговими, я би їх назвав, політично-фігові листочки, прикривати ті проблеми, які існують, ці проблеми не зникнуть.

ВЕДУЧИЙ: Так. Я хочу тепер повернутися до мотивації. Подивіться, зникнуть, не зникнуть, досить скептично налаштовані всі, мої гості і самі політики. Мотивація об'єднання України, з такою самою мотивацією були підписані і попередній Універсал, і про це говорить і пан Юрій, і пан Президент. Отже, мотивація ц нас спільна - об'єднання країни. Штучно розколеної чи не штучно, ми бачимо різні преференції. Що зараз цієї ідеї треба тоді робити, якщо не хочуть підписувати політики Універсал, кажуть, це не допоможе, що тоді треба підписувати?

Гість студії: Якщо не підписувати Універсал, на мою думку, треба визначити стратегію розвитку України за різними напрямками, тобто, говорити можна про розвиток державного життя в середині України, говорити про те, яку політику Україна має займати на міжнародній арені...

ВЕДУЧИЙ: Засади зовнішньої і внутрішньої політики Ви щойно запропонували.

Гість студії: Так, так, безперечно.

ВЕДУЧИЙ: А можуть ці політичні сили, на Вашу думку, коли вони йшли з різними засадами внутрішньої, а особливо зовнішньої політики, підписати це, як одну спільну?

Гість студії: В принципі, це можна зробити, але це вимагатиме дуже високого рівня співробітництва і знову ж таки треба враховувати той фактор, що, звичайно, як після підписання Універсалу, так і після підписання цього стратегічного документу, в принципі, ця мотивація позитивна, вона може просто загубитися і втратитися.

ВЕДУЧИЙ: Дивіться, вам порекомендували хорошу думку, так, тобто, вам треба зробити спільні засади зовнішньої і внутрішньої політики. Ви, які найкатегоричніше говорите про неспівпрацю, так, якими пунктами ви будете готові пожертвувати з цього закону "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики" для того, щоб найти консенсус з "Партією регіонів"?

Валерій Писаренко, БЮТ: Як Ви бачите, що задля того, щоб залишитися при владі, "Партія регіонів" готова на все. Тому нам жодного консенсусу з ними не потрібно. Тому що, по-перше, у нас є своя коаліція, яка більшість формує і сама може приймати закони, тому...

ВЕДУЧИЙ: Отже, я правильно розумію, ви не готові?

Валерій Писаренко, БЮТ: Тому сьогодні, напевно, будуть прийняті засади шляхом голосування демократичної коаліції.

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Це є закон...

ВЕДУЧИЙ: Одну секунду. Пане Валерію, якими пунктами вашої програми, які стосуються засад внутрішньої і зовнішньої політики, ви будете готові пожертвувати для того, щоб прийняти, те, як пропонувала нам ця дівчина, спільний новий закон, і це буде ваша спільна якась річ замість Універсалу, яка буде вас?..

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: До речі, цікава така дискусія, хтось апелює до того, що ми, я не хочу даже відповідати, до того, що до мене пан Писаренко звертається вже деякий час. До речі, відносно нього, він вже там отримав мандат тимчасовий, я його ще не отримав, як і моя партія ще не отримала мандат.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Я не про це питав.

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Хай поцікавляться тим, що потрібно, по-перше, зайти в парламент, а потім щось жертвувати, як каже та молода дівчина, до речі, вона дуже правильно каже.

ВЕДУЧИЙ: І я пропоную Вам зараз, чи ви готові будете пожертвувати якимись програмними засадами "Партії регіонів" заради нового закону?

Валерій Бондик, «Партія регіонів»: Так я ж і кажу, по черзі, по черзі, потрібно ще отримати тимчасове посвідчення, ввійти в парламент, сформувати порядок денний, а потім вже жертвувати чимось.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Пан Володимир, чим ви будете готові пожертвувати?

Володимир Стретович, НУ-НС: Чим ми?..

ВЕДУЧИЙ: У вас є теж певні програмні засади, так, вони стосуються засад зовнішньої і внутрішньої політики. Нам кажуть, що ви маєте чимось пожертвувати, щоб цей закон був об'єднавчим, замість універсалів, для вас. Наприклад, я знаю, наші сусіди, в них була об'єднавча ідея - вступ в НАТО, всі сили, незалежно лівої чи правої орієнтації, вважали це спільної стратегією, і виконали її. А ви чим пожертвуєте?

Володимир Стретович, НУ-НС: Я думаю, що ми пожертвуємо тим, що сьогодні роз'єднує, а не об'єднує. Країна не роз'єднана, роз'єднані політики заради влади, заради...

ВЕДУЧИЙ: І люди, які їх підтримують, тех роз'єднані.

Володимир Стретович, НУ-НС: Ні. Люди скрізь однакові, однаково страждають, як на Донецьку і на Львівщині...

ВЕДУЧИЙ: Соціопсихолог зі мною не згоден. Отже, роз'єднані.

Володимир Стретович, НУ-НС: Я хочу Вам сказати, що після виборчої кампанії, яку я проїхав на півдні і на сході, я зрозумів, що люди в Україні страждають однаково, що на сході і що на заході. Тому питання стоїть в об'єднані еліт для того, щоб люди зрозуміли...

ВЕДУЧИЙ: Так я про це і говорю.

Володимир Стретович, НУ-НС: Я завершу...

ВЕДУЧИЙ: Чим ви пожертвуєте, щоб об'єднатися. Дивіться, стоїть представник політичної еліти, Ви представник і ще молодий представник...

Володимир Стретович, НУ-НС: Я кажу, що ми пожертвуємо тим, що сьогодні роз'єднує країну...

ВЕДУЧИЙ: Чим? Пункт, скажіть пункт.

Володимир Стретович, НУ-НС: Безпосередньо?

ВЕДУЧИЙ: Так. Наприклад, двомовність, так, жертвуєте?

Володимир Стретович, НУ-НС: Ні, ми за двомовність не говоримо.

ВЕДУЧИЙ: А це роз'єднує, мовна карта.

Володимир Стретович, НУ-НС: Ми не говоримо про це.

ВЕДУЧИЙ: НАТО.

Володимир Стретович, НУ-НС: Ми не ставимо питання про це.

ВЕДУЧИЙ: НАТО?

Володимир Стретович, НУ-НС: Ми ставимо питання про НАТО, Президент, до речі...

ВЕДУЧИЙ: Жертвуємо?

Володимир Стретович, НУ-НС: Жертвуємо. Президент сказав, що референдум дасть відповіді на НАТО, але наш шлях на НАТО залишається. Так що відкладаємо в терміні те, що можна відкласти на завтра, сьогодні у нас є більш актуальні питання.

ВЕДУЧИЙ: Олеже, отже, Ви були незгодні, слухаючи пана Володимира, прошу, тоді, власне, ми виходимо на об'єднавчі речі.

Олег Покальчук, соціопсихолог: Я думаю, що не для того люди йдуть в парламент, щоб чимось жертвувати, перше. Друге, те, що об'єднує, насправді, всіх людей без винятку, це їх економічні інтереси, депутатів в тому числі. А те, чим голосніше люди говорять про принципи, ідеали, тим більше їх цікавлять економічні питання, не конче своя кишеня, це може бути державний бюджет. Тому якщо вони домовляться про економічні преференції, звідси почнеться будь-який шлях до будь-якого об'єднання, все решта буде другорядним. Всі учасники сьогоднішньої розмови, політики, говорили про приріст своїх акцій, а не про зменшення. Тому базис, який може бути, як має виглядати Універсал наступний, це велика десятигривенна купюра з портретом Мазепи, який всіх об'єднає, на якій просто поставлять підписи представники всіх партій. І гетьман хороший, і смисл зрозумілий, і номінал конвертований.

ВЕДУЧИЙ: Я зрозумів. Отже, дивіться, варіант такий, "універсали з непорядними людьми - пуста трата часу". При чому ми знаємо, що люди з кожних протилежних політичних вважають непорядними іншу сторону, розумієте. Тобто, ми зараз не конкретизуємо, на кого, але, подивіться, якщо взяти до уваги, так, що ці люди мають, може, спільні економічні преференції, але вони ж так довго йшли на протилежних гаслах. І крім того, вони, на Вашу думку, ще й непорядні. То як тоді вони, навіть при спільних економічних преференціях можуть вийти на порядність, тобто, дотримання? Проблема ж не з тим, що написати, можна написати все, що завгодно, дотримання того, що підписали.

Гість студії: Це має бути не Універсал. Тому що ми знаємо вже на практиці, що він не виконується.

ВЕДУЧИЙ: Ваша пропозиція, що мають підписати ці непорядні політики, бо непорядних нема.

Гість студії: Мають просто працювати.

ВЕДУЧИЙ: Слухайте, трактор працює, люди в шахтах працюють, слюсар працює, всі працюють.

Гість студії: Працювати на інтереси країни, на інтереси тих виборців, які віддали за них голоси.

ВЕДУЧИЙ: Ви доконаний політик, я Вам скажу, Ви вже говорите, надо работать и работать. Ви можете уточнити, да, отже, що треба?

Гість студії: Я считаю, что никаких универсалов не нужно, нужно просто нашим политикам, нужно взять, договориться и объединиться, можно сказать...

ВЕДУЧИЙ: Довкола чого?

Гість студії: Вокруг нашего народа, чтобы и народу хорошо жилось, и политикам. Просто сесть за круглый стол и сказать, что, допустим... У каждой партии есть в своей программе что-то хорошее, просто выделить из каждой...

ВЕДУЧИЙ: Фізично шукати пункти спільні?

Гість студії: Да, спільні пункти шукати.

ВЕДУЧИЙ: Я зрозумів. Пане Олексію, запропонуйте. Я хочу, щоб Ви тепер долучилися. Отже, форма, немає значення, що підпишуть, чи це будуть економічні преференції, чи Універсал, як пропонував пан Мірошниченко і Президент. Отже, форма все одно діалогу, круглий, трикутний стіл, як мене колись запрошували в Кабмін на трикутний стіл. Пропонують механізм - спільні пункти, спільні, все решта відкинути. Це для реальної політичної еліти, ми маємо таких, як маємо, так, це може бути формулою до вироблення спільної стратегії, а отже і об'єднання?

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Я думаю, спільні шукаються в парламенті шляхом дебатів, шляхом обговорення, шляхом вироблення законопроекту і в комітет. Давайте подивимося на досвід інших країн. Відбуваються вибори, одна партія або коаліція перемагає, друга партія або коаліція йде в опозицію. Вони щось підписують між собою? Та нічого не підписують. Вони беруть мандати, а не лякають тим, що вони не будуть брати мандати, вони заходять в залу, вони сідають, там створюється коаліція, інша сторона йде в опозицію.

ВЕДУЧИЙ: Добре, нехай через дебати. Але можна піти шляхом, просто в програмі "Партії регіонів", БЮТ і "Наша Україна. Народна самооборона" є такі пункти, я сам їх дивився...

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Є такі пункти.

ВЕДУЧИЙ: Є спільні пункти. Вони можуть бути тим золотим ключиком?

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії: Приймаються закони відповідні, по яких можуть голосувати спільно, влада і опозиція, от і все. Тобто, знову ж таки я пропоную звернутися до досвіду інших країн. А інші країни не передбачають підписання якихось, там, досвід інших країн не передбачає підписання універсалів, це форс-мажор якийсь.

ВЕДУЧИЙ: Я хочу, щоб ви прокоментували, ми запитували людей, заради об'єднання нам потрібен новий Універсал. Сім відсотків, хто дивилися нашу програму, вважають, що так, 93 вважають, що ні. Це через те, що ви не дотримувалися універсалів і домовленостей? Прокоментуйте одним реченням цей результат. Мені цікава Ваша думка.

Валерій Писаренко, БЮТ: Хочу нагадати, що ми ніяких універсалів не підписували і не намагаємося їх підписувати зараз.

ВЕДУЧИЙ: І тому Ви пояснюєте так це рішення?

Валерій Писаренко, БЮТ: Так.

ВЕДУЧИЙ: Ми змогли зібрати пункти, серйозні і не серйозні, ми писали Універсал, помагали пану Мірошниченко, підтримали Президента. Отже, від "П'яти копійок", народе України, твій новий шостий Універсал Національної єдності, запорука злагоди і добробуту: а) федеральна, можливо, в майбутньому, закарпатський рай, дніпропетровський клан, киевские бугры, крымский беспредел, тобто, федеративність така якась. НеЄЕПність цієї країни. Комуністи мають віддати в цій країні борг "Ощадбанку" Радянського Союзу через, можливо, наших сусідів. Федеративний устрій, унітарний устрій мають бути одночасно, сказали наші політики, це об'єднає їх. Пані Юлія не повинна балатуватися на Президента, дати письмові гарантії в цьому Універсалі. І нам буде жити добре і щасливо. Усі мають говорити на різних діалектах, і це має бути закріплено. А от в Євросоюзі нашій участі бути. Громадський трибунал має відбуватися за деребан, а двопалатний парламент має працювати, імператив на шару, і імперативний мандат - це і депутатський мандат. Ось твій Універсал, народе України, складений тут во ім'я народу і єдності. До зустрічі.

 

Стенограма надана компанією Sourcer

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
34831
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду