Телепрограма «Один за всіх» з Юрієм Громницьким, 1 канал, 8 жовтня 2007 року

9 Жовтня 2007
12760
9 Жовтня 2007
17:19

Телепрограма «Один за всіх» з Юрієм Громницьким, 1 канал, 8 жовтня 2007 року

12760
Телепрограма «Один за всіх» з Юрієм Громницьким, 1 канал, 8 жовтня 2007 року

ВЕДУЧИЙ: Вітаю у прямому ефірі «Першого національного» політичне ток-шоук «Один за всіх». Мене звати Юрій Громницький. Сьогодні Президент покликав до себе на Банкову представників усіх політичних партій, які будуть брати у роботі Верховної Ради після виборів. Тема переговорів: «Створення коаліції». Якою вона буде: широкою, помаранчевою чи, можливо, якоюсь іншою? Чи зможе наступний склад Верховної Ради забезпечити її стабільну роботу, чи, можливо, політики знову загрузнуть у боротьбі за посади і портфелі. Наші сьогоднішні гості – представник блоку «Наша Україна – Народна Самооборона» Владислав Каськів.

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Добрий вечір.

ВЕДУЧИЙ: А також Юрій Мірошниченко Партія Регіонів.

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Доброго вечора.

ВЕДУЧИЙ: Панове, до вас відразу бліц-запитання, дуже коротка відповідь, ви маєте тридцять секунд для того, щоб сказати мені головні аргументи за і проти широкої коаліції. Пан Каськів.

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ну, перш за все це виборці. Це громадяни нашої країни, які чітко побачили протягом виборчої кампанії зобов’язання з боку «Нашої України – Народної Самооборони» і Блоку Юлії Тимошенко створити коаліцію, об’єднану в Парламенті.

ВЕДУЧИЙ: Ми говоримо про широку коаліцію – за і проти.

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Що стосується широкої коаліції, то мені незрозумілий цей термін. Мені взагалі не зрозуміла політика, яка сьогодні примушує людей вибирати якісь персоналії. Була б моя воля, я б сьогодні поставив би питання про конкретний план дій, який повинен здійснити уряд, і запропонував би всім членам Парламенту об’єднатися навколо нього або проти нього.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло, дякую. Пан Мірошниченко, Ваша думка.

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Ну, по-перше, я би теж не вживав такого терміну, як широка коаліція. Я би сказав, коаліція національної єдності або національного єднання. І ті проблеми, які постають сьогодні перед українським суспільством, вимагають консенсусу, консенсусу політичних еліт, консенсусу суб’єктів, які будуть представлені в Парламенті, адже треба буде змінювати в тому числі і Конституцію, і тут проста більшість не вирішить проблем. Треба переконувати і треба добровільно приймати певні тези, які зможуть нас всіх об’єднати. Треба навчитися радикальні речі відокремлювати і шукати спільного. І в цьому контексті, звичайно, без коаліції національної єдності тут не можна.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. У Вас буде час. Дякую. Сьогоднішню нашу розмову коментують знавці теми. Це політичний експерт Максим Стріха, Степан Гавриш, член Вищої Ради юстиції, а також політичний експерт Михайло Погребинський. Панове, вітаю вас в нашій програмі. Свої гострі запитання гостям студії буде ставити також присутня в нашій студії аудиторія. І пропонуємо також активно підключатися до розмови нашим телеглядачам. І запитання до інтерактивного опитування лунає так: «Чи буде широка коаліція у Парламенті?». Якщо ви вважаєте, що так, набирайте номер 8-900-304-44-01, якщо ваша відповідь ні, ваш номер - 8-900-304-44-02. Хочу всім нагадати, що наше опитування не є репрезентативним. Отже, ми починаємо. Отже, панове, сьогодні представники всіх партій, які пройшли до Парламенту, відвідали Банкову, провели переговори з Президентом. Я хочу вас запитати особисто, яку мету переслідує ваша політична сила, приймаючи участь у створенні коаліції. Пан Каськів.

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Тому що, в принципі, політики діляться на дві категорії. Старе покоління політиків виступає, бачить політику як мету свого існування, а нове покоління політиків бачить як засіб, як реалізувати свою мету і своє завдання. В решті решт ми всі йдемо в Парламент для того, щоб реалізувати у політиці, в державі свої переконання.

ВЕДУЧИЙ: Давайте точніше поставлю запитання. Мета вашої партії в цих переговорах, якою ви зараз провадите з різними політичними силами?

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Якщо це питання прямо до мене, то я іншої мети, ніж розпочати вже через декілька днів план радикальних, глибоких реформ в країні, не бачу. Це є завдання нашої політичних сили, і це є завдання Президента, як я його розумію.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Пан Мірошниченко, те саме запитання до Вас.

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Важко заперечити. Я думаю, що, дійсно, питання реформ глибинних, системних реформ, гармонізація відносин між гілками влади, інститутами влади, знаходження спільного бачення майбутнього не на рік, два, не через набуття тією чи іншою партією тих чи інших посад, але на десять, п’ятнадцять, двадцять, п’ятдесят років. З тим, щоб ми могли запропонувати майбутнє нашій державі, зпрогнозувати, змоделювати його. Оце і є головна мета. Без об’єднання зусиль, без того, щоб ми почули позицію кожного з представників тієї чи іншої політичної сили, цього зробити неможливо.

ВЕДУЧИЙ: Дуже цікаво…

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Без консенсусу, який повинен народжуватись лише в діалозі, лише в…

ВЕДУЧИЙ: Під час передвиборчої кампанії і ваша політична сила, пане Каськів, і ваша політична сила, пане Мірошниченко, таких великих гасел про об’єднання не дуже говорили.

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Не правда. Я хочу заперечити. Десятий з’їзд, ми ще тільки ухвалювали рішення про те, що ми йдемо на вибори, вже тоді Віктор Янукович сказав: «Наша рука простягнута до співпраці». І перша заява, яку зробив Янукович після того, як завершився день голосування, він сказав, що ми, як переможці виборів, запропонуємо всім без виключення, не будемо ділити на друзів і ворогів, тих і партій, і блоків, які пройшли, з тим, щоб працювати довкола програми майбутнього.

ВЕДУЧИЙ: Ваш блок не дуже звертав на цю протягнуту руку, наскільки я розумію. І говорить, продовжує говорити про коаліцію без Партії Регіонів.

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я… Ви знаєте, я з легким серцем можу сказати, що досі за свої обіцянки і за свої слова я не можу червоніти ні перед моїми політичними друзями, ні перед моїми ворогами. Тому ми далі чітке слово, чіткий обов’язок перед виборцями про те, що ми будемо формувати коаліцію з Блоком Юлії Тимошенко. І ми на цьому стоїмо. Я переконаний, що першочергово кандидатура Тимошенко буде запропонована Президентом для голосування у Парламенті. Але, але я особливо хочу підкреслити те, чим ми знову ж таки ми відрізняємося від попередніх смислів в політиці, це те, що ми бачимо, що для нас питання – не хто буде Прем’єром, а заради чого цей Прем’єр, і заради чого цей уряд існує.

ВЕДУЧИЙ: Заради чого. А про що, власне, Ви говорите із Партією Регіонів, і з іншими представниками політичних сил? Оскільки я не зрозумів з Ваших відповідей, про що саме йдеться на цих переговорах. Ви що, ділите посади, чи щось інше?

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Моя відповідь проста. От, власне кажучи, що сьогодні не повинно про це стояти питання. Тому що Україна на п’ятнадцятому році незалежності прийшла…

ВЕДУЧИЙ: Я Вам не повірю, що ви не говорите про те, хто буде Прем’єром чи віце-прем’єром, чи хто буде очолювати який кабінет.

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ну, я можу перехреститися, що особисто для мене це є принципове питання, що буде відбуватися…

ВЕДУЧИЙ: Ми говоримо по Вашу політичну силу, я маю на увазі.

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ну, давайте об’єктивно подивимося на речі. Сьогодні в нас є більшість, ну, згідно попередніх підрахунків, якщо бути об’єктивним, в 228 голосів. Вона дає нам можливість…

ВЕДУЧИЙ: Пан Мірошниченко не погоджується з цим.

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Вона дійсно дає нам можливість розприділити портфелі шляхом математичного, там, голосування в Парламенті. Але, на жаль, якщо бути об’єктивним, ця більшість не дозволяє здійснити принципові зміни в країні. Тому що вони знаходяться на рівні вищому, на конституційному рівні. І тому для того, щоб нарешті в країні щось почало мінятися, нам потрібен дійсно національний консенсус. Але, на жаль, на жаль, цей консенсус неможливий старими поняттями про політику.

ВЕДУЧИЙ: Дамо слово пану Мірошниченку. Він, здається, з чимось не погоджувався.

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Я не погоджувався про те, що, власне, вже створена більшість. Вона ще не створена, і не може бути створена до того, як, власне, відбудеться остаточне оприлюднення результатів волевиявлення українського народу. Поки не будуть сформовані Парламент і коаліція. Але щодо питання Прем’єра, мені здається, це не є проблема. Це питання не вимагає додаткових консультацій. Адже якщо Партія Регіонів сформує коаліцію, то, очевидно, що Віктор Янукович буде запропонований на посаду Прем’єр-міністра. Якщо це не вдасться зробити Партії Регіонів, як я почув, буде теж вже, кандидатура, вона визначена, і попереднього навіть підписана угода. Сьогодні дискусія іде навколо іншого рівня проблем. Тих проблем, про які говорив Президент. Не можна продовжувати існування Парламенту без знаходження нової якості діяльності в цілому українського політикуму.

ВЕДУЧИЙ: Дякую.

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: І, от, довкола цих проблем якраз і мають спілкуватись лідери тих партій, які пройшли до Парламенту.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, пане Мірошниченко. Моє наступне запитання до експертів. От, щойно ми говорили дуже багато про Президента, про позицію Президента. Фактично він так формально має виносити на розгляд Парламенту кандидатуру Прем’єр-міністра. Однак зараз він дуже активно діє, запрошує до себе, провадить переговори, консультації. Хто він – третейський суддя чи виконує якусь іншу роль і переслідує свої особисті інтереси? Пане Стріха.

Максим Стріха, політичний експерт: Президент насамперед, ну, так склалося за чинною Конституцією, не вносить власної кандидатури. Я нагадую, що Президент взагалі поставлений у таку дивну роль ретранслятора, який отримує рішення коаліції, далі над ним думає про щось п’ятнадцять днів. А далі, от, невідомо, чи то, може, внести, чи то, може, не внести. В рамках правового звичаю, на мою думку, Президент справді міг би відіграти величезну роль. І очевидно погано, що він не скористався цієї ролі півтора року тому, публічної саме ролі. Можливо, Президент зараз намагається виправити те, що він не зробив тоді. Але знову-таки підкреслюю, і чинна Конституція, і електоральні показники самого пана Президента, бо ототожнивши себе з «Нашою Україною», яка отримала 14 відсотків, він сам звузив дуже поле свого маневру, сильно знижують вагомість його функції.

ВЕДУЧИЙ: Думка пана Погребинського, будь ласка.

Михайло Погребинський, політичний експерт: Я абсолютно згоден з тим, що зараз сказав Максим. Справа в тому, що те, як себе зараз поводить Президент, виглядає так, ніби-то як він Президент цієї країни і він зацікавлений в тому, щоб був знайдений якийсь компроміс заради об’єднання. Але тільки позавчора, ну, там, тиждень тому він яскраво демонстрував себе, порушуючи закон, Конституцію, все, що завгодно, як лідер однієї політичної сили. Навіть не половини країни, як він був колись обраний половиною країни, а як лідер однієї політичної сили, яка у цьому забігу на електоральному полі помаранчевому просто програв Юлії Тимошенко, і зараз всі його маневри для мене виглядають як просто спроба не дати Юлії Тимошенко, яка так би мовити заробила, заробила це місце собі, все вже домовлено, про що говорити. Він, всі його маневри я сприймаю як спроба не дати Тимошенко очолити уряд.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Пане Гавриш, Степан Гавриш, що Ви думаєте, ким є Президент у цих переговорах, яка його роль і функція?

Степан Гавриш, член Вищої Ради юстиції: Мені здається, що ми дещо намагаємося емоційно оцінити роль і значення Президента у цих умовах, а оскільки він зберігає за собою достатньо впливову функцію глави держави, і намагається консолідувати в центрі навколо Президента ключові аспекти політичної програми розвитку української державності в цілому. Оскільки він говорить про необхідність проведення косійної реформи наступного року. Окрім того зрозуміло, що пошуки фактору політичної стабільності, розуміння складності формування сучасної коаліції, в мене не має сумніву, що вона буде помаранчевою зараз. І ми почули, так би мовити, ускладнення при її діяльності, оскільки не буде володіти конституційною сумою голосів для проведення серйозних, глибоких реформ, зобов’язують його сьогодні на цьому етапі проводити серйозні, глибокі переговори про можливість залучення, якщо не сьогодні, то завтра, Партії Регіонів до участі у національному проекті формування певного часу сталого розвитку України.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, панове. Моє наступне запитання до гостей основних. От, Президент на сьогоднішній зустрічі доручив у п’ятиденний сформувати коаліцію, винести кандидатуру на посаду Прем’єра. Чому з’явилося оцей термін - п’ять днів додаткових? В принципі, перед виборами всі партії і всі блоки заявили, як вони собі уявляють коаліцію. Це що, затягування часу? Для чого вам ще потрібно п’ять днів, поясніть, будь ласка. Пане Каськів.

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ну, тут дуже проста, мені здається, ситуація. Оскільки ми зараз, суспільство може дещо прискорено очікує політичних рішень. У нас ще немає офіційних результатів виборів. І ми брали на себе зобов’язання в дуже короткий термін після офіційних результатів виборів оголосити новий формат коаліції. Ми…

ВЕДУЧИЙ: Перед виборами ви не говорили про те, що будете залучати Партію Регіонів до широкої коаліції.

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Через… Я ж, дозвольте, я закінчу свою думку.

ВЕДУЧИЙ: Будь ласка.

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Якраз через п’ять днів фактично ми очікуємо, що будуть остаточно підведені підсумки виборів, будуть офіційно озвучені.

ВЕДУЧИЙ: Ви сумніваєтесь в тому, що вони будуть іншими?

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ні. Звичайно, ні. Але ми маємо…

ВЕДУЧИЙ: Чому так важливе тоді це питання?

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Але ми діємо за Конституцією, і згідно законів українських. І тому ми не можемо бігти поперед поїзда. Закінчиться термін, відведений Центральній виборчій комісій, і ця позиція буде оприлюднена. Я ще на одному моменті хотів би наголосити. Тут часто собі всі дозволяють коментувати Президента. Але дуже рідко себе хто може поставити на місце Президента і зрозуміти, що Президент в країні – це перш за все відповідальність, а не сума якихось певних повноважень, передбачених законом і Конституцією. Тому що цю людину вибирають для того, щоб вона робила країну концептуальною, цілісною і сильною державою. І тому Президент – це не лише повноваження, а це ще є національний лідер, який несе зобов’язання перед історією і перед майбутнім.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, пане Каськів. Пане Мірошниченко, після офіційного оголошення результатів виборів скільки потрібно буде часу для того, щоб сформувати коаліцію? Дещо інакше поставимо запитання.

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Справа в тому, давайте розберемось, щоб і наші телеглядачі, і присутні в студії теж розуміли, про що йдеться.

ВЕДУЧИЙ: Давайте.

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Сьогодні відбуваються лише консультації. З правової точки зору, статус цих розмов є консультаціями. До 15 жовтня Центральна виборча комісія повинна оголосити остаточні результати виборів. Виходячи із заяви одного з заступників Голови ЦВК, це буде або 14, або 15. тобто, ідеться навіть більше, як за п’ять днів. Тому що без цього зробити неможливо. Потім невиключено, що будуть оскарження цих результатів по окремих дільницях, округах, і відповідно невиключено теоретично, що можуть бути…

ВЕДУЧИЙ: І весь час будуть тривати переговори?

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: І весь цей час будуть іти консультації. Переговори офіційно можна буде розпочати лише після того, як депутати візьмуть мандати і складуть присягу. Ось тоді будуть утворені фракції, і ці фракції, як суб’єкти згідно з Конституцією утворення коаліції, будуть вести переговори щодо об’єднання в коаліцію в цілому.

ВЕДУЧИЙ: Дякую.

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: І лише після цього можна буде говорити про розподіл посад. Але разом з тим я хотів…

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Але вибори ще не закінчились.

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Так. Але разом з тим я хотів би…

ВЕДУЧИЙ: Всі ми думали, що вони 30 вересня вони закінчаться.

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Дозвольте, я закінчу свою думку.

ВЕДУЧИЙ: Будь ласка.

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Щоб ми не применшували роль Президента. Незважаючи на те, як він діяв під час виборчої кампанії, я теж погоджуюсь з такою, досить критичною оцінкою його діяльності. Але разом з тим це не можна ставити йому в провину. Те, що він намагається об’єднати і зробити певним, знаєте, як в Польщі було, круглий стіл.

ВЕДУЧИЙ: А хто ставить йому в провину?

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Коли всі політики зібралися, сіли, визначили пріоритети, сказали, що ось це те, що у нас спільне, від чого жодна з партій не відійде. Да, ми будемо конкурувати як команди, так, у нас будуть, можливо, якісь пропозиції, в який спосіб досягти швидше тієї мети, яку ми разом становили.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Але аж ніяк не будемо вже сперечатися один з одним.

ВЕДУЧИЙ: Дуже дякую.

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: І от на цьому етапі національний консенсус об’єднання в коаліцію національної єдності як ніколи важливо. І роль Президента тут надзвичайно позитивна.

ВЕДУЧИЙ: Ви вже про це говорили, дякую. Я пропоную долучитись до нашої розмови аудиторію. У вас є запитання до гостей нашої програми? Будь ласка, Ваше запитання.

Михайло Діденко, аналітичний центр «Клабері»: Дякую. Михайло Діденко, аналітичний центр «Клабері». Компроміс передбачає згоду двох сторін. Чи готові і пан Юрій, Партія Регіонів, і партія «Наша Україна – Народна Самооборона» до компромісу, до виведення на політичну арену нових фігур? Не пана Януковича, не пані Тимошенко? Прем’єр альтернативний.

ВЕДУЧИЙ: Пане Каськів, Вам слово, будь ласка.

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я би сказав так, країні сьогодні потрібен не компроміс, а національний консенсус. Чим він відрізняється? Це так само, як в політиці, розумієте. Політики зараз боряться за інтереси, а не за принципи, тому і складається така ситуація в країні. Консенсус може полягати лише в спільних цілях, завданнях, які визнає вся країна. І тому очевидно це передбачає зміну політичних поколінь, очевидно. Тому що, я ще раз підкреслюю, політики діляться на тих, хто має інтереси і хто має цінності, ось і все. І що стосується наступних змін, то цими виборами ні реформи в Україні, ні політична криза, на жаль, не закінчаться. Ми лише маємо шанс подолати певний рубікон, за якими українську політику…

ВЕДУЧИЙ: Тобто, Ви прізвищ не називаєте, відповідаючи на запитання, хто міг би бути альтернативним Прем’єром Тимошенко і Януковичу.

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ну, я, скажім так, на цій позиції з превеликим задоволенням і побачив би і Анатолія Гриценка, і Арсена Яценюка, і багатьох інших людей, які в новому політичному форматі працюють. Але ми маємо чіткий відповідальний політичний формат сьогодні з позиції «Нашої України – Народної Самооборони». Ми взяли політичну відповідальність перед нацією про те, що ми сформуємо політичну коаліцію з Блоком Юлії Тимошенко.

ВЕДУЧИЙ: Дякую.

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я добре це чи погано, подобається це комусь чи ні, але якщо ми послідовні і хочемо, щоб нам далі вірили і ми розвивалися, ми повинні цієї позиції притримуватись.

ВЕДУЧИЙ: Пане Каськів, даємо слово пану Мірошниченку. Він відповідає на запитання.

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Михайло спитав, чи Юрій погоджується на компроміс. Я завжди погоджуюсь на компроміс. Мало того завжди намагаються шукати, що нас об’єднує, але не роз’єднує. Разом з тим я абсолютно підтримую тезу щодо консенсусу. Але консенсус в нашому випадку в умовах України без компромісу, без того, щоб від якихось радикальних позицій кожен з суб’єктів цих переговорів, неможливий. От, щодо зміни поколінь. Це природній процес. Але штучно його зробити неможливо. Саме зараз, коли політика стала публічною, коли кожен виборець, кожен представник політичної сили демонструє свої інтелектуальні здібності, організаційні здібності, професійні здібності, і народжуються ті лідери, які прийдуть на зміну сьогоднішнім. Я не знаю, як швидко це відбудеться, тому що штучно цього зробити не можна. Якщо говорити про Партію Регіонів, то однозначно Віктор Янукович є людина, яка має найбільшу підтримку і довіру населення України і…

ВЕДУЧИЙ: І Ви нікого не бачите іншого зараз, навіть якщо..?

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: І це не питання в партії, це питання громадян. Адже ми репрезентуємо певні верстви громадян України і їхній погляд. Якщо природнім шляхом буде іти розвиток, то абсолютно природньо, що будуть і оновлюватись і кадровий склад.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Я пропоную аудиторії долучитися до розмови. Якщо лише сенсаційна.

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ну, я не знаю, наскільки вона…

ВЕДУЧИЙ: Пан Каськів має новину.

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я не знаю, наскільки вона сенсаційна. Але вона цю лінію продовжує. Тільки що завершилася політрада блоку «Наша Україна – Народна Самооборона», яка офіційно висунула на позицію спікера Парламенту Вячеслава Кириленка як представника нового політичного покоління.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Ще одне запитання від аудиторії. Аудиторія має запитання? Будь ласка.

Білякова Оксана, політтехнолог: Білякова Оксана, політтехнолог. Скажіть, шановні панове, чи насправді так виглядає ситуація, що вся політика сьогодні в Україні підкорення одній єдиній меті – не допустити жінку до влади? Так виглядає то з точки зору присутніх тут і, може, навіть і інших жінок, яких немає зараз в студії, але нам так здається.

ВЕДУЧИЙ: Запитання від жінки про жінку. Пан Мірошниченко, будь ласка.

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Ну, напевно, я маю почати. Я однозначно скажу, що я дуже поважаю жінок, мало того доведу до вашого відома, що в Партії Регіонів серед тих депутатів, які будуть представлені в Парламенті шостого скликання, найбільша кількість жінок. Тому, звичайно, ми ніколи не будували свою позицію, виходячи з дискримінації жінок, виключно політичні позиції, виключно результати діяльності.

ВЕДУЧИЙ: Але це інше питання.

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: І ми переконані, це наша позиція, що урядування Тимошенко було значно гіршим, аніж урядування Януковича чи навіть Єханурова. Це наше переконання. І ніякого відношення до статі це точно не має. Як жінці, ми їй дуже симпатизуємо. Це правда.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Пане Каськів.

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ви знаєте, я…

ВЕДУЧИЙ: Але конструктивно, будь ласка, без джентльменських зауважень.

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ви знаєте, я дуже конструктивно. Я вам відповім словами Юлії Тимошенко. В нас колись з нею була розмова, і вона сказала, що вона не жінка, вона – політик. І, розумієте, ті люди, які взяли на себе тягар представляти людей, представляти виборців у владі, вони вже позбавлені, на жаль, статі. І тому я сьогодні вам скажу, що для нас з вами, в принципі, не має мати значення, чи жінка, чи чоловік політик, головне – заради чого він прийшов в політику. А якщо це людина є кандидатом на позицію Прем’єр-міністра України, то на важливо, не яка ця людина, а які цінності, які зобов’язання перед вами і нами вона несе.

ВЕДУЧИЙ: Дуже дякую.

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Що стосується позиції блоку «Наша Україна», я вже сказав. Ми вважаємо, що Президентом має бути запропонована Парламенту кандидатура Юлії Тимошенко, і це позиція блоку.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, пане Каськів.

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: До речі…

ВЕДУЧИЙ: Моє запитання наступне до експертів. От, з огляду на все вище сказане, і зокрема на новину про те, що Вячеслав Кириленко був висунутий на посаду Спікера Парламенту. Яка позиція буде тепер і яка ситуація у Блоку Литвина і у комуністів? Вони втрачають золоту акцію? Пане Стріха, Ви.

Максим Стріха, політичний експерт: Дуже важко втратити те, чого ніколи не було. На моє глибоке переконання, справді Юлія Володимирівна своїм фантастичним фінішем, і так само «Наша Україна» своєю фантастично млявою кампанією зробили неймовірне. Вони одібрали у Литвина золоту акцію, яка майже лежала в кишені. І крім того, ну, я скажу, може, єретичну думку. Фактично, сьогодні і «Наша Україна» не має цієї золотої акції. Сьогодні домовляються фактично дві сторони, можуть домовитися – Партія Регіонів і Блок Юлії Тимошенко, оскільки кожна з цих сил за наявності дисциплінованої фракції, за наявності спонсорів можуть…

ВЕДУЧИЙ: Вони можуть домовитись? Дуже коротко, будь ласка.

Максим Стріха, політичний експерт: Я на це запитання відповісти не можу, я думаю, що краще вислухати представників цих сил, одна з яких не представлена. Але від їхньої домовленості чи недомовленості залежить все подальше.

ВЕДУЧИЙ: Пане Гавриш.

Степан Гавриш, член Вищої Ради юстиції: Мені видається, що все вирішиться в цьому складному, я ще раз кажу, склеєному трикутнику – Партії Регіонів, «Нашій Україні» і Блоку Юлії Тимошенко. Ще раз хочу наголосити, що створення помаранчевої коаліції приречене результатом і наслідком політичних виборів. Єдине, з чим я не можу погодитися, що буде знайдений консенсус між елітами, між політичними силами і народом він має бути знайдений, а от всередині ніколи. І це говорить тільки про одно, що будь-яка коаліція буде приречена на боротьбу, навіть якщо вона буде надзвичайно широкою, оскільки ціна цієї боротьби – це президентська кампанія, це вибори Президента України. Більше того мова буде йти про нового, іншого Президента України, думаю, що це буде сильний Президент. І з цього приводу вже всі політичні сили заявили про свої наміри.

ВЕДУЧИЙ: Михайло Погребинський, Вам слово.

Михайло Погребинський, політичний експерт: Ну, в чому основна проблема кризи? Вона полягає в тому, що основні політичні сили не визнають конституційний лад. От, скажімо, Ющенко не визнає, що Україна є парламентскьо-президентською республікою. Він з цим не погоджується. Запрошує чомусь лідерів політичних партій, щоб вони, і дає їм доручення – давайте, значить, домовтесь. Він не має ніякого відношення до цього доручення. Вони самі мають зібратися і йому запропонувати кандидатура. Тобто, він не хоче парламентскьо-президентської республіки. Партія Регіонів не хоче сильної президентської республіки. Що хоче Юлія Тимошенко, не дуже зрозуміло, ну, скоріш за все, хоче такої моделі, де Тимошенко буде керувати. Але я хочу сказати, що до тих пір, поки ця трійка не домовиться, от я сказав «трійка», а зараз я поправлю себе – бажано трійка, щоб вона домовилась про якусь систему, яку вони хочуть жити і поважати цю систему. Так от я не дуже вірю в те, що «трійка» може домовитись. Але для того, щоб спростити задачу, ми приходимо до думки, про яку зараз сказав, що, в принципі, достатньо того, щоб погодилась «двійка». Тобто, Тимошенко і Янукович. Тому що у них разом є понад 340 голосів, вони можуть змінити Конституцію, незважаючи на будь-які бажання Президента не поважати цю Конституцію. Вони можуть це зробити. Просто вони сьогодні, особливо Тимошенко, не готова. Але пройде час, і вони будуть приречені домовитись про єдину систему, і тоді криза буде вичерпана.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, пане Погребинський. Зараз ми йдемо на дуже коротку рекламну паузу. Після чого ми повернемося в студію для продовження дискусії (реклама). В прямому ефірі «Першого національного» політичне ток-шоу «Один за всіх». Сьогодні ми говоримо про створення коаліції у Парламенті і взагалі про політичну поточну ситуацію у країні. Хочу також нагадати, що у нашій програмі беруть активну участь телеглядачі, які беруть участь у інтерактивному опитуванні, відповідаючи на запитання: «Чи буде широка коаліція у Парламенті?». Зараз «так» вважає 26 відсотків дозвонювачів, «ні» - 74 відсотки. Нагадаю, що наше опитування не є репрезентативним. Панове, до вас наступне запитання. В п’ятницю Президент закликав створити демократичну або коаліцію, але водночас він сказав, що, власне, треба знову ж таки брати до уваги позицію Партії Регіонів. В Парижі прибуваючи, він сказав, що якщо там не буде прийнято до уваги думка Партії Регіонів, він побоюється, що Партія Регіонів може блокувати роботу Парламенту. Тобто, чи існує така загроза, пане Мірошниченко? І взагалі, тобто, здається Президент робить все для того, щоб заспокоїти вас, долучити до переговорів, долучити до широкої коаліції, чи не до широкої, консенсусу.

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Пане Юрію, я все ж таки думаю, що Президент не стільки дбає про Партію Регіонів, скільки відчуваючи свою відповідальність як Президент нашої держави, намагається все ж таки розв’язати ті проблеми, які були створені внаслідок політичної кризи. І ці проблеми є фундаментальними, ці проблеми або будуть продовжуватись, і, відповідно, ми не зможемо рухатись швидко по тих шляхах реформ, які потрібні сьогодні, або ми зможемо подолати суперечності і рухатись вперед.

ВЕДУЧИЙ: Але…

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Саме без участі, я ще раз наголошую…

ВЕДУЧИЙ: І як зробити так, щоб всі були задоволені, власне, що називається? І щоб ви не блокували роботу Парламенту? Щоб БЮТ був задоволений, ви були задоволені, «Наша Україна» була задоволена?

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Але це питання не всі, ні, консенсусів, компромісів не буває… Дозвольте, я закінчу, я зрозумів Вашу позицію. В консенсусі, в компромісі не буває абсолютно задоволених так само, як абсолютно незадоволених. Що є консенсус, до якого запрошує Президент? Це погодження, причому добровільне погодження позицій і об’єднання зусиль як в частині програм, так і в частині кадрового забезпечення по реалізації цих програм, зусиль усіх гравців на політичній мапі України. І це надзвичайно важливо. Оскільки останні шістнадцять років у нас є багато суперечностей. І немає єдиного бачення майбутнього. Ще колись Кучма казав: «Скажіть мені, куди ми йдемо, що ми будуємо?». І це питання, на жаль, ще залишається відкритим. І, от, сьогодні Президент, мені здається, став Президентом всієї України, і він намагається спонукати до того, щоб політичні сили представляли не лише своїх виборців, але всю Україну, і заради цього зробили крок назустріч, відмовились від минулих образ, від радикальних позицій, від, можливо, такої, особистісної неприязні один до одного. Переступили, і залишивши це в минулому, почали будувати Україну.

ВЕДУЧИЙ: Пане Каськів. Давайте дамо слово пану Каськову.

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Знаєте, я хочу відкинути оцю всю, весь наліт оцей політичний, і сказати, з чим ми маємо сьогодні справу. Ми сьогодні маємо справу з політично роздробленою країною. Ситуацію, яку, яка ще описана періодом Ярослава Мудрого. І я думаю, що сьогодні стоїть зовсім інше питання перед країною, ніж вибрати когось Прем’єр-міністром чи поділити портфель. Стоїть питання сьогодні про те, як вирішити ту проблему, на яку ми нарвалися через те, що розпочали цю безглузду і бездарну конституційну реформу. Коли ми повністю розбалансували владу, добра вона була чи погана, і зараз створили ситуацію, коли її різні політичні сили доривають цю країну. Тому зараз місія Президента, місія, підкреслюю, як людини, єдиного, по-перше, легітимного органу влади на сьогоднішній момент, і місія як лідера нації, як Президента по статусу сьогодні взяти і вирішити цю проблему, ніяк інакше. Тому, я завершую, тому що це дуже остання теза важлива. Тому завершити лише цю ініціативу круглим столом сьогодні неможливо. Сьогодні є той період, коли Президент змушений виявити свою політичну ініціативу, він повинен запропонувати суспільству шлях вирішення проблеми, і залучити до цього різні політичні сили. А що стосується позитивів, то я скажу, він один. Партія Регіонів, наскільки я розумію, на сьогодні визнала підсумки виборів, це означає, що Партія Регіонів буде в Парламенті, що вона не здасть свої 150 мандатів, і не піде на нове коло ескалації політичного протистояння. Тому що це може призвести лиш до того, що на наступні вибори не прийдуть 50 відсотків населення країни, і Президент буде знову ж таки змушений вести пряме президентське правління, тому що інакше країну чекає коллапс.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Моє наступне питання до пана Мірошниченка. Ваша політична сила готова, так би мовити, конструктивно працювати у Парламенті, якщо ви отримаєте, ну, приймете ті пропозиції, про які говорить і Президент, і сьогодні оприлюднила Юлія Тимошенко, яка говорила і про посаду віце-прем’єра і заступників міністрів. Можливо, провідні якісь такі посади в комітетах в Парламенті.

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Всі чомусь намагаються переконати, або спонукати, або умовити Партію Регіонів прийняти і піти в опозицію. Проблема не в цьому. Для Партії Регіонів перебування в опозиції більш зручне, тому що ми можемо критикувати, ми можемо звинувачувати, і ми можемо додавати своєму рейтингу. Але якщо говорити про корпоративний інтерес. А якщо ж говорити про інтерес українського народу, то таким чином вчинити для Партії Регіонів значить зрадити і своїх виборців, і тих, хто голосував за наших колег. Тобто, ми повинні в першу чергу будувати свою діяльність на основі програм змін, і довкола цієї програми формувати коаліцію.

ВЕДУЧИЙ: Ну, але здається…

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Партія Регіонів має пріоритет, як би не коментували це наші політичні опоненти, але Партія Регіонів здобула перемогу. Не можна, говорячи про демократію, позбавляти Партію Регіонів права першої спробувати утворити коаліцію. І ми цим правом скористаємося. Ми готові до співпраці з Блоком Юлії Тимошенко, з «Нашою Україною», з Блоком Литвина і з комуністами. Це наша конструктивна позиція. Разом з тим ви…

ВЕДУЧИЙ: Тобто, ще зарано говорити про Вашу опозиційну..?

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Абсолютно точно. Ще зарано…

ВЕДУЧИЙ: Тобто, я так правильно зрозумів?

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Ще зарано навіть із процедурних питань, тому що ще не завершено підрахунок остаточний голосів, ще зарано це через те, що не створена коаліція як така.

ВЕДУЧИЙ: Тому Партія Регіонів не має поки що реакції на пропозиції Юлій Тимошенко?

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Останнє – дуже небезпечно, от, пам’ятаєте, коли наші колеги з БЮТу і «Нашої України» складали свої мандати, ми говорили: «Шановні колеги, ви створюєте дуже небезпечний прецедент, коли політична сила, яка не отримує своїх, і не реалізує свої політичні інтереси, починає через процедуру складання мандатів фактично дестабілізувати діяльність уряду і Парламенту.

ВЕДУЧИЙ: Давайте поцікавимося думкою наших експертів.

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Ця, цей прецедент існує, і нам ще треба буде зібратися і вирішити це.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, пане Мірошниченко. Давайте долучимо до нашої дискусії експертів. Пане Стріха, Ви почули, що сказали і представники НУНС, і представники Партії Регіонів. Чи є якась формула, яка задовольнить всі сили і дозволить країні працювати стабільно, і передусім Парламенту працювати стабільно?

Максим Стріха, політичний експерт: Очевидно, можна було б придумати декілька таких ідеальних формул. Бо справді відбулася дуже цікава штука. Я насамперед наважився б посперечатися з паном Каськовим в тому, що причина бід конституційні реформи. Причина бід в тому, що у нас такий політикум, який весь без винятку не хотів жити за Конституцією. Пан Юрій казав прекрасні речі про єдність. Мені б хотілося запитати, а що заважало півтора роки тому реалізувати ту ідею, коли до того був готовий Президент, коли була готова «Наша Україна», коли натомість ми бачили, що коли Партія Регіонів виштовхує чи Тарасюка, Луценка, Павленка, Лихового, хто далі там за списком, хотіла перебрати владу всю без останку. Далі Юлія Володимирівна хотіла зупинити це. І сьогодні стала перед питанням – а чому вона не може взяти ту ж владу без останку. І, безумовно, коли українські політики зрозуміють, що владу без останку взяти не можна, нам всім буде жити трошки простіше, а ще простіше тоді, коли українські політики зрозуміють, що жити варто заради суспільства, а не власного добробуту, як відомо всім, більшість з них живе сьогодні саме так. І відтак я починав би не з конституційної реформи, на жаль, до неї ще дуже довго. І я кажу це як реаліст, хоч бажаність цієї реформи я передчуваю. Я кажу, що почати, на жаль, в умовах розбалансованої правової системи, власне, знищеної, ми можемо, на жаль, з тієї чи іншої формули домовленостей. Ми самі зруйнували суди, довіру до них, ми зруйнували Конституційний Суд, відтак єдине, що лишилося, це домовлятися.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Степан Гавриш, Вам слово.

Степан Гавриш, член Вищої Ради юстиції: Мені здається, що позиція мого колеги є надзвичайно дискусійною, оскільки політичні домовленості в умовах існуючого верховенства права, Конституції, правового режиму є вкрай небезпечними, які постійно будуть викривлювати процес і позиції українського народу в системі влади, і перетворювати, власне, політичну боротьбу, боротьбу за владу як таку, не ставлячи перед собою програмних завдань. З моєї точки зору, треба ставити перед собою запитання, чи ми можемо сьогодні проводити серйозні ті ж економічні, соціальні, відповідальні реформи, не змінивши політичні інструменти для цього. Тобто, чи відповідає змінена Конституція завданням прагматично національного будівництва, при якій ми будемо говорити про сильну Україну, про включення її у глобальну конкуренцію, і багато інших речей, які зобов’язують нас до пошуків перш за все об’єднаної системи влади. Якщо ця влада буде будуватися лише на домовленостях, то ми вже, і я підтримую цю логіку, бачили ці домовленості в 2006 році, які могли відбутися і відбулися, і привели до наступної кризи, конфлікту. Тому я вважаю, що формула є одна – це національний інтерес. Якщо це політики усвідомлять найближчим часом, то ми можемо бачити перед собою, ну, політичну історію. І я, чесно кажучи, критично відношуся до того, що, власне, програма розвитку українства, української державності пов’язано тільки з суперництвом поколінь. Нове покоління нічого не принесе, поки старе покоління не забезпечить їм сталий політичний розвиток. Перш за все зміни до Конституції.

ВЕДУЧИЙ: Михайло Погребинський, його думка.

Михайло Погребинський, політичний експерт: Думка і запитання до наших акторів головних сьогоднішніх. Думка така. По-перше, я думаю, що непогано, що Президент запропонував таку, шлях до єдності. Але для того, щоб я повірив Президенту, йому повірили дуже багато інших людей. Треба, щоб Президент вийшов і сказав: «Ви знаєте, шановні, коли я три тижні тому говорив, що моя мета – одна нація, одна мова, одна церква, - я помилявся, шановні. Ви знаєте, у нас треба жити в мультикультуральному, культурному суспільстві, у нас треба, щоб поважали і мову, і різні церкви, і так далі. Я був там не дуже правий, тому я пропоную зараз…». Нічого подібного від Президента ми не чули. Тому те, що зараз відбувається, всі пропозиції Президента я сприймаю як просто його інтерес, притому коли я кажу інтерес, це не означає, що він такий, шкурний інтерес. Він вважає себе, що в нього є певна місія, він відчуває цю місію, і вважає, що тільки він може її зреалізувати. Тому він зараз…

ВЕДУЧИЙ: Ви хотіли якесь запитання задати, так?

Михайло Погребинський, політичний експерт: Запитання таке. Ну, я вже запитав, чи мав би він от так сказати людям перед тим, як пропонувати єднання. І до Партії Регіонів – чому взагалі ви вважаєте, що треба чогось чекати, коли зараз ви тільки що почули новину, що НУНС на своїй політраді вирішила, що вони підтримують на посаду спікера кандидатуру свого, там, другого, Кириленка, так…

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Голови політради.

Михайло Погребинський, політичний експерт: Політради, голову політради. Тобто, питання з цим блоком вирішено фактично. Вони хочуть об’єднатися з Тимошенко.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Почуємо реакцію. Спочатку пан Каськів, Вам слово.

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я просто би утримався від поверхневих оцінок, тому що мовні, культурні і інші питання, вони є надзвичайно гострі для нашого суспільства. Але для чого нам потрібен національний консенсус чи хоча би компроміс. Для того, щоб… І для чого потрібна взагалі конституційна реформа. Тому що будь-які вирішення цих питань починаються з реформи системи державного управління, з адміністративно-територіальної реформи, коли територіальним громадам буде передана левова частка господарських повноважень, наприклад, от. Я абсолютно переконаний, що суспільство стоїть на цих позиціях, що потрібна одна церква. Але не справа нас, політиків, в це втручатися. От я розумію, моя справа – забезпечити ринок землі, моя справа – передати повноваження територіальним громадам, моя справа – створити найліберальніше економічне законодавство у всій Європі. І це є шлях України до процвітання і національного прориву. Оце моє є завдання.

ВЕДУЧИЙ: Пане Каськів, у Вас було питання стосовно позиції Президента. Ми фактично дуже чітко почули відповідь. А до пана Мірошниченка було чітке запитання.

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Мені простіше, звичайно, ніж Владиславу. Насправді це їхня тільки ініціатива і пропозиція. Ми знаємо, між ініціативою і пропозицією, інколи це, знаєте, шлях таких торгів, можливо, це входження в переговори на максимально комфортних для себе умовах. Не будемо робити попередні висновки. Переговори – це процес, коли починаються вони з дуже віддалених позицій, але якщо є бажання домовитись, кроки ідуть назустріч, і відповідно ми можемо отримати зовсім іншу конфігурацію, аніж та, яка пропонується зараз.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Запитання від аудиторії, будь ласка, Ви.

Общественное объединение «Думай»: Общественное объединение «Думай». Вот оба политика молодые сегодня говорили об объедини, желании объединяться, в их программах предвыборных, скажем так, семьдесят процентов было общих слов. Почему бы тогда вам, как молодым политикам, не привнести, например, в политику мораль и перестать врать избирателям, и вот эти общие вещи и будут базой вашего объединения. Или же вы считаете, несмотря на то, что вы молодые политики нового поколения, что мораль и политика – это вещи несовместимые?

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Я переконаний, політику роблять аморальною чи моральною люди, політики. І я переконаний, що це місія нашого покоління, нової генерації політиків, все ж таки повернути довіру людей до політиків і політики. У нас немає минулого жахливого, можливо, суперечливого, емоційного минулого, де би ми один одного не любили або ненавиділи, і у нас фактично чиста, чистий аркуш. Ми можемо писати історію України не сперечаюсь один з одним.

ВЕДУЧИЙ: Добре. Пане Каськів.

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: І в чому є наша місія. Це дуже конструктивна ідея на мій погляд.

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я вам відповім просто. От я стою перед вами, і мені не стидно за жодне слово, за яке обіцяв, і немає жодної обіцянки, яку би я не готовий був виконати з тих, які обіцяв. Дійсно, я не страждав популізмом на цій виборчій кампанії. І з тими людьми, вони свідки, напевно, зараз нашого ефіру, я не обіцяв того, що не можна здійснити. Мене не влаштовує продовження мораторію на землю, на приватизацію землі, що наші політичні партнери висувають. Я про це сьогодні відкрито говорю, мене не влаштовує імперативний мандат, тому депутати – це не вівці, яких загнали в стойло, а це самодостатні люди, які повинні генерувати ідеї. Мене не влаштовує вакханалія з реприватизацією, але…

ВЕДУЧИЙ: І всі ці речі Ви збираєтесь міняти, як молодий політик? Запроваджувати моральність?

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Принаймні я вам обіцянку тут даю, що я в Парламенті, який би не був компроміс, на цих позиціях би стояв.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Ще одне запитання від аудиторії, будь ласка, Ви.

Олександр Губенко, журнал практичної психології та соціальна робота: Олександр Губенко, журнал практичної психології та соціальна робота. От, була така теза про політиків, які відстоюють інтереси власні, і політиків, які відстоюють принципи. От, багато говорили про відсотки, хто переміг, хто більше набрав, які будуть коаліції, у кого будуть портфелі, у кого їх не буде. І ні одного слова про принципи об’єднання. Які ж принципи, цінності? Чи є серед цих принципів боротьба з корупцією, боротьба з беззаконням, боротьба з сваволлям олігархів, боротьба, там, з іншими нашими недоліками, які всім відомі. Які принципи і цінності?

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Які принципи? Будь ласка, які принципи, пане Мірошниченко, потім Владислав Каськів.

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Ну, по-перше, я погоджуюсь абсолютно з тими тезами, про які щойно сказав наш гість. Мало того я б сказав глибше і, можливо, ширше. Основа – це побудова демократії в Україні. Дуже багато спокус іти шляхом домовленостей, але не закону. Дуже багато спокус перетягувати на себе ковдру, дуже багато… І це не тільки економіка. Це і державне управління, починаючи від деребану портфелів, посад, впливів, квот різних. Оце неприйнятно. І саме принципи побудоми демократії. Демократії не як гасла, а як реальних механізмів. Адже велика людина сказала: демократія в першу чергу це процедури. Якщо ми не дотримуватимемось цього в усіх галузях життя, побудова того самого громадянського суспільства, коли в першу чергу не політик один одного контролює, а громадянин, інституції громадянського суспільства контролюють нас всіх.

ВЕДУЧИЙ: Пане Каськів. У нас обмежений час.

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Юр, дай вже я скажу.

ВЕДУЧИЙ: Давайте послухаємо пана Каськіва.

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Оце є принципи. І в тому я не думаю, що ми є опонентами.

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Дякую Вам за Ваше питання. Бо це, напевно, і є, мало би бути головна суть цієї дискусії. Основний принцип, який я тут відстоюю, і переконаний, моя політична сила, - це те, щоб держава віддала владу людям. Це основний принцип. Людина повинна бути в цій країні вільна. Держава не має обов’язку і не повинна годувати людей з руки. Тому що годуючи людину з руки, вона принижує її, і вона її тримає на короткому повідку. Хочу – дам, хочу – не дам. Вона повинна створити рівні можливості людям. Тому основний принцип тут такий – що держава не повинна керувати суспільством, і влада не повинна керувати суспільством, вона повинна контролювати і регулювати суспільні відносини.

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Обслуговувати.

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Служити людям.

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Обслуговувати.

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Це абсолютно правильно. І це є основний принцип. А все інше, я, наприклад, вважаю, що Україна…

ВЕДУЧИЙ: Все-все, дякую, пане Каськів.

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Дякую. Но я би з задоволенням довго відповідав би на це запитання.

ВЕДУЧИЙ: Я розумію, що Ви з задоволенням дуже довго відповідали б.

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Але зрозумійте, ми в форматі програми, тому ми вимушені відповідати.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, дуже дякую. Панове, до Вас останнє бліц-запитання. У нас добігає кінця наш час. Запитання таке. З огляду на те, що ви сьогодні говорили, і це запитання так само до наших експертів, з огляду на те, що говорили політики. Вибори були корисною річчю, вони треба були чи ні? Пане Мірошниченко. Я маю на увазі консенсус, об’єднання, і так далі.

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Я скажу коротко, що на мій погляд можна було обійтись без виборів. Але враховуючи, що це кінець, дозвольте мені привітати дуже багатьох людей, в яких сьогодні професійне свято, це юристи.

ВЕДУЧИЙ: Ми вітаємо юристів, але це не є тема нашої розмови.

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Від їх праці багато залежить в тому, як буде будуватися наше суспільство, чи буде воно правовою державою.

ВЕДУЧИЙ: Ви не відповідаєте на моє запитання. Пане Каськів, будь ласка.

Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Ні, я сказав, що без них можна було б обійтися.

Владислав Каськів, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Моя відповідь дуже проста – як ці вибори скоротили нам політичну кризу. Наша країна ще довгі роки тліла би в тяжкому періоді цих мук, безглуздих припирань між політиками. Вона розв’язала цю проблему – раз. А, по-друге, ми що зробили важливе – це ми дали чіткий сигнал всім політикам, що за зраду кожен політик буде покараний.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Пан Стріха.

Максим Стріха, політичний експерт: Зі слів пана Мірошниченка я зрозумів, що Регіони тепер знають, що погано йти бульдозером і прагнути всієї влади. Коли після наступної кризи і розпуску цього Парламенту те ж саме зрозуміють і їхні опоненти, можливо, у нас настане світле майбутнє.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Степан Гавриш.

Степан Гавриш, член Вищої Ради юстиції: Без сумніву дочасні вибори унеможливили проекти узурпації влади поза волею українського народу, і послали потужний сигнал суспільству, що пора не передавати владу людям, а наймати цю владу в інтересах цього суспільства.

ВЕДУЧИЙ: Михайло Погребинський, дуже коротко, будь ласка.

Михайло Погребинський, політичний експерт: Дуже розумна людина, німець до речі, сказав, що «все действительное разумно». Так що оскільки вибори відбулись, вони були розумними. А те, що вони не закінчили кризу, я в цьому переконаний, нас ще чекає криза, тому що наші політичні лідери не готові до чесного пошуку компромісу, консенсусу, як завгодно.

ВЕДУЧИЙ: Дуже дякую. Дякую вам, панове, за відповіді. Я також дякую нашим телеглядачам, які брали участь у інтерактивному опитуванні. Результати його на наших екранах. Запитання було таке: «Чи буде широка коаліція у Парламент?». 32 відсотки вважає, що так, і переважна більшість дозвонювачів – 68 відсотків - вважає, що ні. Ще раз нагадаю, що наше опитування не є репрезентативним. Панове, дякую за участь у ток-шоу «Один за всіх», дякую також експертам і аудиторії. До зустрічі у ефірі наступного понеділка. До побачення.

Стенограма підготовлена компанією Sourcer.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12760
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду