Телепрограма «Тільки про головне» з Ілоною Довгань, «1+1», 23 вересня 2007 року

24 Вересня 2007
30313
24 Вересня 2007
15:47

Телепрограма «Тільки про головне» з Ілоною Довгань, «1+1», 23 вересня 2007 року

30313
Телепрограма «Тільки про головне» з Ілоною Довгань, «1+1», 23 вересня 2007 року

ВЕДУЧА: Доброго вечора. Ви знову повертаєтесь на «1+1» в специфічний проект, де політики намагаються говорити тільки про головне. Про що можна говорити в державі, в котрій рівно за тиждень будуть вибори. Ясна річ, про те, як себе ведуть перші особи різних політичних партій, про те, що вони говорять, про те, наскільки демократичною є виборча кампанія сьогодні. Все це ми будемо обговорювати протягом наступних півтори години. Я нагадаю правила. Наш гість – це політик, і сьогодні це Тарас Чорновіл. Ми будемо протягом півтори години спілкуватись із чотирма містами. Пане Тарасе, я кажу одразу і Вам, я кажу одразу і глядачам, що це буде Київ, це буде Донецьк, Вінниця і Миколаїв. Ми будемо чути голос політолога, сьогодні ним буде Сергій Телешун, доктор політичних наук. І дещо згодом я вам зауважу, хто буде совість сьогоднішнього нашого ефіру. Правило єдина – ця людина дуже далека від політики, котра спостерігає за політичними перипетіями, можливо, я використаю слово, як за серпентарієм. Тому що людина, яка повністю чужа від цього, вона може робити адекватні оцінки стосовно політичних реалій. Отже, пане Тарасе, вечір добрий Вам, давайте починати.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Доброго вечора.

ВЕДУЧА: Одразу умови нашої бесіди. Давайте будемо стислі, давайте спробуємо розставити акценти над нюансами, диявол в дрібничках. Погоджуєтесь?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Абсолютно. Ми дуже часто ті дрібниці забуваємося і губимо ті деталі, які визначають все.

ВЕДУЧА: В такому разі от Вам декілька фраз. Це цитати. „Дехто не встигне виїхати з України”, „вона як корова на льду”, „призываю вас дать решительный бой «оранжевой чуме» и «белому братству», «я впевнений, що 30 вересня ви зробите правильний вибір, і з політичної карти України буде стерто помаранчевий колір і тих, хто пофарбувався у біле братство». Скажіть, будь ласка, де серед цих всіх цитат, сказаних Віктором Януковичем, є політична культура?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Знаєте, політична культура є в тому, щоб розбудовувати країну, в якій немає репресій, переслідувань, в якій немає того повернення до КГБістських часів. Але ми живемо в живому світі, і ми теж живі люди. І коли ти відчуваєш на себе безперервні плювки, то можеш десь і відповісти, особливо, коли люди, дійсно, хочуть десь відчути і мобілізацію і розуміти, що ти будеш протиставлятися тим процесам, які відбуватися. Ти можеш сказати іноді жорсткіші фрази. Я не вважаю, що в цих фразах є прямі образи, тому що Ви взяли одну сторону фраз, але, знаєте, якщо їх брати в вакуумі, можна, дійсно, так, „Партія регіонів” десь накидається на своїх опонентів.

ВЕДУЧА: Спробуємо зараз говорити тільки про себе, бо коли тут інші люди...

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Я би хотів, але знаєте…

ВЕДУЧА: Скажімо, Юрій Луценко, він відповідає, до нього умови, відповідає за НУНС.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Вибачте, але я…

ВЕДУЧА: Чи має право перший номер такої потужної політичної сили бути не стриманим?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Я Вам скажу, що перший номер цієї політичної сили доти, доки працював на посаді прем’єр-міністра і перший раз, як і до відпустки, був абсолютно політкоректним. Є випадки, коли ти виходиш в політичну дискусію, і тоді, коли треба трішечки забутися про принцип той, що треба підставляти ще й другу щоку. Тому що, знаєте, якби наші опоненти дотримувалися теж християнських принципів, тоді це було би все правильно і добре. Але вони дуже часто поступливість, м’якість і надмірну інтелігентність сприймають як слабкість. Я вважаю, що в цій ситуації, коли нам починають оголошувати війну, десь треба відповідати жорсткішим словом. Я сам не вмію так, скажімо, я у всіх своїх виступах кажу, ви від мене не почуєте негативу про наших опонентів, я хочу від них відрізнятися.

ВЕДУЧА: Ви можете говорити і від політичної сили і відсторонено. Все ж таки всі політики жаліються. Ще одні вибори, теоретично припускаємо, і народ України просто не буде звертати на вас увагу, що ви є, що вас нема. Рейтинг довіри до всіх політичних сил критично падає, хтось має почати з себе. Зараз ваше пояснення, це щось як в школі, а Іванов так само вчинив дурно. Ну, хтось має вчинити перший крок, чому не ви?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Вибачте, стільки, скільки ми зробили перших кроків, я не можу, щоб хтось ще в Україні стільки їх робив.

ВЕДУЧА: Відмовляєтесь?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Ні, я не відмовляюсь ні від чого, ні я особисто, ні політична сила. Ми сказали і заявили, ми ці вибори проходимо чесно, ми проти себе маємо абсолютно нечесні технології, ми виходимо на результат, яким би він не був, ми його визнаємо. Наші опоненти вже досить відкрито кажуть, що вони будуть не визначати результати цих виборів. Вибачте, як в такій ситуації працювати?..

ВЕДУЧА: А хто це сказав? Хто відкрито?.. Не чув.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Це відкрито було у представників Блоку Юлії Тимошенко, і я пригадую, що вже були з цього приводу заяви від окремих представників „Нашої України”.

ВЕДУЧА: Безапеляційно, чи в разі якоїсь умови вони будуть...

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Ні, там була умова, якщо раптом виявиться, що результат виборів такий, що знову там „синьо-біла чума”, там, чи вони як казали, донецькі бандити знову прийдуть до влади. Знаєте, ви хочете нас зараз показати як нібито в вакуумі, вибрати і продемонструвати, „Партія регіонів” щось зробила не такий рух. А коли цей рух є моментом захисту або моментом протиставлення, і не себе навіть захисту, а захисту велетенських територій України, людей, для яких цей плювок є дуже серйозним.

ВЕДУЧА: Ми не про це, пане Тарасе. Хочеться просто все ж таки згадати про людей, коли ви ображаєте той бік, за тими людьми, тими політиками стоять люди, люди, котрі за них будуть голосувати. Якщо вони ображають вас, за вами так само стоять люди. Чи можна сподіватися від вашої політичної сили, ви зараз говорите не від себе, від „Партії регіонів”, що останній тиждень виборів буде коректним і толерантним до будь-кого. Можна розраховувати на це?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Знаєте, Ви процитували мене. Мені аж дивно, я не знаю, чи я десь у вашій програмі, десь на вашому каналі це говорив, Ви процитували цитату, яку дослівно я говорю в своїх виступах. Не можна робити плювки проти політиків іншого табору, тому що це є образа людям, які за ними стоять.

ВЕДУЧА: Можна сподіватися, що „Партія регіонів” буде коректною?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Не просто можна, я ще раз Вам кажу, Ви вишукували у всіх цитатах, дуже часто, я думаю, ріжучи біля коми....

ВЕДУЧА: Це останній, останній тиждень.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Знаєте, за останній тиждень, вишукуючи і ріжучи цитати, де є дуже інші потім фрази, які все-таки показують і толерантність, і які є протиставлення цим фразам, навіть слова самого політика, ви вишукали аж кілька цитат. Я думаю, якби все-таки підходити тут зважено і, дійсно, рахувати, в яких обставинах було сказано...

ВЕДУЧА: Хто скільки?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Не хто скільки. Знаєте, хто скільки – це погана арифметика. А просто подивитися результат впливу, наслідки від цього всього, і на що ці реакції були.

ВЕДУЧА: Зрозуміло.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Я думаю, Ви би трошки інакше оцінювали наш підхід. Останній тиждень...

ВЕДУЧА: Я взагалі не оцінював, я питав.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Ну, знаєте, трошки є оцінка. Але, давайте так, останній тиждень ми проводимо так, як і попередні тижні, абсолютно спокійно, єдині випадки, коли можемо десь піднятися до жорсткіших випадів, це подібні, як була та недавно заява, тоді, коли ми побачимо, що хтось хоче зірвати вибори або в цілому по Україні, або в певних регіонах.

ВЕДУЧА: Ми про це ще поговоримо. Тому що Ви кажете, що хтось хоче зірвати, але поки що жодних доказів, чи, скажімо, реакції правоохоронних органів ми не бачимо.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Знаєте, ми дуже часто не бачимо реакції правоохоронних органів, тоді, коли вона мала би бути просто негайною...

ВЕДУЧА: А, погодьтесь, дивно, тому що Цушко – це частина вашої коаліції. Чому він не реагує, Медведько не реагує?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Знаєте, у нас є маленька проблема...

ВЕДУЧА: Яка?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Може, не проблема, а наш позитив, але в ньому і наша слабкість, ми не зробили кадрових чисток після приходу Сушка. Не відбулося зачистки всієї міліції в регіонах, на місцях, як робив Луценко. Скрізь на місцях сидять люди, яких поставив Луценко на заміну попереднім. Я вважаю особисто, що треба було все ж таки відновити справедливість, тих, кого вигнали незаслужено, вернути на свої місця. А сьогодні там є дуже багато проблем.

ВЕДУЧА: Виходить, знову в наших всіх бідах винні наші попередники. Це чи не біда всіх українських урядів, наприклад?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Ви не вишукуйте в мені ті слова, яких я не говорив. Я говорю, що це є наша проблема, що ми іноді занадто толерантні, занадто м’які. До речі, за це і мене особисто виборці, коли я їжджу по Україні, по сходу, по півдню, а навіть і на заході України, критикують і кажуть, не можна бути такими інтелігентними, коли розмовляєте, скажімо, з людьми кшталту Луценка, Тимошенко тощо.

ВЕДУЧА: Зрозуміло. Давайте зараз звернімося до нашого експерта, це Сергій Телешун. Пане Сергію, сподіваюся Ви нас чуєте, початок нашої розмови. Вечір Вам добрий.

Сергій Телешун, доктор політичних наук: Добрий вечір.

ВЕДУЧА: Будь ласка, оцініть морально-етичний бік політики. Ми зараз не концентруємося на тих фразах, котрі я цитував, „Партія регіонів” відповідає за себе, згадаємо і „Нашу Україну” так само. Ви маєте враження стосовно цього Ваше?

Сергій Телешун, доктор політичних наук: Абсолютно. Ви знаєте, нічого, на жаль, дивного немає. Єдине, про що свідчать вибори, що українська політика сіра. І сіра не від якості учасників, а сіра тому, що вона до цих пір не зрозуміло, яка, чи це є продовження бізнесу, чи то є просто бажання реалізувати владні повноваження. Макіавеллі, до речі, в свій час казав: „Як тільки політик хоче мати владу, він забуває про моральні принципи, незалежно від свого кольору”. Боже, скільки років тому, а як воно відповідає українській реалії. Друге, нащо я хотів би звернути увагу, є інші проблема, де та межа. Ви, вельмишановний ведучий, поставили питання, а що робити далі, що рівень довіри падає громадян до політиків. А це свідчить про те, що незалежно від віку, час української політичної еліти, яка сьогодні знаходиться при владі, відходить в минуле. І рано чи пізно українським політикам або прийдеться пропонувати нові ідеї, думки і технології, або вони будуть скинути на маргінес.

ВЕДУЧА: Пане Сергію, власне, поруч із Вашими враженнями чи є та річ, котру Ви помітили у тезах пана Тараса, якщо хочете з’ясувати якусь деталь, що Вам не зрозуміло, Ви маєте шанс зараз запитати політика в студії.

Сергій Телешун, доктор політичних наук: Ви знаєте, дуже Ви абсолютно правильно сказали, що політика абсолютно ланцюгова реакція, не можна відірвати одне від іншого. Але мені здається, є проблема, і в „Регіонів” в тому числі. Насамперед, це пов’язано, з одного боку, адекватність - на політичні процеси потрібно відповідати, з іншого боку, як утриматись і не схопитись, і не звалитись на популізм. Ота золота середина, яка називається демократична дискусія. З іншого боку, як відповісти опоненту, не втягуючись в просту перебранку по принципу українському – сам дурень.

ВЕДУЧА: То в чому суть питання, що Ви хочете почути від політика?

Сергій Телешун, доктор політичних наук: А в чому питання, в тому, чи є можливість у „Регіонів”, насправді, з одного боку, всередині вести демократичну дискусію, не підпадаючи під регламент і ранжир, коли вибирають, кому виступати, хто виступає, а з іншого боку чи зможуть політики після першої десятки „Регіонів” активно, адекватно відповідати конкурентам, опонентам з інших політичних таборів, не стикаючись на бізнесові розбори.

ВЕДУЧА: Дякую. Будь ласка, відповідь.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Добре. Але, знаєте, я все-таки Вам заперечу, в першу чергу, Вам, потім буду відповідати шановному політологу. Я не скажу, що сьогодні падіння довіри до політиків. Мене лякає інше, мене лякає дуже активна акцептація себе, громадян, самих себе з політиками.

ВЕДУЧА: Без розумних термінів, акцептація, простими словами.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Значить, дуже сильно себе пов’язують з політиками. Ви порівняйте ставлення до політиків в Швеції, в Фінляндії, де люди відсторонені від цього. Тут будь-який політичний процес заторкує душі мільйонів людей, це не нормально, це означає, що країна максимально заполітизована, українці можуть негативно висловлюватись про політиків, часто протилежного табору, але це означає, що вони занадто іноді аж довіряють своїх політикам. Українці втягнуті в політичний процес. Ми виходили з цього процесу, могли я позбутися, позачергові вибори стали негативом в цьому плані.

ВЕДУЧА: До відповіді.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Що стосується того, чи може іти адекватна дискусія в „Партії регіонів”, знаєте, вона ведеться. І не одне питання було, по якому, скажімо, було видно навіть певні спалахи назовні, тільки чомусь наші політологи весь час думають, що внутрішня дискусія в „Партії регіонів” – це обов’язково розкол партії. Найменшу дискусію, розказують, „Партія регіонів” вже колеться, Чорновіл проголосував інакше, там, скажімо, ніж вся фракція, там, або десь там хтось сказав якусь думку, яка не співпадає з іншою думкою партії. Вибачте, мені здається, в нас більше демократії, внутрішньої європейської демократії, ніж в тих, хто пробують по нас робити оціночні судження. Так, хтось привик більше просто елементарно працювати, дискусія політична, вона передбачає втягненні, заангажовані політичні процеси. Люди, які в „Партії регіонів”, знаєте, навіть не бізнес, бізнес - це трошки не правильне слово, це є керівники підприємств, це є керівники економічних напрямків, державних підприємств, до речі, хочу сказати...

ВЕДУЧА: Чекайте, у вас керівники і власники є.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Є і власники, але я Вам говорю, основний тип представника „Партії регіонів” – урядовець, представник виконавчої влади, на місцях, в центрі...

ВЕДУЧА: Бізнесмен.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Керівник підприємства і бізнесмен. Це є люди, які привикли працювати і не завжди вели політичні дискусії раніше. Серед представників „Партії регіонів” політиків, які ніколи не були в виконавчій владі, не були в бізнесі чи виробництві на руці одній можна порахувати, я в їх числі. Всі інші привикли трошки інший стиль роботи, працювати. Тому в нас добре виходить робота в уряді, і тому ми так зі скрипом входимо в виборчі кампанії, і не завжди вміємо відбити напор, який йде на нас.

ВЕДУЧА: Знову почитаєте себе хвалити. Тут є і великий мінус, принаймні, на східних регіонах, де, як ви самі переконані, є ваша електоральна база, проблеми комунальні ті самі, Алчевськ не на заході. Тобто, з року в рік ті всі люди...

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Знаєте, я би хотів, щоби…

ВЕДУЧА: Вони керували там постійно, в Донецьку не було зміни влади. Вона по спадковості передалась.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Знаєте, вибачте, я зараз хочу, щоб не було неправди в ефірі, просто щоб не було. От є представлення таке, ну, Алчевськ взагалі Луганська область, не Донецька, почнемо з того.

ВЕДУЧА: Харківська, Донецька і Луганська.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Друге, безперервна розповідь – моноліт, донецький моноліт. Хто профінансував виборчу кампанію Віктора Ющенка? Індустріальний союз Донбасу, Тарута, Гайдук, інші, це теж Донбас, про що Ви говорите. Алчевськ, підприємство, на якому в першому замкнулася та, гавкнула котельня, Алчевський медкомбінат, він має відношення до, скажімо, Ахметова? Він має відношення до когось, хто хоча би близько підтримував „Партію регіонів”? Та вибачте, це гола наша Україна.

ВЕДУЧА: Ми не говоримо про те, де щось там зламалося, просто...

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Ні, Ви про це сказали, я Вам на це відповів, давайте не говорити неправди.

ВЕДУЧА: Як приклад, як приклад, є багато, велика кількість інших містечок.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Я Вам навів доказ того, що цей приклад є абсолютно неадекватний. А що стосується тих проблем, які виникли, знаєте, є обставини, які діють по всій Україні, і коли запустити маховик не в той бік, то він буде зносити всіх.

ВЕДУЧА: Зрозуміло.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Проблема Алчевська. Давайте я Вам все-таки відповім на цю тему. Знаєте, що вона...

ВЕДУЧА: В нас буде ще друга, третя і четверта частини і буде запитання від людей.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Я розумію. Знаєте, тема, яка дуже незручна і відповідь на неї не лягає в канву.

ВЕДУЧА: Хвилина до реклами, Ви просто не встигнете цю тезу зазначити, тому навіщо починати. Аби закрити ту тему, котру ми почули, тему моральності, Ющенко справедливо дорікнув, як він вважає, Янукович підписував Універсал національної єдності із зобов’язанням не піднімати тему НАТО і російської мови. Не занурюючись в суть цих тем, навіщо було піднято перед виборами ці дві досить-таки неадекватні теми?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Що стосується НАТО, це відповідь на те, що всі інші порушували Універсал. Нам знову почали нав’язувати ідеї...

ВЕДУЧА: Тобто, ви не перші порушили?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Ми не перші…

ВЕДУЧА: Ви так вважаєте?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Тема НАТО стала темою передвиборчою блоку „Наша Україна”, почала нав’язуватися, і нас виборець просто жорстко спитався: „Ви дасте на це відповідь?”

ВЕДУЧА: Вони не педалювали цю тему?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Вони педалювали цю тему. Вибачте, я їжджу по регіонах, я бачу їхні агітки, я читаю їх...

ВЕДУЧА: В такому особистісному, бо в пресі, в ЗМІ не було про це.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Вибачте, якщо вони про це не сказали на каналі «1+1», вони на цьому будують дуже значну частину своєї виборчої кампанії. Що стосується теми мови, ми сказали одну річ, яка, як на мене, є абсолютно правильна, ми відмовляємося комусь щось нав’язувати, і ми хочемо, щоб політики в темах світогляду не нав’язували. І НАТО як глобальний світогляд, позаблоковість...

ВЕДУЧА: Ви підняли це на прапор, це випадково чи в якості помсти комусь?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Ні, ні, ми це віддали людям на вирішення.

ВЕДУЧА: Перед виборами. Зрозуміло.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Те, що ми це зробили перед виборами, це є в зв’язку з тим, що треба відповідати теж на удари, які йдуть, знаєте, в піддих і в дуже некультурний спосіб. Коли, скажімо, Вітренко і Тимошенко в один голос критикують нас, що ми не виконуємо зобов’язання перед російськомовними виборцями, ми маємо показати їм, цим людям, що ми відстоюємо їхні інтереси, але ми даємо їм можливість самим це сказати.

ВЕДУЧА: Ми йдемо на рекламу. Буквально через кілька хвилин повернімося знову до цієї студії. Нагадаю, у нас будуть ввімкнення з декількох міст одразу. Не перемикайте ваші телевізори, це цікаво.

Реклама

ВЕДУЧА: Ми знову повертаємося до розмови, „Тільки про головне”. Гість студії – представник „Партії регіонів” Тарас Чорновіл. Пане Тарасе, ми зачепили тему референдуму, тему НАТО, тему мови. Навіщо тема мови знову сплила? Для чого? Як в шахах, заради чого?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Знаєте, ми не сказали, що ми будемо це питання, референдум проводити під час виборів. Не сказали? Не сказали. Акцентуація на темі, по якій всі б’ють, і яку почали використовувати активно інші в цьому процесі, повинна бути? Повинна.

ВЕДУЧА: Чому до виборів, а не після?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Тому що до виборів робляться теж певні основні заяви, коли найбільше ти почутий і коли це дає не виборчий результат, а результат на сприйняття суспільству. Давайте тільки я закінчу фразу, не перебивайте мене, будь ласка...

ВЕДУЧА: Знак дорівнює, це однозначно…

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Ні…

ВЕДУЧА: Виборчий результат і…

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Ні, це не дорівнює, це зовсім не дорівнює. Тому що коли ми говоримо, що ми пропонуємо народу самовизначитися, а ви говорите, знову „Партія регіонів” щось нав’язує і мусолить тему. А я думаю, що це є абсолютно різні речі.

ВЕДУЧА: Підняття в ЗМІ, регулярно, якщо це піднялось в ЗМІ, значить, має бути якась аргументація, чому ви це робите, що, власне, я від Вас хочу. Регулярно ваша партія натякає, говорить відкритим текстом, що ви проти збурення в суспільстві, але якщо ви заявляєте, що половина країни категорично не сприймає НАТО, то ви маєте розуміти, що половина країни інша може категорично не сприймати російську мову як другу державу, і це є вже збурення суспільства.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: А знаєте, цього могло б не бути, якби нормально реалізувати Європейську мовну хартію. Я не можу зрозуміти, що керувало, скажімо, Віктором Ющенком, коли він... Дайте хоч одне речення закінчити, жодного закінченого речення за всю програму. Що керувало Ющенком, коли він почав ставити палиці в колеса статусу регіональної мови. І задоволення особистих мовних моментів для громадян в різних регіонах України, і відсутність будь-яких вразливих моментів. Зараз ми запропонували, люди, спокійно прийдете, спокійно визначитесь, спокійно собі самі над цим подумаєте, хай політики замовкнуть. Ми видали це на референдум, ми цю тему зняли з обговорення.

ВЕДУЧА: Ви самі в це вірите, люди спокійно можуть вирішити цю тему?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Так, можуть. Знаєте, люди, на відміну від деяких політиків, які шукають в комусь ворогів, і деяких аналітиків, які це пробують весь час роздути, люди можуть спокійно з цим розібратися.

ВЕДУЧА: Ваш прогноз, якщо так, якщо Ви так аналізуєте глибоко тему, результат такого референдуму який буде?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Я думаю, що...

ВЕДУЧА: На Вашу думку, персонально.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Так, на мою персональну думку, третє питання, яке для мене найважливіше, прямі вибори, голів обл., райадміністрацій...

ВЕДУЧА: Я про мову.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: 80, ну, казали про референдум, 80 процентів за, по НАТО – 80 процентів за позаблоковий статус, стосовно мови, я думаю, що більшість населення України може сказати, що все-таки не вводити як другу державну, і тоді ми будемо продовжувати ту роботу, яку ми почали раніше по регіональному статусу і по забезпеченню в певних конкретних напрямках мовної політики. Ми будемо виконувати свої зобов’язання, але маємо почути від людей дані.

ВЕДУЧА: Давайте я спробую спростити Вашу точку зору. Тобто, щодо мови Ви передбачаєте, що результат референдуму буде – ні, має бути одна.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Я не передбачаю цього, я не є соціологом. Я передбачаю, що для людей це питання, яке дасть можливість десь визначатися дуже різному колі.

ВЕДУЧА: Зрозуміло. Ми знову переходимо до нашого політолога. Це Сергій Телешун. Пане Сергію, Ви зараз чули останні відповіді?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Так, так.

ВЕДУЧА: Наскільки пан Тарас є відвертий у своїх відповідях? Ваша версія.

Сергій Телешун, доктор політичних наук: Ну, це його бачення, і він має на це абсолютно логічне право.

ВЕДУЧА: А Ваше бачення?

Сергій Телешун, доктор політичних наук: Якщо дозволите, дещо, можливо, розшифруємо для телеглядачів, що може стояти за цим, і тут є достатньо закономірні явища. Насамперед, „Партія регіонів” відповідає референдумом на референдум запропонований БЮТ. Може бути такий варіант? Може. Третє – „Партія регіонів” може відповідати референдумом щодо заяви Президента щодо перегляду конституційних окремих положень, ревізію яких пропонує зробити Президент України Віктор Ющенко. І третій варіант – „Партія регіонів” цим самим намагається мобілізувати своїх виборців, не дати можливість на їх електоральному полі покопирсатись не тільки опонентам, а і конкурентам, і Наталя Вітренко, і Блок Юлії Тимошенко та іншим. Тобто, ці три варіанта не виключають і враховують в собі ці складові: НАТО, мова... До речі, може ще виникнути окреме питання, це не підказки ні в якому разі, а це заява щодо місцевого самоврядування. Дуже багато запитань, особливо напередодні осені, будуть виникати. І я впевнений, що ці питання будуть також підійматися в процесі цього останнього тижня такої інформаційної достатньо потужної струї.

ВЕДУЧА: Пане Сергію, давайте одразу і запитаємо. От Ви почули, три варіанти, чому „Партія регіонів” могла винести вищезгаданий референдум собі на передвиборчий прапор. Який з трьох озвучених варіантів ближче до істини?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Всі чотири. І ті три, що я сказав. Всі мають своє місце, всі мають своє значення. Розумієте, у нас проблема і в аналітиків декого, і журналістів, вони весь час пробують українську політику, знаєте, це трохи зневага до України, розглядати як щось таке, як амеба, як щось одноклітинне.

ВЕДУЧА: Тобто, знову виходить, що це просто виборча технологія, ви комусь відповідаєте на чийсь хід своїм ходом...

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Розумієте...

ВЕДУЧА: І референдум – це не заради кінцевої мети навіть, а заради того, щоб ви відстояли в політичній боротьбі те, що вам важливо, вам, як партії, так?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Нарешті, Ви хоча б вже не говорите, що це робиться тільки для того, щоб мати результат на виборах, це вже навіть спасибі. Це є, дійсно, відстоювання певних ідей, певних ідеологем, введення їх в політичний оббіг в той період, коли суспільство найбільш політизоване. Дальше можна спокійно це розглядати. Якби ми почали виборчу кампанію з теми цього референдуму, знаєте, як би вона розкрутилася на виборах, скільки б було протиставлень, оце лоб в лоб. Ми поставили тоді, коли вже воно не дає психологічних сутичок між людей, політичних сутичок, але воно зараз прозвучало, люди зможуть спокійно, переживши вибори, це все обдумати і це все пропонувати. Все.

ВЕДУЧА: Зрозуміло.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: А що стосується самого референдуму, знаєте, я не ідеаліст, я не будую якихось ілюзій. Я знаю нашого Президента, він боїться висловлювань народу в будь-якій формі, і тому, маючи за собою сьогодні нинішній закон „Про референдум”, він заблокує всі референдуми: і Тимошенко, і наш, і навіть свій не відважиться зробити.

ВЕДУЧА: Зрозуміло. Давайте ми подякуємо. Це був наш політолог з його версією, чому „Партія регіонів” підняла собі новий прапор за тиждень до виборів, Сергій Телешун, доктор політологічних наук. Пане Сергію, я Вам вдячний за конструктив в першу чергу, і сподіваємося на подальшу співпрацю, а глядачам зауважу, що буквально за кілька секунд ми зможемо почути перші запитання з людей, котрі стоять на Майдані. Як мені підказують, першим містом у нас є Київ, і люди вже зібралися, і вже готові задавати питання. Доброго вечора, прошу, вам слово. Тарас Чорновіл в студії, питайте.

Кореспондент з Києва: Добрий вечір, студія, добрий вечір Україна. Власне, люди, дійсно, тут зібралися, вони готові поставити свої запитання, але перш, ніж це відбудеться, хочеться розповісти невеличку казочку про те, нам тут сьогодні пропонували поставити потрібні запитання. Спочатку підійшла людина, хвилин за 15 до початку ефіру, і запропонувала такий собі папірець, в якому був певний перелік запитань. Я не використовував ненормативну лексику, грошей нам не пропонували, але ту людину звідси ми відправили. Він не так далеко від нас, стоїть тут, ми його викликали до ефіру, але він відмовився. Тим не менше, питання є тут у людей на площі. Чи будуть ці питання з того самого папірчика, я не знаю, але тим не менше питання у людей є. Ваше запитання, прошу.

Мешканець Києва: Виталий Черниховский, гражданская компания Форум спасения Киева. Украина катастрофически вымирает. С 90-го года мы потеряли пять с половиной миллионов человек, то есть, ежедневно, ежесуточно мы теряем одну тысячу человек, и в том числе, в основном, из-за заболеваний, связанных с пьянством, наркоманией, табакокурением и такой игровой зависимостью, которая называется лудомания. Так вот, вопрос к Тарасу Вячеславовичу. Скажите, Вы лично и «Партия регионов» в целом готовы поддержать законопроект о полном, я подчеркиваю, о полном запрете рекламы табака и алкоголя, и о полном запрещении игровых заведений в населенных пунктах? Спасибо.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Дякую, Віталію. Ну, ми вже не один раз з Вами дискутували на цю тему. Значить, я Вам тільки скажу...

ВЕДУЧА: Старий знайомий?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Ми часто зустрічаємось на різних форумах. Віталій гість всіх більш-менш політично-активних зустрічей. Значить, ми зробили цілий ряд речей, які вже не є виборчими обіцянками, які відображені в бюджеті, для виправлення ситуацій, про які сказав Віталій. Перший момент, що стосується припинення цієї демографічної катастрофи, це не просто гроші на виплату, на народження дитини, а ряд наступних кроків, які...

ВЕДУЧА: Там про заборони йшлось.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Ну, все-таки почалося з того, як відбувається...

ВЕДУЧА: Реклама, там...

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Знаєте, я вважаю, що реклама тютюну і алкоголю не є найголовнішою проблемою для скорочення життя і скорочення числа українців. І тому, дозвольте, я все-таки наголошу на тому, що основне, щоб люди, матері відважувалися народжувати дітей, і щоб ці діти могли тут вирости, прийти в здорове, доросле життя, і мати основу для майбутнього свого життя, не боятися того, що їм тут треба лишатися. Реклама, знаєте, партія голосує, фракція голосує за скасування реклами, я маю тут якраз свою особисту думку, я вважаю, що від цього ми тільки вдаримо по свободі слова, тому що це все-таки є рекламні надходження. І моє переконання, доки немає потужної реклами банківських послуг і інших, які замінять цю рекламу, можливо, це трошки поспішно...

ВЕДУЧА: Тобто, перспектива є далека.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Але фракція виконає ту позицію, яку пропонує Віталій.

ВЕДУЧА: Стосовно ігорного бізнесу, давайте резюмуємо іншим. Щоби прибрати ігрові автомати з міст, чи не варто якимось чином задуматись можновладцям і вам як зараз партії, котра представлена в уряді, про створення українського Лас-Вегасу, щоб була резервація, умовно кажучи, резервація, де люди, котрі хочуть цим займатися, вони займаються там, а не деінде.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Що стосується резервації, погане слово, але винесення такого бізнесу десь поза межі міст, або окремі їх концентрації в окремих місцях...

ВЕДУЧА: Концептуально, це той напрямок, куди треба йти?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Це є законопроект, який ми вже вносили, який не пройшов тільки через те, що Ющенку був не потрібний цей парламент. А щодо п’янства і алкоголізму, і наркоманії, знаєте, дуже показова річ. Коли люди починають працювати...

ВЕДУЧА: Давайте ще раз дамо людям сказати слово, а потім повернімося, ймовірно, до цього.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Ну, добре.

ВЕДУЧА: Далі просто йде лірика. Панове, будь ласка, Київ, ваше запитання ще раз.

Кореспондент з Києва: Так, дійсно, є ще запитання у нас. Прошу.

Мешканець Києва: Борис Рудницкий. Я хочу задать такой вопрос. В последнее время создается впечатление, что украинский язык превращается в польский суржик. Такое впечатление, что нас готовят к воссоединению с Польшей, міліціянти, шпиталі, копальні, пістолі і так далі. То есть, слова, которые вообще никогда не были в употреблении. Как Вы относитесь к этой тенденции?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Я сам родом зі Львова, поряд біля польської границі, але мені здається, ніхто не скаже, що я говорю мовою, подібною до польської. Я говорю на класичній українській мові. Те, що в нас зараз нав’язується, воно не ввійшло в українську літературну мову...

ВЕДУЧА: А ким нав’язується?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Знаєте, на превеликий жаль, дуже часто і засобами масової інформації, я дуже часто чую в новинах висловлювання, які не відповідають нормам української літературної мови. Нав’язується не польський суржик, окремі польські слова зустрічаються у Львові, і то не дуже часто. Це так званий діаспорний суржик. Свого часу на початку 90-их стало так модно говорити. А зараз у нас по певних сімейних обставинах це десь починає трішечки прориватися занадто часто. Я думаю, що всім потрібно просто плекати свою мову, українська мова – прекрасна мова, нею треба говорити чисто, чітко і без помилок.

ВЕДУЧА: Сподіваюся, людина, яка задавала це запитання, вона отримала відповідь на нього. Будь ласка, за браком часу наступне, без зайвої риторики. Прошу, задавайте.

Мешканка Києва: Людмила Решетникова. Почему «Партия регионов» пошла, согласилась и пошла на досрочные выборы, если до сих пор, по сегодняшний день не согласна с основаниями для этих выборов?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Ми заявляли і заявляємо, жодної основи конституційної для розпуску Верховної Ради немає, наші опоненти навіть не витримали той момент, 82 статті Конституції. Вони легітимно не припинили свої повноваження. Тому вони після виборів прийдуть в суд і відсудять свої зарплати за цей весь період. Ми згодилися через те, що виникли основи побоювання по двох причинах. Перше – політичний конфлікт на верхах міг бути спущений донизу, до суспільного конфлікту. Ми остерігаємося того, щоб не зіткнулися вже маси людей, які підтримують ту чи іншу сторону. І наступне, знаєте, будучи абсолютно правим, але мати заблокований парламент, по суті, який приймає закони, Президент ці закони не підписує, таким способом законодавчо підвісити уряд, підвісити всі соціальні програми. Уявіть собі, щоби було, якби...

ВЕДУЧА: Тобто, хочете сказати, що ви пішли на поступки.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Ми не пішли на поступки, ми зробили свій крок. Знаєте, на поступки ми б пішли, якби ми знали, що ми ці вибори програємо. Ми ці вибори виграємо, при чому з колосальним розривом. „Партія регіонів” розраховує, це не соціологія, яку заборонено озвучувати, ми розраховуємо набрати більше половини місць в парламенті. І це не поступка...

ВЕДУЧА: Оптимізм – це хороша штука, навіть в українській політиці. Будь ласка, ще одне і, напевно, що останнє запитання для Києва. Прошу.

Кореспондент з Києва: Прошу. Є у Вас запитання?

Мешканка Києва: Белецкая. Город Киев. У меня такой вопрос к Тарасу Чорновилу. Существует ли общая стратегия „Партии регионов” на тот случай, если результаты выборов не удовлетворят оппонентов «оранжевых», и они пойдут на радикальные меры? Спасибо.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Значить, стратегія існує, про все говорити не буду, але ця стратегія передбачає дуже серйозні юридичні кроки, міжнародні дипломатичні кроки і кроки, які є основою громадянського суспільства, тобто, акції громадської непокори. Наші...

ВЕДУЧА: А пан Кивалов, як людина, котра керує юридичну іпостась дії партії перед виборами, це втілення цієї стратегії?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Пан Кивалов займається виключно юридичними питаннями, які відірвані від політичних процесів. Я говорю про процеси зараз, відповідь на те, політичні. Тому що спроба зірвати вибори нашими опонентами, які побачать, що результати їх не задовольняють, це є процес не юридичний, це є злочинний, політичний.

ВЕДУЧА: Наприклад, хочеться уявити собі, яким буде, якою буде поведінка, що ви будете робити, що буде першого, другого, третього вересня?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Я Вам не розкажу, я Вам не розкажу всіх деталей. Першого, другого, третього...

ВЕДУЧА: Наприклад?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Якщо буде спроба зірвати вибори по ряду округів і дільниць на сході, на півдні України, зрозуміла річ, що результати виборів не будуть підбиті, буде діяти далі діюча сьогодні Верховна Рада. Якщо цього не буде, якщо вибори пройдуть хоча би відносно чесно, хоча ми розуміємо, що вкидування бюлетенів нашими опонентами буде відбуватися, ми будемо спокійно чекати прийняття рішення Центральною виборчою комісією, будемо відстоювати те, щоб нова Верховна Рада в належний термін після всіх оскаржень, всього іншого вступила в свої дії.

ВЕДУЧА: Дякую. Ми знову йдемо на рекламу. Але не перемикайте ваші телевізори, ще будуть запитання від людей, нам є ще про що говорити, тільки про головне.

Реклама

ВЕДУЧА: Доброго вечора ще раз. Ви дивитесь „Тільки про головне”, спеціальний проект на каналі „1+1”, де говорять лідери політичних списків. Наш гість сьогодні – це Тарас Чорновіл. А за планом у нас далі ще запитання, запитання, котрі, я сподіваюсь, зараз ми будемо вже чути з інших міст України. Донецьк, ми раді вас чути, будь ласка, ваше слово, питайте.

Кореспондент з Донецька: Доброго вечора, Київ. І одразу переходимо до запитань.

Мешканець Донецька: Борис Соенко. Уважаемый Тарас Вячеславович, по Вашему мнению, состоится ли инициированный «Партией регионов» референдум, который значит достаточно много и для меня лично, и для жителей Донецка? Ведь Президент, насколько я реформирован, может не подписать закон о его проведении, мотивируя это в частности тем, что вопросы, вынесенные на него, на этот референдум, ему не нравятся. Спасибо большое.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Знаете, Борис, дело в том, что я абсолютно разделяю Вашу озабоченность. Мы приняли решение проводить этот референдум, но мы никогда не переступаем закон. И согласно закону, к сожалению, действующему закону, именно от Президента зависит, когда провести референдум, он не может запретить, он может оттягивать во времени.

ВЕДУЧА: Це питання може стати майбутнім питанням компромісу в новому складі нового парламенту між певними політичними силами?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Ні, я скажу, інакше буде, буде те, що ми маємо певну лінію, це і виконання повно Європейської мовної хартії, розумієте, ті принципи, за якими живе Європа, за якими не хоче жити Президент.

ВЕДУЧА: Ви про це вже говорили. Тобто, Ви кажете, ми маємо певну лінію, ви її додавите?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Доки не буде, доки не буде питання вирішене референдумом, ми будемо день за днем проводити закони Вадима Колісниченка, інші напрямки, які стосуються цього, які не шкодять українській мові, які допомагають російській. Знаєте, одна фраза ще, ті, хто найбільше печуться сьогодні за українську мову, вони, десь ображаючи російськомовних громадян, ні одної копійки не дали, ні одного поруху пальця не зробили, щоб допомогти, скажімо, тій же самій „Кримській світлиці”, українській газеті, Сватівській, на Луганщині, школі мистецтв. Вони пробували закрити, ліквідувати те українське, що було, а на словах великі патріоти. Тільки „Партія регіонів”, уряд Януковича, дбаючи і про інтереси громадян російськомовних, серйозно дбаючи, бо тут є певні зобов’язання, це наші виборці в першу чергу, але зробили дуже багато і для української мови.

ВЕДУЧА: В такому разі чи можете Ви мені сказати, скільки в Донецьку, наприклад, там, чи в Луганську, чи в Харкові місцевих газет українською мовою?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Сказати не можу, я можу сказати Вам одне, що в Тернополі, в Івано-Франківську Ви не знайдете на книжкових розкладках практично жодної української книжки. Давайте не шукати за такими принципами. Ви там знайдете...

ВЕДУЧА: Ні, просто Ви кажете, що „Партія регіонів” дбає, тому що це люди, ми просто беремо ті міста, де „Партія регіонів” реально керує процесом. Власне, хочеться побачити результат.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Наскільки я знаю, значить, перше, наскільки я знаю, там, дійсно, є теж і українські видання, я просто не маю можливості їх всіх аналізувати. Але що стосується безпосередньо роботи, знаєте, можна кричати, як десь там хтось притисняє українську мову в Криму, але можна відкрити гімназію в Криму і питання відійде.

ВЕДУЧА: Ми не кажемо, бачте, немає в нашій риториці про притиснення, просто я спитав, можливо, Ви знаєте кількість, Ви кажете, не знаєте, в такому разі...

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Я думаю, що наші колеги, можливо, з Донецька, які з того боку представлені...

ВЕДУЧА: А, можливо, до речі, люди хтось може інформацію сказати.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Але мене цікавить трошки інше. Знаєте, великий був гріх Ющенка, коли він попробував оцей вбити клин між людьми за мовною ознакою, за ставленням до історії, оце, дійсно, великий гріх.

ВЕДУЧА: Донецьк, прошу вас, давайте ще одне запитання, бажано коротке, щоб нам вистачило часу.

Мешканець Донецька: Леонов Олег Леонидович. Тарас Вячеславович, сейчас перед выборами все партии обещают избирателям золотые горы, «Партия регионов» так же выдвинула целый ряд социальных инициатив, которые направлены на улучшение жизни людей. Мне лично эти социальные инициативы очень симпатичны, вот. Вопрос, где гарантии того, что социальный пакет предвыборной программы «Партии регионов», социальные обещания будут выполнены, что эти социальные обязательства не останутся бумажной декларацией? Спасибо.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Олег Леонидович, уже больше обещаний в «Партии регионов» нет, они закончились 20 числа, когда партия приняла к рассмотрению проект бюджета закона, закона о государственном бюджете на следующий год. Все социальные инициативы просчитаны, не как говорит Кириленко, что нужно какие-то 170 миллиардов гривен искать, найдены эти деньги, они расписаны по доходам, они расписаны по налогам, которые будут собираться, они расписаны и по областям, по распределению, и это уже реализовано. Бюджет никогда не урезался в сторону уменьшения ни одним правительством. Он может только наращиваться, когда будут найдены еще какие-то возможности и ресурсы. Потому на сегодняшний день «Партия регионов» больше не обещает, мы то, что пообещали, мы уже заложили. Это уже будет.

ВЕДУЧА: Пане Тарас, давайте в конструктивну площу. Чи можете Ви знайти компроміс в діалозі з іншими політичними силами, БЮТ, „Наша Україна”, щоб ваші обіцянки додати до їхніх обіцянок і зробити щось середнє арифметичне? Бо те, що подав Азаров, це в жодному разі ніяк не враховує точку зору опозиції, це також неправильно.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Знаєте, а Ви…

ВЕДУЧА: Двома словами і наступне запитання.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Добре. У мене маленьке питання, а хтось знає точку зору опозиції, я ручаюся, ну, скажіть мені, ні, одну секунду, одну, секунду, давайте зараз згадаємо...

ВЕДУЧА: В цієї людини Ви зараз забираєте час на запитання.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Ні, так Ви мені задали питання.

ВЕДУЧА: Я кажу, ви згодні сісти і вивести знаменник?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Відповідаю, ми запросили представників опозиції, вважають...

ВЕДУЧА: Згодні чи ні?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Ну, Ви мені не дасте відповідь дати на питання? Я Вам відповідаю. Ми запросили представників опозиції прийти в бюджетний комітет і в належному законом способі внести свої пропозиції до закону про бюджет. Хай Юлія Володимирівна принесе прораховані розрахунки, як за два роки повернути вклади в Ощадбанках.

ВЕДУЧА: Ви відповіли, ми до цієї теми повернімося в четвертому випадку, в четвертому нашому блоці. Будь ласка, шановний, Ваше запитання. Прошу.

Мешканець Донецька: Сергей Богачев. Тарас Вячеславович, если посмотреть на сайт Центризбиркома, мы увидим, что постоянно в Донецкой области производятся изменения в составе участковых комиссий, окружных, в частности в Красноармейске участковая и окружная комиссия от «Нашей Украины» четыре раза проходила замену. То есть, идет систематическая работа на блокирование работы комиссий, на срыв выборов. Скажите, пожалуйста, Вы готовы к тому, чтобы, «Партия регионов» готова к тому, чтобы защитить голоса тех избирателей, которые будут отданы за «Партию регионов»? Будьте добры.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Сергей, то, о чем Вы говорите…

ВЕДУЧА: Ви про це вже казали.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Але я маю право відповісти нашому глядачу.

ВЕДУЧА: Маєте, тільки стисло.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Значит, Сергей, это и ложилось как раз в основание заявления Януковича, очень жесткого заявления, которое немножко перекрутили. Суть его – если попытаются на Донбассе, на юге Украины снивелировать ваши голоса, выборы не пройдут. Будет работать предыдущий парламент, а мы будем принимать весьма и весьма жесткую реакцию и жесткие контрмеры.

ВЕДУЧА: А у Вас не виникає для себе якогось запитання і відповіді, чому люди спочатку з’являються в цих комісіях місцевих, а потім відмовляються?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: А в мене є відповідь.

ВЕДУЧА: Чому?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: В мене є відповідь. Ті люди вже повідомили нас, що від них, поставили їм вимогу, що особливо головам і секретарям комісій окружних, дільничних від «Нашої України», а зараз вже і від БЮТ, після завершення дня голосування не підписати протокол і не підбити підсумки результатів виборів на цих дільницях.

ВЕДУЧА: Тобто, інших причин, там, скажімо, тиску, Ви не припускаєте?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Там інших нема. Ті люди є дуже часто чесними, нормальними людьми, крім того, знаєте, за це передбачено сім років тюрми. Вони не хочуть робити, виконувати злочинні накази, які їм приходять з центральних штабів.

ВЕДУЧА: Дякую, Донецьк. І зараз ми зможемо почути Вінницю. Вінниця, ми так само вас дуже раді чути, і, будь ласка, наступний час ваш. Питайте, Тарас Чорновіл готовий відповідати.

Кореспондент з Вінниці: Вітаємо, Київ. Ми вас бачимо. В нас тут на площі десь близько 20 чоловік зібралося. І перше питання таке, яке дуже цікавить жінок.

Мешканка Вінниці: Я Трачук Наташа з села Сосонки. Зараз я знаходжуся у відпустці декретній, але така у нас соціальна захищеність, що я змушена покидати дітей вдома самих, так як у нас в селі немає дитячого садочка, і змушена йти працювати. Я хочу просто почути від Вас, яка в нас на Україні соціальна захищеність наших дітей, соціальна захищеність нашого материнства?

Кореспондент з Вінниці: Дякую. Ми зрозуміли питання.

ВЕДУЧА: Частково ми так само про це вже говорили.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Ну, але є…

ВЕДУЧА: Давайте про дитячі садочки якось сконцентруємось.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Добре.

ВЕДУЧА: Ця ситуація якось може змінитись?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Ви знаєте, нам зараз доводиться відновлювати те, що знищувалося впродовж, навіть не тільки нашими опонентами, вони дуже цим гарно торгували, але взагалі від початку незалежності України. От зараз подивіться просто на телепрограму, вашу в тому числі на вашому каналі, кожен тиждень ви даєте матеріал, що десь відкривається нова школа, новий дитячий садочок, особливо початкові школи. Колись в Україні була така кількість будівництва? А показують десь тільки одну десяту, тільки коли хтось з високо посадовців приїхав на це відкриття. Ніколи ще не будувалося в Україні стільки шкіл, навіть в радянські часи, як зараз будується. Ця віднова пішла. Розумієте, оце і наш погляд, що має мати відчути, що вона може народити дитину, і для цієї дитини ми маємо провести оцю всю лінійку, і навчання в школі, і забезпечення, фінансове забезпечення дитини починаючи з трьох років і далі.

ВЕДУЧА: Зрозуміло. Тобто, Ви це так само записуєте в позитив саме вашого уряду, а...

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Безумовно, а я Вам скажу, чому.

ВЕДУЧА: А півтора роки тому, скажімо, цих будов геть не було?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Знаєте, я не хочу звинувачувати уряд Тимошенко в тому, що вона не будувала шкіл. Знаєте, чому? А тому що вона не мала за що будувати. Тому що вони розвалили економіку. Коли ріст економіки був 12 процентів, ми могли будувати, коли сьогодні піднялося вже майже до восьми процентів, ми маємо за що, ми маємо бюджетний ресурс, щоб будувати дитячі садочки, будувати нові школи. Тимошенко довела до того стану, що їм довелося навіть зарплати вчителям, які підвищувались, які мав дати уряд на це гроші, виплатити з місцевих бюджетів. Звідки Алчевські, звідки прорвані магістралі...

ВЕДУЧА: Немає у нас зараз в студії Вашої опонентки, напевно, вона б мала відповідь. Давайте так, якщо людини третьої немає, не будемо звинувачувати, це є не коректно. Будь ласка, Вінниця, ваше наступне запитання.

Мешканка Вінниці: Чи зможемо ми обирати і коли зможемо обирати голів райдержадміністрацій, губернаторів, щоб вони були підзвітні нам, народу, а не одній окремій особі в державі?

ВЕДУЧА: А Вас не дивують такі от лояльні питання Вам з різних міст?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Знаєте, мене це не дивує, я вчора буквально був у Вінниці, я вчора спілкувався у Вінницькій області з людьми, і дуже багато людей задали саме це питання, при чому людей, які не мали, там, символіки „Партії регіонів”. Тому це мене не дивує. Тим більше, я думаю, що ваш кореспондент, напевно, не підіграв би якійсь одній політичній силі. Це питання болить всім. Всім надокучила оця, знаєте, не конституційна, не нормальна вертикаль влади, коли відбуваються відверто диверсійні речі. Та ж сама Миколаївщина, ми будемо ще з ними спілкуватися, коли 50 мільйонів гривень лежить для газифікації, для інших речей, а губернатор пішов у відпустку, не розподіляє, от він хоче чи не хоче. Губернатор приймає рішення, губернатор не робить.

ВЕДУЧА: Давайте переведемо в конструктив, багато Ваших колег...

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Значить, коли ми це зробимо.

ВЕДУЧА: Так.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Два варіанти відповіді. Якщо буде таки проведено референдум, після референдуму це відбудеться, це зобов’язуюче рішення, згідно з рішенням Конституційного Суду.

ВЕДУЧА: Одразу після референдуму чи?..

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Ну, процедура є, але там є певні зобов’язуючі, там було виписано Конституційним Судом, що це обов’язково. Якщо Президент не дасть провести референдум, ми будемо шукати 300 голосів для цього.

ВЕДУЧА: А за рахунок кого?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Будемо звертатися до всіх політичних сил.

ВЕДУЧА: До БЮТ?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Знаєте, до всіх. Це є те питання, яке необхідне для країни, без цього нормально країна працювати не зможе. Тому що не може бути сили, яка закладена від Конституції як сила саботажу.

ВЕДУЧА: Тобто, теоретично ви зможете проти Президента, якщо вам потрібно, знову з БЮТ домовитись?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Знаєте, давайте домовимося так, ми не проти когось домовляємося, в нас є програмні принципи.

ВЕДУЧА: Подолання вето, це означає подолання точки зору Президента, тому що він ветує.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Подолання вето – це є відстоювання своєї точки зору, не зважаючи на те, що проти неї стоїть Президент. Якщо Президент хоче зберегти в Україні феодальну систему влади, губернатори – це феодальна, феодали і васали.

ВЕДУЧА: Пане Тарасе, я Вас питаю, з БЮТ можлива співпраця? Ось і все. Суть запитання стисла.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Суть відповіді – співпраця можливо з усіма без винятку, хто поділяє наші ідеї в тій чи іншій сфері.

ВЕДУЧА: Дякую.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Але це не означає, що буде коаліція такого плану.

ВЕДУЧА: Вінниця, ще одне ваше запитання. Прошу.

Мешканка Вінниці: Мельниченко Майя Ивановна, голова второй дільниці. Я задаю такой вопрос, который болит, наверное, всем головам, сейчас находящимся на своих рабочих местах. Такого бардака, извините за такое слово, как есть со списками, не было ни на одном предыдущем у нас выборах. Что нам конкретно за эту неделю можно сделать, чтоб унеможливити вот этот вот процесс, чтобы можно было людям…

Корреспондент з Вінниці: Дякую, питання зрозуміле.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Ми просили і настоювали, давайте підождемо, ще два місяці було потрібно, щоб за функціонувати, два-три місяці, державний реєстр виборців. Знаєте, комусь дуже було спішно, я думаю, хтось був зацікавлений, щоб було таким бедламом. На сьогоднішній день по Вінницькій області вчора, я маю інформацію, була проведена нарада обладміністрації з усіма там головами окружних комісій і тими керівниками місцевих влад, там, де є окружні комісії, це питання розглядається. Наші представники від „Партії регіонів” працюють у всіх цих робочих групах офіційно, які зараз допрацьовують списки. Ми виявили неймовірні, знаєте, деякі речі, де я можу говорити, зловживання.

ВЕДУЧА: Що робите?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Виправляємо, виправляємо при допомозі міських, селищних голів місцевих депутатів, які мають теж на це вплив, а, на жаль, тільки в останній стадії. Спочатку це все подавали, на превеликий жаль, адміністрації. Оце знову щодо того, що мають вони бути.

ВЕДУЧА: З Вінницею все. На жаль, час у нас не гумовий. Панове, я вам вдячний у Вінниці, хто прийшли задавати запитання. І, наскільки розумію, Миколаїв вже готовий перейняти цю ефірну естафету. Доброго вечора вам, шановні люди. Будь ласка питайте, Тарас Чорновіл готовий відповідати.

Кореспондент з Миколаєва: Доброго вечора, незважаючи на примхи погоди, в Миколаєві таки зібралися люди, які готові поставити свої запитання Тарасові Чорновілу. Перше.

Мешканка Миколаєва: Чистякова Татьяна. У меня вопрос следующего содержания. Тарас Вячеславович, скажите, пожалуйста, почему в списке вопросов, которые «Партия регионов» вынесла на референдум, нет вопроса о доверии Президенту?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Тому що ми завжди виконуємо закони. Є рішення Конституційного Суду. І колись, коли Кучма пробував висловити через референдум питання про розпуск Верховної Ради, а потім Тимошенко про недовіру Президенту Кучмі, Конституційний Суд сказав, є процедура, яка виписана в Конституції, тільки за неї це може бути. Ми не можемо порушувати конституцію. При всій нашій нелюбові до Президента, ми не уподібнюємося йому. Але я надіюся, що нам, при допомозі миколаївців зокрема, вдасться в наступній Верховній Раді „Партії регіонів” мати більшість голосів...

ВЕДУЧА: Тут нема часу для агітації.

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: А це не агітація. Я говорю, що ми надіємося, я не закликаю. А разом з партнерами по коаліції мати конституційну більшість, і тоді це питання поставити досить серйозно.

ВЕДУЧА: Наступне питання прошу.

Мешканка Миколаєва: Ирина Деревянко. Скажите, пожалуйста, во время визита Виктор Федорович Янукович заявил, что не допустим фальсификации на выборах, скажите, пожалуйста, каким образом?

Тарас Чорновіл, «Партія регіонів»: Знаєте, про це сказати не можна, деякі речі вже зроблені. І після тої заяви, коли стало зрозуміло, що якщо будуть іти дальше підготовки до фальсифікації таким способом, що просто вибори не відбудуться, довелося втрутитися представникам і Президента, і десь свою політичну силу трошки обсадити. Я знаю, що Марина Ставнійчук, представник Президента...

ВЕДУЧА: Ну, що за слова «обсадити»? Ну, пане Тарасе…

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Ну, знаєте, я би не хотів цитувати і Ваші слова в ефірі, я не один раз чую від Вас подібне. Давайте не робити з себе святих. Так от, зупинити деякі дії, які дозволяються собі робити представники президентської сторони.

ВЕДУЧА: А Ви маєте докази, щоб не хтось когось просив, а як в цивілізованій державі, щоб на це реагували пани Цушко і Медведько? Якщо є підстави для звинувачень, то мають бути докази. Якщо мають бути докази, то людина має відповісти.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Для звинувачень потрібно, щоб були підстави, потрібно, щоб були письмові розпорядження. Поки що наші політики працюють усними розпорядженнями.

ВЕДУЧА: Того цього немає?

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Але сам факт, що не могли в ряді регіонів відшукати і запросити на засідання комісії представників саме «Нашої України», і що вони свідомо зривали кворум, то це вже була достатня підстава, щоб про це говорити. Зараз я надіюся, по кількох областях ми зможемо навести докази факту підкупу виборців, який йдеться нашими опонентами просто фатальним розмахом. Зокрема Миколаївська область теж в тому числі.

ВЕДУЧА: Миколаїв, ваше наступне питання, прошу.

Мешканець Миколаєва: Александр Курченко. Тарас Вячеславович, у меня вопрос по тарифам. Не те тарифы, которые выросли здесь и обвиняют местные власти, что они подняли тарифы. Ведь, когда было правительство Тимошенко газ стоял по 17 копеек для населения. Хорошо, ладно, в 2005-м году газ стоял по 17 копеек, а сейчас стоит гораздо дороже, по цене российского газа. Бензин стоял 3,20, а сейчас 4,80. А ведь тарифы, они все складываются из энергосоставляющих. Почему киевское вот ваше правительство устраивает такие вот цены в Украине?

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Тому що попрацював дуже гарно уряд Тимошенко. Знаєте, я маю не згадувати знову чуже прізвище, коли мені це закинули? Знаєте, давайте не зомбувати самих себе.

ВЕДУЧА: Це не при її уряді зросла ціна на газ.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: При її уряді ціна на газ почала зростати і росла вже тоді. При її уряді розвалили домовленості з Росією, з якою ми мали чіткі домовленості, підписали, що ми перед Росією маємо зобов’язання на п’ять, шість років вперед по транзиту, а Росія перед нами на півроку має зобов’язання.

ВЕДУЧА: А вона каже, що це все було при уряді Єханурова.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Це все почалося… Я можу назвати дати. Заяви Тимошенко і Ющенка – лютий і березень 2005-го року. Розрив угоди першої з Росією в серпні 2005-го року. І тільки четвертого січня при уряді Єханурова відбулися наступні дії. Дальше підвищення цін відбулося за постановою Кабінету міністрів від квітня-місяця урядом Єханурова.

ВЕДУЧА: Ну, історія всім відома.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Зараз на сьогоднішній день ми, принаймні, зупиняємо ріст цих тарифів. І сказати, що вони зараз зростають при тому, що нам поставлено в абсолютно глибоку було діру і передано уряду було ситуацію в критичному стані, але сказати, що зараз ми продовжуємо цей ріст не можна. Те, що було, ми зупинили, а компенсаторні механізми…

ВЕДУЧА: 40 секунд до реклами. Давайте ще раз дамо миколаївцям слово, а вже потім перериваємося на комерційні справи. Прошу.

Мешканець Миколаєва: Здравствуйте, Киев. Старцев Николай. Вопрос такого плана. Сейчас на валютном рынке сложилась такая ситуация, что курс доллара по отношению к евро падает, а курс гривны по отношению к доллару удерживается искусственно. Вопрос, как «Партия Регионов» планирует бороться с надвигающейся инфляцией?

ВЕДУЧА: Дуже добре питання, між іншим. Слід тримати курс гривні чи у вільне плавання?

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Ви знаєте, курс гривні треба, все-таки, контролювати і Нацбанк не має права пускати у вільне плавання. Основне, щоб ці процедури… Розумієте, все одно зміни будуть, але інфляції, гіперінфляції, найгірші процеси відбуваються тоді, коли вони є скачкоподібними. Держава має золотовалютний резерв на цьому уряді. Це уряд знову зараз його збільшив. І ми можемо робити так, щоб ці скачки… Щоб це не було сачків, щоб це був повільний процес.

ВЕДУЧА: Відпускати, але повільно?

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Це має бути відпускання повільне.

ВЕДУЧА: Скажіть терміни. Я розумію, що Ви не банкір.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Термін? Бюджетний рік.

ВЕДУЧА: За бюджетний рік?

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: За бюджетний рік. Вираховується на бюджетний рік. Уряд приймає рішення з цього приводу, Нацбанк вносить, уряд затверджує, Верховна рада затверджує і після того держава йде в тому коридорі. Будь-які виривання з нього чи в один бік, чи ревальвація в другий бік – це є удар по своєму виробнику чи по своїх громадянах.

ВЕДУЧА: Дякую. Дякую вам, миколаївці. Ми йдемо на рекламу, після котрої буде остання частина нашої програми, де будемо спробувати, принаймні, розставляти крапки над літерами «і». Не перемикайте ваші телевізори.

Реклама

ВЕДУЧА: Ми знову повертаємось до студії. Це проект «Тільки про головне». Тут перші номери першої п’ятірки, першої десятки політичних сил, котрі йдуть на вибори і говорять про те, що болить їм, ну, і по можливості про те, що болить державі. Сьогодні у нас Тарас Чорновіл, гість в студії. Пане Тарасе, давайте знову повернімося до розмови. Ми так тільки боком зачепили той документ, котрий Азаров приніс до парламенту. Ви сказали, що ось вони, там, опозиція не хочуть і не хотіли брати участь у його підготовці, але ці політики сказали: «Це політичне вирішення питання - вибори». Опозиція сказала чітко: «Ми не прийдемо до парламенту», тому що їх поява там – це означає, визнати, що Морози є легітимний спікер, що ви легітимний парламент і так далі.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: значить, перше – я дуже Вас попрошу проект закону «Про державний бюджет»… Давайте не робіться більшим антиконституалістом і порушником законів, ніж президент України.

ВЕДУЧА: Пояснень питаю.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Президент визнав, що проект закону «Про державний бюджет» легітимно розроблений Кабінетом міністрів. Він дискутує з Кабінетом міністрів щодо легітимного проекту закону.

ВЕДУЧА: Під сумнів не ставиться, а ставиться під сумнів поява цього у Верховній раді.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Все, а Верховна рада… В Верховну раду зобов’язаний вносити це уряд і він вніс. Ми юридично доказуємо… Якщо Ви мені дасте раптом п’ять хвилин, а не дасте, я Вам докажу, що Верховна рада легітимна і «Наша Україна», і БЮТ можуть працювати депутатами.

ВЕДУЧА: Не дам часу.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Добре. Не ставимо це питання.

ВЕДУЧА: Ну, часу, насправді, немає.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Верховна рада не прийняла жодного поки що вирішального рішення щодо цього. Вона прийняла до розгляду, далі працює бюджетний комітет. Він міг би працювати з бюджетом і без голосування Верховної ради. Комітети згідно 82-ї статті не припиняють своє існування в Верховній раді, як і депутати. Тільки якщо 82-а стаття дійсно була реалізована, то сесійні засідання не можуть відбуватися. В комітеті опрацьовується цей законопроект.

ВЕДУЧА: Виходячи з Ваших зараз… Не ставлю під сумнів жодного слова. Виходить, що виносити на розгляд парламенту в сесійному засіданні не було потреби, комітети могли працювати, уряд працює…

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Секунду. Є процедура виписана бюджетним кодексом. Ми йдемо 100-процентно за нею.

ВЕДУЧА: Згадайте, що є політична криза в державі і політично вирішувати її погодились всі.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Так от, ми її політично вирішимо одним єдиним способом, ми сказали, що ми йдемо на позачергові вибори, але ми не будемо вирішувати… Давайте зрозумійте одну річ – ми не будемо вирішувати політичну кризу тим, що і ми теж будемо, мовляв, витирати ноги об конституцію. Дві фракції в Верховній раді разом з президентом розтоптали конституцію. Ми не маємо права до них приєднуватись. Ми працюємо над бюджетом.

ВЕДУЧА: Давайте не повторюватись, риторики…

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Тепер без риторики. Всі обіцяють. От було питання, що всі обіцяють. Ми більше не обіцяємо. Проект закону «Про державний бюджет», дискусія основного нашого опонента президента щодо цього закону йде в досить конструктивному руслі, він говорить, що уряд ще може знайти ще десять з чимось мільярдів гривень, ми будемо шукати. Що уряд може ще додати якісь там певні пільги. Ми їх будемо шукати і постараємось… І я вам скажу, що третього читання, очевидно, вже новий склад Верховної ради врахує ще й пропозиції президента, але президент по суті не розкритикував жодного положення бюджету і він цим підкреслив, ми зробили прекрасний бюджет, реальний для виконання, який дає колосальні соціальний і економічний скачок.

ВЕДУЧА: Знову Ви прийшли до того, що Ви хвалите себе. Скажіть, будь ласка, скільки?..

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: А чому би я мав не хвалити себе, коли наші опоненти то в щитових півроку сидять, то щось руйнуємо, а ми працюємо?

ВЕДУЧА: Давайте подивимось на майбутнє. Пане Тарасе, скільки людей, народних депутатів голосувало, я маю на увазі людей, підкреслюю, а не карток в парламенті, за той самий проект бюджету? Камери засвідчили, насправді, кількість. Будь ласка, Ваша політична чесність. Скільки?

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Я особисто голосував. І скільки я не рахував. В будь-якому випадку, якщо хочете політичну чесність, я теж би хотів, щоб всі депутати сиділи під час засідань в залі Верховної ради і всі разом так само, як я голосували. Але будьте тоді послідовними. Будь-які прийняття рішень, які були і проти нас, голосувалися так само дуже часто четвертиною чи третиною депутатів.

ВЕДУЧА: Те ж саме?

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Це треба вирішувати для всіх.

ВЕДУЧА: А тепер до депутата зі стажем, чи може зараза правних будь-який, чи може він подати в суд на те, що насправді депутати порушили закон, депутат був відсутнім в сесійній залі, а картка проголосувала за щось? Ми можемо це оскаржити, скасувати цей бюджет?

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Ні, ми цього не можемо скасувати. З цим питанням вже зверталися до Конституційного суду.

ВЕДУЧА: Закликати до порядності депутата українського неможливо в цьому разі?

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Ви знаєте, закликати до порядності, то треба зробити… Верховну раду розвернути в нормальне правове русло тим способом, що відмінити от ті всі пільги. Ми відмінили. Нехай президент підпише, які є, щоб вони не були такими привабливими.

ВЕДУЧА: Я Вас не питав про пільги, але факт, пан Азаров підтвердив, що всі пільги, котрі Ви кажете, що відмінили, вони включені до наступного бюджету.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: А я Вам поясню, чому. Ми прийняли закон, яким скасували. На законі є підпис президента? Немає, він відмовився підписувати. Якщо уряд не врахує діючий закон сьогодні, проти нього от вже тоді і подадуть в суд. Причому, знаєте, хто подасть?

ВЕДУЧА: Хто?

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Найсмішніше – бютівці ж подадуть, ті, які вносили всі ці пільги.

ВЕДУЧА: Ми нічого не відмінили. Давайте називати речі своїми іменами. Все, про що було пафосно заявлено, все присутнє в розподілі проекту бюджету.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Закон вступає в силу… Ну, я Вас маю вчити? Ви знаєте самі прекрасно, конституції Ви, мабуть, читали. Закон вступає в силу з того моменту, як на ньому поставить підпис президент, все. Президент відмовився скасовувати пільги і на цьому… А знаєте, чому? А знаєте, скільки?.. Там же є і президента… Знаєте, скільки коштує?..

ВЕДУЧА: Хочу сказати своє слово.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Добре. Я останню фразу скажу перед тим, як передам слово Івану Малковичу, якого дуже глибоко шаную. Тому що там заторкнуті інтереси президента, які коштують країні три мільйони гривень на день, от і все.

ВЕДУЧА: Ну, Ви мою фразу… Це мав я сказати, я мав сказати, що зараз наша совість буде – це буде Іван Малкович, котрого ми всі дуже шануємо. Пане Іване, Ви людина далека від політики. Скажіть, будь ласка, Ваші враження стосовно всього почутого? Ви вірите?

Іван Малкович, поет, книговидавець: Ну, я був трохи… Добрий вечір.

ВЕДУЧА: Добрий вечір.

Іван Малкович, поет, книговидавець: Я був дещо тортурований тут, бо мене посадили, я 20 хвилин дивився. Я не дуже люблю політичні програми і мало з політиків, кого я міг би слухати, а ще менше, кому міг би вірити. Взагалі, знаєте, був минулого тижня форум видавців у Львові. І в розмові з одним російським відомим письменником я говорив, поскаржився, кажу: «Вже нас всіх так дістала оця політична жабо-мишо-драківка. Вона вже нам в печінках сидить. Вони з’ясовують стосунки між собою. Важко комусь вірити». А він каже: «Ви знаєте, Ви не уявляєте свого щастя. Ви щасливі, тому що у нас в Росії такого немає, в нас тихо, спокійно, як в могилі і ми котимось в тоталітаризм. Так що Ви радійте, що в вас такі дискусії». Тоді ми почали думати, що в нас позитивного є, бо не тільки я, а було ще кілька літераторів. І ми почали думати про якісь навіть позитивні речі про політиків.

ВЕДУЧА: Чи знайшли такі?

Іван Малкович, поет, книговидавець: Ну, от ми намагалися. Це було майже неможливо. Ну, от почали думати, що позитивного в останній час. Ну, гарна гра тандему Ющенко і Тимошенко, коли вони зупинили це малоросійське сповзання в такий тоталітаризм. Відмітили, що Янукович виявив дуже гарні здібності, навіть блискучі у вивченні української мови. Відзначили, що дехто з політиків вчиться переконливо дискутувати. Наприклад, лідер «Свободи» з комуністами на радіо «Ера», він, коли комуністи запитали його: «А що ж Ви ж безплатно вчилися в школі, безплатно вчилися в інституті?». Він відповів дуже, мені здається, гарно. Він каже: «Так, абсолютно безплатно і не тільки це. Мою маму п’ятирічну і абсолютно безплатно на десять років відвезли до Сибіру, і мого дідуся 34-річного абсолютно безплатно заживо замурували комуністи за те, що вважали, що я націоналіст». Тобто, я бачу, що політики, ну, вчаться і дискутувати. Але нічого позитивного ми, звичайно, не могли знайти в комуністах. І коли бачимо цю рекламу відверто українофобську, то мені здається, що будь-яка держава, яка себе поважає, вона повинна би все зробити для того, щоб комуністична партія була заборонена, тому що ми бачимо, що це не повноцінні політики.

ВЕДУЧА: Пане Іване, у нас сьогодні гість не комуніст. Давайте не будемо взагалі про них зараз згадувати.

Іван Малкович, поет, книговидавець: Добре, добре.

ВЕДУЧА: В нас є інший герой, інша партія. Ймовірно, я припускаю, Ви маєте якесь питання, котре хотіли би задати політику. Якщо ні, то ні. Але прошу, задайте його.

Іван Малкович, поет, книговидавець: Я, знаєте, з того краю такого суворого, де люди не дуже добре ставляться до тих людей, які ну, зрадили будь-коли в будь-який ситуаціях, тому в мене немає питань до цього політика.

ВЕДУЧА: Я Вам дуже вдячний.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Але я хотів би…

ВЕДУЧА: Ми ж домовились не перебивати.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Я думаю, що я мав би тут трішки відповісти. Знаєте, пан Малкович, якого я, незважаючи ні на які його шпильки в мій бік все одно глибоко шаную і мав би запитати, не зрадили, скажімо, ідею націонал-демократії, яка для Львова важлива?..

ВЕДУЧА: В нас півтори хвилини до кінця програми.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Партії, які продали за два місяця в списку націонал-демократичну ідею? А не хочеться йому спитати, чи не зрадили, скажімо, бютівці цю ідею, про яку ми говорили?

ВЕДУЧА: Ми пана Івана не чуємо. Ваші емоції? Давайте їх зараз в ефір.

Іван Малкович, поет, книговидавець: В мене до Вас запитання. Можна, так? Чути мене, так?

ВЕДУЧА: Так, так.

Іван Малкович, поет, книговидавець: В мене є до Вас запитання. Ви, ну.. Батько Ваш – герой справжній України. І як можна пояснити, що «Партія Регіонів» хоче проводити референдум з української мови? Який ще референдум треба, коли три, чотири роки тому назад був перепис населення і людям було задано питання «Яку мову ви вважаєте рідною?», і майже 70 відсотків визнали рідною українську мову, то який референдум ще треба? Це ж найвище… Ну, вже був референдум. В той момент…

ВЕДУЧА: Ми не можемо перебрати. 40 секунд. Пане Іване…

Іван Малкович, поет, книговидавець: Пане Віталію, в той момент, коли російський уряд 500 мільйонів доларів дає на книжки в бібліотеки свої російські, то наш уряд навіть не може дати…

ВЕДУЧА: Не можемо, не можемо. Дякую. Пане Іване, не можемо більше перебрати. Нас просто чекає підсумковий випуск. Алла Мазур не пробачить. Останнє Ваше слово, Ваше?..

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Коротко.

ВЕДУЧА: 30 секунд, прошу.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: Зробили для того, щоб пан Малкович міг зробити свій вибір за українську мову, щоб інші могли сказати свою думку.

ВЕДУЧА: Все.

Тарас Чорновіл, «Партія Регіонів»: І щоб наш уряд міг дати більше, ніж уряд Росії на книговидання, стільки щоб ми могли дати на українську культуру. А ми дали більше.

ВЕДУЧА: Тепер точно все. Я вдячний, пане Іване. Це був Іван Малкович – совість нашого ефіру. Наш гість був Тарас Чорновіл. Далі у нас підсумковий випуск і далі цитата - «жабо-мишо-драківка» в Україні триватиме рівно тиждень до наступної суботи. Терпіння залишилось трохи. Ми побачимось. До побачення.

Стенограма підготовлена компанією Sourcer.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30313
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду