За неакуратну журналістику норвезьке ТБ платить честю і грішми

17 Грудня 2002
741
17 Грудня 2002
14:33

За неакуратну журналістику норвезьке ТБ платить честю і грішми

741
Бьорн Делі: "програма «Справи нації» телемережі TV-2 є найгіршою з будь-яких спроб сфабрикувати звинувачення у вживанні допінгу. " “Іуди!” – так написав один з глядачів на форум Інтернет-сайту норвезької комерційної телемережі TV-2, після того, як продюсер і ведучий спортивних програм Герхард Хельског вибачився на прес-конференції в прямому ефірі за те, що канал наробив помилок у програмі, що досліджувала, чи вживали норвезькі лижники допінг на зимовій Олімпіаді 1994 у Ліллехаммері.
За неакуратну журналістику норвезьке ТБ платить честю і грішми
"Ви не почуваєтеся зрадником, ніби Ви зрадили Батьківщину?”, - запитав на форумі інший. - "Якщо і є щось святе в нашій країні, так це спортивні герої і врешті-решт Олімпіада в Ліллехаммері”.

Резонанс викликала програма “Справи нації” від 20 листопада, в якій канал досліджував, що сталося з 150 найменуваннями лікарських засобів і 72 літрами замінника людської плазми, замовленими Національною збірною Норвегії для Олімпійських ігор 1994 р. Там був оприлюдений список-заявка на лікарські препарати, з яких було куплено тільки 20 найменувань, в тому числі і замінник людської плазми, який, як підозрюють, був загублений. Однак у програмі жодним чином не вказувалося і не доводилося, що норвезькі атлети вживали заборонені ліки чи допінг. Попри це невдовзі з”явився відкритий лист норвезьких зірок спорту начолі з олімпійцем Бьорном Делі. Там наголошувалося, що програма є “найгіршою з будь-яких спроб сфабрикувати звинувачення у вживанні допінгу провідними норвезькими атлетами, тоді як вони є найактивнішими противниками використання допінгу”. Спортсмени і їхні тренери обговорювали навіть можливість бойкоту TV-2.

Щоб уявити реальне значення теми, слід враховувати, що зимові види спорту для 4,5 мільйонів норвежців є своєрідною релігією, а олімпійці й чемпіони стають народними героями. Зокрема, на іграх у Ліллехаммері норвежці вибороли рекордну кількість нагород – 26, що стало предметом національної втіхи. Крім цього популярність каналу TV-2 у Норвегії за різними даними сягає біблійних пропорцій. І тут його телевізійники замахнулися на святе... Отже канал минулого місяця був змушений пережити приниження і двічі вибачитися за помилки в ефірі, а також розіслати пояснювальні листи кожному з лижників і внести добровільну пожертву в Національний олімпійський комітет на загальну суму в 685 тисяч доларів.

В окремій угоді, яку шеф TV-2 Кааре Валеброк уклав з НОК Норвегії, зазначено, що пожертва розміром 658 тисяч доларів піде на анти-допінгову рекламну кампанію всередині країни та за кордоном із метою “відбілити” норвезьких лижників. Після цього президент Норвезької федерації спорту Кьєлл О. Кран спробував перейти на жарти: “Краще погляньте: канал TV-2 досліджував тему допінгу більш як рік і не знайшов жодного доказу”.

"Якщо ви збираєтеся робити критичну журналістику про національних ідолів, про яких більшість людей не хочуть чути нічого поганого, вам слід вставати дуже рано й надзвичайно перфектно робити справу. Канал TV-2 так не зробив. Що мене здивувало, так це те, що вони вважали, що їм це минеться”. Ці слова належать Сігурду Аллерну з Норвезького інституту журналістики. З іншого боку, продюсер Герхард Хельског, який вибачився, самокритично заявив: “Я зробив паршиву роботу. Прес-конференція для вибачень не те місце, де я волів би опинитися. Називайте нас аматорами, якщо хочете!”

Спортивний скандал вихлюпнувся і за кордон, до сусідньої Фінляндії. Там тренер фінських лижників Карі-Пекка Кіро публічно порівняв Норвегію з колишньою Східною Німеччиною, яка теж ревниво й відчайдушно відкидала самі лишень припущення у вживанні спортсменами допінгу. Розгорівся газетний скандал і тренеру довелося подати у відставку. Хоча фіни стриманіше, ніж норвежці сприймали звістку про національну ганьбу – повернення 3 медалей за вживання фінськими атлетами допінгу на Чемпіонаті світу 2001 у Лахті.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
програма “Репортер”, “Новий канал”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
741
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду