Держспецзв’язку: Цифровий ефір «Еспресо», Прямого та 5 каналу відключили на  виконання рішення РНБО

Держспецзв’язку: Цифровий ефір «Еспресо», Прямого та 5 каналу відключили на виконання рішення РНБО

9 Травня 2022
6168
9 Травня 2022
14:13

Держспецзв’язку: Цифровий ефір «Еспресо», Прямого та 5 каналу відключили на виконання рішення РНБО

6168
Хто саме розпорядився відключити ефір трьох каналів, у службі не повідомили.
Держспецзв’язку: Цифровий ефір «Еспресо», Прямого та 5 каналу відключили на  виконання рішення РНБО
Держспецзв’язку: Цифровий ефір «Еспресо», Прямого та 5 каналу відключили на  виконання рішення РНБО

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України відповіла на запит «Детектора медіа» щодо причин вимкнення цифрового ефіру телеканалів «Еспресо», Прямого і 5 каналу. У службі пояснили, що причина вимкнення каналів — виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України про трансляцію спільного марафону.

Запит був надісланий 4 квітня, відповідь прийшла на адресу журналістки «Детектора медіа» 9 травня.

«Детектор медіа» запитував, хто конкретно прийняв рішення про відключення цифрового ефіру трьох каналів і як це рішення мотивоване. «На початку вересня березня РНБО ухвалила рішення про трансляцію телемарафону “Єдині новини” (рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 березня 2022 року “Щодо реалізації єдиної інформаційної політики в умовах воєнного стану”, введене в дію Указом Президента України від 19.03.2022 № 152). Мета цього рішення – забезпечити людей доступом до правдивої, об’єктивної та перевіреної офіційної інформації про перебіг війни та ситуацію в країні. Доступ до цього телемарафону мали і мають всі канали будь-якої форми власності. Концерн виконує це рішення: на всіх наявних частотах мовлення відповідно до встановленого графіку мовлення триває трансляція телемарафону “Єдині новини”», — йдеться у відповіді Держспецзв’язку.

Також служба повідомила, що Концерн РРТ «…є державним оператором телерадіомовлення, радіорелейного та супутникового зв'язку. КРРТ діє винятково в межах визначених повноважень», а з 24 лютого працює в умовах воєнного стану «стану відповідно до вимог Закону України "Про правовий режим воєнного стану", Указу Президента України від 24.02.2022 № 64 "Про введення воєнного стану в Україні" та інших нормативно-правових і організаційно-розпорядчих актів, нормативних документів. Частина цих актів мають обмежений рівень доступу».

«Детектор медіа» 16 квітня звернувся із запитами до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та Міністерства культури та інформаційної політики, щоб з’ясувати, хто прийняв рішення про відключення трьох каналів і чим воно мотивоване. Відповіді редакція дотепер не отримала.

Нагадаємо, 4 квітня Концерн РРТ вимкнув «Еспресо», Прямий та 5 канал із цифрового ефіру. Телеканали надіслали листи з цього приводу до президента, РНБО, СБУ, Міністерства оборони і Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.

Провайдер цифрового телебачення «Зеонбуд», який зараз підпорядковується державному Концерну РРТ, не знає про причини вимкнення каналів «Еспресо», Прямий та 5 канал. У Нацраді зазначили, що всі рішення регулятора є на сайті. Серед них немає рішень щодо відключення «Еспресо», Прямого та 5 каналу.

Медіарух та КЖЕ закликали Зеленського втрутитись у ситуацію з відключенням.

Також представники наукової та культурної спільнот вимагають відновити мовлення каналів.

Докладніше про цю ситуацію читайте тут.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6168
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Helga
689 дн. тому
Ну як воно їм, сподобалося швидке позасудове рішення РНБО? Бо коли аналогічне впроваджували проти інших опозиційних медіа - цим трьом мовникам це ну дуже подобалося ) Та й вам, на Детекторі, теж)
Софія
689 дн. тому
Відверта БРЕХНЯ.! 1- після рішення РНБО всі три канали подали запит на включенням марафон- жодної відповіді. Хоча канали на добровільній основі транслювали марафон. Нацрада претензійне пред'явила. РНБО відповіли, що рішення про відключення не було. Щобільше- п'ятий канал- розважальний, його рішення рнбо ніяким боком не стосувалося!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду