Туреччина може “арештувати Інтернет” і монополізувати ЗМІ

14 Травня 2002
622
14 Травня 2002
09:30

Туреччина може “арештувати Інтернет” і монополізувати ЗМІ

622
Різке збільшення кількості користувачів Інтернету в Туреччині викликало в цьому році повторне обговорення в парламенті скандального законопроекту, що має поставити турецький сегмент всесвітньої електронної мережі під жорсткий контроль.
Туреччина може “арештувати Інтернет” і монополізувати ЗМІ
Минулого року Президент Туреччини Ахмед Сезер наклав вето на цей закон про комунікації. Але, якщо парламент подолає вето, глава держави може виявитися безсилим зупинити цей закон, і його може скасувати хіба що Конституційний суд.

Численні критики охрестили скандальний законопроект “арештом Інтернету” і сказали, що він укотре відштовхне Туреччину від омріяного вступу до Євросоюзу. Документ пропонує віддати он-лайн ресурси під нагляд, як пише “Асошейтед пресс”, “ненажерливих телерадіорегуляторів”, які безкінечно погрожують ефірним станціям позбавленням ліцензій через трансляцію передач, які не відповідають турецьким законам про обмеження свободи слова. Ефірні регулятори Туреччини карали телерадіоорганізації за передачі, де журналісти критикували впливових військових чинів, ставили питання про утиски курдської меншини чи про суворість світської політики. Також санкції до електронних ЗМІ запроваджувалися під такими поясненнями, як "передачі суперечать національним і духовним цінностям” чи “репортаж суперечить турецькій моделі сім”ї”.

Різкій критиці опозиції й журналістів був підданий непересічний пункт законопроекту - заборона на “телерадіопередачі, що викликають песимізм”. “В цьому разі ми, журналісти, нічого не зможемо сказати про інфляцію, загрозу землетрусу, безробіття й зростання кількості пограбувань!”, - так написав у своїй статті в щоденній газеті “Сабах” оглядач Окай Гоненсін. А численні групи журналістів забили на сполох із приводу того, що величезні штрафи, передбачені у законопроекті, поставлять на коліна регіональні станції.

Разом з тим законопроект лишає в силі заборону на телерадіомовлення на курдській мові для 12-мільйонного народу, хоча Євросоюз кілька років поспіль вимагає їм це дозволити .

Проект закону пропонує також запровадити штрафи замість миттєвих обмежень Інтернету. Ідеться про штрафи за порушення в усіх формах електронної комунікації, включно з e-mail і текстовими повідомленнями. "Цей законопроект не владнає наявних проблем, натомість він створить купу додаткових," - вважає Бехсет Енварлі, керівник турецької Фундації інформаційних технологій.

Опозиційні партії, що вимагають зняти комунікаційний законопроект з розгляду сесії парламенту, звинуватили уряд у лобіюванні потужних медіа-концернів. Адже документ скасує обмеження на привабливі держзамовлення і надасть приватним особам можливості володіти більшою часткою турецьких ЗМІ. “Цей проект не тільки порушує права і свободи, він стимулює монополії і придушує демократію", - так заявив під час парламентських дебатів Мехмет Бекароглу, депутат від Проісламської партії. Аналогічно висловився минулого року і президент Сезер: “Цей закон принесе монополізм на ТБ і радіо. Тому обов”язком держави є зберегти плюралізм у мас-медіа”. Але не тільки спроба регулювати Інтернет і ТБ спонукала турецького президента Сезера накласти вето на такий закон. Минулого року він заявив, що документ зруйнує довіру між Туреччиною і ЄС, адже “запровадить правила, що не відповідають демократичним традиціям, основним правам, свободам і принципам Конституції країни”.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
622
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду