Запитання „Детектор медіа”: Якими є ваші враження від каналу К2? І чи відповідає цей канал концепції "каналу гарного настрою", як його анонсували?

10 Серпня 2005
1533
10 Серпня 2005
17:25

Запитання „Детектор медіа”: Якими є ваші враження від каналу К2? І чи відповідає цей канал концепції "каналу гарного настрою", як його анонсували?

1533
Відповідають: Людмила Олтаржевська, Сергій Дацюк, Світлана Малявська, Євген Федченко, Олексій Зотіков, Олег Просихін, Олена Рог
Запитання „Детектор медіа”: Якими є ваші враження від каналу К2? І чи відповідає цей канал концепції "каналу гарного настрою", як його анонсували?
Відповідають: Людмила Олтаржевська, Сергій Дацюк, Світлана Малявська, Євген Федченко, Олексій Зотіков, Олег Просихін, Олена Рог.

1 серпня стартував новий телевізійний канал К2. В день його виходу на екрани редактор каналу Дарина Трегубова повідомила для „ТК”, що К2 - це канал „гарного настрою”.

„Детектор медіа” вирішила з’ясувати, яке ж враження справляє канал з такою концепцією. Пройшло вже майже два тижні з того часу, як стартував К2, однак знайти людей, які дивляться, або хоча б бачили цей телеканал, було надзвичайно важко (навіть важче, ніж під час опитування по К1). „Детектор медіа” зателефонувала близько 50 експертам, але вдалося знайти лише кількох людей, які дивились К2 і погодились відповісти на запитання опитування. До речі, цікаво, що частина тих, з ким спілкувалась „ТК,” зовсім не помічали на своїх екранах К2 і просто плутали його з К1.

Людмила Олтаржевська, „Україна молода”:

- На канал К-2 я натрапляла кілька разів і майже oдразу вирішила для себе, що серед його палких прихильників мене не буде точно. При такій конкуренції „кнопок” К-2, як на мене, не дотягує навіть до „фону” для прибирання чи розмови по телефону з подругою – і в таких ситуаціях краще ввімкнути щось якісніше. Не уявляю, кого можуть зацікавити третьосортні серіали п’ятисортної свіжості – з жанром серіалів на українському телебаченні, як відомо, проблем не існує, а тому та сама домогосподарка, типова представниця „серіальної” аудиторії, без проблем знайде для себе щось цікавіше.

Яскрава „картинка”, кілька приємних молодих людей, які поки що не переконали мене у тому, що без них цей канал неможливий в принципі, далекі від оптимальної підводки до серіалів – все це аж ніяк не працює на заявлену концепцію „каналу гарного настрою”. Можливо, продюсери каналу гадають, що гарний настрій телеглядачам забезпечать зйомки в нічних клубах, де справді симпатична, стильна і розкута молодь танцює, посміхається та п’є різнокольорові коктейлі? Ну, не знаю... Краще вже бути серед тих, хто відривається з друзями, ніж спостерігати за ними зі своєї улюбленої канапи.

Сергій Дацюк, медіа-експерт:

- Я не є прихильником серіалів, які транслює К2. Можливо, цей канал комусь і потрібний, але я не бачу в ньому користі. Разом з концепцією „гарного настрою” має зазначатися - для кого. Дитячий канал - це канал „хорошого настрою” для дітей, але я його не буду дивитись. Канал серіалів - це, можливо, канал хорошого настрою для пенсіонерів. Це, звісно, справа потрібна, але я поки що не є пенсіонером, тобто, він мені не створює хорошого настрою.

Світлана Малявська, тележурналіст, кінокритик:

- К2 у меня плохо принимает. И там идет засорение сериалами. И, слава Богу, еще не стали, как «Новий канал», ночью давать в эфир материалы по культуре. Слушать оперных певцов, смотреть балет в пять утра или обсуждать творчество писателя Винниченко, как это вышло на «Новом канале». Хотя, нашему народу, утомленному не только солнцем, положено еще и отдыхать. Но я не зритель этого каналa.

Євген Федченко, доцент Могилянської школи журналістики:

- На кожен канал завжди знайдеться своя аудиторія. Мені здається, що треба точно знати, для якої аудиторії є той чи інший канал, яка концепція, на що розрахований програмний продукт. На мій погляд, К2 (принаймні, з того, що я бачив) не зовсім вписується в концепцію мого хорошого настрою. Але, наскільки я розумію, з попередньої інформації, яку розповсюджував канал, К2 - це канал для домогосподарок, без претензій на високочолість. І з цією концепцією він може доволі непогано впоратись.

Я, звичайно, не віддавався його перегляду цілком, але той набір, який там є, тобто серіали, саме в цю концепцію може цілком вписатися. І наскільки цей канал популярний, покажуть в майбутньому рейтинги, але від того, що було заявлено, воно мало чим відрізнятись. Наскільки я зрозумів з інформації про К2, це буде канал, який компенсуватиме інтелектуальність К1, і, в тому числ, компенсуватиме його фінансові витрати.

Щодо моїх вражень? Я звик, що на IVK показували більш якісні фільми. Я особисто не є великим прихильником серіалів. А К2 переважно демонструє історичні серіали та латиноамериканські „мильні опери”. Тобто: я не є цільовою аудиторією такого програмного продукту - це точно. А враження? Звісно, я не сказав: „Вау!”, тобто мої враження були набагато скромніші, особливо, якщо порівняти їх iз запуском К1. Могло бути і краще. Але, з іншого боку, запуск двох каналів з різницею майже в місяць свідчить про досить велику роботу. І цьому треба теж віддати належне.

Олексій Зотіков, тележурналіст, „який принципово не дивиться серіали”:

- Канал має повне право на існування, оскільки цільова група настільки велика, що по кількості наздоганяє аудиторію спортивних каналів. Але, як людина чоловічої статі, яка вже багато прожила і вже розміняла п’ятий десяток, намагаюсь берегти в собі ту невелику кількість тестостерону, яка ще лишилася. Тож для мене ці „будпрацівничі соплі”… Мені їх дивитися у двадцять п’яту годину доби? Я її, на жаль, не маю. Але повністю визнаю право на існування такого формату. Однак, це настільки мені чуже, як сексуальні меншини.

Враження? Це естетично довершено. Але для мене це інша цивілізація, і оскільки я спостерігаю за цим суто зовнішньо, то мені видається це довершеним. Отакий парадокс.

Олег Просихін, кінокритик-журналіст:

- Телесериалы идут практически по всем основным каналам. Решили посвятить им целый канал. Думаю, он получился совершенно безликим. Я ожидал, что там будет что-то любопытное, но ничего интересного для себя не нашел. Идут старые телесериалы, которые уже „отыграли” свое на основных каналах, здесь их прокручивают заново. С моей точки зрения, эта затея совершенно ненужная.

Я думаю, что этот канал не соответствует своему заявлению о том, что это канал хорошего настроения. Показ старых сериалов - разве это создает хорошее настроение? Совершенно обезоружила меня и рубрика „Ночная жизнь”. В кадре там просто стадо: прыгает, скачет… Что это такое? Вообще не понятно… Совершенно по-глупому расходуется эфирное время.

Я думал, что там будут интересные программы, интересные концерты, встречи с интересными людьми, ну, и сериалы, от них никуда не денешься. Так, на мой взгдял, должна была строится программа канала хорошего настроения. Можно ведь было, уйдя от политики, новостийных программ, сделать развлекательные программы. Но там идут одни сериалы, причем, это – „осетрина второй свежести”. У меня никаких положительных эмоций такой канал не вызывает.

Олена Рог, незалежний журналіст:

- Я смотрела на К2 одну передачу - «Новость дня» (или «хорошего дня», или «доброго дня» - точно не помню. Я обратила внимание, что там хорошая студия, сделано все очень профессионально и качественно. Достаточно приятные и обаятельные ведущие, улыбающиеся, они рассказывали… Опять же не могу вспомнить, о чем… Но впечатление было абсолютно позитивное, и переключила я его с ощущением, что и дальше, когда появится время, я его буду смотреть.

Если я посмотрела одну передачу и у меня осталось позитивное послевкусие, то я думаю, что канал отвечает концепции «хорошего настроения».

Я могу сказать только одно: побольше каналов хороших и разных. У нас на сегодня телевизионный рынок уже сложился, уже поделены куски пирога. Мы уже определились с тем, кто и что будет смотреть. У нас есть канал «Украина» я его очень люблю и смотрю, поскольку там присутствует положительный настрой в отношении к России. «5 канал» ориентированный на Западную Украину, то есть, включаешь и приблизительно знаешь о чем там пойдет речь. Есть «Интер», «1+1» и так далее… У них у каждого есть свое лицо, свой имидж, и естественно свой зритель. Каждый из нас уже знает, что ему на каком канале преподнесут. Поскольку, если ты хочешь дешево перекусить, то забегаешь в «Макдональдс», а если хочешь хорошо пообедать, то идешь в японский ресторан. То же самое и с этими телеканалами. Когда появляется что-то новое, то, естественно хочется познакомиться с этим каналом, узнать, какое у него лицо, и что он проповедует, против кого он дружит и кого он прославляет. К новому присматриваешься внимательно, чтобы понять: это твое или не твое. У меня знакомство с К2 было достаточно шапочное, но впечатление осталось приятное и симпатичное. Что буде дальше - будем пробовать и смотреть.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1533
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
аня
5250 дн. тому
дайте мне ваш телефон!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду