Запитання «ТК»: - Які ваші враження від початку роботи каналу „К1” «картинка», заставки, студія, ведучі, концепція анонсованих програм, верстка сітки та новин тощо?

21 Червня 2005
1502
21 Червня 2005
20:01

Запитання «ТК»: - Які ваші враження від початку роботи каналу „К1” «картинка», заставки, студія, ведучі, концепція анонсованих програм, верстка сітки та новин тощо?

1502
Відповідають: Лаврентій Малазонія, Людмила Клепакова, Володимир Фесенко, Катерина Куджинська, Тарас Петрів, Юрій Громницький
Запитання «ТК»: - Які ваші враження від початку роботи каналу „К1” «картинка», заставки, студія, ведучі, концепція анонсованих програм, верстка сітки та новин тощо?
Учора, 20 червня, у вітчизняному ефірі відбулася прем’єра каналу К1. Про цей канал «Детектор медіа» досить багато писала протягом всього його нелегкого шляху до виходу в ефір. У тому числі - і про його можливих власників. З точки зору розповсюдження, К1 має ліцензії на супутникове мовлення та кабельне в Києві (замість колишнього КТМ). Ефірної ліцензії поки що канал не має (а Нацрада зараз припинала проведення конкурсів).

Виходу в ефір К1 протягом останніх двох тижнів передувала масштабна промокампанія, сьогодні піар-служба каналу заявила про високі рейтинги першого дня. На жаль, «ТК», зателефонувавши сьогодні протягом дня більше, ніж 50 київським експертам, змогла знайти лише кількох, хто вчора дивився К1. Іхні думки ми вам і пропонуємо. Сподіваємось, що наполегливість «ТК» також увіллється у загальне промо нової команди і допоможе їй знайти свого глядача. Тож бажаємо К1 успіхів, а експертам – знайти, все ж таки, кнопку нового каналу та отримати приємні враження.
Лаврентій Малазонія, телепродюсер:

- Я не телекритик, потому принцип -"бензопила "Дружба"- проверка друзей на прочность" я оставлю "ТК"! У меня сразу же возникли три ассоциации после того, что успел увидеть на К-1 - ГЕКТАР, МУСТАНГ-65 и НТВ

ГЕКТАР - (извините, ничего плохого - просто моя ассоциация). Как я понял, К-1 будет акцентироваться на личностях. Т.е., "приходящие" лица плюс топ-фейсы канала, к которым многие почтут за честь прийти - у них хороший бэкграунд. А это очень существенная мотивация как для гостей, так и для зрителей, особенно сегодня, и особенно завтра... На ГЕКТАРЕ К-1 пахнет первым признаком независимости, т.е. отсутствием желания кому-нибудь гадить.

МУСТАНГ-65 (культовая тачка, естественно, не новая, перебранная и оттюнингованная без пафоса). То есть, К-1 - не нафаршированная "косметичка на колесах", а авто для думающего водителя, у которого есть "нюх". Который знает, что начать жизнь с нуля легко, но гораздо сложнее выйти из минуса. В минусе он не должен быть по-любому. В данном телеконтексте не суть важно, за сколько секунд тачка разгоняется до 100 км, гораздо важнее, по какой дороге она поедет.

НТВ (российский канал, затоптанный "мамонтами") – наверное, потому, что были такие ожидания. Абсолютно субъективные ожидания - на уровне "если комнаты измерять в дюймах, ваша квартира станет намного просторнее". Наверное, люди хотят знать правду не только из таблицы умножения. К-1, как и все телевидение - это матрица, и, как мне кажется, качественная матрица.

К-1 появился в Троицу (Тринити), и, наверное, "агенты смиты" и к ним могут прийти. Мои коллеги, которые там работают, знают, что это такое. Поэтому им лучше быть журавлем в небе, чем синицей в руке.

Людмила Клепакова, журналіст, телеведуча, сценарист:

Канал К1 провів масовану рекламну кампанію, тому не виключаю, що багатьох зацікавив його перший ефір. Не стала винятком і я. Теж включила телевізор, на жаль, дещо запізно. Застала вже закінчення програми "Один день". Як я зрозуміла, за її основу взяли формат НТВшної "Сьогодні в світі". Але, на мій особистий погляд її виконання було доволі провінційним. Ведучі не вирізнялися харізматичністю, енергічністю, їхній парний конферанс не нагадував своєрідної гри в пінг-понг. А навіщо тоді ці двоє за одним столом?

Тексти, що промовлялися, не завжди відповідали показаному на екрані. Наприклад, нас сповістили про унікальну нагоду побачити уривки з робочого матеріалу фільму "Роксолана - 2". Даруйте, але на подальше видовище взагалі не вистачає слів - рівень Пирятинської самодіяльності подається у масштабі грецької трагедії.

Тому мої перші враження дуже скромні. Забагато компьютерної графіки, замало оригінальної дизайнерської думки в оформленні і аж через край претензій: Микола Вересень з вогнем у руках - це було сильно!

Щоправда, у день премь'єри канал включив до своєї програми справді гарний фільм Еміра Кустуріци "Життя - це диво". Але подібні стрічки особисто я волію переглядати в кінотеатрі, що і зробила з превеликим задоволенням ще півроку тому. Через те швидко виключила телевізор і тепер не знаю, коли вдруге захочу подивитися канал К1.

- Володимир Фесенко, голова правління „Центру прикладних політичних досліджень”: - Заінтригований. Промо-кампанія – цікава. Хоча ставка на того, хто не дивиться телебачення - це не дуже влучна концепція, бо такий глядач, не дивлячись, новий це канал чи старий, навряд чи буде його дивитися. На мою думку, глядача треба шукати не в групах тих, хто не дивиться телебачення взагалі, а, скоріше, в тих, які, в принципі, дивляться окремі передачі та орієнтуються на інтелектуальне телебачення.

Катерина Куджинська, головний редактор інтернет-газети „forUm”: - Судячи з того, як ”К1” себе позиціонує, канал зможе знайти свою нішу в українському телебаченні. Вони говорили, що хочуть робити канал зразка НТВ 10-річної давності. Такого каналу дійсно в Україні досі не існувало. Ніша публіцистичного каналу досі є не зайнятою, певним чином на цю нішу претендував СТБ, але не можна сказати, що СТБ може похвалитися популярністю НТВ 10 років тому. Можливо, „К1” дійсно зможе стати каналом для тих, хто не дивиться телевізор.

Тарас Петрів , завідувач кафедри міжнародної журналістики Інституту журналістики Київського Національного Університету ім. Т. Г. Шевченка: - Надзвичайно цікава картинка. На мою думку, „К1” є тим каналом, що сповідує високу телевізійну естетику.

Мені знається, що канал „К1” ще буде експериментувати зі студією. Моя думка, що це ще не остаточний варіант.

Заставки мені сподобалися.

Ведучі. Мені надзвичайно сподобалася робота Ганни Гомонай. Можемо вважати, що це приклад нової роботи телевізійної ведучої. Можна говорити про високий професійний рівень володіння телевізійними техніками.

Щодо концепції, можна зазначити, що саме таких підходів для українського телебачення і бракувало, адже будемо говорити, що, наприклад, програма „Один день” зразу зацікавлює і хочеться дивитися її далі. Після вчорашнього ефіру, не дивлячись на те, що випуск не маленький, програму хочеться дивитися ще і ще. Незвичні формати сюжетів.

Вчорашній ефір не дав повного розуміння, як буде відбуватися верстка сітки та новин. Я сподіваюся, після більш тривалого перегляду можна буде робити більш глибокі висновки.

Але вже сьогодні я можу сказати, що „К1” – це цікава та амбітна команда.

Юрій Громницький, продюсер української служби „BBC”:

- Картинка дуже гарна, одна із найкращих, що є на сьогодні в Україні.

Ведучим треба буде попрацювати, аби відповідати тій естетичній картинці інтелігентного телебачення, яким репрезентує себе „К1”.

Концепція програм є дуже вдалою, я би навіть сказав, унікальною для українського телепростору. Наприклад, фільм Кустуріци „Життя як диво”, що становить разючий контраст щодо інших каналів, на яких здебільшого „бандитські серіали”. Лозунг „Для тих, хто не дивиться телебачення” – є дуже вдалим і, я вважаю, має майбутнє.

Заставки, на мою думку, є також вдалими і відповідають тому стилю, який є на „К1”. Видно, що вдало продумана режисерська робота. Загальне враження позитивне.

Я можу помилятися, але мені здалося, що загалом бекграунд – є дуже гарним, але мені не зовсім сподобався надто великий стіл, за яким сидять ведучі і цей стіл, на мою думку, применшує їх авторитетність та важливість. Враження від ведучих, на мою думку, могло би бути кращим, якби стіл був меншим.

Мені складно судити, але мені здалося, що на певному етапі під час перегляду «Одного дня» втрачалася увага. Можливо, верстка нормальна, але сюжети задовгі.

Читайте також:

Анна Безлюдная: На КТМ будут новости, а IVK будет молодежным развлекательным каналом Податківці вилучили документи ВАТ "ІВК" та ТОВ "КТМ", виламавши двері

Восени в Україні з’являться три нових "донецьких" телеканали
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Радослава Чекмишева, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1502
Читайте також
27.09.2001 12:22
Анна Шерман
«Детектор медіа»
2 194
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду