“Ідол” у Великобританії, і тепер в Польщі

12 Квітня 2002
745
12 Квітня 2002
09:48

“Ідол” у Великобританії, і тепер в Польщі

745
От би де повчитися українським продюсерам, як у власні таланти вигідно вкладати капітали. “Ідол” – це телевізійна програма, що гарантує бути сенсацією при появі на будь-якому національному каналі. На цьому тижні проект стартує в Польщі на POLSATi. І це багатообіцяюче, адже оригінальна версія “Поп-ідол” – подія минулого року у Великобританії, викликала неочікувану масову зацікавленість телеаудиторії: програма появилася в ефірі на каналі ITV в жовтні, за місяць її вже дивилося 6,5 млн.
“Ідол” у Великобританії, і тепер в Польщі
глядачів (33% участі в ринку), ще за тиждень – 9,5 млн. (41%), а фінал програми, котрий відбувався 9 лютого 2002-го, вже дивилося 13 млн. глядачів (60% участі в ринку). Творці українських фестивалів “Червона Рута”, “Перлини сезону” і т.д., а також продюсери українських каналів, що не удосужились помислити над адаптацією формату конкурсів для екрану і вперто не пускали такого роду програми в національний ефір, мали б визнати свою некомпетентність.

“Ідол” – це плекання поп-зірок, ніким не знаних молодих талантів, котрі своїм вмінням, харизмою і винятковістю повалять на коліна журі і телевізійну публіку.

Ідея програми до банальності проста: так би мовити, опублічення кар”єри музичних талантів. Творці “Ідола” прагнуть скоротити дорогу до сольної слави, але лише тим, хто має талант і здатні наполегливо працювати. На очах найбільшої аудиторії країни – телеглядачів, котрі зможуть голосувати за своїх улюбленців – будуть шліфуватися діаманти.

В конкурсі беруть участь молоді люди у віці 16-28 років, що пройшли відбір в найбільших містах Польщі (Катовіци, Познань, Гданськ і Варшава), особи, котрі вірять в себе, в свій вокальний талант і мають відвагу до відкритого змагання. Останній етап перед телевізійними зйомками пройшло 100 чоловік. Здібності конкурсантів оцінюватиме професійне журі. Переможців чергових етапів чекає тяжка праця над удосконаленням своїх вокальних принад під керівництвом фахівців. Таким чином, це ще й безплатна наука у творців чинних зірок популярної естради. Переможця конкурсу чекає контракт – запис сольної плити.

Продюсери програми розраховують на великий успіх. В Британії на кастінг, що проводився в Лондоні, Глазго і Манчестері, зголосилося понад 10 тисяч бажаючих. Вже після перших епізодів програми, в котрих продовжувався процес відбору, багато кандидатів до слави стали улюбленцями публіки, атаковані на вулицях своїми фанами. На шпальтах газет точилася дискусія про учасників конкурсу і оцінки суддів. А список останніх вражає своєю впливовістю на британській музичній сцені: Pete Waterman – продюсер музичних плит, котрий, між іншим, промував Kylie Minogue, Dr Fox – продюсер, репрезентатор Pepsi Chart, DJ з London’s Capitol Radio, Simon Cowell - шеф RCA Records, Nicki Chapman – агента, котра працювала з групою Spice Girls і помогла в кар”єрі таких зірок, як Take That, Robbi Williams, Dawid Bowie, Van Morrison і Annie Lennox.

Професійний підхід до справи забезпечило безпрецедентну увагу глядача: за учасників конкурсу одночасно віддало свої голоси 8 мільйонів. Загалом впродовж демонстрації програми зареєстровано понад 26 мільйонів голосів, що б”є усякі рекорди на телебаченні Великобританії. Переможцем “Поп-Ідола” став 23-літній студент Will Young, призова плита котрого була визнана за “найшвидше продавану за всю історії Об”єднаного Королівства”. В день прем”єри продаж досяг 385 тис. штук, а протягом першого тижня – 1 мільйон екземплярів плит, зайнявши перше місце в списках британських хітів. Усі фіналісти програми користуються неймовірною популярністю: білети на їх спільний концерт на Гемблі в Лондоні були розпродані враз.

На POLSATi розкрутка “Ідола” проходить за всіма законами телевізійного бізнесу. Адже йдеться не лише власне про шоу-бізнес, а й про популяризацію польської поп-музики. От би де повчитися українським продюсерам, як у власні таланти вигідно вкладати капітали. А не розсіювати їх по світу, влаштовуючи ті самі “Таврійські ігри” з тими самими обличчями, та ще й чужими, та ще й призабутими на своїх батьківщинах. Зате ми тепер Депутати, і можемо на вищому державному рівні заспівати реквієм сучасній українській музиці… Ех, ба…аєвщина …
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Варшава, спеціально для “Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
745
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду