Бум reality-show в Польщі

11 Квітня 2002
749
11 Квітня 2002
09:03

Бум reality-show в Польщі

749
Першу ластівку запустив канал TVN, реалізувавши проект “Big Brother” (Великий брат) за ліцензією, купленою у французів На польських комерційних теле-каналах відбувається справжній бум програм за форматом reality-show. Першу ластівку запустив канал TVN, реалізувавши проект “Big Brother” (Великий брат) за ліцензією, купленою у французів. Сюжет програми є звичайним для такого роду шоу (за таким типом розігрувалась московська “За склом”).
Бум reality-show в Польщі
Програма стала популярною, піднявши загалом рейтинг каналу, забезпечивши, зокрема, йому образ найбільш модернового телебачення.

Це змусило конкурентів вдатися до відповідних кроків. В результаті, на TV-4 (канал входить в перелік власності Polsat) появилася програма “Лисі і блондинки” зі схожим форматом. Між іншим, програму назвали власне таким чином, бо головними її героями були буквально лисі хлопці і білокурі дівчата – цілком типовий контингент, котрим вдосталь можна “намилуватися” і на вулицях Києва, напевно , в більшій мірі в Жулянах. Програма не набула такої популярності – можливо, тому, що польські продюсери сплутали аудиторію польську з українською, можливо, тому, що формат мало чим відрізнявся від шоу-“першопрохідця” з каналу TVN. Натомість, останній розвинув здобуті переваги, зреалізувавши проект “Агент” (на кшталт відомої нашому глядачеві програми “Порт Бояр”) і продовживши шоу “Big Brother 2”. Polsat зреагував поважно - за ліцензією шведської компанії Strix Television AB, запустив програму „Бар” .

“Бар” – це розважальне видовище, що поєднує елементи reality-show та документальної теленовели. Кільканадцять учасників програми вибрані з 16 тисяч кандидатів, що зголосилися на проби. Дія відбувається в спеціально організованому барі, а також в домі, де живуть герої програми на периферії Познані. Відмінність від попередніх програм полягає в тому, що учасники мають контакт із зовнішнім світом, але під сталим цілодобовим спостереженням 40 камер і 60 мікрофонів.

Умови шоу:

1. Глядачі мають відкритий доступ до бару, можуть відвідувати героїв, котрих бачать по телевізору, познайомитись з ними безпосередньо.

2. Бар повинен приносити прямий зиск. Відповідальність за бізнес несуть самі учасники програми. В цьому вони можуть розраховувати на допомогу менеджера підприємства, котрий контролює їх працю.

3. Учасники мешкають в домі за межами Бару, котрий вони можуть залишати лише в супроводі екіпи з камерою.

4. Щосереди учасники роздають один одному “плюси” і “мінуси”.

5. Учасник з найнижчою оцінкою автоматично набуває статусу претендента на вибуття з програми. Йому надається так зване “гаряче крісло”.

6. Те, хто займає друге “гаряче крісло”, вирішує учасник з найбільшою кількістю плюсів. Це відбувається в прямому ефірі.

7. Глядачі беруть участь у голосуванні “на користь” одного з двох претендентів на вибуття за посередництвом телефону, Інтернету, SMS.

На останній з 12-ти тижнів в програмі лишаються дві особи , котрі, в свою чергу, займають “гарячі крісла”. Глядачі вибирають посеред них переможця, котрий в нагороду отримує квартиру в Жулянах і посаду офіціанта в місцевому барі “У Фєді”. Жарт - йдеться лише про квартиру у Варшаві.

Polsat вже на цьому тижні готує до ефіру також програму “Ідол” – теж у модному форматі, але ще з більш інтригуючим сюжетом (про це далі).
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Варшава, спеціально для “Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
749
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду