Екс-президента Нікарагуа звинувачують у махінаціях з телевізійними грішми

25 Березня 2002
747
25 Березня 2002
17:34

Екс-президента Нікарагуа звинувачують у махінаціях з телевізійними грішми

747
Нікарагуанський прокурор Марія Дель Солорзано ініціювала розслідування за звинуваченням колишнього Президента країни Арнольдо Алємана у махінаціях з 1,3 мільйона доларів в останні тижні його правління і попросила суддів викликати його для свідчень.
Екс-президента Нікарагуа звинувачують у махінаціях з телевізійними грішми
Як повідомило агентство “Асошейтед пресс”, заарештований напередодні з санкції Генпрокурора і за рішенням суду колишній керівник служби президентського зв”язку Роберто Дуарте заявив, що Алєман дав згоду на оплату ймовірно незаконного контракту між державною телекомпанією і фірмою-посередником, яка представляє інтереси мексиканської телекорпорації “Ацтека”. "Він був моїм безпосереднім начальником і наказував, як здійснити цю проплату”, заявив Дуарте після арешту за звинуваченням у викраденні 1,3 мільйона доларів. Разом з ним Генпрокуратура звинувачує і колишнього посла Мексики Рікардо Галана і кількох урядовців.

В основі скандальної телевізійної справи контракт про модернізацію Шостого державного телеканалу за допомогою мексиканської телекорпорації “Ацтека”, а також свідчення про те, що керівники Нікарагуа вимагали від мексиканців хабаря за дозвіл на цей контракт. Прокурори зазначили, що у разі відмови від хабаря мексиканські телевізійники могли наразитися на заборону урядового контрольно-ревізійного управління.

Усе почалося з того, що Шостий телеканал підписав угоду про модернізацію з новооутвореною латиноамериканською компанією “Сервісіос Інтергралес Каско”, яка представляла інтереси мексиканської телекорпорації “Ацтека”. За попередніми данними розслідування, які опублікувала нікарагуанська газета “Ла пенса”, “Ацтека” розраховувала отримувати по 5 тисяч доларів щомісяця і на додачу отримати частину доходів від продажу програм і обладнання. Але оплата за угодою була здійснена у незвичний спосіб, який і навів прокурорів на підозри, що з цим контрактом щось нечисто. Кілька свідків підтвердили, що Алєман, який у січні залишив Адміністрацію Президента Нікарагуа, наказав у листопаді Держказначейству виписати чек на сумму 500 тисяч доларів для Шостого каналу на “соціальні проекти і інфраструктуру”. Частина тих грошей опинилася на рахунках регуляторного Телевізійного агентства. Його колишній шеф Давід Роблето підтвердив слідчим, що Президент Нікарагуа особисто попросив його переказати ці гроші назад до казначейства для “оплати охорони здоров”я і освіти”. За повідомленням газети “Ла пенса”, чек для Шостого каналу пройшов через низку посередників перед тим, як в кінцевому рахунку лягти на депозитний рахунок у Латиноамериканському банку від імені Шостого каналу. Але, як виявили слідчі, цей рахунок не фігурує серед офіційних рахунків телеканалу. Як мінімум, частина цих грошей була переказана згодом до “Сервісіос Інтергралес Каско”. Наразі прокурори не знайшли підтвердження того, що ці гроші осіли в кишенях приватних осіб.

Газета “Ла пенса” зазначила, що інші підозрілі урядові гроші розміром 350 тисяч доларів були виявлені на рахунках Державної авіакомпанії, яка згодом переказала їх урядовому Інституту туризму “для підтримки міжнародного туризму”. Через два дні Інститут видав чек на таку ж сумму Шостому телеканалу, який у свою чергу передав його представнику “Сервісіос Інтергралес Каско” Едмундо Тефелю. Тефель справді підтвердив слідчим, що заарештований Дуарте дав йому чек на сумму 500 тисяч доларів, який той передав мексиканцеві Альфреду Лопесу Толедо, що представляв мексиканську “Ацтеку”. Тефель також повідомив слідство, що гроші призначалися для оплати транспортування і упаковки телевізійного обладнання для Шостого каналу Нікарагуа. Зараз урядове контрольно-ревізійне управління продовжує з”ясовувати відповідність цін на телевізійне обладнання тим коштам, що були за нього заплачені.

Зі свого боку, мексиканська телекорпорація “Ацтека” заперечила будь-яку причетність до цього скандалу, наголошуючи, що вона не мала жодного прямого контракту з нікарагуанським телеканалом. Хоча, за данними місцевої преси, Едмундо Тефель також працює у нікарагуанському представництві, яке продає мобільні телефони мексиканської телекорпорації “Ацтека”.

Екс-президент Арнольдо Алєман, який нині є конгрессменом і користується недоторканністю, відмовився коментувати висунуті проти нього звинувачення у махінаціях і привласненні державних грошей.

Колишній мексиканський посол Рікардо Галан був терміново оголошений Нікарагуа в міжнародний розшук, як співучасник сумнівної угоди. Але Міністерство закордонних справ Мексики вже поспішило заявити, що нічого не знає про місцезнаходження дипломата.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
спеціально для “Детектор медіа”,
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
747
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду