Запитання «Детектор медіа»:, - Чи зможуть наші телеканали запропонувати справді об’єктивні та інформаційно насичені теледебати? Чи потрібні теледебати вам, як глядачу?

1 Березня 2002
817
1 Березня 2002
12:24

Запитання «Детектор медіа»:, - Чи зможуть наші телеканали запропонувати справді об’єктивні та інформаційно насичені теледебати? Чи потрібні теледебати вам, як глядачу?

817
Відповідають:
Запитання «Детектор медіа»:, - Чи зможуть наші телеканали запропонувати справді об’єктивні та інформаційно насичені теледебати? Чи потрібні теледебати вам, як глядачу?
Анатолій Войтко, Валерія Врублевська, Роман Черьомухін, Сергій Кримський, Лесь Бузина, Ігор Ліхута, Людмила Лемешева, Валентина Черниш Ще не так давно практична реалізація ідеї політичних теледебатів видавалася більшості експертів малоімовірною. Тим не менше, зараз, за місяць до фінішу виборчої кампанії, практично всі українські канали виявили готовність проводити політичні дебати у тій чи іншій формі. Або, як варіант, започатковують спеціальні передвиборчі діалогічні проекти.

Учора на Першому Національному, окрім офіційної, передбаченої законом презентації партійних програм, у жанрі дебатів дебютувала програма “Саме той”. У першому “двобої” зійшлися: лідер партії “Яблуко”Михайло Бродський та перший номер “Руського блоку” Олександр Свистунов. Найближчими днями стартують теледебати на кількох інших телеканалах
(Теледебати: загальнонаціональні та регіональні канали)

Тож «Детектор медіа» звернулась із запитанням, а чого саме чекають від теледебатів і, взагалі, чи потрібні вони, - безпосередньо до тих, кому вони адресовані, до телеглядачів-виборців.

Анатолій Войтко, голова Хмельницької обласної громадської організації «З’єднання борців за справедливість»:

- До цього часу, до нинішніх виборів, ще ніхто не питав виборця про важливість теледебатів, і навіть самих теледебатів як таких, так би мовити, ніхто не бачив. Для мене, як для виборця, важливо, щоб теледебати були не технологічні, а щирі. Вони мають бути в певній мірі воєвиявленням виборця вустами кандидата. Від нинішніх теледебатів я очікую рівності у можливості висловлення своїх думок, насиченості і відкритості. Але чи будуть вони такими - важко сказати. Вони мають бути актуальними і об’єктивними, як на мою думку. Інша справа, чи зможуть наші телеканали провести дійсно теледебати, а не телеклоунаду? Вони, звичайно, могли б, але чи їм дозволять - то нам не відомо, це від виборця ніякою мірою не залежить. Я гадаю, що певні утиски як були так і будуть, особливо на державних телеканалах. Комерційні - вони більш незалежні в багатьох аспектах. Але ці вибори мають стати початком, поштовхом до розвитку прозорих виборчих технологій, вони мають підштовхнути наше суспільство до відмови від тієї заангажованості, яку нам нав’язують і до якої нас привчають. Врешті-решт, ми ж досить грамотні і маємо колись навчитися проводити все на належному рівні.

Валерія Врублевська, письменник:

- Хотелось бы, конечно, полноценных и насыщенных теледебатов. Хотелось бы, чтобы никто не прятался и чтобы это проходило, скажем так, в свободном полете, независимо. Очень бы хотелось, чтобы нынешние теледебаты были как можно меньше заангажированы. Но, увы, мы можем только желать этого, но никак не созерцать. Я думаю, что предстоящие теледебаты не будут в полной мере информационными и полноценными, они, как и все остальное в предвыборных кампаниях, будут носить агитационный и провокационный характер. Неполноценность наших теледебатов связана с абсолютной бескультурной и плебейской ситуацией в обществе, где желания человека связаны только с деньгами и властью, и любая объективность в котором отсутствует.

Будут ли теледебаты технологией манипуляции? Я считаю, что да. Потому что, к примеру, ложь при коммунистах хоть чем-то оправдывалась, а сейчас лгут, не стыдясь, и оправдываясь ложью во спасение. Правда, что именно при этом спасается, никто не указывает. Но я думаю, нам и так это известно - своя шкура и уж никак - честь нации. Вообще, вся предвыборная кампания - это сплошной механизм манипуляций, манипуляций чем угодно и кем угодно, но в первую очередь - это манипуляции с сознанием человека. Если честно, то я не знаю и не вижу, какими будут эти выборы. Обстановка среди людей и вообще в Украине очень взрывоопасна из-за того, что на многое многими закрываются глаза. Мне бы очень хотелось настоящих теледебатов, это искрение желание как избирателя, а как человека - очень хотелось бы правды.

Роман Черьомухін, Голова правління Кримського відділення Комітету виборців України:

- Теледебати - це крок до демократичного суспільства в Україні. Досвід розвинутих європейських країн показує, що тільки за допомогою теледебатів можливо показати виборцю рівень професійної придатності політика в порівнянні з його опонентом, його вміння використовувати питання опонента з вигодою для себе.

Завдяки теледебатам виборці побачили "реального" Рейгана, Кеннеді, Клінтона. Притому, що програми політичних партій були схожими і мали незначні розходження, виборці стежили за кожним словом кандидатів і робили свій вибір.

З огляду на те, що в Україні теледебати - новий метод передвиборної боротьби, який, як і будь-яке нововведення, повинен прижитися в українській специфіці, залишається сподіватися, що кандидати від політичних партій у регіонах і лідери політичних об'єднань покажуть своє реальне обличчя і будуть мати реальну можливість вести передвиборчу агітацію чесно, прозоро і відкрито, як і личить дійсному політику.

Сергій Кримський, філософ:

- Полноценные теледебаты возможны только в том случае, когда политические силы, выступающие на выборах, поляризованы на две группы. К примеру, как в США политсилы поляризованы на две партии. Теледебаты в нашем случае выборов в ВР лишены смысла, потому что телевидение не может обслужить такое количество программ и претендентов на депутатское кресло. А если оно даже и будет в какой-то мере справляться с этой проблемой, то некоторые ущемления все равно неизбежны.

Я бы предложил еще такой вариант: провести социологический опрос на предмет, кого сами избиратели хотят увидеть в качестве дискутирующих. Тогда все будет вполне демократично.

Я лично, как избиратель, ожидал бы от теледебатов и политических оппонентов аргументации их программ и их программных позиций. Меня интересуют не личности, а их программы и цели. Потому что роль делает политика, а не его личностные качества.

Говоря о полноценности и насыщенности теледебатов, нужно сказать сразу, что огромных надежд на это возлагать не стоит. Поскольку нет опыта, нет опытных комментаторов, которые смогли бы вести эти теледебаты, ведь во многом их характер зависит именно от ведущих.

Наши теледебаты будут сплошным театром. Есть так же опасность, действительно, того, что теледебаты превратятся в технологию манипуляций. Думаю, что мы этого не избежим.

Я хотел бы, чтобы наши политики не увлекались теледебатами, не делали на них больших ставок и не акцентировали на них все свое внимание. Потому что происходит дистанцирование претендентов от избирателей. Должно быть больше прямых контактов, а не контактов, опосредованных электронными СМИ. Ведь не каждый претендент выдержит натиск живого общения.

Лесь Бузина, журналіст, літератор:

- Я очікую від нинішніх теледебатів чогось нового та свіжого, оскільки мав змогу дивитися теледебати 1998 року, які, фактично, такими не були. Думаю, цього року такого не трапиться, і ми будемо мати змогу споглядати дійсно цікаві і повноцінні дебати. Я також покладаю надії на те, що всі ці міроприємства пройдуть якомога з меншою кількістю бруду, хоча це дуже важко і такі сподівання, насправді, марні.

Хотілося б також, щоб теледебати були менш амбіціозні. А що до того, чи стануть дебати технологією маніпуляцій, то тут маніпуляції будуть лише за рахунок політичних нюансів, і, в одиничних випадках, свідомістю виборців. А взагалі думаю, що маніпуляцій буде мінімум.

Ігор Ліхута, продюсер:

- Теледебати проходять лише для того, щоб показати нам наших політиків іноді в поганому світлі іноді в доброму. Теледебати - це демонстрація навиків, вмінь, програм, поглядів, ідей та цілей. Я думаю, що нинішні теледебати будуть інформаційно насиченими, об,єктивними, я просто впевнений в цьому. Тому що на сьогоднішній день люди відчувають повну свободу, вони абсолютно вільні в своєму виборі. Я думаю, що про якісь маніпуляції чи технології було б зайвим говорити , оскільки все це буде в прямому ефірі, без фальсифікацій. Це бій в телеефірі, все честно, як на боксерському ринзі. Для мене в теледебатах важливо вияснити, хто є хто. І я б побажав нашим депутатам любові не до себе, а до людей і до України. Хай вони, якщо самі змогли збагатитись, збагатять країну та її народ.

Людмила Лемешева, кінокритик:

- Я надеюсь, что теледебаты будут объективными и информационно насыщенными. Хотя, конечно, это зависит от позиции канала. Поэтому я не очень верю, но надеюсь.

Я бы хотела услышать откровенный разговор о ситуации в Украине, о нашем истинном положении. Поменьше обещаний о том, как политики сделают уже завтра страну цветущей, и побольше объективного, трезвого анализа сегодняшней реальности.

Технология манипуляций? Честно говоря, в Украине и эта технология не разработана. Тут мы отстаем от передовых стран мира. Манипулируем плохо, неумело. Для манипуляции тоже нужно большое искусство и профессионализм. Думаю, что манипуляции будут, но эффекта они не дадут – в силу того, что они очень непрофессиональные.

Я бы предпочла, чтобы теледебаты проводились в форме диалога между оппонентами, которые действительно расходятся во взглядах, или действительно являются электоральными конкурентами. И пусть они друг с другом полемизируют.

Валентина Черниш, директор Інформаційно-аналітичного центру "Луцьк" Луцького міськвиконкому:

- Як виборцю, як аналітику і як просто громадянину, що хоче знати, коли, врешті-решт і на українській вулиці буде світло, теледебати мені потрібні. Хотілося б тільки, аби проводили їх справді незалежні журналісти, котрі не боялися б задавати "провокуючих питань". Бо останнім часом на екранах - тільки проплачені агітаційні матеріали, про справжні обличчя кандидатів говориться тихо і на кухні - як в старі радянські часи. Не про війну компроматів кажу, а про звичайнісіньку правду, ну хоча б напівправду.

Читайте також:

За чиїми інтересами ділять опонентів?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
817
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду