ГОЛОВНИЙ ОЛІГАРХ - ДЕРЖАВА

15 Лютого 2002
810
15 Лютого 2002
14:34

ГОЛОВНИЙ ОЛІГАРХ - ДЕРЖАВА

810
Запитання "Детектор медіа"
ГОЛОВНИЙ ОЛІГАРХ - ДЕРЖАВА
- Як зміниться роль ЗМІ в нинішній передвиборчій кампанії у порівнянні з минулими виборами?

Відповідають:

Володимир Полохало, Микола Княжицький, Ігор Лубченко, В’ячеслав Піховшек, Наталя Вітренко, Ігор Жданов Володимир Полохало, шеф-редактор журналу “Політична думка”:

- Якщо розглядати статусну функцію ЗМІ, то в суттєвих рисах вона мало в чому зміниться. Лише - у масштабах. Треба говорити і розглядати ЗМІ в їх дійсному контексті, тобто партійні, державні та ЗМІ певних фінансових груп. Якщо говорити про державні ЗМІ, то сьогодні їх роль, безперечно, більш вагома, оскільки концентрація політичних сил набагато більша, ніж у 1998 році. Зараз ЗМІ взагалі більш сконцентровані, а не розпорошені, як це було на виборах 1998 року.

Хоча вагому роль в діяльності ЗМІ перед виборами грає фінансово- промислова олігархія, все ж таки провідну роль відіграє вище чиновництво. Сьгодні саме вище чиновництво є основним утримувачем і коректором в діяльності ЗМІ. Це надає їм певні переваги, оскільки це більші масштаби маніпуляції свідомістю виборців.

У масштабі маніпуляцій і полягає різниця між виборами 1998 та 2002 року. В 1998 році політичні сили були хаотичними, незгрупованими, розпорошеними. Зараз ми можемо спостерігати більшу організованість та концентрацію. Роль ЗМІ у цьому процесі і в цих групуваннях провідна, на ЗМІ робиться дуже велика ставка, оскільки це головний фронт маніпулювань.

Я б відзначив також активізацію певних стереотипів та створення певного контексту щодо ролі ЗМІ у виборах 2002, який зараз формується.

Микола Княжицький, екс-член Нацради з питань ТБ та РМ, кандидат у депутати за мажоритарним округом:

- Роль ЗМІ на виборах 2002 буде не дуже відрізнятися від їх ролі на виборах 1998 року. Оскільки і в першому, і в другому випадках вони будуть використовуватись, фактично, для розкрутки білого і чорного піару, для розкрутки тих чи інших політичних сил чи кандидатів. Ситуація б могла змінитися, як би в нас було присутнє Громадське телебачення. Але поки Громадське телебачення в нас відсутнє, то роль ЗМІ не буде відрізнятися, практично, нічим.

Я також не думаю, що в цьому році ми зможемо стати свідками повноцінних теледебатів. Оскільки теледебати не можна “спустити” звідкись зверху, це певні політичні домовленості , що в нашій країні фактично неможливо. Свідченням тому можуть бути так звані теледебати між Юлією Тимошенко та Віктором Медвідчуком. На мою думку, якщо теледебати і відбудуться, то ЗМІ будуть робити ставку на особистість, тобто, висвітлювати різніцю між кандидатами, а не між партіями.

Ігор Лубченко, голова Спілки журналістів України:

- Чесно кажучи, я не знаю, чим сьогоднішня роль ЗМІ буде відрізнятися від колишної ролі у 1998 році. Те, що відбувалося тоді - те відбувається і зараз. Типова ситуація для України напередодні виборів. Більшість ЗМІ розкручують інформацію неформативного характеру, тобто компромат, те ж саме ми спостерігали і в 1998 році.

Іван Сергійович Чиж наголошував на тому, що всі політичні сили повинні мати рівні права в плані використання медіа-ресурсу. Але хто сумнівається в тому, що, однак, перевага буде надаватися саме «тіньовим» кандидатам і силам? Зараз більшість ЗМІ не бояться говорити про адміністративний ресурс лише через те, що визначають його не в вірному контексті.

В’ячеслав Піховшек, керівник “ТСН”, канал “1+1”, кандидат у депутати за партійним списком:

- Я думаю что роль СМИ на этих выборах от их роли на выборах 1998 года будет отличатся лишь большей эффективностью. Хотя я бы сказал, что наиболее эффективная роль СМИ была в 94 году. Поскольку тогда на телеканале УТ-2 шла прямая трансляция заседаний Верховного Совета. Сейчас, мне кажется, роль СМИ посредственная, она не активна и не пассивна. СМИ не молчат об одних и не говорят о других.

Мне кажется, что СМИ будут делать ставки на личности, на идеологемы и на политических союзников. Кандидаты же будут делать ставки на СМИ в зависимости от предпочтений электората. Некоторые уже сейчас сделали такие ставки - кто эпатирующую, кто молодежную.

Наталя Вітренко, народний депутат, лідер політичного блоку:

- Сейчас роль СМИ отличается лишь высокой их тарифностью и низкой доступностью. По-моему мнению, они вообще сыграют определенную роль лишь для олигархов. Они работают по их программам.

В отличие от 98 года, в 2002 СМИ стали намного наглее. Журналисты позволяют себе развязанное поведение в эфире, откровенно грубы. Это возмутительно. Наш блок не пускают ни на один телеканал, не дают возможности участвовать в теледебатах.

Роль СМИ в 2002 году будут определять две наиболее агрессивные силы в Украине: это правящий режим и западная сила, американская. Они обе будут оказывать сильное влияние и давление на СМИ и на административный ресурс. Так что роль СМИ будет еще более заангажированной, чем в 1998 году. И хотелось бы сказать, что их роль во многом будет зависеть от финансовых потоков некоторых лиц.

Ігор Жданов, керівник політико-правових програм Фонду ім. О.Разумкова:

- Думаю, что кардинальных отличий не будет. Положение со времен того же 98 года изменилось не сильно. Другое дело, что если мы увидели в 98 году только зачатки использования пиартехнологий и новых политтехнологий, то сейчас роль СМИ - особенно центральных регионов - в проведении политических кампаний весьма существенна. С другой стороны, все пиаркомпании весьма черны и брутальны, и в результате снижается доверие к СМИ со стороны электората.

Большую роль будут играть финансовые вливания в СМИ. Собственно, именно эти финансовые вливания и будут определять отличие роли СМИ в 2002 году по сравнению с 98 годом.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
810
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду