Дослідження: 56 % українців вважають, що можуть відрізнити замовні матеріали в ЗМІ

Дослідження: 56 % українців вважають, що можуть відрізнити замовні матеріали в ЗМІ

6 Вересня 2018
16852
6 Вересня 2018
16:58

Дослідження: 56 % українців вважають, що можуть відрізнити замовні матеріали в ЗМІ

16852
Згідно з даними нового соціологічного дослідження, більше людей почали довіряти українським медіа, хоча і не задоволені тим, як вони подають новини.
Дослідження: 56 % українців вважають, що можуть відрізнити замовні матеріали в ЗМІ
Дослідження: 56 % українців вважають, що можуть відрізнити замовні матеріали в ЗМІ

Опубліковані результати нового опитування «Ставлення населення до ЗМІ та споживання різних типів ЗМІ у 2018 року», яке виконала соціологічна компанія InMind на замовлення МГО InterNews.

Мета дослідження — вивчити звички українців, що стосуються споживання ЗМІ, а також їхню довіру до ЗМІ, оцінити рівень медіаграмотності та обізнаність населення щодо впровадження реформ в Україні.

У травні-червні цього року представники InMind опитали 4000 респондентів (18-65 років). Похибка репрезентативної частини вибірки — 2,5 %. Для фокусних регіонів (де вибірка 300) — 5,8 %.

Телебачення залишається головним джерелом новин

Після різкого падіння у 2016 та 2017 роках, частка аудиторії телебачення стабілізувалась. Як і минулого року у 2018-му цим видом медіа користуються 77 % українців. Сайти новин стали більш популярними (тут і далі по тексту дані порівнюються з попередніми дослідженнями InterNews — ДМ). Інтернет-ЗМІ наростили собі ще 6 % аудиторії, дійшовши до позначки у 60 %.

Аудиторії соціальних мереж та радіо також зросли, порівняно з попереднім роком. Хоча преса втратила ще 3 % аудиторії. Якщо рахувати з 2015 року, то газети і журнали втратили 10 % читачів.

Хоча, як і раніше українці більше користуються загальнонаціональними ЗМІ. У 2018-му місцеві засоби масової інформації змогли наростити аудиторію. Порівняно з даними за 2017 рік, регіональне телебачення почало дивитись на 6 % більше людей (45 %), а місцеві сайти читають на 11 % більше опитаних (42 %).

Більша частина населення отримує новини з українських ЗМІ

Найбільше новин дізнаються з телебачення. 74 % опитаних відповіли, що з такою метою користуються цим медіа найчастіше. На другому місці — інтернет-ЗМІ. Їх читають 57 % українців, що на 6 % більше за минулий рік. Далі йде радіо та преса.

Утім такі цифри відрізняються від тих, які показало дослідження КМІС, що проводилося в лютому 2018 року на замовлення ГО «Детектор медіа». Тоді 86 % опитаних відповіли, що отримують інформацію про ситуацію в країні і світі від українських телеканалів. 27 % українців сказали, що користуються для цього українськими інтернет-сайтами (що майже у два рази менше, ніж у дослідженні InMind), 24 % — соціальними мережами. Для ще 18 % основним джерелом виступають особисті соціальні кола.

Опубліковане у серпні цього року дослідження GfK Ukraine (на замовлення «Кальміуської групи»), показує що 70 % українців дізнаються інформацію про непідконтрольні території з телебачення. А інтернет-сайти читають 35 % опитаних.

Частка російських медіа у інформаційному споживанні продовжує падати, згідно з даними від InMind за попередні роки. До 8 % впала також і популярність російських інтернет-ЗМІ. Найбільше їх читають в Одеській, Запорізькій та Донецькій областях.

Ці дані практично ідентичні до дослідження КМІС. Тоді 4,7 % респондентів сказали, що дивиться російське телебачення. Сайтами РФ послуговувались всього 0,5 % опитаних, а пресою — 0,1 %.

Презентація результатів дослідження

Сергій Гриценко, координатор з комунікацій та програмний менеджер Internews

Найбільш популярний телеканал — «1+1», а газета — «Сегодня»

InMind попросила у респондентів назвати три медіа в кожній категорії, якими вони найчастіше користуються. ТОП-5 телеканалів виглядає таким чином: «1+1», «Інтер», «СТБ», ICTV, «Україна ТРК». Нагадаємо, у дослідженні від КМІС рейтинг каналів майже такий самий, тільки останнім у п’ятірці був «СТБ» (36, 3 %), а передостаннім — ICTV (39, 1 %).

Новинні агрегатори були InMind названі такі: «Укр.нет», «Яндекс», УНІАН. Серед сайтів найчастіше опитані читають «Цензор НЕТ», «1+1», «Новости Украины», «Факты» та «Кореспондент».

У лідерах преси — «Сегодня», «Вести», «Факты и комментарии», «Аргументы и факты» і «Бульвар». У ТОП-3 популярних радіо виявилися «Хіт ФМ», «Шансон» та «Авторадіо Україна».

Рівень задоволеності новинами на телебаченні падає

Така тенденція характеризує як роботу регіональних телеканалів, так і національних. Приміром, на 3 % менше респондентів вважає важливою інформацію, яку транслюють місцеві канали. Також зменшилась кількість тих, хто вважає такі повідомлення повними і розгорнутими.

Національні канали втрачають у зручності, вважають опитані.  Менше людей, порівняно з минулим роком, сказали, що новини у цих ЗМІ можна назвати важливими, повними і оперативними. Натомість рівень задоволеності матеріалами в інтернеті-ЗМІ загалом залишається стабільним.

Більше українців почали дивитись онлайн-телебачення та читати новини в інтернеті

Необхідну інформацію в мережі почали шукати на 9 % більше людей. Тепер так роблять 64 %. Читати новини стали на 5 % більше, ніж у 2017-му, — 51 %.

Згідно даних дослідження InMind, найпопулярнішою соціальною мережею є Facebook. Нею користуються 57 % респондентів. Але заблоковані «ВКонтакте» та «Однокласники» хоч і втрачають користувачів, проте залишаються на другому (21 %) і третьому (15 %) місцях відповідно. Така ж ситуація і з отриманням новин на цих платформах.  

Хоча у дослідженні КМІС були менші цифри. Тоді 35,5 % респондентів відповіли, що користуються Facebook. «ВКонтакте» та «Однокласники» — 11,3 % і 7,2 % відповідно.

Також дані InMind показують, що «ВКонтакте» після блокування покинули 31 % українців, але продовжують користуватися 29 %. Обходять обмеження люди по-різному. Найчастіше (59 %) завдяки VPN, 8 % користуються розширенням для браузера, а ще 6 % — проксі-сервером.

Довіра до українських медіа зросла, а до російських впала

Нове дослідження показує, що ця тенденція характерна усім типам ЗМІ як національного, так і регіонального рівнів. На 10 % респондентів стали більше довіряти регіональному телебаченню — 56 %. Національне може похвалитися збільшенням довіри глядачів на 7 % — 61 %. Йому найбільше довіряють у Львівській, Київській, Дніпровській, та Херсонській областях.

Інтернет-ЗМІ завоювали ще 10 % довіри як на регіональному рівні (52 %), так і на національному (58 %). Причиною недовіри українці найчастіше називають те, що інформація не виглядає достовірною, новини подаються з однобоко, а також бракує фактів.

Хоча у дослідженні від «Детектора медіа» на запитання «Яким із перерахованих джерел інформації про збройне протистояння на Донбасі ви довіряєте?» респонденти відповіли інакше. Цифри щодо телебачення майже співпадають — 57,2 %. А ось інтернет-ЗМІ сказали, що довіряють лише 14,1 %. До російського телебачення мали довіру 1,6 % опитаних.

Порівнюючи дослідження InMind за 2018 та 2017 року, також видно, що російські інтернет-видання нічного набирають у довірі, а телебаченню зараз довіряють на 2 % менше опитаних (хоча цей показник в межах статистичної похибки). Найбільше російським ЗМІ довіряють у Харківській, Дніпровській, Луганській, Донецькій, Запорізькій, Одеській областях.

Додамо, що опитування GfK Ukraine показало довіру до російського телебачення — 1 %. Натомість Близько третини населення України (31%), як правило, вважають українське телебачення найбільш надійним джерелом інформації.

Також що у квітні 2018 року Міністерство інформаційної політики України та аналітичний центр «Фабрика думки «Донбас» поділились своїми даними щодо непідконтрольних Україні територій. У 2016 році 30 % тамтешніх жителів повністю та скоріше довіряли українським, а у 2017-му рівень сукупної довіри склав усього 16 %.

Вейн Шарп, директор Internews в Україні 

Катерина Загривенко, керівник напрямку з розвитку бізнесу в компанії InMind

Зросла частка тих, хто критично оцінює інформацію

29 % респондентів заявили, що звертають увагу на те, чи представлені у матеріалах ЗМІ різні точки зору. Зросла кількість людей, які звертають увагу на джерело походження новин. Водночас 26 % опитаних заявили, що вирішують інтуїтивно, чи варто інформації довіряти (у 2017-му таких було на 5 % менше).

Варто зазначити, що у опитуванні КМІС 53 % українців сказали, що вони в більшості випадків здатні відрізнити якісну інформацію від дезінформації та фейків. Третина українців (31 %), навпаки, впевнені, що вони або взагалі не можуть відрізнити, або можуть це зробити у меншості випадків.

Крім того, згідно даних InMind, 36 % опитаних вважають актуальною проблему замовних матеріалів у ЗМІ. Хоча відрізнити їх змогли б лише трохи більше половини респондентів — 56 %.

І хоча 36 % людей вважають необхідним знати власників ЗМІ, 48 % не знають, хто володіє загальнонаціональними телеканалами.

Місцеві новини – основний контент, який хочуть бачити в регіональних ЗМІ

Так сказали від 42 до 60 % опитаних. На другому місці — потреба у журналістських розслідуваннях. Після них — розважальні матеріали та інтерв’ю з місцевими лідерами. Останнє хотіли б дивитись і слухати 14-28 % респондентів.

Українці стали більше знати про хід реформ. Окрім земельної

Опитані кажуть, що почали зустрічати більше інформації про децентралізацію влади, реформу охорони здоров’я, енергетики. На тому ж рівні поінформованість залишається про пенсійну реформу, але матеріалів про земельну стало менше.

Головними джерелами інформації про реформи в цьому році частіше називають загальнонаціональні телеканали, сайти, регіональні медіа, а також соціальні мережі.

Разом з тим, як раніше показало дослідження від КМІС, більшість українців визнала, що отримує недостатньо інформації про стратегії та цілі держави щодо Криму (63 % проти 23 %, які оцінили свій рівень як радше або повністю достатній) і щодо непідконтрольних територій «ДНР» / «ЛНР» — 60 % проти 26 %.

Повну версію презентації дослідження за 2018 рік можна переглянути тут, а минулорічні результати — тут.

Соціологічна компанія InMind виконала дослідження «Ставлення населення до ЗМІ та споживання різних типів ЗМІ у 2018 року» на замовлення Міжнародної громадської організації Internews, що реалізує програму «Український медійний проект», або «Проект У-Медіа», за фінансової підтримки Агенції США з міжнародного розвитку (USAID).

Фото, відео: Світлана Григоренко

Інфографіка: слайди з презентації Internews

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16852
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду