За 4 роки Росія поширила 89 фейків про катастрофу MH17 - дослідження EUvsDisinfo

За 4 роки Росія поширила 89 фейків про катастрофу MH17 - дослідження EUvsDisinfo

17 Липня 2018
1816
17 Липня 2018
19:18

За 4 роки Росія поширила 89 фейків про катастрофу MH17 - дослідження EUvsDisinfo

1816
Чотири роки тому літак рейсу MH17 було збито над східною Україною, в результаті чого загинуло 298 людей, які знаходилися на борту. З того часу дослідники EUvsDisinfo нарахували 89 випадків дезінформації з боку Росії щодо цієї трагедії.
За 4 роки Росія поширила 89 фейків про катастрофу MH17 - дослідження EUvsDisinfo
За 4 роки Росія поширила 89 фейків про катастрофу MH17 - дослідження EUvsDisinfo

Про це повідомляє сайт проекту EUvsDisinfo, створеного Європейським Союзом для протидії дезінформації, яку поширює Росія.

«З моменту трагедії прокремлівські ЗМІ та тролі невтомно працювали, щоб підірвати розслідування, проведене у Нідерландах, і перекласти провину на Україну, незважаючи на велику кількість доказів, що вказують на участь Москви», - зазначається у повідомленні.

Як зазначають дослідники, активна дезінформаційна кампанія про катастрофу MH17 триває досі.

«Основні дезінформаційні наративи продовжують перероблятися з невеликими змінами: "українські льотчики збили літак", "Україна знищила докази, щоб приховати свою відповідальність", "Об'єднана слідча група (JIT) бреше, щоб звинуватити Росію"», - йдеться в дослідженні.

Як зазначає EUvsDisinfo, значне збільшення кількості фейків щодо MH17 спостерігалося у травні-червні 2018 року. Це пов'язують із заявою JIT від 24 травня, що літак був збитий російською ракетою з території, яка контролюється проросійськими бойовиками на сході України.

Станом на 29 травня 2018 EUvsDisinfo нарахував 57 окремих випадків дезінформації, пов'язаної з MH17, до 27 червня цей показник досяг 89-ти.

Одним із останніх випадків дезінформації дослідники називають поширення російським державним інформагентством «ТАСС» заяви Міністерства оборони РФ як факту, що «ніяка система зенітних ракет ніколи не перетинала кордону України з боку Росії».

Також російські ЗМІ звинувачують JIT у нібито свідомому приховуванні інформації про ракету, щоб завдати шкоди Росії. Наприклад «Спутник» описав звинувачення слідчих як «частину узгодженої кампанії НАТО проти Росії».

Як повідомлялося, сайт euvsdisinfo.eu було створено в рамках кампанії, спрямованої на поліпшення прогнозування, аналізу та реагування на прокремлівську дезінформацію. Кампанію «ЄС проти дезінформації» організовано Оперативною робочою групою зі стратегічних комунікацій East StratCom Task Force. Група була створена рішенням глав держав і урядів ЄС у березні 2015 року для протидії російській дезінформації. 

Нагадаємо, у травні 2015 року Європарламент ухвалив резолюцію щодо виділення ресурсів для протидії російській пропаганді. А в листопаді 2015-го Європейська служба зовнішніх зв'язків організувала щотижневу розсилку на пошту оглядів дезінформації. У лютому ЄС запустив російськомовний сайт для викриття дезінформації.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1816
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду