Комітет свободи слова планує провести виїзне засідання у Покровську та Маріуполі

Комітет свободи слова планує провести виїзне засідання у Покровську та Маріуполі

17 Липня 2018
1519
17 Липня 2018
12:43

Комітет свободи слова планує провести виїзне засідання у Покровську та Маріуполі

1519
Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики затвердив план роботи на період 9-ї сесії Верховної Ради України восьмого скликання.
Комітет свободи слова планує провести виїзне засідання у Покровську та Маріуполі
Комітет свободи слова планує провести виїзне засідання у Покровську та Маріуполі

Члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні, що відбулося 11 липня, затвердили план роботи на наступне півріччя, згідно з яким планують у вересні 2018 року перевірити виконання рекомендацій Комітету щодо зміцнення інформаційної безпеки під час виїзного засідання у містах Покровську та Маріуполі Донецькій області. Про це йдеться на сайті Комітету.

Серед проектів законодавчих актів на розгляд парламенту, у підготовці яких Комітет є головним, низка проектів, що мають пришвидшити медіареформи. Зокрема: проект № 8441  про внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» та альтернативний проект  № 8441-1 про внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», а також проекти № 4412 про внесення змін до закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» (щодо непоширення дії Закону на друковані засоби масової інформації органів сектору безпеки і оборони) та № 1237 про внесення змін до Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» (щодо розповсюдження продукції друкованих засобів масової інформації державною мовою).

Депутати планують розгляну ти проекти № 7291 про мораторій на підняття тарифів на доставку україномовних друкованих видань на території України та періодичних регіональних і місцевих видань на підконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей; № 1461 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо обов’язкового інформування про засновників та власників засобів масової інформації) та ін.

Низка проектів, які має розглянути Комітет свободи слова у другому півріччі 2018 року, стосуються законів про доступ до публічної інформації; телебачення і радіомовлення; Суспільне телерадіомовлення; Національну раду з питань телебачення і радіомовлення. Загалом у плані роботи 61 питання, у підготовці яких Комітет є головним, велика кількість з них присвячені зміні закону про рекламу: проекти № 4924-д щодо удосконалення регулювання реклами послуг народної медицини цілительства, послуг, пов’язаних із залученням коштів населення, об’єктів будівництва, цінних паперів та фондового ринку на радіо,  № 8558  щодо протидії дискримінації, № 8522 щодо мови реклами, № 8136 щодо удосконалення реклами лікарських засобів, медичних виробів, медичної техніки, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації, № 2077а  щодо вимог до реклами споживчого кредитування, № 2859 щодо заборони реклами пива та слабоалкогольних напоїв,  альтернативний № 2859-1 щодо особливостей реклами алкогольних напоїв та пива, № 8215 щодо посилення законодавчих вимог до реклами алкогольних напоїв та тютюнових виробів, № 3642 щодо врегулювання розміщення реклами, реклами на транспорті та соціальної реклами, № 3246 щодо заборони реклами лікарських засобів та ін.

Також на порядку денному Комітету протягом дев’ятої сесії буде низка проектів постанов, а саме: № 7086 про проведення парламентських слухань про безпеку журналістів в Україні на тему: «Безпека журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи вирішення»; № 8243 про звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2017 рік та ін.

Крім того, під час дев’ятої сесії планується розглянути шість законопроектів, щодо яких Комітет має подати свої пропозиції (у підготовці яких не є головним), зокрема: № 8501 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо прозорості та відкритості інформації про діяльність благодійних організацій та громадських об'єднань, які отримують фінансування від іноземних держав та іноземних неурядових організацій; № 8521 про заходи із забезпечення захисту сімейних цінностей та інституту сім'ї в Україні; № 8550 про загальні засади та принципи реалізації мовної політики в Україні тощо.

У порядку контролю Комітет розгляне питання про впровадження ефірного наземного цифрового мовлення в Україні; про проблеми інформаційного мовлення на зарубіжні країни ДП «Мультимедійна платформа іномовлення України»; про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації: стан дотримання законодавства; про реформування Суспільного мовлення (структурні трансформації  та  контент); про стан дотримання законодавства щодо використання державної мови електронними засобами масової інформації та радіостанціями (за результатами з постійного моніторингу інформаційного простору України) та ін.

Також Комітет планує провести низку публічних заходів у співпраці з громадськими та міжнародними організаціями.

Нагадаємо, у червні 2017 року Комітет свободи слова провів виїзне засідання в Краматорську Донецької області, а у червні 2016-го у Лисичанську (Луганська обл.) та Краматорську (Донецької). За підсумками поїздки Комітет підготував рекомендації для Ради національної безпеки та оборони України, Кабінету Міністрів, Міністерства фінансів, Міністерства інформаційної політики, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, Міністерства внутрішніх справ, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Держкомтелерадіо, Луганської і Донецької обласних військово-цивільних адміністрацій, Українського державного підприємства поштового зв'язку «Укрпошта».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1519
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду