«Страна.ua» та «Обозреватель» найбільше порушували журналістські стандарти останні три місяці – ІМІ

«Страна.ua» та «Обозреватель» найбільше порушували журналістські стандарти останні три місяці – ІМІ

28 Червня 2018
3500
28 Червня 2018
14:40

«Страна.ua» та «Обозреватель» найбільше порушували журналістські стандарти останні три місяці – ІМІ

3500
У другому кварталі 2018 року рейтинг дотримання журналістських стандартів в інтернет-ЗМІ очолили два сайти ─ «Ліга.net «та «Укрінформ». Найгірші показники зафіксовані у «Страни» та «Обозревателя» серед інтернет-ЗМІ
«Страна.ua» та «Обозреватель» найбільше порушували журналістські стандарти останні три місяці – ІМІ
«Страна.ua» та «Обозреватель» найбільше порушували журналістські стандарти останні три місяці – ІМІ

В загальнонаціональних інтернет-ЗМІ рівень дотримання балансу в порівнянні з попереднім періодом моніторингу впав майже вдвічі. Якщо в першому кварталі 2018 року він порушувався в середньому у 6% матеріалів, то у другому кварталі рівень порушень цього стандарту склав вже 11%. Такими є результати дослідження ІМІ на предмет дотримання ключових професійних журналістських стандартів у 10 інтернет-виданнях та п’яти друкованих виданнях.

ІМІ зазначає, що рівень дотримання двох стандартів достовірності та відділення фактів від коментарів залишається сталим. Так, згідно дослідження, рівень достовірності новин в інтернет-ЗМІ в середньому складає 89%, а дотримання стандарту відокремлення фактів від коментарів 93% (попереднього моніторингового періоду ці показники складали відповідно 88 та 92%).

У друкованих ЗМІ експерти також виявили погіршення показників дотримання стандарту відокремлення фактів від коментарів та балансу на 7% та 5% відповідно. У першому кварталі рівень дотримання стандарту відокремлення фактів від коментарів в друкованих ЗМІ складав 90%, а у другому кварталі знизився до 83%. Так само, зазначає ІМІ, рівень достовірних новин складав 88% то тепер складає 83%.

«Збільшення незбалансованих новин може бути пов’язане з наближенням виборчої компанії, – вважає експертка ІМІ Олена ГолубВибори сильно активізують політиків, які значно охочіше дають коментарі та дописують у соціальні мережі. Ці пости чи коментарі часто підхоплюють інтернет-ЗМІ роблять з них новини абсолютно їх не збалансовуючи, або ж ставлять їх за гроші, заробляючи таким чином на виборах».

У другому кварталі 2018 року рейтинг дотримання журналістських стандартів в інтернет-ЗМІ очолили два сайти  «Ліга.net «та «Укрінформ», у яких 96% матеріалів були написані без порушень журналістських стандартів.

ІМІ повідомляє, що найгірші показники, з дотримання професійних стандартів у 2 кварталі 2018 року зафіксовані у «Страни» та «Обозревателя» (36 та 40% матеріалів з порушеннями) серед інтернет-ЗМІ та в «КП в Украине» 50% порушень в друкованих виданнях.

Серед друкованих видань лідером з дотримання журналістських стандартів стало видання «Сегодня» та «Газета по-Українські» 80% матеріалів були написані без порушень.

Повне дослідження можна прочитати за посиланням.

Нагадаємо, у першому кварталі 2018 року рейтинг дотримання журналістських стандартів в інтернет-ЗМІ очолили два сайти – «Ліга.net» та «Укрінформ», у яких 96% матеріалів були написані без порушень журналістських стандартів. Серед друкованих видань лідером з дотримання журналістських стандартів стало видання «Сегодня» – 78% матеріалів були написані без порушень.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3500
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду