«Народний фронт» і «Батьківщина» занепокоєні ситуацією в Нацраді

«Народний фронт» і «Батьківщина» занепокоєні ситуацією в Нацраді

27 Червня 2018
1852
27 Червня 2018
09:45

«Народний фронт» і «Батьківщина» занепокоєні ситуацією в Нацраді

1852
Фракції «Народний фронт» і «Батьківщина» висловили своє занепокоєння з приводу заяви про відставку Ольги Герасим’юк зі складу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.
«Народний фронт» і «Батьківщина» занепокоєні ситуацією в Нацраді
«Народний фронт» і «Батьківщина» занепокоєні ситуацією в Нацраді

«Ми наголошуємо на неприпустимості політизації діяльності Національної ради, – йдеться в заяві «Народного фронту». – В умовах інформаційної війни проти країни зрив системної, у відповідності до закону, роботи незалежного регулятора може призвести до невиправних наслідків щодо стану свободи слова у країні».

«Народний фронт» розглядає заяву про відставку Ольги Герасим’юк як «небезпечний сигнал, який вимагає реагування, виявлення та усунення причин, що можуть дестабілізувати роботу незалежного органу».

Фракція підтримує позицію голови парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторії Сюмар щодо неухильного дотримання закону Нацрадою при проведенні переліцензування мовників у цифровій мережі.

«Народний фронт» закликає всі зацікавлені сторони утриматися від спроб використати ситуацію для політичного тиску на незалежний регулятор.

Водночас «Батьківщина» вимагає негайного втручання в ситуацію Верховної Ради та розцінює заяву Ольги Герасим’юк про політизацію роботи Нацради як доказ втручання влади в діяльність ЗМІ.

«Складається враження, що це питання (продовження ліцензій телеканалів на цифрове мовлення. – ДМ) загострюється свідомо і використовується для посилення тиску на мовників та спроб встановити над ними політичний контроль з боку влади напередодні кампанії з виборів президента та парламенту», - йдеться в заяві «Батьківщини».

На думку фракції, відносини між Нацрадою й телеканалами мають бути відкрито розглянуті на найближчому засіданні профільного парламентського комітету, а в разі потреби – і на пленарному засіданні Верховної Ради. Також фракція наполягає на звіті членів Нацради перед депутатами, щонайменше – перед керівниками фракцій.

Нагадаємо, що Нацрада більше місяця не може провести засідання через відсутність кворуму. Каменем спотикання став розгляд низки питань: результати позапланових перевірок телеканалів «Інтер» і «1+1» щодо показу радянських фільмів за участі осіб з «чорного списку» Мінкульту і призначення перевірки каналу СТБ з того самого приводу; продовження ліцензій на цифрове ефірне мовлення в мультиплексах «Зеонбуду» загальнонаціональних цифрових телеканалів; погодження проекту розпорядження Кабміну щодо строків вимкнення аналогового телебачення.

Зокрема, 21 червня кворуму не було, тому що Ольга Герасим’юк поїхала в планове закордонне відрядження, а Олег Черниш просто не прийшов на засідання, не погоджуючись із порядком денним. П’ятеро членів Нацради звинуватили пана Черниша в демарші й лобізмі. Водночас пані Герасим’юк дорікнула колегам перекручуванням фактів, а пан Черниш натякнув на спробу Нацради зробити якісь телеканали «лояльними» до влади.

25 червня Ольга Герасим’юк подала голові Нацради Юрію Артеменку заяву про свою відставку «через неможливість працювати прозоро». Рішення про звільнення члена Нацради за власним бажанням має прийняти Нацрада на своєму засіданні.

27 червня засідання Нацради не відбудеться вшосте через відсутність кворуму, оскільки Ольга Герасим’юк і Олег Черниш не планують брати участь у засіданні.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1852
Читайте також
10.07.2018 19:18
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
4 081
15.06.2018 15:00
Олександр Ткаченко
для «Детектора медіа»
4 058
14.06.2018 11:27
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 904
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду