У новій директиві ЄС YouTube і Facebook вважатимуться платформами для обміну відео

У новій директиві ЄС YouTube і Facebook вважатимуться платформами для обміну відео

18 Червня 2018
3024
18 Червня 2018
15:08

У новій директиві ЄС YouTube і Facebook вважатимуться платформами для обміну відео

3024
Члени Європейського Союзу домовилися про модернізацію Директиви про аудіовізуальні медіа-послуги
У новій директиві ЄС YouTube і Facebook вважатимуться платформами для обміну відео
У новій директиві ЄС YouTube і Facebook вважатимуться платформами для обміну відео

6 червня представники Європарламенту та головуюча у Раді ЄС Болгарія домовилися про оновлення правил надання аудіовізуальних медіа-послуг у Європі. 13 червня цю домовленість підтвердили посли ЄС. Про це повідомляється на офіційному сайті Ради ЄС.

Мова йде про перегляд та оновлення Директиви про аудіовізуальні медіа-послуги, попередня редакція якої була ухвалена у 2010 році. Пропозиції щодо модернізації документа були представлені Єврокомісією у 2016 році. Перелік основних змін, що вносяться до директиви, 7 червня оприлюднено на сайті Єврокомісії.

Модернізацію документу пояснили тим, що медіа-ландшафт значно змінився за останні десять років. Тепер родини не проводять більшість часу за екраном телевізора, а отримують інформацію онлайн.

Згідно з новою редакцією директиви, YouTube, Facebook та інші подібні соцмережі вважатимуться платформами для обміну відео- та аудіовізуального контенту.

Також директива передбачає, що:

- неповнолітні діти будуть захищені від шкідливого контенту, до якого обмежать доступ так само, як і на телебаченні;

- всі користувачі будуть захищені від сцен підбурювання до насильства та ненависті, а платформи, які публікуватимуть це, нестимуть кримінальну відповідальність;

- платформи для обміну відео- та аудіовізуального контенту також нестимуть відповідальність за контент реклами, яку вони використовують; реклама тютюну залишається під цілковитою забороною, а реклама алкоголю не повинна потрапляти на очі неповнолітнім;

- телевізійні мовники зобов'язані транслювати як мінімум 50% контенту з Європи (у тому числі національного), а сервіси відео на замовлення (video-on-demand) повинні поширювати у своїх каталогах як мінімум 30% європейського контенту, також вони повинні маркувати відео прапорами країни, де воно було вироблено;

- держави-члени зможуть адаптувати правила для своїх країн;

- держави-члени зможуть вимагати фінансового внеску від постачальників медіа-послуг на телебаченні та відео на замовлення, включаючи ті, що створені в іншій державі-члені, з винятками, які можуть полегшити роботу стартапам і невеликим компаніям.

«Це відкриває шлях до створення нормативного середовища, яке є більш справедливим для всіх гравців у аудіовізуальному секторі, включаючи більшу гнучкість для мовників з точки зору реклами, захист неповнолітніх та боротьбу з мовою ворожнечі у всьому аудіовізуальному контенті, кращому просуванню європейських аудіовізуальних творів та забезпечення незалежності аудіовізуальних регуляторів», - пояснили в Раді ЄС.

«Якісне прийняття політичних рішень передбачає те, що наші правила актуальні та відображають сучасні технології. В результаті цієї угоди про надання аудіовізуальних медіа-сервісів у нас буде більше можливостей, щоб захистити споживачів та дітей, боротися з поширенням ненависті та захистити плюралізм та незалежність медіа», - заявив міністр культури головуючої Болгарії і Президент Ради ЄС Боїл Банов.

Директива вже підтверджена послами ЄС від імені Ради ЄС та буде передана до Європарламенту для голосування, а потім у Раду ЄС для ухвалення. Директива набуде чинності на 20-й день після опублікування в Офіційному журналі ЄС, а державам-членам нададуть 21 місяць для її внесення до національного законодавства.

Нагадаємо, що Україна має зобов’язання перед ЄС гармонізувати українське законодавство у сфері аудіовізуальних послуг з європейським протягом двох років з 1 вересня 2017 року. Тобто до 1 вересня 2019 року Україна має імплементувати Директиву ЄС про аудіовізуальні медіапослуги. У грудні 2017 року народна депутатка, голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар зареєструвала законопроект «Про аудіовізуальні медіа-сервіси». Нині триває його доопрацювання, і законопроект, імовірно, буде перереєстровано.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3024
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду