«Пряма лінія» Путіна: вичерпна відповідь на непоставлені запитання

«Пряма лінія» Путіна: вичерпна відповідь на непоставлені запитання

14 Червня 2018
1295
14 Червня 2018
13:30

«Пряма лінія» Путіна: вичерпна відповідь на непоставлені запитання

1295
Російський президент дав вичерпну відповідь високочолим західним політикам та політологам, переконаним: варто взяти Путіна до цивілізованого товариства — й із часом він цивілізується й сам.
«Пряма лінія» Путіна: вичерпна відповідь на непоставлені запитання
«Пряма лінія» Путіна: вичерпна відповідь на непоставлені запитання

Про «пряму лінію» президента Росії, яка відбулася 7 червня, написано чимало відгуків. Але найціннішими з-поміж усього, що наговорив російський властитель, були відповіді на запитання, які в контексті «прямої лінії» не пролунали. Відповіді дуже вичерпні й такі, що не припускають різнотлумачень.

Зокрема, це запитання, яке повсякчас порушує російська пропаганда: чому в усіх злодіяннях, які стаються у світі, одразу ж підозрюють Росію? Чому Росію запідозрили в намірі вбивства Аркадія Бабченка — адже не доведено? Чому Росію підозрюють у спробі вбивства батька й дочки Скрипаль — теж не доведено ж? Чому з упевненістю ведуть мову про російський слід у катастрофі малайзійського літака над Донбасом 2014 року — адже також не доведено? Чому Росію не допускають до роботи слідчих комісій, тоді як Україну допускають — хоча, здавалося б, на перший погляд, Україна є такою ж зацікавленою стороною?

Російська пропаганда пропонує одну й ту саму відповідь: русофобія. Ірраціональна русофобія, ненависть до Росії просто тому, що вона — Росія. Путін практично прямим текстом відповів: ніяка та русофобія не ірраціональна, а є цілком логічною й обгрунтованою.

Ми добре пам'ятаємо, як 2014 року російська пропаганда заявляла: її вояків у Криму немає. А потім сам Путін у фільмі зізнався: вони там були, й вони, на його думку — герої. Але то був фільм. Нині був цілком офіційний захід. На якому Путін чесно зізнався: він брехав про наявність суперзброї під час іншого, й практично нещодавнього, офіційного заходу — виголошування його послання до російського парламенту.

Зізнався у власній брехні, причому брехні офіційній, ніби так і годиться. Мовчазно зізнався в тому, що брехав під вибори, щоб у нечесний спосіб забезпечити собі перемогу і здобути зайві голоси. Зізнався, що в передвиборчому змаганні застосовував нечесні прийоми.

І тепер не має жодного значення той факт, що він же, найімовірніше, переміг би на тих виборах і без тієї брехні: історія не знає слова «якби». Путін зізнався, що брехав під час виборчої кампанії — й це дає підстави стверджувати, що став президентом він нечесно, крапка.

Але навіть не в цьому, власне, річ. Путін зізнався, що для нього брехня є звичайним і звичним політичним методом. Брехня для нього не є злом. Тож і скажіть тепер: як після цього запрошувати Росію до будь-яких слідчих комісій? Якими наївними треба бути, щоби вірити російським виправданням? Які зусилля треба над собою вчиняти, щоби щоразу, як що-небудь станеться, одразу ж, на рівні рефлексу не підозрювати Росію в черговій брехні.

Російські офіційні особи неодноразово брехали й раніше. Є такий психічний розлад — міфоманія, коли людина бреше просто заради любові до мистецтва, коли не може не брехати. Бреше тупо — так, що брехня є одразу ж очевидною. Бреше безцільно, бо не має й не може мати з тієї брехні жодної користі.

Російські офіційні особи брешуть давно — й саме так, як написано вище. Коли після збиття малайзійського літака не лише різні російські офіційні особи виголошували взаємно суперечливі, взаємно протилежні версії, а й одні й ті самі особи виголошували вранці одне, а ввечері інше. Але тепер ми стали свідками, як найвища державна особа в Росії в офіційному контексті зізналася у брехні так само в цілком офіційному контексті. Президент Росії зізнався, що брехав в офіційному посланні до найвищого органу законодавчої влади своєї ж країни.

Ну, й зовсім уже побіжно Путін практично прямим текстом зізнався, що за цілком прийнятне він вважає залякування тих, у друзі й партнери до кого так набивається — в даному разі західні країни суперзброєю.

Було під час «прямої лінії» й інше зізнання, яке дуже варто оцінити належним чином. Пам'ятаєте: менш ніж три місяці тому російський президент, приїхавши після страшної трагедії до Кемерового, повів мову про демографію, а жаль із приводу загибелі дітей висловив лише тоді, коли про це гули вже всі соцмережі — навіть російські? А 2010 року Путін сказав, що для нього найбільша геополітична трагедія ХХ століття — це розпад СРСР.

А тепер забудьмо на мить про Путіна і спитаймо самі себе: яка подія є найбільшою геополітичною трагедією ХХ століття? Будь-яка нормальна, будь-яка притомна людина, поза сумнівом, скаже: Друга світова війна, яка забрала до 100 мільйонів людських життів. Для Путіна — ні.

Й от тепер, під час «прямої лінії» — знову ж, під час офіційного заходу — російський президент заявив: війна в Сирії є «чудовим тренуванням для нашої (російської. — Б.Б.) армії». Тренування — для чого й перед чим, до речі? Ті, хто повертається до Росії в цинкових трунах — це, мабуть, відмінники тренування: вони вже так натренувалися, що далі немає куди. І їхні рідні, напевне, теж. Ні, звісно ж, немає жодного сенсу вказувати на божевільність цих путінських слів — зрештою, про вторгнення радянських військ до Афганістану радянські вищі офіцери казали те саме, хіба що тільки на приватному рівні, тоді як Путін виніс це людожерство на офіційний.

То що сказав Путін? А він офіційно підтвердив: війна для нього — це щось звичайне, щось нормальне, припустиме й прийнятне. Ну а на війні гинуть люди — й це теж для Путіна є нормальним: демографія, зрештою, колись вирівняється.

Президент Російської Федерації дав відверту й вичерпну відповідь на запитання, яке йому ніхто не ставив: так, людське життя для нього не має ніякої цінності, люди для нього — то держмайно. Ото й уся «русофобія», от звідси й усі підозри.

Для цивілізованого світу розв'язування війни є злочином, а злочин не породжує прав; для Путіна війна — це засіб, за допомогою якого Росія прагне отримати додаткові права й привілеї. Тож російський президент дав вичерпну відповідь високочолим західним політикам та політологам, переконаним: варто взяти Путіна до цивілізованого товариства — й із часом він цивілізується й сам. Він сам відповів їм: Росія та цивілізований світ не лише живуть у несумісних системах цінностей. Росія — це ніяка не особлива цивілізація, просто вона перебуває на дуже архаїчній стадії розвитку, яку цивілізований світ давно вже проминув.

Фото: kremlin.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1295
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду