Кіно без глядача, бо глядач – без кіно. Про Рахівський кінофестиваль

Кіно без глядача, бо глядач – без кіно. Про Рахівський кінофестиваль

7 Червня 2018
2991
7 Червня 2018
10:00

Кіно без глядача, бо глядач – без кіно. Про Рахівський кінофестиваль

2991
На Закарпатті закінчився перший Рахівський кінофестиваль, маленька культурна подія, яка, тим не менше, зіграла значну роль – одночасно втішила певну частину рахівчан і викрила великі соціокультурні проблеми міста та всього регіону.
Кіно без глядача, бо глядач – без кіно. Про Рахівський кінофестиваль
Кіно без глядача, бо глядач – без кіно. Про Рахівський кінофестиваль

Ідею триденного фестивалю запропонувала міськраді Рахова громадська організація СУК («Сучасне українське кіно»). І склала доволі розлогу програму, цілком гідну і великого міста, в якій репрезентувалося сучасне українське кіно за два останні роки (координатором виступила Оксана Костан). Фестивальними заходами фактично опікувалася мерія на чолі з міським головою Рахова Віктором Медведем: організовувала, агітувала та займалася рекламною кампанією.

Головним завданням ініціаторів та організаторів було залучити сімейну аудиторію, таким чином поєднати дозвілля з культурною акцією. Тому й фільми підбиралися різноманітні, усіх форм і жанрів. Від анімації був «Микита Кожум’яка», від документалістики – «Будинок “Слово”», «Жива ватра» й «Українські шерифи», від широкого прокатного кіно – фільми «Інфоголік», «Межа», «Стрімголов», «Припутні», «Гніздо горлиці» й «Червоний». Приємним бонусом опинилася надана фестивалем «Чілдрен кінофест» британська дитяча стрічка «Моллі Мун і чарівний підручник».

Та фільми були не єдиним, чим фестиваль відзначився – частину з них особисто представляли або їхні творці, або учасники. Так, у перший день до Рахова приїхав презентувати «Живу ватру» її режисер Остап Костюк, у другий – «Українських шерифів» головні герої Віктор Кривобородько і Володимир Рудьковський, а на третій день – «Гніздо горлиці» Римма Зюбіна.

Режисер фільму «Жива ватра» Остап Костюк

Акторка Римма Зюбіна

Три події можна назвати центральними на фестивалі: це приїзд Римми, яку після фільму закидали питаннями і просто не відпускали зі сцени, а наприкінці долучили до акції солідарності #FreeSentsov; показ «Інфоголіка», що зібрав найбільшу кількість глядачів, і – дитячі заходи. Фільм «Моллі Мун…», на щастя дітлахів, показали двічі, оскільки захват від стрічки не мав меж, а додатком до цього були уроки відеоанімації: близько 30 малюків від 7 до 15 років ліпили зі скульптурного пластиліну фігурки, а потому з допомогою мобільних телефонів і програми Stop Motion робили покадрову зйомку їхніх рухів, що разом утворювали мультфільми – маленькі дитячі дива.

Цікаво, що саме дитяча аудиторія виявляла найбільшу активність. Діти не тільки вимагали другого показу фільму «Моллі Мун…», вони ходили на чималу кількість фільмів, і не обов’язково дитячих – на «Гнізді горлиці» займали перші ряди, а після перегляду саме вони ставили найбільше питань Риммі Зюбіній. Натомість, старша молода аудиторія, віком від 15 до 25 років, практично була відсутня на показах. А в додатку до того, що загалом сеанси відзначилися вкрай низькою глядацькою відвідуваністю, відкрилася суттєва проблема – цільової аудиторії, культурного дозвілля мешканців маленьких міст і їхньої байдужості до кіно.

Проблему утворив цілий комплекс причин. Перше – це те, що в місті немає жодного кінотеатру. Єдиний, який був, – «Мир» – перепрофілювали зі згоди облради і перетворили на денс-клуб. Друге – це те, як виглядає місце проведення фестивалю – місцевий Будинок культури. Він повністю позбавлений комфорту і презентабельного вигляду, що, у свою чергу, ніяк не можливо змінити через брак коштів у бюджеті і неможливість наповнити цей бюджет через відсутність підтримки на обласному рівні реформи децентралізації й не підписаний (до початку травня) закон про об’єднання територіальних громад. А разом із цим, як це не дивно, – через підписання закону про безвізовий режим: катастрофічною проблемою мер міста Василь Медвідь назвав тотальний виїзд людей, що уможливив «безвіз» і дав це зробити легко і безборонно. «Ми не можемо конкурувати за рівнем зарплати із сусідніми Румунією, Польщею чи Чехією», – пояснює міський голова. Тож до 40% працездатного населення виїхало, а це стосується і молоді післяшкільного віку.

Будинок культури, у якому проходив кінофестиваль

Попри складність проведення фестивалю і низький результат, розвивати культурний напрямок через позиціонування кіно є перспективним. Утворення кінокомісії, як це не так давно зробили сусідні Ужгород (Закарпатська кінокомісія), Чернівці (Буковинська), Івано-Франківськ, Львів і Тернопіль, – реальний шлях, і вже показовий. Тож другий рахівський фестиваль обіцяє бути.

Фото надані автором

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2991
Читайте також
27.12.2018 11:30
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
2 845
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду