Росія в інформаційному полі намагається пов'язати Україну та ІДІЛ з 2013 року - Золотухін

Росія в інформаційному полі намагається пов'язати Україну та ІДІЛ з 2013 року - Золотухін

26 Травня 2018
2387
26 Травня 2018
14:18

Росія в інформаційному полі намагається пов'язати Україну та ІДІЛ з 2013 року - Золотухін

2387
Заступник міністра з інформаційної політики України стверджує, що з 2013 року Москва активно намагається «промити мізки» світовій спільноті, щоб вона повірила у зв'язок між Україною і джихадистами.
Росія в інформаційному полі намагається пов'язати Україну та ІДІЛ з 2013 року - Золотухін
Росія в інформаційному полі намагається пов'язати Україну та ІДІЛ з 2013 року - Золотухін

Про це Дмитро Золотухін пише в своїй статті для видання Medium.

«Росія, з 2013 року - до Вільнюського саміту - почала пов'язувати Україну з радикальними ісламістами в Сирії. Це означає, що Кремль планував просувати військові кампанії, як в Україні, так і на території Сирії. Російські спецслужби і засоби масової інформації, що знаходяться під їх контролем, згодом поширюватимуть фальшиві новини про бійців ІДІЛ, які нібито беруть участь в бойових діях на Донбасі, про транзитні бази терористів в різних містах нашої країни - від Харкова до Одеси, - про кримських татар, які борються на стороні джихадистів в Сирії і т.д.», - зазначає Золотухін.

За його словами, у січні 2013 року (ще до того, як ІДІЛ виник на світовій арені) після застосування Асадом хімічної зброї проти цивільних осіб «російські спецслужби сфабрикували листування між Катаром і керівництвом британської приватної компанії Britam Defense, яка в той час охороняла нафтові свердловини на півдні Іраку, і до її складу входила велика кількість українських працівників».

Згідно підробленого листування, Катар нібито запропонував компанії Britam Defense використовувати «українських найманців» для доставки хімічної зброї з Лівії до Сирії і «застосувати його під російським прапором для організації провокацій проти РФ».

«На даний момент весь світ розуміє, особливо після того, як американські "Томагавки" завдали удару по сирійським цілям, що саме Москва постачала хімічну зброю Сирії», - зазначив автор статті.

В червні 2015 року, пише Золотухін, посол Росії в Кувейті Олексій Саламатін приїхав до МЗС приймаючої країни, щоб переконати кувейтську владу, що Україна нібито надала тонни зброї і боєприпасів для ІДІЛ через Саудівську Аравію.

Як доказ він представив публікацію англійської сайту South Front від 20 червня. У статті анонімний автор запевнив, що в період з 22 по 25 травня українські компанії ніюито поставили 15 тис. одиниць стрілецької зброї (АК-74) саудівської фірмі TMAS Marketing на основі підробленого сертифіката кувейтського кінцевого користувача. Тоді ця українська зброя нібито прибула в турецькі, ліванські та йорданські табори для підготовки бойовиків ІДІЛ.

Кувейтська влада, зазначає Золотухін, виявила, що повноважний представник Росії приніс на зустріч з дипломатами звичайний передрук з російського журналу «Військовий огляд».

19 листопада 2016 року авторитетне інформаційне агентство Agency France Press опублікувало інформацію, вказує Золотухін, імовірно отриману від Міністерства внутрішніх справ Кувейту, що Україна нібито надала китайський ПЗРК FN-6 бойовикам ІДІЛ. Джерелом цих даних, на думку журналістів, були самі терористи, затримані кувейтської поліцією.

Після публікації цього матеріалу (який згодом був видалений французьким агентством) Міноборони України офіційно повідомило, що китайські ПЗРК не перебувають на озброєнні нашої армії. А головний затриманий, громадянин Лівану, сказав тоді, що він купив зброю десь на території України, але він не вказав, яку зброю і який конкретний регіон. Пізніше в Міноборони України зазначили, що комплекти подібних ПЗРК можуть перевозитися в російських «гуманітарних конвоях».

17 листопада 2016 року, російські газети розповсюдили інформацію про нібито секретний договір між Україною і Катаром про продаж ЗРК малої дальності С-125 «Нева». Головний меседж: Київ продав Досі, головному союзникові ІДІЛ (за повідомленнями російських журналістів), дану зброю.

Як зазначається, перша фейкова новина по цьому питанню була опублікована на основі фальшивої кореспонденції і документів, наданих групою російських хакерів «КіберБеркут», після чого ця інформація була підхоплена федеральними ЗМІ. В результаті виявилося, що не було ніяких поставок, але також немає угод про цю зброю з Катаром, додає Золотухін.

У 2017 році британське видання Sky News зробило публікацію, після якої московський кореспондент телеканалу, посилаючись на кілька «сумнівних ораторів», в тому числі журналістів з громадянством РФ, назвав Україну «перевалочною базою» для 400-500 терористів ІДІЛ. Джерело таких даних не озвучувалося. Більш того, не існує і так званих свідків джихадистів, про яких розповідалося в матеріалі, зазначає Золотухін у своїй статті.

Він нагадує також про останні події, коли напередодні фіналу футбольної Ліги чемпіонів у Києві в інформаційному просторі Британії та України з'явилися повідомлення про можливий напад ІДІЛ на футбольних уболівальників. 

Інформація нібито походила від британського таблоїда The ​​Sun, який посилався на дані «закритих чатів Telegram», але «ніхто не надав навіть скріншоти повідомлень в чаті», зазначає Золотухін.

Він додає, що вперше інформація з'явилася навіть не в The Sun, а в перуанському виданні «Ліберо» за три дні до її масового поширення. Плакати були опубліковані в різних акаунтах Twitter з посиланням на медіа-структуру ІДІЛ - «Медіа-фонд аль-Бурхан». Однак на про-ІДІЛовскіх сайтах подібні матеріали не буди знайдені. СБУ вказала, що подібна інформація - фейк, який з'явився «не без участі російських спецслужб» для створення паніки і хаосу серед мешканців і гостей Києва.

Під час нинішньої інформаційної атаки, додає Золотухін, проросійські ЗМІ і таблоїд The ​​Sun прямо і побічно посилалися на матеріал 2017 року, розповідаючи «бойові табори» на території України знову, на цей раз «вполовину скоротивши кількість бойовиків».

«Таким чином, загальна схема, яка до сих пір використовується Кремлем, заповнена кількома важливими повідомленнями: 1. Росія бореться з терористами ІДІЛ в Сирії; 2. Терористи ІДІЛ вбивають європейців в містах Європи і являють собою загрозу (в той час як, за словами міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, Європа і Росія повинні об'єднати зусилля в боротьбі з джихадистським тероризмом); 3. ІДІЛ пов'язаний з Україною, і тому Україна також становить загрозу для ЄС; 4. Давайте бомбити терористів разом, але ви повинні повернути Україну в так звану російську сферу впливу», - підводить підсумок Золотухін.

Нагадаємо, що Служба безпеки України закликала українських журналістів не поширювати у ЗМІ інформацію про нібито заплановані терористичною організацією Ісламська Держава теракти у Києві під час проведення Ліги Чемпіонів УЄФА.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2387
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду