Експерти вважають, що цифрові права варто закріпити в законодавстві

Експерти вважають, що цифрові права варто закріпити в законодавстві

25 Травня 2018
1908
25 Травня 2018
09:03

Експерти вважають, що цифрові права варто закріпити в законодавстві

1908
Більше половини експертів вважають, що ситуація зі свободою інтернету в Україні погіршилася, порівняно з 2016 роком. Експерти очікують негативного сценарію щодо інтернету та вважають, що цифрові права варто закріпити в законодавстві.
Експерти вважають, що цифрові права варто закріпити в законодавстві
Експерти вважають, що цифрові права варто закріпити в законодавстві

Про це свідчать результати експертного опитування щодо регулювання інтернету в Україні, які 24 травня представила громадська організація «Інтерньюз-Україна».

Дослідження було проведено у квітні-травні 2018 року шляхом опитування 120 респондентів, серед яких представники IT-індустрії, правозахисники та медійники. Головна мета — отримати фахову оцінку ситуації у сфері регулювання інтернету після підписання указу Президента України №133/2017 р. щодо санкцій проти низки російських компаній та блокування таких сайтів як VK.com, Yandex.ru, OK.ru, Mail.ru.

Більше половини експертів відзначають, що загалом ситуація зі свободою Інтернету в Україні погіршилася, порівняно з 2016 роком. 40,8% респондентів вважають, що нічого не змінилося. І лише 4,1 % опитаних відзначають покращення.

Тут і далі клікніть для збільшення

Як і минулого року, більша частина експертів схвально оцінила блокування російських інтернет-ресурсів. Загалом 50% опитаних різною мірою підтримують подібні санкції. Втім, високий відсоток фахівців — 42,5 % — негативно ставляться до таких заходів з боку держави.

Більше половини експертів вважають блокування інтернет-ресурсів неефективними. Втім, значна частка — 45,8% — вважають такі заходи дієвими.

Половина респондентів оцінюють указ Президента України №133/2017 як стратегічно правильний.

44,2% експертів вважають, що держава вдається до методів регулювання інтернету, що не відповідають міжнародним нормам. У той же час 28,3% опитаних зазначають, що регуляція відбувається відповідно до стандартів.

Більшість опитаних також відзначають необхідність законодавчого закріплення цифрових прав.

Серед експертів значно переважають негативні настрої щодо подальших кроків уряду в політиці регулювання інтернету. Зазначимо, що їхні очікування виправдалися, оскільки указом Президента України № 126/2018 від 14 травня 2018 року було розширено перелік осіб, які підпадають під санкції, в тому числі розширено список сайтів, які підлягають блокуванню.

На запитання, чи знають респонденти про випадки порушення свободи інтернету й за можливості обрати кілька відповідей, 70% респондентів зазначили про блокування доступу до соціальних мереж, ще 67,5% вказали на законодавчі ініціативи, що обмежують свободу інтернету. 49,2% вказали на проурядові маніпуляції в соціальних мережах, та 48,3% – про тиск на IT-компанії та інтернет-провайдерів.

Завантажити презентацію результатів опитування можна тут.

Нагадаємо, 15 травня Президент України Петро Порошенко своїм указом увів у дію рішення РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», які передбачають блокування Mail.ru, «Яндекса», соцмереж «ВКонтакте» та «Одноклассники». Крім того, суттєво розширено коло російських телерадіокомпаній, IT-компаній і виробників програмного забезпечення, які потрапили під обмеження. 17 травня після офіційної публікації указ набув чинності, й інтернет-провайдери почали обмежувати доступ до вказаних в указі ресурсів.

У жовтні 2017 року громадська організація «Інтерньюз-Україна» провела експертне опитування «Регулювання інтернету та цифрових прав в Україні». Результати опитування засвідчили, що в експертному середовищі немає чіткої позиції в оцінці «санкційного» указу Президента України №133/2017 від 17 травня 2017 року.

Фото надане «Інтерньюз-Україна»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1908
Читайте також
06.06.2018 10:00
Павло Кравчук
для «Детектора медіа»
2 604
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду