У Львові Кіберполіція виявила студента, який створював та продавав шкідливе ПЗ

У Львові Кіберполіція виявила студента, який створював та продавав шкідливе ПЗ

30 Квітня 2018
1649
30 Квітня 2018
10:55

У Львові Кіберполіція виявила студента, який створював та продавав шкідливе ПЗ

1649
У Львові співробітники Кіберполіції викрили 20-річного студента, який створив вірус для викрадення даних з браузерів та запису усіх натискань клавіатури (кейлогер).
У Львові Кіберполіція виявила студента, який створював та продавав шкідливе ПЗ
У Львові Кіберполіція виявила студента, який створював та продавав шкідливе ПЗ

Про це повідомляє сайт Кіберполіції.

 «Спеціалісти з кіберполіції провели попередній аналіз зразку шкідливого програмного забезпечення та встановили: програма написана на мові C++ під операційні системи Windows (95/98/хр/Віста/7). Шкідливе програмне забезпечення (ШПЗ) мало вбудований клавіатурний шпигун. Він записував усі натискання символів на клавіатурі та при натисканні 350 символів відправляв ці данні на запрограмовану електронну скриньку. Також він сканував директорії, які містять налаштування веб браузерів, збережені логіни та паролі від веб-ресурсів та відправляв їх на ту саму електронну скриньку чи ftp сервер», – повідомляється на сайті Кіберполіції.

Кіберполіція повідомляє, що для анонімізації своїх дій студент використовував ТOR та VPN, а також  ІР-адреси університету в якому навчався, а для усіх грошових розрахунків використовував електронні гаманці. Оплата використання шкідливого програмного забезпечення, за повідомленням Кіберполіції, здіснювалася користувачами щомісячно, а вартість становила $5 з кожного із клієнтів.

Повідомляється, що у хлопця наразі вилучено комп’ютер, за допомогою якого він створював шкідливе програмне забезпечення та банківську картку, за допомогою якої він отримував готівку.

«Спеціалісти Управління інформаційних технологій та програмування оглянули ноутбук зловмисника та виявили на ньому програмний код ШПЗ, його примірники, а також переписки з покупцями», – йдеться у повдомленні Кіберполіції.

Після попереднього огляду спеціалістами комп’ютер було направлено на експертизу. За її результатами буде прийнято рішення щодо оголошення студенту про підозру.

За даним фактом слідчі поліції Львівщини розпочали кримінальне провадження за ч. 1 ст. 361-1 КК України (Створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут).

Нагадаємо, у березні співробітники Київського управління Департаменту кіберполіції виявили 22-річного чоловіка, який виготовляв шкідливе програмне забезпечення для пошуку вразливостей на веб-сайтах та подальшого несанкціонованого копіювання баз даних різноманітних веб-додатків.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1649
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду