КЖЕ визнала заголовок тернопільського інтернет-видання «яскравим прикладом сексизму»

КЖЕ визнала заголовок тернопільського інтернет-видання «яскравим прикладом сексизму»

27 Квітня 2018
2875
27 Квітня 2018
16:31

КЖЕ визнала заголовок тернопільського інтернет-видання «яскравим прикладом сексизму»

2875
Члени Комісії з журналістської етики заявили про порушення тернопільською інтернет-газетою «ПРОВСЕ» статті 15 Кодексу етики українського журналіста.
КЖЕ визнала заголовок тернопільського інтернет-видання «яскравим прикладом сексизму»
КЖЕ визнала заголовок тернопільського інтернет-видання «яскравим прикладом сексизму»

Про це йдеться в тексті рішення, оприлюдненого на сайті КЖЕ.   

25 січня 2018 року до Комісії з журналістської етики звернулася Марія Дмітрієва зі скаргою на тернопільську інтернет-газету «ПРОВСЕ», а саме на публікацію «Довгоногих журналісток запрошують обслужити імідж поліцейських», назва якої, за словами скаржниці, безпідставно сексуалізує новину.

Члени Комісії з журналістської етики переглянули та дослідили наданий для ознайомлення матеріал за посиланням.

Комісія зазначає, що заголовок матеріалу «Довгоногих журналісток запрошують обслужити імідж поліцейських», що вийшов у тернопільській інтернет-газеті «ПРОВСЕ», містить дискримінацію за статтю, оскільки слово «обслужити» може трактуватися з сексуальним підтекстом. Окрім цього, акцентується увага на фізіологічних особливостях журналісток (довгоногих), що є неприпустимим.

Такий заголовок є яскравим прикладом сексизму, оскільки нав’язується упереджена думка про жінок, що супроводжується їх дискримінацією, а також певна інституціональна практика, що виражається в тому, що жінкам нав’язується підлегле становище, йдеться в рішенні КЖЕ.

Дискримінація є неприпустимою в журналістиці згідно з положеннями Кодексу етики українського журналіста (Стаття 15. Ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання. Вказувати на відповідні ознаки особи (групи людей) слід лише у випадках, коли ця інформація є неодмінною складовою матеріалу), Декларації принципів поведінки журналістів, міжнародних принципів журналістської етики, Кодексу професійної етики США Товариства професійних журналістів (SPJ).

Окрім цього, у новині «Довгоногих журналісток запрошують обслужити імідж поліцейських» містяться і інші порушення журналістської етики, а саме достовірність, що є основоположним стандартом у журналістиці.

Комісія з журналістської етики наголошує на важливості уникнення будь-яких форм дискримінацій в матеріалах, у тому числі неможливості використання безпідставної сексуалізації новинних матеріалів та гендерної дискримінації у матеріалах. Також важливим є дотримання відповідності заголовку до публікованого матеріалу, що не фальсифікує сам зміст публікації.

Як повідомляв «Детектор медіа», в грудні 2017 року Комісія з журналістської етики оприлюднила експертний висновок щодо сюжету «ТСН. Тиждень» «День секретарів: помічниці впливових політиків поділились невідомими фактами життя своїх шефів», в якому сюжет визнано сексистським, «адже у ньому представлено стереотипні ролі жінок і чоловіків у політиці».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2875
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду