Дозволи на в’їзд до Криму за три роки отримали 106 іноземних журналістів – ДМС

Дозволи на в’їзд до Криму за три роки отримали 106 іноземних журналістів – ДМС

24 Квітня 2018
1125
24 Квітня 2018
16:54

Дозволи на в’їзд до Криму за три роки отримали 106 іноземних журналістів – ДМС

1125
Із 2015 року по перший квартал 2018 року спеціальні дозволи на в'їзд до Криму отримали 106 іноземних журналістів
Дозволи на в’їзд до Криму за три роки отримали 106 іноземних журналістів – ДМС
Дозволи на в’їзд до Криму за три роки отримали 106 іноземних журналістів – ДМС

Про це йдеться у відповіді Державної міграційної служби України на запит Центру інформації про права людини.

Згідно з інформацією відомства, у 2015 було видано 8 таких дозволів, у 2016 – 28, у 2017 – 47, а в першому кварталі 2018 року видано вже 23 дозволи. Дозволи видавались у всіх випадках звернень без винятку.

Найбільше дозволів отримали журналісти з Російської Федерації (27), Великої Британії (12), Німеччини (10) та Польщі (9). Також за дозволами звернулись по 8 журналістів з Білорусі та Японії.

Від одного до семи дозволів отримували журналісти з США, Австрії, Естонії, Ізраїлю, Ірландії, Іспанії, Литви, Латвії, Чехії, Нідерландів, Франції та Швеції.

Отримання дозволу на в’їзд до Криму для іноземців визначено Порядком в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї, затвердженим постановою Кабміну №367 у червні 2015 року. Згідно з цим порядком, до Криму іноземці мають потрапляти лише через українські пункти пропуску, а дозвіл на це видає Державна міграційна служба (ДМС). Для отримання спеціального дозволу іноземні журналісти також повинні отримати лист-погодження від Міністерства інформаційної політики.

Раніше правозахисники закликали до спрощення процедури отримання дозволів на в’їзд до Криму для іноземних адвокатів, правозахисників, журналістів і представників моніторингових місій.

За словами голови правління Центру інформації про права людини Тетяни Печончик, чинна процедура не дає можливості подавати звернення про отримання спеціального дозволу для в’їзду до Криму з-за кордону, через дипломатичні представництва України, відсутня можливість для іноземців подавати документи іншою мовою, крім української, а також отримувати багаторазові дозволи для в’їзду до Криму.

Спрощення порядку доступу іноземних правозахисників та журналістів також є однією з рекомендацій, які Україна ухвалила у березні 2018 року в рамках Універсального періодичного огляду Організації Об'єднаних Націй.

Як повідомляв «Детектор медіа», рік тому перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова розповідала, що з 16 вересня 2015 року Міністерство інформаційної політики погодило в’їзд в Крим біля 70-ти іноземних журналістів, серед яких редакції BBC, Daily Telegraph, The Guardian, Times, Bild, Washington Post, Associated Press.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1125
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду