У Донецькій ОДА не відповідають на запити про зарплати працівників

У Донецькій ОДА не відповідають на запити про зарплати працівників

12 Квітня 2018
1653
12 Квітня 2018
09:43

У Донецькій ОДА не відповідають на запити про зарплати працівників

1653
У Донецькій обласній державній адіміністрації відмовляються відповідати на запити координатора Центру громадського контролю «Дій! Краматорськ» Андрія Романенка щодо заробітної плати працівників структурних підрозділів, посилаючись на АТО
У Донецькій ОДА не відповідають на запити про зарплати працівників
У Донецькій ОДА не відповідають на запити про зарплати працівників

Про це повідомляє «Доступ до правди».

«Враховуючи вищенаведене та проведення на території Донецької області антитерористичної операції, а також з метою захисту прав працівників щодо безпеки їхнього життя та здоров’я, надання інформації на ваш запит не є можливим», - приблизно такі однакові відмови отримав на свій запит пан Романенко.

Як повідомляє Доступ, у самому запиті пан Романенко просив надати інформацію про розмір та структуру заробітної плати (окремо по кожному місяцю), яку отримував кожен зі співробітників (з зазначенням ПІБ та посади) десяти структурних підрозділів Донецької обласної державної адміністрації в період з січня по грудень 2017 року.

Зазначено, що однакові відмови надійшли від департаментів екології та природних ресурсів, економіки, цивільного захисту, охорони здоров'я та фінансів. Апарат, департаменти інвестиційно-інноваційного розвитку та інформаційної політики прислали відповіді про відтермінування строків надання відповіді. Департаменти освіти та розвитку базових галузей промисловості взагалі проігнорували запит.

Як коментував аналогічну відмову медіаюрист ГО «Платформа прав людини» Олександр Бурмагін, відмова в наданні інформації про розмір заробітної плати посадовця будь-якого рівня та «профілю», на сьогодні, це очевидний моветон. Така відповідь порушує норми Закону України «Про доступ до публічної інформації», роз’яснення і рекомендації Постанови Пленуму ВАСУ №10 від 29.09.2016 р. «Про практику застосування адміністративними судами законодавства про доступ до публічної інформації», статтю 5 Закону України «Про захист персональних даних», а також норми антикорупційного законодавства.

Юрист також стверджує, що той, хто підписав дану відповідь, порушив, п.2 ч.2 ст.60 Закону України «Про запобігання корупції», згідно з яким не може бути віднесена до інформації з обмеженим доступом інформація про: розміри, види оплати праці, матеріальної допомоги та будь-яких інших виплат з бюджету або за рахунок технічної або іншої допомоги в рамках реалізації в Україні програм (проектів) у сфері запобігання, протидії корупції особам, зазначеним у пункті 1, пунктах "а" і "в" пункту 2 та пунктах 4 і 5 частини першої статті 3 цього Закону».

У пункті «в» якраз ідеться про державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування.

Нагадаємо, у квітні 2018 року Миколаївський журналіст Андрій Лохматов поскаржився Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини на першого заступника голови Миколаївської обласної державної адміністрації В’ячеслава Боня через ненадання інформації про відрядження голови ОДА Олексія Савченка.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1653
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду