Парубій наголосив на необхідності скасування е-декларування для антикорупційних активістів

Парубій наголосив на необхідності скасування е-декларування для антикорупційних активістів

12:08,
2 Квітня 2018
1871

Парубій наголосив на необхідності скасування е-декларування для антикорупційних активістів

12:08,
2 Квітня 2018
1871
Парубій наголосив на необхідності скасування е-декларування для антикорупційних активістів
Парубій наголосив на необхідності скасування е-декларування для антикорупційних активістів
Голова Верховної ради України Андрій Парубій заявив, що у парламенті є два нових законопроекти про скасування е-декларування для громадських активістів, які депутати можуть розглянути вже у вівторок, 3 квітня

Про це він сказав під час засідання погоджувальної ради у понеділок, повідомляє «Українська правда».

Парубій нагадав, що минулого тижня було погоджено, що першими питаннями порядку денного будуть питання е-декларування для громадських активістів та членів наглядових рад. За його словами, законопроекти, які були внесені на розгляд парламенту раніше і які розглядали у минулий четвер, вже втратили свою актуальність і тому апарат Верховної Ради напрацював новий документ, який складається з двох частин.

«Одна – це скасування е-декларування для громадських активістів і для іноземців, які входять у наглядові ради. І другий момент, не менш важливий – це декриміналізація осіб, які входять у цю категорію, – сказав голова ВР. – Цей законопроект є вивірений і підготовлений. І сьогодні я проводив нараду з головами фракцій. І я закликав їх долучитися до підписання цього законопроекту і я прошу їх долучитися під час погоджувальної ради і сподіваюся, що цей проект буде підписаний керівниками фракцій».

Парубій зазначив, що у депутатів була попередня домовленність, щоб антикорупційний комітет зібрався у понеділок і розглянув цей законопрект, а також проект закону, який у п'ятницю подала фракція «Батьківщина».

Він наголосив, що якщо комітет розгляне його у понеділок, то у вівторок, 3 квітня, депутати зможуть внести це питання до порядку денного Ради.

«Отже наголошую, що цей проект закону і скасовує е-декларування і вводить декриміналізацію для цієї категорії осіб, які мною були визначені – громадські антикорупційні діячі та іноземці, які входять до наглядових рад», – сказав спікер парламенту.

«Нагадаю, у п'ятницю документ був всім направлений і ваші аналітичні групи могли його вивчити. Сподіваюся, що ми вийдемо на позитивне рішення», – додав Парубій.

Він наголосив, що питання скасування е-декларування важливе, щоб «зняти внутрішню напругу» і зміцнити міжнародні партнерські контакти.

Нагадаємо, 30 березня в парламенті було зареєстровано законопроект законопроект №8209 «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо звільнення від відповідальності окремих категорій осіб», який передбачає скасування е-декларування для громадських активістів.

Серед ініціаторів законопроекту – Юлія Тимошенко, Іван Крулько, Олена Сотник, Олександра Кужель, Дмитро  Добродомов, Віктор Чумак, Сергій Соболєв, Сергій Лещенко.

Заступник голови фракції «Батьківщина» Іван Крулько в коментарі LB.ua повідомив, що в законопроекті також пропонується звільнити антикорупційних активістів від відповідальності за несвоєчасну подачу е-декларацій. 

Як повідомляв «Детектор медіа», Європейський комісар з питань європейської політики сусідства Йоганнес Ган розкритикував провал обіцяного українською владою скасування е-декларацій для громадських активістів. «Українська влада не виконала своїх зобов'язань», - заявив у зв’язку з цим Йоганнес Ган.

22 березня Верховна Рада не внесла до порядку денного законопроекти 8120 та 8120-1, якими пропонувалося відтермінувати подання е-декларацій представниками антикорупційних громадських організацій. Голова парламенту Андрій Парубій кілька разів намагався включити їх до порядку денного, але голосування за це щоразу провалювалося. 

Нагадаємо, термін подачі декларацій членами антикорупційних громадських організацій закінчується 1 квітня, тобто з 2 квітня громадських активістів, які не задекларували свої доходи, можна буде притягати до кримінальної відповідальності.

Верховна Рада планує розглянути скасування електронного декларування для громадських активістів вже після 1 квітня, тобто після закінчення терміну подачі електронних звітів.

 

Фото: АиФ

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду