Депутати не внесли до порядку денного законопроекти про відтермінування звітування для ГО

Депутати не внесли до порядку денного законопроекти про відтермінування звітування для ГО

22 Березня 2018
1838
22 Березня 2018
17:12

Депутати не внесли до порядку денного законопроекти про відтермінування звітування для ГО

1838
22 березня Верховна Рада не внесла до порядку денного законопроекти 8120 та 8120-1, якими пропонується відтермінувати подання е-декларацій представникам антикорупційних громадських організацій
Депутати не внесли до порядку денного законопроекти про відтермінування звітування для ГО
Депутати не внесли до порядку денного законопроекти про відтермінування звітування для ГО

Авторами проекту закону про внесення змін до прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей фінансового контролю окремих категорій посадових осіб» є народні депутати від БПП Сергійі Лещенко та Артур Герасимов.

Голова парламенту Андрій Парубій кілька разів намагався включити до порядку денного два законопроекти 8120 та 8120-1, що мають відтермінувати період подання декларацій для членів громадських організацій, які займаються антикорупційною діяльністю.

Народний депутат від Радикальної партії Ляшка Ігор Мосійчук заявив у парламенті, що партія не голосуватиме за ці проекти.

«Шановні колеги, досить дурити українців, досить, щоб дехто прикидався святим, працюючи на іноземні кошти, на іноземні гранти. Ці активісти впливають на державну політику України, і вони мають декларуватися... Фракція Радикальної партії не буде підтримувати цього», – сказав нардеп.

Натомість народний депутат від БПП Мустафа Найєм з трибуни парламенту просив депутатів проголосувати за відтермінування декларування для представників громадських організацій.

«Ми зараз зобов’язуємо тут декларувати активістів і журналістів, але при цьому Ахметов, Фірташ, Пінчук, Львочкін… всі ці люди не будуть декларувати», – сказав нардеп.

Три рази депутати голосували за внесення законопроектів до порядку денного, однак необхідної кількості голосів не набралось.

«Це був наш шанс, мені соромно за це голосування», – сказав після голосування голова Парламенту Андрій Парубій.

Зазначимо, напередодні, 20 березня, голова фракції «Блок Петра Порошенка» Артур Герасимов заявив, що якщо Верховна Рада на цьому тижні не ухвалить проект закону про відміну е-декларування для громадських організацій, то необхідно дати їм відстрочку.

Як повідомляв «Детектор медіа», 7 лютого українські ЗМІ розповсюдили заяву представниці президента в парламенті Ірини Луценко про те, що «громадські організації та активісти погодилися на розширене подання інформації, розширене звітування».

Водночас виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин повідомив, що остання зустріч президента Петра Порошенка з представниками ГО щодо законопроектів 6674 та 6675 відбулася 17 січня, і громадські активісти-антикорупціонери не погодилися з ідеєю президента замінити обов'язкове подання ними декларацій на розширене звітування про доходи всіх ГО.

Реанімаційний пакет реформ виступив із заявою про те, що законопроекти 6674 та 6675 щодо декларування ГО «містять низку норм, які суперечать національному та міжнародному законодавству, є дискримінаційними та, відповідно, мають бути вилучені із врахуванням таких пропозицій». Представники ГО запропонували Порошенку доопрацювати ці законопроекти і передати на перевірку Венеціанській комісії.

Заступник голови Адміністрації Президента Дмитро Шимків 16 березня нагадав, що у Верховної Ради залишився тиждень, щоб скасувати необхідність електронних декларацій для антикорупційних активістів. «Альтернатива - ганьба країни на міжнародній арені з 1 квітня», - вважає він.

16 березня стало відомо, що  Венеціанська комісія розкритикувала законопроекти, які містять вимоги фінансової звітності і розкриття інформації для антикорупційних активістів.

19 березня громадські організації знов виступили із заявою, у якій вимагають невідкладно скасувати е-декларування для активістів та експертів.

Група країн «Великої сімки» заявила про невідповідність вимог е-декларування для антикорупційних активістів та міжнародних членів наглядових рад державних компаній і закликала Україну скасувати їх відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1838
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду