Голова Нацради пропонує не забороняти «Іронію долі» та «Життя Пі»

Голова Нацради пропонує не забороняти «Іронію долі» та «Життя Пі»

20 Березня 2018
1404
20 Березня 2018
11:47

Голова Нацради пропонує не забороняти «Іронію долі» та «Життя Пі»

1404
Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко не вважає автоматичну заборону в Україні фільмів, у яких грають актори, внесені Міністерством культури до «чорного списку», доцільною.
Голова Нацради пропонує не забороняти «Іронію долі» та «Життя Пі»
Голова Нацради пропонує не забороняти «Іронію долі» та «Життя Пі»

Про це Юрій Артеменко сказав у коментарі LB.ua.

«Проблема з так званими «чорними списками» існує у нас давно - через те, що людина внесена до «чорного списку», у нас забороняється демонстрація фільму з її участю. Але сам фільм не несе пропаганди і має міжнародне визнання. Однак чисто за формальними ознаками ці фільми заборонені у нас до показу», - зазначив пан Артеменко.

Як приклади він навів фільми «Життя Пі» і «Іронія долі».

«Життя Пі» - переможець «Оскара», фільм, який отримав безліч премій. Але Жерар Депардьє, як на мене, алкоголік, який то в Росії, то не в Росії. Це чорт знає що! Можливо, у людини щось із віком або ще щось зі станом душі. Він потрапляє до цього списку, оскільки він неправильно висловився щодо України. У фільмі «Життя Пі» він грає дві хвилини, він там замаскований під афроамериканця, його там взагалі ніхто не впізнає. Але за формальною ознакою цей фільм заборонений у нас до показу. Аналогічна ситуація з «Іронія долі», де грає Тализіна, яка підписала звернення по Криму. Хоча не факт, підписала вона його чи її просто використали. Але там же грає Ахеджакова, яка рвала серце за Україну. Фільм не несе політичних моментів, але ми його заборонили за цим же принципом», - нагадав голова Нацради.

На його думку, чинний закон потрібно змінити.

«Особам потрібно забороняти в'їзд в Україну, потрібно порушувати проти них кримінальні справи, саджати в тюрми. А фільми оцінювати з точки зору, несуть вони загрозу Україні чи ні. Це велика дискусія. Закон потрібно модернізувати», - підсумував Юрій Артеменко.

Як повідомляв «Детектор медіа», перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці, Міністерство культури України складає на підставі звернень Ради національної безпеки і оборони України, Служби безпеки України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Про це нагадується на сайті відомства.

Станом на 20 березня 2018 року до зазначеного Переліку внесено 131 особу

Нагадаємо також, закон «Про телебачення і радіомовлення» забороняє показ телеканалами аудіовізуальних творів, учасниками яких є фігуранти Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці.

11 січня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланові перевірки телеканалів «Інтер» і СТБ через показ радянських фільмів за участі акторів, які внесені в Перелік осіб, що створюють загрозу національній безпеці України.

Фото: РБК-Україна

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1404
Читайте також
30.03.2018 11:40
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
4 839
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду