ІМІ фіксує збільшення кількості матеріалів з ознаками замовності в інтернет-ЗМІ

ІМІ фіксує збільшення кількості матеріалів з ознаками замовності в інтернет-ЗМІ

6 Березня 2018
1660
6 Березня 2018
13:10

ІМІ фіксує збільшення кількості матеріалів з ознаками замовності в інтернет-ЗМІ

1660
У першому кварталі 2018 року рівень матеріалів з ознаками замовності в інтернет-ЗМІ зріс на 31%, порівняно з останнім кварталом 2017 року. Натомість, рівень джинси в друкованих ЗМІ лишився приблизно на тому самому рівні
ІМІ фіксує збільшення кількості матеріалів з ознаками замовності в інтернет-ЗМІ
ІМІ фіксує збільшення кількості матеріалів з ознаками замовності в інтернет-ЗМІ

Такими є результати дослідження ІМІ на предмет дотримання журналістських стандартів та наявності матеріалів з ознаками замовності у десяти інтернет-виданнях («Українська правда», «Ліга», УНІАН, Укрінформ, «Корреспондент», 112 канал, ТСН.ua, «Страна.ua», «Обозреватель» і «Цензор.нет») та п’яти друкованих виданнях («Вести», «Сегодня», «КП в Украине», «Факти», «Газета по-Українськи»), що проводиться за підтримки «Інтерньюз Нетворк».

Серед досліджуваних ЗМІ, матеріалів з ознаками замовності не було виявлено у чотирьох виданнях – «Українська правда», «Ліга», «Страна», а також в газеті «Вести».

За повідомленням ІМІ, виданням, яке розмістило найбільше матеріалів з ознаками замовності у першому кварталі 2018 року, став УНІАН.

«До того ж, цікаво, що УНІАН лідирує серед інших досліджуваних ЗМІ із дуже значним відривом (приблизно 70% всіх матеріалів з знаками замовності в Інтернет-ЗМІ були зафіксовані саме на цьому сайті)», – повідомляє ІМІ.

Серед замовників таких матеріалів основними «покупцями» стали Житомирська ОДА і її губернатор, УПЦ МП та Тернопільська ОДА. Також, серед замовників джинси було помічено Віталія Кличка, Віктора Медведчука, Анатолія Гриценка, Вадима Рабіновича, Романа Насірова, Бориса Філатова, та інших.

Співвідношення політичної та комерційної «джинси» у першому кварталі 2018 року було наступним: 91% політичних матеріалів з ознаками замовлення та 9% комерційних.

У зв’язку з наближенням парламентських і президентських виборів, експерти ІМІ прогнозують зростання кількості замовних матеріалів політичного характеру. «Традиційно, кожного разу, коли в Україні стартує підготовка до виборів, ми спостерігаємо збільшення замовних матеріалів мінімум втричі. Переконана, що ці вибори не будуть виключенням. Безумовно, засилля таких матеріалів впливає на усвідомлений вибір громадян, оскільки спотворює уявлення суспільства про політиків та політичну ситуацію в країні в цілому», –  зазначила експертка ІМІ Олена Голуб.

Моніторинг проводили експерти Інституту масової інформації за підтримки програми У-Медіа Інтерньюз Нетворк у період з 22 по 28 січня 2018 року у десяти всеукраїнських інтернет-виданнях та в шести газетах. З методологією моніторингу можна ознайомитись на сайті ІМІ.

Повний текст аналізу можна почитати за посиланням.

Як повідомляв ІМІ, 78% опитаних журналістів дратує джинса в медіа, тоді як 12% - не дратує і 10% ставляться до джинси байдуже.

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1660
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду